Barcelonaprocessen: Middelhavsunionen

Middelhavsunionen skal styrke relationerne mellem Europa og tredjelande i middelhavsområdet inden for rammerne af et styrket Euromedpartnerskab og skabe synlige og konkrete resultater for borgerne i regionen.

DOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet af 20. maj 2008 om Barcelonaprocessen: Middelhavsunionen [KOM (2008) 319 endelig udgave - Ikke publiceret i Den Europæiske Unions Tidende].

RESUMÉ

Formålet med denne meddelelse er at øge effektiviteten i Euromedpartnerskabet Den nye Middelhavsunion skal især udvikle:

Antallet af aktører, der omfattes heraf, er udvidet til 43 stater. Det drejer sig om alle medlemsstater i Den Europæiske Union (EU), Europa-Kommissionen, partnerlandene og observatører fra Euromedpartnerskabet (Mauritanien, Marokko, Algeriet, Tunesien, Egypten, Jordan, Den Palæstinensiske Myndighed, Israel, Libanon, Syrien, Tyrkiet og Albanien) og de andre Middelhavskyststater (Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Monaco).

Middelhavsunionen falder ind under rammerne for Euromedpartnerskabets fællesskabspolitikker og ordninger.

Institutionel driftsform

Partnerskabet udvikles med tanke på ligevægt og gensidig accept. Med dette for øje foreslås i meddelelsen:

Den Parlementariske Forsamling for Middelhavsregionen (APEM) har fået sin rolle bekræftet som forum for en parlamentarisk dialog og konsultativ instans om iværksættelsen af partnerskabet.

Projektets dimension

Barcelonaprocessen: Middelhavsunionen er rammen om iværksættelsen af det regionale og transnationale samarbejde, udvikling af regional samhørighed, økonomisk integration og infrastrukturersammenkoblinger.

Strategien i det vejledende program or Euromedregionen 2007-2013 gælder fortsat. Ekstraressourcer til finasiering af projekterne skal først og fremmest stamme fra:

Kontekst

Barcelonaprocessen er det eneste forum for en konstruktiv dialog, der sigter mod at bygge videre på politiske, socio-økonomiske reformer samt modernisering af Middelhavsregionen.

Liberalisering af handlen med EU med henblik på at skabe en frihandelzone har især gavnet eksport og investering. Imidlertid er det nødvendigt med mere gennemgribende og hurtige reformer for at nå frem til en effektiv regional integration.

Ved det første topmøde Barcelonaprocessen: Middelhavsunionen den 13. juli 2008 i Paris vedtog statscheferne en fælleserklæring (FR) i overensstemmelse med denne meddelelses vigtigste forslag.

Seneste ajourføring: 01.01.2008