EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0543

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2013 της Επιτροπής, της 14ης Ιουνίου 2013 , σχετικά με την υποβολή και δημοσίευση δεδομένων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

OJ L 163, 15.6.2013, p. 1–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 12 Volume 005 P. 274 - 285

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/543/oj

15.6.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 163/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 543/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 14ης Ιουνίου 2013

σχετικά με την υποβολή και δημοσίευση δεδομένων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003 (1), και ιδίως το άρθρο 18 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009, και συγκεκριμένα στο άρθρο 15 και στο σημείο 5 των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση και την εκχώρηση του διαθέσιμου δυναμικού μεταφοράς των διασυνδέσεων μεταξύ εθνικών συστημάτων, οι οποίες καθορίζονται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού, θεσπίζονται απαιτήσεις για τη δημοσίευση από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ) δεδομένων σχετικά με τον βαθμό διαθεσιμότητας των δικτύων, τη δυναμικότητα διασυνοριακών διασυνδέσεων και παραγωγής, το φορτίο και τις διακοπές λειτουργίας του δικτύου.

(2)

Κατά το άρθρο 4 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας (2), η δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009, ή με κατευθυντήριες γραμμές που θεσπίζονται δυνάμει του εν λόγω κανονισμού, συνιστά ταυτόχρονη, πλήρη και αποτελεσματική δημοσιοποίηση.

(3)

Τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες στην αγορά να λαμβάνουν αποφάσεις για την παραγωγή, την κατανάλωση και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Για τη βαθύτερη ολοκλήρωση της αγοράς και την ταχεία ανάπτυξη της διαλείπουσας ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, λόγου χάρη από αιολική και ηλιακή ενέργεια, απαιτείται να γνωστοποιούνται πλήρεις, έγκαιρα διαθέσιμες, υψηλής ποιότητας και εύληπτες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά δεδομένα προσφοράς και ζήτησης.

(4)

Η έγκαιρη διαθεσιμότητα πλήρων σειρών βασικών δεδομένων πρέπει επίσης να αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά να εξισορροπούν ακριβώς προσφορά και ζήτηση ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος γενικής διακοπής ρεύματος. Ως αποτέλεσμα, οι ΔΣΜ πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα τα δίκτυά τους και να τα διαχειρίζονται με περισσότερο προβλέψιμες και ασφαλείς συνθήκες.

(5)

Τα τρέχοντα μέτρα διαφάνειας δεν ικανοποιούν πλήρως τα κριτήρια αυτά. Επιπλέον, οι σχετικές πληροφορίες σχετικά με την αγορά κατανέμονται άνισα μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, καθώς οι μεγάλοι κατεστημένοι φορείς έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα δικά τους πάγια στοιχεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται μειονεκτική η θέση των νέων συμμετεχόντων στην αγορά ή των συμμετεχόντων χωρίς ίδια πάγια στοιχεία.

(6)

Στους συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να παρέχονται εγκαίρως πληροφορίες σχετικά με την αναμενόμενη κατανάλωση. Οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να επικαιροποιούνται τακτικά και να παρέχονται για διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Η πραγματική εξέλιξη της αναμενόμενης κατανάλωσης πρέπει επίσης να γνωστοποιείται συντόμως μετά τον πραγματικό χρόνο.

(7)

Στις σημαντικότερες για τους συμμετέχοντες στην αγορά πληροφορίες σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση συγκαταλέγονται η προγραμματισμένη και η μη προγραμματισμένη διαθεσιμότητα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και κατανάλωση. Στους συμμετέχοντες στην αγορά και στους ΔΣΜ πρέπει να παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πού, πότε και γιατί μονάδες δεν είναι ή δεν θα είναι διαθέσιμες να παράγουν ή να καταναλώνουν και πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Τούτο αναμένεται επίσης να συμβάλει στην καλύτερη ανακατανομή των εφεδρειών από τον ΔΣΜ ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος γενικής διακοπής ρεύματος.

(8)

Στους συμμετέχοντες στην αγορά και στους ΔΣΜ πρέπει επίσης να παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής, εκτιμήσεις σχετικά με τη συνολική προγραμματισμένη παραγωγή, στις οποίες συγκαταλέγονται χωριστές εκτιμήσεις της διαλείπουσας παραγωγής και δεδομένα σχετικά με την πραγματική παραγωγή από μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής.

(9)

Προκειμένου να είναι δυνατό να διοχετεύεται η ηλεκτρική ενέργεια από εκεί όπου είναι διαθέσιμη εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο και να προσαρμόζονται αναλόγως τα χαρτοφυλάκια, πρέπει να παρέχονται στην αγορά πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη και μη προγραμματισμένη έλλειψη υφιστάμενης υποδομής διασυνοριακής μεταφοράς και τα σχέδια για την ανάπτυξη υποδομής. Οι ΔΣΜ πρέπει επίσης να παρέχουν και επικαιροποιούν τακτικά τα δεδομένα σχετικά με την προγραμματισμένη και την προσφερόμενη δυναμικότητα διασυνοριακής μεταφοράς για διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες, καθώς και πληροφορίες σχετικές με την εκχώρηση και τη χρήση της δυναμικότητας.

(10)

Με την ταχεία ανάπτυξη των διαλειπουσών πηγών ηλεκτροπαραγωγής μακριά από τα κέντρα κατανάλωσης έχει αυξηθεί η συμφόρηση της υποδομής μεταφοράς σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης. Για την ανακούφιση της συμφόρησης, οι ΔΣΜ παρεμβαίνουν όλο και περισσότερο στη λειτουργία της αγοράς ζητώντας από τους συμμετέχοντες στην αγορά να τροποποιήσουν τις δεσμεύσεις παραγωγής ή εμπορίας. Για να είναι σε θέσει η αγορά να κατανοεί πού και γιατί χρειάστηκαν μέτρα διαχείρισης της συμφόρησης, οι ΔΣΜ πρέπει να παρέχουν εγκαίρως λεπτομερή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειές τους.

(11)

Ακόμη και μετά από προσεκτικό προγραμματισμό είναι δυνατό να μην υφίσταται εξισορρόπηση μεταξύ παραγωγών, προμηθευτών και εμπόρων, οι οποίοι να υπόκεινται στο καθεστώς του ΔΣΜ για την εξισορρόπηση και την εκκαθάριση. Προκειμένου να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος μετριασμός του κινδύνου διαταραχής της ισορροπίας, οι συμμετέχοντες στην αγορά χρειάζονται ακριβείς, σαφείς και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές εξισορρόπησης. Οι ΔΣΜ πρέπει να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές σε συγκρίσιμη μορφή ανεξαρτήτως των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών στοιχείων σχετικά με τις εφεδρείες για τις οποίες έχουν συνάψει συμβάσεις, τις καταβληθείσες τιμές και τις ποσότητες που απορροφήθηκαν για σκοπούς εξισορρόπησης.

(12)

Οι ΔΣΜ είναι συχνά η πρωταρχική πηγή των σχετικών θεμελιωδών πληροφοριών. Επιπλέον, οι ΔΣΜ είναι συνηθισμένοι να συλλέγουν και να αξιολογούν μεγάλο όγκο πληροφοριών για τη διαχείριση των συστημάτων. Προκειμένου να παρέχεται συνολική εικόνα των σχετικών πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση, οι ΔΣΜ πρέπει να διευκολύνουν τη συλλογή, την επαλήθευση και την επεξεργασία δεδομένων και το Ευρωπαϊκό δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας») πρέπει να θέτει τα δεδομένα στη διάθεση του κοινού μέσω κεντρικής πλατφόρμας για τη διαφάνεια πληροφόρησης. Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων πηγών διαφάνειας, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει από τρίτους πληροφορίες για δημοσίευση, λόγου χάρη από χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας και πλατφόρμες διαφάνειας.

(13)

Κατά συνέπεια, το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(14)

Ο παρών κανονισμός έχει εκδοθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, τον οποίο συμπληρώνει και του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Οι παραπομπές στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009 και σε άλλες νομικές πράξεις νοούνται και ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει το ελάχιστο κοινό σύνολο δεδομένων σχετικά με την παραγωγή, τη μεταφορά και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία πρέπει να παρέχονται στους συμμετέχοντες στην αγορά. Προβλέπει επίσης την κεντρική συλλογή και δημοσίευση των δεδομένων αυτών.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζονται οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009. Επιπλέον, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«εφεδρείες εξισορρόπησης» όλοι οι πόροι, αποκτούμενοι εκ των προτέρων ή σε πραγματικό χρόνο, ή σύμφωνα με νομικές υποχρεώσεις, οι οποίοι είναι στη διάθεση ΔΣΜ για σκοπούς εξισορρόπησης·

2)

«χρονική μονάδα εξισορρόπησης»: η χρονική περίοδος για την οποία καθορίζεται η τιμή εφεδρείας εξισορρόπησης·

3)

«ζώνη προσφοράς»: η μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή εντός της οποίας οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν ενέργεια χωρίς εκχώρηση δυναμικότητας

4)

«εκχώρηση δυναμικότητας μεταφοράς»: ο καταμερισμός διαζωνικής δυναμικότητας

5)

«μονάδα κατανάλωσης»: πόρος που λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια για δική του χρήση, εξαιρουμένων των ΔΣΜ και των Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής (ΔΣΔ)·

6)

«περιοχή ελέγχου»: συνεκτικό μέρος του διασυνδεδεμένου συστήματος, το οποίο διαχειρίζεται ένας και μόνο διαχειριστής και περιλαμβάνει συνδεδεμένα φυσικά φορτία ή/και τυχόν μονάδες παραγωγής·

7)

«συντονισμένη καθαρή δυναμικότητα μεταφοράς»: μέθοδος υπολογισμού της δυναμικότητας, που βασίζεται στην αρχή της εκτίμησης και του καθορισμού εκ των προτέρων των μέγιστων δυνατών συναλλαγών μεταξύ γειτονικών ζωνών προσφοράς·

8)

«κρίσιμο στοιχείο δικτύου»: στοιχείο δικτύου εντός ζώνης προσφοράς ή μεταξύ ζωνών προσφοράς το οποίο λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία υπολογισμού της δυναμικότητας και περιορίζει την ποσότητα δυνητικών συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας·

9)

«διαζωνική εξισορρόπηση»: σύστημα εξισορρόπησης βάσει του οποίου ένας ΔΣΜ μπορεί να λάβει προσφορές απορρόφησης που προέρχονται από περιοχές άλλων ΔΣΜ. Δεν περιλαμβάνονται η ανακατανομή ή η παράδοση ενέργειας έκτακτης ανάγκης

10)

«διαζωνική ικανότητα»: η ικανότητα του διασυνδεδεμένου συστήματος να εξυπηρετεί τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ ζωνών προσφοράς·

11)

«νόμισμα»: το ευρώ, εάν τουλάχιστον μέρος της σχετικής ζώνης (των σχετικών ζωνών) προσφοράς είναι τμήμα της επικράτειας χώρας στην οποία το νόμιμο μέσο πληρωμής είναι το ευρώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι το τοπικό νόμισμα

12)

«καταληκτική ώρα»: το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι ΔΣΜ πρέπει να κατακυρώσει όλους τους πίνακες αντιστοίχισης ζευγών ζήτησης με ζεύγη προσφοράς στην αγορά. Η καταληκτική ώρα δεν αφορά μόνο ημερήσιες ή ενδοημερήσιες αγορές, αλλά και διάφορες αγορές που καλύπτουν προσαρμογές διαταραχής της ισορροπίας και την εκχώρηση εφεδρείας·

13)

«αντίρροπη συναλλαγή»: διαζωνική συναλλαγή εκ μέρους διαχειριστών συστημάτων μεταξύ δύο ζωνών προσφοράς για να μετριαστεί η πραγματική συμφόρηση·

14)

«πάροχος δεδομένων»: η οντότητα που αποστέλλει τα δεδομένα στην κεντρική πλατφόρμα για τη διαφάνεια πληροφόρησης·

15)

«άμεση εκχώρηση»: η εκχώρηση διαζωνικής δυναμικότητας και μόνο, χωρίς μεταφορά ενέργειας

16)

«παράμετροι βασιζόμενες στη ροή»: τα διαθέσιμα περιθώρια για κρίσιμα στοιχεία δικτύου και οι συναφείς συντελεστές διανομής της μεταφοράς ενέργειας·

17)

«μονάδα παραγωγής»: ηλεκτροπαραγωγός μονάδα ενταγμένη σε σταθμό παραγωγής·

18)

«έμμεση εκχώρηση»: μέθοδος διαχείρισης της συμφόρησης σύμφωνα με την οποία η ενέργεια παρέχεται ταυτόχρονα με τη διαζωνική δυναμικότητα·

19)

«αγοραία χρονική μονάδα»: η χρονική περίοδος για την οποία είναι καθορισμένη η αγοραία τιμή ή η συντομότερη δυνατή κοινή χρονική περίοδος για δύο ζώνες προσφοράς, εάν είναι διαφορετικές οι οικείες αγοραίες χρονικές μονάδες·

20)

«προσφερόμενη δυναμικότητα»: η διαζωνική δυναμικότητα που προσφέρει στην αγορά ο διαχειριστής εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς

21)

«προγραμματισμένο»: περιστατικό που γνωρίζει εκ των προτέρων ο πρωταρχικός ιδιοκτήτης των δεδομένων·

22)

«συντελεστής διανομής της μεταφοράς ενέργειας»: αποτύπωση της πραγματικής ροής σε κρίσιμο στοιχείο δικτύου που προξενεί διακύμανση της καθαρής θέσης της ζώνης προσφοράς·

23)

«πρωταρχικός ιδιοκτήτης των δεδομένων»: η οντότητα που δημιουργεί τα δεδομένα

24)

«σταθμός παραγωγής»: εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγός αποτελούμενη από μία μόνο μονάδα παραγωγής ή συγκρότημα μονάδων παραγωγής·

25)

«προφίλ»: γεωγραφική όριο μεταξύ ζώνης προσφοράς και διαφόρων γειτονικών ζωνών προσφοράς

26)

«ανακατανομή»: μέτρο ενεργοποιούμενο από έναν ή περισσότερους διαχειριστές συστήματος, το οποίο συνίσταται στη μετατροπή του μοντέλου παραγωγής ή/και του φορτίου ώστε να αλλάξουν οι πραγματικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς και να μετριαστεί η φυσική συμφόρηση

27)

«συνολικό φορτίο» συμπεριλαμβανομένων των απωλειών αλλά χωρίς την ισχύ που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας: φορτίο που ισούται με την παραγωγή συν τυχόν εισαγωγές πλην τυχόν εξαγωγές και την ισχύ που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας

28)

«διαχειριστής εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς»: η οντότητα την οποία έχει εξουσιοδοτήσει ο ΔΣΜ να διαχειρίζεται την εκχώρηση διαζωνικής δυναμικότητας·

29)

«κατακόρυφο φορτίο»: η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που εξέρχεται από το δίκτυο μεταφοράς προς τα δίκτυα διανομής, προς απευθείας συνδεδεμένους τελικούς πελάτες ή προς το τμήμα της παραγωγής που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια·

30)

«πρόβλεψη περιθωρίου επομένου έτους»: η διαφορά μεταξύ της ετήσιας πρόβλεψης της διαθέσιμης δυναμικότητας παραγωγής και της ετήσιας πρόβλεψης του συνολικού φορτίου, λαμβανομένων υπόψη της πρόβλεψης συνολικής δυναμικότητας παραγωγής, της πρόβλεψης διαθέσιμης παραγωγής και της πρόβλεψης δεσμευμένων εφεδρειών για υπηρεσίες συστήματος

31)

«χρόνος»: η τοπική ώρα Βρυξελλών.

Άρθρο 3

Δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας για τη διαφάνεια πληροφόρησης

1.   Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας») δημιουργείται και λειτουργεί κατά τρόπο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό κεντρική πλατφόρμα για τη διαφάνεια πληροφόρησης. Το ΕΔΔΣΜ Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει στην κεντρική πλατφόρμα διαφάνειας όλα τα δεδομένα που οι ΔΣΜ υποχρεούνται να διαβιβάζουν στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Η κεντρική πλατφόρμα για τη διαφάνεια πληροφόρησης παρέχεται δωρεάν στο κοινό μέσω του διαδικτύου, τουλάχιστον στην αγγλική γλώσσα.

Τα δεδομένα είναι επικαιροποιημένα, εύκολα προσβάσιμα, είναι δυνατόν να τηλεφορτωθούν και διαθέσιμα για τουλάχιστον 5 έτη. Οι επικαιροποιήσεις των δεδομένων είναι χρονολογημένες, αρχειοθετούνται και διαθέσιμες στο κοινό.

2.   Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλει πρόταση σχετικά με τη λειτουργία της κεντρικής πλατφόρμας για τη διαφάνεια πληροφόρησης και το κόστος που συνεπάγεται για τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας («ο Οργανισμός»), τέσσερις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Ο Οργανισμός υποβάλλει τη γνώμη του εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.

3.   Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζει ότι η κεντρική πλατφόρμα για τη διαφάνεια πληροφόρησης είναι έτοιμη να λειτουργήσει 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 4

Υποβολή και δημοσίευση των δεδομένων

1.   Οι πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των δεδομένων υποβάλλουν τα δεδομένα στους ΔΣΜ σύμφωνα με τα άρθρα 6 έως 17. Μεριμνούν ώστε τα δεδομένα που παρέχουν στους ΔΣΜ ή, όταν προβλέπεται σύμφωνα με την παράγραφο 2, στους παρόχους δεδομένων, είναι πλήρη, της απαιτούμενης ποιότητας και παρέχονται στους ΔΣΜ ή στους παρόχους δεδομένων με τρόπο που καθιστά δυνατή την επεξεργασία και την παράδοση των δεδομένων στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας εγκαίρως, προκειμένου το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τη χρονική στιγμή δημοσίευσης των πληροφοριών

Οι ΔΣΜ και, κατά περίπτωση, οι πάροχοι δεδομένων επεξεργάζονται τα δεδομένα που λαμβάνουν και τα παρέχουν στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, σε εύθετο χρόνο για δημοσίευση.

2.   Οι πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των δεδομένων επιτρέπεται να εκπληρώνουν την υποχρέωση που ορίζεται στην παράγραφο 1 με την απευθείας υποβολή των δεδομένων στην κεντρική πλατφόρμα για τη διαφάνεια πληροφόρησης, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν τρίτο μέρος που ενεργεί ως πάροχος δεδομένων για λογαριασμό τους. Αυτός ο τρόπος υποβολής των δεδομένων προϋποθέτει την εκ των προτέρων συμφωνία του ΔΣΜ στην περιοχή ελέγχου του οποίου βρίσκεται ο πρωταρχικός ιδιοκτήτης. Όταν παρέχει τη συγκατάθεσή του, ο ΔΣΜ αξιολογεί κατά πόσον ο πάροχος των δεδομένων πληροί τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 5 πρώτο εδάφιο στοιχεία β) και γ).

3.   Οι ΔΣΜ θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των δεδομένων για τους σκοπούς των άρθρων 6 έως 17, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.

4.   Σε περίπτωση που ζώνη προσφοράς περιλαμβάνει πολλές περιοχές ελέγχου σε διαφορετικά κράτη μέλη, το ΕΔΔΣΜ Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει τα δεδομένα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 χωριστά για κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

5.   Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των ΔΣΜ και του ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας που καθορίζονται στην παράγραφο 1 και στο άρθρο 3, τα δεδομένα επιτρέπεται επίσης να δημοσιεύονται στους δικτυακούς τόπους των ΔΣΜ ή άλλων μερών.

6.   Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές εξασφαλίζουν ότι οι πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των δεδομένων, οι ΔΣΜ και οι πάροχοι δεδομένων εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 5

Εγχειρίδιο διαδικασιών

Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζει εγχειρίδιο διαδικασιών στο οποίο προσδιορίζονται:

α)

οι λεπτομέρειες και η μορφή της υποβολής των δεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1·

β)

τυποποιημένοι τρόποι και μορφότυποι κοινοποίησης και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ πρωταρχικών ιδιοκτητών των δεδομένων, ΔΣΜ, παρόχων δεδομένων και του ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας·

γ)

τα τεχνικά και λειτουργικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι πάροχοι δεδομένων όταν παρέχουν τα δεδομένα στην κεντρική πλατφόρμα για τη διαφάνεια πληροφόρησης·

δ)

η κατάλληλη ταξινόμηση των ειδών παραγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 1, στο άρθρο 15 παράγραφος 1 και στο άρθρο 16 παράγραφος 1.

Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας εκπονεί το εγχειρίδιο μετά από ανοικτή και διαφανή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας θέτει το εγχειρίδιο στη διάθεση του κοινού.

Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας επικαιροποιεί το εγχειρίδιο όταν είναι αναγκαίο. Πριν από τη δημοσίευση ή την επικαιροποίηση του εγχειριδίου, το ΕΔΔΣΜ Ηλεκτρικής Ενέργειας υποβάλλει σχέδιο στον Οργανισμό για γνωμοδότηση, την οποία ο Οργανισμός παρέχει εντός δύο μηνών. Το σχέδιο της πρώτης έκδοσης του εγχειριδίου υποβάλλεται στον Οργανισμό εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Πληροφορίες σχετικά με το συνολικό φορτίο

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει και υποβάλλει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τα ακόλουθα δεδομένα για κάθε ζώνη προσφοράς:

α)

το συνολικό φορτίο ανά αγοραία χρονική μονάδα·

β)

πρόβλεψη του συνολικού φορτίου την επαύριο, ανά αγοραία χρονική μονάδα·

γ)

πρόβλεψη του συνολικού φορτίου για κάθε ημέρα της επόμενης εβδομάδας, η οποία περιλαμβάνει τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή φορτίου κάθε ημέρας·

δ)

πρόβλεψη του συνολικού φορτίου για κάθε εβδομάδα του επόμενου μήνα, η οποία περιλαμβάνει τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή φορτίου κάθε εβδομάδας·

ε)

πρόβλεψη του συνολικού φορτίου για κάθε εβδομάδα του επόμενου έτους, η οποία περιλαμβάνει τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή φορτίου κάθε εβδομάδας.

2.   Οι πληροφορίες που προβλέπονται

α)

στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά τη λήξη της περιόδου λειτουργίας·

β)

στο στοιχείο β) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της αγοράς της επόμενης ημέρας στη ζώνη προσφοράς και επικαιροποιούνται όταν προκύπτουν σημαντικές αλλαγές·

γ)

στο στοιχείο γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται κάθε Παρασκευή, το αργότερο δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της αγοράς της επόμενης ημέρας στη ζώνη προσφοράς και επικαιροποιούνται όταν προκύπτουν σημαντικές αλλαγές·

δ)

στο στοιχείο δ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία εβδομάδα πριν από τον μήνα παράδοσης και επικαιροποιούνται όταν προκύπτουν σημαντικές αλλαγές·

ε)

στο στοιχείο ε) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο τη 15η ημερολογιακή ημέρα του μηνός που προηγείται του έτους το οποίο αφορούν τα δεδομένα.

3.   Οι μονάδες παραγωγής παρέχουν στον ΔΣΜ στου οποίου την περιοχή ελέγχου βρίσκονται όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζεται για τον υπολογισμό των δεδομένων που αναφέρονται στο στοιχείο α) της παραγράφου 1.

Οι μονάδες παραγωγής θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των σχετικών πληροφοριών που υποβάλλουν.

4.   Οι διαχειριστές συστημάτων διανομής (ΔΣΔ) παρέχουν στον ΔΣΜ στου οποίου την περιοχή ελέγχου βρίσκονται όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζεται για τον υπολογισμό των δεδομένων που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ε) της παραγράφου 1.

Οι ΔΣΔ θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των σχετικών πληροφοριών που υποβάλλουν.

Άρθρο 7

Πληροφορίες σχετικά με τη μη διαθεσιμότητα μονάδων κατανάλωσης

1.   Κάθε ΔΣΜ παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές που ελέγχει:

α)

προγραμματισμένη μη διαθεσιμότητα μονάδας κατανάλωσης ισχύος 100 MW και άνω, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της προγραμματισμένης μη διαθεσιμότητας μονάδας κατανάλωσης ισχύος 100 MW και άνω, διάρκειας τουλάχιστον μίας αγοραίας χρονικής μονάδας, προσδιορίζοντας:

τη ζώνη προσφοράς,

τη διαθέσιμη δυναμικότητα ανά αγοραία χρονική μονάδα κατά τη διάρκεια του περιστατικού,

τον λόγο της μη διαθεσιμότητας,

τις εκτιμώμενες ημερομηνίες έναρξης και λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας·

β)

μεταβολές της πραγματικής διαθεσιμότητας μονάδας κατανάλωσης με ονομαστική ισχύ 100 MW και άνω, προσδιορίζοντας:

τη ζώνη προσφοράς,

τη διαθέσιμη δυναμικότητα ανά αγοραία χρονική μονάδα κατά τη διάρκεια του περιστατικού,

τον λόγο της μη διαθεσιμότητας,

την ημερομηνία έναρξης και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας.

2.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με το στοιχείο α) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη λήψη απόφασης σχετικά με την προγραμματισμένη μη διαθεσιμότητα, σε συγκεντρωτική μορφή ανά ζώνη προσφοράς, με παράθεση του αθροίσματος της μη διαθέσιμης δυναμικότητας κατανάλωσης ανά αγοραία χρονική μονάδα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου.

Οι πληροφορίες σύμφωνα με το στοιχείο β) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη μεταβολή της πραγματικής διαθεσιμότητας, σε συγκεντρωτική μορφή ανά ζώνη προσφοράς, με παράθεση του αθροίσματος της μη διαθέσιμης δυναμικότητας κατανάλωσης ανά αγοραία χρονική μονάδα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου.

3.   Οι μονάδες κατανάλωσης υπολογίζουν τα δεδομένα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και τα υποβάλλουν στον ΔΣΜ στου οποίου την περιοχή ελέγχου βρίσκονται.

Οι μονάδες κατανάλωσης θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των σχετικών πληροφοριών που υποβάλλουν.

Άρθρο 8

Πρόβλεψη περιθωρίου επομένου έτους

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει και υποβάλλει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, για κάθε ζώνη προσφοράς, πρόβλεψη περιθωρίου επομένου έτους σε τοπική αγοραία χρονική μονάδα.

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται μία εβδομάδα πριν από την ετήσια εκχώρηση δυναμικότητας, αλλά το αργότερο τη 15η ημερολογιακή ημέρα του μηνός που προηγείται του έτους το οποίο αφορούν τα δεδομένα.

2.   Οι μονάδες παραγωγής και οι διαχειριστές δικτύου διανομής (ΔΣΔ) παρέχουν στον ΔΣΜ στου οποίου την περιοχή ελέγχου βρίσκονται κάθε σχετική πληροφορία που απαιτείται για τον υπολογισμό των δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Οι μονάδες παραγωγής και οι ΔΣΔ θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των σχετικών πληροφοριών που υποβάλλουν.

Άρθρο 9

Υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ΔΣΜ καθορίζουν και παρέχουν στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές αλλαγές των στοιχείων δικτύου και έργα γραμμών διασύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων της επέκτασης ή της αποξήλωσης γραμμών του συστήματος μεταφοράς την προσεχή τριετία. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται μόνο για μέτρα που αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο τουλάχιστον 100 MW διαζωνικής δυναμικότητας μεταξύ ζωνών προσφοράς ή σε προφίλ επί τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α)

προσδιορισμό των σχετικών στοιχείων ενεργητικού·

β)

τον τόπο·

γ)

είδος κάθε στοιχείου ενεργητικού·

δ)

τον αντίκτυπο στη δυναμικότητα διασύνδεσης ανά κατεύθυνση μεταξύ των ζωνών προσφοράς·

ε)

την εκτιμώμενη ημερομηνία περάτωσης.

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται μία εβδομάδα πριν από την ετήσια εκχώρηση δυναμικότητας, αλλά το αργότερο τη 15η ημερολογιακή ημέρα του μηνός που προηγείται του έτους το οποίο αφορά η εκχώρηση. Οι πληροφορίες επικαιροποιούνται με τις σχετικές μεταβολές πριν από το τέλος Μαρτίου, το τέλος Ιουνίου και το τέλος Σεπτεμβρίου του έτους το οποίο αφορά η εκχώρηση.

Άρθρο 10

Πληροφορίες σχετικά με τη μη διαθεσιμότητα υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει και υποβάλλει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τα ακόλουθα δεδομένα:

α)

προγραμματισμένη μη διαθεσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της προγραμματισμένης μη διαθεσιμότητας των γραμμών διασύνδεσης και του συστήματος μεταφοράς οι οποίες μειώνουν τη διαζωνική δυναμικότητα μεταξύ των ζωνών προσφοράς πώλησης κατά 100 MW και άνω επί τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα, προσδιορίζοντας:

τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού,

τον τόπο,

το είδος κάθε στοιχείου ενεργητικού,

τον εκτιμώμενο αντίκτυπο στη δυναμικότητα διασύνδεσης ανά κατεύθυνση μεταξύ των ζωνών προσφοράς,

τους λόγους της μη διαθεσιμότητας,

τις εκτιμώμενες ημερομηνίες έναρξης και λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας·

β)

μεταβολές της πραγματικής διαθεσιμότητας των γραμμών διασύνδεσης και του συστήματος μεταφοράς οι οποίες μειώνουν τη διαζωνική δυναμικότητα μεταξύ των ζωνών προσφοράς κατά 100 MW και άνω επί τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα, προσδιορίζοντας:

τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού,

τον τόπο,

το είδος κάθε στοιχείου ενεργητικού,

τον εκτιμώμενο αντίκτυπο στη ανά κατεύθυνση διαζωνική δυναμικότητα μεταξύ των ζωνών προσφοράς,

τους λόγους της μη διαθεσιμότητας,

την ημερομηνία έναρξης και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας·

γ)

μεταβολές της πραγματικής διαθεσιμότητας της υπεράκτιας υποδομής του συστήματος οι οποίες μειώνουν την έγχυση ισχύος κατά 100 MW και άνω επί τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα, προσδιορίζοντας:

τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού,

τον τόπο,

το είδος κάθε στοιχείου ενεργητικού,

την εγκατεστημένη δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια (MW) που συνδέεται με το στοιχείο ενεργητικού,

την έγχυση αιολικής ενέργειας (MW) τη στιγμή της μεταβολής της διαθεσιμότητας,

τους λόγους της μη διαθεσιμότητας,

την ημερομηνία έναρξης και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας.

2.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με το στοιχείο α) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη λήψη απόφασης σχετικά με την προγραμματισμένη μη διαθεσιμότητα.

3.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με τα στοιχεία β) και γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη μεταβολή της πραγματικής διαθεσιμότητας.

4.   Όσον αφορά τις πληροφορίες σύμφωνα με τα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 1, οι ΔΣΜ επιτρέπεται να επιλέγουν να μην προσδιορίζουν σχετικό στοιχείο ενεργητικού και τη θέση του, εάν αυτά τα δεδομένα έχουν χαρακτηριστεί «ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας» σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο δ) της οδηγίας του Συμβουλίου 2008/114/ΕΚ (3). Δεν θίγονται ωστόσο οι λοιπές υποχρεώσεις κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 11

Πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση και την προσφορά διαζωνικής δυναμικότητας

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ ή, κατά περίπτωση, διαχειριστής εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς υπολογίζει και παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες εγκαίρως πριν από τη διαδικασία εκχώρησης:

α)

την προβλεπόμενη και προσφερόμενη ανά κατεύθυνση δυναμικότητα (MW) μεταξύ ζωνών προσφοράς, στην περίπτωση που η εκχώρηση δυναμικότητας βασίζεται σε συντονισμένη καθαρή δυναμικότητα μεταφοράς· ή

β)

τις σχετικές παραμέτρους που βασίζονται στη ροή, στην περίπτωση που η εκχώρηση δυναμικότητας βασίζεται στη ροή.

Οι ΔΣΜ ή, κατά περίπτωση, οι διαχειριστές εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των σχετικών πληροφοριών που υπολογίζουν και παρέχουν.

2.   Οι πληροφορίες κατά την παράγραφο 1 στοιχείο α) δημοσιεύονται όπως ορίζεται στο παράρτημα.

3.   Για τις ζεύξεις συνεχούς ρεύματος, παρέχονται στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας από τους ΔΣΜ επικαιροποιημένες πληροφορίες, το αργότερο μία ώρα αφότου αυτές περιέλθουν σε γνώση τους, σχετικά με τυχόν περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση διαθέσιμης διασυνοριακής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής περιορισμών στη σταδιακή κλιμάκωση της ηλεκτροπαραγωγής (ramping) ή ορίων ενδοημερήσιας μεταφοράς.

Οι διαχειριστές ζεύξεων συνεχούς ρεύματος θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των σχετικών πληροφοριών που παρέχουν.

4.   Οι ΔΣΜ ή, κατά περίπτωση, οι διαχειριστές εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς, υποβάλλουν ετήσια έκθεση στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία αναφέρουν:

α)

τα κυριότερα κρίσιμα στοιχεία δικτύου που περιορίζουν την προσφερόμενη δυναμικότητα·

β)

την περιοχή (τις περιοχές) ελέγχου στην οποία (στις οποίες) υπάγονται τα εν λόγω κρίσιμα στοιχεία δικτύου·

γ)

τον βαθμό αύξησης της προσφερόμενης δυναμικότητας εάν αποφορτίζονταν τα κρίσιμα στοιχεία δικτύου·

δ)

όλα τα μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν για να αυξηθεί η προσφερόμενη δυναμικότητας και το εκτιμώμενο κόστος αυτών.

Κατά την εκπόνηση της έκθεσης, οι ΔΣΜ επιτρέπεται να επιλέγουν να μην προσδιορίζουν σχετικό στοιχείο ενεργητικού και τη θέση του, εάν αυτά τα δεδομένα έχουν χαρακτηριστεί «ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας» σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο δ) της οδηγίας 2008/114/ΕΚ.

Οι ΔΣΜ ή, κατά περίπτωση, οι διαχειριστές εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες της έκθεσης που υποβάλλουν.

Άρθρο 12

Πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της διαζωνικής μεταφοράς

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει και υποβάλλει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

στην περίπτωση άμεσης εκχώρησης, για κάθε αγοραία χρονική μονάδα και ανά κατεύθυνση μεταξύ ζωνών προσφοράς

τη δυναμικότητα (MW) που ζητεί η αγορά,

τη δυναμικότητα (MW) που εκχωρείται στην αγορά,

την τιμή της δυναμικότητας (νόμισμα/MW),

τα έσοδα από τη δημοπρασία (σε νόμισμα) για κάθε σύνορο μεταξύ ζωνών προσφοράς·

β)

για κάθε αγοραία χρονική μονάδα και ανά κατεύθυνση μεταξύ ζωνών προσφοράς, τη συνολική δυναμικότητα που ορίστηκε· στον πίνακα αντιστοίχισης ζευγών ζήτησης με ζεύγη προσφοράς·

γ)

πριν από κάθε καταχώριση δυναμικότητας μεταφοράς, τη συνολική δυναμικότητα που έχει ήδη εκχωρηθεί μέσω προγενέστερων διαδικασιών εκχώρησης, ανά αγοραία χρονική μονάδα και ανά κατεύθυνση·

δ)

για κάθε αγοραία χρονική μονάδα, τις τιμές για την επόμενη ημέρα σε κάθε ζώνη προσφοράς (νόμισμα/MWh)·

ε)

στην περίπτωση έμμεσης εκχώρησης, για κάθε αγοραία χρονική μονάδα, τις καθαρές θέσεις κάθε ζώνης προσφοράς (MW) και τα έσοδα συμφόρησης (σε νόμισμα) για κάθε σύνορο μεταξύ ζωνών προσφοράς·

στ)

τις προγραμματισμένες εμπορικές συναλλαγές επόμενης ημέρας, σε συγκεντρωτική μορφή, μεταξύ των ζωνών προσφοράς ανά κατεύθυνση και αγοραία χρονική μονάδα·

ζ)

τις φυσικές ροές μεταξύ ζωνών προσφοράς ανά αγοραία χρονική μονάδα·

η)

τις διαζωνικές δυναμικότητες που εκχωρήθηκαν μεταξύ ζωνών προσφοράς στα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες ανά κατεύθυνση, ανά εκχωρηθέν προϊόν και χρονική περίοδο.

2.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με

α)

τα στοιχεία α) και ε) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά από κάθε εκχώρηση δυναμικότητας·

β)

το στοιχείο β) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά από κάθε κύκλο αντιστοίχισης ζευγών ζήτησης με ζεύγη προσφοράς·

γ)

το στοιχείο γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο όταν απαιτείται η δημοσίευση των ποσοτήτων προσφερόμενης δυναμικότητας που καθορίζεται στο παράρτημα·

δ)

το στοιχείο δ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά από κλείσιμο της προθεσμίας υποβολής προσφορών·

ε)

το στοιχείο στ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται καθημερινά, το αργότερο μία ώρα μετά την τελευταία καταληκτική ώρα και, κατά περίπτωση, επικαιροποιούνται το αργότερο δύο ώρες μετά από κάθε ενδοημερήσια διαδικασία αντιστοίχισης ζευγών ζήτησης με ζεύγη προσφοράς·

στ)

το στοιχείο ζ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται για κάθε αγοραία χρονική μονάδα όσο γίνεται πλησιέστερα σε πραγματικό χρόνο και το αργότερο μία ώρα μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας·

ζ)

το στοιχείο η) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά την εκχώρηση.

3.   Οι διαχειριστές εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς ή, κατά περίπτωση, τα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν στους ΔΣΜ όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζονται για τον υπολογισμό των δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Οι διαχειριστές εκχώρησης δυναμικότητας μεταφοράς θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των πληροφοριών που παρέχουν.

Τα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των πληροφοριών που παρέχουν.

Άρθρο 13

Πληροφορίες σχετικά με μέτρα διαχείρισης της συμφόρησης

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

πληροφορίες σχετικά με την ανακατανομή ανά αγοραία χρονική μονάδα, προσδιορίζοντας:

τα μέτρα που λήφθηκαν (δηλαδή αύξηση ή μείωση της παραγωγής, αύξηση ή μείωση του φορτίου),

τα στοιχεία καθορισμού, τον τόπο και το είδος των συνιστωσών του δικτύου τις οποίες αφορούν τα μέτρα,

τους λόγους για τους οποίους λήφθηκαν τα μέτρα,

τη δυναμικότητα (MW) που επηρέασαν τα μέτρα που λήφθηκαν·

β)

πληροφορίες σχετικά με την αντίρροπη συναλλαγή των ροών ανά αγοραία χρονική μονάδα, προσδιορίζοντας:

τα μέτρα που λήφθηκαν (δηλαδή αύξηση ή μείωση των διαζωνικών συναλλαγών),

τις σχετικές ζώνες προσφοράς,

τους λόγους για τους οποίους λήφθηκαν τα μέτρα,

τη μεταβολή των διαζωνικών συναλλαγών (MW)·

γ)

οι δαπάνες που προέκυψαν σε συγκεκριμένο μήνα για τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) και για τυχόν άλλα διορθωτικά μέτρα.

2.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται

α)

στα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη λήξη της περιόδου λειτουργίας, εκτός από τους λόγους, οι οποίοι δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ημέρα μετά τη λήξη της περιόδου λειτουργίας·

β)

στο στοιχείο γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη του μήνα που αφορούν.

Άρθρο 14

Προβλέψεις παραγωγής

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει και παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

το άθροισμα της εγκατεστημένης δυναμικότητας παραγωγής (MW) όλων των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής με εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής τουλάχιστον 1 MW, ανά είδος παραγωγής·

β)

πληροφορίες σχετικά με κάθε σταθμό παραγωγής (υφιστάμενο και προγραμματισμένο) με εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής τουλάχιστον 100 MW. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν:

την ονομασία της μονάδας,

την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής (MW),

τον τόπο,

το επίπεδο της τάσης σύνδεσης,

τη ζώνη προσφοράς,

το είδος παραγωγής·

γ)

εκτίμηση της συνολικής προγραμματισμένης παραγωγής (MW) ανά ζώνη προσφοράς, ανά αγοραία χρονική μονάδα την επόμενη ημέρα·

δ)

πρόβλεψη της παραγωγής από αιολική και ηλιακή ενέργεια (MW) ανά ζώνη προσφοράς, ανά αγοραία χρονική μονάδα της επόμενης ημέρας.

2.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με

α)

το στοιχείο α) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται ετησίως, το αργότερο μία εβδομάδα πριν από το τέλος του έτους·

β)

το στοιχείο β) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται ετησίως για τα επόμενα τρία έτη, το αργότερο μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρώτου έτους το οποίο αφορούν τα δεδομένα·

γ)

το στοιχείο γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο έως τις 18:00 ώρα Βρυξελλών, μία ημέρα πριν από την πραγματική παράδοση·

δ)

το στοιχείο δ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο έως τις 18:00 ώρα Βρυξελλών, μία ημέρα πριν από την πραγματική παράδοση. Οι πληροφορίες επικαιροποιούνται τακτικά και δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια των ενδοημερήσιων συναλλαγών, με τουλάχιστον μία δημοσίευση επικαιροποιημένων πληροφοριών την ημέρα της πραγματικής παράδοσης, στις 8:00 ώρα Βρυξελλών. Οι πληροφορίες παρέχονται μόνον για όλες τις ζώνες προσφοράς στα κράτη μέλη στα οποία το ποσοστό έγχυσης ηλεκτρισμού από αιολική ή ηλιακή ενέργεια είναι τουλάχιστον 1 % ανά έτος ή για τις ζώνες προσφοράς στις οποίες το ποσοστό έγχυσης ηλεκτρισμού από αιολική ή ηλιακή ενέργεια είναι τουλάχιστον 5 % ανά έτος.

3.   Οι σταθμοί παραγωγής παρέχουν στον ΔΣΜ στου οποίου την περιοχή ελέγχου βρίσκονται όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζεται για τον υπολογισμό των δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Οι σταθμοί παραγωγής θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των σχετικών πληροφοριών που υποβάλλουν.

Άρθρο 15

Πληροφορίες σχετικά με τη μη διαθεσιμότητα μονάδων παραγωγής και σταθμών παραγωγής

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει και παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

προγραμματισμένη μη διαθεσιμότητα ισχύος 100 MW και άνω από μονάδα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών ισχύος 100 MW και άνω της προγραμματισμένης μη διαθεσιμότητας της συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα κατά τα τρία προσεχή έτη, προσδιορίζοντας:

την ονομασία του σταθμού παραγωγής,

την ονομασία της μονάδας παραγωγής,

τον τόπο,

τη ζώνη προσφοράς,

την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής (MW),

το είδος παραγωγής,

τη διαθέσιμη δυναμικότητα κατά τη διάρκεια του περιστατικού,

τους λόγους της μη διαθεσιμότητας,

την ημερομηνία έναρξης και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας·

β)

μεταβολές ισχύος 100 MW και άνω της πραγματικής διαθεσιμότητας μονάδας παραγωγής που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα, προσδιορίζοντας:

την ονομασία του σταθμού παραγωγής,

την ονομασία της μονάδας παραγωγής,

τον τόπο,

τη ζώνη προσφοράς,

την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής (MW),

το είδος παραγωγής,

τη διαθέσιμη δυναμικότητα κατά τη διάρκεια του περιστατικού,

τους λόγους της μη διαθεσιμότητας,

την ημερομηνία έναρξης και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας·

γ)

προγραμματισμένη μη διαθεσιμότητα ισχύος 200 MW και άνω από σταθμό παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών ισχύος 100 MW και άνω της προγραμματισμένης μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου σταθμού παραγωγής, που δεν δημοσιεύεται σύμφωνα με το στοιχείο α) και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα κατά τα τρία προσεχή έτη, προσδιορίζοντας:

την ονομασία του σταθμού παραγωγής,

τον τόπο,

τη ζώνη προσφοράς,

την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής (MW),

το είδος παραγωγής,

τη διαθέσιμη δυναμικότητα κατά τη διάρκεια του περιστατικού,

τους λόγους της μη διαθεσιμότητας,

την ημερομηνία έναρξης και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας·

δ)

μεταβολές ισχύος 100 MW και άνω της πραγματικής διαθεσιμότητας σταθμού παραγωγής με εγκατεστημένη ισχύ 200 MW και άνω, που δεν δημοσιεύονται σύμφωνα με το στοιχείο β) και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μία αγοραία χρονική μονάδα, προσδιορίζοντας:

την ονομασία του σταθμού παραγωγής,

τον τόπο,

τη ζώνη προσφοράς,

την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής (MW),

το είδος παραγωγής,

τη διαθέσιμη δυναμικότητα κατά τη διάρκεια του περιστατικού,

τους λόγους της μη διαθεσιμότητας, και

την ημερομηνία έναρξης και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης (ημέρα, ώρα) της μεταβολής της διαθεσιμότητας·

2.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με τα στοιχεία α) και γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη λήψη απόφασης σχετικά με την προγραμματισμένη μη διαθεσιμότητα.

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τα στοιχεία β) και δ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη μεταβολή της πραγματικής διαθεσιμότητας.

3.   Οι μονάδες παραγωγής παρέχουν στον ΔΣΜ στου οποίου την περιοχή ελέγχου βρίσκονται όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Οι μονάδες παραγωγής θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των δεδομένων που παρέχουν.

Άρθρο 16

Πραγματική παραγωγή

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ υπολογίζει και παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

την πραγματική παραγωγή (MW) ανά αγοραία χρονική μονάδα και για κάθε μονάδα παραγωγής με εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής τουλάχιστον 100 MW·

β)

το άθροισμα της παραγωγής ανά αγοραία χρονική μονάδα και ανά είδος παραγωγής·

γ)

την πραγματική ή εκτιμώμενη παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια (MW) για κάθε ζώνη προσφοράς ανά αγοραία χρονική μονάδα·

δ)

το άθροισμα του εβδομαδιαίου μέσου ποσοστού πλήρωσης όλων των ταμιευτήρων ύδατος και εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας (MWh) ανά ζώνη προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αριθμητικών δεδομένων για την ίδια εβδομάδα του προηγούμενου έτους.

2.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με

α)

το στοιχείο α) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται πέντε ημέρες μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας·

β)

το στοιχείο β) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας

γ)

το στοιχείο γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας και επικαιροποιούνται με βάση τις μετρούμενες τιμές, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Οι πληροφορίες παρέχονται μόνον για όλες τις ζώνες προσφοράς στα κράτη μέλη στα οποία το ποσοστό έγχυσης ηλεκτρισμού από αιολική ή ηλιακή ενέργεια είναι τουλάχιστον 1 % ανά έτος ή για τις ζώνες προσφοράς στις οποίες το ποσοστό έγχυσης ηλεκτρισμού από αιολική ή ηλιακή ενέργεια είναι τουλάχιστον 5 % ανά έτος·

δ)

το στοιχείο δ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται την τρίτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της εβδομάδας που αφορούν οι πληροφορίες. Οι πληροφορίες παρέχονται μόνον για όλες τις ζώνες προσφοράς στα κράτη μέλη στα οποία το ποσοστό έγχυσης ηλεκτρισμού από αυτό το είδος παραγωγής είναι τουλάχιστον 10 % ανά έτος ή για τις ζώνες προσφοράς στις οποίες το ποσοστό έγχυσης ηλεκτρισμού από αυτό το είδος παραγωγής τουλάχιστον 30 % ανά έτος.

3.   Οι μονάδες παραγωγής και οι σταθμοί παραγωγής παρέχουν στον ΔΣΜ στου οποίου την περιοχή ελέγχου βρίσκονται όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζεται για τον υπολογισμό των δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Οι μονάδες παραγωγής και οι σταθμοί παραγωγής θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των οικείων δεδομένων που παρέχουν.

Άρθρο 17

Εξισορρόπηση

1.   Για τις οικείες περιοχές ελέγχου, κάθε ΔΣΜ ή, κατά περίπτωση, λειτουργός αγοράς εξισορρόπησης, όπου υπάρχει αγορά εξισορρόπησης, παρέχει στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

τους κανόνες σχετικά με την εξισορρόπηση, στους οποίους συγκαταλέγονται:

διαδικασίες για την προμήθεια διαφόρων ειδών εφεδρειών εξισορρόπησης και ενέργειας εξισορρόπησης,

η μέθοδος αμοιβής τόσο για την παροχή εφεδρειών εξισορρόπησης όσο και για την απορρόφηση ενέργειας εξισορρόπησης,

η μέθοδος υπολογισμού των τελών διαταραχής της ισορροπίας,

κατά περίπτωση, περιγραφή του τρόπου με τον οποίο διενεργείται η διασυνοριακή εξισορρόπηση μεταξύ δύο ή περισσότερων περιοχών ελέγχου, και των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των παραγωγών και καταναλωτών·

β)

την ποσότητα των εφεδρειών εξισορρόπησης (MW) που έχει δεσμεύσει με συμβάσεις ο ΔΣΜ, προσδιορίζοντας:

την πηγή των εφεδρειών (παραγωγή ή φορτίο),

το είδος εφεδρείας (π.χ. εφεδρεία διατήρησης της συχνότητας / Frequency Containment Reserve, εφεδρεία αποκατάστασης της συχνότητας / Frequency Restoration Reserve, εφεδρεία αντικατάστασης / Replacement Reserve),

τη χρονική διάρκεια που καλύπτουν οι συμβάσεις εφεδρείας (π.χ. ωριαία, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια κ.λπ.).

γ)

τις τιμές που κατέβαλαν οι ΔΣΜ, ανά είδος προμήθειας εφεδρείας εξισορρόπησης και ανά περίοδο προμήθειας (νόμισμα/MW/περιόδου)·

δ)

τις αποδεκτές συγκεντρωτικές προσφορές πώλησης ανά μονάδα χρόνου εξισορρόπησης, χωριστά για κάθε είδος εφεδρείας εξισορρόπησης·

ε)

την ποσότητα της απορροφηθείσας ενέργειας εξισορρόπησης (MW), ανά μονάδα χρόνου εξισορρόπησης και ανά είδος εφεδρείας·

στ)

τις τιμές που κατέβαλαν οι ΔΣΜ για την απορρόφηση ενέργειας εξισορρόπησης, ανά μονάδα χρόνου εξισορρόπησης και ανά είδος εφεδρείας· παρέχονται χωριστά πληροφορίες σχετικά με τις τιμές για την αύξηση και τη μείωση της ρύθμισης·

ζ)

τις τιμές για τη διαταραχή της ισορροπίας, ανά μονάδα χρόνου εξισορρόπησης·

η)

τη συνολική ποσότητα διαταραχής της ισορροπίας, ανά μονάδα χρόνου εξισορρόπησης

θ)

το μηνιαίο οικονομικό ισοζύγιο της περιοχής ελέγχου, προσδιορίζοντας:

τις δαπάνες των ΔΣΜ για την προμήθεια εφεδρειών εξισορρόπησης και για την απορρόφηση ενέργειας εξισορρόπησης,

τα καθαρά έσοδα του ΔΣΜ μετά την εκκαθάριση των υπολοίπων του ενεργειακού ισοζυγίου με τα αρμόδια για τη διαταραχή του ισοζυγίου μέρη·

ι)

κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με διαζωνική εξισορρόπηση ανά μονάδα χρόνου εξισορρόπησης, προσδιορίζοντας:

τις ποσότητες των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν βάσει προσφορών αγοράς και πώλησης, ανά μονάδα χρόνου προμήθειας,

τις μέγιστες και ελάχιστες τιμές των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν βάσει προσφορών αγοράς και πώλησης, ανά μονάδα χρόνου προμήθειας,

την ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης που απορροφήθηκε από τις σχετικές περιοχές ελέγχου.

Οι λειτουργοί αγορών εξισορρόπησης θεωρούνται πρωταρχικοί ιδιοκτήτες των πληροφοριών που παρέχουν.

2.   Οι πληροφορίες σύμφωνα με

α)

το στοιχείο β) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο δύο ώρες πριν από την επόμενη διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων·

β)

το στοιχείο γ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά τη λήξη της διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων·

γ)

το στοιχείο δ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας·

δ)

το στοιχείο ε) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο 30 λεπτά της ώρας μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας. Σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, τα αριθμητικά στοιχεία επικαιροποιούνται όταν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα·

ε)

το στοιχείο στ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο μία ώρα μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας·

στ)

το στοιχείο ζ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν·

ζ)

το στοιχείο η) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο 30 λεπτά της ώρας μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας. Σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, τα αριθμητικά στοιχεία επικαιροποιούνται όταν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα·

η)

το στοιχείο θ) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο τρεις μήνες μετά τον μήνα επιχειρησιακής λειτουργίας. Σε περίπτωση που η εκκαθάριση είναι προκαταρκτική, τα αριθμητικά δεδομένα επικαιροποιούνται μετά την οριστική εκκαθάριση·

θ)

το στοιχείο ι) της παραγράφου 1 δημοσιεύονται το αργότερο μία ώρα μετά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας.

Άρθρο 18

Ευθύνη

Η ευθύνη του πρωταρχικού ιδιοκτήτη των δεδομένων, του πάροχου δεδομένων και του ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του παρόντος κανονισμού περιορίζεται στις περιπτώσεις της βαρείας αμέλειας και/ή της εκούσιας παράβασης καθήκοντος. Σε καμία περίπτωση οι ανωτέρω δεν ευθύνονται σε αποζημίωση προσώπου που χρησιμοποιεί τα δεδομένα, για οποιαδήποτε διαφυγόντα κέρδη, απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή οποιαδήποτε άλλη έμμεση, τυχαία ή επακόλουθη ζημία παντός είδους που προκύπτει από παράβαση των υποχρεώσεών τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 19

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009

Τα σημεία 5.5 έως 5.9 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 απαλείφονται με ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου 2015.

Άρθρο 20

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 4 παράγραφος 1 εφαρμόζεται 18 μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2013.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 15.

(2)  ΕΕ L 326 της 8.12.2011, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 345 της 23.12.2008, σ. 75.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Δημοσίευση των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2

Περίοδος εκχώρησης δυναμικότητας

Η πρόβλεψη διαζωνικής δυναμικότητας πρέπει να δημοσιεύεται

Η προσφερόμενη δυναμικότητα πρέπει να δημοσιεύεται

Ετήσια

Μία εβδομάδα πριν από την ετήσια διαδικασία εκχώρησης, αλλά το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου, για όλους τους μήνες του επόμενου έτους.

Μία εβδομάδα πριν από την ετήσια διαδικασία εκχώρησης, αλλά το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Μηνιαία

Δύο εργάσιμες ημέρες πριν από τη μηνιαία διαδικασία εκχώρησης, για όλες τις ημέρες του επόμενου μήνα

Δύο εργάσιμες ημέρες πριν από τη μηνιαία διαδικασία εκχώρησης.

Εβδομαδιαία

Κάθε Παρασκευή, για όλες τις ημέρες της επόμενης εβδομάδας

Την παραμονή της εβδομαδιαίας διαδικασίας εκχώρησης

Επόμενη ημέρα

 

Μία ώρα πριν από το κλείσιμο της αγοράς άμεσης παράδοσης, για κάθε αγοραία χρονική μονάδα.

Ενδοημερήσια

 

Μία ώρα πριν από την πρώτη ενδοημερήσια εκχώρηση και ακολούθως σε πραγματικό χρόνο, για κάθε αγοραία χρονική μονάδα.


Top