FTI Clean Sky

Det fælles teknologiinitiativ (FTI) "Clean Sky" sigter mod at etablere et offentligt-privat forskningspartnerskab på EU-plan inden for luftfart med henblik på at udvikle den nødvendige teknologi til at gøre luftfarten ren, innovativ og konkurrencedygtig.

DOKUMENT

Rådets forordning (EF) nr. 71/2008 af 18. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Clean Sky.

RESUMÉ

Det fælles teknologiinitiativ (FTI) "Clean Sky" indgår i særprogrammet "Samarbejde" (syvende rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling).

Mål

Initiativet "Clean Sky" gælder frem til den 31. december 2017 og har primært til formål:

Det er hensigten med "Clean Sky", at CO2-udslippet frem til 2020 skal mindskes med 50 %, NOx med 80 % og støjforureningen med 50 %.

"Integrerede teknologidemonstratorer" (ITD)

Seks tekniske områder, der omfatter alle aspekter af flyproduktion, og som kaldes "integrerede teknologidemonstratorer", udgør strukturen i "Clean Sky". De udgør rammen for forskningsaktiviteterne fra eksperimentfasen til demonstrationer i luften.

De seks ITD er:

En uafhængig teknisk evaluator skal evaluere og følge op på resultatet af undersøgelserne på disse forskellige områder med henblik på at maksimere programmets virkning, hvad angår miljømålene.

Medlemmer og organer

Der er følgende stiftende medlemmer:

Det består af følgende organer:

Gruppen af repræsentanter for nationalstaterne er foretagendets rådgivende organ.

Budget

Fællesskabets bidrag er højst 800 mio. EUR fra budgetbevillingerne til området "Transport" under særprogrammet for "Samarbejde". Hertil kommer et bidrag, der (som minimum) modsvarer bidraget fra foretagendets øvrige medlemmer, hvilket giver et samlet budget på 1,6 mia. EUR.

Generelle bestemmelser

"Clean Sky" er et fællesskabsorgan og dermed en juridisk person.

Yderligere oplysninger om FTI "Clean Sky's" målsætninger og virksomhed, dets status og virke, dets medlemmers og organers rolle og opgaver samt dets finansiering findes i bilaget til denne forordning.

Kontekst

Ud over "Clean Sky" er der planer om fem andre initiativer af samme slags inden for miniaturisering (ENIAC), usynlige informationssystemer (ARTEMIS), innovativ medicin, brint og brændstofceller og global overvågning for miljø og sikkerhed (GMES).

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato - Udløbsdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Forordning (EF) nr. 71/2008

7.2.2008 – 31.12.2017

-

EUT L 30 af 4.2.2008

Ændringer og rettelser, der følger af forordning (EF) nr. 71/2008 er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede version har ingen retsvirkning.

See also

Seneste ajourføring: 09.11.2011