EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ρύζι

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Ρύζι

Η κοινή οργάνωση αγοράς ρυζιού (ΚΟΑ) σταθεροποιεί τις τιμές και εξασφαλίζει δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους γεωργούς, καθορίζοντας παράλληλα το καθεστώς των τιμών και τους κανόνες για τις συναλλαγές με τις τρίτες χώρες. Παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1785/2003 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με την κοινή οργάνωση αγοράς του ρυζιού. [Βλ. πράξεις τροποποίησης].

ΣΥΝΟΨΗ

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2008, τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού διέπονται από την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών.

Ο παρών κανονισμός αφορά την κοινή οργάνωση της αγοράς (ΚΟΑ) ρυζιού, η οποία στο παρελθόν διέπετο από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3072/1995.

Στο πλαίσιο της ΚΟΑ ρυζιού προβλέπονται παρεμβάσεις στην εσωτερική αγορά, οι οποίες περιλαμβάνουν τον καθορισμό τιμής παρέμβασης, καθώς και ορισμένα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών προϊόντων όταν αποτελούν το αντικείμενο συναλλαγών στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, η ΚΟΑ ρυζιού έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από ορισμένες διεθνείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο της ΓΣΔΕ.

Πεδίο εφαρμογής

Η ΚΟΑ ρυζιού διέπει:

  • το αναποφλοίωτο ρύζι (ρύζι paddy),
  • το αποφλοιωμένο ρύζι (ρύζι brun),
  • το λευκασμένο ή το ημιλευκασμένο ρύζι,
  • τα θραύσματα ρυζιού,
  • το ρυζάλευρο,
  • τα πλιγούρια και τα σιμιγδάλια ρυζιού,
  • τα συσσωματώματα ρυζιού,
  • τις νιφάδες ρυζιού,
  • του κόκκους ρυζιού
  • το άμυλο ρυζιού.

Η περίοδος εμπορίας αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και τελειώνει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους.

Υπάρχει δυνατότητα χορήγησης άμεσων ενισχύσεων και ειδικών ενισχύσεων στους γεωργούς, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής του 2003, η οποία καθιέρωσε την ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση.

Εσωτερική αγορά

Η τιμή παρέμβασης ανά τόνο ρυζιού paddy (ρύζι με το φλοιό του μετά το ράβδισμα) ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου εκάστου έτους, οι οργανισμοί παρέμβασης μπορούν να αγοράζουν μέχρι 75.000 τόνους ρυζιού. Εάν η ποιότητα του προσφερόμενου στην παρέμβαση ρυζιού paddy διαφέρει από τον ποιοτικό τύπο για τον οποίο έχει καθοριστεί η τιμή παρέμβασης, εφαρμόζονται αυξήσεις ή μειώσεις. Οι οργανισμοί παρέμβασης έχουν τη δυνατότητα είτε να θέτουν στη συνέχεια το αποθεματοποιημένο ρύζι προς πώληση στην κοινοτική αγορά είτε να το διαθέτουν για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, την αποθεματοποίηση και τις τιμές του ρυζιού, βάσει των δηλώσεων των παραγωγών και των μεταποιητών που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους.

Το καθεστώς των συναλλαγών με τις τρίτες χώρες

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές υπόκεινται στην έκδοση, από τα κράτη μέλη, πιστοποιητικού εισαγωγής ή εξαγωγής, το οποίο ισχύει σε ολόκληρη την Κοινότητα.

Οι εισαγωγικοί δασμοί ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν:

  • για το αποφλοιωμένο ρύζι, η Επιτροπή καθόρισε τους εφαρμοζόμενους δασμούς ανάλογα με την εισαγόμενη ποσότητα
  • για το ρύζι Basmatiδεν επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός
  • για το λευκασμένο ή το ημιλευκασμένο ρύζι, η Επιτροπή καθόρισε τους εφαρμοζόμενους δασμούς ανάλογα με την εισαγόμενη ποσότητα·
  • για τα θραύσματα ρυζιού, ο εισαγωγικός δασμός ανέρχεται σε 65 ευρώ ανά τόνο
  • για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα ισχύουν οι δασμοί του κοινού δασμολογίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί.

Η Επιτροπή ανοίγει και διαχειρίζεται τις δασμολογικές ποσοστώσεις με διάφορες μεθόδους, οι οποίες βασίζονται στη χρονολογική σειρά υποβολής των αιτήσεων (εξυπηρέτηση κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας), στην κατανομή ανάλογα με τις ποσότητες που ζητούνται κατά την υποβολή των αιτήσεων (ταυτόχρονη εξέταση), στη συνεκτίμηση των παραδοσιακών εμπορικών ροών ή με άλλες μεθόδους που δεν εισάγουν διακρίσεις.

Για να καταστεί δυνατή η εξαγωγή των προϊόντων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, επιτρέπεται η χορήγηση επιστροφής κατά την εξαγωγή, με σκοπό να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των τιμών των εν λόγω προϊόντων στην κοινοτική και τη διεθνή αγορά. Ο κανονισμός περιέχει τις αρχές που διέπουν τη χορήγηση των.

Εφόσον είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της ΚΟΑ ρυζιού, το Συμβούλιο δύναται να απαγορεύσει την προσφυγή στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή ή επανεισαγωγή.

Στις συναλλαγές με τις τρίτες χώρες, απαγορεύονται οι φόροι ισοδύναμου αποτελέσματος προς τελωνειακό δασμό καθώς και η εφαρμογή ποσοτικών περιορισμών κατά την εισαγωγή ή μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα διασφάλισης, αν υπάρχει κίνδυνος να υποστεί η αγορά διαταραχές λόγω εισαγωγών ή εξαγωγών.

Αλλες διατάξεις

Εφόσον δεν περιλαμβάνεται αντίθετη διάταξη στον κανονισμό, εφαρμόζονται για το ρύζι οι σχετικοί με τις κρατικές ενισχύσεις κανόνες της Συνθήκης.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή κοινοποιούν αμοιβαία τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του κανονισμού. Η Επιτροπή επικουρείται από μια, επιτροπή διαχείρισης σιτηρών, η οποία απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κρατών μελών και της οποίας προεδρεύει ένα μέλος της Επιτροπής. Πλαίσιο

Η πρώτη κοινή οργάνωση της αγοράς ρυζιού θεσπίστηκε το 1964, με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 16/1964. Από την ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ, η ΚΟΑ έχει αποτελέσει επανειλημμένα το αντικείμενο μεταρρύθμισης το 1967, το 1976 και το 1995. Η μεταρρύθμιση της ΚΟΑ των σιτηρών, η οποία θεσπίστηκε με τον παρόντα κανονισμό το 2003, έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την ισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά ρυζιού, μειώνοντας παράλληλα την τιμή παρέμβασης. Εξάλλου, η μείωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης γεωργικής μεταρρύθμισης του 2003 με την οποία καθιερώθηκε η χορήγηση ειδικής ενίσχυσης στους παραγωγούς ρυζιού.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος -

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1785/2003

28.10.2003

-

ΕΕ L 270 της 21.10.2003

Πράξη (εις) τροποποίησης

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 247/2006

15.2.2006

-

ΕΕ L 42 της 14.2.2006

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 797/2006

3.6.2006

-

ΕΕ L 144 της 31.5.2006

Οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις και διορθώσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1784/2003 ενσωματώθηκαν στο βασικό κείμενο. Η εν λόγω ενοποιημένη έκδοση (pdf) έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Λεπτομέρειες εφαρμογής

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 489/2005 της Επιτροπής, της 29ης Μαρτίου 2005, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1785/2003 του Συμβουλίου όσον αφορά τον καθορισμό των κέντρων παρέμβασης και την ανάληψη του αναποφλοίωτου ρυζιού (paddy) από τους οργανισμούς παρέμβασης [Επίσημη Εφημερίδα L 81 της 30.03.2005].

Εμπόριο με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 964/2007 της Επιτροπής, της 14ης Αυγούστου 2007, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για το άνοιγμα και τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων για το ρύζι καταγωγής λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών για τις περιόδους εμπορίας 2007/08 και 2008/09 [Επίσημη Εφημερίδα L 213 της 15.08.2007].

Ρύζι Basmati

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 972/2006 της Επιτροπής, της 29ης Ιουνίου 2006, με τον οποίο καθορίζονται ειδικοί κανόνες που έχουν εφαρμογή κατά τις εισαγωγές ρυζιού Basmati και ένα μεταβατικό σύστημα ελέγχου για τον προσδιορισμό της καταγωγής του [Επίσημη Εφημερίδα L 176 της 30.06.2006].

See also

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΚΟΑ ρυζιού, βλ. τη . σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.03.2008

Top