EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000DC0359

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Στρατηγική χρηματοοικονομικής πληροφόρησης της ΕΕ:η μελλοντική πορεία

/* COM/2000/0359 τελικό */

52000DC0359

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Στρατηγική χρηματοοικονομικής πληροφόρησης της ΕΕ:η μελλοντική πορεία /* COM/2000/0359 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Στρατηγική χρηματοοικονομικής πληροφόρησης της ΕΕ: η μελλοντική πορεία

Συνοπτικη παρουσιαση

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας τονίζεται η σημασία μιας αποτελεσματικής και διαφανούς κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση της ανάπτυξης και απασχόλησης στην ΕΕ. Η παγκοσμιοποίηση και οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών έδωσαν μία μοναδική ώθηση για την υλοποίηση μιας ενιαίας, αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής αγοράς κινητών αξιών στην ΕΕ. Για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς κινητών αξιών απαιτείται η ανάληψη ενεργού δράσης στον τομέα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης ώστε να προωθηθεί η συγκρισιμότητα των οικονομικών εκθέσεων, που αποτελεί αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας. Η παρούσα ανακοίνωση περιλαμβάνει τις εξής βασικές ενέργειες.

* Πριν από το τέλος του 2000, η Επιτροπή θα υποβάλει επίσημη πρόταση με την οποία θα ζητεί από όλες της εταιρείες της ΕΕ οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να καταρτίζουν τους ενοποιημένους λογαριασμούς τους σύμφωνα με μια ενιαία ομάδα λογιστικών προτύπων και πιο συγκεκριμένα τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ). Η υποχρέωση αυτή θα ισχύει από το 2005 και μετά. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν την εφαρμογή των ΔΛΠ σε μη εισηγμένες εταιρείες και σε ατομικούς λογαριασμούς. Η παρούσα πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης μεταβατικές διατάξεις που θα ενθαρρύνουν την πρόωρη υιοθέτηση των ΔΛΠ καθώς και κανόνες για τη δημιουργία ενός κοινοτικού μηχανισμού έγκρισης ο οποίος :

(i) θα επιβλέπει την ενσωμάτωση των ΔΛΠ στην ΕΕ, και

(ii) θα επιβεβαιώνει ότι τα ΔΛΠ αποτελούν κατάλληλη βάση για τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που θα παρέχουν οι εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ.

Ο μηχανισμός έγκρισης θα έχει διττή διάρθρωση: μια σε πολιτικό επίπεδο και μια σε τεχνικό.

* Ανάπτυξη κατάλληλης υποδομής που θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή από τις εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων που έχουν επικυρωθεί από τον μηχανισμό έγκρισης. Οι κυριότερες ενέργειες στον τομέα αυτό θα επικεντρωθούν στη διάδοση κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής, ενθαρρύνοντας υψηλής ποιότητας έλεγχο και ενισχύοντας την συντονισμένη κανονιστική επίβλεψη.

* Πριν από το τέλος του 2001, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών οδηγιών, ούτως ώστε οι τελευταίες να εξακολουθήσουν να αποτελούν την βάση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για όλες τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Η Επιτροπή επιδιώκει την άμεση συμφωνία του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσέγγισή της στην εν λόγω στρατηγική.

εισαγωγη

1. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας [1] τονίστηκε η ουσιαστική σημασία της ενιαίας χρηματοοικονομικής αγοράς στο πλαίσιο της υλοποίησης των κεντρικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάπτυξη και την υψηλή απασχόληση. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισαν την ανάγκη να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και έθεσαν ως προθεσμίες τα έτη 2005 και 2003 αντιστοίχως για την υλοποίηση των σχεδίων δράσης στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η ουσία των συμπερασμάτων αυτών απορρέει από το σχέδιο δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες [2] και από τις ανακοινώσεις της Επιτροπής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες [3] και το επιχειρηματικό κεφάλαιο [4]. σε όλα τα έγγραφα αυτά ζητείται η εμβάθυνση και αύξηση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, προς όφελος τόσο των εκδοτών όσο και των επενδυτών.

[1] Σημεία 20, 21 των συμπερασμάτων της προεδρίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας (23 και 24 Μαρτίου 2000).

[2] COM (1999) 232, 11.05.99 "Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες : Εφαρμογή του Πλαισίου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές: Πρόγραμμα Δράσης".

[3] COM (1998) 625, 28.10.98 "Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Οικοδόμηση ενός πλαισίου δράσης".

[4] SEC (1998) 552 τελικό, 31.03.98 "Επιχειρηματικά κεφάλαια: Κλειδί για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

2. Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας είναι η ανάγκη ενίσχυσης της συγκρισιμότητας των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των επενδυτών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινά πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης - πρότυπα τα οποία να είναι διαφανή, πλήρως κατανοητά, καταλλήλως ελεγμένα και ουσιαστικά εφαρμοζόμενα. Μόνο με τη δημιουργία των προτύπων αυτών θα προκύψουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ να αναπτυχθούν από τα σημερινά τους επίπεδα, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του μεγέθους των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ.

3. Οι αγορές κινητών αξιών των κρατών μελών διανύουν μία περίοδο ριζικών αλλαγών και αυξανόμενης ενοποίησης, εξελίξεις που καθοδηγούνται από τις νέες τεχνολογίες, την παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις του ευρώ. Η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και, ιδιαίτερα, οι νέες μέθοδοι ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν μεταβάλει τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών και διάδοσης των χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Η χρηματοοικονομική πληροφόρηση επηρεάζεται και αυτή από τις εν λόγω αλλαγές. Η παροχή πληροφοριών μέσω του διαδικτύου (Internet) διευκολύνει την πρόσβαση των επενδυτών στις αναγκαίες χρηματοοικονομικές πληροφορίες, ενισχύει την ανάλυση και την σύγκριση των πληροφοριών αυτών. Οι επενδυτές επιθυμούν όλο και περισσότερο να λαμβάνουν αποφάσεις βασιζόμενοι σε μία διαρκή ροή τυποποιημένων χρηματοοικονομικών και μη πληροφοριών σχετικά με τις επιχειρήσεις. Ομοίως, η περιοδική χρηματοοικονομική πληροφόρηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της διαφάνειας, στην παροχή δικλείδων ασφαλείας για τους επενδυτές και στην ενίσχυση της γενικότερης σταθερότητας των αγορών.

εξελιξεισ στη διεθνη λογιστικη

4. Επί του παρόντος, ισχύουν πολλοί διαφορετικοί κανόνες για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, καθώς και διαφορετικές ερμηνείες που βασίζονται στις επιμέρους παραδόσεις κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι αποκλίσεις αυτές, πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με αποτέλεσμα να παραμένει ατελής η ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική πληροφόρηση και να εμποδίζεται η ανάπτυξη μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς με βάθος και ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Η δημιουργία προτύπων, από την πλευρά της, εξελίσσεται ταχέως. Υπάρχει έντονη πίεση προς τη σύγκλιση των λογιστικών προτύπων, γεγονός το οποίο ενισχύει τη σημασία της διεθνούς τυποποίησης και ενθαρρύνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορέων τυποποίησης. "Η νέα λογιστική στρατηγική" της Επιτροπής [5] εστιάστηκε στην ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών με παγκόσμιες δραστηριότητες , συνηγορώντας υπέρ της χρησιμοποίησης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ). Η Επιτροπή υποστήριξε τις προσπάθειες της Επιτροπής Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΕΔΛΠ-IASC) και της Διεθνούς Οργάνωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) για τη δημιουργία ενιαίων προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παγκοσμίως για την εισαγωγή στα χρηματιστήρια. Η βασική ομάδα των προτύπων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μεταξύ IASC και IOSCO έχει πλέον οριστικοποιηθεί. Η IOSCO ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου 2000 την ολοκλήρωση της εκ μέρους της αξιολόγησης των ΔΛΠ και συνέστησε στα μέλη της να επιτρέψουν σε πολυεθνικούς εκδότες να χρησιμοποιούν τα ΔΛΠ στην κατάρτιση των χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων για διασυνοριακές προσφορές τίτλων και εισαγωγή στα χρηματιστήρια .

[5] COM (1995), 14.11.95 "Λογιστική εναρμόνιση: Μία νέα στρατηγική απέναντι στη διεθνή εναρμόνιση".

6. Προσφάτως, έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ίδιας IASC. Η νέα οργανωτική της δομή θα λειτουργήσει το επόμενο έτος, καθοδηγούμενη από μία σαφή επιδίωξη να αποκτήσουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και να καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στις κεφαλαιαγορές.

η στρατηγικη της εε

7. Η παρούσα ανακοίνωση παραθέτει τις απόψεις της Επιτροπής σχετικά με τις γενικές κατευθύνσεις της μελλοντικής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση. Η Επιτροπή επιδιώκει μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση για την προσέγγισή της αυτή ούτως ώστε να εκπονήσει προτάσεις για τη στρατηγική της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Κεντρικός της στόχος - ο οποίος θα αποτελέσει μέτρο για την σύγκριση της προόδου που πρόκειται να επιτευχθεί - είναι ότι η πολιτική πρέπει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ καθώς και στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές χρησιμοποιώντας μία ενιαία ομάδα προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Είναι επίσης σημαντικό η στρατηγική αυτή να στηρίζεται σταθερά στις ευρέως χρησιμοποιούμενες διεθνείς πρακτικές.

8. Η υγιής χρηματοοικονομική πληροφόρηση αποτελεί τον πυρήνα της προσέγγισης της Επιτροπής. Η παροχή συναφών, έγκαιρων, αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων σχετικά με την επίδοση και την χρηματοοικονομική θέση μιας επιχείρησης εξακολουθεί να παίζει σπουδαίο ρόλο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των επενδυτών, δανειστών και λοιπών μερών με σημαντικά συμφέροντα, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των συναλλασσομένων. Οι χρηματοοικονομικές εκθέσεις στηρίζουν το όλο σύστημα πληροφόρησης της αγοράς. Αντιπροσωπεύουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ εκδοτών και επενδυτών και είναι αναγκαίες για να προσδώσουν το υψηλό επίπεδο συγκρισιμότητας που απαιτεί μία ενιαία αγορά κινητών αξιών στην ΕΕ. Τα εγκεκριμένα λογιστικά πρότυπα πρέπει να ενσωματώνονται καταλλήλως και να εφαρμόζονται ώστε να εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των αγορών. Τα λογιστικά πρότυπα πρέπει να εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη και ακριβής καθοδήγηση για την κατάρτιση των εν λόγω χρηματοοικονομικών εκθέσεων.

η χρηματοοικονομικη πληροφορηση στην εε

9. Ενώ οι λογιστικές οδηγίες της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση των λογιστικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι υφιστάμενες οδηγίες δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων εκείνων οι οποίες επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές ή διεθνείς αγορές κινητών αξιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον τόσο οι επενδυτές όσο και οι εποπτικές αρχές επιζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια, συγκρίσιμες χρηματοοικονομικές εκθέσεις και αυστηρότερες απαιτήσεις δημοσιότητας για τις εισηγμένες εταιρείες.

10. Η παρούσα ποικιλία λογιστικών προσεγγίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρέει από τις πολλές δυνατότητες που παρέχουν οι οδηγίες και από τις διαφορές στην εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων ώστε να ληφθούν υπόψη οι κατά τόπους νομικές και φορολογικές συμβάσεις ήταν δικαιολογημένη όταν οι επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ίδια εθνικότητα με εκείνη της επιχείρησης. Πλην όμως σήμερα υπάρχει η τάση οι τίτλοι των επιχειρήσεων να βρίσκονται στην κατοχή διεθνώς διαφοροποιημένων ομάδων επενδυτών. Τα συμφέροντα των επενδυτών από κάποιο άλλο κράτος μέλος δεν εξυπηρετούνται εάν πρέπει να ερμηνεύονται ή να αποκρυπτογραφούνται οικονομικές καταστάσεις που έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τοπικές συμβάσεις της χώρας στην οποία έχει συσταθεί η επιχείρηση.

11. Η νομοθεσία της ΕΕ δεν περιλαμβάνει ρητές διατάξεις για αρκετά λογιστικά θέματα επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό, ερήμην, αποκλίνουσες εθνικές ρυθμίσεις. Οι εθνικές αρχές είναι δυνατόν επίσης να επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να καταρτίζουν τους λογαριασμούς τους βάσει των διεθνώς αποδεκτών πλαισίων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (IAS ή US-GAAP - Γενικώς αποδεκτές λογιστικές αρχές - στις Ηνωμένες Πολιτείες), υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τις λογιστικές οδηγίες. Δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένες επιχειρήσεις να υποβάλλουν εκθέσεις με διαφορετικά λογιστικά πρότυπα εντός του ιδίου κράτους μέλους και ακόμα και στο ίδιο χρηματιστήριο. Η συνύπαρξη διαφορετικών πλαισίων γνωστοποίησης είναι και δαπανηρή και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Αφετέρου, καθιστά δυσκολότερη την ουσιαστική εποπτεία και την επιβολή των απαιτήσεων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για τις εισηγμένες εταιρείες. Οι επενδυτές στερούνται συγκρίσιμων λογαριασμών και ως εκ τούτου ουσιαστικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι διασυνοριακές συναλλαγές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατάτμηση της αγοράς, η οποία θέτει τις αγορές κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σοβαρή μειονεκτική θέση στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

12. Με την επιτάχυνση του ρυθμού των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθίσταται εντονότερη η ανάγκη ενός περισσότερο δυναμικού νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Οι χρονοβόρες νομοθετικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αναθεωρηθούν κατά τρόπο που να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της αγοράς [6] . Θα πρέπει συνεπώς να βρεθούν τρόποι μετάβασης από τις κοινοτικές οδηγίες, που αποτελούν ένα δύσκαμπτο εργαλείο με συχνά υπερβολικό αριθμό κανόνων και διατάξεων, σε ένα αποτελεσματικότερο και περισσότερο ευέλικτο σύστημα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των αγορών κινητών αξιών.

[6] COM (1999) 232, 11.05.99 "Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Εφαρμογή του Πλαισίου για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές: Σχέδιο Δράσης". Το τμήμα IV, αναφέρει ότι οι λύσεις που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαρακτηρίζονται από ευελιξία ούτως ώστε να μην καθίστανται αμέσως απηρχαιωμένες λόγω του ρυθμού με τον οποίο εξελίσσονται οι αγορές. Ο στόχος αυτός απειλείται λόγω των μακροσκελών και χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται επισήμως για να εξευρεθούν νομοθετικές λύσεις.

η νεα μελλοντικη πορεια

Ενιαία δέσμη προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης

13. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας έθεσε τον στόχο μιας πλήρους ενοποιημένης αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέχρι το 2005. Η αφετηρία είναι η ύπαρξη συγκρίσιμων χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Τα λογιστικά πρότυπα που θα επιλεγούν πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επενδυτών και να είναι σύμφωνα με τις γενικότερες παγκόσμιες εξελίξεις. Ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πλαίσιο χρηματοοικονομικής πληροφόρησης είναι ουσιαστικής σημασίας για τους σκοπούς δημοσιότητας των εισηγμένων εταιρειών της ΕΕ.

14. Υπάρχουν δύο τέτοιου είδους πλαίσια που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ΕΕ, [7] τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα: οι US GAAP και τα ΔΛΠ. Και τα δύο συστήματα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες του επενδυτή και παρέχουν ισοδύναμα επίπεδα προστασίας του. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές διαφορές στις απαιτήσεις κάθε πλαισίου.

[7] Το 1998, περίπου 210 εταιρείες της ΕΕ υπέβαλαν εκθέσεις σύμφωνα με τα ΔΛΠ ενώ 235 με βάση τις διεθνώς αναγνωρισμένες λογιστικές αρχές (US GAAP). Πιο πρόσφατες στατιστικές που εξέδωσε η IASC δείχνουν επί του παρόντος ότι 275 εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τα ΔΛΠ.

15. Μολονότι οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν από μόνες τους να καθορίσουν την επιθυμητή δέσμη των προτύπων πληροφόρησης, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε καθυστέρηση, παρατείνοντας, χωρίς λόγο, την περίοδο ανταγωνισμού μεταξύ προτύπων και κατά την περίοδο αυτή ούτε το κόστος θα μειωνόταν ούτε η διαφάνεια θα βελτιωνόταν. Τέτοιου είδους καθυστερήσεις είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας να ενισχυθεί η συγκρισιμότητα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2005.

Στο έγγραφό της το 1995 σχετικά με τη λογιστική στρατηγική5, η Επιτροπή εξέφρασε την προτίμησή της προς τα ΔΛΠ ως τα πρότυπα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι εταιρείες της ΕΕ οι οποίες επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές. Από τότε, η IASC ανέλαβε μία σταδιακή, πλην όμως εις βάθος διαδικασία αναθεώρησης των προτύπων της. Ήδη, τα ΔΛΠ αποτελούν μία διεξοδική και αποτελεσματική δέσμη προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. Τα ΔΛΠ παρουσιάζουν επίσης το πλεονέκτημα ότι έχουν καταρτισθεί με διεθνή προοπτική και όχι σύμφωνα με τις απαιτήσεις μόνο της αγοράς των ΗΠΑ. Οι US GAAP, από την άλλη πλευρά, αποτελούν μία ογκώδη συλλογή προτύπων και βασίζονται σε πολύ λεπτομερείς κανόνες και ερμηνείες. Για να χρησιμοποιηθούν τα πρότυπα αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται σημαντική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στις ΗΠΑ, η γενίκευση της εφαρμογής τους εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές εξουσίες που διαθέτει η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς τόσο όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο όσο και την επιβολή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βεβαίως, δεν ασκεί επίδραση στην εκπόνηση των US GAAP.

Εφαρμογή των ΔΛΠ - Πεδίο

16. Η Επιτροπή προτείνει όλες οι εταιρείες της ΕΕ [8] που είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά (υπολογίζονται σε περίπου 6.700) να υποχρεούνται να καταρτίζουν ενοποιημένους λογαριασμούς σύμφωνα με τα ΔΛΠ. Εντός δύο ετών, η απαίτηση αυτή θα επεκταθεί σε όλες τις εταιρείες οι οποίες καταρτίζουν ενημερωτικό δελτίο για δημόσια προσφορά [9] σύμφωνα με την οδηγία περί ενημερωτικού δελτίου [10]. Οι μη εισηγμένες εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν να προβούν σε εισαγωγική προσφορά των τίτλων τους με δημόσια εγγραφή μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα ΔΛΠ. Η Επιτροπή συνεπώς προτείνει τα κράτη μέλη να μπορούν είτε να απαιτούν είτε να επιτρέπουν σε μη εισηγμένες εταιρείες να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με την ίδια δέσμη προτύπων που χρησιμοποιούν και οι εισηγμένες εταιρείες. Ειδικότερα στην περίπτωση των μη εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, τα κράτη μέλη είναι δυνατόν να επιθυμούν να επεκτείνουν την υποχρέωση εφαρμογής ΔΛΠ για να διευκολυνθεί η συγκρισιμότητα εντός του τομέα και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ουσιαστική εποπτεία [11].

[8] Κατά την έννοια του άρθρου 1, παράγραφος 13 της οδηγίας του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 1993 (93/22/EEC ΕΕ L 141 11.06.93 σ.27) για τις επενδυτικές υπηρεσίες στον τομέα των κινητών αξιών.

[9] Διέπεται από την οδηγία του Συμβουλίου 17ης Απριλίου 1989 (89/298/ΕΟΚ ΕΕ L 124 05.05.89 σ.8) περί συντονισμού των απαιτήσεων για την κατάρτιση, τον έλεγχο και τη διάδοση του ενημερωτικού δελτίου που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών.

[10] Οδηγία του Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου 1980 ( 80/390/ΕΟΚ ΕΕ L 100 17.04.80 σ.1) περί συντονισμού των όρων κατάρτισης, ελέγχου και διάδοσης του ενημερωτικού δελτίου που πρέπει να δημοσιεύεται για την εισαγωγή κινητών αξιών σε επίσημο χρηματιστήριο αξιών.

[11] Η πρόταση της Επιτροπής δεν εξετάζει εποπτικά θέματα καθώς και τις ειδικές πληροφορίες που απαιτούνται από τις εποπτικές αρχές. Η εφαρμογή της πρότασης δεν πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση των εποπτικών δηλώσεων για τους φορείς που υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις.

17. Η υποχρέωση χρησιμοποίησης των ΔΛΠ συνδέεται με τους ενοποιημένους λογαριασμούς εισηγμένων εταιρειών. Όσον αφορά τους εθνικούς εκ του νόμου προβλεπόμενους ατομικούς λογαριασμούς, οι κανονιστικές και φορολογικές απαιτήσεις είναι δυνατόν να καταστήσουν ακατάλληλη ή ακόμα και άκυρη τη χρησιμοποίηση ΔΛΠ. Ωστόσο, όπου αυτό είναι δυνατόν, τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνουν ή και να απαιτούν τη χρησιμοποίηση των ΔΛΠ και για τους ατομικούς λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η κατάρτιση ενοποιημένων λογαριασμών στο μέλλον.

Διαδικασία τμηματικής διάθεσης

18. Η Επιτροπή εξετάζει τη χρησιμότητα σύνδεσης της ανωτέρω προσέγγισης με τις επερχόμενες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οδηγιών για τα ενημερωτικά δελτία [12] που θα συνεπάγεται, πιθανόν, χρήση των διαδικασιών "τμηματικής διάθεσης" για τους εκδότες τίτλων της ΕΕ. Πυρήνας της διαδικασίας αυτής είναι ένα "έγγραφο αναφοράς" (συνοδευόμενο από ένα δεύτερο έγγραφο την "securities note") που θα κατατεθεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Στόχος της σταδιακής διάθεσης είναι να εξασφαλισθεί η πρόσβαση στις αγορές άλλων κρατών μελών μέσω ενός κοινού συστήματος καταχώρησης που να βασίζεται σε συγκρίσιμες πληροφορίες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Η χρησιμοποίηση για τη διαδικασία της σταδιακής διάθεσης (Shelf-registration) μιας ενιαίας δέσμης διάφανων, διεθνών λογιστικών προτύπων για τις χρηματοοικονομικές εκθέσεις δεν θα απλοποιήσει μόνο τα πράγματα για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αλλά θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του δυναμισμού της αγοράς σε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές.

[12] Βλ. Σχέδιο Δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες COM(1999) 232, (11.04.99).

οι απαιτουμενεσ υποδομεσ για τη νεα λογιστικη στρατηγικη

19. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να λάβει πλήρως υπόψη το γενικό συμφέρον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εκχωρήσει αρμοδιότητα για τον καθορισμό απαιτήσεων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για τις εισηγμένες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο μη δημόσιο φορέα. Στα κράτη μέλη, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αναθέσουν την εκπόνηση λογιστικών προτύπων σε έναν εθνικό φορέα τυποποίησης, του οποίου έχουν καθορίσει τη διοικητική δομή λειτουργίας. Για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του δικαίου για τους χρήστες των διεθνών λογιστικών προτύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να ενσωματωθούν τα διεθνή πρότυπα στο νομοθετικό πλαίσιο χρηματοοικονομικής πληροφόρησης της ΕΕ. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διαθέτουν τα μέσα για την άσκηση της απαιτούμενες κανονιστικής επιτήρησης και την διόρθωση οιωνδήποτε ελλείψεων ή αδυναμιών που συνδέονται με τα ΔΛΠ.

Άσκηση της εποπτείας

20. Για να υπάρξει η αναγκαία δημόσια επιτήρηση χρειάζεται ένας μηχανισμός έγκρισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος του μηχανισμού δεν θα είναι να τροποποιήσει ή να αντικαταστήσει τα ΔΛΠ, αλλά να εποπτεύει τη θέσπιση νέων προτύπων και ερμηνειών, να παρεμβαίνει μόνον όταν σε αυτά περιλαμβάνονται σοβαρές ατέλειες ή δεν έχει καταστεί δυνατή η προσαρμογή στα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ΔΛΠ που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ θα είναι τα πρότυπα που θα εγκριθούν από το μηχανισμό αυτό.

21. Η βασική αποστολή του εν λόγω μηχανισμού θα είναι να επιβεβαιώσει ότι τα ΔΛΠ συμφωνούν πλήρως με τη σφαιρική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και ειδικότερα, ότι υπάρχει συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές λογιστικές οδηγίες και ότι παρέχεται κατάλληλη βάση για την χρηματοοικονομική πληροφόρηση εκ μέρους των εισηγμένων εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα γίνει, ωστόσο, η παραδοχή ότι τα ΔΛΠ ικανοποιούν τις ανάγκες αυτές: ο μηχανισμός θα επιβεβαιώσει την ορθότητα ή μη της παραδοχής αυτής.

22. Ο μηχανισμός έγκρισης θα έχει διττή διάρθρωση - μία σε πολιτικό επίπεδο και μία άλλη σε τεχνικό επίπεδο ώστε να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική δημόσια επιτήρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή θα υποβάλει αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους πρόταση για τη διάρθρωση καθώς και για θεσμικά θέματα σε σχέση με τον εν λόγω μηχανισμό . Η πρόταση θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο νομικό καθεστώς του μηχανισμού, στις αρμοδιότητές του, στη λεπτομερή του σύνθεση και στην πιθανή ανάμιξη κανονιστικών φορέων των αγορών κινητών αξιών.

Το τεχνικό επίπεδο θα χρειαστεί να υπόκειται σε έλεγχο που θα οργανωθεί σε πολιτικό επίπεδο και θα βασίζεται στις κατάλληλες διατάξεις του θεσμικού πλαισίου της Ένωσης, σύμφωνα με καθιερωμένους κανόνες της διαδικασίας επιτροπολογίας. Σε τεχνικό επίπεδο, θα πρέπει να οριστεί μία ομάδα εμπειρογνωμόνων με ιδιαίτερα υψηλά προσόντα. Τα άτομα αυτά πρέπει να επιλεγούν βάσει των γνώσεών τους όσον αφορά τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διεθνές. Επιπλέον, ίσως αποδειχθεί αναγκαία η δημιουργία ειδικευμένων ad hoc ομάδων που θα ασχοληθούν με ιδιαίτερα πολύπλοκα θέματα ή σε περίπτωση που υπάρχουν πρότυπα τα οποία είναι δυνατόν να έχουν ιδιαίτερη επίπτωση σε θέματα εποπτείας (ειδικότερα όσον αφορά τις τράπεζες, άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ασφαλιστικές εταιρείες). Ο ρόλος τους θα είναι όχι μόνο να αναλύουν λεπτομερώς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αλλά επίσης να συμβάλλουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εκπόνησης των λογιστικών προτύπων εκ μέρους της ΙΑSC, ιδιαίτερα δε στις αρχικές φάσεις.

23. Ο μηχανισμός έγκρισης θα εξασφαλίσει την πρακτική εφαρμογή των ΔΛΠ στο περιβάλλον της ΕΕ. Θα χρειαστεί, ειδικότερα, να καθορίσει εάν υπάρχει ανάγκη συγκεκριμένης καθοδήγησης για την από κοινού και συνεκτική εφαρμογή των προτύπων. Αυτό δεν πρέπει να σημαίνει την αναθεώρηση των γενικών ερμηνειών των ΔΛΠ: η Διαρκής Επιτροπή Ερμηνείας (SIC) της ΙΑSC έχει το ρόλο αυτό. Ο στόχος πρέπει να είναι η εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού, εξειδικευμένου και συνεχούς διαλόγου με την ΙΑSC, ιδιαίτερα με την SIC, εφόσον παραστεί ανάγκη να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές περί της εφαρμογής. Η ενέργεια αυτή θα απαιτήσει συντονισμό με τους εθνικούς φορείς καθορισμού προτύπων και, ιδιαίτερα, με τις αρχές εποπτείας των αγορών κινητών αξιών.

24. Ο μηχανισμός έγκρισης θα επιβεβαιώσει τις ημερομηνίες από τις οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν τα ΔΛΠ στην Ευρωπαϊκή ´Ενωση. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής είναι δυνατόν να προκύψει ότι χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες ή ότι ορισμένες επιλογές που προβλέπονται από το υπό εξέταση πρότυπο δεν συμμορφώνονται με τις λογιστικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μηχανισμός θα υποδείξει στην Επιτροπή κατά πόσον καθίσταται χρήσιμη ή όχι η τροποποίηση των οδηγιών στο πλαίσιο των διεθνών λογιστικών εξελίξεων.

25. Οι αντιρρήσεις στα ΔΛΠ - που πιθανόν να είναι σπάνιες - θα πρέπει να θεμελιώνονται κατάλληλα και να δημοσιοποιούνται. Συστάσεις που γίνονται στο τεχνικό επίπεδο για κάποιο συγκεκριμένο ΔΛΠ θα πρέπει να επικυρώνονται στο πολιτικό επίπεδο. Για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάσταση, οι αμφιβολίες σχετικά με εκπονούμενα ΔΛΠ θα πρέπει να εκφράζονται στο νωρίτερο δυνατόν στάδιο της διαδικασίας κατάρτισής τους από τη ΕΔΛΠ. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει τον εσωτερικό συντονισμό σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας καθορισμού των ΔΛΠ, ακόμα και για να διατηρήσει την επιρροή της στις συζητήσεις. Ο μηχανισμός έγκρισης μπορεί να συμβάλει στο συντονισμό της ευρωπαϊκής θέσης εντός της ΙΑSC.

Υποδομή εφαρμογής

26. Η δημιουργία σαφέστερων λογιστικών προτύπων που να βασίζονται στη διεθνή πραγματικότητα και να παρέχουν αυξημένη συγκρισιμότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για τις εισηγμένες εταιρείες θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διευκόλυνση της εφαρμογής, ιδιαίτερα στις αγορές κινητών αξιών.

Ωστόσο, μόνο τα ΔΛΠ τα οποία εφαρμόζονται κατάλληλα και με αυστηρότητα θα βελτιώσουν τη λειτουργία των αγορών κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή περιλαμβάνει: (1) σαφή λογιστικά πρότυπα (2) έγκαιρα διαθέσιμες ερμηνείες και κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής(3) υποχρεωτικό έλεγχο (4) επίβλεψη από εποπτικές αρχές και (5) ουσιαστικές κυρώσεις. Καθεμία από τις ανωτέρω συνιστώσες πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά: η ισχύς του συστήματος βασίζεται στην ισχύ της σχετικά περισσότερο αδύνατης συνιστώσας του με απώτερο στόχο την αποτελεσματική προστασία επενδυτών και δανειστών.

27. Για να μπορέσει το πλαίσιο αυτό να παράσχει υψηλής ποιότητας χρηματοοικονομική πληροφόρηση θα πρέπει ο υποχρεωτικός έλεγχος, που εξασφαλίζει την κατάλληλη εφαρμογή των λογιστικών προτύπων, να διεξάγεται σε ομοιόμορφα υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή στον καθορισμό βάσεων αναφοράς για τον έλεγχο, την ανάπτυξη προτύπων επαγγελματικής δεοντολογίας και την εφαρμογή ουσιαστικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας για τον υποχρεωτικό έλεγχο. Η Επιτροπή θα εκδώσει σύσταση σχετικά με την διασφάλιση της ποιότητας του υποχρεωτικού ελέγχου. Η επιτροπή ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβει επίσης πρωτοβουλία για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης απέναντι στα ελεγκτικά πρότυπα και την επαγγελματική δεοντολογία.

28. Οι εποπτικές αρχές του τομέα των κινητών αξιών καλούνται επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωση των εισηγμένων εταιρειών με τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Οι εν λόγω αρχές έχουν προφανώς συμφέρον να εξασφαλίσουν την επακριβή και συνεκτική εφαρμογή των λογιστικών προτύπων στις εποπτευόμενες αγορές κινητών αξιών. Στην όλη διαδικασία εφαρμογής πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά και οι κανονιστικοί φορείς των αγορών κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η Επιτροπή υπολογίζει στις αρχές εποπτείας των ευρωπαϊκών αγορών κινητών αξιών (μέσω του FESCO - Forum των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κεφαλαιαγορών) να αναπτύξουν και να θέσουν σε εφαρμογή μία κοινή προσέγγιση υλοποίησης. Μία τέτοια προσέγγιση θα εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και θα εξαλείψει τον κίνδυνο του κανονιστικού arbitrage. Οι αναθεωρήσεις από ειδικούς εμπειρογνώμονες των εποπτικών πρακτικών που ισχύουν στις αγορές κινητών αξιών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χρήσιμο εργαλείο για τη διασφάλιση μιας κοινής προσέγγισης.

Εφαρμογη, χρονοδιαγραμμα και μεταβατικη περιοδοσ

29. Πριν από το τέλος του 2000, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την εισαγωγή της υποχρέωσης όλες οι εισηγμένες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταρτίζουν τις οικονομικές τους καταστάσεις σύμφωνα με τα (εγκεκριμένα) ΔΛΠ και να παρέχουν την δυνατότητα στα κράτη μέλη να επιτρέπουν (ή να απαιτούν) από τις μη εισηγμένες εταιρείες να δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους σύμφωνα με τα ΔΛΠ. Η πρόταση αυτή θα θέσει επίσης τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του μηχανισμού έγκρισης, τις μεταβατικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής καθώς και μία ρήτρα αναθεώρησης που θα επιτρέπει την αξιολόγηση της προσέγγισης.

30. Η Επιτροπή θεωρεί ότι για την εφαρμογή των ΔΛΠ εντός της προθεσμίας του 2005 που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, θα χρειαστεί μεταβατική περίοδος ώστε να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση της νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο και η προσαρμογή των εισηγμένων εταιρειών στους νέους κανόνες. Η Επιτροπή θα περιορίσει την μεταβατική περίοδο, η οποία θα αρχίσει από την ημερομηνία εφαρμογής της αρχικής νομοθετικής πρότασης έτσι ώστε, από το 2005 και μετά, όλες οι εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ να καταρτίζουν ενοποιημένους λογαριασμούς με βάση τα ΔΛΠ. Κατά τη μεταβατική περίοδο, τα κράτη μέλη δικαιούνται να αποφασίζουν ποιες εισηγμένες εταιρείες μπορούν (ή πρέπει) να χρησιμοποιούν τα ΔΛΠ πριν από την ημερομηνία πλήρους εφαρμογής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι, πέντε χρόνια μετά την έγκριση της πρότασης, οι διατάξεις, οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί της οδηγίας πρέπει να αναθεωρηθούν βάσει των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων. Η Επιτροπή θα καθορίσει το μέτρο σύγκρισης για την αξιολόγηση της προόδου.

31. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν τις US GAAP, συχνά επειδή είναι εισηγμένες στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές ή επειδή λειτουργούν σε κλάδους στους οποίους η ΕΔΛΠ δεν παρέχει προς το παρόν ισοδύναμα κλαδικά πρότυπα ποιότητας. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν τη χρήση των US GAAP καθόλη τη διάρκεια ή για ένα τμήμα της μεταβατικής περιόδου.

32. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών λογιστικών οδηγιών πριν από το τέλος του 2001, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τη βάση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για όλες τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εκσυγχρονισμός των οδηγιών αυτών θα μειώσει τις δυνητικές πηγές σύγκρουσης με τα ΔΛΠ και θα ευθυγραμμίσει τις οδηγίες με τις σύγχρονες λογιστικές εξελίξεις. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην περίπτωση στην οποία οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν την προσαρμογή των παραδοσιακών λογιστικών μεθόδων, όπως είναι η καταχώρηση και η μέτρηση των άϋλων περιουσιακών στοιχείων. Η Επιτροπή θα συμβουλευθεί τις σχετικές συμβουλευτικές επιτροπές για το κατά πόσον οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφοριών, ιδιαίτερα το διαδίκτυο (Internet), θα επηρεάσουν τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και θα απαιτήσουν νομοθετική δράση.

συμπερασματα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας ζήτησε λήψη μέτρων για την ενίσχυση της συγκρισιμότητας των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών. Η παρούσα ανακοίνωση της Επιτροπής παρουσιάζει μία νέα προσέγγιση για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών να εγκρίνουν επειγόντως την προσέγγιση που αναπτύχθηκε στην παρούσα ανακοίνωση.

Top