EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δημοκρατία της Τσεχίας - οικονομική μεταρρύθμιση

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • καθορισμός των προτεραιοτήτων της βραχυπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής και κοινή αξιολόγηση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Συμφωνίας
  • άσκηση πολιτικών που αποσκοπούν στη διατήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών ισορροπιών
  • βελτίωση του πλαισίου που οριοθετεί την εταιρική διακυβέρνηση, ιδίως με την επίσπευση της αναδιάρθρωσης ορισμένων βιομηχανικών κλάδων, όπως η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα ή οι τράπεζες
  • θέσπιση νόμων για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες)
  • εφαρμογή του ελέγχου από τη νέα επιτροπή εποπτείας των χρηματιστηριακών πράξεων.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Οι προτεραιότητες αυτές τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Η Τσεχική κυβέρνηση χάραξε μία μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική. Μειώθηκαν οι εξωτερικές ανισορροπίες και ο πληθωρισμός. Η κυβέρνηση προχωρεί κατά τρόπο ικανοποιητικό στην ιδιωτικοποίηση των τελευταίων τραπεζών με υψηλή κρατική συμμετοχή, αλλά το ποσοστό των "επισφαλών" δανείων είναι ακόμη υψηλό. Εγκρίθηκε μια πολιτική βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται. Πρέπει ακόμη να εγκριθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα.

Η επιτροπή εποπτείας των χρηματιστηριακών πράξεων άρχισε να ασχολείται αποτελεσματικά με την εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων. Ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική της ανεξαρτησία καθώς και να ενισχυθούν οι εξελεγκτικές αρμοδιότητές της.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Οι προτεραιότητες αυτές τηρήθηκαν εν μέρει. Σημειώθηκε πρόοδος στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και μία μόνο τράπεζα παραμένει προς ιδιωτικοποίηση. Ο όγκος των επισφαλών απαιτήσεων - 26% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ) - είναι ανησυχητικός. Η κυβέρνηση διευκόλυνε την αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων, αλλά η αναδιάρθρωση της χαλυβουργίας έχει ελάχιστα προχωρήσει. Ο πτωχευτικός νόμος τροποποιήθηκε προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά η αποτελεσματική εφαρμογή του παραμένει προβληματική.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα σημείωσε πρόοδο, η δε ιδιωτικοποίηση ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, οι επισφαλείς απαιτήσεις παραμένουν ακόμη πολυάριθμες. Λείπει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της χαλυβουργίας. Δεδομένου ότι ο πτωχευτικός νόμος που εκδόθηκε το 2000 δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικός, βρίσκεται υπό επεξεργασία ένας νέος νόμος.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Εκπονήθηκε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του τομέα σιδήρου και χάλυβα. Όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η πρόοδος υπήρξε άνιση.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες

  • προώθηση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα
  • ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας και εφαρμογή του προγράμματος απελευθέρωσης των δημόσιων υπηρεσιών
  • δημιουργία μηχανισμού φορολογικής επίβλεψης, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επισήμανσης των υπερβολικών ελλειμμάτων, της χάραξης μεσοπρόθεσμων φορολογικών στρατηγικών και της βελτίωσης της φορολογικής διαφάνειας
  • συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη χρηματοδότηση του συστήματος φροντίδας της υγείας και του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο θέμα της προώθησης της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα. Καταρτίστηκαν πολυάριθμα προγράμματα με στόχο τη σύσταση ή ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας και την απελευθέρωση των δημόσιων υπηρεσιών. Η φορολογική εποπτεία είναι ικανοποιητική. Η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων προχωρεί με βραδύ ρυθμό.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων και η απελευθέρωση των δημοσίων υπηρεσιών σημείωσαν σημαντική πρόοδο χάρη στην πώληση πέρυσι εταιρειών και υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας. Δεν άρχισε καμία μείζων φορολογική μεταρρύθμιση ιδίως στο σύστημα υγείας και συντάξεων, με αποτέλεσμα τα δημόσια οικονομικά να επιδεινωθούν κατά την περίοδο αναφοράς. Οι προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης εν μέρει τηρήθηκαν.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 98/267/ΕΚ, 30.03.1998Επίσημη Εφημερίδα L 121, 23.04.1998

Απόφαση 1999/858/ΕΚ, 6.12.1999Επίσημη Εφημερίδα L 335, 28.12.1999

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2009 τελικόΔεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 708 τελικόΔεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 503 τελικόΔεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 703 τελικόΔεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1746Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2002) 1402Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1200Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004

Top