EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0210

2004/210/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 3ης Μαρτίου 2004, σχετικά με τη σύσταση επιστημονικών επιτροπών στον τομέα της ασφάλειας των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

OJ L 66, 4.3.2004, p. 45–50 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Estonian: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Latvian: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Lithuanian: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Hungarian Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Maltese: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Polish: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Slovak: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Slovene: Chapter 15 Volume 008 P. 195 - 201
Special edition in Bulgarian: Chapter 15 Volume 010 P. 243 - 249
Special edition in Romanian: Chapter 15 Volume 010 P. 243 - 249

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 04/08/2008; καταργήθηκε από 32008D0721

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/210/oj

32004D0210

2004/210/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 3ης Μαρτίου 2004, σχετικά με τη σύσταση επιστημονικών επιτροπών στον τομέα της ασφάλειας των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 066 της 04/03/2004 σ. 0045 - 0050


Απόφαση της Επιτροπής

της 3ης Μαρτίου 2004

σχετικά με τη σύσταση επιστημονικών επιτροπών στον τομέα της ασφάλειας των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2004/210/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 152 και 153,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Οι επιστημονικές επιτροπές ιδρύθηκαν με την απόφαση 97/404/ΕΚ της Επιτροπής, της 10ης Ιουνίου 1997, για τη σύσταση επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής(1) και την απόφαση 97/579/ΕΚ της Επιτροπής, της 23ης Ιουλίου 1997, για τη σύσταση επιστημονικών επιτροπών στον τομέα της υγείας των καταναλωτών και της ασφάλειας των τροφίμων(2).

(2) Οι αρμοδιότητες της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής (ΕΣΕ) σχετικά με τις επιστημονικές συμβουλές για θέματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών και μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών έχουν μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) η οποία συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων(3).

(3) Επίσης, μεταφέρθηκαν στην ΕΑΑΤ οι αρμοδιότητες των πέντε από τις οκτώ επιστημονικές επιτροπές που είχαν συσταθεί με την απόφαση 97/579/ΕΚ της Επιτροπής, και συγκεκριμένα: οι αρμοδιότητες της επιστημονικής επιτροπής τροφίμων, της επιστημονικής επιτροπής για τη διατροφή των ζώων, της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων, της επιστημονικής επιτροπής για τα κτηνιατρικά μέτρα σε σχέση με τη δημόσια υγεία και της επιστημονικής επιτροπής για τα φυτά.

(4) Οι θητείες των μελών των υπόλοιπων τριών επιστημονικών επιτροπών που είχαν συσταθεί με την απόφαση 97/579/ΕΚ της Επιτροπής, δηλαδή της επιστημονικής επιτροπής για τα "καλλυντικά προϊόντα και τα μη εδώδιμα προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές", της επιστημονικής επιτροπής για τα "φάρμακα και τα ιατρικά βοηθήματα" και της επιστημονικής επιτροπής για την "τοξικότητα, την οικοτοξικότητα και το περιβάλλον", έχουν λήξει. Τα μέλη των επιτροπών αυτών εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως την αντικατάστασή τους ή την ανανέωση της θητείας τους.

(5) Είναι επομένως αναγκαίο να αντικατασταθεί η απόφαση 97/404/ΕΟΚ της Επιτροπής και η απόφαση 97/579/ΕΚ της Επιτροπής και να καταργηθούν οι πράξεις αυτές.

(6) Οι έγκυρες και έγκαιρες επιστημονικές συμβουλές αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την Επιτροπή όσον αφορά τις προτάσεις, τις αποφάσεις και την πολιτική που συνδέεται με την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

(7) Οι συμβουλές των επιστημονικών επιτροπών για ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αρτιότητας, της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας και της διαφάνειας, όπως αναπτύσσονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής "για τη συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωσίας από την Επιτροπή: Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές - Βελτίωση της βάσης γνώσεων για καλύτερες πολιτικές"(4).

(8) Είναι σημαντικό οι επιστημονικές επιτροπές να αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο την εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη από την ΕΕ και πέρα από αυτήν, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε συγκεκριμένου ζητήματος.

(9) Είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αναδιοργανωθεί η συμβουλευτική δομή των επιστημονικών επιτροπών βάσει της εμπειρίας από τη λειτουργία τους, της σύστασης της ΕΑΑΤ και των μελλοντικών αναγκών της Επιτροπής σε ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές. Η δομή αυτή πρέπει να προσφέρει την ευελιξία που θα της επιτρέπει την παροχή συμβουλών στην Επιτροπή σχετικά με ζητήματα τα οποία εμπίπτουν σε καθιερωμένους τομείς αρμοδιότητας, καθώς και σχετικά με ανακύπτοντες ή πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία και ζητήματα τα οποία δεν καλύπτονται από την αρμοδιότητα άλλων κοινοτικών φορέων αξιολόγησης κινδύνων.

(10) Φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται η ανάγκη για την παροχή ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλών τόσο σε καθιερωμένους όσο και σε νέους τομείς που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιστημονικής επιτροπής για τα καλλυντικά προϊόντα και τα μη εδώδιμα προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές και της επιστημονικής επιτροπής για την τοξικότητα, την οικοτοξικότητα και το περιβάλλον.

(11) Ο αριθμός των αιτημάτων για επιστημονικές συμβουλές που προέρχονται από την επιστημονική επιτροπή για τα φάρμακα και τα ιατρικά βοηθήματα είναι πολύ μικρός για να αιτιολογήσει τη συνέχιση της ύπαρξής της ως ξεχωριστής επιτροπής. Ωστόσο, λόγω της δυνητικής σπουδαιότητας του τομέα αυτού και ιδίως των ιατρικών βοηθημάτων, είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ικανότητα παροχής επιστημονικών συμβουλών μέσω μιας κατάλληλης επιστημονικής επιτροπής.

(12) Για να ενισχυθεί η επιστημονική τους συνοχή, η συνέργεια και η πολυεπιστημονική προσέγγιση και ταυτόχρονα για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επικάλυψης των αρμοδιοτήτων, πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι τομείς αρμοδιότητας των επιστημονικών επιτροπών και να εξασφαλιστεί ένας συστηματικός και διαρθρωμένος συντονισμός.

(13) Είναι σημαντικό η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει μια προενεργό προσέγγιση όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση των ανακυπτόντων και των άλλων πρόσφατα εντοπιζόμενων κινδύνων,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Συμβουλευτική δομή και τομείς αρμοδιότητας της επιστημονικής επιτροπής

1. Με την παρούσα συνιστώνται οι ακόλουθες επιστημονικές επιτροπές:

α) η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα (στο εξής καλούμενη "ΕΕΚΠ")·

β) η επιστημονική επιτροπή για την υγεία και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους (στο εξής καλούμενη "ΕΕΥΠΚ")·

γ) η επιστημονική επιτροπή για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία (στο εξής καλούμενη "ΕΕΑΝΚΥ").

2. Οι τομείς αρμοδιότητας των επιστημονικών επιτροπών ορίζονται στο παράρτημα Ι, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων που εκχωρεί η κοινοτική νομοθεσία σε άλλους κοινοτικούς φορείς που πραγματοποιούν αξιολογήσεις κινδύνου, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αξιολόγησης Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Άρθρο 2

Αποστολή

1. Η Επιτροπή ζητεί επιστημονική γνώμη από τις επιστημονικές επιτροπές στις περιπτώσεις που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να ζητήσει γνώμη από τις επιτροπές για θέματα:

α) τα οποία αφορούν άμεσα την ασφάλεια των καταναλωτών, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και

β) τα οποία δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες άλλων κοινοτικών φορέων.

2. Τα αιτήματα για έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης επί θεμάτων τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων μίας μόνο επιστημονικής επιτροπής ή τα οποία απαιτείται να εξεταστούν από περισσότερες από μία επιτροπές, αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχείο γ). Το ίδιο ισχύει όσον αφορά τις ανάγκες αποσαφήνισης αιτημάτων για την έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχείο β).

3. Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από μια επιστημονική επιτροπή την έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης εντός τακτής προθεσμίας.

4. Οι επιστημονικές επιτροπές εφιστούν την προσοχή της Επιτροπής σε κάθε συγκεκριμένο ή ανακύπτον πρόβλημα το οποίο εμπίπτει στο πεδίο της αρμοδιότητάς τους και το οποίο θεωρούν ότι αποτελεί άμεσο ή πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η Επιτροπή αποφασίζει για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί, συμπεριλαμβανομένου, εάν απαιτείται, του αιτήματος για επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

5. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μια επιστημονική επιτροπή μπορεί να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ολοκλήρωση μιας επιστημονικής γνωμοδότησης.

Μια επιστημονική επιτροπή μπορεί να ορίσει προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων πληροφοριών προς αυτή. Αν οι απαιτούμενες πληροφορίες δεν διαβιβαστούν εντός αυτής της προθεσμίας, η επιτροπή μπορεί να εκδώσει τη γνωμοδότησή της με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Άρθρο 3

Διορισμός των μελών των επιστημονικών επιτροπών και των αντεπιστελλόντων μελών

1. Η ΕΕΚΠ και η ΕΕΥΠΚ αποτελούνται η καθεμία από 19 μέλη κατ' ανώτατο όριο. Τα μέλη αυτά διορίζονται με βάση την εμπειρογνωμοσύνη τους και με γεωγραφική κατανομή η οποία να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των επιστημονικών προβλημάτων και προσεγγίσεων στην Κοινότητα. Η Επιτροπή καθορίζει τον αριθμό των μελών κάθε επιτροπής σε συνάρτηση με τις ανάγκες.

2. Η ΕΕΑΝΚΥ αποτελείται από 13 μέλη. Τα μέλη αυτά διορίζονται με βάση την ευρεία εμπειρογνωμοσύνη τους στην εφαρμογή της αξιολόγησης κινδύνου και με γεωγραφική κατανομή η οποία να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των επιστημονικών προβλημάτων και προσεγγίσεων στην Κοινότητα.

Για τυχόν ειδικά ζητήματα, η ΕΕΑΝΚΥ μπορεί να επιστρατεύσει την υποστήριξη έως και έξι αντεπιστελλόντων μελών τα οποία επιλέγονται με βάση την εμπειρογνωμοσύνη τους. Τα αντεπιστέλλοντα μέλη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη όσον αφορά τη συμμετοχή στις συζητήσεις και τις αρμοδιότητες.

3. Τα μέλη κάθε επιστημονικής επιτροπής είναι εμπειρογνώμονες με επιστημονικές γνώσεις σε έναν ή περισσότερους τομείς αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης επιτροπής και καλύπτουν συλλογικά το ευρύτερο δυνατό φάσμα επιστημών.

4. Η Επιτροπή διορίζει τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών βάσει καταλόγου κατάλληλων υποψηφίων, ο οποίος καταρτίζεται μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον ιστοχώρο της Επιτροπής.

5. Κανένα μέλος επιστημονικής επιτροπής δεν μπορεί να διοριστεί σε περισσότερες από μία από τις επιτροπές που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1.

Άρθρο 4

Κατάρτιση εφεδρικού καταλόγου

1. Οι υποψήφιοι οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για τη θέση σε μια επιστημονική επιτροπή αλλά δεν διορίζονται καλούνται να περιληφθούν σε εφεδρικό κατάλογο. Ο εφεδρικός κατάλογος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ακόλουθους:

α) την Επιτροπή, για τον προσδιορισμό των κατάλληλων υποψηφίων για την αντικατάσταση μελών σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2·

β) την ΕΕΑΝΚΥ, για τον προσδιορισμό των αντεπιστελλόντων μελών που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη σε ειδικά ζητήματα·

γ) τις επιστημονικές επιτροπές, για το διορισμό εξωτερικών εμπειρογνωμόνων σε ομάδες εργασίας.

2. Τα αντεπιστέλλοντα μέλη επιλέγονται από τον εφεδρικό κατάλογο ή από καταλόγους που καταρτίζονται από άλλους κοινοτικούς φορείς ύστερα από ανοικτές διαδικασίες επιλογής για την ικανοποίηση των απαιτήσεων αρτιότητας και ανεξαρτησίας.

Άρθρο 5

Εκλογή προέδρων και αντιπροέδρων

1. Κάθε επιστημονική επιτροπή εκλέγει έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους μεταξύ των μελών της. Η εκλογή πραγματοποιείται με απλή πλειοψηφία των μελών που αποτελούν την επιτροπή. Η διάρκεια της θητείας του προέδρου και των αντιπροέδρων είναι τριετής και ανανεώσιμη.

2. Η διαδικασία της εκλογής του προέδρου και των αντιπροέδρων των επιστημονικών επιτροπών καθορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό.

Άρθρο 6

Συντονισμός των επιστημονικών επιτροπών

Οι πρόεδροι επικουρούν την Επιτροπή σε ζητήματα που αφορούν το συντονισμό των τριών επιστημονικών επιτροπών σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχείο δ).

Άρθρο 7

Διάρκεια της θητείας

1. Η διάρκεια της θητείας των μελών των επιστημονικών επιτροπών είναι τρία έτη και δεν μπορεί να ανανεωθεί για τέταρτη συνεχή φορά. Τα μέλη ασκούν τα καθήκοντά τους έως την αντικατάστασή τους ή την ανανέωση της θητείας τους.

Τα μέλη που έχουν μόλις συμπληρώσει τρεις συνεχείς θητείες σε μια επιστημονική επιτροπή μπορούν να επιλεγούν με την ιδιότητα του μέλους σε άλλη επιστημονική επιτροπή.

2. Εάν αποδειχθεί ότι κάποιο μέλος δεν συμμετέχει στο έργο μιας επιστημονικής επιτροπής ή εάν επιθυμεί να παραιτηθεί, η Επιτροπή μπορεί να απαλλάξει το μέλος από την ιδιότητά του αυτή και να διορίσει αντικαταστάτη από τον εφεδρικό κατάλογο που προβλέπεται στο άρθρο 4.

Άρθρο 8

Ομάδες εργασίας και συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων

1. Ύστερα από συμφωνία με την Επιτροπή, οι επιστημονικές επιτροπές μπορούν να καλέσουν ειδικούς εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που θεωρούν ότι διαθέτουν τις σχετικές επιστημονικές γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη για να συνεισφέρουν στο έργο τους.

2. Οι επιστημονικές επιτροπές μπορούν να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες εργασίας με σαφώς καθορισμένα καθήκοντα. Αυτές οι ομάδες εργασίας θα συγκροτούνται ιδίως εάν η επιτροπή, για να ανταποκριθεί στην αποστολή της, έχει ανάγκη από εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη. Στις περιπτώσεις αυτές, συνεκτιμά την εμπειρογνωμοσύνη αυτών των ομάδων εργασίας κατά την έκδοση των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων.

3. Οι ομάδες εργασίας προεδρεύονται από το μέλος της επιστημονικής επιτροπής που τις συγκάλεσε και δίνουν αναφορά σε αυτό.

4. Εάν κάποιο ζήτημα αφορά περισσότερες από μία επιστημονικές επιτροπές, συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν μέλη από τις επιτροπές, αντεπιστέλλοντα μέλη και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες ανάλογα με τις ανάγκες.

Άρθρο 9

Επιστροφή των εξόδων και αποζημιώσεις

Τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών, τα αντεπιστέλλοντα μέλη και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες έχουν δικαίωμα αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των επιτροπών και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν ως εισηγητές για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, όπως προβλέπεται στο παράρτημα ΙΙ.

Η επιστροφή των εξόδων μετακίνησης και διαμονής γίνεται από την Επιτροπή.

Άρθρο 10

Εσωτερικός κανονισμός

1. Οι επιστημονικές επιτροπές εγκρίνουν κοινό εσωτερικό κανονισμό ύστερα από διαβούλευση με την Επιτροπή. Ο εσωτερικός κανονισμός εγγυάται ότι οι επιστημονικές επιτροπές εκτελούν τα καθήκοντά τους τηρώντας τις αρχές της αρτιότητας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας αλλά και σεβόμενες τις νόμιμες απαιτήσεις του εμπορικού απορρήτου.

2. Ο εσωτερικός κανονισμός καλύπτει ιδίως:

α) την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων της επιστημονικής επιτροπής·

β) τις διαδικασίες για:

i) το συντονισμό και την κατανομή των θεμάτων,

ii) την έκδοση γνωμοδοτήσεων υπό κανονικές συνθήκες και

iii) την έκδοση γνωμοδοτήσεων με ταχύτερη γραπτή διαδικασία, αν ο επείγων χαρακτήρας ενός ζητήματος απαιτεί τέτοια διαδικασία·

γ) τον ορισμό της υπεύθυνης επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν περισσότερες από μία επιστημονικές επιτροπές·

δ) τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν το συντονισμό μεταξύ των επιστημονικών επιτροπών, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν την εναρμόνιση της εκτίμησης των κινδύνων·

ε) τη δημιουργία και την οργάνωση των ομάδων εργασίας των επιστημονικών επιτροπών·

στ) τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και, για την ΕΕΑΝΚΥ, των αντεπιστελλόντων μελών·

ζ) το διορισμό των εισηγητών και την περιγραφή των καθηκόντων τους σε σχέση με την προετοιμασία των σχεδίων γνωμοδοτήσεων για τις επιστημονικές επιτροπές·

η) τη μορφή και το περιεχόμενο των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων και των διαδικασιών για την εξασφάλιση και τη βελτίωση της συνοχής τους·

θ) τις διαδικασίες για τον προσδιορισμό, την επίλυση ή τη διευκρίνιση διιστάμενων απόψεων με την Κοινότητα και τους διεθνείς φορείς με αντίστοιχα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών και της οργάνωσης κοινών συνεδριάσεων·

ι) την οργάνωση ακροάσεων με τη βιομηχανία ή ειδικές ομάδες συμφερόντων·

ια) τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των μελών, των αντεπιστελλόντων μελών και των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων όσον αφορά τις επαφές τους με τους αιτούντες, τις ειδικές ομάδες συμφερόντων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη·

ιβ) την εκπροσώπηση κάθε επιστημονικής επιτροπής σε εξωτερικές δραστηριότητες, ιδίως σε σχέση με άλλους κοινοτικούς ή διεθνείς φορείς που ασχολούνται με αντίστοιχες δραστηριότητες.

Άρθρο 11

Κανόνες ψηφοφορίας

Κάθε επιστημονική επιτροπή ενεργεί με την πλειοψηφία των μελών της.

Άρθρο 12

Έκδοση επιστημονικών γνωμοδοτήσεων

Οι επιστημονικές επιτροπές γνωμοδοτούν κατά πλειοψηφία των μελών που τις αποτελούν.

Άρθρο 13

Διιστάμενες απόψεις

1. Οι επιστημονικές επιτροπές επικουρούν την Επιτροπή να εντοπίσει σε αρχικό στάδιο τις πιθανές ή τις πραγματικές διαφορές μεταξύ των επιστημονικών τους απόψεων και των επιστημονικών απόψεων της Κοινότητας και των διεθνών φορέων που έχουν αντίστοιχα καθήκοντα. Επικουρούν την Επιτροπή με σκοπό την αποφυγή, την επίλυση ή την αποσαφήνιση διιστάμενων απόψεων.

2. Όταν έχει διαπιστωθεί ουσιαστική διαφορά επί επιστημονικών θεμάτων και ο σχετικός φορέας είναι κοινοτικός οργανισμός, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής, συνεργάζεται με τον εν λόγω οργανισμό με σκοπό είτε να επιλυθεί η διαφορά, είτε να υποβληθεί στην Επιτροπή κοινό έγγραφο στο οποίο θα διευκρινίζονται τα επίμαχα επιστημονικά θέματα και θα προσδιορίζονται οι σχετικές ανακρίβειες στα δεδομένα. Το έγγραφο αυτό δημοσιοποιείται.

Άρθρο 14

Ανεξαρτησία

1. Τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών και τα αντεπιστέλλοντα μέλη διορίζονται προσωπικώς. Δεν μεταβιβάζουν τις αρμοδιότητές τους σε άλλο μέλος ή σε τρίτο πρόσωπο.

2. Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και τα αντεπιστέλλοντα μέλη δεσμεύονται να ενεργούν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή.

Για το σκοπό αυτόν υποβάλλουν δήλωση δέσμευσης ότι θα ενεργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και δήλωση συμφερόντων αναφέροντας είτε την απουσία είτε την ύπαρξη οποιουδήποτε συμφέροντος θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την ανεξαρτησία τους.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται γραπτώς και δημοσιοποιούνται. Τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών υποβάλλουν ετήσιες δηλώσεις.

3. Τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών, τα αντεπιστέλλοντα μέλη και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας δηλώνουν σε κάθε συνεδρίαση οποιαδήποτε προσωπικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την ανεξαρτησία τους σε σχέση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 15

Διαφάνεια

1. Τα αιτήματα για γνωμοδοτήσεις, οι ημερήσιες διατάξεις, τα πρακτικά και οι γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών επιτροπών δημοσιοποιούνται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και με μέριμνα για την τήρηση του εμπορικού απορρήτου.

2. Οι απόψεις της μειοψηφίας αναφέρονται πάντοτε στις γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών επιτροπών και αποδίδονται στα αντίστοιχα μέλη ή αντεπιστέλλοντα μέλη.

3. Ο εσωτερικός κανονισμός δημοσιεύεται στον ιστοχώρο της Επιτροπής.

4. Τα ονόματα των μελών των επιστημονικών επιτροπών δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της Επιτροπής μαζί με σύντομο βιογραφικό σημείωμα του κάθε μέλους.

Τα ονόματα των συμμετεχόντων στις ομάδες εργασίας παρέχονται μαζί με τη γνωμοδότηση στην οποία συνεισέφεραν.

5. Ο εφεδρικός κατάλογος που καταρτίζεται μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημοσιεύεται επίσης στον ιστοχώρο της Επιτροπής.

Άρθρο 16

Απόρρητο

Τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών, τα αντεπιστέλλοντα μέλη και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες υποχρεούνται να μην αποκαλύπτουν καμία πληροφορία που περιήλθε στη γνώση τους στο πλαίσιο των εργασιών των επιστημονικών επιτροπών ή μιας από τις ομάδες εργασίας, εφόσον ενημερωθούν ότι η πληροφορία είναι απόρρητη.

Άρθρο 17

Η γραμματεία των επιστημονικών επιτροπών της Επιτροπής

1. Οι επιστημονικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας τους συγκαλούνται από την Επιτροπή.

2. Η Επιτροπή παρέχει την επιστημονική και διοικητική γραμματεία των επιστημονικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας τους.

3. Η γραμματεία είναι υπεύθυνη για την παροχή της αναγκαίας επιστημονικής και διοικητικής υποστήριξης με σκοπό τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής λειτουργίας των επιστημονικών επιτροπών σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, ιδίως όσον αφορά τις απαιτήσεις περί αρτιότητας, ανεξαρτησίας και διαφάνειας.

4. Η γραμματεία εξασφαλίζει επίσης τον επιστημονικό και διοικητικό συντονισμό των δραστηριοτήτων των ίδιων των επιστημονικών επιτροπών και, όπου κρίνεται αναγκαίο, το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους σε σχέση με άλλους κοινοτικούς και διεθνείς φορείς.

Άρθρο 18

Αντικατάσταση των επιστημονικών επιτροπών

Οι επιστημονικές επιτροπές που συγκροτούνται με το άρθρο 1 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης αντικαθιστούν τις ήδη υπάρχουσες επιστημονικές επιτροπές που είχαν συσταθεί με την απόφαση 97/579/ΕΚ ως εξής:

α) η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα αντικαθιστά την επιστημονική επιτροπή για τα καλλυντικά προϊόντα και τα μη εδώδιμα προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές·

β) η επιστημονική επιτροπή για την υγεία και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους αντικαθιστά την επιστημονική επιτροπή για την τοξικότητα, την οικοτοξικότητα και το περιβάλλον·

γ) η επιστημονική επιτροπή για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία αντικαθιστά την επιστημονική επιτροπή για τα φάρμακα και τα ιατρικά βοηθήματα.

Άρθρο 19

Κατάργηση

1. Οι αποφάσεις 97/404/ΕΚ και 97/579/ΕΚ καταργούνται.

Ωστόσο, οι τρεις επιτροπές που συγκροτούνται με τις αποφάσεις αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν έως ότου οι επιστημονικές επιτροπές που συγκροτούνται με την παρούσα απόφαση αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

2. Οι παραπομπές στις καταργηθείσες αποφάσεις νοούνται ως παραπομπές στην παρούσα απόφαση· οι αναφορές στις επιτροπές και στα τμήματα που συνεστήθησαν με τις καταργηθείσες αποφάσεις νοούνται ως αναφορές στις επιτροπές που συγκροτούνται με την παρούσα απόφαση.

Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2004.

Για την Επιτροπή

David Byrne

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 169 της 27.6.1997, σ. 85· απόφαση όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2000/443/ΕΚ (ΕΕ L 179 της 18.7.2000, σ. 13).

(2) ΕΕ L 237 της 28.8.1997, σ. 18· απόφαση όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2000/443/ΕΚ.

(3) ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1642/2003 (ΕΕ L 245 της 29.9.2003, σ. 4).

(4) COM (2002) 713 τελικό της 11ης Δεκεμβρίου 2002 "για τη συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωσίας από την Επιτροπή: Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές - Βελτίωση της βάσης γνώσεων για καλύτερες πολιτικές".

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ

1. Επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα

Παρέχει γνωμοδοτήσεις για θέματα που αφορούν την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων (μη εδώδιμα προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές). Ειδικότερα, εξετάζει θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις αλλεργιογόνες ιδιότητες των καλλυντικών προϊόντων και των συστατικών τους -όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στην υγεία των καταναλωτών- των παιχνιδιών, των υφασμάτων, των ενδυμάτων, των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, των οικιακών προϊόντων όπως είναι τα απορρυπαντικά και των υπηρεσιών που παρέχονται στους καταναλωτές όπως είναι η δερματοστιξία.

2. Επιστημονική επιτροπή για την υγεία και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους

Παρέχει γνωμοδοτήσεις για θέματα που αφορούν την εξέταση της τοξικότητας και της οικοτοξικότητας των χημικών, βιοχημικών και βιολογικών ενώσεων η χρήση των οποίων ενδέχεται να έχει βλαβερές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ειδικότερα, εξετάζει θέματα που αφορούν τα νέα και τα υπάρχοντα χημικά προϊόντα, τους περιορισμούς και τη διάθεση στην αγορά των επικίνδυνων ουσιών, τα βιοκτόνα, τα απόβλητα, τους περιβαλλοντικούς ρύπους, τα πλαστικά και τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στους αγωγούς ύδρευσης (π.χ. νέες οργανικές ουσίες), το πόσιμο νερό, την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Εξετάζει θέματα που αφορούν την έκθεση του ανθρώπου σε μείγματα χημικών, την ευαισθητοποίηση στους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τον προσδιορισμό τους.

3. Η επιστημονική επιτροπή για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία

Παρέχει γνωμοδοτήσεις για θέματα που αφορούν ανακύπτοντες ή πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους και για γενικά θέματα που άπτονται πολλών επιστημονικών τομέων και τα οποία απαιτούν συνολική αξιολόγηση των κινδύνων για την ασφάλεια των καταναλωτών ή τη δημόσια υγεία και για σχετικά θέματα, τα οποία δεν καλύπτονται από άλλους κοινοτικούς φορείς αξιολόγησης κινδύνου.

Πιθανοί τομείς δραστηριότητας είναι, μεταξύ άλλων, οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που συνδέονται με την αλληλεπίδραση των παραγόντων κινδύνου, τα συνεργικά αποτελέσματα, τα σωρευτικά αποτελέσματα, η αντιμικροβιακή αντοχή, οι νέες τεχνολογίες όπως είναι οι νανοτεχνολογίες, τα ιατρικά βοηθήματα στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα στα οποία ενσωματώνονται ουσίες ζωικής ή ανθρώπινης προέλευσης, η μηχανική των ιστών, τα προϊόντα αίματος, η μείωση της γονιμότητας, ο καρκίνος των ενδοκρινών αδένων, οι φυσικοί κίνδυνοι όπως είναι ο θόρυβος και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (από κινητά τηλέφωνα, πομπούς και ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές) και οι μεθοδολογίες για την αξιολόγηση των νέων κινδύνων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών, τα αντεπιστέλλοντα μέλη και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες δικαιούνται αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των επιστημονικών επιτροπών ως εξής:

Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις:

- 300 ευρώ για κάθε πλήρη ημέρα συμμετοχής ή 150 ευρώ για συμμετοχή σε πρωινή ή απογευματινή συνεδρίαση μιας επιστημονικής επιτροπής, μιας ομάδας εργασίας ή για συμμετοχή σε εξωτερική συνεδρίαση που συνδέεται με το έργο μιας επιστημονικής επιτροπής.

Για τις υπηρεσίες εισηγητή για ένα θέμα το οποίο απαιτεί τουλάχιστον μίας ημέρας προετοιμασία του σχεδίου γνωμοδότησης και με προηγούμενη γραπτή συμφωνία της Επιτροπής:

- 300 ευρώ,

- εάν αιτιολογείται πλήρως και ανάλογα με το διαθέσιμο προϋπολογισμό, το ποσό αυτό μπορεί κατ' εξαίρεση να αυξηθεί στα 600 ευρώ για θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το φόρτο εργασίας.

Για ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα πολυεπιστημονικού χαρακτήρα είναι δυνατόν να ορίζονται περισσότεροι του ενός εισηγητές.

Top