EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πλαίσιο συνεργασίας στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας με τον Καναδά

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Πλαίσιο συνεργασίας στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας με τον Καναδά

Το εν λόγω πλαίσιο συνεργασίας έχει ως κύριο στόχο την ανανέωση, την ενίσχυση και την επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Καναδά στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης με την προσθήκη, κυρίως, ορισμένων μέτρων υπέρ της νεολαίας. Πρόκειται δηλαδή για την παγίωση της ακαδημαϊκής συνεργασίας και των υπερατλαντικών ανταλλαγών μεταξύ των πολιτών των δύο συμβαλλόμενων μερών.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2006/964/ΕΚ του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2006 για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης του Καναδά με την οποία θεσπίζεται πλαίσιο συνεργασίας στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

ΣΥΝΟΨΗ

Η εν λόγω συμφωνία, με ισχύ οκτώ ετών, εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Καναδά. Ο στόχος των εταίρων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της νεολαίας.

Η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει ένα κονδύλι περίπου 18 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη 210 σχεδίων και τη συμμετοχή 4.430 Καναδών και Ευρωπαίων πολιτών στις δραστηριότητες κινητικότητας καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της νέας συμφωνίας.

Θα εκπονηθούν νέες κοινές καινοτόμες μελέτες, νέα προγράμματα κατάρτισης, θα δοθούν κίνητρα για ανταλλαγές φοιτητών, διδασκόντων και λοιπών επαγγελματιών και θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ οργανώσεων νεολαίας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Η παρούσα συμφωνία επιδιώκει την επίτευξη στόχων γενικής, ειδικής και λειτουργικής φύσης.

Οι γενικοί στόχοι έγκεινται στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης των πολιτών των δύο εταίρων, ιδίως μέσω του διαύλου της γλώσσας, του πολιτισμού και των εκατέρωθεν θεσμών, καθώς και στην ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με δεδομένες τις προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με βάση τη γνώση.

Οι ειδικοί στόχοι αποσκοπούν στην:

  • ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Καναδά στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας·
  • στήριξη των υπερατλαντικών ανταλλαγών μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά·
  • συμβολή στην ανάπτυξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και των οργανώσεων της νεολαίας·
  • παγίωση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων στους εκατέρωθεν τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας·
  • συμβολή στην επαγγελματική ανάπτυξη των ατόμων, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους γενικούς στόχους της συμφωνίας·
  • καλλιέργεια του διαλόγου και των ανταλλαγών σε θέματα πολιτικής για τη νεολαία και απασχόλησης των νέων.

Οι λειτουργικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

  • υποστήριξη της συνεργασίας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό την προώθηση κοινών προγραμμάτων σπουδών και κινητικότητας για τους φοιτητές·
  • ποιοτική βελτίωση της κινητικότητας των φοιτητών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την προώθηση της διαφάνειας, της αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων και των περιόδων σπουδών και κατάρτισης καθώς και της δυνατότητας μεταφοράς διδακτικών μονάδων·
  • υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και οργανώσεων νεολαίας με σκοπό την ενθάρρυνση του διαλόγου και της ανταλλαγής εμπειριών·
  • ενίσχυση της υπερατλαντικής κινητικότητας επαγγελματιών με σκοπό τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ/Καναδά·
  • υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της νεολαίας καθώς και των διοργανωτών δραστηριοτήτων για νέους και λοιπών αρμόδιων φορέων με σκοπό την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και την ανάπτυξη δικτύων.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Η νέα συμφωνία προβλέπει τρεις τύπους δράσεων για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων: σχέδια μικτών κοινοπραξιών, κοινές δραστηριότητες υπέρ της νεολαίας και συμπληρωματικές δράσεις.

Σχέδια μικτών κοινοπραξιών

Η δράση για τα σχέδια μικτών κοινοπραξιών * αφορά τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Αυτός ο τύπος σχεδίων λειτουργεί επικουρικά για τις πολύπλευρες εταιρικές σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τουλάχιστον δύο κρατών μελών της ΕΕ και, αντιστοίχως, τουλάχιστον δύο επαρχιών ή περιφερειών του Καναδά με σκοπό την πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων σπουδών.

Κατ' αρχήν, τα εν λόγω σχέδια μικτών κοινοπραξιών πρέπει να περιλαμβάνουν την υπερατλαντική κινητικότητα φοιτητών στο πλαίσιο κοινών προγραμμάτων σπουδών με την προοπτική της ισόποσης εκατέρωθεν ροής, της αμοιβαίας αναγνώρισης διδακτικών μονάδων καθώς και της γλωσσικής και πολιτιστικής προετοιμασίας.

Επίσης, προβλέπεται οικονομική στήριξη για την κινητικότητα των φοιτητών στις μικτές κοινοπραξίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία έχουν επιδείξει αριστεία στην εφαρμογή κοινών σχεδίων με τη χρηματοδότηση των δύο εταίρων.

Κοινές δραστηριότητες υπέρ της νεολαίας

Η εν λόγω δράση αφορά τις οργανώσεις νεολαίας, τους διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

Οι δραστηριότητες μπορούν να περιλαμβάνουν σεμινάρια, κύκλους κατάρτισης και παρατήρηση-παρακολούθηση εν ώρα εργασίας. Απτονται δε, συγκεκριμένων θεμάτων όπως:

  • η ιδιότητα του πολίτη·
  • η πολιτιστική ποικιλομορφία·
  • το κοινωνικό ή εθελοντικό έργο·
  • η αναγνώριση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης.

Συμπληρωματικές δράσεις

Η συμφωνία προβλέπει τρεις συμπληρωματικές δράσεις:

  • μέτρα με γνώμονα την πολιτική. Η ενέργεια αυτή απευθύνεται στους οργανισμούς των τομέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της νεολαίας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν σπουδές, διαλέξεις, σεμινάρια, ομάδες εργασίας καθώς και διαδικασίες συγκριτικής αξιολόγησης. Απτονται θεμάτων σχετικών με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη νεολαία και παράλληλα καλλιεργούν το διάλογο σχετικά με την αναγνώριση των προσόντων και της μεταφοράς των διδακτικών μονάδων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς διδακτικών μονάδων (ECTS)·
  • υποτροφίες κινητικότητας. Η εν λόγω δράση αφορά όλους τους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιον κύκλο σπουδών ή προγράμματα κατάρτισης σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις σχέσεις των δύο μερών·
  • ένα σύλλογο αποφοίτων. Η εν λόγω δράση αφορά τους φοιτητές που έχουν ήδη συμμετάσχει στις ανταλλαγές των μικτών κοινοπραξιών στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Ο σύλλογος θα μπορούσε να διοικείται από μία ή και περισσότερες οργανώσεις που θα έχουν ορίσει τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του κάθε συμβαλλόμενου μέρους. Θα συνέρχεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ στην ΕΕ και τον Καναδά. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με συναίνεση. Η επιτροπή θα ασκεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

  • ανασκόπηση της συνεργασίας που προβλέπεται από την παρούσα συμφωνία·
  • παρουσίαση στα συμβαλλόμενα μέρη του επιπέδου, της κατάστασης και της αποτελεσματικότητας της παρούσας συμφωνίας·
  • κοινή χρήση πληροφοριών για τις πρόσφατες εξελίξεις, τις πολιτικές, τις νέες τάσεις και τις καινοτόμες πρακτικές στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Η συνεργασία παρακολουθείται και αξιολογείται κατάλληλα επιτρέποντας έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες, τον αναπροσανατολισμό των δραστηριοτήτων συνεργασίας λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ανάγκες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους.

Η χρηματοδότηση των προβλεπόμενων από τη συμφωνία δραστηριοτήτων βαρύνει εξίσου τα συμβαλλόμενα μέρη. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα παρέχει οικονομική βοήθεια στους Ευρωπαίους εταίρους των σχεδίων και, αντιστοίχως, ο Καναδάς στους Καναδούς εταίρους.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Από το 1995, η ΕΕ και ο Καναδάς εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα συνεργασίας στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την κατάρτιση κοινών προγραμμάτων σπουδών και την πραγματοποίηση ανταλλαγών φοιτητών σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων.

Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης του Καναδά με την οποία θεσπίζεται ένα πρόγραμμα συνεργασίας στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της κατάρτισης ανανεώθηκε το 2001 για μια περίοδο πέντε ετών (2000-2005). Η παρούσα συμφωνία ανανεώνει από την πλευρά της για μια περίοδο οκτώ ετών αυτό το πρόγραμμα συνεργασίας προσθέτοντας την παράμετρο της συνεργασίας σε θέματα νεολαίας.

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

  • Κοινοπραξίες: συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων σε ένα κοινό σχέδιο ή πρόγραμμα με σκοπό την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση αριθ. 2006/964/ΕΚ

Πρώτη ημέρα του μήνα μετά την κοινοποίηση (1.3.2007)

-

ΕΕ L 397 της 30.12.2006

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση 2001/197/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2001 για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης του Καναδά για την ανανέωση του προγράμματος συνεργασίας στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της κατάρτισης [Επίσημη Εφημερίδα L 71 της 13.3.2001].

See also

  • Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Καναδά στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας (DE) (EN) (FR)

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.05.2007

Top