Fælles evalueringer af beskæftigelsespolitikken i kandidatlandene

I sammenhæng med den samarbejdsproces, der er indledt med kandidatlandene inden for beskæftigelsesområdet, giver Kommissionen en oversigt over de udfordringer, der er peget på, de fremskridt, der er sket, og den indsats, der endnu skal gøres.

DOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg samt Regionsudvalget af 30. januar 2003: "Situation om gennemførelsen af de fælles evalueringsrapporter om kandidatlandenes beskæftigelsespolitikker" [KOM(2003) 37 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]

RESUMÉ

Fælles evalueringsrapporter ("Joint assessment papers" - JAP)

I perspektivet af kandidatlandenes tiltrædelse til EU skal deres lovgivning tilpasses EU-retten. Europa-Kommissionens opgave er at støtte kandidatlandene og at følge deres fremskridt.

I 1999 tog Kommissionen således initiativ til en samarbejdsproces inden for beskæftigelsesområdet sammen med kandidatlandene. Man har i fællesskab i de fælles evalueringsrapporter ("Joint assessment papers" - JAP) fastlagt, hvilke udfordringer beskæftigelsespolitikken, virkeliggørelsen af målene fra Lissabon og gennemførelsen af afsnittet "Beskæftigelse" i traktaten om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber indebærer. EU's finansielle støtte til tiltrædelsestiltagene kan således koncentreres om de prioriterede områder, der er udpeget.

Europa-Kommissionen foreslår en oversigt over de udfordringer, som er fastlagt i de fælles evalueringsrapporter, og udarbejder en foreløbig status over de fremskridt, der er gjort inden for rammerne heraf.

Udfordringerne for kandidatlandene

I deres indsats for at nå målene i den europæiske beskæftigelsesstrategi stilles kandidatlandene over for mange udfordringer i forbindelse med omstillingen af landenes arbejdsmarkeder, en omstilling, der især er omfattende som følge af ændringerne i økonomien, og i forbindelse med udarbejdelsen af politikker.

Kandidatlandene skal således:

Kommissionen giver en oversigt over kandidatlandenes udfordringer i form af aktionsområder:

De næste skridt

Samarbejdsprocessen ophører, når kandidatlandene er tiltrådt EU. Inden da skal kandidatlandene udarbejde nationale handlingsplaner, hvor de fastsætter rammerne for udviklingen af beskæftigelsen og menneskelige ressourcer og Den Europæiske Socialfonds kommende aktioner. Hvert kandidatland skal ligeledes udarbejde en dybtgående undersøgelse af politikken for den institutionelle struktur og den administrative kapacitet med hensyn til beskæftigelsespolitikken og aktiviteter i forbindelse med ESF. Endelig deltager kandidatlandene fra 2003 i "tilskyndelsesforanstaltninger på beskæftigelsesområdet".

TILHØRENDE RETSAKTER

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget af 6. november 2003 - "Fremskridt i gennemførelsen af de fælles evalueringsrapporter om tiltrædelseslandenes beskæftigelsespolitikker" [KOM(2003) 663 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]

På grundlag af de seminarer, Kommissionen afholdt sammen med tiltrædelseslandene i foråret og sommeren 2003, giver Europa-Kommissionen en ajourføring for de ti tiltrædelseslande af den vurdering, der blev udarbejdet over de strategiske udfordringer for arbejdsmarkederne, de fremskridt , der er sket som led i de politiske reaktioner, og med hensyn til den administrative kapacitet for beskæftigelsespolitikken og ESF i de ti tiltrædelseslande.

Kommissionen understreger, at der skal gøres en indsats for en koordineret udarbejdelse og gennemførelse af beskæftigelsespolitikken. Kommissionen fremhæver i den forbindelse de grundlæggende elementer i de styreformer og partnerskaber, som er nødvendige for at kunne gennemføre den europæiske beskæftigelsesstrategi, og samtidig giver Kommissionen udtryk for sin bekymring over den administrative kapacitet, som er nødvendig for fuldt ud at kunne udnytte Den Europæiske Socialfond.

Kommissionen afslutter således det samarbejde med de ti tiltrædelseslande, der har fundet sted på grundlag af de fælles evalueringsrapporter. De nye medlemsstater deltager efter deres tiltrædelse i den europæiske beskæftigelsesstrategi og fremlægger deres første nationale handlingsplan for Kommissionen i oktober 2004.

Seneste ajourføring: 16.04.2004