EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0417

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για τις ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με τη συμμετοχή και την πληροφόρηση της νεολαίας - Συνέχεια της Λευκής Βίβλου με τίτλο: «Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία»: Εφαρμογή των κοινών στόχων για τη συμμετοχή και την πληροφόρηση των νέων με σκοπό την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στα κοινά» {SEC(2006) 1006}

/* COM/2006/0417 τελικό */

52006DC0417




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 20.7.2006

COM(2006) 417 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

για τις ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με τη συμμετοχή και την πληροφόρηση της νεολαίας Συνέχεια της Λευκής Βίβλου με τίτλο: «Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία»: Εφαρμογή των κοινών στόχων για τη συμμετοχή και την πληροφόρηση των νέων με σκοπό την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στα κοινά» {SEC(2006) 1006}

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1. Μια σημαντική στιγμή

Οι πολιτικές για τη νεολαία έχουν καίρια σημασία για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Βρίσκονται στο σταυροδρόμι μεταξύ της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και των πολιτικών για την άσκηση της ιδιότητας του πολίτη, επιδιώκοντας τόσο να διευκολύνουν τη μετάβαση των νέων στην αγορά εργασίας όσο και να αναπτύξουν την εκ μέρους τους ενεργό άσκηση της ιδιότητας του πολίτη.

Οι νέοι δεν είναι ούτε στατική ούτε ομοιογενής ομάδα και οι απαιτήσεις και τα μέσα έκφρασής τους εξελίσσονται συνεχώς. Το ποσοστό των νέων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό μειώνεται και η ενηλικίωση εμφανίζεται αργότερα. Οι πορείες που ακολουθούν οι νέοι για τη σταδιοδρομία τους καθίστανται όλο και περισσότερο εξατομικευμένες και η μετάβασή τους στην αγορά εργασίας μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Επιπλέον, το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά μειώνεται, με το συνακόλουθο κίνδυνο του ελλείμματος συνείδησης της ιδιότητας του πολίτη.

Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να αξιολογηθεί η συνέχεια που δόθηκε από τα κράτη μέλη στους κοινούς στόχους, στη συμμετοχή και την πληροφόρηση των νέων που ενέκρινε το Συμβούλιο το 2003 στο πλαίσιο της ανοικτής μεθόδου συντονισμού για τη νεολαία και να διατυπωθούν προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις. Συνοδεύεται από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που παρέχει λεπτομερή ανάλυση των εθνικών εκθέσεων των κρατών μελών για τη συμμετοχή και την πληροφόρηση.

Αυτή η έκθεση αποτελεί επίσης μέρος ενός ευρύτερου συνόλου ενεργειών που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνδεθεί η Ευρώπη με τους πολίτες της και εμφανίζεται σε μια σημαντική στιγμή της δημόσιας συζήτησης σχετικά με το μέλλον της ΕΕ[1]

Στη Λευκή βίβλο για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικοινωνίας[2] και στο σχέδιο Δ για τη δημοκρατία, το διάλογο και τη δημόσια συζήτηση[3], η Επιτροπή επαναδιατύπωσε πρόσφατα την ανάγκη να δώσει στους πολίτες - ιδιαίτερα στους νέους - τα εργαλεία για να συμμετάσχουν ενεργά στην ευρωπαϊκή διαδικασία διαμόρφωσης των αποφάσεων και για να ενισχύσει το αίσθημα ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τους ανήκει. Αυτό το μήνυμα επιβεβαιώθηκε στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο[4] καθώς επίσης και από ίδιους τους νέους που εξέφρασαν τη θέλησή τους να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσοντας με τον τρόπο αυτό την ενεργό ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη[5]. Το κάλεσμά τους πρέπει να απαντηθεί και η αρχή της συμμετοχής των νέων στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, που τονίστηκε ήδη στη Λευκή Βίβλο για τη νεολαία[6] που εκδόθηκε από την Επιτροπή το 2001, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες στον τομέα της νεολαίας από την έκδοση της Λευκής Βίβλου για τη νεολαία και ύστερα. Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία των πολιτικών για τη νεολαία στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη.

Η Λευκή Βίβλος ειδικότερα οδήγησε στην έκδοση, το 2002[7], ενός πλαισίου ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας στο οποίο τα κράτη μέλη συμφώνησαν, αφ' ενός, για τη συμπερίληψη της νεολαίας σε ορισμένες βασικές πολιτικές για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των νέων και, αφ' ετέρου, για την ανάπτυξη της ενεργού και υπεύθυνης συμμετοχής τους στα κοινά υπό την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη.

Όσον αφορά το σκέλος της ενεργού ιδιότητας του πολίτη του πλαισίου ευρωπαϊκής συνεργασίας, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επικεντρωθούν σε τέσσερις προτεραιότητες ειδικά για τη νεολαία στις οποίες θα εφαρμόσουν μια ανοικτή μέθοδο συντονισμού (ΑΜΣ), δηλαδή συμμετοχή, πληροφόρηση, εθελοντικές δραστηριότητες και μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση της νεολαίας. Στη συνέχεια επιλέχθηκαν από τα κράτη μέλη κοινοί στόχοι για τη συμμετοχή και την πληροφόρηση[8] το 2003 και ακολούθησαν κοινοί στόχοι για τις εθελοντικές δραστηριότητες[9] και τη μεγαλύτερη γνώση για τη νεολαία[10] το 2004. Στο πλαίσιο της ΑΜΣ για τη νεολαία, τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των διαφορετικών προτεραιοτήτων κατά τη διάρκεια περιόδου τεσσάρων ετών. Συνεπώς, πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τις πολιτικές για τη νεολαία, δεδομένου ότι η παρούσα ανακοίνωση σηματοδοτεί την πρώτη υποβολή εκθέσεων εφαρμογής στην Επιτροπή. Η εμπειρία που θα προκύψει από αυτήν την πρώτη υποβολή εκθέσεων για τις προτεραιότητες της συμμετοχής και της πληροφόρησης πρέπει να αποτελέσει χρήσιμη εμπειρία για τις εκθέσεις σχετικά με τις δύο υπόλοιπες προτεραιότητες, δηλαδή τις εθελοντικές δραστηριότητες (τέλος 2006) και τη μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση της νεολαίας (τέλος 2008). Θα τροφοδοτήσει επίσης τη γενική αξιολόγηση του πλαισίου ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας στο τέλος του 2009.

Η ενσωμάτωση διάστασης της νεολαίας σε ορισμένες βασικές πολιτικές για τους νέους, που υποστηρίχτηκε στη Λευκή Βίβλο για τη νεολαία ως δεύτερος πυλώνας για την ανάπτυξη των πολιτικών για τη νεολαία, ενισχύθηκε ιδιαίτερα το 2005 με την έκδοση του ευρωπαϊκού συμφώνου νεολαίας[11], που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ένταξη των νέων στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή στην αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας.

Το πλαίσιο πολιτικής συμπληρώνεται από το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ, το οποίο αναγνωρίζεται ως πολύτιμος πόρος για την προώθηση της ενεργού ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη για τους νέους καθώς επίσης και της ένταξής τους στην κοινωνία. Αυτοί οι στόχοι θα ενισχυθούν στο μελλοντικό πρόγραμμα "η νεολαία σε δράση.

1.2. Γενική αξιολόγηση της κατάστασης

Στις εκθέσεις τους, τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν γενικά το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχουν οι ενέργειες υπέρ των νέων για την κοινωνία συνολικά. Αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία μιας διαγενεαλογικής προσέγγισης που καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής στις πολιτικές για τη νεολαία.

Αναγνωρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για τη συμμετοχή και την πληροφόρηση έχουν μεταδώσει μια ώθηση στις εθνικές πολιτικές για τη νεολαία και εξακολουθούν να έχουν ουσιαστική σημασία για την ανάπτυξη της ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά.

Εντούτοις, αναγνωρίζουν επίσης ότι πρέπει ακόμα να καταβληθούν προσπάθειες και ότι η διαδικασία θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα υπό τον όρο ότι τα κράτη μέλη - σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας - θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές στο έδαφός τους.

Η συμμετοχή των νέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες, σε όλα τα επίπεδα στη χάραξη και την εφαρμογή των πολιτικών έχει θεμελιώδη σημασία για τη βιώσιμη χάραξη πολιτικής και τη συμμετοχική δημοκρατία. Επομένως, ο διάλογος που αναπτύσσεται ήδη μεταξύ των νέων και των ευρωπαϊκών οργάνων πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

2.1. Εφαρμογή των κοινών στόχων για την πληροφόρηση

2.1.1. Πρόσβαση των νέων στην πληροφόρηση

Αν και τα κράτη μέλη έχουν αναπτύξει διάφορα εργαλεία πληροφόρησης για τους νέους, μόνο 12 περίπου από αυτά έχουν οργανώσει μια στρατηγική πληροφόρησης που καλύπτει όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους νέους και η οποία ενσωματώνει το τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη δίνουν έμφαση στους δικτυακούς τόπους πληροφόρησης της νεολαίας ως κύρια εργαλεία διάδοσης πληροφοριών. Μια εθνική πύλη νεολαίας υπάρχει σήμερα σε 19 κράτη μέλη. Η δημιουργία της ευρωπαϊκής πύλης νεολαίας το 2003 και οι συνδέσεις που εξασφαλίζει προς τις εθνικές πύλες έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχής. Τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι αυτό έχει ενισχύσει τη διυπουργική συνεργασία και τις ανταλλαγές στον τομέα της πληροφόρησης της νεολαίας.

Τα κράτη μέλη εκδηλώνουν επίσης τη σαφή βούληση να αναπτύξουν περαιτέρω τα εξατομικευμένα γραφεία πληροφόρησης και να αντιμετωπίσει το ζήτημα των νέων με λιγότερες ευκαιρίες που αποκλείονται από τους διαύλους πληροφόρησης, ιδίως βοηθώντας τους να αποκτήσουν πρόσβαση στα εργαλεία της κοινωνίας της πληροφορίας όπως το διαδίκτυο.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, οι ενέργειες επικεντρώθηκαν κυρίως σε ζητήματα όπως ο ελεύθερος χρόνος, οι οργανώσεις νεολαίας και οι εθελοντικές δραστηριότητες, παραμελώντας μερικές φορές την πληροφόρηση για τη συμμετοχή, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Στο ΗΒ (Αγγλία), η Connexions Direct (CXD), η εθνική σε απευθείας σύνδεση υπηρεσία παροχής συμβουλών, πληροφόρησης και υποστήριξης για τους νέους προσφέρει συμβουλές τηλεφωνικώς, με μηνύματα κειμένου, με συμβούλους "σε απευθείας σύνδεση" και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στη Σλοβενία , τα κέντρα πληροφόρησης και παροχής συμβουλών για τη νεολαία δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους νέους τσιγγάνους. Στην Κύπρο και την Ισπανία , δημιουργήθηκαν κινητές μονάδες για την πληροφόρηση των νέων στις αγροτικές περιοχές.

2.1.2. Ποιότητα των πληροφοριών

Τα περισσότερα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τον ευρωπαϊκό χάρτη πληροφόρησης της νεολαίας για να εξασφαλίσουν ποιοτικά πρότυπα των πληροφοριών που παρέχονται από τις υπηρεσίες πληροφόρησης της νεολαίας.

Ο ρόλος της δικτύωσης θεωρείται επίσης ουσιαστικός για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των προσόντων των εργαζομένων στον τομέα της πληροφόρησης της νεολαίας. Τα ευρωπαϊκά δίκτυα EURODESK, ERYICA και EYCA διαδραματίζουν καίριο ρόλο για την ανάπτυξη κύκλων εκπαίδευσης για τα μέλη τους.

Στη Γαλλία , 32 κέντρα πληροφόρησης νεολαίας που χρηματοδοτούνται από τις εθνικές αρχές έχουν δική τους δομή κατάρτισης του προσωπικού τους για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται τα ποιοτικά πρότυπα. Ο ευρωπαϊκός χάρτης πληροφόρησης της νεολαίας εφαρμόζεται μαζί με πρόσθετα εθνικά ποιοτικά πρότυπα. Τα ευρωπαϊκά δίκτυα πληροφόρησης της νεολαίας έχουν συγκεντρώσει σε μια συλλογή τις πρωτοβουλίες για την ποιότητα.

2.1.3. Συμμετοχή των νέων στην πληροφόρηση

Ουσιαστικά κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή αυτού τού κοινού στόχου. Ωστόσο, ενας περιορισμένος αριθμός εθνικών εκθέσεων δείχνει ότι μπορεί κανείς να συμβουλευθεί τους νέους ή τις οργανώσεις νεολαίας σχετικά με τις στρατηγικές πληροφόρησης ή την ανάπτυξη πληροφοριακού υλικού.

Στη Σλοβακία , τα κέντρα πληροφόρησης νεολαίας συνεργάζονται με τους εθελοντές που διαδίδουν τις πληροφορίες για τη νεολαία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και οπουδήποτε αλλού.

2.2. Υφιστάμενα εμπόδια

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη ποικίλλουν και μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:

1. Μεθοδολογία: μερικά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες να καθορίσουν μια αφετηρία από την οποία θα αξιολογείται η πρόοδος και να προσδιορίσουν δείκτες για την αξιολόγηση της προόδου που επιτυγχάνεται.

2. Συντονισμός μεταξύ των φορέων: η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών θεσμικών φορέων που είναι αρμόδιοι για τα ζητήματα της νεολαίας σε διαφορετικά επίπεδα είναι μια σημαντική πρόκληση.

3. Έλλειψη πόρων, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο .

2.3. Κύρια ζητήματα που επιλέγονται για συνεχιζόμενη συνεργασία

Τα κράτη μέλη γενικά ζητούν να συνεχιστεί η εφαρμογή των εγκεκριμένων κοινών στόχων και γραμμών δράσης. Οι βασικές προκλήσεις για το εγγύς μέλλον θα είναι να καθιερωθεί μια συνεκτική εθνική στρατηγική πληροφόρησης, να συνδεθούν καλύτερα τα εθνικά συμβούλια νεολαίας, να δοθεί περισσότερη προσοχή στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες και να διαδοθεί ο ευρωπαϊκός χάρτης πληροφόρησης της νεολαίας.

3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΒΙΟ

3.1. Εφαρμογή των κοινών στόχων για τη συμμετοχή

Η ανάλυση των εκθέσεων δείχνει ότι υπάρχει ως ένα βαθμό σύγκλιση μεταξύ των εθνικών πολιτικών για τη νεολαία, δεδομένου ότι οι ενέργειες υπέρ της συμμετοχής της νεολαίας αναλαμβάνονται τώρα με πιο συντονισμένο τρόπο.

Η εφαρμογή των κοινών στόχων για τη συμμετοχή της νεολαίας επιτυγχάνεται κυρίως με τα ακόλουθα μέσα:

3.1.1. Ενίσχυση των πλαισίων

Το νομικό πλαίσιο στον τομέα της συμμετοχής της νεολαίας έχει βελτιωθεί. Μερικά κράτη μέλη έχουν θεσπίσει νομοθεσία και άλλα έχουν αναπτύξει στρατηγικά προγράμματα δράσης ή έχουν συμφωνήσει σχετικά με νέες υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαβούλευση των νέων.

Η Ιρλανδία έχει θεσπίσει έναν νόμο για τη νεολαία, η Τσεχική Δημοκρατία μια έννοια της νεολαίας, η Πορτογαλία ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης για τη νεολαία, η Σουηδία ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο - "η δύναμη να παίρνετε αποφάσεις", η Εσθονία και η Σλοβενία ένα στρατηγικό σχέδιο, η Λετονία ένα πολιτικό πρόγραμμα για τη νεολαία, η Σλοβακία ένα σχέδιο για τη συμμετοχή της νεολαίας και η Ιταλία διέθεσε ειδικά κονδύλια για να υποστηρίξει τις πολιτικές για τη νεολαία.

3.1.2. Υποστήριξη για συμμετοχικές και αντιπροσωπευτικές δομές

Διάφορες ενέργειες έχουν εφαρμοστεί με στόχο την υποστήριξη των συμμετοχικών δομών και την προώθηση του διαλόγου με τους εταίρους στον τομέα της νεολαίας. Υπάρχουν τώρα εθνικά συμβούλια νεολαίας στα περισσότερα κράτη μέλη, με μια αξιόλογη αύξηση στα περιφερειακά και τοπικά παραρτήματα. Έχουν αναπτυχθεί επίσης άλλες δομές όπως τα κοινοβούλια νεολαίας ή οι ειδικές επιτροπές νεολαίας. Απαιτείται ωστόσο καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών επιπέδων και του ευρωπαϊκού επιπέδου.

Παράλληλα, οργανώνονταν συχνότερα τακτικές διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις και ακροάσεις κατά τα δύο προηγούμενα έτη μεταξύ των νέων και των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων. Αυτοί οι χώροι διαλόγου έχουν επισημοποιηθεί σε μερικές περιπτώσεις με συμβάσεις εταιρικής σχέσης.

Μερικές χώρες έχουν ορίσει ένα διαμεσολαβητή ή έναν ανταποκριτή που αφιερώνεται στις υποθέσεις της νεολαίας στα υπουργεία που κατέχουν χαρτοφυλάκια με σημασία για τη νεολαία, ενώ άλλες έχουν επιλέξει να αναπτύξουν πιο οριζόντιες πρακτικές όπως οι διυπουργικές συνεδριάσεις.

Οι εθνικές εκθέσεις δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για την καταβολή μεγαλύτερων προσπαθειών στο τοπικό επίπεδο και για την αφαίρεση των εμποδίων που έχουν επιπτώσεις στη συμμετοχή ορισμένων ομάδων νέων.

Πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαβούλευση των νέων κατά τρόπο συστηματικό και δομημένο για τα ζητήματα που τους αφορούν. Αυτό ισχύει όχι μόνο για ζητήματα σχετικά με την ΑΜΣ ή με το ευρωπαϊκό σύμφωνο νεολαίας, αλλά και για οποιονδήποτε τομέα όπου η συμβολή των νέων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Μερικές χώρες έχουν ορίσει συγκεκριμένα άτομα που είναι υπεύθυνα για τα ζητήματα τα σχετικά με τους νέους, όπως η Φινλανδία ένα διαμεσολαβητή, το ΗΒ έναν εθνικό ανταποκριτή νεολαίας και η Λιθουανία συντονιστές νεολαίας στους δήμους.

Άλλες χώες έχουν δημιουργήσει συμβουλευτικές δομές όπως οι επιτροπές νεολαίας και τα τοπικά συμβούλια στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο , τα κοινοβούλια νεολαίας στην Κύπρο και τη Μάλτα, συμμετοχικές δομές για τη νεολαία στην Ελλάδα και την Ισπανία, και, ειδικότερα, για τους μειονεκτούντες νέους στη Γερμανία και για τις αγροτικές περιοχές στην Πολωνία , υποστήριξη προγραμμάτων νεολαίας στην Αυστρία .

Όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους τους έχει ενταθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός κρατών μελών φαίνεται να προβληματίζεται σχετικά με αυτήν την κατάσταση.

Ως παραδείγματα πρακτικών για την αύξηση της συμμετοχής των νέων στις εκλογές μπορούν να αναφερθούν τα εξής:

- Κάτω Χώρες : παράλληλη ψηφοφορία για τους νεαρούς·

- Φινλανδία : ψηφοφορία στις τοπικές εκλογές από τα 16·

- Γαλλία : αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους·

- Βέλγιο , Κάτω Χώρες και ΗΒ : χρήση του διαδικτύου.

3.1.3. Υποστήριξη για σχέδια

Οι κοινές αρχές στις οποίες βασίζεται η δημόσια δράση είναι ότι i) οι νέοι πρέπει να είναι οι κύριοι παράγοντες των συμμετοχικών προγραμμάτων τους, ii) ο πιο αποδεκτός τρόπος μάθησης είναι η μάθηση στην πράξη, iii) η εμπλοκή των νέων σε συμμετοχικές δραστηριότητες πρέπει να ενθαρρυνθεί σε όλους τους τομείς όπου εκτελούνται προγράμματα.

Διάφορα κράτη μέλη υπογραμμίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ανοίξουν οι δραστηριότητες και τα προγράμματα για τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Η υποστήριξη για τα προγράμματα και τις δομές, ιδιαίτερα για τις οργανώσεις νεολαίας, έχει ουσιαστική σημασία. Το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ έχει σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στον τομέα αυτόν.

Στη Γαλλία δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα με τίτλο "Envie d'agir" για να υποστηρίζει και να ανταμείβει τα πρώτα έργα από τους νέους και γι’ αυτούς, να χρηματοδοτεί καινοτόμα και δημιουργικά έργα καθώς επίσης και εθελοντικές δραστηριότητες και επιχειρηματικά έργα. Η Δανία , σε συνεργασία με διάφορους δήμους και οργανώσεις ή λέσχες νεολαίας, έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα "πολιτική για τη νεολαία στους δανικούς δήμους" για να τονίσει την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικής.

3.2. Υφιστάμενα εμπόδια

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη ποικίλλουν και μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:

1. Μεθοδολογία: μερικά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες να καθορίσουν μια αφετηρία από την οποία θα αξιολογείται η πρόοδος και να προσδιορίσουν δείκτες για την αξιολόγηση της προόδου που επιτυγχάνεται.

2. Έλλειψη άμεσης ή έμμεσης υποστήριξης : εκτός από τη σημασία της κατανομής πόρων στις δομές και τα προγράμματα, οι δημόσιες αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της παροχής σταθερής υποστήριξης, είτε μέσω νομοθετικής δράσης, είτε μέσω ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων με τους νέους είτε με τη διαμόρφωση κοινών εργαλείων όπως οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή.

3. Έλλειψη συμμετοχής των ίδιων των νέων : οι νέοι έχουν φυσικά το δικαίωμα να μην συμμετέχουν. Εντούτοις, μπορούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή της νεολαίας, ιδιαίτερα στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Θα μπορούσε να εξεταστεί η επιρροή των ισότιμων εταίρων ως "πρεσβευτών" που θα μοιράζονται την εμπειρία τους. Η συμμετοχή νεολαίας θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί με την καλύτερη αναγνώριση και την προώθηση των ατομικών και κοινωνικών οφελών της συμμετοχής.

4. Αδράνεια των θεσμικών φορέων - στη νεολαία και σε άλλους τομείς: η αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών επιπέδων πρέπει να βελτιωθεί. Η ανάπτυξη δομών συμμετοχής της νεολαίας πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω και πρέπει να οργανωθεί διάλογος με τους νέους σχετικά με ένα ευρύτερο φάσμα ζητημάτων. Η κινητοποίηση των τοπικών αρχών έχει καίρια σημασία για την ενθάρρυνση της τοπικής συμμετοχής των νέων.

3.3. Κύρια ζητήματα που επιλέγονται για συνεχιζόμενη συνεργασία

Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των εγκεκριμένων κοινών στόχων και γραμμών δράσης. Επιβεβαιώνουν τη σημασία της περαιτέρω κινητοποίησης των τοπικών αρχών, της δημιουργίας κατάλληλων μηχανισμών για ευρεία διαβούλευση με όλους τους νέους σχετικά με ένα ευρύτερο φάσμα ζητημάτων χρησιμοποιώντας επίσης εργαλεία της κοινωνίας της πληροφορίας για τη διαλογική συμμετοχή στην πολιτική π.χ. “blogging πολιτικής”, ανάπτυξη της συμμετοχής της νεολαίας στις εκλογές όπως έχει ήδη συζητηθεί από τους υπουργούς νεολαίας[12], καθώς και προώθηση της μάθησης για τη συμμετοχή και της εκπαίδευσης σχετικά με την άσκηση της ιδιότητας του πολίτη. Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα σχολεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα, με την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών αγωγής του πολίτη και την εξασφάλιση καλύτερης χρήσης των πόρων των σχολείων για την οργάνωση δραστηριοτήτων που θα προωθούν "τη μάθηση της συμμετοχής με τη συμμετοχή".

4. ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

4.1. Βελτιωμένος δομημένος διάλογος με τους νέους στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη

Η ανάγκη να συμμετέχουν ενεργά οι νέοι στο δημόσιο διάλογο για τη διαμόρφωση της πολιτικής έχει επίσης ουσιαστική σημασία σε σχέση με την ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη. Αυτό έχει τονιστεί συχνά από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Η διαδικασία διαβούλευσης για τη Λευκή Βίβλο του 2001 για τη νεολαία, οι τακτικές συναντήσεις με τις οργανώσεις νεολαίας, η ευρωπαϊκή εβδομάδα νεολαίας, οι διαβουλεύσεις μέσω της ευρωπαϊκής δικτυακής πύλης νεολαίας, οι εκδηλώσεις της Προεδρίας για τη νεολαία και άλλες διασκέψεις, εκστρατείες, φόρουμ και διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη είναι παραδείγματα των προσπαθειών που αναλαμβάνονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη για να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές στην πράξη και να εξασφαλίσουν την καλύτερη συμμετοχή των νέων στην ανάπτυξη της ΕΕ.

Ωστόσο, η Επιτροπή, ιδίως βάσει του αιτήματος των νέων για συνεχείς, αξιόπιστους και εποικοδομητικούς χώρους διαλόγου στα πρόσφατα ευρωπαϊκά φόρουμ, θεωρεί ότι αυτοί οι υπάρχοντες χώροι διαλόγου με τους νέους σχετικά με ευρωπαϊκά ζητήματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καλύτερα και να διαρθρωθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Πρέπει να αξιοποιηθεί η ώθηση που δίνουν τα ανωτέρω γεγονότα και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως το σχέδιο Δ, προκειμένου να επιδιωχθεί η ενίσχυση της συνείδησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στους ανθρώπους, με την υποστήριξη μιας δημοκρατικής υποδομής που θα συμβάλει στην καθιέρωση μιας "ανθρώπινης γέφυρας" και μιας "Ευρώπης των προσώπων".

4.2. Περίληψη της Επιτροπής σχετικά με έναν βελτιωμένο δομημένο διάλογο

Για να είναι συνεχείς, αξιόπιστοι και εποικοδομητικοί, οι χώροι διαλόγου πρέπει να είναι:

- δομημένοι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πολιτικό πρόγραμμα για τη νεολαία έως το 2009, δηλ. ένα γενικό θέμα ανά προεδρία, προτεραιότητες του ευρωπαϊκού συμφώνου νεολαίας που θα εξετάζονται κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας κάθε έτους και προτεραιότητες στο πλαίσιο της ΑΜΣ που θα εξετάζονται κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρίας, καθώς επίσης και άλλες οριζόντιες προτεραιότητες για τη νεολαία·

και

- διαρθρωμένοι στο χώρο και το χρόνο: δηλ. από το τοπικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει μια έγκαιρη και αποτελεσματική συμβολή στη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ, π.χ. πριν από τις εκδηλώσεις της προεδρίας για τη νεολαία, ευρωπαϊκή εβδομάδα νεολαίας, υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο της ΑΜΣ ή της στρατηγικής της Λισαβόνας, επικυρώσεις συνθηκών και ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι δημόσιες συζητήσεις με συμμετοχή των νέων πρέπει επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικές και διαφοροποιημένες προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η νομιμοποίησή τους. Πρέπει επομένως να ενθαρρύνεται η συμμετοχή των μειονεκτούντων νέων και εκείνων που δεν ανήκουν σε οποιεσδήποτε δομές. Η ένταξη και η ποικιλομορφία πρέπει να είναι βασικές αρχές για τις ΜΚΟ και τους αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.

Αυτές οι δημόσιες συζητήσεις πρέπει επιπλέον να συγκεντρώνουν τους παράγοντες που ασχολούνται με ζητήματα νεολαίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα προκειμένου να επιτραπεί μια πιο συνεκτική και διατομεακή προσέγγιση. Πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος των δήμων και των σχολείων στην οργάνωση τέτοιων χώρων διαλόγου σε συνεργασία με τις οργανώσεις νεολαίας (ειδικά τα συμβούλια νεολαίας).

Το πρόγραμμα "η νεολαία σε δράση" 2007 – 2013 θα μπορούσε να υποστηρίξει δομές όπως τα συμβούλια νεολαίας με σκοπό την οργάνωση αυτών των χώρων διαλόγου αλλά και διασυνοριακά δίκτυα των νέων καθώς και διασυνοριακές εκδηλώσεις μεγάλης ακτινοβολίας που θα συμβάλουν στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του δομημένου διαλόγου

5. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΣ

Η επιτυχία της ΑΜΣ εξαρτάται από την αποτελεσματική συμμετοχή των νέων στην εφαρμογή της. Πρέπει, για παράδειγμα, να ζητηθεί η γνώμη των νέων και των οργανώσεών τους κατά την προετοιμασία των εθνικών εκθέσεων. Η πρώτη υποβολή εκθέσεων δείχνει ότι αυτό έχει γίνει σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το κράτος μέλος.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν τονίσει τη δυσκολία αξιολόγησης της προόδου που επιτυγχάνεται όσον αφορά την εφαρμογή των κοινών στόχων καθώς επίσης και της αποτελεσματικής ανταλλαγής ορθών πρακτικών.

Τέλος, οι βιώσιμες και αξιόπιστες πολιτικές νεολαίας μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω μόνο με βάση την καλή γνώση του τομέα της νεολαίας. Επομένως, η συνακόλουθη εφαρμογή των κοινών στόχων "μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση της νεολαίας" παραμένει ζωτικής σημασίας.

Για να αποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες και να εξασφαλίσει ενέργειες συνέχειας του ψηφίσματος της 24ης Μαΐου 2005 σχετικά με την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας[13], η Επιτροπή υποβάλλει ορισμένες προτάσεις για να ενισχύσει τους μηχανισμούς εφαρμογής και αξιολόγησης της ΑΜΣ (βλέπε σημείο 6).

6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η ανάλυση των εθνικών εκθέσεων για τη συμμετοχή και την πληροφόρηση εμφανίζεται σε μια σημαντική στιγμή για την ΕΕ, κατά την οποία οι νέοι επιθυμούν να θεωρούνται εταίροι εκείνων που διαμορφώνουν τις πολιτικές που τους αφορούν.

Με βάση αυτή την ανάλυση, η Επιτροπή προτείνει να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα και η εγκυρότητα των κοινών στόχων για τη συμμετοχή την πληροφόρηση και να αναπροσαρμοστούν ελαφρά και να βελτιωθούν οι εγκεκριμένες γραμμές δράσης με τους ακόλουθους τρόπους:

Όσον αφορά την πληροφόρηση:

Βελτίωση της πρόσβασης των νέων σε υπηρεσίες πληροφόρησης

- Καθιέρωση, ιδίως μέσω του καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών πληροφόρησης στο έδαφος των κρατών μελών, συνεκτικών, γενικών στρατηγικών πληροφόρησης που θα καλύπτουν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους νέους·

- προώθηση των εργαλείων της κοινωνίας της πληροφορίας και καινοτόμων προσεγγίσεων για την πληροφόρηση της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στη διευκόλυνση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση·

Ποιότητα των πληροφοριών

- περαιτέρω ανάπτυξη των εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών·

- συστηματική χρήση του ευρωπαϊκού χάρτη πληροφόρησης των νέων για να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα των πληροφοριών·

Συμμετοχή των νέων στην πληροφόρηση

- ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στις στρατηγικές πληροφόρησης του κοινού και ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων νεολαίας στην προώθηση της πληροφόρησης της νεολαίας.

Όσον αφορά τη συμμετοχή:

Συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή

- εξασφάλιση δομημένων διαβουλεύσεων με τους νέους στα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν· αυτό πρέπει ιδίως να περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών συμβουλίων νεολαίας στη διαδικασία διαβούλευσης, εξασφαλίζοντας ότι αντιπροσωπεύουν επίσης τα συμφέροντα των νέων που δεν είναι μέλη οποιασδήποτε οργάνωσης·

- ανάπτυξη τοπικών συμμετοχικών δομών (π.χ. συμβούλια νεολαίας), με συστηματική συμμετοχή των νέων στους τοπικούς οργανισμούς λήψης αποφάσεων, κινητοποιώντας την υποστήριξη των περιφερειακών και τοπικών αρχών·

- ανάλυση των εμποδίων για τη συμμετοχή που επηρεάζουν ορισμένες ομάδες νέων, για να βοηθηθούν οι οργανώσεις νεολαίας να κινητοποιήσουν περισσότερους νέους αποτελεσματικότερα, εξασφαλίζοντας έτσι τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα τους·

- ανάπτυξη εργαλείων για την προώθηση της συμμετοχής όπως είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για τους συμμετοχικούς μηχανισμούς[14] ή τα διαλογικά φόρουμ συμμετοχής στην πολιτική στο διαδίκτυο

Μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στο σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

- ανάπτυξη συγκεκριμένων ενεργειών να εξασφαλιστεί η αύξηση της συμμετοχής των νέων στους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως η είναι προώθηση της συμμετοχής τους στα πολιτικά κόμματα, η ενθάρρυνση της συμπερίληψης των νέων σε λίστες κομμάτων και η βελτίωση της θέσης τους στις εν λόγω λίστες, διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των νέων και των πολιτικών ηγετών, προβολή της δέσμευσης εκείνων που συμμετέχουν και ενθάρρυνσή τους να ενεργούν ως "πρεσβευτές" μεταξύ των ισότιμων εταίρων τους, καλύτερη χρήση των εργαλείων της κοινωνίας της πληροφορίας για να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος·

Υποστήριξη για διάφορες μορφές εκμάθησης της συμμετοχής

- ανάπτυξη συνεργειών με τις ενέργειες που αναλαμβάνονται στον τομέα της εκπαίδευσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των στενότερων δεσμών με την ΑΜΣ στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Σε εθνικό επίπεδο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενεργό άσκηση της ιδιότητας του πολίτη στα σχολεία·

- καλύτερη αναγνώριση των διαφορετικών μορφών συμμετοχής των νέων.

Συμμετοχή στην ανάπτυξη της ΕΕ:

Σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τις οργανώσεις νεολαίας, η Επιτροπή σκοπεύει να υποστηρίξει έναν μόνιμο και δομημένο διάλογο για μια περίοδο τριών ετών, σε γνήσιο πνεύμα εποικοδομητικής εταιρικής σχέσης. Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή προτείνει τις ακόλουθες συγκεκριμένες γραμμές δράσης:

Σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο

- Οργάνωση δομημένων χώρων για το διάλογο και τη δημόσια συζήτηση, με χρονοδιάγραμμα σύμφωνο με την ευρωπαϊκή πολιτική ημερήσια διάταξη, που θα αρχίζει χρονολογικά από το τοπικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική συμβολή των νέων στις δημόσιες συζητήσεις της ΕΕ·

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο

- Συμφωνία σχετικά με τα θέματα προτεραιότητας που θα συζητηθούν σε επίπεδο ΕΕ έως το 2009, δηλ. κοινωνική ένταξη και ποικιλομορφία 2007, διαπολιτισμικός διάλογος το 2008 και προοπτικές για συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας το 2009. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν μαζί με τις προτεραιότητες που καλύπτονται από την ΑΜΣ και το ευρωπαϊκό σύμφωνο νεολαίας - σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική - καθώς επίσης και με τις οριζόντιες προτεραιότητες που έχουν συμφωνηθεί στον τομέα της νεολαίας όπως η καταπολέμηση των διακρίσεων και η υγεία·

- Η Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα ενός άτυπου φόρουμ μεταξύ των αντιπροσώπων της νεολαίας, των προεδριών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής που θα συνεδριάζει τακτικά - ειδικότερα πριν από τα Συμβούλια εκπαίδευσης, νεολαίας και πολιτισμού το φθινόπωρο και την άνοιξη στις Βρυξέλλες - προκειμένου να βελτιωθούν η συνεκτικότητα, η συνέχεια και η πρόοδος μεταξύ των προγραμμάτων της προεδρίας στον τομέα της νεολαίας·

- Τακτική διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής εβδομάδας νεολαίας με τη συμμετοχή των Επιτρόπων και εκπροσώπων άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, της οποίας θα προηγείται μια διαβούλευση μέσω της ευρωπαϊκής δικτυακής πύλης νεολαίας όποτε είναι δυνατόν, με σκοπό τη διατύπωση συμπερασμάτων σχετικά με προηγούμενα γεγονότα, τον προσδιορισμό προοπτικών για το μέλλον και την ανάδειξη του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη νεολαία·

- Διοργάνωση συναντήσεων με νέους που συνήθως δεν έχουν επαφές με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα·

- Οργάνωση Ευρωβαρομέτρου ειδικού για τη νεολαία (τέλος 2006)·

- Πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας να εξασφαλιστείι η όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση των ευκαιριών που προσφέρονται από τις δημόσιες διαβουλεύσεις που προωθεί τακτικά η Επιτροπή, ιδίως μέσω του διαδικτύου, σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν τους νέους·

- Κινητοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων πληροφόρησης προκειμένου να υποστηρίξουν το δομημένο διάλογο[15].

Πρέπει επίσης να ενισχυθεί η διακυβέρνηση της ΑΜΣ για τη νεολαία, παραμένοντας προσαρμοσμένη στον τομέα της νεολαίας. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή υποβάλλει τις ακόλουθες προτάσεις:

- Τα κράτη μέλη να επιλέξουν μέχρι το τέλος του 2006 τις γραμμές δράσης για τη συμμετοχή και την πληροφόρηση στις οποίες επιθυμούν να επικεντρωθούν και να ορίσουν προγράμματα δράσης·

- Τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνέχειας στον οποίο θα συμμετέχουν οι νέοι και οι οργανώσεις τους και να προετοιμάσουν έκθεση αξιολόγησης μέχρι το τέλος του 2008·

- Στα κράτη μέλη να δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν, σε εθελοντική βάση, σε πειραματικές "αξιολογήσεις ομοτίμων" που θα οργανώνονται από την Επιτροπή σχετικά με την πληροφόρηση και τη συμμετοχή·

- Τα κράτη μέλη να προωθήσουν τους κοινούς στόχους σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών, των οργανώσεων νεολαίας και των νέων γενικότερα·

- Η Επιτροπή θα συμβουλεύεται συστηματικά τους νέους και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας για οποιαδήποτε πρόταση σχετική με την ΑΜΣ·

- Η Επιτροπή θα συστήσει μια ομάδα εργασίας σχετικά με τον καθορισμό δεικτών για την εφαρμογή των κοινών στόχων της συμμετοχής και της πληροφόρησης.

* * *

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να επικυρώσει τις προτάσεις που διατυπώνονται στην ανακοίνωσή της.

[1] Ανακοίνωση για ένα πρόγραμμα δράσης για τους πολίτες (COM (2006) 211).

[2] COM (2006) 35 τελικό της 01.02.2006, Λευκή βίβλος για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικοινωνίας, Συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση για την Ευρώπη.

[3] COM (2005) 494 τελικό της 13.10.2005· Ανακοίνωση για την περίοδο προβληματισμού και το σχέδιο Δ (COM (2006) 212).

[4] Βλέπε τα συμπεράσματα της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15-16 Ιουνίου που χαιρετίζουν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίοδο προβληματισμού και ενθαρρύνουν την Επιτροπή να συνεχίσει και να ενισχύσει τις προσπάθειες ενθάρρυνσης του διαλόγου με τους πολίτες.

[5] «Η νεολαία παίρνει το λόγο» οι ανησυχίες και οι προσδοκίες των νεαρών Ευρωπαίων όσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλυση της έρευνας του τακτικού Ευρωβαρόμετρου 63, που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2005

[6] 14441/01 – COM (2001) 681 τελικό

[7] ΕΕ C 168 της 13.07.2002, σ. 2

[8] ΕΕ C 295 της 5.12.2003, σ. 6

[9] Έγγραφο 13996/04 του Συμβουλίου της 15.11.2004, μη δημοσιευμένο

[10] Έγγραφο 13997/04 του Συμβουλίου της 15.11.2004, μη δημοσιευμένο

[11] Παράρτημα 1 των συμπερασμάτων της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (7619/05)

[12] ΕΕ C 141 της 10.06.2005, σ.3

[13] ΕΕ C 141 της 10.06.2005, σ. 1

[14] Με βάση το χάρτη συμμετοχής του Συμβουλίου της Ευρώπης (EYF).

[15] ERYICA, EURODESK και EYCA

Top