Overordnede retningslinjer for den økonomiske politik 2003-2005

De overordnede retningslinjer for den økonomiske politik er hovedhjørnestenen i samordningen af medlemsstaternes økonomiske politik. For første gang dækker disse overordnede retningslinjer tre på hinanden følgende år ud fra et ønske om at rationalisere og synkronisere processen med samordning af den økonomiske politik med beskæftigelsespolitikken. De overordnede retningslinjer for 2003-2005 lægger vægten på det bidrag, som den økonomiske politik kan yde til Lissabon-dagsordenen med henblik på, at EU inden 2010 bliver den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden.

DOKUMENT

Rådets henstilling 2003/555/EF af 26. juni 2003 om de overordnede retningslinjer for medlemsstaternes og Fællesskabets økonomiske politik (for perioden 2003-2005) [Se ændringsretsakt(er)].

RESUMÉ

Del I indeholder de overordnede retningslinjer for alle medlemsstaterne og Fællesskabet og et afsnit om de særlige udfordringer, euroområdet står overfor. Del II beskæftiger sig med de henstillinger, der gælder for de enkelte medlemsstater, og tager højde for hvert lands særlige situation. Europa-Kommissionen ajourfører de overordnede retningslinjer for 2004 i en ny henstilling. Denne integrerer de ti nye medlemsstater i de gældende rammer for samordning af den økonomiske politik. For de hidtidige femten medlemsstater har retningslinjerne fortsat gyldighed.

GENERELLE ØKONOMISK-POLITISKE RETNINGSLINJER

Realisering af målet i Lissabon-strategien

Lissabon-dagsordenen. I foråret 2000 satte Den Europæiske Union (EU) sig som mål at blive "den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden". For bedre at nå dette mål har EU besluttet at rationalisere de forskellige processer for samordning af den økonomiske politik og beskæftigelsen. De overordnede retningslinjer for den økonomiske politik lægger vægten på denne politiks bidrag til Lissabon-dagsordenen i perioden 2003-2005. De overordnede retningslinjer for den økonomiske politik fokuserer på de centrale økonomisk-politiske spørgsmål og prioriteterne i de næste tre år. De indeholder tillige henstillinger vedrørende kravene på kort sigt, som vil blive revideret hvert år efter behov.

Beskæftigelsespolitik. Ud over disse overordnede retningslinjer for den økonomiske politik skal medlemsstaterne også anvende beskæftigelsesretningslinjerne og de hertil hørende henstillinger.

Styrkelse af EU's økonomi

Økonomisk vækst. Den økonomiske vækst har vist sig at blive betydeligt svagere end forventet på grund af geopolitiske spændinger, aftagende ekstern efterspørgsel og faldende tillid i erhvervslivet og blandt forbrugerne. Der vil derfor sandsynligvis ske en vis forværring i beskæftigelsesudsigterne i 2003. Inflationen har holdt sig lige over 2 %, men den kunne fremover falde til under 2 %. Den økonomiske politik bør derfor skabe tillid og dermed bidrage til en stærkere intern efterspørgsel, jobskabelse og en forøgelse af vækstpotentiellet på mellemlang sigt.

En vækst- og stabilitetsorienteret makroøkonomisk politik

Makroøkonomisk politik. Denne politik spiller en afgørende rolle for at opretholde vækst og beskæftigelse og for at bevare prisstabilitet. Medlemsstaterne bør navnlig:

Hvad lønudviklingen angår, bør medlemsstaterne fremme hensigtsmæssige rammevilkår for lønforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter. De skal sikre:

Økonomiske reformer for at øge vækstpotentiellet

Strukturreformer. Strukturreformer er afgørende for at øge EU's vækstpotentiel. For at opnå flest mulige synergieffekter bør de gennemføres under den størst mulige samordning. Medlemsstaterne bør træffe følgende foranstaltninger inden for de kommende tre år (reformerne til forøgelse af beskæftigelsen er beskrevet nærmere i beskæftigelsesretningslinjerne):

Beskæftigelse:

Produktivitet:

Styrke holdbarheden i væksten

Sikring af de offentlige finansers holdbarhed på lang sigt:

Økonomisk og social samhørighed:

Miljø: effektiv forvaltning af naturressourcerne:

Særlige udfordringer i euroområdet

Udfordringer. Den økonomiske vækst har været lavere end vækstpotentiellet i 2002. Retningslinjerne opregner følgende fire udfordringer for euroområdet:

Henstillinger. Rådet henstiller til de nationale beslutningstagere i euroområdet at opstille et policy-mix i den økonomiske politik, der er foreneligt med prisstabilitet og behovet for at øge tilliden i erhvervslivet og hos forbrugerne. Desuden bør landene i euroområdet opretholde budgetstillinger, der korrigeret for konjunkturudsving er tæt på balance eller udviser overskud. Under alle omstændigheder bør de sikre en årlig forbedring på mindst 0,5 % af BNP og i tilfælde af uforholdsmæssigt store underskud korrigere situationen. De opfordres til at undersøge årsagerne til inflationsforskellene med henblik på at træffe foranstaltninger inden for de sektorer, hvor disse forskelle er uønskede. Hvad angår samordningen af den økonomiske politik, bør landene i euroområdet uddybe analysen og diskussionen af den økonomiske udvikling (informationsudveksling, ekstern repræsentation, mm.) og forbedre effektiviteten af samordningsprocedurerne på strukturreformområdet.

LANDESPECIFIKKE ØKONOMISK-POLITISKE RETNINGSLINJER

Del II af de overordnede retningslinjer for den økonomiske politik indeholder for hver af medlemsstaterne en opstilling af udfordringerne og inden for rammerne af den overordnede strategi specifikke henstillinger, der tager højde for forskellene i økonomiske resultater, udsigter og strukturer. Nedenfor anføres alene de vigtigste udfordringer, som hver enkelt medlemsstat står overfor.

Belgien

Danmark

Tyskland

Grækenland

Spanien

Frankrig

Irland

Italien

Luxembourg

Nederlandene

Østrig

Portugal

Finland

Sverige

Det Forenede Kongerige

Cypern

Den Tjekkiske Republik

Estland

Ungarn

Letland

Litauen

Malta

Polen

Slovakiet

Slovenien

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelse

Gennemførelse i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Rådets henstilling 2003/555/EF

-

-

EUT L 195 af 1.8.2003

Ændringsretsakt(er)

Ikrafttrædelse

Gennemførelse i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens henstilling om 2004-opdateringen af de overordnede retningslinjer for medlemsstaternes og Fællesskabets økonomiske politik (for perioden 2003-2005)[KOM(2004) 238]

-

-

-

TILHØRENDE RETSAKTER

Henstilling fra Kommissionen om de overordnede retningslinjer for medlemsstaternes og Fællesskabets økonomiske politikker [KOM(2005) 141 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]

Europa-Kommissionen fremlagde den 12. april 2005 en henstilling om de overordnede retningslinjer for medlemsstaternes økonomiske politik for perioden 2005-2008. Den tog Lissabon-strategien op igen med ønske om at gøre målsætningerne for de overordnede retningslinjer mere konkrete.

Kommissionen har behandlet følgende:

Den makroøkonomiske vækst- og beskæftigelsesfremmende politik. Medlemsstaterne skal:

Mikroøkonomiske reformer med henblik på at øge vækstpotentialet. Kommissionen henstiller, at medlemsstaterne:

Kommissionens henstilling indgår i retningslinjerne for vækst og beskæftigelse (2005-2008). Den udgør del I i det samlede dokument. Anden del omfatter et forslag til Rådets afgørelse om retningslinjerne for medlemsstaternes beskæftigelsespolitik.

Meddelelse fra Kommissionen - Anden rapport om gennemførelsen af de overordnede retningslinjer for den økonomiske politik for perioden 2003-2005 (forelagt i overensstemmelse med EF-traktatens artikel 99, stk. 3) [KOM (2005) endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]

Kommissionen konkluderer i sin anden rapport, at der er blandede resultater ved gennemførelsen af de overordnede retningslinjer. Visse medlemsstater er gået hurtigere frem end andre: Belgien, Danmark, Finland, Irland, Nederlandene og Det Forenede Kongerige er fulgt forholdsvis godt med. I de nye medlemsstater går gennemførelsen af retningslinjerne godt, især på Cypern og i Slovakiet. Kommissionen vurderer, at erhvervsklimaet er blevet bedre for virksomhederne, at konkurrencepolitikken er blevet mere effektiv, og at miljøet er blevet sikrere. Den konstaterer, at tempoet i arbejdsmarkedsreformerne lader til at være opretholdt. Derimod beklager Kommissionen, at der kun er sket begrænset fremgang med overgangen til en videnbaseret økonomi. Desuden ser markedsintegrationsprocessen ud til at foregå i et langsommere tempo end tidligere. Kommissionen er bekymret over at flere medlemsstater ikke har en holdbar budgetstilling og/eller ikke korrigerer deres uforholdsmæssigt store offentlige underskud. De offentlige finansers holdbarhed på lang sigt var stadig ikke sikret i 14 medlemsstater i 2004. Alt i alt lader det overordnede tempo for reformerne at være uforandret i 2004. Det står klart, at med det nuværende samlede reformtempo kan det ikke garanteres, at retningslinjerne for 2003-2005 vil blive gennemført fuld ud, og derfor vil det være vanskeligt at nå Lissabon-målene.

Meddelelse fra Kommissionen om gennemførelsen af de overordnede retningslinjer for medlemsstaternes og Fællesskabets økonomiske politik for perioden 2003-2005 [KOM (2004) 20 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]

I denne meddelelse analyserer Kommissionen de foranstaltninger, der er blevet truffet eller påtænkes truffet i 2003. Den fremlægger ligeledes de oplysninger, der er nødvendige for at ajourføre de overordnede retningslinjer i 2004. En detaljeret vurdering af iværksættelsen af de specifikke henstillinger til hvert land fremlægges i et bilag [SEK(2004) 44 - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Generelt kan Kommissionen konstatere, at tempoet i reformerne er blevet øget på visse områder som f.eks. arbejdsmarkedet, konkurrencen, erhvervsklimaet, de nye teknologier, uddannelserne og pensionssystemerne. Derimod synes der ikke at være gjort tilstrækkelige fremskridt i henseende til markedsintegration, investeringer i forskning, miljøets samfundsmæssige holdbarhed og bæredygtighed. Derudover giver Kommissionen udtryk for bekymring over forværringen i en række medlemsstaters budgetstilling.

Seneste ajourføring: 04.07.2005