EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Λετονία - Περιβάλλον

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • συνέχιση της μεταφοράς της νομοθεσίας-πλαισίου·
  • εκπόνηση των λεπτομερών προγραμμάτων προσέγγισης και των στρατηγικών εφαρμογής που σχετίζονται με τις επιμέρους νομοθετικές πράξεις·
  • προγραμματισμός και έναρξη των ως άνω προγραμμάτων και στρατηγικών.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Οι ως άνω προτεραιότητες έχουν επιτευχθεί.

Η Λετονία σημείωσε πρόοδο στη μεταφορά της οριζόντιας νομοθεσίας, εξακολουθώντας ταυτοχρόνως την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της νομοθεσίας της που αφορά την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, τη διαχείριση των αποβλήτων και τη βιομηχανική ρύπανση. Απαιτείται ωστόσο επιπλέον προσπάθεια. Πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην υλοποίηση και στην εφαρμογή νέων προτύπων.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το κεκτημένο στο θέμα της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προχώρησε ικανοποιητικά η ευθυγράμμιση όσον αφορά την προστασία της φύσης, τους ΓΤΟ, την ποιότητα του αέρα και την πυρηνική ασφάλεια. Πρέπει να επιτελεσθεί πρόοδος στους τομείς της ποιότητας των υδάτων, της διαχείρισης των αποβλήτων, του ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης, των ηχητικών οχλήσεων και των χημικών προϊόντων.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Συνεχίστηκε η εναρμόνιση της νομοθεσίας, ιδίως στους ακόλουθους τομείς: εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαχείριση των αποβλήτων, ρύπανση, προστασία της φύσης και πυρηνική ασφάλεια. Δημιουργήθηκαν πολλοί οργανισμοί: ο λετονικός Οργανισμός περιβάλλοντος, το Συμβούλιο ελέγχου των ΓΤΟ, το Συμβούλιο διαχείρισης συσκευασιών και το Κέντρο προστασίας από τις ακτινοβολίες.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της μεταφοράς του κεκτημένου, ιδίως στους τομείς της ενημέρωσης σχετικά με το περιβάλλον, της διαχείρισης των αποβλήτων και των χημικών ουσιών.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • ανάπτυξη του απαραίτητου δυναμικού και υποδομών ελέγχου και υλοποίησης·
  • συνέχιση του προγραμματισμού και της υλοποίησης των προγραμμάτων προσέγγισης που αφορούν διάφορες νομοθετικές πράξεις·
  • ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται να δοθεί στην ποιότητα του ποσίμου ύδατος, στα λύματα και στον τομέα των αποβλήτων·
  • ένταξη των απαιτήσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της αναγκαιότητας για αειφόρο ανάπτυξη στον καθορισμό και στην εφαρμογή των εθνικών διαρθρωτικών πολιτικών.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Το εθνικό σχέδιο δράσης για το περιβάλλον, καθώς και το πρόγραμμα δράσης του, λαμβάνουν υπόψη το ζήτημα της ενσωμάτωσης του περιβάλλοντος σε άλλους τομείς. Ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε στους άλλους τομείς.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Δεν σημειώθηκε πρόοδος σε αυτόν τον τομέα.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, όπως και οι εργασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή της. Χρειάζεται να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, της ποιότητας του ύδατος και των χημικών προϊόντων.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Συνεχίστηκε η εφαρμογή του κεκτημένου στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, ιδίως όσον αφορά τις συσκευασίες, τα απόβλητα συσκευασιών και τα επικίνδυνα απόβλητα. Ενισχύθηκαν οι δομές ελέγχου της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνεχίστηκε η μεταφορά του κεκτημένου σχετικά με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και με το πόσιμο νερό. Ενισχύθηκε η διοικητική ικανότητα, χάρη σε ενέργειες επιμόρφωσης των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Παρ' όλα ταύτα, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες σε επίπεδο περιφερειακών και τοπικών δομών. Το Συμβούλιο προστασίας της φύσης είναι πλέον λειτουργικό, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει να συνεχιστεί η ενσωμάτωση του περιβάλλοντος σε άλλες πολιτικές.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 98/263/ΕΚ, 30.03.1998Επίσημη Εφημερίδα L 121, 23.04.1998

Απόφαση 1999/854/ΕΚ, 6.12.1999Επίσημη Εφημερίδα L 335, 28.12.1999

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2004 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 703 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 506 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 706 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1749Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1405Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004

Top