EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Το πρόγραμμα Marco Polo II

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1692/2006 σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος Marco Polo II για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του συστήματος εμπορευματικών μεταφορών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Το πρόγραμμα Marco Polo II σχεδιάστηκε για την εμπορευματική μετατόπιση από τις οδικές μεταφορές σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφορών και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων μεταφορών με την αποφυγή της περιττής κυκλοφορίας και των διαδρομών χωρίς φορτίο.
  • Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των διατροπικών μεταφορών* μέσω της καλύτερης χρήσης των υφιστάμενων πόρων του συστήματος μεταφορών και της ενσωμάτωσης των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και των σιδηροδρομικών και πλωτών μεταφορών στην αλυσίδα διαχειριστικής υποστήριξης.
  • Ο παρών κανονισμός καταργεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1382/2003, με τον οποίο θεσπίστηκε το πρώτο πρόγραμμα Marco Polo.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Το πρόγραμμα Marco Polo II ίσχυε από το 2007 έως το 2013, ως διάδοχος των προγραμμάτων Marco Polo I (2003-2006) και PACT (1997-2001).
  • Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την παροχή επιχειρησιακής στήριξης σε οντότητες μεταφορών και διαχειριστικής υποστήριξης, με σκοπό την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς οι οποίες προκαλούν ανισορροπίες και ανεπάρκειες στον τομέα των ευρωπαϊκών εμπορευματικών μεταφορών, ιδίως λόγω της δεσπόζουσας θέσης των οδικών μεταφορών.
  • Οι κύριοι στόχοι ήταν η μείωση της οδικής συμφόρησης και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του συστήματος εμπορευματικών μεταφορών. Με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλε στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος μεταφορών που παρείχε κοινοτική προστιθέμενη αξία χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική ή εδαφική συνοχή.
  • Τα περισσότερα είδη έργων αξιολογήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων, όπως η μετατόπιση των μεταφορών που επιτεύχθηκε πραγματικά και η εμπορευματική κυκλοφορία που αποφεύχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.
  • Το πρόγραμμα Marco Polo II προέβλεπε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη μέσω της στήριξης δράσεων που πραγματοποιούνται όχι μόνο μεταξύ των χωρών της ΕΕ αλλά και μεταξύ τουλάχιστον μίας χώρας της ΕΕ και μίας όμορης χώρας εκτός της ΕΕ.
  • Διατέθηκε συνολικός προϋπολογισμός ύψους 435 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση πέντε τύπων δράσεων:
    • μετατόπιση των μεταφορών,
    • καταλυτικές,
    • κοινής διδαχής,
    • θαλάσσιες αρτηρίες και
    • αποφυγή της κυκλοφορίας.
  • Οι δράσεις επιλέχθηκαν βάσει των ετήσιων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.
  • Όλες οι δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν δυνάμει του προγράμματος Marco Polo II έχουν ολοκληρωθεί, και το πρόγραμμα περατώθηκε.
  • Δύο είναι οι εκτελεστικοί οργανισμοί που διαχειρίστηκαν το πρόγραμμα: ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία έως το τέλος του 2013 και o Εκτελεστικός Οργανισμός Καινοτομίας και Δικτύων από το 2014 έως την περάτωσή του.
  • Το 2013, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Marco Polo για την περίοδο 2003-2010.

Επιλέξιμες δράσεις

Οι επιλέξιμες δράσεις ήταν οι ακόλουθες:

  • Καταλυτικές δράσεις: οι δράσεις που αποσκοπούν στην άρση των διαρθρωτικών εμποδίων των σημαντικών για την αγορά εμπορευματικών μεταφορών της ΕΕ, τα οποία παρακωλύουν την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, την ανταγωνιστικότητα των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, των σιδηροδρομικών μεταφορών ή των εσωτερικών πλωτών μεταφορών, ή/και στην απόδοση των αλυσίδων μεταφοράς που χρησιμοποιούν αυτούς τους τρόπους μεταφοράς. Οι δράσεις αποβλέπουν στη βελτίωση της συνέργειας με τους τομείς σιδηροδρομικών μεταφορών, εσωτερικής ναυσιπλοΐας και θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων αρτηριών, μέσω της καλύτερης χρήσης της υφιστάμενης υποδομής.
  • Δράσεις στροφής των μεταφορών: οι δράσεις που αποσκοπούν στις μεταφορές εμπορευμάτων από τις οδικές προς τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές ή προς συνδυασμό αυτών των τρόπων μεταφοράς. Στόχος είναι οι οδικές διαδρομές να είναι όσο το δυνατόν βραχύτερες.
  • Δράσεις κοινής διδαχής: οι δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της συνεργασίας για τη διαρθρωτική βελτιστοποίηση των μεθόδων και διαδικασιών εργασίας στην αλυσίδα των εμπορευματικών μεταφορών, λαμβανομένων υπόψη των απαιτήσεων της διαχειριστικής υποστήριξης.
  • Θαλάσσιες αρτηρίες: ιδέα που εισήχθη για πρώτη φορά στη Λευκή Βίβλο του 2001 για την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών. Σκοπός των θαλάσσιων αρτηριών είναι η απευθείας στροφή μέρους των εμπορευμάτων από τις οδικές μεταφορές προς τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων ή προς συνδυασμό άλλων τρόπων μεταφοράς, στους οποίους η οδική διαδρομή να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να θεσπιστούν θαλάσσιες αρτηρίες μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας για να εξαλειφθούν τα σημεία οδικής συμφόρησης στα Πυρηναία.
  • Δράσεις αποφυγής της κυκλοφορίας: οιαδήποτε καινοτόμος δράση που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των μεταφορών στη διακίνηση της παραγωγής επιχειρήσεων έτσι ώστε να αποφεύγεται μεγάλο ποσοστό οδικών εμπορευματικών μεταφορών χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά οι διέξοδοι παραγωγής ή η ικανότητα του εργατικού δυναμικού.

Κριτήρια επιλογής των προτάσεων που υποβάλλονται

  • Οι δράσεις πρέπει να υποβάλλονται από επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες εγκατεστημένες σε χώρες της ΕΕ ή συμμετέχουσες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος και εγγύς χώρες εκτός της ΕΕ που υπόκεινται σε ειδικούς όρους.
  • Η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ είχε τη μορφή επιχορηγήσεων. Για τα περισσότερα είδη έργων, χορηγήθηκε βάσει του αριθμού των τονοχιλιομέτρων που μεταφέρθηκαν από τις οδικές μεταφορές σε άλλα μέσα θαλάσσιων ή χερσαίων μεταφορών ή του αριθμού των τονοχιλιομέτρων οδικών εμπορευματικών μεταφορών που περιορίστηκαν. Στόχος ήταν η επιβράβευση έργων υψηλής ποιότητας. Η επιχορήγηση της ΕΕ δεν θα μπορούσε να προκαλέσει στρέβλωση του ανταγωνισμού.
  • Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε ευαίσθητες και μητροπολιτικές περιοχές. Η Επιτροπή αξιολογεί τις δράσεις που υποβάλλονται, λαμβάνοντας υπόψη κατά πόσο συντελούν στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου, αλλά και τα περιβαλλοντικά τους πλεονεκτήματα και τη γενικότερη βιωσιμότητά τους.
  • Η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ για τις διάφορες δράσεις περιορίζεται στο 35% κατ’ ανώτατο όριο του συνολικού ύψους των δαπανών που είναι αναγκαίες για να επιτευχθούν οι στόχοι της δράσης και που θα προκύψουν από αυτήν. Στην περίπτωση των δράσεων κοινής διδαχής, το ανώτατο όριο είναι 50%.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Διατροπικές μεταφορές: Οι διατροπικές μεταφορές, γνωστές και ως πολυτροπικές μεταφορές, αποτελούν ποιοτικό δείκτη του επιπέδου ενσωμάτωσης των διαφορετικών τρόπων μεταφοράς. Περισσότερη διατροπικότητα σημαίνει μεγαλύτερη ενσωμάτωση και συμπληρωματικότητα μεταξύ των τρόπων μεταφοράς, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η χρήση του συστήματος μεταφορών.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1692/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τη θέσπιση του δευτέρου προγράμματος «Marco Polo» για τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του συστήματος εμπορευματικών μεταφορών («Marco Polo II») και με την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1382/2003 (ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 1-13)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1692/2006 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Το πρόγραμμα «Marco Polo» — Αποτελέσματα και προοπτικές {COM(2013) 278 final της 14.5.2013}

τελευταία ενημέρωση 10.08.2020

Top