EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014L0089

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μεγέθυνση των θαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μεγέθυνση των θαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Η οδηγία καθορίζει την κοινή προσέγγιση των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών. Αυτό επιτρέπει σε κάθε χώρα της ΕΕ να σχεδιάζει τις δικές της θαλάσσιες δραστηριότητες, ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία σχεδιασμού - σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο - είναι πλέον πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, χάρη στην θέσπιση κοινού χρονοδιαγράμματος και ελάχιστων κοινών απαιτήσεων. Το νέο πλαίσιο επιδιώκει να προωθήσει τη βιώσιμη:

  • ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομιών, γνωστή ως η Γαλάζια Οικονομία της ΕΕ·
  • ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών·
  • χρήση των θαλάσσιων πόρων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι θαλάσσιες περιοχές αντιμετωπίζουν πολλές ανταγωνιστικές αξιώσεις σχετικά με τη χρήση και την ανάπτυξή τους, όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια, η εξόρυξη πρώτων υλών, οι οδοί θαλάσσιων μεταφορών, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές κ.λ.π.). Αντιμετωπίζουν επίσης κοινές προκλήσεις, όπως τα εύθραυστα οικοσυστήματα καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός επιδιώκει να παρέχει τη δυνατότητα στις δημόσιες αρχές να οργανώνουν ανθρώπινες δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές, ώστε να επιτευχθούν διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι.

Θαλάσσια χωροταξικά σχέδια

Η οδηγία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να εκπονήσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο στις 31 Μαρτίου 2021. Τα εν λόγω σχέδια πρέπει να αποτυπώνουν τις υπάρχουσες ανθρώπινες δραστηριότητες στα θαλάσσια ύδατά τους και να καθορίζουν την πλέον αποτελεσματική μελλοντική χωροταξική ανάπτυξή τους.

Οι χάρτες πρέπει να συνεκτιμούν τις αλληλεπιδράσεις ξηράς-θάλασσας τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές πτυχές καθώς και τα θέματα ασφαλείας. Οι χώρες της ΕΕ απαιτείται να διασφαλίζουν τη χρήση των καλύτερων διαθέσιμων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στοιχείων.

Το δημόσιο και οι ενδιαφερόμενοι (όπως οι πάροχοι ενέργειας και μεταφορών, οι περιβαλλοντικές ομάδες κ.λ.π.) πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Συνεργασία με άλλες χώρες, εντός και εκτός της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ των οποίων τα θαλάσσια ύδατα συνορεύουν πρέπει επίσης να συνεργάζονται με σκοπό να διασφαλιστεί η συνεκτικότητα και ο συντονισμός των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων σε όλη την έκταση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιφέρειας. Όταν οι χώρες της ΕΕ έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα με τρίτη χώρα, πρέπει να επιδιώκουν τη συνεργασία.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Εφαρμόζεται από τις 17 Σεπτεμβρίου 2014 και έπρεπε να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ΕΕ, με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» επιδιώκει να γίνει μέχρι το 2020 μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. Η παρούσα οδηγία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη φιλοδοξία της ΕΕ να αναπτύξει τη γαλάζια οικονομία της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 135-145)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Καινοτομία στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας: αξιοποίηση του δυναμικού των θαλασσών και των ωκεανών μας με στόχο την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης [COM(2014)0254 final/2 της 8ης Μαΐου 2014]

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Γαλάζια Ανάπτυξη — Ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς της θάλασσας και της ναυτιλίας [COM(2012) 494 final της 13ης Σεπτεμβρίου 2012]

τελευταία ενημέρωση 26.09.2018

Επάνω