EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών

Το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (DE) (EN) (FR) (ΕΚΚ) επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές:

  • παροχή πληροφοριών, ώστε να επιτρέπεται στους καταναλωτές να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, έχοντας πλήρη γνώση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους·
  • ανταπόκριση στα απευθείας υποβαλλόμενα αιτήματα πληροφόρησης από μέρους των καταναλωτών ή άλλων πλευρών·
  • παροχή βοήθειας και υποστήριξης των καταναλωτών στις επαφές τους με τους εμπόρους στο πλαίσιο υποβολής καταγγελίας·
  • παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, στους καταναλωτές σε περίπτωση διαφοράς.

Όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν ένα εθνικό σημείο επαφής που ανήκει στο δίκτυο ΕΚΚ.

Ομοίως, η Ισλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, διαθέτουν και αυτές ένα εθνικό σημείο επαφής.

Λειτουργία

Ο προϋπολογισμός του ΕΚΚ προβλέπεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές. Ένας από τους στόχους τού προγράμματος αυτού είναι και η στήριξη της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την πληροφόρηση, την παροχή συμβουλών και την έννομη προστασία σε θέματα προστασίας των καταναλωτών.

Συνεργασία με άλλα δίκτυα

Το δίκτυο ΕΚΚ συνεργάζεται με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα, συγκεκριμένα το δίκτυο FIN-NET (DE) (EN) (FR) (δημοσιονομικά), SOLVIT (εσωτερική αγορά) και το ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο για αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Πλαίσιο

Το δίκτυο ΕΚΚ είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης, το 2005, των δύο υφιστάμενων δικτύων για θέματα προστασίας του καταναλωτή: του δικτύου για την εξώδικη επίλυση καταναλωτικών διαφορών (δίκτυο EJE), και του δικτύου των Ευρωθυρίδων.

Το δίκτυο EJE δημιουργήθηκε μετά από ψήφισμα του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2000. Στόχος του ήταν ο φιλικός διακανονισμός καταγγελιών. Οι Ευρωθυρίδες δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με πρωτοβουλία της Επιτροπής για να ενημερώνουν ως προς τις δυνατότητες της εσωτερικής αγοράς και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

See also

  • Δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Υγεία και Καταναλωτές (DE), (EN), (FR)

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.02.2011

Top