EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευρωπαϊκό Αναγνωριστικό Νομοθεσίας (European Legislation Identifier — ELI)

Ευρωπαϊκό Αναγνωριστικό Νομοθεσίας (European Legislation Identifier — ELI)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Αναγνωριστικού Νομοθεσίας (European Legislation Identifier — ELI)

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ;

Η νομοθεσία είναι ευρέως διαθέσιμη στο διαδίκτυο και προσβάσιμη σε διάφορες ψηφιακές μορφές. Ωστόσο, ο τρόπος οργάνωσης και ταξινόμησης των νομικών πληροφοριών ποικίλλει στα διάφορα νομικά συστήματα. Στα συμπεράσματα επικροτείται η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Αναγνωριστικού Νομοθεσίας (ELI) για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μια πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλιστεί στους πολίτες και τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία, σε περιφερειακό, εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο.

Το ELI διευκολύνει την πρόσβαση και τη διάδοση αυτών των πληροφοριών, συμβάλλοντας έτσι στη διαφύλαξη του κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα συμπεράσματα καλούν τις χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν το σύστημα ELI, έτσι ώστε οι πληροφορίες σχετικά με την εθνική νομοθεσία και τη νομοθεσία της ΕΕ να δίνονται με εναρμονισμένο τρόπο σε όλα τα νομοθετικά συστήματα. Αυτό θα βελτιώσει τον εντοπισμό, την προσβασιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη νομοθεσία από τους πολίτες και τους επαγγελματίες χρήστες.

Πώς λειτουργεί το ELI;

Το ELI βασίζεται:

  • στη χρήση ενός μοναδικού Ενιαίου Αναγνωριστικού Πόρων (URI) για τον εντοπισμό μιας τοποθεσίας στο διαδίκτυο για νομικές πληροφορίες·
  • σε ένα σύνολο δομημένων μεταδεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παροχή νομικών πληροφοριών της ΕΕ και των κρατών μελών·
  • στη χρήση κοινής γλώσσας για την ανταλλαγή νομικών πληροφοριών σε μηχανικά αναγνώσιμες μορφές για ευκολότερη επαναχρησιμοποίηση*.

Το σύστημα ELI αναπτύχθηκε για την τυποποίηση της νομικής επικοινωνίας, την προώθηση των ανταλλαγών και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων νομικών πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, διατηρώντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες του νομικού και νομοθετικού συστήματος της κάθε χώρας.

Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες της ΕΕ για τη θέσπιση του ELI;

Η θέσπιση του ELI είναι προαιρετική, εθελοντική και σταδιακή. Οι εκδότες νομοθετικών κειμένων που επιθυμούν να υιοθετήσουν το ELI πρέπει:

  • να εφαρμόζουν τα αναγνωριστικά και τα μεταδεδομένα ELI στη νομοθεσία τους·
  • να δημοσιεύουν τα μεταδεδομένα ELI που έχουν εφαρμοστεί στη νομοθεσία τους σε μια συγκεκριμένη μορφή.

Οι φορείς υλοποίησης του ELI καλούνται να διορίσουν έναν εθνικό συντονιστή ELI και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του ELI σε άλλες χώρες. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι προσβάσιμες στο κοινό μέσω του ιστότοπου του ELI που φιλοξενείται στην πύλη EUR-Lex: http://eurlex.europa.eu/eli.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2017

Τον Νοέμβριο του 2017 το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα νέο σύνολο συμπερασμάτων για το ELI βασισμένο στα συμπεράσματα του 2012.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάζουν μια έκθεση προόδου για την πρωτοβουλία ELI:

  • το σύστημα ELI έχει αναπτυχθεί σε πολλά συστήματα έκδοσης εθνικών νομοθεσιών,
  • το ELI έχει εφαρμοστεί στη νομοθεσία της ΕΕ που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πύλη EUR-Lex που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ,
  • η Υπηρεσία Εκδόσεων, ενεργώντας σύμφωνα με την απόφαση 2009/496/ΕΚ, ενσωμάτωσε το ELI στην πύλη EUR-Lex. Η Υπηρεσία Εκδόσεων φιλοξενεί και διατηρεί στη δικτυακή της πύλη EUR-Lex ένα μητρώο των εθνικών συντονιστών ELI, πληροφορίες σχετικά με τη μορφή και τη χρήση του ELI στις συμμετέχουσες χώρες και άλλα χρήσιμα έγγραφα.

Στα συμπεράσματα καλείται η ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο» του Συμβουλίου να λάβει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην προώθηση του συστήματος ELI, και ιδίως καλείται:

  • η ειδική ομάδα (TF) ELI να καθορίσει τις προδιαγραφές που σχετίζονται με το ELI και να διασφαλίσει τη μελλοντική τους ανάπτυξη.
  • η ομάδα εμπειρογνωμόνων της ομάδας «Ηλεκτρονικό δίκαιο» για το ELI να προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία με τους παρακάτω τρίοπους:
    • επιτρέποντας στις χώρες της ΕΕ να ανταλλάσσουν εμπειρίες και ορθές πρακτικές σχετικά με την ανάπτυξη του ELI·
    • ενημερώνοντας τις χώρες της ΕΕ για το έργο της ειδικής ομάδας ELI·
    • υποβάλλοντας εκθέσεις στην ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο» σχετικά με τις ανησυχίες και τις ανάγκες των χωρών της ΕΕ στον τομέα του ELI·
    • ενημερώνοντας για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων την ομάδα «Ηλεκτρονικό δίκαιο».

Το παράρτημα περιέχει τα κύρια στοιχεία για τις πληροφορίες και τις αναφορές:

  • στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο·
  • στοιχεία του ELI·
  • τόπους αναφοράς ELI.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε σε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Επαναχρησιμοποίηση: η δυνατότητα των πολιτών και των εταιρειών να ξαναχρησιμοποιούν υλικό δωρεάν, ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς να απαιτείται να ζητήσουν άδεια. Οι πληροφορίες μπορούν να αναπαραχθούν, να προσαρμοστούν, να μεταφραστούν κ.λπ. Αυτή η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να υπόκειται σε όρους. Για παράδειγμα, η γενική πολιτική επαναχρησιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί από εκείνους που επαναχρησιμοποιούν πληροφορίες να γνωρίζουν την πηγή αυτών και να διασφαλίζουν ότι δεν διαστρεβλώνεται το αρχικό τους νόημα. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις από τη γενική πολιτική επαναχρησιμοποίησης της Επιτροπής, όπως τα λογότυπα, το λογισμικό κ.λπ.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Αναγνωριστικού Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (European Legislation Identifier — ELI) (ΕΕ C 325 της 26.10.2012, σ. 3-11)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2017, για το Αναγνωριστικό Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΕΕ C 441 της 22.12.2017, σ. 8-12)

Απόφαση 2009/496/ΕΚ, Ευρατόμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών, της 26ης Ιουνίου 2009, σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 168 της 30.6.2009, σ. 41-47)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της απόφασης 2009/496/ΕΚ, Ευρατόμ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει αξία μόνο ως εργαλείο τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 09.02.2018

Top