Hvordan udviklingslandene kan hjælpes til at få udbytte af handel

Den Europæiske Union udarbejder praktiske metoder til at forbedre integrationen af handel i udviklingsstrategierne, således at den bringes i overensstemmelse med de grundlæggende mål om nedbringelse af fattigdom og bæredygtig udvikling.

DOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet: "Handel og udvikling - Hvordan udviklingslandene kan hjælpes til at få udbytte af handel" [KOM(2002) 513 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

RESUMÉ

EN FORSTÆRKET DIALOG MED PARTNERLANDENE

Reform af handelspolitikken som led i strategierne til bekæmpelse af fattigdom

Den Europæiske Union vil lægge større vægt på handelsspørgsmål i den politiske dialog, den fører med udviklingslandene, for derved at sikre en bedre integration af handelspolitiske spørgsmål i strategierne til bekæmpelse af fattigdom. Handelspolitikken bør være en integreret del heraf, således at den medvirker til at nå de grundlæggende mål, som sigter mod nedbringelse af fattigdommen og etablering af en bæredygtig udvikling. Den bør fremme en ligelig fordelt vækst og en bæredygtig menneskelig udvikling samt sikre en ansvarlig forvaltning af de naturlige ressourcer og beskyttelse af miljøet.

Tilpasning af den handelsrelaterede bistand til hvert lands særlige vilkår

For at nå dette mål må Kommissionen sikre sig, at finansieringen af den handelsrelaterede bistand, der udgør et af de seks prioriterede mål i udviklingspolitikken, således som de blev fastlagt i 2000, tilpasses de lokale behov, især hvad angår de mindst udviklede lande. Tilpasningen af hjælpen burde ideelt set ske efter en forudgående dialog på nationalt plan mellem offentlige myndigheder, den private sektor samt repræsentanter for arbejdstagere og civilsamfundet.

BEDRE UDNYTTELSE AF BISTANDEN FRA EU

De nationale og regionale strategidokumenter udgør de værktøjer, som gør det muligt at omsætte den politiske dialog til konkrete bistandsprogrammer. De handelspolitiske spørgsmål og deres sammenhæng med andre vigtige politikker for bæredygtig udvikling bør tages med i overvejelserne under hver etape af udarbejdelsen af strategidokumenter.

Kommissionen foreslår endvidere, at man i givet fald og i samråd med partnerlandet/-regionen styrker handelskomponenten i forbindelse med programmeringen af EU's udviklingsstøtte, idet følgende elementer bør indgå:

Kommissionen er ligeledes i færd med at undersøge muligheden for - i samarbejde med de multilaterale organer - at finansiere horisontale bistandsinitiativer på handelsområdet, som skal have til formål at gavne samtlige udviklingslande. For øjeblikket ydes praktisk talt al EU's udviklingsbistand på nationalt/regionalt grundlag. Men inden for dette område er det især nødvendigt at støtte multilaterale initiativer, der igangsættes i samarbejde med internationale organisationer; dette bør ske uden begrænsninger med hensyn til specifikke lande eller regioner.

EU'S BIDRAG TIL EN MERE EFFEKTIV INTERNATIONAL INDSATS

Det er vigtigt at sikre en maksimal udnyttelse af de kontakter, der findes mellem handelsområdet og alle andre vigtige områder, for at nå frem til en bæredygtig udvikling og skabe sammenhæng mellem de forskellige EU-politikker, som indeholder en ekstern dimension.

De eksisterende ordninger må reevalueres for at skabe en bedre koordinering med medlemsstaternes tiltag og for at fremme en større udveksling af "bedste praksis" mellem Kommissionen og medlemsstaterne og medlemsstaterne indbyrdes.

Det vil ligeledes være hensigtsmæssigt at slå til lyd for oprettelse af et snævrere samarbejde med de internationale organisationer, der råder over specifikke kompetencer på handelsområdet og inden for handelsrelaterede anliggender.

EU bør endvidere opfordre regionale udviklingsbanker (som f.eks. Den Afrikanske Udviklingsbank, Den Asiatiske Udviklingsbank og Den Interamerikanske Udviklingsbank) til at anvende større ressourcer til programmer til styrkelse af den handelsmæssige kapacitet.

I meddelelsen opfordres EU til at støtte WTO's sekretariat med teknisk bistand og til fortsat at bidrage til den særlige fond under Doha-udviklingsdagordenen (ES) (EN) (FR).

Seneste ajourføring: 30.05.2007