EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0066

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009 , σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

OJ L 27, 30.1.2010, p. 1–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 016 P. 184 - 202

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 14/11/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/66/oj

30.1.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 27/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 66/2010 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 25ης Νοεμβρίου 2009

σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 175 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης (3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στόχος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος (4) ήταν να θεσπισθεί προαιρετικό σύστημα απονομής οικολογικού σήματος με σκοπό την προώθηση προϊόντων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και την παροχή στους καταναλωτές επακριβών, μη παραπλανητικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών για τις επιπτώσεις των προϊόντων στο περιβάλλον.

(2)

Η πείρα από την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 κατέδειξε την ανάγκη να τροποποιηθεί το εν λόγω σύστημα οικολογικού σήματος, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του και να απλουστευθεί η λειτουργία του.

(3)

Το τροποποιημένο σύστημα (στο εξής: «σύστημα οικολογικού σήματος της ΕΕ») θα πρέπει να εφαρμοσθεί τηρουμένων των διατάξεων των Συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της αρχής της προφύλαξης που ορίζεται στο άρθρο 174 παράγραφος 2 της Συνθήκης ΕΚ.

(4)

Είναι ανάγκη να διασφαλισθεί ο συντονισμός μεταξύ του συστήματος οικολογικού σήματος της ΕΕ και του καθορισμού των απαιτήσεων στο πλαίσιο της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα (5).

(5)

Το σύστημα οικολογικού σήματος της ΕΕ εντάσσεται στην κοινοτική πολιτική αειφόρου κατανάλωσης και παραγωγής, σκοπός της οποίας είναι η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατανάλωσης και της παραγωγής στο περιβάλλον, στην υγεία, στο κλίμα και στους φυσικούς πόρους. Το εν λόγω σύστημα προορίζεται να προωθεί, μέσω του οικολογικού σήματος, τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικών επιδόσεων. Προς τούτο, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα προκειμένου να φέρουν το οικολογικό σήμα της ΕΕ θα βασίζονται στις βέλτιστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, οι οποίες έχουν επιτευχθεί από προϊόντα που κυκλοφορούν στην κοινοτική αγορά. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εύκολα κατανοητά και εύχρηστα και να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που θα λαμβάνουν υπόψη τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να έχουν γνώμονα την αγορά και να περιορίζονται στις σημαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων καθ’ όλον τον κύκλο ζωής τους.

(6)

Για να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των συστημάτων οικολογικής σήμανσης και να ενθαρρυνθεί η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλους τους τομείς στους οποίους οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών, θα πρέπει να επεκταθεί η δυνατότητα χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Ωστόσο, για τις κατηγορίες προϊόντων τροφίμων και ζωοτροφών θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για να διασφαλισθεί ότι τα κριτήρια είναι εφικτά και η προστιθέμενη αξία εγγυημένη. Για προϊόντα τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς και για μη μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων (6), θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να είναι επιλέξιμα για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ μόνον τα προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως οργανικά προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση για τους καταναλωτές.

(7)

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ θα πρέπει να έχει ως σκοπό την υποκατάσταση των επικίνδυνων ουσιών από ασφαλέστερες ουσίες, όποτε αυτό είναι τεχνικώς δυνατόν.

(8)

Προκειμένου να γίνει αποδεκτό από το ευρύ κοινό το σύστημα του οικολογικού σήματος της ΕΕ, είναι ουσιώδους σημασίας να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και οι οργανώσεις καταναλωτών και να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη και τον καθορισμό των κριτηρίων για τα οικολογικά σήματα της ΕΕ.

(9)

Είναι σκόπιμο να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να τίθεται επικεφαλής της εκπόνησης ή αναθεώρησης των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ, υπό τον όρο ότι τηρούνται κοινοί διαδικαστικοί κανόνες και ότι η διαδικασία συντονίζεται από την Επιτροπή. Για να εξασφαλισθεί η γενική συνοχή της κοινοτικής δράσης, ενδείκνυται επίσης να λαμβάνονται υπόψη στην εκπόνηση ή την αναθεώρηση των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ οι πιο πρόσφατοι στρατηγικοί στόχοι της Κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως είναι τα προγράμματα δράσης για το περιβάλλον, οι στρατηγικές για την αειφόρο ανάπτυξη και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

(10)

Για να απλουστευθεί το σύστημα οικολογικού σήματος της ΕΕ και για να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση την οποία συνεπάγεται η χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ, οι διαδικασίες εκτίμησης και εξακρίβωσης θα πρέπει να εξορθολογισθούν.

(11)

Είναι σκόπιμο να καθορισθούν οι όροι χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ και, για να διασφαλισθεί η τήρηση των όρων αυτών, να επιβληθεί στους αρμόδιους φορείς η υποχρέωση να διενεργούν εξακριβώσεις και να απαγορεύουν τη χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ στις περιπτώσεις στις οποίες δεν τηρούνται οι όροι χρήσης. Είναι επίσης σκόπιμο να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να καθορίσουν κανόνες περί κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και να εξασφαλίζουν την εφαρμογή τους.

(12)

Για να αυξηθεί η χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ και για να ενθαρρύνονται εκείνοι των οποίων τα προϊόντα πληρούν τα σχετικά κριτήρια, θα πρέπει να μειωθούν τα έξοδα χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

(13)

Είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ μέσω ενεργειών προβολής, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκστρατειών, σε τοπικό, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, ώστε να αντιληφθούν οι καταναλωτές την έννοια του οικολογικού σήματος της ΕΕ και να μπορούν να επιλέγουν με πλήρη επίγνωση. Τούτο είναι επίσης αναγκαίο προκειμένου να καταστεί το σήμα ελκυστικότερο για τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές.

(14)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν τη θέσπιση κατευθυντηρίων γραμμών κατά την εκπόνηση των εθνικών σχεδίων δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και να μπορούν να εξετάζουν τη δυνατότητα καθορισμού στόχων για δημόσιες συμβάσεις προμήθειας προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

(15)

Για να διευκολυνθεί η εμπορία των προϊόντων που φέρουν οικολογικά σήματα σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, να περιορισθεί ο πρόσθετος φόρτος εργασίας για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, και να αποφευχθεί η πρόκληση σύγχυσης στους καταναλωτές, είναι επίσης απαραίτητο να ενισχυθεί η συνοχή και να προαχθεί η εναρμόνιση μεταξύ του συστήματος οικολογικού σήματος της ΕΕ και των εθνικών συστημάτων οικολογικής σήμανσης.

(16)

Για να εξασφαλισθεί η εναρμονισμένη εφαρμογή του συστήματος απονομής καθώς και της εποπτείας της αγοράς και του ελέγχου της χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε όλη την Κοινότητα, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες.

(17)

Τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (7).

(18)

Ειδικότερα, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να θεσπίσει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα, προκειμένου να φέρουν το οικολογικό σήμα της ΕΕ, και να τροποποιεί τα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβέλειας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων δια της συμπληρώσεώς του με νέα, μη ουσιώδη στοιχεία, τα μέτρα αυτά πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο την οποία προβλέπει το άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

(19)

Συνεπώς, για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον παρόντα κανονισμό.

(20)

Θα πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις για να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 στον παρόντα κανονισμό,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός ορίζει κανόνες για τη θέσπιση και την εφαρμογή του προαιρετικού συστήματος οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά ή υπηρεσίες που προσφέρονται για διανομή, κατανάλωση ή χρήση στην κοινοτική αγορά, είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν (εφεξής «προϊόντα»).

2.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται ούτε στα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση που προσδιορίζονται στην οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικος για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (8), ούτε στα φαρμακευτικά προϊόντα για κτηνιατρική χρήση που προσδιορίζονται στην οδηγία 2001/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικος για τα κτηνιατρικά φάρμακα (9), ούτε σε οιονδήποτε τύπο ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.

«κατηγορία προϊόντων»: ένα σύνολο προϊόντων που εξυπηρετούν ανάλογους σκοπούς και είναι ομοειδή όσον αφορά τη χρήση τους ή έχουν παρόμοιες λειτουργικές ιδιότητες, είναι δε ομοειδή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές,

2.

«επιχείρηση»: κάθε παραγωγός, κατασκευαστής, εισαγωγέας, πάροχος υπηρεσιών, έμπορος χονδρικής ή λιανικής πώλησης,

3.

«περιβαλλοντικές επιπτώσεις»: κάθε μεταβολή στο περιβάλλον η οποία προκαλείται, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, από προϊόν κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του,

4.

«περιβαλλοντικές επιδόσεις»: το αποτέλεσμα της εκ μέρους του κατασκευαστή διαχείρισης των χαρακτηριστικών του προϊόντος που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις,

5.

«εξακρίβωση»: διαδικασία προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ένα προϊόν πληροί τα κριτήρια του συγκεκριμένου οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Άρθρο 4

Αρμόδιοι φορείς

1.   Κάθε κράτος μέλος ορίζει τον ή τους φορείς, εντός ή εκτός κυβερνητικού μηχανισμού, που είναι υπεύθυνοι για την άσκηση των προβλεπόμενων στον παρόντα κανονισμό καθηκόντων («ο αρμόδιος φορέας» ή «οι αρμόδιοι φορείς») και εξασφαλίζει ότι λειτουργούν. Σε περίπτωση ορισμού περισσοτέρων του ενός αρμοδίων φορέων, τα κράτη μέλη καθορίζουν τις αντίστοιχες εξουσίες των εν λόγω φορέων και τις εφαρμοστέες σε αυτούς απαιτήσεις συντονισμού.

2.   Η σύνθεση των αρμόδιων φορέων εγγυάται την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους, ενώ ο εσωτερικός κανονισμός τους εξασφαλίζει, αφενός, διαφάνεια κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους και, αφετέρου, τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιοι φορείς πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο Παράρτημα V.

4.   Οι αρμόδιοι φορείς εξασφαλίζουν ότι η διαδικασία της εξακρίβωσης διενεργείται με τρόπο συνεπή, αντικειμενικό και αξιόπιστο από φορέα ανεξάρτητο της επιχείρησης η οποία αποτελεί αντικείμενο εξακρίβωσης, βάσει διεθνών, ευρωπαϊκών ή εθνικών προτύπων και διαδικασιών προοριζόμενων για φορείς που εφαρμόζουν συστήματα πιστοποίησης προϊόντων.

Άρθρο 5

Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1.   Η Επιτροπή θεσπίζει Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΟΣΕΕ), το οποίο συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των αρμόδιων φορέων όλων των κρατών μελών, όπως αναφέρονται στο άρθρο 4, και άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Το ΣΟΣΕΕ εκλέγει τον πρόεδρό του σύμφωνα με τον εσωτερικό του κανονισμό. Συμβάλλει στην εκπόνηση και την αναθεώρηση των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ καθώς και σε οιαδήποτε επισκόπηση της εφαρμογής του συστήματος οικολογικού σήματος της ΕΕ. Παρέχει επίσης στην Επιτροπή συμβουλές και αρωγή στα συγκεκριμένα πεδία και, ιδίως, διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις περιβαλλοντικών επιδόσεων.

2.   Η Επιτροπή μεριμνά ώστε, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του, το ΣΟΣΕΕ να διασφαλίζει την ισόρροπη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών που σχετίζονται με την εκάστοτε κατηγορία προϊόντων, όπως είναι οι αρμόδιοι φορείς, παραγωγοί, κατασκευαστές, εισαγωγείς, πάροχοι υπηρεσιών, έμποροι χονδρικής ή λιανικής πώλησης, ιδίως οι ΜΜΕ, καθώς και οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και οργανώσεις καταναλωτών.

Άρθρο 6

Γενικές απαιτήσεις για τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ

1.   Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ βασίζονται στις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων, λαμβανομένων υπόψη των πιο πρόσφατων στρατηγικών στόχων της Κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος.

2.   Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ ορίζουν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται ένα προϊόν για να φέρει το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

3.   Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ καθορίζονται βάσει επιστημονικών στοιχείων και λαμβανομένου υπόψη ολόκληρου του κύκλου ζωής των προϊόντων. Κατά τον καθορισμό των κριτηρίων αυτών λαμβάνονται υπόψη:

α)

οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιδίως δε οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, στη φύση και τη βιοποικιλότητα, η κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων, η παραγωγή αποβλήτων, οι εκπομπές σε όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος, η ρύπανση μέσω φυσικών φαινομένων και μέσω της χρήσης και ελευθέρωσης επικίνδυνων ουσιών,

β)

η υποκατάσταση επιβλαβών ουσιών από λιγότερο επιβλαβείς ουσίες καθαυτές ή μέσω της χρήσης διαφορετικών υλικών ή σχεδιαστικών τροποποιήσεων, εφόσον είναι τεχνικά εφικτή,

γ)

η δυνατότητα μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων χάρις στην ανθεκτικότητα και την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων,

δ)

το καθαρό οικολογικό ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών συνεπειών για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων υγείας και ασφάλειας, κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής των εξεταζόμενων προϊόντων,

ε)

εφόσον κρίνεται σκόπιμο, κοινωνικές και ηθικές παράμετροι μέσω, λόγου χάρη, της παραπομπής σε σχετικές διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, όπως τα πρότυπα και οι κώδικες δεοντολογίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ),

στ)

κριτήρια που έχουν καθορισθεί για άλλα περιβαλλοντικά σήματα, ιδίως επισήμως αναγνωρισμένα, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, περιβαλλοντικά σήματα EN ISO 14024 τύπου I, εφόσον υπάρχουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων με στόχο τη βελτίωση των συνεργειών,

ζ)

στο μέτρο του δυνατού, η αρχή της μείωσης των πειραμάτων στα ζώα.

4.   Τα εν λόγω κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ περιλαμβάνουν απαιτήσεις με τις οποίες επιδιώκεται να εξασφαλισθεί ότι τα προϊόντα που φέρουν το οικολογικό σήμα της ΕΕ λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό και σε συμφωνία με τη χρήση για την οποία έχουν προβλεφθεί.

5.   Πριν από τον καθορισμό οιουδήποτε κριτηρίου για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ όσον αφορά προϊόντα τροφίμων και ζωοτροφών, όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (10), η Επιτροπή εκπονεί μελέτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο, με θέμα την σκοπιμότητα θέσπισης αξιόπιστων κριτηρίων τα οποία καλύπτουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής αυτών των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Η μελέτη επικεντρώνεται ιδίως στον αντίκτυπο που έχουν οιαδήποτε κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ στα προϊόντα τροφίμων και ζωοτροφών καθώς και στα μη μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007. Η μελέτη θα πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι επιλέξιμα για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ μόνον τα προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως οργανικά προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση για τους καταναλωτές.

Η Επιτροπή αποφασίζει, έχοντας λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της μελέτης και τη γνώμη του ΣΟΣΕΕ, κατά πόσο είναι σκόπιμη η ανάπτυξη κριτηρίων απονομής οικολογικού σήματος της ΕΕ για οιαδήποτε κατηγορία τροφίμων και ζωοτροφών, σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

6.   Το οικολογικό σήμα της ΕΕ δεν απονέμεται ούτε για προϊόντα που περιέχουν ουσίες, παρασκευάσματα ή μείγματα που έχουν καταχωρισθεί ως λίαν τοξικά, τοξικά, επικίνδυνα για το περιβάλλον, καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή (CMR) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων (11), ούτε για προϊόντα που περιέχουν ουσίες που αναφέρονται στο άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (12).

7.   Για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που περιέχουν τέτοιες ουσίες και υπό την αποκλειστική προϋπόθεση ότι είναι τεχνικώς αδύνατη η υποκατάσταση είτε αυτών καθαυτών είτε μέσω της χρήσης διαφορετικών υλικών ή σχεδιαστικών τροποποιήσεων, ή στην περίπτωση προϊόντων που έχουν σημαντικά υψηλότερη συνολική περιβαλλοντική επίδοση σε σύγκριση με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, η Επιτροπή δύναται να θεσπίζει μέτρα για τη χορήγηση παρεκκλίσεων από την παράγραφο 6. Καμία παρέκκλιση δεν χορηγείται για ουσίες που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και έχουν εντοπισθεί σύμφωνα με το άρθρο 59, παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού, όταν είναι παρούσες σε μίγματα, σε αντικείμενο ή σε οιοδήποτε ομοιογενές τμήμα σύνθετου αντικειμένου σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το 0,1 % (weight by weight). Τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

Άρθρο 7

Εκπόνηση και αναθεώρηση των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ

1.   Έπειτα από διαβουλεύσεις με το ΣΟΣΕΕ, η Επιτροπή, τα κράτη μέλη, οι αρμόδιοι φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να δρομολογήσουν και να κατευθύνουν την εκπόνηση ή την αναθεώρηση των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Όταν τα εν λόγω άλλα ενδιαφερόμενα μέρη τίθενται επικεφαλής της ανάπτυξης των κριτηρίων, πρέπει να αποδεικνύουν την εμπειρογνωμοσύνη τους στον τομέα του προϊόντος, καθώς και την ικανότητά τους να κατευθύνουν τη διαδικασία με ουδετερότητα και σύμφωνα με τους στόχους του παρόντος κανονισμού. Εν προκειμένω, προτιμώνται οι κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν περισσότερες της μίας ομάδες συμφερόντων.

Το ενδιαφερόμενο μέρος που δρομολογεί και κατευθύνει την εκπόνηση ή την αναθεώρηση των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ συντάσσει τα ακόλουθα έγγραφα σύμφωνα με τη διαδικασία του παραρτήματος Ι, μέρος Α:

α)

προκαταρκτική έκθεση,

β)

σχέδιο προτεινόμενων κριτηρίων,

γ)

τεχνική έκθεση που τεκμηριώνει το σχέδιο προτεινόμενων κριτηρίων,

δ)

τελική έκθεση,

ε)

εγχειρίδιο για τους δυνητικούς χρήστες του οικολογικού σήματος της ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς,

στ)

εγχειρίδιο για της αρχές ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Τα έγγραφα αυτά υποβάλλονται στην Επιτροπή και στο ΣΟΣΕΕ.

2.   Εάν έχουν ήδη εκπονηθεί κριτήρια στο πλαίσιο άλλου συστήματος οικολογικής σήμανσης που πληροί της απαιτήσεις των περιβαλλοντικών σημάτων EN ISO 14024 τύπος I για κατηγορία προϊόντων για την οποία δεν έχουν εκπονηθεί κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ, κάθε κράτος μέλος στο οποίο είναι αναγνωρισμένο το άλλο σύστημα οικολογικής σήμανσης μπορεί να προτείνει, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Επιτροπή και το ΣΟΣΕΕ, την εκπόνηση των κριτηρίων αυτών στο σύστημα οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να εφαρμοσθεί η συνοπτική διαδικασία εκπόνησης κριτηρίων που καθορίζεται στο παράρτημα Ι, μέρος Β, υπό τον όρο ότι τα προτεινόμενα κριτήρια έχουν εκπονηθεί σύμφωνα με το παράρτημα Ι, μέρος Α. Η συνοπτική διαδικασία εκπόνησης κριτηρίων κατευθύνεται είτε από την Επιτροπή είτε από το κράτος μέλος το οποίο, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, έχει προτείνει τη διαδικασία αυτή.

3.   Σε περίπτωση ανάγκης επουσιώδους αναθεώρησης των κριτηρίων, εφαρμόζεται η συντομευμένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο παράρτημα Ι, μέρος Γ.

4.   Έως τις 19 Φεβρουαρίου 2011, ο ΣΟΣΕΕ και η Επιτροπή συντάσσουν από κοινού σχέδιο εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει τη στρατηγική και ενδεικτικό κατάλογο κατηγοριών προϊόντων. Το σχέδιο αυτό εξετάζει άλλες κοινοτικές δράσεις (π.χ. στον τομέα των πράσινων δημόσιων συμβάσεων) και μπορεί να ανανεώνεται αναλόγως των πλέον πρόσφατων στρατηγικών στόχων της Κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος. Το εν λόγω σχέδιο επικαιροποιείται τακτικά.

Άρθρο 8

Καθορισμός των κριτηρίων απονομής οικολογικού σήματος της ΕΕ

1.   Τα υπό σχεδιασμό κριτήρια για το οικολογικό σήμα της ΕΕ εκπονούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο παράρτημα I και λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα εργασίας.

2.   Το αργότερο εννέα μήνες μετά τις διαβουλεύσεις με το ΣΟΣΕΕ, η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα για τον καθορισμό ειδικών κριτηρίων απονομής οικολογικού σήματος της ΕΕ για κάθε κατηγορία προϊόντων. Τα μέτρα αυτά δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τελική της πρόταση, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣΟΣΕΕ και εκθέτει σαφώς, επεξηγεί και τεκμηριώνει τη λογική που διέπει οιεσδήποτε μεταβολές στην τελική της πρόταση σε σύγκριση με το σχέδιο πρότασης εν συνεχεία των διαβουλεύσεων με το ΣΟΣΕΕ.

Τα εν λόγω μέτρα, τα οποία έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού δια της συμπληρώσεώς του, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16, παράγραφος 2.

3.   Στα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2, η Επιτροπή:

α)

καθορίζει απαιτήσεις για την εκτίμηση της συμμόρφωσης συγκεκριμένων προϊόντων με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ («απαιτήσεις εκτίμησης»),

β)

προσδιορίζει, για κάθε κατηγορία προϊόντων, τρία βασικά οικολογικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να εκτίθενται στο προαιρετικό σήμα με κείμενο εντός τετραγωνιδίου, το οποίο περιγράφεται στο παράρτημα ΙΙ·

γ)

προσδιορίζει, για κάθε κατηγορία προϊόντων, την αντίστοιχη περίοδο ισχύος των κριτηρίων και των απαιτήσεων εκτίμησης.

δ)

διευκρινίζει τον βαθμό επιτρεπόμενης μεταβολής του προϊόντος κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος που αναφέρεται στο στοιχείο γ).

4.   Κατά τη θέσπιση των κριτηρίων για το οικολογικό σήμα της ΕΕ, λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου να μη θεσπίζονται μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει ενδεχομένως δυσανάλογη διοικητική και οικονομική επιβάρυνση στις ΜΜΕ.

Άρθρο 9

Απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ και όροι και προϋποθέσεις για τη χρήση του

1.   Οιαδήποτε επιχείρηση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το οικολογικό σήμα της ΕΕ, υποβάλλει αίτηση στους αρμόδιους φορείς του άρθρου 4 σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

α)

όταν το προϊόν προέρχεται από ένα και μόνο κράτος μέλος, η αίτηση υποβάλλεται σε αρμόδιο φορέα του κράτους αυτού,

β)

όταν το προϊόν παράγεται υπό την αυτή μορφή σε διάφορα κράτη μέλη, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί σε αρμόδιο φορέα ενός από τα κράτη αυτά,

γ)

εφόσον το προϊόν προέρχεται από χώρα εκτός Κοινότητας, η αίτηση υποβάλλεται σε αρμόδιο φορέα οιουδήποτε από τα κράτη μέλη, στην αγορά των οποίων πρόκειται να κυκλοφορήσει ή κυκλοφορεί το προϊόν.

2.   Το οικολογικό σήμα της ΕΕ έχει μία από τις μορφές που απεικονίζονται στο παράρτημα ΙΙ.

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για προϊόντα που πληρούν τα ισχύοντα για τα εν λόγω προϊόντα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ και για τα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

3.   Στις αιτήσεις καταχώρισης, αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης καθώς και η σχετική κατηγορία προϊόντων, περιλαμβάνονται δε η πλήρης περιγραφή του προϊόντος και οιαδήποτε άλλη πληροφορία κατ’ αίτηση του αρμόδιου φορέα.

Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν όλα τα έγγραφα τεκμηρίωσης που προσδιορίζονται στο σχετικό μέτρο της Επιτροπής, με το οποίο καθορίζονται τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

4.   Ο αρμόδιος φορέας στον οποίο υποβάλλεται αίτηση επιβάλλει τέλη σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ. Η χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ εξαρτάται από την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών.

5.   Εντός δύο μηνών από την παραλαβή της αίτησης καταχώρισης, ο αρμόδιος φορέας ελέγχει κατά πόσον είναι πλήρης η τεκμηρίωση και ειδοποιεί την επιχείρηση. Ο αρμόδιος φορέας απορρίπτει την αίτηση εάν η επιχείρηση δεν συμπληρώσει την τεκμηρίωση εντός έξι μηνών μετά την εν λόγω κοινοποίηση.

Εφόσον η τεκμηρίωση είναι πλήρης και ο αρμόδιος φορέας έχει επαληθεύσει ότι το προϊόν συμμορφώνεται προς τα κριτήρια του οικολογικού σήματος της ΕΕ και τις απαιτήσεις εκτίμησης που έχουν δημοσιευθεί σύμφωνα με το άρθρο 8, ο αρμόδιος φορέας αποδίδει στο προϊόν αριθμό καταχώρισης.

Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν το κόστος των δοκιμών και της αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τα κριτήρια του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβαρύνονται με τις δαπάνες ταξιδίου και διαμονής, όταν απαιτείται επιτόπια εξακρίβωση εκτός των ορίων του κράτους μέλους στο οποίο εδρεύει ο αρμόδιος φορέας.

6.   Όταν, σύμφωνα με τα κριτήρια του οικολογικού σήματος της ΕΕ, οι εγκαταστάσεις παραγωγής πρέπει να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές, οι προδιαγραφές αυτές πρέπει να πληρούνται σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής του προϊόντος που φέρει το οικολογικό σήμα της ΕΕ. Εφόσον απαιτείται, ο αρμόδιος φορέας διενεργεί επιτόπιες εξακριβώσεις ή αναθέτει τη διενέργεια αυτών σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

7.   Οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν κατά προτίμηση τις δοκιμές που έχουν πιστοποιηθεί βάσει του ISO 17025 και τις εξακριβώσεις που διενεργούνται από φορείς διαπιστευμένους σύμφωνα με το πρότυπο EN 45011 ή αντίστοιχο διεθνές πρότυπο. Οι αρμόδιοι φορείς συνεργάζονται για να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική και συνεπή εφαρμογή των διαδικασιών εκτίμησης και εξακρίβωσης, ιδίως μέσω της ομάδας που αναφέρεται στο άρθρο 13.

8.   Ο αρμόδιος φορέας συνάπτει σύμβαση με κάθε επιχείρηση, η οποία καλύπτει τους όρους χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για την έγκριση και την αφαίρεση του οικολογικού σήματος της ΕΕ, ιδίως μετά την αναθεώρηση των κριτηρίων). Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται πρότυπη σύμβαση σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος IV.

9.   Η επιχείρηση μπορεί να τοποθετήσει το σήμα στο προϊόν μόνο μετά τη σύναψη της σύμβασης. Η επιχείρηση τοποθετεί επίσης τον αριθμό καταχώρισης στο προϊόν που φέρει το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

10.   Ο αρμόδιος φορέας που έχει απονείμει το οικολογικό σήμα της ΕΕ σε προϊόν, το γνωστοποιεί στην Επιτροπή. Η Επιτροπή τηρεί κοινό μητρώο, το οποίο ενημερώνει τακτικά. Το μητρώο αυτό δημοσιοποιείται μέσω ιστοτόπου προορισμένου για το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

11.   Το οικολογικό σήμα της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιείται στα προϊόντα για τα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ και στο σχετικό με αυτά διαφημιστικό υλικό.

12.   Η απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ δεν θίγει τις περιβαλλοντικές ή άλλες κανονιστικές απαιτήσεις του κοινοτικού ή εθνικού δικαίου που ισχύουν για τις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής των προϊόντων.

13.   Το δικαίωμα χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ δεν περιλαμβάνει τη χρήση του ως συστατικού στοιχείου εμπορικού σήματος.

Άρθρο 10

Εποπτεία της αγοράς και έλεγχος της χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ

1.   Απαγορεύεται κάθε αναληθής ή παραπλανητική διαφήμιση ή η χρήση σημάτων ή λογοτύπων που προκαλούν σύγχυση με το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

2.   Ο αρμόδιος φορέας διενεργεί εξακριβώσεις, για να ελέγξει κατά πόσον το προϊόν πληροί τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ και τις απαιτήσεις εκτίμησης που έχουν δημοσιευθεί σύμφωνα με το άρθρο 8, επί τακτικής βάσεως, για εκείνα τα προϊόντα στα οποία έχει απονείμει το οικολογικό σήμα της ΕΕ. Ο αρμόδιος φορέας διενεργεί επίσης εξακριβώσεις κατόπιν καταγγελίας, εφόσον απαιτείται. Οι εν λόγω εξακριβώσεις μπορούν να είναι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο αρμόδιος φορέας που έχει απονείμει το οικολογικό σήμα της ΕΕ στο προϊόν ενημερώνει τον χρήστη του οικολογικού σήματος της ΕΕ σχετικά με κάθε καταγγελία εις βάρος του προϊόντος που φέρει το οικολογικό σήμα της ΕΕ και μπορεί να ζητήσει από το χρήστη να απαντήσει στην καταγγελία αυτή. Ο αρμόδιος φορέας δύναται να μην αποκαλύψει στον χρήστη την ταυτότητα του καταγγέλλοντος.

3.   Ο χρήστης του οικολογικού σήματος της ΕΕ επιτρέπει στον αρμόδιο φορέα που έχει απονείμει το οικολογικό σήμα της ΕΕ στο προϊόν να διενεργεί όλες τις αναγκαίες έρευνες για την παρακολούθηση της διαρκούς συμμόρφωσής του με τα κριτήρια που αφορούν την κατηγορία προϊόντων και με τις διατάξεις του άρθρου 9.

4.   Κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου φορέα που έχει απονείμει το οικολογικό σήμα της ΕΕ στο προϊόν, ο χρήστης του οικολογικού σήματος της ΕΕ παρέχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις παραγωγής του εξεταζόμενου προϊόντος.

Το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβάλλεται σε εύλογο χρόνο και χωρίς ειδοποίηση.

5.   Σε περίπτωση που οιοσδήποτε αρμόδιος φορέας αφού δώσει στον χρήστη του οικολογικού σήματος της ΕΕ τη δυνατότητα να διατυπώσει παρατηρήσεις, διαπιστώσει ότι προϊόν που φέρει το οικολογικό σήμα της ΕΕ δεν πληροί τα κριτήρια για την αντίστοιχη κατηγορία προϊόντων ή ότι το οικολογικό σήμα της ΕΕ δεν χρησιμοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 9 είτε απαγορεύει τη χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ στο προϊόν αυτό, είτε, εάν το οικολογικό σήμα της ΕΕ έχει απονεμηθεί από άλλο αρμόδιο φορέα, ενημερώνει τον εν λόγω αρμόδιο φορέα. Ο χρήστης του οικολογικού σήματος της ΕΕ δεν δικαιούται επιστροφή του συνόλου ή μέρους των τελών που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 4.

Ο αρμόδιος φορέας ενημερώνει αμελλητί όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς καθώς και την Επιτροπή σχετικά με την απαγόρευση αυτή.

6.   Ο αρμόδιος φορέας που έχει απονείμει το οικολογικό σήμα της ΕΕ στο προϊόν δεν αποκαλύπτει ούτε χρησιμοποιεί για σκοπούς άσχετους με την απονομή για χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ τις πληροφορίες στις οποίες έχει αποκτήσει πρόσβαση κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης των χρηστών του οικολογικού σήματος της ΕΕ με τους κανόνες χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ που αναφέρονται στο άρθρο 9.

Ο εν λόγω φορέας λαμβάνει κάθε εύλογο μέτρο για να διασφαλίζει την προστασία των εγγράφων που κατατίθενται σε αυτόν από πλαστογραφία και υπεξαίρεση.

Άρθρο 11

Συστήματα οικολογικής σήμανσης των κρατών μελών

1.   Εφόσον, για δεδομένη κατηγορία προϊόντων, έχουν δημοσιευθεί κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ, άλλα, επισήμως αναγνωρισμένα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο συστήματα οικολογικής σήμανσης EN ISO 14024 τύπος I που δεν καλύπτουν τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων κατά τον χρόνο δημοσίευσης, μπορούν να επεκτείνονται σε αυτήν μόνον εάν τα κριτήρια που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο των εν λόγω συστημάτων είναι τουλάχιστον εξίσου αυστηρά με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

2.   Για λόγους εναρμόνισης των κριτηρίων των ευρωπαϊκών συστημάτων οικολογικής σήμανσης (EN ISO 14024 τύπου 1), λαμβάνονται υπόψη, για τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ τα ισχύοντα κριτήρια που έχουν αναπτυχθεί για τα επισήμως αναγνωρισμένα συστήματα απονομής οικολογικού σήματος των κρατών μελών.

Άρθρο 12

Προαγωγή του οικολογικού σήματος της ΕΕ

1.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, σε συνεργασία με το ΣΟΣΕΕ, συμφωνούν επί συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για να προάγουν τη χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ:

α)

με εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού που απευθύνονται στους καταναλωτές, τους παραγωγούς, τους κατασκευαστές, τους εμπόρους χονδρικής πώλησης, τους παρόχους υπηρεσιών, τους αγοραστές του Δημοσίου, τους εμπόρους, τους εμπόρους λιανικής πώλησης καθώς και το ευρύ κοινό,

β)

ενθαρρύνοντας την αποδοχή του πλαισίου, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη του συστήματος.

2.   Η προαγωγή του οικολογικού σήματος της ΕΕ μπορεί να γίνεται από τον ιστότοπο του οικολογικού σήματος της ΕΕ με την παροχή πληροφοριών βάσης και διαφημιστικού υλικού, καθώς και με ενημέρωση ως προς το πού μπορούν να αγοράζονται προϊόντα με οικολογικό σήμα της ΕΕ, σε όλες τις κοινοτικές γλώσσες.

3.   Τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν τη χρήση «Εγχειριδίου για τις αρχές ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παράρτημα Ι, Μέρος Α, σημείο 5. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη εξετάζουν, παραδείγματος χάριν, το ενδεχόμενο ορισμού στόχων για την αγορά προϊόντων που πληρούν τα κριτήρια που προσδιορίζονται στο εγχειρίδιο αυτό.

Άρθρο 13

Ανταλλαγές πληροφοριών και πείρας

1.   Προκειμένου να προαχθεί η συνεπής εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, οι αρμόδιοι φορείς ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες και πείρα, ιδίως ως προς την εφαρμογή των άρθρων 9 και 10.

2.   Η Επιτροπή συνιστά ομάδα εργασίας αρμοδίων φορέων προς τον σκοπό αυτό. Η ομάδα αυτή συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος. Τα έξοδα ταξιδίου βαρύνουν την Επιτροπή. Η ομάδα εργασίας εκλέγει τον πρόεδρό της και θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

Άρθρο 14

Έκθεση

Το αργότερο στις 19 Φεβρουαρίου 2015 η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος οικολογικού σήματος της ΕΕ. Στην έκθεση εντοπίζονται επίσης στοιχεία ενδεχόμενης αναθεώρησης του συστήματος.

Άρθρο 15

Τροποποίηση των παραρτημάτων

Η Επιτροπή μπορεί να τροποποιεί τα παραρτήματα, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του μεγίστου ύψους των τελών που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙI και, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα ύπαρξης τελών που να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας του συστήματος.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

Άρθρο 16

Διαδικασία επιτροπών

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

2.   Στις περιπτώσεις όπου γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται το άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Άρθρο 17

Κυρώσεις

Τα κράτη μέλη καθορίζουν κανόνες περί κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλισθεί η εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμελλητί τις εν λόγω διατάξεις στην Επιτροπή καθώς και κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

Άρθρο 18

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 καταργείται δια του παρόντος.

Άρθρο 19

Μεταβατικές διατάξεις

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 εξακολουθεί να εφαρμόζεται στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί δυνάμει του άρθρου του 9 έως την καθορισμένη ημερομηνία λήξης τους, με εξαίρεση τις διατάξεις του περί τελών.

Το άρθρο 9 παράγραφος 4 και το παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται στις εν λόγω συμβάσεις.

Άρθρο 20

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 25 Νοεμβρίου 2009

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. BUZEK

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Å. TORSTENSSON


(1)  ΕΕ C 120 της 28.5.2009, σ. 56.

(2)  ΕΕ C 218 της 11.9.2009, σ. 50.

(3)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2009.

(4)  ΕΕ L 237 της 21.9.2000, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10

(6)  ΕΕ L 189 της 20.7.2007, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

(8)  ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 67.

(9)  ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 1.

(10)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1.

(11)  ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1.

(12)  ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΔΙΑΔΙΚΑΣΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

A.   Τυπική διαδικασία

Συντάσσονται τα ακόλουθα έγγραφα:

1.   Προκαταρκτική έκθεση

Η προκαταρκτική έκθεση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

ποσοτική ένδειξη των δυνητικών περιβαλλοντικών οφελών που συνδέονται με την κατηγορία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της συνεκτίμησης των οφελών που προκύπτουν από άλλα παρεμφερή ευρωπαϊκά και εθνικά ή περιφερειακά συστήματα οικολογικής σήμανσης EN ISO 14024 τύπου I,

αιτιολόγηση της επιλογής της κατηγορίας προϊόντων και του φάσματος που αυτή καλύπτει,

ενδεχομένως, συνεκτίμηση εμπορικών ζητημάτων,

ανάλυση των κριτηρίων απονομής άλλων οικολογικών σημάτων,

ισχύουσα νομοθεσία και τρέχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον κλάδο της κατηγορίας προϊόντων,

ανάλυση των δυνατοτήτων αντικατάστασης αυτών καθαυτών των επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών από ασφαλέστερες ουσίες ή μέσω της χρήσης εναλλακτικών υλικών ή σχεδίων, εφόσον είναι τεχνικά εφικτή, ιδίως ως προς τις ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία, όπως αναφέρεται στο άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006,

ενδοκοινοτικά δεδομένα αγοράς για τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του όγκου της παραγωγής και του κύκλου εργασιών,

τρέχον και μελλοντικό δυναμικό διείσδυσης στην αγορά των προϊόντων που φέρουν οικολογικό σήμα της ΕΕ,

έκταση και συνολική σημασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατηγορίας προϊόντων, με βάση νέες ή υφιστάμενες μελέτες ανάλυσης του κύκλου ζωής. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται άλλα επιστημονικά στοιχεία. Τα κρίσιμης σημασίας και τα αμφιλεγόμενα ζητήματα πρέπει να αναφέρονται λεπτομερώς και να αξιολογούνται,

πηγές των δεδομένων και των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη της έκθεσης.

Η προκαταρκτική έκθεση διατίθεται στον ειδικό για το οικολογικό σήμα της ΕΕ ιστότοπο της Επιτροπής με σκοπό τη διατύπωση παρατηρήσεων και στοιχείων κατά την εκπόνηση των κριτηρίων.

Σε περίπτωση εκπόνησης κριτηρίων για τις κατηγορίες προϊόντων τροφίμων και ζωοτροφών, η προκαταρκτική έκθεση, στηριζόμενη στη βάσει του άρθρου 6, παράγραφος 5 εκπονηθείσα μελέτη, καταδεικνύει τα εξής:

υφίσταται πραγματική προστιθέμενη περιβαλλοντική αξία στην εκπόνηση των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για το επιλεγέν προϊόν·

στο οικολογικό σήμα της ΕΕ λαμβάνεται υπόψη ο πλήρης κύκλος ζωής του προϊόντος· και

η χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ στο επιλεγέν προϊόν δεν θα προκαλέσει σύγχυση κατά τη σύγκριση με άλλα σήματα τροφίμων..

2.   Σχέδιο προτεινόμενων κριτηρίων και σχετική τεχνική έκθεση

Μετά τη δημοσίευση της προκαταρκτικής έκθεσης, συντάσσονται σχέδιο προτεινόμενων κριτηρίων και τεχνική έκθεση για την υποστήριξη του σχεδίου πρότασης.

Τα προτεινόμενα κριτήρια του σχεδίου ανταποκρίνονται στις ακόλουθες απαιτήσεις:

βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα προϊόντα της κοινοτικής αγοράς από άποψη περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων και αντιστοιχούν ενδεικτικά, στο ανώτατο 10-20 % των διαθέσιμων προϊόντων της κοινοτικής αγοράς από άποψη περιβαλλοντικών επιδόσεων κατά τη χρονική στιγμή της έγκρισης,

προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία ευελιξία το ακριβές ποσοστό προσδιορίζεται κατά περίπτωση και, εν πάση περιπτώσει, με σκοπό την προαγωγή των πλέον φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και την εξασφάλιση επαρκούς εύρους επιλογών για τους καταναλωτές,

λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικολογικό ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών συνεπειών για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων υγείας και ασφάλειας. Εφόσον κρίνεται σκόπιμο, λαμβάνονται υπόψη κοινωνικές και ηθικές παράμετροι μέσω, λόγου χάρη, της παραπομπής σε σχετικές διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, όπως τα πρότυπα και οι κώδικες δεοντολογίας της ΔΟΕ,

βασίζονται στις σημαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, εκφράζονται, στο μέτρο του εύλογα δυνατού, μέσω τεχνικών δεικτών βασικών περιβαλλοντικών επιδόσεων του προϊόντος και είναι κατάλληλα για αξιολόγηση σύμφωνα με τους κανόνες του παρόντος κανονισμού,

βασίζονται σε έγκυρα δεδομένα και πληροφορίες, όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερα του συνόλου της κοινοτικής αγοράς,

βασίζονται σε δεδομένα κύκλου ζωής και ποσοτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά συστήματα δεδομένων αναφοράς για τον κύκλο ζωής (ELCD), όπου έχουν εφαρμογή,

λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων μερών που συμμετέχουν στη διαδικασία διαβουλεύσεων,

εγγυώνται την εναρμόνιση με την ισχύουσα για την κατηγορία προϊόντων νομοθεσία, όσον αφορά τους ορισμούς, τις μεθόδους δοκιμών και τα τεχνικά και διοικητικά έγγραφα,

λαμβάνουν υπόψη τις συναφείς κοινοτικές πολιτικές και τις εργασίες για άλλες σχετικές κατηγορίες προϊόντων.

Η πρόταση του σχεδίου κριτηρίων συντάσσεται κατά τρόπο ώστε αυτά να είναι εύκολα κατανοητά για όσους επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν. Περιλαμβάνει αιτιολόγηση κάθε κριτηρίου και επεξήγηση των περιβαλλοντικών οφελών που απορρέουν από αυτό. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια που αντιστοιχούν σε καίρια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

Η τεχνική έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

τις επιστημονικές εξηγήσεις κάθε απαίτησης και κριτηρίου,

ποσοτική ένδειξη των συνολικών περιβαλλοντικών επιδόσεων που αναμένεται να αποδώσει το σύνολο των κριτηρίων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά,

εκτίμηση των αναμενόμενων περιβαλλοντικών/ οικονομικών/ κοινωνικών επιπτώσεων των κριτηρίων στο σύνολό τους,

τις κατάλληλες μεθόδους δοκιμών για την αξιολόγηση των διαφόρων κριτηρίων,

εκτίμηση των δαπανών για τη διεξαγωγή δοκιμών,

για κάθε κριτήριο, πληροφορίες σχετικά με όλες τις δοκιμές, εκθέσεις και λοιπά έγγραφα που προσκομίζουν οι χρήστες, εφόσον το ζητήσει ή αρμόδια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3.

Η πρόταση για το σχέδιο κριτηρίων και η τεχνική έκθεση διατίθενται στον ειδικό για το οικολογικό σήμα της ΕΕ ιστότοπο της Επιτροπής για δημόσια διαβούλευση με σκοπό τη διατύπωση παρατηρήσεων. Το μέρος που έχει τεθεί επικεφαλής της διαμόρφωσης της κατηγορίας προϊόντων διανέμει την έκθεση και την πρόταση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Για το σχέδιο κριτηρίων συγκαλούνται τουλάχιστον δύο ανοικτές συνεδριάσεις ομάδας εργασίας, στις οποίες προσκαλούνται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως αρμόδιοι φορείς, η βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ), συνδικαλιστικές οργανώσεις, έμποροι λιανικής πώλησης, εισαγωγείς, οικολογικές οργανώσεις και οργανώσεις καταναλωτών. Στις εν λόγω συνεδριάσεις συμμετέχει και η Επιτροπή.

Η πρόταση για το σχέδιο κριτηρίων και η τεχνική έκθεση διατίθενται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας. Κάθε επόμενη πρόταση για το σχέδιο κριτηρίων διατίθεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τις επόμενες συνεδριάσεις. Οι λόγοι για τους οποίους αλλάζουν, ενδεχομένως, τα κριτήρια στα μεταγενέστερα σχέδια εξηγούνται πλήρως και τεκμηριώνονται με παραπομπή στις συζητήσεις στο πλαίσιο των ανοικτών συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας καθώς και στις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Σε όλες τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται κατά τη διαδικασία εκπόνησης κριτηρίων δίδεται απάντηση, η οποία αναφέρει αν και για ποιους λόγους έγιναν δεκτές ή απορρίφθηκαν.

3.   Τελική έκθεση και σχέδια κριτηρίων

Η τελική έκθεση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Σαφείς απαντήσεις σε όλες τις διατυπωθείσες παρατηρήσεις και προτάσεις, όπου αναφέρεται αν και για ποιους λόγους έγιναν δεκτές ή απορρίφθηκαν. Στα ενδιαφερόμενα μέρη επιφυλάσσεται ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως του εάν προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.

Η τελική έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα στοιχεία:

μονοσέλιδη συνοπτική παρουσίαση της υποστήριξης του σχεδίου κριτηρίων από τους αρμόδιους φορείς,

συγκεφαλαιωτικό κατάλογο όλων των εγγράφων που διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών εκπόνησης κριτηρίων, με μνεία της ημερομηνίας διανομής κάθε εγγράφου και του παραλήπτη στον οποίο το έγγραφο διανεμήθηκε καθώς και αντίγραφο των εγγράφων αυτών,

κατάλογο των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στις εργασίες ή στις διαβουλεύσεις ή εξέφρασαν γνώμη με τα στοιχεία τους,

περίληψη,

τρία καίρια οικολογικά χαρακτηριστικά της ομάδας προϊόντων τα οποία μπορούν να εκτίθενται στο προαιρετικό σήμα με κείμενο εντός τετραγωνιδίου, το οποίο περιγράφεται στο παράρτημα ΙΙ,

πρόταση για στρατηγική μάρκετινγκ και επικοινωνίας με αντικείμενο την κατηγορία προϊόντων.

Τυχόν παρατηρήσεις σχετικά με την τελική έκθεση λαμβάνονται υπόψη και, εφόσον ζητηθεί, παρέχονται πληροφορίες για τη συνέχεια που δόθηκε σε αυτές.

4.   Εγχειρίδιο για τους δυνητικούς χρήστες του οικολογικού σήματος της ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς

Συντάσσεται εγχειρίδιο για να βοηθά τους δυνητικούς χρήστες του οικολογικού σήματος της ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς στην εκτίμηση της συμμόρφωσης των προϊόντων με τα κριτήρια.

5.   Εγχειρίδιο για τις αρχές ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων

Συντάσσεται εγχειρίδιο το οποίο παρέχει καθοδήγηση στις αρχές ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων όσον αφορά τη χρήση των κριτηρίων απονομής οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Η Επιτροπή παρέχει μεταφρασμένα σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Κοινότητας υποδείγματα του εγχειριδίου για τους δυνητικούς χρήστες και τους αρμόδιους φορείς και του εγχειριδίου για τις αρχές ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

B.   Συνοπτική διαδικασία για τις περιπτώσεις όπου τα κριτήρια έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο άλλων συστημάτων οικολογικής σήμανσης EN ISO 14024 τύπου I

Υποβάλλεται μόνο μία έκθεση στην Επιτροπή. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει ένα τμήμα που καταδεικνύει την τήρηση των τεχνικών απαιτήσεων και των υποχρεώσεων διαβούλευσης που αναφέρονται στο μέρος Α καθώς και πρόταση του σχεδίου κριτηρίων, εγχειρίδιο για τους δυνητικούς χρήστες του οικολογικού σήματος της ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς και εγχειρίδιο για τις αρχές ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων.

Εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι η έκθεση και τα κριτήρια πληρούν τις απαιτήσεις του μέρους Α, η εν λόγω έκθεση και η πρόταση του σχεδίου κριτηρίων διατίθενται επί δύο μήνες στον ειδικό για το οικολογικό σήμα της ΕΕ ιστότοπο της Επιτροπής για δημόσια διαβούλευση με σκοπό τη διατύπωση παρατηρήσεων.

Σε όλες τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται κατά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, δίδεται απάντηση, η οποία αναφέρει αν και για ποιους λόγους έγιναν δεκτές ή απορρίφθηκαν.

Με την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών που έχουν επέλθει κατά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης και εφόσον κανένα κράτος μέλος δεν έχει ζητήσει να συγκληθεί ανοικτή συνεδρίαση ομάδας εργασίας, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίζει τα κριτήρια σύμφωνα με το άρθρο 8.

Κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, για το σχέδιο κριτηρίων συγκαλείται ανοικτή συνεδρίαση ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως αρμόδιοι φορείς, ο κλάδος (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ), συνδικαλιστικές οργανώσεις, έμποροι λιανικής πώλησης, εισαγωγείς, οικολογικές οργανώσεις και οργανώσεις καταναλωτών. Στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετέχει και η Επιτροπή.

Υπό την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ή κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίζει τα κριτήρια σύμφωνα με το άρθρο 8.

Γ.   Συντομευμένη διαδικασία για επουσιώδη αναθεώρηση των κριτηρίων

Η Επιτροπή εκπονεί έκθεση που περιλαμβάνει τα εξής:

επεξήγηση των λόγων για τους οποίους δεν υφίσταται ανάγκη πλήρους αναθεώρησης των κριτηρίων και γιατί μια απλή επικαιροποίηση των κριτηρίων και του επιπέδου αυστηρότητας των ιδίων είναι αρκετή,

τεχνικό τμήμα που επικαιροποιεί τα προηγούμενα δεδομένα της αγοράς τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη θέσπιση των κριτηρίων,

πρόταση σχεδίου αναθεωρημένων κριτηρίων,

ποσοτική ένδειξη των συνολικών περιβαλλοντικών επιδόσεων που αναμένεται να αποδώσει το σύνολο των κριτηρίων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά,

αναθεωρημένο εγχειρίδιο για τους δυνητικούς χρήστες του οικολογικού σήματος της ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς, και

αναθεωρημένο εγχειρίδιο για τις αρχές ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Η έκθεση και η πρόταση του σχεδίου κριτηρίων είναι διαθέσιμα για δημόσια διαβούλευση στον ειδικό για το οικολογικό σήμα της ΕΕ ιστότοπο της Επιτροπής επί δίμηνο για σχολιασμό.

Σε όλες τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται κατά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης δίδεται απάντηση, η οποία αναφέρει αν και για ποιους λόγους έγιναν δεκτές ή απορρίφθηκαν.

Με την επιφύλαξη οιωνδήποτε αλλαγών οι οποίες τυχόν επήλθαν κατά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης και εφόσον κανένα κράτος μέλος δεν έχει ζητήσει να συγκληθεί ανοικτή συνεδρίαση ομάδας εργασίας, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίζει τα κριτήρια σύμφωνα με το άρθρο 8.

Κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, συγκαλείται ανοικτή συνεδρίαση ομάδας εργασίας για το σχέδιο αναθεωρημένων κριτηρίων, στην οποία συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως αρμόδιοι φορείς, ο κλάδος (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ), συνδικαλιστικές οργανώσεις, έμποροι λιανικής πώλησης, εισαγωγείς, οικολογικές οργανώσεις και οργανώσεις καταναλωτών. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετέχει και η Επιτροπή.

Υπό την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ή κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίζει τα κριτήρια σύμφωνα με το άρθρο 8.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Μορφή του οικολογικού σήματος της ΕΕ

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ έχει την ακόλουθη μορφή:

Ετικέτα

Image

Προαιρετικό σήμα με κείμενο εντός τετραγωνιδίου (η δυνατότητα της επιχείρησης να χρησιμοποιήσει το εν λόγω τετραγωνίδιο και το χρησιμοποιούμενο κείμενο καθορίζονται στα κριτήρια της σχετικής κατηγορίας προϊόντων):

Image

Στο προϊόν εμφαίνεται επίσης ο αριθμός καταχώρισης οικολογικού σήματος της ΕΕ. Έχει την ακόλουθη μορφή:

Image

όπου XXXX είναι η χώρα καταχώρισης, YYY η κατηγορία προϊόντων και ΖΖΖΖΖ ο αριθμός που έχει δοθεί από τον αρμόδιο φορέα.

Το σήμα, το προαιρετικό σήμα με κείμενο εντός τετραγωνιδίου και ο αριθμός καταχώρισης τυπώνονται είτε σε δύο χρώματα (Pantone 347 green για τα φύλλα και τον μίσχο του λουλουδιού, το σύμβολο «Є», την διαδικτυακή διεύθυνση και το ακρωνύμιο «EU» και Pantone 279 για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, κείμενο και πλαίσια), είτε σε μαύρο και άσπρο, είτε σε άσπρο και μαύρο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

ΤΕΛΗ

1.   Τέλος αίτησης

Ο αρμόδιος φορέας στον οποίο υποβάλλεται αίτηση επιβάλλει τέλος που αντιστοιχεί στις πραγματικές διοικητικές δαπάνες για τη διεκπεραίωση της αίτησης. Το τέλος αυτό δεν είναι κατώτερο των 200 EUR ούτε υπερβαίνει τα 1 200 EUR.

Στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (1) και των επιχειρήσεων αναπτυσσόμενων χωρών, το ανώτατο τέλος αίτησης δεν υπερβαίνει τα 600 EUR.

Στην περίπτωση των μικροεπιχειρήσεων, το μέγιστο τέλος αίτησης είναι 350 EUR (1).

Το τέλος αίτησης μειώνεται κατά 20 % για αιτούντες καταχωρισμένους στο EMAS και/ή πιστοποιημένους υπό το πρότυπο ISO 14001. Η μείωση αυτή υπόκειται στον όρο ότι ο αιτών αναλαμβάνει τη ρητή δέσμευση, στην πολιτική του για το περιβάλλον, να διασφαλίσει την απόλυτη συμμόρφωση των προϊόντων του που φέρουν οικολογική σήμανση με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, με τη δέσμευση αυτή να έχει δεόντως ενσωματωθεί στους εκτενείς περιβαλλοντικούς στόχους. Οι πιστοποιημένοι με ISO 14001 αιτούντες καταδεικνύουν άπαξ ετησίως την εφαρμογή της εν λόγω δέσμευσης. Οι καταχωρισμένοι στο EMAS αιτούντες διαβιβάζουν αντίγραφο της ετησίως επαληθευμένης περιβαλλοντικής τους δήλωσης.

2.   Ετήσιο τέλος

Ο αρμόδιος φορέας δύναται να απαιτεί από κάθε αιτούντα στον οποίο έχει απονεμηθεί οικολογικό σήμα της ΕΕ να καταβάλλει ετήσιο τέλος χρήσης του σήματος το οποίο δεν υπερβαίνει τα 1 500 EUR.

Στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων αναπτυσσόμενων χωρών, το προαναφερθέν ανώτατο τέλος αίτησης δεν υπερβαίνει τα 750 EUR.

Στην περίπτωση των μικροεπιχειρήσεων, το μέγιστο τέλος αίτησης είναι 350 EUR.

Η περίοδος που καλύπτεται από το ετήσιο τέλος αρχίζει την ημερομηνία απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ στον αιτούντα.


(1)  Οι ΜΜΕ και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 (ΕΕ L 124 της 20.5.2003, σ. 36).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Ο αρμόδιος φορέας … (πλήρης ονομασία), ονομαζόμενος στο εξής «ο αρμόδιος φορέας»,

με έδρα … (πλήρης διεύθυνση), ο οποίος για την υπογραφή της παρούσας σύμβασης εκπροσωπείται από … (ονοματεπώνυμο αρμοδίου προσώπου) και ο … (πλήρες ονοματεπώνυμο του δικαιούχου), υπό την ιδιότητά του ως παραγωγού, κατασκευαστή, εισαγωγέα, παρόχου υπηρεσιών, εμπόρου χονδρικής ή λιανικής πώλησης, του οποίου η επίσημη δηλωθείσα διεύθυνση είναι … (πλήρης διεύθυνση), ονομαζόμενος στο εξής «ο δικαιούχος», εκπροσωπούμενος από … (ονοματεπώνυμο αρμοδίου προσώπου), συμφώνησαν τα ακόλουθα όσον αφορά τη χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ, κατ’ εφαρμογήν του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25 Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (1), ονομαζόμενος στο εξής «κανονισμός για το οικολογικό σήμα της ΕΕ»:

1.   ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

1.1.   Ο αρμόδιος φορέας χορηγεί στο δικαιούχο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ για τα προϊόντα του, όπως περιγράφονται στις επισυναπτόμενες προδιαγραφές προϊόντος, που πληροί τα σχετικά κριτήρια της ομάδας προϊόντων που ισχύουν για την περίοδο …, έχει εγκριθεί από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις … (ημερομηνία), δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της … (πλήρης μνεία), και προσαρτάται στην παρούσα σύμβαση.

1.2.   Το οικολογικό σήμα της ΕΕ χρησιμοποιείται μόνον υπό τις μορφές που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού για το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

1.3.   Ο δικαιούχος διασφαλίζει ότι το προϊόν στο οποίο απονέμεται το σήμα πληροί, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας σύμβασης και ανά πάσα στιγμή, όλους τους όρους χρήσης και όλες τις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού για το οικολογικό σήμα της ΕΕ. Για τις τροποποιήσεις στα χαρακτηριστικά του προϊόντος που δεν έχουν επίδραση στη συμμόρφωση προς τα κριτήρια, δεν απαιτείται νέα αίτηση. Ο δικαιούχος, εντούτοις, ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα με συστημένη επιστολή σχετικά με κάθε παρόμοια τροποποίηση. Ο αρμόδιος φορέας δύναται να διενεργήσει τις δέουσες επαληθεύσεις.

1.4.   Η σύμβαση δύναται να επεκταθεί σε ευρύτερη ποικιλία προϊόντων από τα αρχικώς προβλεπόμενα, εφόσον συμφωνεί ο αρμόδιος φορέας και υπό τον όρο ότι υπάγονται στην ίδια κατηγορία προϊόντων και συμμορφώνονται επίσης με τα κριτήρια. Ο αρμόδιος φορέας δύναται να επαληθεύσει κατά πόσο τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Το παράρτημα στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι παράμετροι του προϊόντος τροποποιείται αναλόγως.

1.5.   Ο δικαιούχος υποχρεούται να μη διαφημίζει ούτε να προβαίνει σε σχετικές δηλώσεις ούτε να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε σήμα ή λογότυπο κατά τρόπο ψευδή ή παραπλανητικό ή έχοντα ως συνέπεια τη σύγχυση ή την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

1.6.   Ο δικαιούχος ευθύνεται βάσει της παρούσας σύμβασης για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το οικολογικό σήμα της ΕΕ σε σχέση με το προϊόν του, ιδίως στο πλαίσιο διαφήμισης.

1.7.   Ο αρμόδιος φορέας καθώς και οι αντιπρόσωποι που έχει εξουσιοδοτήσει προς τον σκοπό αυτό μπορούν να αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή όλων των αναγκαίων ελέγχων για την εξακρίβωση της συνεχούς συμμόρφωσης του δικαιούχου, αφενός, με τα κριτήρια της ομάδας προϊόντων και, αφετέρου, με τους όρους χρήσης και τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το άρθρο 10 του κανονισμού για το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

2.   ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ

2.1.   Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αντιλαμβάνεται ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τους όρους χρήσης ή να ανταποκριθεί στις διατάξεις του άρθρου 1 της παρούσας σύμβασης, ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα και απέχει από τη χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ μέχρις ότου πληρωθούν οι εν λόγω όροι ή οι διατάξεις και ενημερωθεί σχετικά ο αρμόδιος φορέας.

2.2.   Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας κρίνει ότι ο δικαιούχος έχει παραβεί όρο χρήσης ή διάταξη της παρούσας σύμβασης, ο αρμόδιος φορέας έχει το δικαίωμα να αναστείλει ή να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ από τον δικαιούχο και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εμποδίσουν τον δικαιούχο να χρησιμοποιήσει περαιτέρω το σήμα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αναφέρονται στα άρθρα 10 και 17 του κανονισμού για το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

3.   ΟΡΙΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

3.1.   Ο δικαιούχος δεν δύναται να συμπεριλάβει το οικολογικό σήμα της ΕΕ ως αντικείμενο εγγυήσεως σχετικά με τις ιδιότητες των προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 της παρούσας σύμβασης.

3.2.   Ο αρμόδιος φορέας καθώς και οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί του δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε απώλεια ή ζημία που έχει υποστεί ο δικαιούχος από την απονομή ή/και χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

3.3.   Ο αρμόδιος φορέας καθώς και οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί του δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε απώλεια ή ζημία που έχει υποστεί τρίτος από την απονομή ή/και χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης.

3.4.   Ο δικαιούχος αποζημιώνει και συνεχίζει να αποζημιώνει τον αρμόδιο φορέα και τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του για κάθε απώλεια, ζημία ή ευθύνη που έχει υποστεί ο αρμόδιος φορέας, ή οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί του, λόγω παραβίασης της παρούσας σύμβασης από τον δικαιούχο ή διότι ο αρμόδιος φορέας βασίστηκε στις πληροφορίες ή την τεκμηρίωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων τρίτου μέρους.

4.   ΤΕΛΗ

4.1.   Το ύψος του τέλους αίτησης και του ετησίου τέλους καθορίζονται σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού για το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

4.2.   Η χρήση του οικολογικού σήματος της ΕΕ εξαρτάται από την εμπρόθεσμη καταβολή όλων των αντιστοίχων τελών.

5.   ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ

5.1.   Εξαιρέσει όσων προβλέπονται στα άρθρα 5.2, 5.3 και 5.4, η παρούσα σύμβαση ισχύει από την ημερομηνία υπογραφής της μέχρι την (…), ή μέχρι τη λήξη της ισχύος των κριτηρίων της ομάδας προϊόντων, ανάλογα με το ποια από τις δύο ημερομηνίες προηγείται.

5.2.   Σε περίπτωση που ο δικαιούχος παραβεί κάποιον όρο χρήσης ή διάταξη της παρούσας σύμβασης κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 2, ο αρμόδιος φορέας έχει το δικαίωμα να θεωρήσει ότι υπήρξε παραβίαση της σύμβασης, γεγονός που του παρέχει τη δυνατότητα, επιπροσθέτως των όσων ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2, να καταγγείλει τη σύμβαση, αποστέλλοντας συστημένη επιστολή στον δικαιούχο, πριν από την ημερομηνία που ορίζει το άρθρο 5 παράγραφος 1 εντός (προθεσμία καθοριζομένη από τον αρμόδιο φορέα).

5.3.   Ο δικαιούχος μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση αποστέλλοντας συστημένη επιστολή στον αρμόδιο φορέα με προειδοποίηση τριών μηνών.

5.4.   Εάν τα κριτήρια της ομάδας προϊόντων, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1, παραταθούν για ορισμένη χρονική διάρκεια χωρίς τροποποιήσεις, και εφόσον δεν έχει δοθεί γραπτή προειδοποίηση λήξεως της ισχύος της από τον αρμόδιο φορέα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη της ισχύος των κριτηρίων της ομάδας προϊόντων και της παρούσας σύμβασης, ο αρμόδιος φορέας ενημερώνει τον δικαιούχο τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την αυτόματη ανανέωση της σύμβασης καθ’ όσο χρόνο τα κριτήρια της ομάδας προϊόντων εξακολουθούν να ισχύουν.

5.5.   Μετά τη λήξη ισχύος της παρούσας σύμβασης, ο δικαιούχος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το οικολογικό σήμα της ΕΕ σε σχέση με το οριζόμενο στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο παράρτημα της παρούσας σύμβασης προϊόν, ούτε για λόγους επισήμανσης ούτε για λόγους διαφήμισης. Προϊόντα που βρίσκονται στις αποθήκες του δικαιούχου ή άλλων και έχουν παραχθεί πριν από τη λήξη ισχύος δύνανται, εντούτοις, να φέρουν το οικολογικό σήμα της ΕΕ για χρονική περίοδο έξι μηνών μετά τη λήξη ισχύος. Η ανωτέρω διάταξη δεν ισχύει εάν η σύμβαση έπαψε να ισχύει για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2.

5.6.   Οιαδήποτε διαφορά μεταξύ του αρμόδιου φορέα και του δικαιούχου ή οιαδήποτε αξίωση της μιας πλευράς έναντι της άλλης, που απορρέει από την παρούσα σύμβαση και η οποία δεν έχει επιλυθεί με φιλικό διακανονισμό μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, εμπίπτει στο εφαρμοστέο δίκαιο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 593/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Ρώμη Ι) (2) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 864/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2007, για το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές (Ρώμη II) (3).

Τα κάτωθι παραρτήματα αποτελούν μέρος της παρούσας σύμβασης:

αντίγραφο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25 Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ στα [αντίστοιχη(-ες) κοινοτική(-ές) γλώσσα(-ες)],

προδιαγραφές προϊόντος που περιλαμβάνουν τουλάχιστον στοιχεία σχετικά με τα ονόματα και/ή τους εσωτερικούς αριθμούς αναφοράς του κατασκευαστή, τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τον σχετικό ή τους σχετικούς αριθμούς καταχώρισης οικολογικού σήματος της ΕΕ,

αντίγραφο της απόφασης της Επιτροπής … (σχετικά με τα κριτήρια για την κατηγορία προϊόντων),

Έγινε στ … ημερομηνία …

(Αρμόδιος φορέας)

Εντολοδόχος …

(Νομικά δεσμευτική υπογραφή)

(Δικαιούχος)

Εντολοδόχος …

(Νομικά δεσμευτική υπογραφή)


(1)  ΕΕ L 27, 30.1.2010, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 177 της 4.7.2008, σ. 6.

(3)  ΕΕ L 199 της 31.7.2007, σ. 40.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

1.   Ο αρμόδιος φορέας πρέπει να είναι ανεξάρτητος της επιχείρησης ή του προϊόντος που αξιολογεί.

Ένας φορέας που ανήκει σε ένωση επιχειρήσεων ή επαγγελματική ομοσπονδία εκπροσωπούσα τις επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στον σχεδιασμό, την κατασκευή, παροχή, συναρμολόγηση, χρήση ή συντήρηση των προϊόντων τα οποία αξιολογεί, μπορεί να ορίζεται ως αρμόδιος φορέας, υπό την προϋπόθεση ότι η ανεξαρτησία του και η απουσία σύγκρουσης συμφερόντων είναι αποδεδειγμένες.

2.   Ο αρμόδιος φορέας, τα διευθυντικά του στελέχη και το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης, δεν συμπίπτουν με τον σχεδιαστή, κατασκευαστή, προμηθευτή, υπεύθυνο εγκατάστασης, αγοραστή, ιδιοκτήτη, χρήστη ή συντηρητή των προϊόντων που αξιολογούν ούτε με τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο οποιουδήποτε εκ των ανωτέρω. Αυτό δεν αποκλείει τη χρήση των αξιολογηθέντων προϊόντων που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες του αρμοδίου φορέα ή τη χρήση των προϊόντων για ατομικούς σκοπούς.

Ο αρμόδιος φορέας, τα διευθυντικά του στελέχη και το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης, δεν εμπλέκονται άμεσα στο σχεδιασμό, την παραγωγή ή την κατασκευή, την εμπορία, την εγκατάσταση, τη χρήση ή τη συντήρηση των εν λόγω προϊόντων ούτε εκπροσωπούν μέρη που εμπλέκονται στις δραστηριότητες αυτές. Δεν εμπλέκονται σε οιαδήποτε δραστηριότητα η οποία τυχόν συγκρούεται με την ανεξαρτησία της κρίσης τους ή με την ακεραιότητά τους όσον αφορά τις δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης για τις οποίες έχουν ορισθεί. Αυτό ισχύει ιδίως για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Οι αρμόδιοι φορείς εξασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες των θυγατρικών ή των υπεργολάβων δεν επηρεάζουν την εμπιστευτικότητα, την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία των δραστηριοτήτων αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

3.   Οι αρμόδιοι φορείς και το προσωπικό τους εκτελούν τις δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τη μεγαλύτερη επαγγελματική ακεραιότητα και την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια στον συγκεκριμένο τομέα και πρέπει να είναι ελεύθεροι από κάθε πίεση και κίνητρο, ιδιαιτέρως οικονομικής φύσης, που θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει την κρίση τους ή τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους όσον αφορά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, ειδικότερα από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που έχουν συμφέρον από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

4.   Ο αρμόδιος φορέας πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί όλα τα καθήκοντα σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης που του ανατίθενται από τον παρόντα κανονισμό, είτε πρόκειται για καθήκοντα που εκτελούνται από τον ίδιο αρμόδιο φορέα ή εξ ονόματός του και υπό την ευθύνη του.

Ανά πάσα στιγμή και για κάθε διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης και για κάθε είδος ή κατηγορία προϊόντων για τα οποία έχει ορισθεί, ο αρμόδιος φορέας έχει στη διάθεσή του:

α)

τις τεχνικές γνώσεις και την επαρκή και κατάλληλη πείρα για την εκτέλεση των καθηκόντων αξιολόγησης της συμμόρφωσης·

β)

τις αναγκαίες περιγραφές των διαδικασιών σύμφωνα με τις οποίες διενεργείται η αξιολόγηση της συμμόρφωσης, με παράλληλη εξασφάλιση της διαφάνειας και της ικανότητας αναπαραγωγής των διαδικασιών αυτών. Διαθέτει τις δέουσες πολιτικές και διαδικασίες που προβαίνουν σε διάκριση μεταξύ των καθηκόντων που επιτελεί ως αρμόδιος φορέας και των λοιπών δραστηριοτήτων·

γ)

διαδικασίες για να ασκεί τις δραστηριότητές του, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος μιας επιχείρησης, τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, τη δομή της, τον βαθμό πολυπλοκότητας της τεχνολογίας του προϊόντος και τον μαζικό ή εν σειρά χαρακτήρα της παραγωγικής διαδικασίας.

Διαθέτει τα αναγκαία μέσα για να εκτελεί τα τεχνικά και διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται με τις δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης και έχει πρόσβαση σε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις.

5.   Το προσωπικό που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων αξιολόγησης της συμμόρφωσης διαθέτει:

α)

επαρκείς γνώσεις που καλύπτουν όλες τις δράσεις αξιολόγησης της συμμόρφωσης σε σχέση με τις οποίες έχει ορισθεί ο αρμόδιος φορέας,

β)

την απαιτούμενη ικανότητα να συντάσσει τα πιστοποιητικά, τα πρακτικά και τις εκθέσεις που αποδεικνύουν τη διεξαγωγή των αξιολογήσεων.

6.   Η αμεροληψία των αρμοδίων φορέων, των διευθυντικών στελεχών του και του προσωπικού αξιολόγησης είναι εγγυημένη.

Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και του προσωπικού του αρμοδίου φορέα δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των αξιολογήσεων που διενεργούνται ή από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών.

7.   Οι αρμόδιοι φορείς συμμετέχουν στις σχετικές δραστηριότητες τυποποίησης και στις δραστηριότητες της αναφερομένης στο άρθρο 13 του παρόντος κανονισμού ομάδας εργασίας αρμοδίων φορέων, ή εξασφαλίζουν ότι το προσωπικό αξιολόγησης ενημερώνεται για τις δραστηριότητες αυτές, και εφαρμόζουν, ως γενικές οδηγίες, τις διοικητικές αποφάσεις και τα έγγραφα που είναι το αποτέλεσμα των εργασιών της εν λόγω ομάδας.


Top