EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συμφωνίες για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Συμφωνίες για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Οι συμφωνίες για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων που συνήφθησαν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποσκοπούν στην απλούστευση και στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων για τους υπηκόους των συγκεκριμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οι εν λόγω συμφωνίες συνοδεύονται καταρχάς με τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2007/821/EΚ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2007, για τη σύναψη της συμφωνίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Απόφαση 2007/822/EΚ του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2007 για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων.

Απόφαση 2007/823/EΚ του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2007 για τη σύναψη της συμφωνίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου.

Απόφαση 2007/824/EΚ του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2007 για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων.

Απόφαση 2007/825/EΚ του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2007 για τη σύναψη της συμφωνίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Σερβίας.

ΣΥΝΟΨΗ

Οι συμφωνίες που συνήφθησαν με την Αλβανία, τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία («χώρες εταίροι») έχουν ως στόχο να απλουστεύσουν την έκδοση θεωρήσεων βραχείας διαμονής για τους πολίτες αυτών των χωρών, για μέγιστη διάρκεια 90 ημερών ανά περίοδο 180 ημερών.

Όταν αιτούνται θεωρήσεις βραχείας διαμονής, οι πολίτες των εν λόγω χωρών εταίρων επωφελούνται από τις απλουστευμένες απαιτήσεις τεκμηρίωσης για να αιτιολογήσουν το σκοπό του ταξιδιού τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τα έγγραφα τεκμήρια που απαιτούνται είναι επίσημα έγγραφα, όπως γραπτή αίτηση από τον φορέα φιλοξενίας ή άλλη βεβαίωση, ανάλογα με την κατηγορία του αιτούντος (άντρες και γυναίκες επιχειρηματίες, οι οδηγοί διεθνών μεταφορικών μέσων, οι δημοσιογράφοι, οι σπουδαστές, τα πρόσωπα που ταξιδεύουν για τουρισμό ή για ιατρικούς λόγους, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, κλπ.).

Οι διπλωματικές αποστολές και οι προξενικές αρχές των χωρών της ΕΕ δύνανται να εκδίδουν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων, με διάρκεια ισχύος έως τα πέντε έτη, για: τα μέλη των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου των χωρών εταίρων, για τα μόνιμα μέλη των επισήμων αντιπροσωπειών, για τους (τις) συζύγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 21 ετών οι οποίοι επισκέπτονται πολίτες της χώρας εταίρου που διαμένουν νόμιμα στο έδαφος μιας χώρας της ΕΕ. Οι κατηγορίες των προσώπων που επωφελούνται από τις απλουστευμένες απαιτήσεις τεκμηρίωσης μπορούν επίσης να λάβουν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μέγιστη περίοδο ισχύος έως ένα έτος. Ωστόσο, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει λάβει και χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία θεώρηση κατά το προηγούμενο έτος και να έχει έγκυρους λόγους αίτησης της θεώρησης πολλαπλών εισόδων. Εάν το εν λόγω πρόσωπο έχει κάνει χρήση της θεώρησης πολλαπλών εισόδων κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων ετών, μπορεί να του δοθεί θεώρηση πολλαπλών εισόδων που θα ισχύει τουλάχιστον δύο έτη με ανώτερο όριο τα πέντε έτη.

Τα πάγια τέλη ανέρχονται σε 35 ευρώ για κάθε πολίτη χώρας εταίρου που υποβάλλει αίτηση για θεώρηση. Κατ’ εξαίρεση, ορισμένες κατηγορίες απαλλάσσονται από αυτά τα τέλη, όπως οι κοντινοί συγγενείς, τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών, οι σπουδαστές, τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, οι δημοσιογράφοι, οι συνταξιούχοι και οι οδηγοί διεθνών μεταφορικών μέσων.

Οι θεωρήσεις εκδίδονται εντός 10 ημερών μετά την παραλαβή της αίτησης. Η προθεσμία μπορεί να φθάσει τις 30 ημέρες σε περίπτωση συμπληρωματικής εξέτασης της αίτησης. Μπορεί να μειωθεί σε 3 ημέρες ή και σε λιγότερες σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Πλαίσιο

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαΐου 2003 («Ατζέντα της Θεσσαλονίκης»), οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σχετικά με το θέμα της αρχής της ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων. Άρχισαν τότε διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη σχετικών συμφωνιών. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής , ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2007 με την έγκριση από το Συμβούλιο μιας σειράς αποφάσεων για κάθε μία από τις χώρες εταίρους, σχετικά με τη σύναψη συμφωνιών βάσει του άρθρου 62 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε συνδυασμό με το άρθρο 300 της εν λόγω Συνθήκης (νυν άρθρα 77 και 218 αντίστοιχα της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Παραπομπες

Πράξεις

Θέση σε ισχύ

Προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2007/821/EΚ

8.11.2007

_

ΕΕ L 334, 19.12. 2007

Απόφαση 2007/822/EΚ

8.11.2007

_

ΕΕ L 334, 19.12. 2007

Απόφαση 2007/823/EΚ

8.11.2007

_

ΕΕ L 334, 19.12. 2007

Απόφαση 2007/824/EΚ

8.11.2007

_

ΕΕ L 334, 19.12. 2007

Απόφαση 2007/825/EΚ

8.11.2007

_

ΕΕ L 334, 19.12. 2007

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.05.2011

Top