Ensartet og effektiv anvendelse af den fælles fiskeripolitik

1) MÅL

Iværksættelse af en handlingsplan for at lette samarbejdet om gennemførelsen af den fælles fiskeripolitik og etablering af en fælles inspektionsstruktur.

2) DOKUMENT

Kommissionens meddelelse - Vejen til en ensartet og effektiv gennemførelse af den fælles fiskeripolitik [KOM(2003) 130 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

3) RESUMÉ

Handlingsplan. I handlingsplanen opstilles der en EU-strategi i tråd med EU-bestemmelserne for bevarelse af inspektions- og overvågningsressourcerne.

Bedre udnyttelse af de nationale inspektions- og overvågningsressourcer. Kommissionen foreslår, at de disponible ressourcer først og fremmest anvendes i udvalgte områder. Den bestemmer, hvilke fiskerier og bestande der skal udvælges. Den forventer også, at der bliver vedtaget specifikke kontrolprogrammer. Den fastsætter fælles kontrolprioriteter, referencer for kontrol- og overvågningsaktiviteter, og hvilke kontrolforanstaltninger der skal gennemføres. Medlemsstaterne er de hovedansvarlige for kontrollen med fiskeriet efter deres fiskeressourcer, og de træffer alle foranstaltninger, der er nødvendige for at lette gennemførelsen af programmerne.

Forbedret operativt samarbejde. Kommissionen tilstræber at rationalisere dataregistreringen og -rapporteringen til myndighederne. Den går ind for, at der gennemføres pilotprojekter vedrørende elektroniske rapporteringsværktøjer og logbøger.

For at lette adgangen til kontroloplysninger kan medlemsstaterne udpege koordinatorer, der skal videregive sådanne oplysninger til inspektørerne i andre medlemsstater. Kommissionen sørger i samarbejde med medlemsstaterne endvidere for, at oplysningerne håndteres fortroligt. Den undersøger sammen med de nationale myndigheder, hvordan de operative kommunikationsrutiner kan samordnes.

Med henblik på forbedret opfølgning af overtrædelser stiller Kommissionen listen over nationale koordinatorer til rådighed for eventuelt interesserede aktører. Samtidigt sørger medlemsstaterne for, at koordinatorerne kan handle på alle relevante aktørers vegne.

Samordnet overvågning. Medlemsstaterne udveksler inspektører bl.a. med henblik på overvågning af fiskeri på tværs af grænserne. Kommissionen undersøger hvert år sammen med repræsentanter for fiskeriet de indberettede overtrædelser. Kommissionen fastlægger kontrolprocedurer for at lette samarbejdet.

Tilbagemelding og revision. Som led i samarbejdet mellem Kommissionen og de nationale myndigheder giver Kommissionen tilbagemelding om oplysningerne om den foretagne inspektion og kontrol.

EU-fiskerikontrolorganet. For at gøre kontrollen mere effektiv foreslår Kommissionen, at EU vedtager kontrol- og overvågningsstrategier. Den foreslår også, at medlemsstaternes kontrol- og overvågningsressourcer grupperes. EU-fiskerikontrolorganet har ansvaret for, hvordan disse ressourcer anvendes.

EU-fiskerikontrolorganets opgave og medlemsstaternes og Kommissionens roller.

Det foreslås, at EU-fiskerikontrolorganet tager sig af planlægningen og tilrettelæggelsen af de nationale kontrol- og overvågningsressourcers anvendelse.

Det kan stå for uddannelse af inspektører og give vejledning om, hvilke zoner, bestande eller fiskerier der skal kontrolleres.

Medlemsstaterne skal afsætte de menneskelige og tekniske ressourcer, der er nødvendige for, at fiskerikontrolorganet kan fungere efter hensigten. Medlemsstaterne sørger også for, at deres inspektører overholder fiskerikontrolorganets planlægning. Fiskerikontrolorganets oprettelse fritager på ingen måde medlemsstaterne for deres kontrol- og overvågningsforpligtelser.

Kommissionen er ansvarlig for den fælles fiskeripolitiks retsforskrifter, som den evaluerer, og repræsenterer EU internationalt. Takket være EU's kontrol- og overvågningsstrategier er Kommissionen med til at samordne foranstaltningerne, og den deltager i samarbejdet mellem de forskellige parter. Den sørger bl.a. for, at medlemsstaterne stiller passende midler til rådighed til gennemførelse af de fælles strategier.

Andre opgaver for EU-fiskerikontrolorganet. EU-fiskerikontrolorganet vil også kunne indsamle og evaluere oplysninger og påtage sig visse forpligtelser som led i aftaler mellem regionale fiskeriorganisationer eller bilaterale aftaler. På anmodning af Kommissionen vil den kunne yde teknisk bistand.

4) gennemførelsesforanstaltninger

5) videreførelse af arbejdet

Seneste ajourføring: 18.11.2003