Handlingsprogrammet for unge: Ungdom 2000-2006

Handlingsprogrammet for unge giver unge mulighed for at være mobile og tage aktivt del i den europæiske integrationsproces og bidrager til udvikling af ungdomspolitikken, der bygger på ikke-formel læring. Det har til formål at fremme udveksling af og debatmøder for unge, volontørtjeneste, aktiv deltagelse og aktivt unionsborgerskab og innovation og øget kompetence inden for international uddannelse og samarbejde på ungdomsområdet.

DOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1031/2000/EF af 13. april 2000 om oprettelse af EF-handlingsprogrammet for unge.

RESUMÉ

EF-handlingsprogrammet for unge samler flere aktiviteter under ét, der indgik i tidligere programmer, såsom "Ungdom for Europa" og "Europæisk volontørtjeneste for unge", for perioden 2000-2006. Det bygger ligeledes på de målsætninger, der blev fastsat af Kommissionen i meddelelsen "For et kundskabernes Europa" og har således til formål at fremme etableringen af et europæisk uddannelsesområde.

Programmet har følgende hovedmål:

Gennemførelsen af disse mål på EU-plan supplerer de aktioner, der gennemføres af og i medlemsstaterne. Kommissionen påser, at programmets aktioner gennemføres i sammenhæng med Fællesskabets øvrige aktioner og politikker.

Følgende aktioner iværksættes under programmet:

Programmet er primært rettet mod unge på 15-25 år samt aktører på ungdomsområdet. Der lægges særlig vægt på, at alle unge uden forskelsbehandling får adgang til programmets aktiviteter.

Kommissionen sørger for iværksættelse af EU-aktionerne under programmet i samarbejde med medlemsstaterne. Medlemsstaterne bestræber sig på at træffe de fornødne foranstaltninger med henblik på at sikre, at programmet kommer til at fungere efter hensigten på nationalt niveau.

Som led i indsatsen for et kundskabernes Europa kan programmets foranstaltninger gennemføres fælles med andre fællesskabsaktioner, der hører under den videnorienterede politik, navnlig fællesskabsprogrammerne vedrørende almen uddannelse, erhvervsuddannelse og ungdomsanliggender.

Kommissionen er ansvarlig for programmets forvaltning, der i høj grad er decentral og foregår gennem nationale kontorer i 31 europæiske lande.

Kommissionen bistås af et udvalg, der består af repræsentanter for medlemsstaterne, og som har Kommissionens repræsentant som formand.

Den bevillingsramme for programmet, som Kommissionen foreslår i basisretsakten, udgør 520 mio. EUR over syv år. I forbindelse med de 10 nye medlemsstaters tiltrædelse i 2004 har Europa-Parlamentet indvilget i en forøgelse af budgettet for 2004-2006. Det er nu på 615 mio. EUR.

Ud over EU's 25 medlemsstater kan følgende deltage i programmet:

Kommissionen styrker det internationale samarbejde og samarbejdet med de relevante internationale organisationer, især Europarådet.

Kommissionen overvåger i samarbejde med medlemsstaterne til stadighed programmet. På grundlag af rapporter, som medlemsstaterne har indsendt senest den 31. december 2002 og den 30. juni 2005, forelægger Kommissionen følgende for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget:

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelse

Gennemførelse i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Afgørelse (EF) nr. 1031/2000/EF

18.5.2000-31.12.2006

-

EFT L 117 af 18.5.2000

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1719/2006/EF af 15. november 2006 om oprettelse af programmet " Aktive unge " for perioden 2007-2013 [Den Europæiske Unions Tidende L 327 af 24.11.2006].

Beretning fra Kommissionen - Midtvejsevaluering af programmet Ungdom 2000-2006 (for perioden 2000-2003) [KOM(2004) 158 endelig af 1.3.2004 - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

I beretningen understreges det, at programmets målsætninger i vidt omfang er nået. Alle programmets aktører er blevet inddraget i evalueringsprocessen: de nationale myndigheder, de nationale kontorer, ungdomsorganisationerne, personer involveret i ungdomsarbejde og forskere. Kommissionen foreslår imidlertid for at tilpasse programmet til de ændrede forhold og imødekomme anbefalinger fra de forskellige aktører i landene:

Ungdom for Europa:

Europæisk volontørtjeneste (EVT):

Ungdomsinitiativer:

Fælles aktioner:

Supplerende foranstaltninger:

For så vidt angår partnerskabet mellem Europarådet og Kommissionen om den europæiske ungdomslederuddannelse, foreslår Kommissionen at sørge for, at partnerskabets kompetencer og værktøjer udnyttes effektivt, f.eks. ved at styrke netværket af undervisere, som arbejder med uddannelserne, og at udnytte synergieffekterne mellem de tre samarbejdsområder (uddannelse, forskning, Euro-Med) med Europarådet.

Kommissionen kunne endvidere fremme adgangen til programmet for organisationer i tredjelande og give organisationer i partnerlande mulighed for at indsende deres egne ansøgninger og blive projektledere. Den planlægger også en gennemførelse af modellen for Euro-Middelhavsprogrammet for unge i Balkanlandene, Østeuropa og Kaukasus.

Seneste ajourføring: 20.02.2007