EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Συμφωνία για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών (AIDCP)

Απόφαση 1999/337/ΕΚ για την υπογραφή της συμφωνίας για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών

Απόφαση 2005/938/ΕΚ για την έγκριση της συμφωνίας για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

  • Η συμφωνία για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών έχει στόχο να περιορίσει τους θανάτους δελφινιών κατά την αλιεία του τόνου.
  • Η απόφαση 1999/337/ΕΚ επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση — ΕΕ) να υπογράψει και η απόφαση 2005/938/ΕΚ να εγκρίνει τη συμφωνία για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών.
  • Η απόφαση 1999/337/ΕΚ άνοιξε επίσης τον δρόμο στην ΕΕ για να γίνει μέλος της παναμερικανικής επιτροπής τροπικού τόνου (IATTC), που είναι αρμόδια για τη διατήρηση και τη διαχείριση του τόνου και άλλων θαλάσσιων πόρων στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, επιτρέποντας, ως εκ τούτου, στην ΕΕ να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της συμφωνίας.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η συμφωνία για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών έχει στόχο να περιορίσει τους θανάτους δελφινιών κατά την αλιεία του τόνου στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Πιο συγκεκριμένα, στόχο έχει:

  • να μειώσει σταδιακά την παρεμπίπτουσα θνησιμότητα των δελφινιών κατά την αλιεία τόνου με γρι γρι* στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό σε επίπεδα που προσεγγίζουν το μηδέν, μέσω της θέσπισης ετήσιων ορίων·
  • να προαγάγει την έρευνα με σκοπό την εξεύρεση οικολογικά αποδεκτών τρόπων αλίευσης των μεγάλων κιτρινόπτερων τόνων χωρίς εμπλοκή δελφινιών·
  • να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αποθεμάτων τόνου με την αποφυγή του παρεμπίπτοντος αλιεύματος* και της απόρριψης των νεαρών τόνων.

Μέτρα

Τα μέρη της συμφωνίας είναι υποχρεωμένα να περιορίσουν τη συνολική παρεμπίπτουσα θνησιμότητα των δελφινιών κατά την αλιεία τόνου σε όχι πάνω από 5000 ετησίως (το 2015 η πραγματική θνησιμότητα ήταν 533 δελφίνια). Για να επιτευχθεί αυτό, έχουν συμφωνήσει:

  • να καθιερώσουν ένα σύστημα που παρέχει κίνητρα σε κυβερνήτες σκαφών προκειμένου να μειώσουν την παρεμπίπτουσα θνησιμότητα των δελφινιών, καθώς και ένα σύστημα τεχνικής κατάρτισης και πιστοποίησης για κυβερνήτες·
  • να προάγουν την έρευνα για τον σκοπό της βελτίωσης των αλιευτικών εργαλείων, του αλιευτικού εξοπλισμού και των αλιευτικών τεχνικών·
  • να θεσπίσουν ένα δίκαιο σύστημα για τον καθορισμό ορίων θνησιμότητας δελφινιών (ΟΘΔ), σύμφωνα με τους κανόνες της συμφωνίας·
  • να επιβάλουν ορισμένες λειτουργικές απαιτήσεις (σχετικά με τα εργαλεία και τον εξοπλισμό ασφάλειας για δελφίνια, και την απελευθέρωση των δελφινιών κ.λπ.) σε σκάφη·
  • να αναπτύξουν ένα σύστημα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του τόνου που αλιεύεται με και χωρίς θνησιμότητα ή σοβαρό τραυματισμό δελφινιών·
  • να ανταλλάσσουν επιστημονικά ερευνητικά στοιχεία.

Μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα

Με σκοπό να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα της θαλάσσιας ζωής, τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει:

  • να αναπτύσσουν προγράμματα που καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και την ελαχιστοποίηση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων νεαρών τόνων και ανεπιθύμητων ειδών·
  • να αναπτύσσουν και να απαιτούν τη χρήση επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων και τεχνικών·
  • να απαιτούν τα σκάφη να απελευθερώνουν ζωντανές θαλάσσιες χελώνες και άλλα απειλούμενα είδη.

Πέρα από αυτές τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να εκπληρώνουν τις παρακάτω υποχρεώσεις με σκοπό να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα αποθεμάτων τόνου και άλλων αποθεμάτων θαλάσσιας ζωής:

  • Υιοθέτηση μέτρων διατήρησης και διαχείρισης·
  • αξιολόγηση των αλιευμάτων και των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων νεαρών κιτρινόπτερων τόνων και άλλων αποθεμάτων ζώντων θαλάσσιων πόρων που συνδέονται με την αλιεία τόνου.

Προγράμματα παρατηρητών

Πρέπει να θεσπιστεί ένα πρόγραμμα παρατηρητών επί σκαφών από όλα τα μέρη για πλοία χωρητικότητας πάνω από 363 μετρικούς τόνους. Οι παρατηρητές επί σκαφών πρέπει να παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης και να συλλέγουν όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις αλιευτικές επιχειρήσεις του σκάφους που τους έχει ανατεθεί.

Τα μέρη πρέπει να συμμορφώνονται με τις εν λόγω απαιτήσεις και με τις λειτουργικές απαιτήσεις μέσω:

  • ετήσιου προγράμματος πιστοποίησης και ελέγχου για σκάφη·
  • κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβιάσεων·
  • κινήτρων.

Επισκόπηση και αξιολόγηση

  • Κάθε μέρος θα συγκροτήσει μια εθνική επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και αξιολογήσεων, για την υποβολή συστάσεων προς την εθνική κυβέρνηση και για την εξασφάλιση της τακτικής ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των μερών. Πρακτικά, αυτός ο ρόλος έχει αναληφθεί από το επιστημονικό προσωπικό της IATTC και την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της IATTC.
  • Έχει συγκροτηθεί μια διεθνής εποπτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των συμβαλλόμενων μερών, ΜΚΟ και της βιομηχανίας τόνου. Αυτή η επιτροπή διεξάγει εποπτικούς ελέγχους και αναλύσεις. Συστήνει στη συνέλευση των μερών σχετικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από την 22α Δεκεμβρίου 2005.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αλιεία με γρι γρι: ένα είδος διχτυού που χρησιμοποιείται για την αλιεία ιχθύων που βρίσκονται στην επιφάνεια ή κοντά στην επιφάνεια του νερού. Όταν ένα κοπάδι ιχθύων εντοπιστεί, το δίχτυ ρίχνεται στο νερό και απλώνεται γύρω από τα ψάρια. Αφού περικυκλωθούν, σφίγγεται ένα σχοινί γύρω από τους ιχθύες, σε μορφή τσάντας, και ανασύρεται επάνω στο αλιευτικό σκάφος.
Παρεμπίπτον αλίευμα: ιχθύες ή άλλα θαλάσσια είδη που αλιεύονται ακούσια κατά τις προσπάθειες αλιείας συγκεκριμένων ειδών-στόχος.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμφωνία για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών (ΕΕ L 348 της 30.12.2005, σ. 28-53)

Απόφαση 1999/337/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, για την υπογραφή από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της συμφωνίας για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών (ΕΕ L 132 της 27.5.1999, σ. 1-27)

Απόφαση 2005/938/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2005, για την έγκριση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της συμφωνίας για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών (ΕΕ L 348 της 30.12.2005, σ. 26-27)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 του Συμβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2001, περί ορισμένων μέτρων ελέγχου των δραστηριοτήτων αλιείας των άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων (ΕΕ L 263 της 3.10.2001, σ. 1-8)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

Απόφαση 1999/386/ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Ιουνίου 1999, για την προσωρινή εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της συμφωνίας για το διεθνές πρόγραμμα διατήρησης των δελφινιών (ΕΕ L 147 της 12.6.1999, σ. 23)

τελευταία ενημέρωση 10.07.2020

Top