EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003DC0019

Έκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τρίτη έκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα στατιστικά στοίχεια για τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

/* COM/2003/0019 τελικό */

52003DC0019

Έκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τρίτη έκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα στατιστικά στοίχεια για τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης /* COM/2003/0019 τελικό */


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

IΙ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

II.1. Γενικά

II.2. Δεδομένα που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη

II.3. Διάρθρωση της έκθεσης

ΜΕΡΟΣ A: ΣΥΜΠΙΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 1999

III.1. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 1: Είδη και αριθμός των χρησιμοποιηθέντων ζώων

III.2. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 1: Προέλευση των χρησιμοποιηθέντων ζώων

III.3. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 2: Στόχοι των διαδικασιών

III.4. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 3: Toξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας ανάλογα με το είδος των προϊόντων /σημείων τελικής διάθεσης

III.5. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 4: Ζώα που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των ασθενειών

III.6. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 5: Ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντων ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής

III.7. Αποτελέσματα του εναρμονισμένου πίνακα EΕ 6: Προέλευση των κανονιστικών απαιτήσεων για ζώα που χρησιμοποιούνται σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας

III.8. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 7: Ζώα που χρησιμοποιούνται σε δοκιμές για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας

III.9. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 8: Είδος των δοκιμών τοξικότητας που εκτελούνται για τoξικολογικές ή άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας προϊόντων

ΜΕΡΟΣ B: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

ΒΕΛΓΙΟ

ΔΑΝΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΓΑΛΛΙΑ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

ΑΥΣΤΡΙΑ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

ΣΟΥΗΔΙΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι να παρουσιαστούν στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 26 της οδηγίας 86/609/EΟΚ [1], τα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[1] ΕΕ L 358, 18.12.1986, σ. 1.

Η πρώτη έκθεση, COM (94) 195 τελικό, που δημοσιεύθηκε το 1994, κάλυπτε τα δεδομένα για τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς το 1991 στα κράτη μέλη της Κοινότητας.

Η δεύτερη έκθεση, COM (1999) 191 τελικό, δημοσιεύθηκε το 1999 και κάλυπτε τα δεδομένα από τα κράτη μέλη για το 1996 [2].

[2] περιλαμβάνονται και στοιχεία του 1997 από τη Γαλλία

Περί τα τέλη του 1997, οι υπηρεσίες της Επιτροπής κατέλειξαν σε συμφωνία με τις αρχές των κρατών μελών για την υποβολή στοιχείων σχετικά με τα ζώα που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς σκοπούς υπό τυποποιημένη μορφή οκτώ εναρμονισμένων στατιστικών πινάκων. Επειδή τα δεδομένα είχαν ήδη συλλεγεί για το 1996, μόνο λίγα από τα κράτη μέλη μπόρεσαν να υποβάλλουν τα δεδομένα υπό τη νέα κοινής αποδοχής μορφή για τη δεύτερη έκθεση.

Για την τρίτη έκθεση, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να υποβάλλουν τα δεδομένα από το 1999, στο μέτρο του δυνατού, υπό τη μορφή των προαναφερόμενων οκτώ εναρμονισμένων στατιστικών πινάκων. Στην έκθεση αυτή οι ως ανω πίνακες αναφέρονται ως πίνακες ΕΕ. Εκτός της Γερμανίας, στην οποία απαιτείτο τροπολογία στην ήδη υφιστάμενη ομοσπονδιακή νομοθεσία, 14 κράτη μέλη υπέβαλλαν αντίστοιχα δεδομένα σύμφωνα με τους πίνακες ΕΕ.

IΙ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

II.1. Γενικά

Κάθε κράτος μέλος επιβάλλεται, σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 26 της οδηγίας 86/609/ΕΟΚ, να υποβάλλει στην Επιτροπή στατιστικά στοιχεία για τα ζώα που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς. Η παρούσα έκθεση περιέχει δεδομένα για το 1999.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου 86/C331/02 [3] επιτρέπει τη χρήση ζώων σε πειράματα για σκοπούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπου όμως οι στόχοι των πειραμάτων αυτών δεν καλύπτονται από την οδηγία δηλ. δεν είναι πειραματικοί ή επιστημονικοί κατά την έννοια της οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει, σύμφωνα με το ψήφισμα, να εφαρμόζουν εθνικές διατάξεις που να μην υπολείπονται σε αυστηρότητα από εκείνες της οδηγίας. Έτσι, ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριέλαβαν στα στοιχεία για την έκθεση και ζώα που καλύπτονται από το εν λόγω ψήφισμα.

[3] ΕΕ C 331, της 23.12.86, σ. 2.

Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι να παράσχει συνολική επισκόπηση των αριθμητικών δεδομένων για τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για επιμέρους πειραματικούς σκοπούς στην Κοινότητα το 1999. Επειδή οι προηγούμενες εκθέσεις συντάχθηκαν βάσει μη εναρμονισμένων δεδομένων, ήταν πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες πραγματοποίησης συγκρίσεων προς τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκθέσεων.

Στόχος της παρούσας έκθεσης δεν είναι να συναχθούν συμπεράσματα ή να ερμηνευθούν τα δεδομένα που έχουν υποβάλλει τα επιμέρους κράτη μέλη αλλά να δοθεί μια γενική εικόνα της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα ζώα που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς σκοπούς σε κοινοτικό επίπεδο. Τα σχόλια και οι ερμηνείες των κρατών μελών συγκεντρώνονται στο δεύτερο μέρος της έκθεσης.

Η κύρια διαφορά ως προς τις προηγούμενες εκθέσεις είναι ότι τα δεδομένα που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη καλύπτουν πλέον πολύ ευρύτερο φάσμα διαδικασιών και στόχων. Αυτό οφείλεται στην καθιέρωση εναρμονισμένων πινάκων. Οι στόχοι των πειραμάτων περιγράφονται λεπτομερέστερα συμπεριλαμβανομένων και πτυχών όπως οι κανονιστικές απαιτήσεις και τα είδη των δοκιμασιών ανάλογα με τα προϊόντα. Αυτό επιτρέπει τη διαμόρφωση κατά πολύ ακριβέστερης και γενικότερης εικόνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά.

Η χρήση των εναρμονισμένων πινάκων ΕΕ αποσκοπεί στην απλοποίηση και τη βελτίωση της συνέπειας και των αντίστοιχων στατιστικών αναλύσεων. Ωστόσο θα πρέπει επίσης να αναγνωρισθεί ότι επειδή το σύστημα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά πολλά από τα εργαστήρια που διαβίβασαν πληροφορίες είχαν ορισμένες δυσκολίες προσαρμογής στη νέα κατάσταση. Εντούτοις αναμένεται ότι κατά τα επόμενα έτη θα αντιμετωπισθούν ορισμένα από τα μειονεκτήματα και το σύστημα θα λειτουργεί μονίμως πιο εύρυθμα.

Ο υπολογιζόμενος συνολικός αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς το 1999 ανέρχεται σε 9,8 εκατομμύρια. Ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ζώων για το 1996 [4] ήταν 11,6 εκατομμύρια. Μολονότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στατιστικώς αξιόπιστοι υπολογισμοί της μείωσης του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν μετά από την έκθεση του 1996, μπορεί να θεωρηθεί ότι το 1999 ο συνολικός αριθμός δεν υπερέβη τα 10 εκατομμύρια πράγμα που σημαίνει ότι παρατηρείται ουσιαστική τάση συρρίκνωσης.

[4] περιλαμβάνονται και στοιχεία του 1997 από τη Γαλλία

Όπως και με τα προηγούμενα αποτελέσματα, η μεγαλύτερη ομάδα ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα τρωκτικά και τα κουνέλια και μάλιστα η ομάδα αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη των υπολοίπων ενώ 6% των χρησιμοποιηθέντων ζώων ήταν ψυχρόαιμα. Οι αναγνώστες μπορούν να εξετάσουν περαιτέρω την κατανομή μεταξύ των επιμέρους ομάδων ειδών στη σελίδα 13.

II.2. Δεδομένα που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη

Πριν εξετασθούν περαιτέρω από τα κράτη μέλη τα στατιστικά δεδομένα είναι απαραίτητο να επισημανθούν στους αναγνώστες οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη συλλογή των δεδομένων υπό τη μορφή των οκτώ πινάκων ΕΕ.

Μετά από την αρχική συμπίληση των δεδομένων, παρατηρήθηκαν ορισμένες αποκλίσεις. Η σχέση μεταξύ ορισμένων από τους πίνακες και των αντοστοίχων συνολικών τιμών τους αποτέλεσαν μέσο ποιοτικού ελέγχου. Οι σχέσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν σαφές ότι δεν κατέστησαν αντιληπτές.

Η πρώτη από τις σχέσεις αυτές είναι ο συνολικός αριθμός των χρησιμοποιημένων ζώων ανά είδη, στήλη 1.2 του πίνακα 1, που αναλύονται περαιτέρω ανάλογα με το στόχο των εκτελεσθέντων πειραμάτων στον πίνακα ΕΕ 2. Ως εκ τούτου τα σύνολα των πινάκων 1 και 2 πρέπει να συμπίπτουν.

Η δεύτερη σχέση αφορά τη στήλη 2.6 του πίνακα ΕΕ 2 ήτοι «τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις που αφορούν την ασφάλεια» που αναλύεται ανά τύπο προϊόντων/σημείων τελικής διάθεσης, στον πίνακα ΕΕ 3, σε κανονιστικές απαιτήσεις, στον πίνακα ΕΕ 6 και στον τύπο των τοξικολογικών δοκιασιών στον πίνακα ΕΕ 7.

Τρίτη σχέση υφίσταται μεταξύ του αθροίσματος της στήλης 2.4 και 2.5 του πίνακα ΕΕ 2 και του συνόλου στον πίνακα ΕΕ 5.

Για το συνολικό αριθμό των χρησιμοποιημένων ζώων στην ΕΕ, ήτοι πίνακες 1 και 2, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί συγκριτικός κανόνας, ήτο να πραγματοποιούνται υπολογισμοί με βάση το υψηλότερο αριθμό των αναφερόμενων ζώων ανά είδος. Η μέθοδος αυτή επέτρεψε να περιοριστεί το σφάλμα σε ό,τι αφορά το συνολικό αριθμό των χρησιμοποιημένων ζώων στα 15 κράτη μέλη σε ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 0,085%. Το καθησυχαστικό αυτό αποτέλεσμα αποκαλύπτει πολύ υψηλή συνέπεια των δεδομένων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τους συνολικούς αριθμούς των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς στην ΕΕ το 1999.

Λόγω του ότι τα «ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια», ήγουν η στήλη 2.6 του πίνακα ΕΕ 2, αναλύονται σε πολλούς πίνακες ΕΕ που αντιμετωπίζουν μη συγκρίσιμες παραμέτρους, ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί ο ως άνω συντηριτικός κανόνας μεταξύ του πίνακα ΕΕ 2 και των πινάκων 3, 6 και 7. Οι διαφορές στα σύνολα χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό σχετικού σφάλματος, το οποίο ανέρχεται στο αποδεκτό ποσοστό 0,31%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εντούτοις ότι ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας αποτελεί μόλις το 10% επί του συνόλου των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς.

Οι διαφορετικές τιμές που ανέφεραν ορισμένα από τα κράτη μέλη στην περίπτωση της τρίτης σχέσης οδήγησαν σε πολύ υψηλότερο σχετικό σφάλμα της τάξης του 3,3%. Κατά συνέπεια αποφασίστηκε να μην ερμηνευθούν περαιτέρω τα δεδομένα του πίνακα ΕΕ 5.

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα νέο πρωτόκολλο υποβολής δεδομένων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, θεωρείται ικανοποιητική η συνέπεια των δεδομένων που υπέβαλλαν τα κράτη μέλη.

II.3. Διάρθρωση της έκθεσης

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη:

A Συνολική συμπίληση και επισκόπηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των στατιστικών δεδομένων που υπέβαλλαν τα κράτη μέλη για το 1999. Ο κωδικοποιημένος πίνακας υπολογίστηκε βάσει των δεδομένων που υπέβαλλαν τα κράτη μέλη για έκαστο πίνακα ΕΕ και εμφανίζεται στην αρχή έκαστου υποκεφαλαίου.

B Τα δεδομένα που υπέβαλλαν τα κράτη μέλη με σύνοψη των σχολίων που διατύπωσαν αντιστοίχως. Ο αναγνώστης καλείται να λάβει υπόψη ότι η αρίθμηση των πινάκων και των σχημάτων στο μέρος Α της έκθεσης συνδέεται με τους αριθμούς των πινάκων ΕΕ και όχι με την αρίθμηση των κεφαλαίων της έκθεσης.

ΜΕΡΟΣ A: ΣΥΜΠΙΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 1999

III.1. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 1: Είδη και αριθμός των χρησιμοποιηθέντων ζώων

III.1.1. Στοιχεία

Δεκατέσσερα από τα κράτη μέλη διαβίβασαν το συνολικό αριθμό των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ανά είδος πειραματικού σκοπού υπό τη μορφή του πίνακα ΕΕ 1. Ένα κράτος μέλος διαβίβασε δεδομένα σύμφωνα με τη μορφή του στατιστικού πίνακα που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τα επιμέρους είδη των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς ή για άλλες αξιολογήσεις σχετικά με την ασφάλεια που αναφέρονται στον πίνακα 1 του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι παρεμφέρη προς τα αντίστοιχα δεδομένα του πίνακα ΕΕ 1. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο πίνακας του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίζει τα είδη στις εξής τέσσερις κατηγορίες:

- Κρικητοί + άλλα τρωκτικά

- Πίθηκοι του νέου και του παλαιού κόσμου

- Αιγοπρόβατα

- Ορτύκια και άλλα πτηνά

Ο πίνακας 1.1 της παρούσας έκθεσης συνοψίζει τα κωδικοποιημένα δεδομένα του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς, ανά είδος, ως υποβλήθηκαν από τα δεκαπέντε κράτη μέλη της Κοινότητας.

Ο αριθμός των χρησιμοποιηθέντων ζώων το 1999 υπολογίζεται σε 9.814.171.

III.1.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

Προκειμένου να συμπεριληφθούν τα δεδομένα που υποβλήθηκαν υπό τη μορφή του Συμβουλίου της Ευρώπης εκ μέρους ενός των κρατών μελών, στη συνολική αξιολόγηση και τις συνακόλουθες γραφικές αναλύσεις του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν από τα δεκατέσσερα κράτη μέλη, ήταν κατ' αρχήν αναγκαίο να δημιουργηθεί κατάταξη ανά είδη ανάλογη προς την προαναφερόμενη για τα δεδομένα των ως άνω κρατών μελών.

Σε δεύτερη φάση για την καλύτερη γραφική αναπαράσταση των αποτελεσμάτων των δεδομένων, τα είδη χωρίστηκαν σε περαιτέρω κατηγορίες ζώων.

Ο πίνακας 1.2 αναφέρει τις κατηγορίες των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς.

Το σχήμα 1.1 αναφέρει τα ποσοστά των ζώων ανά κατηγορία ζώων.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Οι επίμυες και τα ποντίκια ήταν τα κατ'εξοχήν χρησιμοποιηθέντα είδη. Τα τρωκτικά μαζί με τα κουνέλια αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ανερχόμενα από κοινού σε 86,9%.

Παρατηρείται ουσιαστική μείωση της χρήσης των ψυχρόαιμων ζώων εν σχέσει προς την προηγούμενη έκθεση (12,9%), ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν το 6,6% των χρησιμοποιούμενων ζώων.

Στην ομάδα αρτιο- και περιττοδακτύλων υπάγονται άλογα, όνοι και διασταυρώσεις (Περιττοδάκτυλα) και χοίροι, κατσίκες, πρόβατα, ελάφια και βοοειδή (Αρτιοδάκτυλα). Η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει μόλις 1,25% του συνολικού αριθμού των χρησιμοποιηθέντων ζώων.

Τα σαρκοβόρα αντιπροσωπεύουν 0,36% του συνολικού αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ενώ τα πρωτεύοντα θηλαστικά αποτελούν μόλις το 0,1% των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν το 1999.

Πίνακας 1.3: Σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων του 1996 και 1999

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(*) 14 χώρες υπέβαλλαν δεδομένα για το 1996, μία χώρα υπέβαλλε δεδομένα για το 1997

Πίνακας 1.1: Συνολικός αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούςε σκοπούς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεδομένα για το 1999

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

* Ο υψηλότερος αριθμός ζώων μεταξύ της στήλης 1.2 και 2.10

Πίνακας 1.2: Κατηγορίες ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς σκοπούς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεδομένα για το 1999

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

* Ο υψηλότερος αριθμός ζώων μεταξύ της στήλης 1.2 και 2.10 (βλ. επίσης πίνακα 1.1)

(1) = Ερπετά + αμφίβια + ψάρια

(2) = Ορτύκια και άλλα πτηνά

(3) = Άλογα, γαϊδούρια και υβρίδια αυτών + χοίροι + αιγοπρόβατα + βοοειδή

(4) = γάτες + σκύλοι + κουνάβια + άλλα σαρκοβόρα

III.2. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 1: Προέλευση των χρησιμοποιηθέντων ζώων

III.2.1. Στοιχεία

Ο πίνακας ΕΕ 1 δεν παρέχει μόνο το συνολικό αριθμό των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στα κράτη μέλη. Προβλέπει επίσης την υποχρεωτική αναφορά της προέλευσης ορισμένων από τα πειραματόζωα. Ο πίνακας ΕΕ 1 απαιτεί επίσης τα κράτη μέλη να αναφέρουν τον αριθμό των ζώων που επαναχρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς.

Τα κωδικοποιημένα αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 1 σε ό,τι αφορά την προέλευση ορισμένων ειδών που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς στα δεκατέσσερα κράτη μέλη αναφέρονται στον πίνακα 1.4 της παρούσας έκθεσης.

III.2.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

Τα δεδομένα της στήλης 1.3 και 1.4 του πίνακα 1.4 της παρούσας έκθεσης συγκεντρώθηκαν κατά τρόπον που να εκφράζουν τα ζώα που προέρχονται από την Κοινότητα.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Το σχήμα 1.2 αναφέρει το αντίστοιχο ποσοστό της προέλευσης των ζώων συσχετίζοντας το με επιμέρους είδη (η προέλευση επιβάλλεται να αναφέρεται μόνο για ορισμένα εξ αυτών).

Κατά τα φαινόμενα ως επί το πλείστον τα κοινά είδη προέρχονται από την Κοινότητα. Ωστόσο, για ορισμένα είδη που αναφέρονται στο δεξί τμήμα της γραφικής παράστασης παρατηρείται σαφής μεταστροφή προς είδη που δεν έχουν ευρωπαϊκή προέλευση. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η στήλη για τα ανθρωποειδή αφορά μόλις έξι ζώα. Όλες οι άλλες στήλες ποικίλουν μεταξύ 102 και 106 ζώων.

Πίνακας 1.4: Αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν εν σχέσει προς τον τόπο προέλευσης αυτών

Στοιχεία για το 1999

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: // Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: // (Περιλαμβάνονται στον πίνακα αυτό αποκλειστικά και μόνο τα είδη των οποίων υποχρεωτικά αναφέρεται η προέλευση)

Σημείωση 3: // Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

III.3. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 2: Στόχοι των διαδικασιών

III.3.1. Στοιχεία

Δεκατέσσερα κράτη μέλη ανέφεραν τους στόχους των διαδικασιών υπό τη μορφή του πίνακα ΕΕ 2. Ένα κράτος μέλος ανέφερε δεδομένα σύμφωνα με τη μορφή του στατιστικού πίνακα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα κωδικοποιημένα αποτελέσματα για τα δεκατέσσερα κράτη μέλη συνοψίζονται στον πίνακα 2.1 της παρούσας έκθεσης.

III.3.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

Ο πίνακας 2.2 παραθέτει τα αποτελέσματα των κωδικοποιημένων στοιχείων για τους στόχους των διαδικασιών που εκτελέστηκαν στα δεκατέσσερα κράτη μέλη το 1999. Για την καλύτερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων ορισμένα είδη ομαδοποιούνται.

Πίνακας 2.2: Αριθμός χρησιμοποιηθέντων ζώων για επιλεγμένους σκοπούς ανά είδος

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Το ποσοστό του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς συνοψίζεται στο σχήμα 2.1.

Πίνακας 2.1: Αριθμός χρησιμοποιηθέντων ζώων σε διαδικασίες για επιλεγμένους σκοπούς

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Ποσοστό υψηλότερο του 60 % των χρησιμοποιηθέντων ζώων αξιοποιήθηκαν στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης για την ιατρική, την οδοντιατρική καθώς και στον τομέα των βασικών βιολογικών μελετών.

Η παραγωγή και ο έλεγχος ποιότητας των προϊόντων και των συσκευών ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής απορρόφησαν το 21 % του συνολικού αριθμού των ζώων που αναφέρθηκαν για το 1999.

Οι τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις σχετικά με την ασφάλεια αντιπροσωπεύουν την τρίτη σημαντικότερη ομάδα πειραματικών στόχων απορροφώντας το 10% των χρησιμοποιηθέντων ζώων.

Πίνακας 2.3: Σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων του 1996 και του 1999

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

* 13 Κράτη μέλη ανέφεραν τους στόχους των πειραματισμών

Δεδομένου ότι η καθιέρωση των πινάκων EΕ βελτίωσε τη σαφήνεια των δεδομένων όσο αφορά τους επιμέρους στόχους των πειραμάτων στα κράτη μέλη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι στόχοι που χαρακτηρίζονται ως "άλλοι" μειώθηκαν από 17% σε 5%.

Tο τρισδιάστατο σχήμα 2.2 παραθέτει τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για επιλεγμένους στόχους άνα είδη. Συγκριτικά προς τα δεδομένα του 1996 κατέστη δυνατή η εκπόνηση λεπτομερέστερου γραφήματος σε ό,τι αφορά τα χρησιμοποιηθέντα είδη. Οι γενικές τάσεις των επί μέρους χρήσεων δεν έχουν ουσιαστικά μεταβληθεί για τα τρωκτικά και τα κουνέλια (εκτός από ορισμένες λεπτομέρειες ανάλογα με τα είδη). Για την ομάδα των ψυχρόαιμων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, ωστόσο, παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση της συγκεκριμένης ομάδας για βασικές βιολογικές μελέτες από ό,τι το 1996.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

III.3.3. Διάγνωση ασθενειών

Η στήλη 2.7 του πίνακα EΕ 2 αφορά παράμετρο, η οποία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική μελλοντικά λαμβάνοντας υπόψη τις νεοεμφανιζόμενες επιδημίες στην Κοινότητα. Ο πίνακας 2.4 παραθέτει τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στα 14 κράτη μέλη ανά ομάδες ειδών.

Πίνακας 2.4: Κατηγορίες ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάγνωση ασθενειών

Τρωκτικά και κουνέλια // 110781

Σαρκοβόρα // 221

Άλογα, όνοι και διασταυρώσεις (Equidae) // 96

Χοίροι (Sus) // 1500

Κατσίκες (Capra) // 214

Πρόβατα (Ovis) // 1503

Βοοειδή (Bos) // 260

Προπίθηκοι (Prosimia) // 22

Πτηνά (Aves) // 4107

Ψυχρόαιμα ζώα // 21317

Τα ψυχρόαιμα ζώα αντιπροσωπεύουν το 15,2 % του συνολικού αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για διάγνωση ασθενειών.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

III.4. Αποτελέσματα του πίνακα ΕΕ 3: Toξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας ανάλογα με το είδος των προϊόντων /σημείων τελικής διάθεσης

III.4.1. Στοιχεία

Δεκατέσσερα κράτη μέλη ανέφεραν δεδομένα για τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές ή άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας για προϊόντα ή άλλα σημεία τελικής διάθεσης.

Ο κωδικοποιημένος πίνακας για τα αποτελέσματα των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας (Πίνακας EΕ 3) σε 14 κράτη μέλη συνοψίζεται στον πίνακα 3.1 της παρούσαςν έκθεσης.

III.4.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Για πρώτη φορά τα στατιστικά δεδομένα αποδίδουν αντιπροσωπευτική εικόνα του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα για τοξικολογικές ή άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας στα 14 κράτη μέλη αναλυόμενα κατά του είδος προϊόντων για το οποίο απαιτήθηκαν δοκιμές.

Επιβάλεται να υπενθυμισθεί ότι τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% του συνολικού αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς.

Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για την τοξικολογική αξιολόγηση προϊόντων/ουσιών που χρησιμοποιούνται ως ζωωτροφές, ως πρόσθετα στα είδη ανθρώπινης διατροφής, στα καλλυντικά και κατ' οίκον είναι ιδιαίτερα περιορισμένες (4%) συγκρητικά προς τα υπόλοιπα προϊόντα ή τελικές χρήσεις.

Τα προϊόντα ή οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για την ιατρική, την κτηνιατρική και την οδοντιατρική αντιπροσωπεύουν το 54% της επιφάνειας του σχήματος.

Η ομάδα των προϊόντων/ουσιών που εμπίπτουν στο πεδίο που ελέγχουν οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια της υγείας και του περιβάλλοντος από τα χημικά προϊόντα, όπως τα βιομηχανικά και παρασιτοκτόνα, απορροφούν το 19 % των πειραματοζώων.

Άλλη σημαντική ομάδα αποτελούν οι "λοιπές" τοξικολογικές αξιολογήσεις (16%).

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3.1: Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας. Προϊόντα συναρτήσει είδους

III.4.3 Είδη συναρτήσει του είδους των προϊόντων

Για την εποπτικότερη αναπαράσταση ορισμένα από τα προϊόντα του πίνακα EΕ 3 και ορισμένα είδη στον πίνακα 3.2 της παρούσας έκθεσης έχουν ομαδοποιηθεί.

Tο τρισδιάστατο σχήμα 3.2 παραθέτει τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται ανά κατηγορία ζώων συναρτήσει του είδους των προϊόντων/τελικών χρήσεων.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των "πιθανών ή αποδεδειγμένων ρυπαντών του γενικού περιβάλλοντος" αποτελεί η χαρακτηριστική τάση για χρήση ειδών, όπως τα ψάρια και τα αμφίβια, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά για το περιβάλλον.

Πίνακας 3.2: Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις σχετικά με την ασφάλεια

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

III.5. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 4: Ζώα που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των ασθενειών

III.5.1. Στοιχεία

Δεκατέσσερα κράτη μέλη υπέβαλλαν στοιχεία για τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για διαδικασίες που σχετίζονται με μελέτες ανθρωπίνων και ζωϊκών ασθενειών σε σύγκριση προς τα ενέα κράτη μέλη που υπέβαλαν ανάλογα στοιχεία κατά την περίοδο 1996-1997.

Ο κωδικοποιημένος πίνακας των αποτελεσμάτων (Πίνακας EΕ 4) για τα 14 κράτη μέλη εμφανίζεται ως πίνακας 4.1 στην παρούσα έκθεση.

III.5.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

Το σχήμα 4.1 αναπαριστά τα σχετικά ποσοστά των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε μελέτες ανάλογα με το είδος των ασθενειών.

Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για μελέτες ασθενειών ανέρχεται σε 50,4% του συνολικού αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς.

Κατά το 1999 οι συνήθεις τάσεις όσον αφορά τις χρήσεις είναι παρεμφερείς προς τις παρατηρούμενες κατά το 1996 εξαιρουμένης της μείωσης των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη του καρκίνου στον άνθρωπο.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4.1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Kύριες κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Πίνακας 4.2: Ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη ασθενειών ανά κατηγορείες ζώων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα είδη του πίνακα 4.1 ομαδοποιούνται κατά κατηγορίες ζώων ως αναφέρονται στον πίνακα 4.2. Tο αντίστοιχο ποσοστό ειδών/ζωϊκών ομάδων που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες ανάλογα με το είδος των ασθενειών υπολογίστηκε και συνοψίζεται στο κατώτερο μέρος του πίνακα 4.2.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Στο κορυφαίο τμήμα των στελεχών απεικονίζεται το σχετικό ποσοστό των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για μελέτες ζωϊκών ασθενειών. Δύο ομάδες ζώων, ήγουν τα πτηνά και τα ψυχρόαιμα ζώα, είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αναφέρθηκε στην συνεδρίαση των εθνικών εμπειρογνωμόνων ότι πολλά εμβόλια δοκιμάζονται στη συγκεκριμένη ομάδα ζώων.

III.6. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 5: Ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντων ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής

III.6.1. Στοιχεία

Δεκατέσσερα κράτη μέλη υπέβαλαν δεδομένα για ζώα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παραγωγή και τον έλεγχο της ποιότητας προϊόντων στους τομείς της ιατρικής, της οδοντιατρικής και της κτηνιατρικής.

Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς.

Ο συγκεντρωτικός πίνακας για τα 14 κράτη μέλη που διαβίβασαν ανάλογα δεδομένα (Πίνακας EΕ 5) εμφανίζεται ως πίνακας 5.1 στην παρούσα έκθεση.

Λόγω των διακυμάνσεων των δεδομένων που υπέβαλαν ορισμένα κράτη μέλη, τα δεδομένα του πίνακα 5.1 δεν θα ερμηνευθούν περαιτέρω.

Πίνακας 5.1: Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντων και συσκευών για την ιατρική, οδοντιατρική και κτηνιατρική

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

III.7. Αποτελέσματα του εναρμονισμένου πίνακα EΕ 6: Προέλευση των κανονιστικών απαιτήσεων για ζώα που χρησιμοποιούνται σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας

III.7.1. Στοιχεία

Δεκατέσσερα κράτη μέλη υπέβαλλαν δεδομένα σχετικά με την προέλευση των κανονιστικών απαιτήσεων για τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας.

Ο συγκεντρωτικός πίνακας για τα 14 κράτη μέλη που ανέφεραν τα δεδομένα αυτά (Πίνακας ΕΕ 6) εμφανίζεται στην παρούσα έκθεση ως πίνακας 6.1.

III.7.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

Διάγραμμα 6.1

Επί τοις εκατό ποσοστό των ζώων που χρησιμοποιούνται συναρτήσει κανονιστικών απαιτήσεων για τοξικολογικές ή άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Παρατηρείται ότι το άθροισμα των ποσοστών των επί μέρους απαιτήσεων όπως στις στήλες 6.2 έως 6.5 αντιπροσωπεύουν πολύ χαμηλότερο αριθμό χρησιμοποιηθέντων ζώων (31,3%) από ότι για τις συνδιασμένες απαιτήσεις (53,7%).

Πίνακας 6.1: Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις σχετικά με την ασφάλεια

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

III.8. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 7: Ζώα που χρησιμοποιούνται σε δοκιμές για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας

III.8.1. Στοιχεία

Δεκατέσσερα κράτη μέλη διαβίβασαν δεδομένα για τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές τοξικότητας για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας προϊόντων.

Ο συγκεντρωτικός πίνακας για τα 14 κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές δοκιμές τοξικότητας (Πίνακας ΕΕ 7) στην παρούσα έκθεση εμφανίζεται ως πίνακας 7.1.

III.8.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Για την εποπτικότερη αναπαράσταση των αποτελεσμάτων ορισμένες από τις δοκιμές τοξικότητας του πίνακα 7.1 έχουν ομαδοποιηθεί στον πίνακα 7.2 της παρούσας έκθεσης. Τρισδιάστατο διάγραμμα το οποίο απεικονίζει το ποσοστό των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ανά ομάδα δοκιμών τοξικότητας παρατίθεται ως σχήμα 7.1.

Οι δοκιμές οξείας και υποξείας τοξικότητας σε πειραματόζωα είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες (38%). Με την προσθήκη της υποχρόνιας και χρόνιας τοξικότητος, οι δοκιμές για τη βραχυ και μακροπρόθεσμη κλασική τοξικότητα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των χρησιμοποιηθέντων πειραματόζωων κατά το 1999 για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας (52 %).

Οι συστημικές επιπτώσεις, οι ειδικές επιπτώσεις (καρκινογένεια, μεταλλαξιγένεια) και η τοξικότητα ως προς την αναπαραγωγή αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των ως άνω ποσοστών παραδοσιακής τοξικότητας.

Η περιβαλλοντική τοξικότητα αντιπροσωπεύει χαμηλό ποσοστό.

Τέλος, το 19,5 % αφορά "άλλες δοκιμές" για τις οποίες δεν παρατίθενται άλλες πληροφορίες.

ΠΙΝΑΚΑΣ 7.1: Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

Πίνακας 7.2: Ομαδοποίηση ορισμένων τύπων δοκιμών σε ζώα στον πίνακα 7.1

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

III.9. Αποτελέσματα του πίνακα EΕ 8: Είδος των δοκιμών τοξικότητας που εκτελούνται για τoξικολογικές ή άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας προϊόντων

III.9.1. Στοιχεία

Ο συγκεντρωτικός πίνακας για το είδος των δοκιμών τοξικότητας που εκτελούνται για τοξικολογικές ή άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας προϊόντων, για τα 14 κράτη μέλη που έχουν υποβάλει ανάλογα στοιχεία (Πίνακας ΕΕ 8) στην παρούσα έκθεση εμφανίζεται ως πίνακας 8.1.

III.9.2. Επεξεργασία και ερμηνεία των στοιχείων

Λόγω των αποκλίσεων μεταξύ των δεδομένων που έχουν υποβληθεί αποφασίστηκε να μην ερμηνευθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα

Πίνακας 8.1: Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις σχετικά με την ασφάλεια

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΜΕΡΟΣ B: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

ΒΕΛΓΙΟ

Σχόλια των Bελγικών αρχών

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Ministθre des Classes Moyennes et de l'Agriculture" (Υπουργείο Μικρών Επιχειρήσεων και Γεωργίας).

Γενικά σχόλια

1. Νομικό υπόβαθρο για τη συλλογή των στατιστικών δεδομένων στο Bέλγιο αποτελεί το βασιλικό διάταγμα της 14ης Noεμβρίου 1993 το οποίο αναφέρει ότι όλα τα εργαστήρια οφείλουν να διαβιβάζουν κάθε έτος στις κτηνιατρικές υπηρεσίες τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν τη χρήση των ζώων.

2. Τα στατιστικά δεδομένα για το 1999 για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με τη δέσμη τυποποιημένων στατιστικών πινάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από τη συλλογή δεδομένων είχαν κοινοποιηθεί αντίστοιχες κατευθύνσεις σε όλους τους διευθυντές των εργαστηρίων. Στόχο αποτελούσε να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο καταχωρείται η επαναχρησιμοποίηση των ζώων στους πίνακες καθώς και να εξηγηθούν οι σχέσεις μεταξύ των επί μέρους πινάκων. Όλα τα εν ενεργεία κατά το 1999 εργαστήρια διαβίβασαν τα στατιστικά τους δεδομένα.

Ειδικά σχόλια

1. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο συνολικός αριθμός ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα ή για άλλους επιστημονικούς σκοπούς, συγκριτικά προς τα δεδομένα του 1996, μειώθηκε το 1999 στο Bέλγιο κατά 47,87 %.

2. Πιό συγκεκριμένα από τη σύγκριση των δεδομένων του 1999 προς τα αντίστοιχα αριθμητικά στοιχεία του 1998 προκύπτουν οι εξής τάσεις:

2.1. Τα τρωκτικά και τα κουνέλια εξακολουθούν να αποτελούν την πλέον χρησιμοποιούμενη ομάδα ζώων κυρίως για "έρευνα -ανάπτυξη και ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων και των συσκευών ιατρικής, κτηνιατρικής και οδοντιατρικής".

2.2. Η δεύτερη ομάδα είναι τα ψυχρόαιμα ζώα για τη βασική έρευνα, την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής τοξικότητας και την έρευνα στον τομέα των τροφίμων.

2.3. Ο συνολικός αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν το 1999 (790.089 ζώα) εμφανίζει μείωση κατά 5,6 % συγκριτικά προς τα αντίστοιχα αριθμητικά δεδομένα του 1998 (837.560 ζώα).

2.4. Ο αριθμός των τρωκτικών και των κουνελιών αυξήθηκε κατά 2,11 %.

2.5. Η χρήση ευπαθών σαρκοβόρων εμφανίζει φυσιολογική μείωση: ο αριθμός που χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα μειώθηκε κατά 20,8 % για τους σκύλους και κατά 40,9 % για τις γάτες.

2.6. Ο αριθμός των χοίρων αυξήθηκε κατά 7,1 % ενώ άλλα εκτρεφόμενα ζώα χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο (πρόβατα: - 15,7 %, κατσίκες: - 7,1 %, βοοειδή: - 4,9 %, ίπποι και όνοι: - 11,1 %).

2.7. Ο αριθμός των πρωτευόντων θηλαστικών μειώθηκε κατά 41,7 %.

2.8. Ο αριθμός των πτηνών μειώθηκε κατά 64,2 %.

2.9. Όσον αφορά τα ψυχρόαιμα ζώα παρατηρείται μείωση κατά 28,2 % το 1999.

Συμπερασματικά μπορεί να σημειωθεί ότι παρατηρούνται δύο έντονες τάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση ζώων για πειραματικούς σκοπούς στο Bέλγιο. Η πρώτη είναι η επιβεβαίωση της μείωσης της χρήσης σκύλων και γατών και η δεύτερη τάση αφορά τη μείωση της χρήσης πρωτευόντων θηλαστικών. Η τελευταία μείωση οφείλεται στη μικρότερη χρήση πρωτευόντων για ορισμένες αξιολογήσεις της ασφάλειας φαρμακολογικών προϊόντων.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Σκοπός συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΔΑΝΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Tα στατιστικά στοιχεία υποβλήθηκαν από το "Dyreforsψgstilsynet" (Επιθεώρηση για τα πειράματα με ζώα).

Σχόλια των αρχών της Δανίας

Ένα ζώο συμπεριλαμβάνεται στις στατιστικές εφόσον χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για πειραματικούς σκοπούς. Ωστόσο, ζώα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για πειραματικούς σκοπούς κατά χρονική περίοδο που αρχίζει πριν την 1η Ιανουαρίου1999 δεν περιλαμβάνεται στις στατιστικές για το έτος που αφορά η παρούσα έκθεση.

Όπως προκύπτει από τις σελίδες που ακολουθούν, ο συνολικός αριθμός των πειραματοζώων που χρησιμοποιήθηκαν κατά το 1999 ήταν 323 444 (εκ των οποίων 29 018 ανήκαν στην κατηγορία "άλλα σπoνδυλωτά", και πρωτίστως ήταν ψάρια). Για πολλά χρόνια ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνταν για πειραματικούς σκοπούς παρέμεινε σταθερός περίπου στις 350 000 με ελάχιστες διακυμάνσεις όπως για παράδειγμα το 1998, όταν μειώθηκε σε 290 590. Αυτή η θεαματική συρρίκνωση πρέπει να θεωρηθεί ως συμπτωματική διακύμανση πράγμα το οποίο υποστηρίζεται και απ' τα δεδομένα για το 1997 και το 1999 (380 322 και 323 444 αντιστοίχως).

Αντίθετα με την κατάσταση που επικρατεί στη Δανία, ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκε θεαματικά κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση για τα Πειράματα στα ζώα (Dyreforsψgstilsynet), η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η φαρμακευτική βιομηχανία της Δανίας έχει εντατικοποιήσει θεαματικά τις δραστηριότητές της κατά τα πλέον προσφατα έτη, εν μέρει λόγω της έναρξης λειτουργίας νέων εταιριών. Ωστόσο, αυτή η αύξηση των δραστηριοτήτων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, μία μεγάλη φαρμακευτική εταιρία της Δανίας ενημέρωσε την Επιθεώρηση για τα Πειράματα με ζώα ότι κατά τα τελευταία χρόνια, κατέστη δυνατό να διεκπεραιώσει σημαντικότατο μέρος των αναπτυξιακών ερευνών της χρησιμοποιώντας άρτι διαμορφωθείσες, (εναλλακτικές) μεθόδους υψηλής απόδοσης, που μειώνουν ουσιαστικά την ανάγκη ανάλωσης πειραματοζώων. Κατά το 2000 η εταιρία αναμένει να χρησιμοποιήσει περίπου 70 000 πειραματόζωα για την αναπτυξιακή της έρευνα. Εάν η εταιρία είχε υποχρεωθεί να βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στις μεθόδους που ήταν διαθέσιμες κατά το 1990, ο αριθμός των πειραματοζώων που θα είχαν απαιτηθεί το 2000 μόνο από αυτήν την εταιρία θα ανερχόταν περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Από την απόψη των αριθμών, η πλέον σημαντική διακύμανση αφορά τη χρήση των ποντικών και των επιμύων, που κατά το 1999 έφθασε τα 260 544 ζώα, ήγουν 81 %. Τα ινδικά χοιρίδια και τα κουνέλια αριθμούν 16 974 ζώα και αντιπροσωπεύουν το (5%) του συνόλου. Ο αριθμός των ψαριών, που ανέρχεται σε 28 741 (9%), είναι υψηλότερος απ' ότι κατά τα δύο προηγούμενα έτη.

Οι αριθμοί για τα ζωϊκά είδη όπως οι σκύλοι γάτες και οι πίθηκοι ουδέποτε υπήρξαν χαμηλότερα απ'ότι το 1999 (44, 143 και 0 αντιστοίχως, ήτοι συνολικά 0,6%).

Εκτός από τους συνολικούς αριθμούς, παρατηρούνται επίσης πολλές διαφορές όσον αφορά τις συνήθεις χρήσεις πειραματοζώων εν σχέσει προς τα προηγούμενα έτη. Οι αξιοσημείωτες αλλαγές χρήσης έχουν ως εξής. Επισημαίνεται ουσιαστική μείωση των βασικών βιολογικών δοκιμών με πειραματόζωα, από λίγο λιγότερα των 100 000 σε 66 797. Παράλληλα, η χρήση πειραματόζωων για έρευνα και ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών, οδοντολογικών και κτηνιατρικών προϊόντων αυξήθηκε ουσιαστικά από 102 823 το 1998 σε 153 671 το 1999, μολονότι ο τελευταίος αυτός αριθμός αντανακλά επίπεδα χρήσης των προηγουμένων ετών. Παράλληλα η χρήση πειραματόζωων για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας αυξήθηκε από 14 573 το 1998 σε 17 696 το 1999, που και πάλι ευθυγραμίζεται προς τις συνήθεις χρήσεις των προηγουμένων ετών.

Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα που σχετίζονται με ασθένειες στον άνθρωπο και στα ζώα αυξήθηκε ουσιαστικά συγκριτικά προς τα προηγούμενα έτη, φθάνοντας τα 195 666 ζώα, ήγουν το 60%. Ενώ τα επίπεδα χρήσης σε περιπτώσεις που αφορούν τις ανθρώπινες καρδιαγγειακές παθήσεις υπερδιπλασιάστηκαν, η χρήση των πειραματοζώων για τις νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές στον άνθρωπο αυξήθηκαν θεαματικά πράγμα το οποίο αντανακλάται στην κατηγορία των άλλων ασθενειών του ανθρώπου.

Στον τομέα της τοξικολογίας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε σχέση με "άλλες θανάσιμες μεθόδους" εξακολουθεί να μειώνεται. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνται για δοκιμές δερματολογικού ερεθισμού και ευαισθητοποίησης μειώνεται συνεχώς. Το 1999, χρησιμοποιήθηκαν 21 τρωκτικά σε δοκιμές οξείας ή υποξείας τοξικότητας που αφορούσαν καλλυντικά ή είδη τουαλέτας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Στόχος συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά στοιχεία της Γερμανίας υποβλήθηκαν από το "Bundesministerium fόr Verbraucherschutz, Ernδhrung und Landwirtschaft" (Υπουργείο Προστασίας των Καταναλωτών, Τροφίμων, και Γεωργίας).

Σχόλια των Γερμανικών αρχών

Tα επίσημα αριθμητικά δεδομένα κατά το χρόνο σύνταξης της έκθεσης αναφέρονται στο έτος 1999. Κατά την ως άνω περίοδο αναφοράς ο αριθμός των πειραματόζωων αυξήθηκε κατά 58.822 ζώα φθάνοντας τα 1.591 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 3,8% εν σχέσει προς το 1998. Η αύξηση οφείλεται ιδίως στη βασική έρευνα καθώς και στην ανάπτυξη των διαγνωστικών μεθόδων κ.λπ. Μολονότι είναι δύσκολο να διαμορφωθούν λεπτομερή συμπεράσματα βάσει των στατιστικών, αναμένεται ότι η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και διαδικασιών γενετικής μηχανικής μπορεί να θεωρηθεί ως αίτιο της παρατηρούμενης αύξησης. Η αύξηση των αριθμών των ζώων θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη σημασία της βασικής έρευνας. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στον τομέα των δοκιμών προϊόντων, για παράδειγμα για την ανάπτυξη ιατρικών προϊόντων, εξακολουθεί να μειώνεται ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων ζώων εδώ και χρόνια.

Οι τάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση των ζώων διαφέρουν ανάλογα με τις επί μέρους κατηγορίες: οι θεαματικότερες μειώσεις κατά το 1999 εν σχέσει προς το προηγούμενο έτος αφορούν τα Ινδικά χοιρίδια (-7,8 %) και τα κουνέλια (21,7 %). Αντίθετα παρατηρείται αύξηση των πειραματόζωων ιδίως στα ψάρια (29,6 %), τα πτηνά (23 %) και τους ποντικούς (1,8 %). Ο αριθμός των πιθήκων και των προπιθήκων αυξήθηκε συγκριτικά προς το προηγούμενο έτος κατά 21,8%. Επίσης ο αριθμός των σκύλων και των γατών αυξήθηκε κατά την περίοδο αναφοράς. Σε ό,τι αφορά τους ως άνω αριθμούς, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ωστόσο ότι επειδή οι απόλυτοι αριθμοί είναι ιδιαίτερα μικροί, αρκεί ένα μεγάλο πρόγραμμα για να προκληθεί θεαματική αύξηση. Ανθρωποειδή δεν χρησιμοποιούνται στη Γερμανία από το 1991.

Αριθμός, είδη και προέλευση των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες διαδικασίες

κατά το 1999 στη Γερμανία

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

1) Το διάταγμα της 1ης Αυγούστου 1998 για την κοινοποίηση των σπονδυλωτών που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα δεν προβλέπει τη νομική βάση για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την προέλευση των ζώων.

2) Ζώα αυτού του είδους προσμετρούνται στα «άλλα τρωκτικά».

3) Οι πίθηκοι του νέου και του παλαιού κόσμου προσμετρούνται μαζί ως «άλλοι πίθηκοι».

4) Τα ζώα αυτά δεν καταμετρούνται χωριστά αλλά προσμετρούνται στα «πτηνά».

Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε διαδικασίες για επιλεγμένους σκοπούς

κατά το 1999 στη Γερμανία

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται μόνο σε σπονδυλωτά που χρησιμοποιήθηκαν σε διαδικασίες έρευνας ή δοκιμασίας μεθόδων διάγνωσης, προληπτικής ή θεραπευτικής αγωγής.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται -σε μικρή σχετικά αναλογία - και ζώα που δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αξιολογήσεις ασφάλειας με την κυριολεκτική έννοια αλλά, π.χ., για δοκιμές αποτελεσματικότητας

Ο νόμος για την μέριμνα των ζώων του 1986 δεν προβλέπει νομική βάση για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων στον τομέα αυτό.

Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε διαδικασίες για επιλεγμένους σκοπούς Προστασία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος μέσω τοξικολογικής αξιολόγησης ή αξιολόγησης σχετικά με την ασφάλεια κατά το 1999 στη Γερμανία (συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης ασφαλείας για ιατρικά και κτηνιατρικά προϊόντα ή συσκευές)1

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Δεν συλλέγονται ξεχωριστές πληροφορίες για τον τομέα αυτό.

Αριθμός και είδη ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε διαδικασίες

που αφορούν ασθένειες και διαταραχές1

κατά (έτος) στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση: Εάν μια διαδικασία στα σημεία 2 έως 4 αφορά και τον καρκίνο, η ταξινόμηση για τον καρκίνο προηγείται.

1 Εάν το είδος της ανθρώπινης διαταραχής ή ασθένειας δεν είναι επακριβώς γνωστό, τα δεδομένα καταχωρούνται στην γραμμή 4

Αριθμός ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε διαδικασίες που απαιτούνται από το νόμο

κατά το 1999 στην Γερμανία

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση: Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε θεσμοθετημένες δοκιμές για την κοινοποίηση ή έγκριση ουσιών ή προϊόντων.

ΕΛΛΑΔΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Tα στατιστιά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Υπουργείο Γεωργίας, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής" (Ministry of Agriculture, Veterinary Services).

Σχόλια των Ελληνικών αρχών

Τα πειράματα με σπονδυλωτά ζώα στην Ελλάδα διέπονται από τις εξής διατάξεις:

(α) Νόμος αριθ. 2015/92 (Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως I 30) με τον οποίο εγκρίνεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των σπονδυλωτών που χσρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς.

(β) Προεδρικό Διάταγμα αριθ. 160/91 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως I 64) σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου 86/609/EΟΚ.

Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις:

- εκδίδονται άδειες στους επιστήμονες που εκτελούν πειράματα με ζώα (άρθρα 7 και 14 της οδηγίας 86/609/EΟΚ)

- καταχωρούνται οι μονάδες αναπαραγωγής και εφοδιασμού πειραματοζώων (άρθρα 15, 16, 19 και 21 της οδηγίας 86/609/EΟΚ).

1. ΜΟΝΑΔΕΣ

Τα πειράματα εκτελούνται σε εξουσιοδοτημένες μονάδες που είναι συνολικά 21.

Αυτές έχουν ως εξής:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2. ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Ο συνολικός αριθμός διεξαχθέντων πειραμάτων αναλύεται ως εξής:

68.1% για τις ασθένειες του ανθρώπου και των ζώων

2.1% σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας ιατρικών, οδοντιατρικών και κτηνιατρικών προϊόντων και εξοπλισμού

1.72% για τις τοξικολογικές δoκιμές και άλλες δοκιμές ασφαλείας.

Δεν χρησιμοποιούνται ζώα για τις δοκιμές των καλλυντικών και των απορρυπαντικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Σκοπός συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΙΣΠΑΝΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά δεδομέα παρασχέθηκαν από το :"Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentaciσn, Subdirecciσn General de Sanidad Animal" (Υπουργείο Γεωργίας, αλιείας και τροφίμων, Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας, υποδιεύθυνση κτηνιατρικής).

Σχόλια των Ισπανικών αρχών

Ουδέν σχόλιο

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Σκοπός συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΓΑΛΛΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Tα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Ministθre de la Recherche" (Υπουργείο Έρευνας).

Σχόλια των Γαλλικών αρχών

Σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 26 της οδηγίας 86/609/EΟΚ της 24ης Noεμβρίου 1986 για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιτημονικούς σκοπούς, πραγματοποιήθηκε στατιστική μελέτη της χρήσης των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς το 1999. Tα γαλλικά στατιστικά δεδομένα, που υποβάλλονται υπό την προβλεπόμενη τυποποιημένη μορφή, διαβιβάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Έρευνας το οποίο είναι υπεύθυνο για τις μελέτες αυτές.

Η σειρά των οκτώ πινάκων που αναφέρουν τις κατηγορίες των απαιτούμενων πληροφοριών, όπως έχουν οριστικοποιηθεί από την Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση του ως άνω σκοπού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πίνακες αυτοί χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν στις μελέτες του 1997, δεδομένου ότι οι γαλλικές αρχές συμμετείχαν την περίοδο εκείνη στη δοκιμαστική εφαρμογή της νέας εναρμονισμένης δομής.

Από μεθοδολογική σκοπιά, καινοτομία σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες ήταν ότι οι διάφορες μονάδες κλίθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, εφόσον το επιθυμούσαν, σε δισκέτα PC ή Mac, περιλαμβανομένων των πινάκων των οποίων τα αποτελέσματα παρατίθενταν μέσω του λογισμικού Excel, είτε με ηλεκτρονικό ταδυδρομείο, τoυ οποίου το κυτίο εισερχομένων προστατευόταν από σύνθημα. Tο τελευταίο σύστημα εκτιμήθηκε δεόντος δεδομένου ότι 20% των αποστελομένων (και των απαντήσεων) χρησιμοποίησαν τη δίαυλο αυτή.

Η ανάλυση των ως ανω αποτελεσμάτων οδηγεί σε ορισμένα σχόλια.

* Μεταξύ 1990 και 1999, ήγουν περίπου κατά τη διάρκεια μιας 10ετίας, ο συνολικός αριθμός σπονδυλωτών που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα μειώθηκε κατά 37%, ήτοι επετεύχθει μέση ετήσια μείωση 5%.

* Η μείωση αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική στον ιδιωτικό απ'ότι στον δημόσιο τομέα σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των χρησιμοποιημένων ζώων, που ήταν 75,6% το 1997, και περιορίστηκε σε 61% το 1999.

* Τα τρωκτικά εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα. Μολονότι παρατηρήθηκε μείωση κατά 36% του χρησιμοποιημένου αριθμού ζώων μεταξύ 1990 και 1999, η συμμετοχή τους κατά βάρος αυξήθηκε συνολικά ιδιαίτερα. Ήταν 90,8% το 1990 και έφθασε το 91,6% το 1999, με αξιοσημείωτη καθαρή αύξηση του αριθμού των τρωκτικών που χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ του 1997 και του 1999 στα εργαστήρια του δημόσιου τομέα.

* Όσον αφορά τα κουνέλια, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 56% μεταξύ 1990 και 1999 ενώ σημειώθηκε ουσιαστική αύξηση της χρήσης τους εκ μέρους των δημοσίων εργαστηρίων μεταξύ 1997 και 1999.

* Το 1999, ο αριθμός των χρησιμοποιημένων σκύλων, που μειώθηκε κατά 33% από το 1990, αυξήθηκε μεταξύ 1997 και 1999. Οι ιδιωτικές μονάδες χρησιμοποιούν τα ζώα αυτά ως επί το πλείστον, μολονότι έχουν αυξηθεί ουσιαστικά και οι ανάγκες των εργαστηρίων του δημοσίου τομέα.

* Η χρήση των γατών, που μειώθηκε κατά 34% μεταξύ 1990 και 1999, ήταν παρεμφερής όσον αφορά τα εργαστήρια του δημόσιου τομέα.

* Ο αριθμός των πρωτευόντων θηλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν μειώθηκε κατά 26% μεταξύ 1990 και 1999. Μετά από συρρίκνωση της χρήσης τους μόνο κατά 2% μεταξύ 1993 και 1997, σημειώθηκε περαιτέρω μείωση της χρήσης τους κατά 11% μεταξύ 1997 και 1999. Όπως το 1997, δεν χρησιμοποιήθηκαν πίθηκοι.

* Η χρήση χοίρων μειώνεται σταθερά από το 1993, με μέση ετήσια μείωση 11%. Το 1999, οι χοίροι αντιπροσωπεύαν το 0,4% των χρησιμοποιηθέντων σπονδυλωτών, ενώ ήταν το 0,6% το 1993.

* Ο αριθμός των αιγοπροβάτων αυξήθηκε κατά 46% μεταξύ 1997 και 1999. Η ετήσια μέση αύξηση από το 1990 ως 1999 ανέρχεται σε 4%.

* Οι διακυμάνσεις στη χρήση βοοειδών είναι παρεμφερείς προς τις παρατηρούμενες για τα αιγοπρόβατα. Ωστόσο, η αύξηση μεταξύ 1997 και 1999 είναι υψηλότερη, φθάνοντας το 90%. Κατά μέσω όρο η αύξηση ήταν της τάξης του 3% μεταξύ 1990 και 1999, ενώ ως επί το πλείστον οι χρήστες ήταν τα εργαστήρια του δημόσιου τομέα

Τέλος όπως και στις προηγούμενες στατιστικές επισκοπήσεις, το Υπουργείο Έρευνας θεώρησε απαραίτητο, για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, να συντάξει ένα μη κοινοτικό πίνακα, ώστε να λάβει δεόντος υπόψη μια ιδιαίτερη κατηγορία ζώων, η χρήση των οποίων δεν ανταποκρίνεται στους ορισμούς για τα πειράματα που περιλαμβάνει το άρθρο 2 της οδηγίας 86/609/EΟΚ. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό η θυσία ενός ζώου με "ανθρώπινη" μέθοδο (η ολιγότερο οδυνηρή μέθοδος που είναι σήμερα γνωστή) όσον αφορά την απομόνωση κυττάρων, ιστών ή οργάνων, δεν αποτελεί πείραμα. Από τον πίνακα αυτόν προκύπτει ότι ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν με "ήπιες" μεθόδους για την εφαρμογή μελετών in vitro εξακολουθεί να είναι σημαντικός: 255 089. Υφίστανται σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο συναφών τύπων χρήσης. Μεταξύ 1997 και 1999, η χρήση σπονδυλωτών σε "εναλλακτικές μεθόδους ως προς τα ζωϊκά πειράματα" αυξήθηκε κατά 66%, ενώ η χρήση τους στη "βασική έρευνα" περιορίστηκε κατά 51%.

Με σημείωμα που μας απευθύνθηκε στις 20 Απριλίου 2001 μας επισημάνθηκε το γεγονός ότι ορισμένα από τα στατιστικά δεδομένα των πινάκων με θέμα τη χρήση των εργαστηριακών ζώων στη Γαλλία το 1999 εμφάνιζαν ασυνέπειες. Πιο συγκεκριμένα τα συνολικά δεδομένα των πινάκων 3, 6, 7 και 8 θα έπρεπε να είναι τα ίδια με το σύνολο στη στήλη 2.6 του πίνακα 2.

Αυτό ήταν ένα γνωστό πρόβλημα αλλά, εν τούτοις αποφασίστηκε να διαβιβαστούν τα παρασχεθέντα δεδομένα, αφενός για να εξασφαλισθεί η δέουσα διαφάνεια και αφετέρου επειδή τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να είναι διαφωτιστικά για την Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι για τις ως άνω αποκλίσεις:

1. Σε έκαστο πίνακα οι φορείς που απαντούν έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν επί μέρους δεδομένα (τα οποία αναλύονται ανά τύπο χρήσης και είδος) και τα αντίστοιχα συγκεντρωτικά δεδομένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι το άθροισμα των επί μέρους δεδομένων ήταν διαφορετικό - και συνήθως χαμηλότερο - από τα συνολικά συγκεντρωτικά δεδομένα. Κύριος λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι το άτομο που παρήγγειλε τα ζώα δεν είναι πάντα το ίδιο με το άτομο που φέρει εις πέρας τα πειράματα.

2. Tο σύστημα με το οποίο ελέγχεται η συνέπεια των στατιστικών δεδομένων της έρευνας βασίστηκε σε εξαιρέσεις. Με άλλα λόγια, όταν τα αποτελέσματα που είχαν καταχωριθεί στους πίνακες δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια περί συνέπειας και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα αυτά απορρίπτονταν και αποτελούσαν αντικείμενο περαιτέρω διακριβώσεων εκ μέρους των αντίστοιχων φορέων.

2.1 Εάν μετά από τις διακριβώσεις στους ως άνω φορείς προέκυπτε ότι αυτοί οι φορείς ήταν σε θέση να διορθώσουν τα δεδομένα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, θεωρήθηκε σκόπιμο να διατηρούνται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως αυτά είχαν αρχικά αναφερθεί. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ο αριθμός των χρησιμοποιηθέντων ζώων να είναι ουσιαστικά χαμηλότερος (περίπου 0,25%). Αυτό ερμηνεύει επαρκώς γιατί τα αριθμητικά δεδομένα ήταν ελαφρά υψηλότερα από εκείνα που θα έπρεπε να αναφέρονται στα συνολικά αποτελέσματα των πινάκων 3, 6, 7 και 8.

2.2 Επιπλέον, εάν οι απαντήσεις προέρχονταν από κεντρική μονάδα εκτροφής ζώων, η διαδικασία διακρίβωσης ήταν πολυπλοκότερη επειδή κατ' αρχήν έπρεπε να διευκρινιστεί η ταυτότητα του εργαστηρίου ή των εργαστηρίων που χρησιμοποίησαν τις κοινές αυτές υπηρεσίες όπου επισημαινόταν η απόκλιση, και επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις της δυσχερούς διάκρισης των ζώων για τα οποία είχαν υποβληθεί παραγγελίες από τα ζώα που τελικά είχαν χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο περιθώριο σφάλματος που σημειώθηκε μεταξύ των αλληλεξαρτώμενων πινάκων ανερχόταν σε 0,4%. Φυσικά θα ήταν προτιμότερο το συγκεκριμένο περιθώριο να ήταν μηδέν, αλλά η διαδικασία συλλογής δεδομένων και η ετερογένεια των φορέων καθιστά στην πράξη αναπόφευκτες ανάλογες αποκλίσεις, όσο μικρές και αν είναι αυτές.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Στόχοι συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά στοιχεία της Ιρλανδίας για το 1996 δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Παιδιών.

Σχόλια των αρχών της Ιρλανδίας

Γενικά

* Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 73.929 ζώα, πράγμα το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 7% συγκριτικά προς το 1998.

* Κατά την περίοδο αυτή ίσχυσαν 456 άδειες.

* 182 νέες άδειες εκδόθηκαν το 1999, πρόκειται για μείωση 27% του αριθμού των εκδιδόμενων αδειών συγκρητικά προς το προηγούμενο έτος.

* Τα τρωκτικά αντιπροσώπτευαν το 63% όλων των χρησιοποιηθέντων ζώων.

* Δεν χρησιμοποιήθηκαν πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτό συμφωνούσε με την πολιτική της Ιρλανδίας να μη χορηγεί άδειες για τη χρήση πρωτευόντων θηλαστικών.

* Από τα χρησιμοποιημένα ζώα, 66% (48,913) εκτράφηκαν σε εγγεκριμένες μονάδες εκτροφής στην Ιρλανδία.

* Οι εμπορικές χρήσεις αφορούσαν το 26% (19,165) των χρησιμοποιημένων ζώων. Αυτό συνεπάγεται μείωση κατά 5% συγκρητικά προς το 1998 όσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις των ζώων.

* Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια απορρόφησαν 37% (27.507) των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικές διαδικασίες.

* Το 58% όλων των διαδικασιών (49.922) πραγματοποιήθηκε άνευ αναισθησίας, συνήθως διότι η διαδικασία ήταν τόσο ήσσονος έκτασης που η αναισθησία δεν κρίθηκε απαραίτητη.

* 6% των ζώων (4.524) χρησιμοποιήθηκαν σε διαδικασίες με αναισθησία που επέτρεπε ανάκτηση (πιστοποιητικό B).

* 691 γενετικώς τροποποιημένα ζώα χρησιμοποιήθηκαν σε πειραματικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι αντιπροσώπευαν 1% του συνόλου.

Ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για συγκεκριμένους σκοπούς

* 32% των ζώων (23.463) συμμετείχαν σε μελέτες που αφορούσαν τις ζωϊκές ασθένειες.

* 20.000 ψάρια (ήτοι ποσoστό υψηλότερο του 99% των χρησιμοποιημένων ψαριών) χρησιμοποιήθηκαν για την κανονιστική παρακολούθηση της μόλυνσης των εκτρεφόμενων αποθεμάτων.

* Από τους 844 χοίρους που χρησιμοποιήθηκαν το 1999, 78% αξιοποιήθηκαν σε μελέτες για ζωϊκές ασθένειες.

* Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 129 γάτες, εκ των οποίων το 87% (112) χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη ασθενειών των αιλουροειδών.

* Το 1999 χρησιμοποιήθηκαν 312 σκύλοι εκ των οποίων 132 αξιοποιήθηκαν σε μελέτες ανθρωπίνων ασθενειών.

* Περίπου 10% των ζώων χρησιμοποιήθηκαν για μελέτες των νευρολογικών και ψυχολογικών διαταραχών στον άνθρωπο.

* Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση απορρόφησε το 2,.5% των χρησιμοπιηθέντων ζώων.

Τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας

* Δεν χρησιμοποιήθηκαν ζώα για δοκιμές καλλυντικών προϊόντων.

* Οι τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας απορρόφησαν το 17% των χρησιμοποιηθέντων ζώων (12.347). 97% των ως άνω δοκιμών εκτελέστηκαν προκειμένου να εξασφαλισθεί συμμόρφωση προς την κείμενη νομοθεσία.

* 90% των χρησιμοποιηθέντων ζώων σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας ήταν ποντικοί.

* Δεν χρησιμοποιήθηκαν ζώα για τη διενέργεια δοκιμών LD50 ή LC50.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Σκοπός συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΙΤΑΛΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Tα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Ministero della Sanita, Dipartimento Alimenti, Nutrizione e della Sanitΰ Pubblica Veterinaria" (Υπουργείο Υγείας, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Κτηνιατρικής Υγείας, Τροφίμων και Διατροφής).

Σχόλια των Ιταλικών αρχών

Tα συλλεχθέντα δεδομένα καταχωρήθηκαν στους "τυποποιημένους στατιστικούς πίνακες" που ενέκριναν οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1997.

Εν γένει επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση του συνολικού αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα, που κατά το 1999 έπεσαν κάτω από το ένα εκατομμύριο.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Οι λεπτομέρειες για τα επί μέρους ζωϊκά είδη έχουν ως εξής:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Ο πίνακας περιλαμβάνει επίσης δεδομένα για ζώα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε μελέτες in vitro (με αποτέλεσμα να θυσιαστούν για την εξαγωγή οργάνων, ιστών και κυττάρων), για εκπαιδευτικούς σκοπούς όσον αφορά στη διάγνωση ασθενειών στον άνθρωπο και τα ζώα.

Οι επίμυες και τα ποντίκια αντιπροσωπεύουν από κοινού τα 92.4% των χρησιμοποιηθέντων ζωϊκών ειδών.

Οι σκύλοι, οι γάτες και τα πιθηκοειδή αντιπροσωπεύουν 0,13% όλων των χρησιμοποιηθέντων ζώων, ήτη παρατηρείται μείωση εν προκειμένω κατά 26,9% εν σχέσει προς το 1997. Για λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τα επί μέρους είδη, βλ. παράρτημα 1.

Τα 88,58% των ζώων χρησιμοποιούνται σε βασικές βιολογικές μελέτες, την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων και συσκευών στον τομέα της ιατρικής, της οδοντιατρικής και της κτηνιατρικής καθώς και στον τομέα της παραγωγής και της ποιότητας του ελέγχου ιατρικών και οδοντιατρικών προϊόντων και συσκευών.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Παράρτημα I

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Σκοπός συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Tα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Ministθre de l'Agriculture, Administration des Services Vιtιrinaires" (Υπουργείο Γεωργίας, Διεύθυνση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών)

Σχόλια των αρχών του Λουξεμβούργου

Ουδέν σχόλιο

Παρατήρηση:

Σημειώστε ότι μόνο οι σχετικοί πίνακες της EΕ που περιλαμβάνουν δεδομένα παρατίθενται στην παρούσα έκθεση. Δεν αναφέρθηκαν δεδομένα για τους πίνακες 3-8.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σκοπός συναρτήσει είδους

ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Tα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Keuringsdienst van Waren, Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport" (Επιθεώρηση Προστασίας της Υγείας, Μέριμνας και Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας).

Σχόλιο των αρχών των Κάτω Χωρών

Στις 5 Φεβρουαρίου 1997, η αναθεωρημένη μορφή του νόμου (πράξης) για τα πειράματα σε ζώα (1977) ετέθει σε ισχύ. Η ως άνω πράξη προβλέπει γενικό σύστημα κανονιστικής ρύθμισης τον πειραματισμό σε ζώα και καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τα σπονδυλωτά. Ωστόσο, στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω πράξης δύνανται να συμπεριληφθούν ασπόνδυλα εφόσον αποφασισθεί με διάταγμα του Συμβουλίου.

Εφαρμόστηκαν οι διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς (86/609/ΕΟΚ).

Επιπλέον, μεταξύ άλλων διατυπώθηκαν και διατάξεις που προβλέπουν ότι:

- απαγορεύονται πειράματα με ζώα που χρησιμοποιούν τις μεθόδους LD50/LC50. Ωστόσο, για τις δοκιμές οξείας δερματικής και αναπνευστικής τοξικότητας προβλέπεται γενική εξαίρεση, λόγω της έλλειψης αξιόπιστων εναλλακτικών μεθόδων.

- απαγορεύονται πειράματα με ζώα για νέα ή ήδη υφιστάμενα καλλυντικά.

- έκαστο των προβλεπόμενων πειραμάτων με ζώα πρέπει να συστήνεται από αναγνωρισμένη επιτροπή δεοντολογικής εξέτασης. Ανάλογη επιτροπή περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 μέλη ένα εκ των οποίων είναι πρόεδρος. Επιπλέον, ανάλογες επιτροπές περιλαμβάνουν σε ίσους αριθμούς εμπειρογνώμονες από τον τομέα των πειραμάτων με ζώα, εμπειρογνώμονες από τον τομέα των εναλλακτικών μεθόδων, εμπειρογνώμονες από τον τομέα της μέριμνας και της προστασίας των ζώων και εμπειρογνώμονες από τον τομέα της δεοντολογικής αξιολόγησης. Τουλάχιστον δύο από τους ως άνω εμπειρογνώμονες δεν συμμετέχουν στην εκτέλεση πειραμάτων με ζώα. Ο πρόεδρος και τουλάχιστον δύο μέλη δεν θα πρέπει να απασχολούνται από οιονδήποτε φορέα που διαθέτει άδεια και έχει υποβάλει αίτηση εκτέλεσης πειραμάτων στην ως άνω επιτροπή. Ο υπεύθυνος για τη μέριμνα των ζώων συμμετέχει ήδη σε αρχικό στάδιο στην επισκόπηση των πειραμάτων και ενεργεί ως μόνιμος σύμβουλος της επιτροπής δεοντολογικής εξέτασης. Το 2001, μετά από τριετή περίοδο, θα αξιολογηθεί η λειτουργία των επιτροπών αυτών.

Οι άδειες για την εκτέλεση πειραμάτων με ζώα εκδίδονται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εξουσιοδοτούνται να εκπροσωπήσουν μονάδα που χρησιμοποιεί ζώα. Κατόπιν της έκδοσης της αδείας, τα άτομα αυτά είναι υπεύθυνα για την εξασφάλιση της τήρησης των κατά το νόμο υποχρεώσεων. Η μέριμνα για τα πειραματόζωα εποπτεύεται από εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο ή άλλο αρμόδιο πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την αντίστοιχη άδεια.

Μία μόνιμη επιτροπή συμβουλεύει τον υπουργό σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της Πράξης και άλλα σχετικά θέματα. Η επιτροπή αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τον τομέα των ζωικών πειραμάτων, της εργαστηριακής επιστήμης των ζώων και της μέριμνας για τα ζώα.

Η εφαρμογή της Πράξης έχει ανατεθεί στην Επιθεώρηση Προστασίας της Υγείας και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας.

Η δημιουργία διαγονιδιακών ζώων

Στο πλαίσιο της νομοθετικής πράξης για την Υγεία και τη Μέριμνα για τα Ζώα(1992) ετέθη σε ισχύ σύστημα χορήγησης αδειών όσον αφορά τα πειράματα που αποσκοπούν στη γενετική τροποποίηση των ζώων. Μια εθνική επιτροπή για τη δεοντολογική αξιολόγηση των γενετικών τροποποιήσεων στα ζώα, που αποκαλείται Επιτροπή Ζωικής Βιοτεχνολογίας, έχει αναλάβει να συμβουλεύει τον υπουργό γεωργίας, διαχείρισης φυσικών πόρων και αλιείας σε ό,τι αφορά τα θέματα δεοντολογίας, της δημιουργίας και της χρήσης διαγονιδιακών ζώων εν γένει καθώς και σχετικά με τις δυνατότητες αποδοχής των εκάστοτε προτεινόμενων προγραμμάτων.

Επιπλέον, ανάλογα προγράμματα θα πρέπει να αξιολογούνται στο πλαίσιο της Νομοθετικής Πράξης για τα Πειράματα στα Ζώα και της Νομοθετικής Πράξης για τη Διαφύλαξη του Περιβάλλοντος. Θα πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω η συναρμογή των ως άνω τριών τύπων αξιολόγησης.

Το 1999, για τη δημιουργία διαγονιδιακών ζώων χρησιμοποιήθηκαν 39.275 ζώα.

Συλλογή δεδομένων

83 μονάδες (με 330 υπομονάδες) συμπλήρωσαν το δελτίο καταχώρισης για το 1999.

Οι μονάδες αυτές χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

α) Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία // 16

β) Άλλα νοσοκομεία, περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας // 5

γ) Ερευνητικά εργαστήρια δημόσιας υγείας // 9

δ) Γεωργικά και κτηνιατρικά ερευνητικά εργαστήρια // 10

ε) Άλλα ερευνητικά εργαστήρια // 4

στ) Βιομηχανίες // 27

ζ) Σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης // 10

γ) Διάφορα // 2

Έως το 1999 τα δεδομένα σχετικά με τα πειράματα στα ζώα έπρεπε να καταχωρούνται εκ των προτέρων. Ως εκ τούτου, ο βαθμός της προκαλούμενης δυσφορίας στα ζώα αναφερόταν καθ'υπολογισμό. Ωστόσο, από το 1999 ένα νέο σύστημα άρχισε να χρησιμοποιείται το οποίο επιβάλλει στους κατέχοντες άδειες να συμπληρώνουν τα δελτία μετά την εκτέλεση των πειραμάτων.

Αυτό το σύστημα συλλογής δεδομένων βασίζεται:

- στο παλαιό σύστημα

- σε επιπλέον εθνικές απαιτήσεις, όπως η ανάλυση της φύσης των χρησιμοποιούμενων ζώων: γενετικώς τροποποιημένα, άγρια, άλλα ζώα.

- στους αποκαλούμενους πίνακες ΕΕ που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή στοιχείων που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πειράματα στα ζώα η οποία αποστέλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η θανάτωση ζώων δίχως προηγούμενη παρέμβαση

Στις Κάτω Χώρες, εάν ένα ζώο θανατωθεί δίχως να προϋπάρξει κάποια παρέμβαση στο πλαίσιο της έρευνας ή κάποιας δοκιμής, π.χ. για τη συλλογή οργάνων/αίματος, η θανάτωση θεωρείται πείραμα. Το σκεπτικό εν προκειμένω είναι ότι η Επιθεώρηση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιθεωρεί τη θανάτωση εργαστηριακών ζώων. Το 1999 θανατώθηκαν 63.920 ζώα δίχως προηγούμενη επέμβαση.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση προς τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ETS 123 και την οδηγία 86/609/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες η χρήση ενός ζώου για πειραματικούς ή άλλους επιστημονικούς σκοπούς δεν θεωρείται πείραμα εάν χρησιμοποιείται η ολιγότερο οδυνηρή μέθοδος θανάτωσης κατά την άποψη των πλέον πρόσφατων πρακτικών («ήπιες») μέθοδοι.

Συνολικός αριθμός χρησιμοποιηθέντων ζώων

Το 1999, σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΕ ο συνολικός αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 621.466.

Πρόληψη δυσφορίας και πόνου

Γενικά

Όπως προαναφέρθηκε, τα δεδομένα πρέπει να καταχωρούνται μετά από την εκτέλεση του πειράματος. Εν προκειμένω περιλαμβάνει τα δεδομένα σχετικά και με το βαθμό της προκαλούμενης δυσφορίας που δοκιμάζει το ζώο.

Ως δυσφορία ορίζεται η κατάσταση η οποία περιλαμβάνει και την επιβάρυνση της υγείας του ζώου, ή ως υπολογίσιμος πόνος, τραυματισμός ή άλλη σοβαρή βλάβη που προκαλείται στο ζώο. Για την αξιολόγηση του βαθμού της δυσφορίας δεν διατίθενται αντικειμενικά κριτήρια. Ωστόσο, οι παρέχοντες τα δεδομένα καλούνται να αποδώσουν ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις στη συμπεριφορά και/ή τη σωματική λειτουργία του ζώου.

Κατά τις συνεδριάσεις των αρμοδίων για τη μέριμνα των ζώων θα ανταλλαγούν πληροφορίες και θα πραγματοποιηθεί διάλογος με στόχο την προώθηση συναινετικών απόψεων.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Σκοπός συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σκοπός συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΑΥΣΤΡΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Bundesministerien (Land und Forstwirtshaft, Umwelt und Wasserwirtschaft, Soziale Sicherheit und Generationen, Bildung, Wissenschaft und Kultur)" τα Ομοσπονδιακά Υπουργεία (Γεωργίας Δασών, Περιβάλλοντος και Υδατίνων Πόρων. Κοινωνικής Ασφάλειας και Γενεών. Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης. Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού).

Σχόλια των αυστριακών αρχών

Παρατηρείταί σαφής περαιτέρω τάση συρρίκνωσης του αριθμού των πειραμάτων στα οποία συμμετέχουν ζώα καθώς και του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς σκοπούς στην Αυστρία. Οι στατιστικές για τα πειράματα ζώων κατά το 1999 (στατιστικές που δημοσιεύονται κάθε χρόνο για το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τον νόμο για τα πειράματα σε ζώα) δείχνουν ότι συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 130 295 ζώα για πειραματικούς σκοπούς το 1999, ήτοι 26 953, ή 17% ολιγότερα από ό,τι τ 1998 (157 248). Συγκριτικά αναφέρονται τα εξής στοιχεία: 1997 (168 696). 1993 (272 371) και 1992 (308 308). Συγκριτικά προς το 1991 (ήτοι το πρώτο έτος κατά το οποίο εκπονήθηκαν ανάλογες στατιστικές) ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνται μειώθηκε περίπου κατά τρία τέταρτα: το έτος εκείνο εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν 482 166 ζώα για πειραματικούς σκοπούς.

Κατόπιν της τροπολογίας που έγινε το 1999 στο νόμο για τα πειράματα στα ζώα, BGBl. (Ομοσπονδιακή Επίσημη Εφημερίδα) Αριθ. 169/1999, οι στατιστικές που αφορούν τα πειράματα με ζώα για πρώτη φορά διατυπώθηκαν υπό την τυποποιημένη μορφή ΕΕ. Οι αναλυτικές στατιστικές για τα πειράματα σε ζώα, με τους πίνακες για τα Ομοσπονδιακά Υπουργεία (Γεωργία και Δάση, Περιβάλλον και Υδάτινοι Πόροι.Κοινωνική Ασφάλεια και Γενεές.Οικονομικές Υποθέσεις και Απασχόληση.Εκπαίδευση, Επιστήμη και Πολιτισμός), που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου για τα πειράματα με ζώα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού στη διεύθυνση hap://www.bt_nbwk.gy.at/4fte/tierversuch/sta.99.htm.

Η ορθή τάση σε ό,τι αφορά τα πειράματα σε ζώα

«Αυτή η σαφής μείωση του αριθμού των πειραματόζωων, η οποία ανέρχεται σε 73% από το 1991 οφείλεται», σύμφωνα με την Υπουργό Επιστημών κα Elisabeth Gehrer, «τουλάχιστον σε δύο αλληλένδετες εξελίξεις στον τομέα των ζωικών πειραμάτων.

Τα τρία R

Κατά πρώτον τα τρία R: μείωση, βελτίωση (βελτίωση των επιστημονικών μεθόδων) και αντικατάσταση (υποκατάσταση άλλων επιστημονικών μεθόδων αντί αυτών που χρησιμοποιούν πειραματόζωα) από επιστήμονες, ερευνητές και επιστημονικούς συνεργάτες καθώς και οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι στο μέτρο του δυνατού, αντί να πραγματοποιούνται πειράματα σε ζώα όπως ρητά προβλέπεται στο νόμο για τα πειράματα με ζώα στην Αυστρία.

Σημείωση:

Επιπλέον το Νοέμβριο του 1998, κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 1998), ο Υπουργός Επιστήμης οργάνωσε συνεδρίαση με ιδιαίτερη απήχηση και θέμα «η εφαρμογή των 3 R - στόχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την επιστήμη και τη βιομηχανία», σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τη συμμετοχή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και, για πρώτη φορά, των ανατολικοευρωπαϊκών υποψηφίων χωρών με στόχο την υποστήριξη της προαγωγής των σκοπών των 3 R και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα από τα ψηφίσματα που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω εξέταση. Ιδιαίτερη σημασία πρόσφατα αποδόθηκε στις πρωτοβουλίες της Αυστρίας για την αναγνώριση και την εφαρμογή σε κοινοτικό επίπεδο των μεθόδων αντικατάστασης των ζωικών πειραμάτων καθώς και σε αντίστοιχη συνεδρίαση που ακολούθησε πριν ένα έτος στη Γερμανία (κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν αποτελέσει έκτοτε μέρος της ημερήσιας διάταξης όλων των συζητήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τα πειράματα με ζώα.

Μια περιοριστική προσέγγιση και η προαγωγή των εναλλακτικών μεθόδων

Κατά δεύτερον, οι αρμόδιες αρχές έχουν στο σύνολό τους υιοθετήσει περιοριστικότερη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αδειών για ζωικά πειράματα βάσει των αυστηρών διατάξεων του νόμου της Αυστρίας για τα ζωικά πειράματα, που διευκρινίστηκε περαιτέρω κατά το προηγούμενο έτος και επιτρέπει ζωικά πειράματα αποκλειστικά και μόνο υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον οι πειραματικοί στόχοι είναι δυνατόν να επιτευχθούν με άλλες μεθόδους ή διαδικασίες (υποκατάστατες μέθοδοι).

Τέλος, η ενεργητική προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει διαγωνισμούς με εθνικά βραβεία για ερευνητικά έργα που αποσκοπούν στον εντοπισμό εναλλακτικών μεθόδων και προσπαθειών για βελτίωση της χρήσης, τόσο εντός όσο και εκτός της Αυστρίας, διαδικασιών αντικατάστασης των ζωικών πειραμάτων, ευαισθητοποίησαν ακόμη περισσότερο τους επιστήμονες και τους ερευνητές έναντι των ευθυνών τους στον τομέα αυτό. Το Υπουργείο Επιστημών έχει ήδη δαπανήσει ποσό που υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια SCH κατά την τελευταία διετία σε ερευνητικές συμβάσεις για την ανεύρεση υποκατάστατων για τα ζωικά πειράματα.

Τα πειραματόζωα είναι κυρίως ποντικοί και επίμυες

Ο συνολικός αριθμός των πειραματόζωων που χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς το 1999 στην Αυστρία ήταν 130 295: 103 893 ήταν επίμυες και ποντικοί. 15 056 κουνέλια. 690 εκτρεφόμενα ζώα (κατσίκες, πρόβατα, χοίροι, βοοειδή, κλπ.). 3 367 πτηνά. 738 ψάρια. 709 αμφίβια. 68 σκυλιά και 24 γάτες.

Δημοσίευση του

Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης της Αυστρίας

(Γραμμή 30.581/5-III/A/9/2000);

του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλειας και Γενεών της Αυστρίας

(Γραμμή 20.903/8-VIII/A/8/2000);

του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας και Δασών, Περιβάλλοντος και Υδατίνων Πόρων της Αυστρίας

(Γραμμή 12 4650/1-I/2U/200) και

Ομοσπονδιακού Υπουργείου, Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού της Αυστρίας

(Γραμμή 5436/7-Pr/S/2000)

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το "Ministιrio da Agricultura, Desenvolviementos Rural e das Pescas- Direcηγo Geral Veterinαria" (Υπουργείο Γεωργίας, Γεωργικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικών Θεμάτων, Διεύθυνση Προστασίας της Υγείας, Μέριμνας και Εκτροφής Ζώων).

Σχόλια των πορτογαλικών αρχών

1. Για να μειωθούν οι δυσκολίες που σχετίζονταν με τη συμπλήρωση των στατιστικών πινάκων και, κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας να βελτιωθεί η ποιότητα των μελλοντικών στατιστικών, προτιθέμεθα να αναδιατυπώσουμε τις κατευθύνσεις όπως ζητήθηκε ήδη από τους φορείς που πραγματοποιούν πειράματα σε ζώα.

2. Πραγματοποιούνται προετοιμασίες για την περαιτέρω αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας της Πορτογαλίας σε ό,τι αφορά την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς. Καταρχήν, οι κύριες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν είναι:

* να καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους φορείς που χρησιμοποιούν ζώα για τους ως άνω σκοπούς να διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας.

* να αλλάξουν τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί σε εθνικό επίπεδο ώστε να περιληφθούν σε αυτή νέα υπουργεία και να αντικατασταθούν τα μέλη που έχουν απομακρυνθεί.

* να προστεθεί ταξινόμηση του επιπέδου της οδύνης που επιβάλλεται στα ζώα.

3. Θεωρούμε απαραίτητο να καθοριστούν ενιαία κριτήρια σε επίπεδο κρατών μελών σε ό,τι αφορά την επαγγελματική επιμόρφωση ερευνητών και εργαστηριακών τεχνικών που χειρίζονται ζώα ώστε να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία της συγκεκριμένης κατηγορίας τεχνικών και να προαχθεί η ισοτιμία των προσόντων τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το " Maa - ja metsδtalousministeriφ Elintarvike- ja terveysosasto" (Υπουργείο Γεωργίας και Δασών, τμήμα Κτηνιατρικών Υποθέσεων και Τροφίμων).

Σχόλια των αρχών της Φινλανδίας

Ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων ζώων αυξήθηκε ελάχιστα σε σχέση προς το προηγούμενο έτος. Μία εξήγηση του φαινομένου αυτού σύμφωνα με τις πληροφορίες των επαρχιακών γραφείων του κράτους είναι η ανάπτυξη και η ολοένα κλιμακούμενη χρήση της γενετικής τεχνολογίας. Οι αριθμοί των ζώων, ως επί το πλείστον ποντικοί, μπορεί να είναι αρκετά μεγάλοι σε μια μελέτη η οποία αναπτύσσει νέα στελέχη με τροποποιημένα γονίδια. Όντως η αύξηση των αριθμών των χρησιμοποιουμένων ζώων οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην αύξηση του αριθμού των ποντικών.

* Πίνακας 1: Η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι ποντικοί. Η αναλογία των ποντικών ανέρχεται περίπου σε 39% όλων των χρησιμοποιουμένων ζώων. Τα ψάρια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα (αντιπροσωπεύοντας το 38% του συνόλου των χρησιμοποιουμένων ζώων) και η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα είναι οι επίμυες (περίπου 14% όλων των ζώων). Χρησιμοποιήθηκαν επίσης εννέα πρωτεύοντα θηλαστικά (Πίθηκοι του παλαιού κόσμου) το 1999. Ζώα τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου ήταν γάτες, προπίθηκοι, πίθηκοι του νέου κόσμου και ανθρωποειδή.

* Πίνακας 2: Κύριο στόχο των πειραμάτων αποτελούσαν οι βασικές βιολογικές μελέτες (2.2). Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε βασικές βιολογικές μελέτες αντιπροσωπεύει περίπου το 68% των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν συνολικά για πειράματα.

* Πίνακας 3: Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας είναι μόλις <2 % του συνόλου των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν. Δεν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για καλλυντικά προϊόντα ή προϊόντα τουαλέτας (3.6) ή για προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται η προορίζονται για πρόσθετα ανθρωπίνων ειδών διατροφής (3.7).

* Πίνακας 4: Περίπου 90% των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο μελετών που αφορούσαν ανθρώπινες ασθένειες ή διαταραχές. Τα πλέον χρησιμοποιημένα ζώα σε μελέτες που αφορούσαν τις ζωικές ασθένειες ήταν τα ψάρια.

* Πίνακας 5: Τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή των απαιτήσεων της ευρωπαϊκής φαρμακοποιίας (5.3) ανήλθαν σε 83% του συνόλου των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή και για τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντων και συσκευών ιατρικής, κτηνιατρικής και οδοντιατρικής.

* Πίνακας 6: Τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω μη κανονιστικών απαιτήσεων (6.7) ανήλθαν στο 49% όλων των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για τοξικολογικές και άλλες αξιολογήσεις ασφαλείας.

* Πίνακας 7: Τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για τις δοκιμές οξείας και υποξείας τοξικότητας χρησιμοποιώντας θανατηφόρες μεθόδους (7.2.1 και 7.2.2) ανέρχονται περίπου σε 6% όλων των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές τοξικολογικών και άλλων αξιολογήσεων ασφαλείας.

* Πίνακας 8: Οι πιθανοί ή αποδεδειγμένοι ρυπαντές του γενικού περιβάλλοντος (8.h, 38%) και τα προϊόντα/ουσίες ή συσκευές ανθρώπινης ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής (8.a, 46%) απορρόφησαν τις μεγαλύτερες ομάδες ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στον τομέα των τοξικολογικών και άλλων αξιολογήσεων ασφαλείας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΣΟΥΗΔΙΑ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Εργαστηριακών Ζώων.

Σχόλια των αρχών της Σουηδίας

Η προθεσμία για την υποβολή στατιστικών δεδομένων για τη χρήση εργαστηριακών ζώων κατά το 1999 στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέπνευσε τον Ιούνιο του 2000, ήτοι πολύ συντομότερα από ό,τι κατά τα προηγούμενα έτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ορισμένα προβλήματα κατά τη συλλογή και τη συγκέντρωση των δεδομένων μας. Οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί ερευνητές αντέδρασαν τάχιστα και υπέβαλαν τις εκθέσεις τους το Μάρτιο, μολονότι ορισμένοι καθυστέρησαν έως και το Μάιο παρά τις πολλαπλές υπομνήσεις εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Εργαστηριακά Ζώα (CFN). Ατυχώς, τρεις υπεύθυνοι ερευνητές χρειάστηκε να προειδοποιηθούν ότι θα υπάρξει εις βάρος τους προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν κατόρθωναν να παράσχουν τα απαιτούμενα δεδομένα σχετικά με τα ζωικά πειράματα. Ελπίζεται ότι η συλλογή των στατιστικών δεδομένων από τα πανεπιστήμια θα εκτελεστεί ομαλότερα κατά το επόμενο έτος.

Η οδηγία της ΕΕ

Σύμφωνα με τους ορισμούς της ΕΕ (οδηγία 86/609/ΕΟΚ) ο αριθμός των εργαστηριακών ζώων που χρησιμοποιήθηκαν κατά το 1999 στη Σουηδία έφθασε περίπου τα 324 000. Πρόκειται για αύξηση κατά 7,6% (περίπου δηλαδή κατά 23 000 ζώα) συγκριτικά προς το 1998. Οι λόγοι για την αύξηση αυτή είναι δύσκολο να ερευνηθούν και ενδεχομένως σχετίζονται με σειρά παραγόντων που περιλαμβάνουν την αύξηση των εισερχομένων στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνα, την ακριβέστερη υποβολή αναφορών σχετικά με τα ζώα ή ενδεχομένως να αποτελούν απλώς και μόνο μία φυσιολογική διακύμανση. Από τα στατιστικά δεδομένα της Σουηδίας προκύπτει ότι κατά τη δεκαετία του 1990 τρία είδη ζώων ως επί το πλείστον χρησιμοποιήθηκαν για ζωικά πειράματα, οι ποντικοί, οι επιμύες και τα ψάρια. Όντως, οι ως άνω τρεις ομάδες αποτελούν από κοινού 90% όλων των εργαστηριακών ζώων που χρησιμοποιήθηκαν κατά το 1999. Η πλέον αξιοσημείωτη μεταβολή κατά το 1999 ήταν η αύξηση του αριθμού των ποντικών, οι οποίοι υπερέβησαν κατά 27000 τα δεδομένα του προηγουμένου έτους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα απηχεί τη μεγαλύτερη χρήση διαγονιδιακών ποντικών στη βιοϊατρική έρευνα. Παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των επιμύων που χρησιμοποιήθηκαν για ζωικά πειράματα. Ο αριθμός των χρησιμοποιουμένων ψαριών αυξήθηκε επίσης κατά το 1999 συγκριτικά προς το προηγούμενο έτος.

Από τα στατιστικά αρχεία της Σουηδίας προκύπτει επίσης ότι ενώ ο αριθμός των εργαστηριακών ζώων που χρησιμοποιήθηκαν από βιοϊατρικές εταιρείες παρέμεινε ο ίδιος όπως και κατά το 1998, οι αντίστοιχοι αριθμοί ζώων που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο πανεπιστημιακής έρευνας αυξήθηκαν κατά την περίοδο αυτή.

Ειδική χρήση ζώων

Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη τα περισσότερα πειραματόζωα χρησιμοποιήθηκαν είτε στο πλαίσιο της βασικής βιολογικής έρευνας (51%) είτε στο πλαίσιο της ανάπτυξης προϊόντων/συσκευών (51%) ιατρικής ή κτηνιατρικής. Το 1999, 5% των ζώων χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές έρευνες και τέλος, ποσοστό χαμηλότερο του 3% του συνολικού αριθμού των πειραματόζωων χρησιμοποιήθηκαν για τη διάγνωση ζωικών ασθενειών. Τα ζώα που ως επί το πλείστον χρησιμοποιήθηκαν σε τοξικολογικές έρευνες ήταν οι ποντικοί, οι επίμυες και τα ψάρια και σε μικρότερο βαθμό οι σκύλοι και οι γάτες. Τα θηλαστικά ως επί το πλείστον χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα που αφορούν προϊόντα/ουσίες ή συσκευές ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής, ενώ τα ψάρια χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αξιολόγηση ουσιών επικίνδυνων για το περιβάλλον.

Σουηδικός ορισμός

Εκτός από τις πληροφορίες που απαιτούνται σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία συλλέγει επίσης στατιστικά δεδομένα και για άλλες χρήσεις των πειραματοζώων. Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία κάθε χρήση ζώων για επιστημονικούς σκοπούς καταγράφεται υποχρεωτικά. Ως εκ τούτου, αυτά τα στατιστικά δεδομένα περιλαμβάνουν όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε μελέτες συμπεριφοράς, δοκιμές εκτροφής καθώς και τα ζώα τα οποία υφίστανται ευθανασία ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ιστοί και τα όργανά τους. Κατά το 1999, περίπου 228 000 ζώα αναφέρθηκαν με βάση τον ως άνω ορισμό. Τα ζώα που ως επί το πλείστον αναφέρθηκαν εν προκειμένω ήταν τα ψάρια και τα πτηνά, μεταξύ των οποίων τα κυριότερα ήταν πετεινοί των οποίων το λειρί χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή υαλορονικών οξέων.

Διαγονιδιακά ζώα

Τα στατιστικά αρχεία της Σουηδίας δεν πραγματοποιούν διάκριση μεταξύ της χρήσης διαγονιδιακών ζώων και χρήσης άλλων πειραματοζώων. Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σουηδία δεν θεωρεί ότι η εκτροφή των διαγονιδιακών ζώων αποτελεί αυτή καθαυτή πείραμα. Ωστόσο, θεωρείται ως πείραμα όταν χρησιμοποιούνται διαγονιδιακά ζώα σε πειράματα ή όταν δημιουργούνται νέα διαγονιδιακά στελέχη.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Υποβληθέντα στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά δεδομένα υποβλήθηκαν από το «Υπουργείο Εσωτερικών».

Σχόλια των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου

Περίπου 1.9 εκατ. ζώα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε διαδικασίες που άρχισαν το 1999. Τα ως άνω αριθμητικά δεδομένα δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα με τα προηγούμενα έτη - βλέπε σημείωση κατωτέρω.

Τα στατιστικά δεδομένα για το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δύο χωριστές εκθέσεις - μία για τη Μεγάλη Βρετανία και μια δεύτερη για τη Βόρεια Ιρλανδία. Συνολικά παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε διαδικασίες που τυγχάνουν κανονιστικής ρύθμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκριτικά με τις αντίστοιχες χρήσεις ζώων κατά το 1998.

Περίπου στο ένα τρίτο των ζώων χορηγήθηκε κάποια μορφή αναισθησίας προκειμένου να ανακουφιστούν κατά τις επεμβάσεις. Για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ζώα θεωρήθηκε ότι η χορήγήση αναισθησίας θα είχε σαν αποτέλεσμα να καταστεί η όλη διαδικασία οδυνηρότερη.

Για τα είδη τα οποία προέρχονταν από καταχωρημένες μονάδες αναπαραγωγής ή εφοδιασμού εντός των Ηνωμένου Βασιλείου, 99% των ζώων τα οποία αναφέρθηκαν ανταποκρίνονταν στην πρόβλεψη αυτή ενώ ποσοστό μικρότερο του 0,5% δεν προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

4 στις 5 διαδικασίες (80% επί του συνόλου) αφορούσαν ποντικούς ή επίμυες.

Οι σκύλοι, οι γάτες, τα άλογα και τα μη ανθρωποειδή πρωτεύοντα τυγχάνουν ειδικής προστασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και από κοινού αντιπροσωπεύουν το 0,5% των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα ψυχρόαιμα ζώα (ψάρια και αμφίβια) αντιπροσώπευαν το 7% των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν συνολικά.

Η βασική βιολογική έρευνα, οι εφαρμοσμένες μελέτες ιατρικής οδοντιατρικής και κτηνιατρικής απορρόφησαν από κοινού 1,3 εκατομμύρια ζώα ήτοι 68% του συνολικού αριθμού των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν.

Ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 30% των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο τοξικολογικών και άλλων αξιολογήσεων ασφαλείας, ή για την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο ιατρικών, οδοντιατρικών ή κτηνιατρικών προϊόντων και συσκευών. Ως επί το πλείστον τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν τοιουτοτρόπως (και μάλιστα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%) αξιοποιήθηκαν για να ικανοποιηθούν οι ευρωπαϊκές ή άλλες κανονιστικού περιεχομένου απαιτήσεις.

Δεν χρησιμοποιήθηκαν ζώα κατά το 1999 για την αξιολόγηση της ασφάλειας καλλυντικών ή συστατικών αυτών.

Η χρήση ζώων για την παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων περιορίστηκε λόγω της ευρύτατης διάδοσης εναλλακτικών λύσεων in vitro ως προς τη χρήση ζωντανών ζώων.

Σημείωση: Λόγω των αναθεωρήσεων σε ό,τι αφορά τη μέθοδο συλλογής δεδομένων, κατά το 1999 τα υποβληθέντα δεδομένα σχετικά με τα χρησιμοποιηθέντα ζώα ΔΕΝ περιλαμβάνουν τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροφή γενετικώς τροποποιημένων (διαγονιδιακών) μεταλλαγμένων ζώων, μολονότι συμπεριλαμβάνονται ανάλογα ζώα εφόσον χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αναλόγων στελεχών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

Καταγωγή συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση 1: Η στήλη 1.5 αφορά μόνο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες, στην αρχή της περιόδου αναφοράς, αποτελούν συμβεβλημένα μέρη στη σύμβαση ETS 123. Επομένως, κατά τη συμπλήρωση της στήλης αυτής, πρέπει να χρησιμοποιείται ενημερωμένος κατάλογος των χωρών αυτών.

Σημείωση 2: Μόνο τα λευκά τετραγωνίδια χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Σημείωση 3: Ο αριθμός των αναχρησιμοποιηθέντων ζώων στη στήλη 1.7 θα πρέπει να αφαιρείται από το σύνολο της στήλης 1.2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προϊόντα συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Βασικές κατηγορίες συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονιστικές απαιτήσεις συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει είδους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τύποι δοκιμών συναρτήσει προϊόντων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Top