EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ενίσχυση της εταιρικής σχέσης για τον τουρισμό στην Ευρώπη

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Ενίσχυση της εταιρικής σχέσης για τον τουρισμό στην Ευρώπη

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εν λόγω τομέα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης χάρη στην αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμμετάσχουν στις κοινοτικές ενέργειες στον τομέα αυτόν.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 17ης Μαρτίου 2006, με τίτλο «Η ανανεωμένη πολιτική της ΕΕ για τον τουρισμό: για μια ισχυρότερη σύμπραξη υπέρ του ευρωπαϊκού τουρισμού» [COM(2006) 134 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Ο κλάδος του τουρισμού σημειώνει ταχεία ανάπτυξη χάρη στην παγκοσμιοποίηση, στις δημογραφικές μεταβολές και στην εξέλιξη των μεταφορών. Παράγει περισσότερες θέσεις απασχόλησης από τον μέσο όρο των άλλων τομέων δραστηριότητας και συμβάλλει ιδιαίτερα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με μεγάλη ποικιλία, συχνά μερικής απασχόλησης, για γυναίκες, νέους και άτομα με χαμηλά προσόντα. Ταυτόχρονα, ο αειφόρος τουρισμός ασκεί σημαντική επίδραση στη διαφύλαξη και τη βελτίωση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και ωφελεί την τοπική ανάπτυξη σε όλο και περισσότερες μειονεκτικές περιφέρειες. Συμβάλλει, εξάλλου, στην ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ των λαών.

Μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τον τουρισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει μια νέα πολιτική για τον τουρισμό ώστε να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του. Η δημογραφική εξέλιξη, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, το ενδιαφέρον για την αειφορία και η ζήτηση για ορισμένες ειδικές μορφές τουρισμού αποτελούν σήμερα προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Στην προοπτική αυτή, ο συντονισμός, η εταιρική σχέση και ο διάλογος μεταξύ των φορέων του εν λόγω τομέα έχουν ουσιαστική σημασία, δεδομένου ότι ο τουρισμός χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλομορφία των φορέων. Οι δημόσιες αρχές, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πρέπει να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα, τους τομεακούς κοινωνικούς εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αποτελεσματική και διαφανή πληροφόρηση της συμβουλευτικής επιτροπής για τον τουρισμό σχετικά με τις πρωτοβουλίες που συνδέονται με τον τουρισμό, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασιών της.

Μέτρα ενοποίησης

Μια πρώτη σειρά μέτρων αφορά τη βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων. Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει ότι οι αναλύσεις αντίκτυπου των νέων προτάσεων, που συνδέονται με τον τουρισμό, θα λαμβάνουν υπόψη την ανταγωνιστικότητα του τομέα. Προβλέπει επίσης την εξέταση των εκκρεμών νομοθετικών προτάσεων και την απλούστευση της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τα κράτη μέλη καλούνται να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η σώρευση του διοικητικού φόρτου που μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Εξάλλου, ένας μεγάλος αριθμός κοινοτικών ενεργειών, όχι μόνο στον τομέα της πολιτικής για τις επιχειρήσεις αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές, έχει επίσης άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τουρισμού. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρέπει επιπλέον να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα χρησιμοποιώντας τα μέσα άλλων πολιτικών.

Τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο υπέρ του τουρισμού:

  • Τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ θα υποστηρίξουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, καθώς και την επαγγελματική κινητικότητα και τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Το Ταμείο Συνοχής θα υποστηρίξει τις περιβαλλοντικές και μεταφορικές υποδομές.
  • Το μελλοντικό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci προβλέπει ένα νέο πρόγραμμα κινητικότητας που προορίζεται για τους μαθητευόμενους, στο πλαίσιο του οποίου ο τουρισμός θεωρείται δυνητικός πιλοτικός τομέας.
  • Το ΕΓΤΑΑ θα προσφέρει υποστήριξη για τη βελτίωση του αγροτικού τοπίου και της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής, καθώς και για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να αναπτυχθεί ο αγροτικός τουρισμός και να διαφοροποιηθεί η αγροτική οικονομία, ιδίως στα νέα κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες.
  • Το ΕΤΑ προτείνει τον οικοτουρισμό ως νέο τομέα που είναι ικανός να απορροφήσει τους αλιείς που πλήττονται από την αναδιάρθρωση του τομέα της αλιείας. Θα δοθούν ενισχύσεις για την αλιεία μικρής κλίμακας και την τουριστική υποδομή.
  • Η πρόταση του προγράμματος-πλαισίου για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα θα υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ και στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ άλλων.
  • Η πρόταση του 7ου προγράμματος- πλαισίου για την έρευνα θα μπορούσε να ωφελήσει τον τουρισμό χάρη σε μελέτες σε τομείς όπως οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, οι δορυφορικές εφαρμογές, η πολιτιστική κληρονομιά και η χρήση γης.

Προώθηση του αειφόρου τουρισμού

Με βάση την ανακοίνωση με τίτλο «Βασικές κατευθύνσεις για την αειφορία του ευρωπαϊκού τουρισμού» του 2003 και τις εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων «Αειφορία του τουρισμού», η Επιτροπή προβλέπει ότι θα υποβάλει πρόταση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας 21 (EN) για τον τουρισμό το 2007.

Στις ειδικές δράσεις που εξετάζει η Επιτροπή για την προώθηση της αειφορίας του τουρισμού περιλαμβάνονται τα εξής:

  • ανταλλαγή εθνικών και διεθνών ορθών πρακτικών υποστήριξης των ΜΜΕ, καθώς και στον τομέα του «τουρισμού για όλους»·
  • μελέτη του οικονομικού αντίκτυπου της βελτίωσης της πρόσβασης στον τουρισμό·
  • έκδοση εγχειριδίου με θέμα «Οι χώροι επαγγελματοποίησης στον τομέα του τουρισμού»·
  • μελέτη των τάσεων όσον αφορά τους τομείς του παράκτιου τουρισμού ή του τουρισμού που συνδέεται με τη θάλασσα·
  • αξιολόγηση της σημασίας του ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business) στον τομέα του τουρισμού·
  • καταπολέμηση σε όλα τα επίπεδα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών από τους τουρίστες.

Βελτίωση της κατανόησης του τουρισμού

Η ύπαρξη διαθέσιμων στατιστικών σχετικά με τον τουρισμό που θα είναι πρόσφατες, λεπτομερείς, κατάλληλες και συγκρίσιμες έχει ουσιαστική σημασία για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων. Επομένως, η συλλογή στατιστικών πληροφοριών στον τομέα του τουρισμού πρέπει να βελτιωθεί σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο (Eurostat και δορυφορικοί λογαριασμοί για τον τουρισμό).

Ανάδειξη της εικόνας του τουρισμού

Η Επιτροπή επιθυμεί να προωθήσει τους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς μέσω μιας δικτυακής πύλης που παρέχει διάφορες πρακτικές πληροφορίες στους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη (μεταφορικά μέσα, αξιοθέατα, δραστηριότητες και το χρονοδιάγραμμά τους, πρόγνωση καιρού κ.λπ.) αλλά, επίσης, εφιστώντας την προσοχή στον αντίκτυπο, για τις ΜΜΕ, των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες.

Το ευρωπαϊκό φόρουμ για τον τουρισμό, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 και ύστερα από διαφορετικό κράτος μέλος κάθε φορά σε συνεργασία με την Επιτροπή, τονίζει επίσης την πολυπλοκότητα του τουριστικού φαινομένου που επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό συνιστωσών του οικονομικού και κοινωνικού ιστού. Η Επιτροπή ενθαρρύνει το διάλογο στο εν λόγω φόρουμ. Η πρακτική ορισμένων προεδριών του Συμβουλίου να διοργανώνουν υπουργικές συνόδους και συνέδρια βοηθά επίσης στην προβολή του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Πλαίσιο

Η παρούσα ανακοίνωση εκδίδεται ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση με τίτλο «Συνεργασία για την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση - νέο ξεκίνημα για τη στρατηγική της Λισσαβόνας», που αποτελούσε ενδιάμεσο απολογισμό της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Ο τομέας του τουρισμού είναι σημαντικός όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τη στρατηγική της Λισσαβόνας, πρέπει όμως να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις.

Η εξέλιξη αυτής της συνεργασίας μπορεί να εξετάζεται σε τακτά διαστήματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών φόρουμ για τον τουρισμό.

See also

Για συμπληρωματικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευθούν το ειδικό τμήμα για τον τουρισμό στον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23.05.2006

Top