Retningslinjerne for beskæftigelsespolitikken (2003-2005)

Retningslinjerne for beskæftigelsen for 2003 fastsætter prioriteterne for de strukturelle reformer, som skal gennemføres for at nå de primære økonomiske mål for Den Europæiske Union (EU). EU har for første gang gjort brug af strømlinede instrumenter til koordinering af de vigtigste politikker - de overordnede retningslinjer for de økonomiske politikker (BEPG), retningslinjerne for beskæftigelsen og strategien for det indre marked - og har givet dem et treårigt perspektiv.

DOKUMENT

Rådets afgørelse nr. 578/2003 af 22. juli 2003 om retningslinjerne for medlemsstaternes beskæftigelsespolitik

RESUMÉ

Afgørelsen opfordrer medlemsstaterne til at føre beskæftigelsespolitik, der har til hensigt at opfylde mål og opnå kvantitative resultater i overensstemmelse med de overordnede retningslinjer for de økonomiske politikker (BEPG) og strategien for det indre marked. Beskæftigelsespolitik, som føres på mellemlang sigt (tre år), skal ligge inden for rammerne af den globale tiårige strategi, som blev vedtaget på Det Europæiske Råds møde i Lissabon i 2000, og som blev revideret i 2005. Kommissionen har, i forbindelse med revisionen i 2005 fremsat et nyt forslag til afgørelse om retningslinjerne for beskæftigelse, som vil træde i kraft fra 2006. Med denne afgørelse opfordrer Ministerrådet medlemsstaterne til at føre en makroøkonomisk politik, som er centreret om økonomisk stabilitet og vækst, og som omfatter en stram finanspolitik og en moderat lønudvikling, der er fastlagt ved forhandlinger med arbejdsmarkedets parter.

Retningslinjerne for beskæftigelsen 2003-2005 styrker vækstpolitikken med strukturelle reformer for at skabe flere og bedre job. Retningslinjerne ledsages af Ministerrådets henstillinger til hver enkelt medlemsstat om de mest aktuelle og mest presserende reformområder. Retningslinjerne for beskæftigelsen forudsætter, at gennemførelsen af alle foranstaltninger inden for rammerne af disse reformer sker under hensyntagen til ligestillingsprincippet. Rådets afgørelse er udformet på grundlag af Kommissionens meddelelse vedrørende fremtiden for den europæiske beskæftigelsesstrategi (es de en fr) (EBS), som har til hensigt at integrere hovedpunkterne i Lissabon-strategien med EBS og at forenkle og tydeliggøre de politiske prioriteter.

De vigtigste målsætninger

Den Europæiske Union (EU) fastsætter de vigtigste målsætninger inden for beskæftigelse, som er:

De strukturelle reformers hovedprioriteter ("de ti bud")

For at nå de overordnede målsætninger opfordrer Rådet medlemsstaterne til at gennemføre strukturelle reformer, som omfatter:

Det påhviler medlemsstaterne at gennemføre EBS. For at sikre en sammenhængende gennemførelse af denne strategi er det vigtigt at inddrage de nationale parlamenter, arbejdsmarkedets parter og andre relevante aktører, på nationalt, regionalt og lokalt plan. Arbejdsmarkedets parter bliver inddraget i gennemførelsen af retningslinjerne for beskæftigelsespolitikken på nationalt plan, på tværfagligt- og på sektorniveau. De økonomiske midler, og den økonomiske støtte fra strukturfondene, især Den Europæiske Socialfond (ESF), vil blive anvendt på en gennemsigtig, omkostningseffektiv og velafbalanceret måde.

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Rådets afgørelse (EF) nr. 578/2003

22.7.2003

-

EUT L 197 af 5.8.2003

TILHØRENDE RETSAKTER

Rådets afgørelse (EF) nr.740/2004 af 4. oktober 2004 om retningslinjerne for medlemsstaternes beskæftigelsespolitik. [Den Europæiske Unions Tidende L 326 af 29.10.2004].

Retningslinjerne som defineret i Rådets afgørelse nr. 578/2003 fastholdes.

Rådets afgørelse (EF) nr. 177/2002 af 18. februar 2002 om retningslinjerne for medlemsstaternes beskæftigelsespolitik for 2002. [De Europæiske Fællesskabs Tidende L 60 af 1.3.2002].

Den væsentligste fornyelse i 2002 er et nyt horisontalt mål om arbejdets kvalitet og de mellemliggende mål for det niveau, som erhvervsfrekvensen skal nå i 2005, som blev vedtaget på Det Europæiske Råds møde i Stockholm, og som indgår i de efterfølgende retningslinjer.

Rådets afgørelse (EF) nr. 63/2001 af 19. januar 2001 om retningslinjerne for medlemsstaternes beskæftigelsespolitik for 2001 (es de en fr). [De Europæiske Fællesskabers Tidende L 60 af 1.3.2002].

Rådets afgørelse indfører den nye globale beskæftigelsespolitik, som blev vedtaget på Det Europæiske Råds møde i Lissabon, alt imens den oprindelige struktur med de fire søjler bibeholdes (iværksætterånd, evne til integration på arbejdsmarkedet, omstillingsevne og ligestilling). Topmødet i Lissabon tilsigter at øge erhvervsfrekvensen fra 62,2 % i 1999 til 70 % i 2010 (og til mere end 60 % for kvinder). Arbejdsmarkedets parter inddrages i højere grad i gennemførelsen af og opfølgningen på retningslinjerne for beskæftigelsen. For at skabe en bedre sammenhæng har man lagt flere beslægtede emner sammen, som f.eks. "evnen til integration på arbejdsmarkedet", der også omfatter retningslinjerne for livslang uddannelse. Desuden er der blevet fokuseret mere på bekæmpelsen af diskrimination på arbejdsmarkedet med henblik på at forstærke forbindelsen med den sociale integration. Bestemmelserne vedrørende de ældre arbejdstagere er blevet udvidet til ikke kun at være et spørgsmål om beskatning og godtgørelser, men til at udgøre en samlet række politikker, der fremmer aktiv aldring.

Rådets afgørelse (EF) nr. 2000/228 af 13. marts 2000 om retningslinjerne for medlemsstaternes beskæftigelsespolitik for 2000 (es de en fr). [De Europæiske Fællesskabers Tidende L 72 af 21.3.2000].

Seneste ajourføring: 04.10.2005