Det Europæiske Agentur for Net- og Informationssikkerhed (ENISA)

Da så meget afhænger af kommunikationsnet og informationssystemer, er sikkerheden blevet et stadig mere påtrængende emne for samfundet. For at garantere brugerne den størst mulige grad af sikkerhed har Den Europæiske Union (EU) vedtaget at oprette et europæisk agentur for net- og informationssikkerhed (ENISA), som skal rådgive Kommissionen og EU-medlemsstaterne samt koordinere de foranstaltninger, de træffer for at sikre deres informationsnet og -systemer.

DOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 460/2004 af 10. marts 2004 om oprettelse af et europæisk agentur for net- og informationssikkerhed [Se ændringsretsakt(er)].

RESUMÉ

Brugen af IT og netværk * er blevet et væsentligt element i hverdagen. Med kommunikationsnettenes og informationssystemernes * eksponentielle udvikling er sikkerheden blevet et stadig mere påtrængende emne for samfundet.

Faktisk har de gentagne brud på netværkssikkerheden * allerede medført betydelig økonomisk skade, undermineret brugernes tillid og bremset udviklingen af elektronisk handel. Et angreb på centrale informationssystemer kan få alvorlige konsekvenser for leveringen af tjenesteydelser, der er af stor betydning for EU-borgernes trivsel. Med mangedoblingen af internetforbindelser og udviklingen af nettene bliver kravene til sikkerhed endnu mere presserende.

Enkeltpersoner, offentlige administrationer og virksomheder har reageret ved at indføre sikkerhedsfremmende teknologi og sikkerhedsprocedurer. Bortset fra visse administrative net er der ikke noget systematisk grænseoverskridende samarbejde mellem EU-medlemsstaterne på dette område.

Mål

Formålet med Det Europæiske Agentur for Net- og Informationssikkerhed (ENISA) er at styrke Den Europæiske Unions (EU), EU-medlemsstaternes og erhvervslivets evne til at forebygge og reagere på problemer vedrørende net- og informationssikkerhed.

Derudover yder ENISA bistand og rådgivning til Kommissionen og EU-medlemsstaterne. ENISA kan også blive bedt om at bistå Kommissionen i udarbejdelsen af tekniske beskrivelser forud for opdatering og udbygning af EU-lovgivningen.

Desuden skal ENISA lette og fremme samarbejdet mellem den offentlige og den private sektors aktører og således udvikle et tilstrækkelig højt ekspertiseniveau i EU-medlemsstaterne.

Opgaver

For at nå ovennævnte mål skal ENISA varetage følgende opgaver:

Organisation

ENISA består af:

Anmodninger til ENISA

Anmodninger om rådgivning og bistand fra ENISA skal rettes til den administrerende direktør og ledsages af redegørende baggrundsoplysninger. Anmodninger til ENISA kan fremsættes af Europa-Parlamentet, Kommissionen eller et kompetent organ udpeget af en EU-medlemsstat (f.eks. en national tilsynsmyndighed).

Uafhængighed

ENISAs rådgivning og udtalelser vil kun blive accepteret af enkeltpersoner, offentlige forvaltninger og virksomheder, hvis ENISAs uafhængighed er sikret og anerkendt. Derfor kræves det, at medlemmerne af bestyrelsen, den administrerende direktør samt de eksterne eksperter, der deltager i ad hoc-arbejdsgrupperne, afgiver en erklæring om, at de ikke har nogen interesser, der kan drage deres uafhængighed i tvivl.

Åbenhed

ENISA skal sikre, at offentligheden og eventuelle interesserede parter får objektive, pålidelige og let tilgængelige oplysninger, især vedrørende resultaterne af dets arbejde. Adgangen til ENISAs dokumenter er de samme som de almindelige bestemmelser i forordning (EF) nr. 1049/2001.

Sæde og varighed

ENISA har sæde i Heraklion i Grækenland. ENISAs aktiviteter kører i en otteårs periode fra 14. marts 2004 for en periode på ni år og seks måneder.

Dokumentets nøglebegreber

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i EU-medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Forordning (EF) nr. 460/2004

14.3.2004

-

EUT L 77 af 13.3.2004

Ændringsretsakt(er)

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i EU-medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Forrodning (EF) nr. 1007/2008

1.11.2008

-

EUT L 293 af 31.10.2008

Forrodning (EF) nr. 580/2011

25.6.2011

-

EUT L 165 af 24.6.2011

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet af 1. juni 2007 om evalueringen af Det Europæiske Agentur for Net- og Informationssikkerhed (ENISA) [KOM(2007) 285 endelig – Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]. ENISA er blevet evalueret af en ekstern ekspertgruppe, der sammen med ENISAs bestyrelse fremlægger sine anbefalinger vedrørende en forlængelse af ENISAs mandat, dets opgaver, dets ressourcer og især dets beliggenhed. For at komplettere evalueringen har Kommissionen derudover besluttet at organisere en offentlig høring og en effektundersøgelse.

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget af 31. maj 2006: En strategi for et sikkert informationssamfund – “Dialog, partnerskab og myndiggørelse” [KOM(2006) 251 endelig – Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]. Kommissionen vil puste nyt liv i den europæiske strategi for net- og informationssikkerhed. Det er hensigten er at kortlægge de aktuelle problemer og foreslå foranstaltninger og initiativer til at løse dem. Kommissionen foreslår en fremgangsmåde, som inddrager alle de berørte parter, og som bygger på dialog, partnerskab og myndiggørelse.

See also

Seneste ajourføring: 22.03.2013