EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Αγωγές παραλείψεως για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών (έως το 2023)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Προστασία των καταναλωτών — Αντιπροσωπευτικές αγωγές' for an updated information about the subject.

Αγωγές παραλείψεως για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών (έως το 2023)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2009/22/ΕΚ – αγωγές παραλείψεως στον τομέα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Η οδηγία προβλέπει κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να διασφαλίζει ότι οι αγωγές παραλείψεως είναι αρκετά αποτελεσματικές ώστε να σταματούν παραβάσεις που θίγουν τα συλλογικά συμφέροντα των καταναλωτών.

Η οδηγία θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από την οδηγία (ΕΕ) 2020/1828 (βλέπε σύνοψη) από τις 25 Ιουνίου 2023.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Στόχος των αγωγών παραλείψεως είναι η παύση ή η απαγόρευση των παραβάσεων που θίγουν τα συλλογικά συμφέροντα των καταναλωτών. Η εναρμόνιση της νομοθεσίας με την παρούσα οδηγία καθιστά πιο αποτελεσματικές τις εν λόγω αγωγές παραλείψεως και συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.
  • Οι παραβάσεις που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν παραβιάσεις που αφορούν την καταναλωτική πίστη, τις οργανωμένες διακοπές, τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές, τις εξ αποστάσεως συμβάσεις και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Πλήρης κατάλογος των σχετικών οδηγιών παρατίθεται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 2009/22/ΕΚ.
  • Η προσφυγή σε αγωγές παραλείψεως μπορεί να έχει τα εξής αποτελέσματα:
    • παύση ή απαγόρευση παράβασης, όταν ενδείκνυται, στα πλαίσια της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων*·
    • εξάλειψη των συνεχιζόμενων αποτελεσμάτων της παράβασης, ιδίως μέσω της δημοσίευσης της απόφασης·
    • υποχρέωση του εναγομένου να εκτελέσει την απόφαση, με την επιβολή χρηματικής ποινής.
  • Οι οργανισμοί νομιμοποιούμενοι προς έγερση αγωγής πρέπει να έχουν έννομο συμφέρον να επιβάλλουν την τήρηση των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Αυτό ισχύει, ιδίως, για τους ανεξάρτητους δημόσιους οργανισμούς, που είναι επιφορτισμένοι ειδικά με την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών ή για τους οργανισμούς προστασίας των καταναλωτών.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει κατάλογο των αρμόδιων αρχών που μπορούν να εγείρουν αγωγές σε περίπτωση παραβάσεων εντός της ΕΕ, ο οποίος δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον κατάλογο των αρμόδιων οργανισμών που μπορούν να εγείρουν αγωγές σε περίπτωση παραβάσεων εντός της ΕΕ, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.
  • Το κράτος μέλος της ΕΕ εντός του οποίου πρέπει να ασκηθεί αγωγή μπορεί να αποφανθεί σχετικά με την αναγκαιότητα προηγούμενης διεξαγωγής διαβούλευσης μεταξύ των μερών, παρουσία ή όχι του νομιμοποιημένου οργανισμού της εν λόγω χώρας. Εάν η παύση της παράβασης δεν επιτευχθεί εντός 2 εβδομάδων μετά την παραλαβή του αιτήματος προς διαβούλευση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει άμεσα αγωγή παραλείψεως.
  • Το 2011 πραγματοποιήθηκε μια μελέτη για την εφαρμογή της οδηγίας 2009/22/ΕΚ, και αυτή χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία μιας έκθεσης της Επιτροπής η οποία δημοσιεύτηκε το 2012.
  • Η οδηγία αξιολογήθηκε το 2017 στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τους καταναλωτές και το μάρκετινγκ.

Κατάργηση

Η οδηγία 2009/22/ΕΚ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από την οδηγία (ΕΕ) 2020/1828 στις 25 Ιουνίου 2023. Η τελευταία εγκρίθηκε έπειτα από την πρωτοβουλία της Επιτροπής όσον αφορά τη «νέα συμφωνία για τους καταναλωτές».

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις 29 Δεκεμβρίου 2009. Η οδηγία 2009/22/ΕΚ κωδικοποίησε και αντικατέστησε την οδηγία 98/27/ΕΚ και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της. Η αρχική οδηγία 98/27/ΕΚ έπρεπε να γίνει νόμος στα κράτη μέλη έως το 2001.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. Μια ειδική διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στο διαιτητικό δικαστήριο να απορρίπτει μη επιλέξιμες, καταχρηστικές αξιώσεις στο προκαταρκτικό στάδιο μιας διαδικασίας διαιτησίας.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2009/22/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, περί των αγωγών παραλείψεως στον τομέα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών (Κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 110 της 1.5.2009, σ. 30–36).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2009/22/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έκθεση σχετικά με τον έλεγχο καταλληλότητας της νομοθεσίας για τους καταναλωτές και το μάρκετινγκ της 25ης Μαΐου 2017 [SWD(2017) 209 final].

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των αγωγών παραλείψεως στον τομέα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών [COM(2012) 635 final της 6.11.2012].

Σύσταση 2013/396/EΕ της Επιτροπής, της 11ης Ιουνίου 2013, σχετικά με κοινές αρχές εφαρμοστέες στους μηχανισμούς συλλογικών αγωγών παράλειψης και αποζημίωσης στα κράτη μέλη όσον αφορά παραβιάσεις αναγνωριζόμενων από το ενωσιακό δίκαιο δικαιωμάτων (ΕΕ L 201 της 26.7.2013, σ. 60–65).

Κοινοποίηση της Επιτροπής όσον αφορά το άρθρο 4 παράγραφος 3 της οδηγίας 2009/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των αγωγών παραλείψεως στον τομέα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, που κωδικοποιεί την οδηγία 98/27/EΚ, σχετικά με τους νομιμοποιούμενους φορείς που μπορούν να εγείρουν αγωγή σύμφωνα με το άρθρο 2 της εν λόγω οδηγίας (ΕΕ C 361 της 30.9.2016, σ. 1–55).

Διορθωτικό στην κοινοποίηση της Επιτροπής όσον αφορά το άρθρο 4 παράγραφος 3 της οδηγίας 2009/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των αγωγών παραλείψεως στον τομέα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, που κωδικοποιεί την οδηγία 98/27/EΚ, σχετικά με τους νομιμοποιούμενους φορείς που μπορούν να εγείρουν αγωγή σύμφωνα με το άρθρο 2 της εν λόγω οδηγίας (ΕΕ C 367 της 6.10.2016, σ. 6).

τελευταία ενημέρωση 03.02.2022

Top