Investering i forskning: en handlingsplan for Europa

EU skal tilvejebringe et solidere grundlag af offentlig forskning, som kan trække større private investeringer med sig, hvis det skal nå det mål, der går ud på at anvende 3 % af BNP (bruttonationalproduktet) på forskning inden 2010.

DOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen: "Investering i forskning: en handlingsplan for Europa" [KOM(2003) 226 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

RESUMÉ

Det Europæiske Råd fastsatte på sit møde i Barcelona i marts 2002 målet om at øge investeringerne i forskning og teknologisk udvikling og at bygge bro over kløften til Europas vigtigste konkurrenter. Disse investeringer skulle øges fra 1,9% til 3% af BNP i EU inden 2010, og erhvervslivets andel skulle stige til to tredjedele af de samlede investeringer.

Den aktuelle situation viser, at afstanden mellem EU og USA med hensyn til investeringer i forskning allerede overstiger 130 mia. EUR om året og fortsat vokser.

For at opfylde målet på 3% af BNP inden 2010, heraf de to tredjedele fra den private sektor, bør den offentlige sektor og erhvervslivet i EU hvert år i gennemsnit øge deres respektive forskningsudgifter med 6,5% og 9,5%.

Dette initiativ udgør Kommissionens strategiske svar på det mål, som Det Europæiske Råd i Lissabon i marts 2000 fastsatte, nemlig at gøre EU til den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden inden 2010. Det supplerer en række europæiske tiltag inden for erhvervs- og innovationspolitik samt strukturelle reformer på kapital-, arbejds-, produkt- og tjenestemarkedet.

HANDLINGSPLAN

Handlingsplanens tiltag er inddelt i fire hovedgrupper:

SIKRE EN EUROPÆISK KOORDINERINGSPROCES

Denne koordineringsproces er vigtig for at sikre, at medlemsstaterne lærer af hinanden og træffer foranstaltninger, der er indbyrdes sammenhængende.

BEDRE OFFENTLIG STØTTE TIL FORSKNING OG TEKNOLOGISK INNOVATION

Handlingsplanen retter sig mod behovet for at øge og forbedre de menneskelige ressourcer, styrke det offentlige forskningsgrundlag og gøre de forskellige offentlige finansieringsredskaber mere effektive.

Direkte foranstaltninger og skattemæssige incitamenter kan anvendes til både store virksomheder og SMV'er, mens garantiordninger og risikokapitalordninger hovedsagelig vedrører SMV'er.

Tiltag: give forskning og innovation en central placering under strukturfondene, strømline finansieringen af samarbejdsprojekter under Eureka, optimere kombinationen af finansieringsredskaber og udvikle samarbejdet mellem det sjette rammeprogram for forskning og ERBD (DE) (EN) (FR) (Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling).

OMDIRIGERING AF DE OFFENTLIGE UDGIFTER TIL FORSKNING OG INNOVATION

På baggrund af den aktuelle økonomiske nedgang er det så meget desto vigtigere at sikre, at budgetpolitikkerne fremmer investeringer, der fører til en større, holdbar vækst i fremtiden.

FORBEDRING AF RAMMEBETINGELSERNE FOR PRIVAT INVESTERING I FORSKNING

Handlingsplanen sigter mod at forbedre vilkårene for forskning og teknologisk udvikling i Europa: beskyttelse af intellektuel ejendomsret, regulering af produktmarkeder, konkurrenceregler, finansmarkeder, beskatningsvilkår og virksomhedernes behandling af forskning i deres ledelses- og regnskabspraksis.

STATUS

Ifølge data, Eurostat leverede i marts 2005, var forsknings- og udviklingsintensiteten (målt som forskningsudgifterne i procent af BNP) 1,93 % i 2002 i EU25 mod 1,82 % i 1998. Forskningsudgifterne er gennemsnitligt steget med 4 % om året mellem 1999 og 2002. I USA, derimod, udgjorde forskningsudgifterne 2,76 % af BNP i 2003 og i Japan 3,12 % i 2002.

Ifølge Eurostat finansierede virksomhedssektoren i 2001 55 % af de samlede forskningsudgifter i EU25, hvor den i USA og Japan stod for 74 % i 2002. I 2003 registreredes den største forskningsintensitet i Sverige (4,27 % af BNP i 2001) og Finland (3,51 %), fulgt af Danmark (2,60 %), Tyskland (2,50 %), Belgien (2,33 %), Frankrig og Østrig (2,19 % hver).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Forslag til Rådets henstilling om lettelse af medlemsstaternes udstedelse af ensartede visa til kortvarigt ophold for forskere fra tredjelande, som rejser inden for Det Europæiske Fællesskab med henblik på videnskabelig forskning [KOM(2004) 178 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Beretning fra Kommissionen til Det Europæiske Råds forårsmøde: "Gennemførelse af Lissabon-strategien - Reformer for Den Udvidede Europæiske Union" [KOM (2004) 29 endelig/2 - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Meddelelse fra Kommissionen - Videnskab og teknologi, nøglen til Europas fremtid - Retningslinjer for EU's politik til støtte af forskning [KOM(2004) 353 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Seneste ajourføring: 30.07.2007