EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες μετάλλων

Ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες μετάλλων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ανακοίνωση της Επιτροπής [COM(2008) 108 τελικό] για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μετάλλων — Συνεισφορά στη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

Ορίζει ευρείς κατευθυντήριες οδηγίες για να ενθαρρύνει τις βιομηχανίες μετάλλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και άλλους ενδιαφερόμενους τομείς να εστιάσουν στην καινοτομία και στον ενεργειακό εφοδιασμό σε ανταγωνιστικές τιμές χωρίς να παραμελούνται περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Χαρακτηριστικά

Οι βιομηχανίες μετάλλων χαρακτηρίζονται από δύο βασικά στοιχεία:

  • την ένταση κεφαλαίου —απαιτούνται πολύ μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογία και εξοπλισμό με εξαιρετικά μακρά διάρκεια χρήσης·
  • την υψηλή κατανάλωση ενέργειας —η διαδικασία παραγωγής αυτών των βιομηχανιών είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα (μεταξύ 10 και 37 % των σχετικών δαπανών).

Προκλήσεις

Η ανακοίνωση αναφέρει έναν αριθμό προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες μετάλλων, όπως:

  • Η σημασία των πρώτων υλών —μεγάλη εξάρτηση σε μεταλλεύματα και συμπυκνώματα* από τρίτες χώρες.
  • Η θέση και σημασία στην οικονομία της ΕΕ —μέρος ενός δικτύου τομέων που συμπεριλαμβάνουν τον μεταποιητικό τομέα (π.χ. αυτοκίνητα και κτίρια). Το 2005 ο κύκλος εργασιών των βιομηχανιών ήταν 5 % της συνολικής μεταποιητικής βιομηχανίας της ΕΕ.
  • Η διάρθρωση της βιομηχανίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) —οι μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου για τη σύσταση και τη λειτουργία στη βιομηχανία συνεπάγονται διαρθρωτικά εμπόδια που εμποδίζουν την εισαγωγή ΜΜΕ στη βιομηχανία· μεγάλες εταιρείες, που συχνά δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο επικρατούν στην αγορά.
  • Ο αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης και των νέων αναδυόμενων οικονομιών —τα περισσότερα μέταλλα και οι πρώτες ύλες τους αποτελούν εμπορεύματα που διακινούνται στις παγκόσμιες αγορές. Η οικονομική ανάπτυξη αναδυόμενων οικονομιών συνέβαλε στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ασκώντας πίεση στον εφοδιασμό και στις τιμές.
  • Η ανταγωνιστικότητα —οι χώρες της ΕΕ χάνουν το μερίδιό τους από την παγκόσμια παραγωγή μετάλλων και η βιομηχανία μετάλλων της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές τιμές και τα εισαγόμενα υλικά.
  • Η κοινωνική διάσταση —παρατηρείται γήρανση του εργατικού δυναμικού στη χαλυβουργία και υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών κατάρτισης.
  • Το περιβάλλον —η παραγωγή μετάλλων είναι ενεργοβόρα και έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ολοκληρωμένη προσέγγιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών συμπεριλαμβάνοντας διάφορα στοιχεία:

  • διασφάλιση του εφοδιασμού σε ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, μέσω της ομαλής λειτουργίας των αγορών ενέργειας·
  • δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν στον κλάδο να ανταποκριθεί στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και στους στόχους της πολιτικής για την αλλαγή του κλίματος·
  • ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης και των δεξιοτήτων στον τομέα της καινοτομίας·
  • δημιουργία ανοικτών και ανταγωνιστικών παγκόσμιων αγορών και κατάργηση των στρεβλώσεων στο εμπόριο μετάλλων και πρώτων υλών.

Οι εν λόγω γενικοί στόχοι αναμένεται να επιτευχθούν μέσω προγραμμάτων της ΕΕ καθώς και ειδικών δράσεων σε διάφορους τομείς πολιτικής που πραγματοποιούνται από εθνικές δημόσιες αρχές και την Επιτροπή:

* ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Συμπυκνώματα: το προϊόν που παράγεται σε γενικές γραμμές από ορυχεία μεταλλευμάτων από τα ακατέργαστα μεταλλεύματα αφαιρώντας τις προσμείξεις και συμπυκνώνοντας το μέταλλο.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μετάλλων — Συνεισφορά στη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση [COM(2008) 108 τελικό της 22.2.2008]

τελευταία ενημέρωση 17.01.2017

Top