Sjette rammeprogram (2000-2006): Luftfart og rumfart

Dette særprogram vil udvikle det europæiske forskningspotentiale indenfor luftfart og rumfart med henblik på at forbedre sikkerheden, miljøbeskyttelsen og industriens konkurrenceevne.

DOKUMENT

Rådets beslutning 2002/835/EF af 30. september 2002 om vedtagelse af et særprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration: "Strukturering af det europæiske forskningsrum" (2002-2006) [De Europæiske Fællesskabers Tidende L 294 af 29.10.2002].

RESUMÉ

Rummet er ikke længere kun eksperternes anliggende. Rumteknologien anvendes nu inden for alle økonomiske, sociale og kulturelle sektorer, så meget mere, som luft- og rumfartsindustrien er af strategisk betydning for teknologi, økonomi, forsvar og beskæftigelse.

Europa kan i øjeblikket opvise flere virksomhedsgrupper, som er aktive på dette område: EADS, Airbus, BAE Systems og Arianespace, som forener partnere fra hele Den Europæiske Union (EU) og bekræfter deres stilling som førende på verdensmarkedet gennem projekter som Airbus A380, Ariane 5-raketten, initiativet GMES (Global miljø- og sikkerhedsovervågning) og satellitnavigationssystemet Galileo.

Samtidig er luftfarten den transportform, der har haft den mest spektakulære vækst i de seneste årtier. Men denne udvikling i lufttransporten har ført til overbelastning af lufthavnene og af flyvekontrolsystemerne.

Der er i 6. rammeprogram afsat 1 075 mio. EUR til dette forskningstema (EN), og foranstaltningerne er centreret om to store områder :

A) LUFTFART

Sikkerhed, rentabilitet og bæredygtighed er den europæiske luftfarts tre prioriterede mål. I rapporten "European aeronautics: A vision for 2020" opregnes fem hovedprincipper:

Med udgangspunkt i disse anbefalinger vil forskningen blive koncentreret om fire hovedaktiviteter:

B) LUFTRUMMET

Udnyttelsen af rummet er et nøgleelement i moderne teknologi. Satellitteknik indgår i en række dagligdags sammenhænge i mange sektorer: landbrug, fiskeri, transport, telekommunikation, miljø, fælles sikkerhed osv.

EU har i samarbejde med Den Europæiske Rumorganisation (ESA) udviklet en fælles strategi baseret på rumteknikkens voksende betydning for hele det økonomiske, sociale og kulturelle liv i den moderne verden. Målet er at udarbejde generelle retningslinjer for en europæisk rumpolitik, der støttes af samtlige medlemsstater.

Der sættes ind på tre områder:

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Afgørelse 1513/2002/EF

Anvendelsesdato : 1.1.2003Udløbsdato : 31.12.2006

-

EFT L 294 af 29.10.2002

TILHØRENDE DOKUMENTER

Grønbog: Europæisk rumpolitik [KOM (2003) 17 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Rumforskningen har længe været en kilde til fremskridt og succes for Europa på det teknologiske og kommercielle område. De rumtekniske systemer spiller allerede en mærkbar rolle i talrige sammenhænge i de europæiske borgeres daglige tilværelse: satellitbaseret kommunikation, jordobservation, forudsigelse af naturkatastrofer osv.

I grønbogen, som er udarbejdet af Europa-Kommissionen og ESA i fællesskab, gøres der rede for Europas stærke og svage sider i rumforskningen. Rapporten behandler væsentlige spørgsmål såsom uafhængig adgang for EU til rummet, videnskabelig ekspertise, den industrielle og teknologiske basis, relevante markeder, menneskelige ressourcer, lovgivningsmæssige og institutionelle rammer, internationalt samarbejde og miljø- og sikkerhedsaspekter.

Seneste ajourføring: 04.01.2007