EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005DC0026

Εκθεση της Επιτροπης προς το Συμβουλιο, το Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο, το Ευρωπαϊκο Ελεγκτικο Συνεδριο, την Οικονομικη και κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Έκθεση Tempus 2002 και 2003

/* COM/2005/0026 τελικό */

52005DC0026

Εκθεση της Επιτροπης προς το Συμβουλιο, το Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο, το Ευρωπαϊκο Ελεγκτικο Συνεδριο, την Οικονομικη και κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Έκθεση Tempus 2002 και 2003 /* COM/2005/0026 τελικό */


Βρυξέλλες, 10.02.2005

COM(2005) 26 τελικό

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Έκθεση Tempus 2002 και 2003

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Έκθεση Tempus 2002 και 2003

1. Προλογοσ

Το πρόγραμμα Tempus εστιάζει στην ανάπτυξη των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους μέσω της συνεργασίας με ιδρύματα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διαδικασία κοινωνικής και οικονομικής μετάβασης, καθώς και για το διαπολιτισμικό διάλογο· συν τοις άλλοις, αποτελούν πηγές εμπειρογνωμοσύνης και ανθρώπινου δυναμικού και παρέχουν εκπαίδευση στις νέες γενιές ηγετών.

Λεπτομερής περιγραφή του προγράμματος Tempus παρατίθεται στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://europa.eu.int/comm/education/programmes/tempus/index_en.html

Η εφαρμογή του προγράμματος το 2002 και το 2003 χαρακτηρίστηκε από τη συνέχιση της διαδικασίας μεταρρύθμισης της εφαρμογής του προγράμματος, την επιτυχή δρομολόγηση και εδραίωση του προγράμματος στην περιοχή MEDA, την εισαγωγή ενός νέου είδους σχεδίου (Διαρθρωτικά και συμπληρωματικά μέτρα), καθώς την τελική αξιολόγηση του Tempus ΙΙ και την ενδιάμεση αξιολόγηση του Tempus ΙΙΙ. Αυτές οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν το 2002 και υλοποιήθηκαν το 2003. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι ετήσιες εκθέσεις για το 2002 και το 2003 έχουν συγχωνευθεί σε ένα ενιαίο έγγραφο.

2. Η επιτυχης δρομολογηση και εδραιωση του TEMPUS-MEDA

Τον Ιούνιο του 2002 το πρόγραμμα Tempus επεκτάθηκε στις μεσογειακές χώρες εταίρους[1] με σκοπό την ενίσχυση της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γύρω από τη Μεσόγειο. Επιλέξιμες χώρες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Συρία και η Τυνησία. Η συμμετοχή του Ισραήλ στο πρόγραμμα είναι δυνατή μόνον με αυτοχρηματοδότηση.

Για την προετοιμασία της πρώτης προθεσμίας για τις αιτήσεις (15 Δεκεμβρίου 2002), η Επιτροπή πραγματοποίησε αποστολές στις χώρες εταίρους MEDA με σκοπό τη συζήτηση για τα μέτρα προετοιμασίας με τις εθνικές αρχές και την παροχή πληροφοριών στους πιθανούς υποψηφίους. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ της επίσημης παράτασης του προγράμματος και της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων, επελέγησαν αρκετές προτάσεις και σχέδια (το 2003), γεγονός που έδειξε την ετοιμότητα και το ενδιαφέρον των ιδρυμάτων των χωρών της ΕΕ και του MEDA για συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η μοναδική εξαίρεση στο σχετικά καλό επίπεδο συμμετοχής από τις χώρες εταίρους είναι η Αλγερία, λόγω της περιόδου αναταραχής που διένυσε και του αντίκτυπού της στη διεθνή συνεργασία. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2003, ο αριθμός των αιτήσεων για την εν λόγω χώρα είχε αυξηθεί αισθητά.

Αρχίζοντας το 2002 και συνεχίζοντας καθ' όλη τη διάρκεια του 2003, η Επιτροπή στήριξε τις χώρες εταίρους του MEDA κατά την συγκρότηση των εθνικών γραφείων Tempus (ΕΓΤ). Όπως και στις χώρες CARDS και TACIS, αυτά τα γραφεία λειτουργούν ως σημεία αναφοράς με την παροχή πληροφοριών, βοηθούν τα συμμετέχοντα ιδρύματα στις χώρες εταίρους και διευκολύνουν τη συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις με τις εθνικές αρχές είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ΕΓΤ στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο, τη Συρία και την Τυνησία. Ένα ΕΓΤ λειτουργεί επίσης στην Αλγερία. Τα υπουργεία τα αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις χώρες εταίρους MEDA συμμετείχαν επίσης στον προσδιορισμό των εθνικών προτεραιοτήτων προς δημοσίευση στο νέο οδηγό για τους υποψηφίους.

Τον Οκτώβριο του 2003 διοργανώθηκε σημαντική διάσκεψη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με σκοπό τον εορτασμό της δρομολόγησης του Tempus στην περιοχή της Μεσογείου. Παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 αντιπρόσωποι των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες εταίρους. Η διάσκεψη υπογράμμισε τη σημασία της εκπαιδευτικής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ της Ευρώπης και των μεσογειακών γειτόνων της.

3. Εφαρμογή του TEMPUS στις περιοχές CARDS και TACIS

Με το πέρασμα των ετών το Tempus έχει εδραιωθεί καλά στα δυτικά Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη, στο νότιο Καύκασο και στην κεντρική Ασία. Ο διάλογος με τις εθνικές αρχές και οι ενημερωτικές αποστολές πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι κύριες εξελίξεις κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση αφορούν την συγκρότηση των ΕΓΤ.

Στα δυτικά Βαλκάνια, συγκροτήθηκε τοπικό γραφείο Tempus στο Κοσσυφοπέδιο[2], ως ανεξάρτητο παράρτημα υπό την εποπτεία του ίδιου διεθνούς εμπειρογνώμονα που είναι αρμόδιος για το εθνικό γραφείο Tempus στο Βελιγράδι. Η διαδικασία αυτή έθεσε προκλήσεις, αλλά οδήγησε σε συμφωνία υπό την αιγίδα της αρχής των Η.Ε στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη Ρωσία, σε στενή συνεργασία με τις ρωσικές αρχές και μετά από μια διαδικασία επιλογής, επελέγη το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ως το εθνικό γραφείο Tempus.

Συγκροτήθηκε γραφείο Tempus στην Ουκρανία και στεγάζεται στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην κεντρική Ασία η Επιτροπή ενίσχυσε το διάλογο με τις ενδιαφερόμενες χώρες με τη συμπερίληψη των διευθυντών των μονάδων συντονισμού και των υπουργών παιδείας. Συμφωνήθηκε να επεκταθεί η διάδοση των πληροφοριών για το πρόγραμμα στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από μια μεγάλη περίοδο διακοπής της εφαρμογής του Tempus στο Τατζικιστάν, τέθηκε ξανά σε εφαρμογή το 2003.

4. Τελική αξιολόγηση του TEMPUS ΙΙ και προσωρινή αξιολόγηση του TEMPUS ΙΙΙ

Το 2002 η Επιτροπή προέβη σε πρόσκληση υποβολής προσφορών σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση της τρέχουσας φάσης του προγράμματος και την παράλληλη αξιολόγηση αντίκτυπου του Tempus ΙΙ. Το έργο εκτελέσθηκε από εξωτερικό ανάδοχο κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 2003. Από μεθοδολογική άποψη, οι κύριες πηγές δεδομένων για την ανάλυση της δεύτερης φάσης του προγράμματος ήταν έρευνες, εκθέσεις από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και εργαστήρια που διοργανώθηκαν με τους φορείς που συμμετέχουν στο Tempus. Τα κύρια συμπεράσματα της τελικής αξιολόγησης σχετικά με το Tempus ΙΙ μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

- Το Tempus άσκησε σημαντική έμμεση επιρροή στη σύγκλιση των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους με τα συστήματα στα κράτη μέλη μέσω των νομοθετικών αλλαγών·

- Το Tempus άσκησε σημαντική έμμεση επιρροή στην προσαρμογή των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις μεταβαλλόμενες κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες στις χώρες εταίρους·

- Το Tempus άσκησε σημαντική άμεση επιρροή στην εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης·

- Το Tempus είχε σημαντικό άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών, αλλά επηρέασε λιγότερο τη διαχείριση των πανεπιστημίων.

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη συνάφεια της δεύτερης φάσης του προγράμματος Tempus για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους. Επιπλέον επιβεβαιώνουν ότι ο επαναπροσανατολισμός που άρχισε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με το Tempus ΙΙ συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτόν τον αυξημένο αντίκτυπο.

Ο σκοπός της ενδιάμεσης αξιολόγησης του Tempus ΙΙΙ, όπως καθορίζεται στους γενικούς όρους, ήταν η αποτίμηση του σχεδιασμού και της εφαρμογής του Tempus ΙΙΙ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβαλλόμενη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των χωρών εταίρων και τα μαθήματα που προέκυψαν από τις προηγούμενες φάσεις, με σκοπό ενδεχόμενες προτάσεις για τη συνέχεια του προγράμματος μετά από το 2006. Εφαρμόστηκε η ίδια μεθοδολογική προσέγγιση με αυτήν για την τελική αξιολόγηση του Tempus ΙΙ. Τα κύρια συμπεράσματα για την ενδιάμεση αξιολόγηση του Tempus ΙΙΙ μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

- Ο σχεδιασμός και η διαχείριση του προγράμματος θεωρούνται ικανοποιητικού επιπέδου.

- Η προσέγγιση πολυμερούς συνεργασίας Tempus προσφέρει σημαντική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία σε σχέση με τη διμερή στήριξη από τα κράτη μέλη.

- Ο διάλογος για τις εθνικές προτεραιότητες πρέπει να ενισχυθεί.

- Η διάδοση των αποτελεσμάτων πρέπει να ενισχυθεί.

Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των δύο αξιολογήσεων για οποιοδήποτε απαιτούμενο επαναπροσανατολισμό του προγράμματος στην τρέχουσα φάση του και ως βάση για τις προτάσεις προκειμένου να συνεχιστούν τα επιτεύγματα των ενεργειών Tempus μετά από το 2006.

5. Διαρθρωτικα μέτρα – Ενισχυση της προσεγγισης «από επάνω προς τα κάτω»

Το 2003 η Επιτροπή δρομολόγησε τα διαρθρωτικά και συμπληρωματικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της απόφασης Tempus. Ο κύριος σκοπός αυτών των μέτρων είναι να παρασχεθεί ένα πλαίσιο για τη στοχοθετημένη δράση με σκοπό την αύξηση του αντίκτυπου του προγράμματος στη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους.

Τα διαρθρωτικά και συμπληρωματικά μέτρα συνδέονται στενά με τις εθνικές προτεραιότητες, εισάγοντας μια δυναμική προσέγγιση «από επάνω προς τα κάτω» και προσφέροντας τη δυνατότητα για υποστήριξη για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η πρώτη προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληξε στις 15 Οκτωβρίου 2003. Τα αποτελέσματα θα αναλυθούν στην ετήσια έκθεση Tempus για το 2004.

6. Μεταρρύθμιση της εφαρμογής του TEMPUS III

Το 2002, η Επιτροπή προέβη σε ολοκληρωμένη αναθεώρηση της εφαρμογής του προγράμματος με στόχο την απλούστευσή του και τη διαμόρφωσή του σε φιλικότερο προς το χρήστη. Εκτός από τις αλλαγές στην εφαρμογή, η Επιτροπή αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας επιλογής προκειμένου να την προσαρμόσει στο χρονοδιάγραμμα της περιόδου προγραμματισμού στο πλαίσιο των προγραμμάτων CARDS και TACIS (από τα οποία το πρόγραμμα αντλεί τη χρηματοδότησή του, παράλληλα με το MEDA).

Το 2002 πραγματοποιήθηκε μια μεταρρύθμιση του κύκλου του σχεδίου με σκοπό τη βελτίωση και την ενημέρωση των διαδικασιών. Επικεντρώθηκε κυρίως στη λεπτομερή αναθεώρηση των βασικών εγγράφων όπως ο οδηγός για τους υποψηφίους, και στην απλοποίηση των συμφωνιών επιχορήγησης και των διαδικασιών (ο χρόνος της διαδικασίας επιλογής μειώθηκε αρκετά σε μέγιστο διάστημα έξι μηνών μεταξύ της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων και της απόφασης τελικής ανάθεσης).

7. Δημοσιευσεις και πληροφοριεσ

Το 2002 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση με τίτλο "Tempus @ 10 - μια δεκαετία πανεπιστημιακής συνεργασίας" που εξέτασε τα συνολικά επιτεύγματα του προγράμματος στις υποψήφιες υποψηφίων μεταξύ 1990 και 2000. Μια άλλη μελέτη δρομολογήθηκε το 2002 για τον αντίκτυπο του Tempus στη στοχοθέτηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Η μελέτη, που εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις των πανεπιστημίων στη διαχείριση και στη διδασκαλία καθώς επίσης και την υποστήριξη για τα προγράμματα θεσμικής ανάπτυξης στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οριστικοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο Tempus το 2003.

Μια έκθεση με τίτλο "Το Tempus στα δυτικά Βαλκάνια" δημοσιεύθηκε το 2002 και είναι βασισμένη στα πορίσματα τριών περιφερειακών διασκέψεων Tempus που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2000 και καθ' όλη τη διάρκεια του 2001 στο Σεράγεβο, στα Σκόπια και στα Τίρανα. Η έκθεση περιλαμβάνει περίληψη των πρακτικών των διασκέψεων και των συμπερασμάτων που εξήγαγαν οι συμμετέχοντες σε θέματα όπως η διαχείριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κοινωνία, και η περιφερειακή συνεργασία και η δικτύωση. Πολλά από τα συμπεράσματα επαναδιοχετεύθηκαν στη συνέχεια για τις εξελίξεις του προγράμματος για την περιοχή και απεικονίστηκαν στο νέο οδηγό για τους υποψηφίους.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2003 η Επιτροπή συμμετείχε σε σειρά ενημερωτικών ημερίδων Tempus που πραγματοποιούνται στις χώρες εταίρους καθώς επίσης και στα κράτη μέλη.

8. Διαδικασια επιλογησ 2002- 2003

Λεπτομερείς πληροφορίες για την επιλογή και οικονομικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στο παράρτημα της παρούσας έκθεσης.

9. Παρακολούθηση

Η συνεχής παρακολούθηση των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων επικεντρώθηκε στις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, με αξιολόγηση της εκτέλεσης του προγράμματος από την άποψη της προόδου ή/και των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε επιτόπια εκστρατεία ελέγχου από εξωτερικούς φορείς ελέγχου. Συνολικά εκτελέστηκαν 1,149 πληρωμές για τα τρέχοντα σχέδια Tempus μετά από την έγκριση και την αξιολόγηση των εκθέσεων των σχεδίων (συνολικά 255 εκθέσεις). Επιπλέον, παρασχέθηκε υποστήριξη και καθοδήγηση σε αρκετές εκατοντάδες κοινοπραξίες σχεδίων.

Με διοργάνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρασχέθηκε κατάρτιση σχετικά με τη χρήση των συμφωνιών επιχορηγήσεων (προληπτική παρακολούθηση) σε περίπου 200 αντιπροσώπους από τα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια CARDS, TACIS και MEDA που επελέγησαν πρόσφατα, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2003.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επιτόπια παρακολούθηση των σχεδίων, σε συνδυασμό με ημερίδες ενημέρωσης στις χώρες εταίρους.

10. Συμπερασματα

Είναι σαφές ότι οι δύο παράλληλες διαδικασίες μεταρρύθμισης και επέκτασης έχουν δώσει στο Tempus μεγαλύτερη ορμή και περισσότερες δυνατότητες. Αυτό συνδυάζεται με μια ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση του προγράμματος και θα ακολουθήσει μια περίοδος σταθεροποίησης. Το πρόγραμμα διαδραματίζει και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει συνεχή κεντρικό ρόλο στις νέες γεωπολιτικές περιστάσεις μιας διευρύνουσας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ANNEX

Financial overview |

Committed | CARDS | MEDA | TACIS |

JEP (1) | 2003 | 15.171.728,66 € | 13.225.199,49 € | 21.391.229,71 €(2) |

IMG | 2002 | 184.518,00 € | - | 216.227,00 € |

2003 | 367.090,00 € | 530.900,00 € | 687.140,00 € |

ΕΓΤ | 2002 | 486.395,00 € | 0,00 € | 238.697,00 € |

2003 | 450.185,00 € | 188.035,00 € | 217.442,00 € |

ETF (3) | 2002 | 700.000,00 € | 0,00 € | 840.000,00 € |

2003 | 475.000,00 € | 550.000,00 € | 675.000,00 € |

Other | 2002 | - | - | - |

2003 | 110.876,18 € | 386.834,65 € | 163.592,25 € |

Total | 2002 (1) | 1.370.913,00 € | - | 1.294.924,00 € |

2003 | 16.574.879,84 € | 14.880.969,14 € | 23.134.403,96 € |

(1) The Annual Report 2001 included the amounts corresponding to JEPs selected in 2002 and therefore they are not included in the present report.

(2) The total funding for projects selected in 2003 was 22.385.129,71 €. However only 21.391.229,71 € was committed; 993.900 € corresponding to projects involving Belarusian institutions was not committed because a financing agreement with Belarus has not been signed.

(3) The European Training Foundation (Tempus Department) provides Technical Assistance for the implementation of the programme.

JEP selection |

The tables below reflect the selections carried out in June 2003, following the call for proposals launched in 2002 (deadline 15 December 2002).

Multi-country projects involve more than one partner country.. For each partner country, the number of multi-country applications indicates the number of applications in which institutions from this country are involved.

Total committed includes the amount committed for national projects as well as the amount committed on a pro-rata basis to cover the participation of a partner country’s institution/s in multi-country projects.

Type of JEP - CD: Curriculum development; TCIB: Training Courses for Institution Building; MP: Multiplier Project; UM: University Management.

Tempus – CARDS |

The tables below are the result of selections held in 2002 and 2003.

IMG Tempus – CARDS |

Partner Country | Total Received Applications | Total Funded Applications | Success Rate | Total committed (per country) |

THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF MACEDONIA | 59 | 42 | 78.0 % | 151.640,00 € |

ALBANIA | 103 | 48 | 51.5 % | 235.542,00 € |

BOSNIA & HERZEGOVINA | 28 | 14 | 46.4 % | 54.280,00 € |

CROATIA | 22 | 11 | 63.6 % | 25.236,00 € |

KOSOVO | 1 | 2 | - | 3.800,00 € |

SERBIA & MONTENEGRO | 62 | 29 | 62.9 % | 81.110,00 € |

IMG Tempus – MEDA |

Partner Country | Total Received Applications | Total Funded Applications | Success Rate | Total contracted (per country) |

ALGERIA | 91 | 15 | 30.8 % | 60.400,00 € |

EGYPT | 78 | 46 | 71.8 % | 128.500,00 € |

JORDAN | 13 | 4 | 30.8 % | 21.300,00 € |

LEBANON | 67 | 27 | 61.2 % | 83.800,00 € |

MAROCCO | 46 | 15 | 52.2 % | 32.900,00 € |

PALESTINE | 17 | 14 | 94.1 % | 47.800,00 € |

SYRIA | 108 | 22 | 28.7 % | 95.500,00 € |

TUNISIA | 29 | 13 | 55.2 % | 31.800,00 € |

IMG Tempus – TACIS |

Partner Country | Total Received Applications | Total Funded Applications | Success Rate | Total committed (per country) |

ARMENIA | 44 | 19 | 45.5 % | 53.806,00 € |

AZERBAIJAN | 8 | 3 | 75.0 % | 5.440,00 € |

BELARUS | 29 | 16 | 58.6 % | 49.580,00 € |

GEORGIA | 40 | 14 | 47.5 % | 36.520,00 € |

KAZAKHSTAN | 15 | 4 | 26.7 % | 9.500,00 € |

KYRGYZSTAN | 31 | 14 | 54.8 % | 47.380,00 € |

MONGOLIA | 26 | 13 | 53.8 % | 49.950,00 € |

MOLDOVA | 33 | 14 | 72.7 % | 41.800,00 € |

RUSSIAN FEDERATION | 165 | 111 | 75.8 % | 336.900,00 |

TURKMENISTAN | 10 | 10 | 70.0 % | 32.800,00 € |

UKRAINE | 64 | 40 | 68.8 % | 107.100,00 € |

UZBEKISTAN | 110 | 32 | 35.5 % | 136.991,00 € |

[1] Απόφαση του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 2002 για την τροποποίηση της απόφασης 1999/311/EΚ

[2] Σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 της 10ης Ιουνίου 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ

Top