Ligestilling mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 2006/54/EF om gennemførelse af princippet om lige muligheder for og ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med beskæftigelse og erhverv

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Formålet med dette direktiv er at konsolidere flere direktiver om ligestilling mellem mænd og kvinder ved at forenkle, modernisere og forbedre Den Europæiske Unions (EU) lovgivning om ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med beskæftigelse.

HOVEDPUNKTER

Ligestilling mellem mænd og kvinder er et grundlæggende princip i EU-retten, der vedrører alle områder af det sociale liv, som arbejdslivet ubestrideligt udgør en del af.

Ligestilling i beskæftigelse og arbejdsvilkår

Dette direktiv forbyder direkte* eller indirekte forskelsbehandling* mellem mænd og kvinder med hensyn til:

Derudover forbyder artikel 157 i traktaten om Den Europæiske Unions (EU) funktionsmåde forskelsbehandling på baggrund af køn med hensyn til aflønning for samme arbejde eller arbejde, der tillægges samme værdi. Princippet gælder ligeledes for faglige klassifikationssystemer, der anvendes til lønfastsættelse.

Forskelsbehandling mellem mænd og kvinder kan imidlertid undtagelsesvis berettiges, når det begrundes i de pågældende erhvervsaktiviteters art, forudsat at målet hermed er legitimt og står i rimeligt forhold hertil.

EU’s medlemsstater skal tilskynde arbejdsgiverne til at modvirke forskelsbehandling (både direkte og indirekte) på grund af køn og navnlig modvirke chikane* og sexchikane*.

Ligestilling inden for social sikring

Ligebehandling af mænd og kvinder skal sikres inden for de erhvervstilknyttede sociale sikringsordninger, navnlig vedrørende:

Princippet gælder for hele den erhvervsaktive del af befolkningen, herunder:

Barselsorlov, forældreorlov og adoptionsorlov

Efter endt barselsorlov, forældreorlov og adoptionsorlov har arbejdstagerne ret til:

Klageadgang

Medlemsstaterne skal indføre retsmidler for arbejdstagere, der har været udsat for forskelsbehandling, såsom forlig og retslige procedurer. Derudover skal medlemsstaterne træffe de nødvendige foranstaltninger for at beskytte arbejdstagerne og deres repræsentanter mod ugunstig behandling fra arbejdsgiverens side som en reaktion på en klage inden for virksomheden eller enhver form for retsforfølgning.

De skal desuden fastsætte sanktioner samt muligheder for erstatning eller godtgørelse i forhold til den lidte skade.

I tilfælde af søgsmål deles bevisbyrden mellem den part, der indgiver klagen om forskelsbehandling og den part, der er anklaget for forskelsbehandling. Hvis klageren fremlægger kendsgerninger for retten, der kan skabe en formodning om forskelsbehandling (f.eks. hvis alle kvinder i virksomheden har lavere løn end mænd), så skal indklagede bevise, at der ikke er sket en overtrædelse af ligebehandlingsprincippet (f.eks. at deres job er anderledes, eller at de arbejder deltid).

Det skal bemærkes, at kapitel III (Retsmidler og håndhævelse) i direktiv (EU) 2023/970 om regler for løngennemsigtighed vedrørende lige løn for samme arbejde (se resumé) gælder for procedurer vedrørende en hvilken som helst rettighed eller forpligtelse vedrørende princippet om lige løn, der er fastsat i artikel 4 i direktiv 2006/54/EF. Indtil nu har princippet været svært at anvende og håndhæve, selvom retten til lige løn til mænd og kvinder for samme arbejde eller arbejde af samme værdi er sikret i artikel 157 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og i direktiv 2006/54/EF. Reglerne i direktiv (EU) 2023/970 gælder fra den 7. juni 2026.

Fremme af ligebehandling

Medlemsstaterne udpeger de organer, der har til opgave at fremme, analysere og overvåge princippet om ligebehandling samt varetage opfølgningen af lovgivningen og yde uafhængig støtte til ofre for forskelsbehandling.

HVORNÅR GÆLDER REGLERNE FRA?

Direktivet skulle være gennemført i national lovgivning senest den 15. august 2008.

Direktiv 2006/54/EF reviderede og erstattede flere direktiver (75/117/EØF, 76/207/EØF, 2002/73/EF, 86/378/EØF, 96/97/EF, 97/80/EF og 98/52/EF) og deres efterfølgende ændringer.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Direkte forskelsbehandling. Når en person behandles ringere på grund af køn, end en anden bliver, er blevet eller ville blive behandlet i en tilsvarende situation.
Indirekte forskelsbehandling. Når en tilsyneladende neutral bestemmelse, betingelse eller praksis stiller personer af det ene køn særlig ufordelagtigt i forhold til personer af det andet køn (medmindre den pågældende bestemmelse, betingelse eller praksis er objektivt begrundet i et legitimt mål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige).
Chikane. Når der udvises uønsket adfærd i relation til en persons køn med det formål eller den virkning at krænke denne persons værdighed og skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.
Sexchikane. Når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/54/EF af 5. juli 2006 om gennemførelse af princippet om lige muligheder for og ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med beskæftigelse og erhverv (omarbejdning) (EUT L 204 af 26.7.2006, s. 23-36).

TILHØRENDE DOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/970 af 10. maj 2023 om styrkelse af anvendelsen af princippet om lige løn til mænd og kvinder for samme arbejde eller arbejde af samme værdi ved hjælp af løngennemsigtighed og håndhævelsesmekanismer (EUT L 132 af 17.5.2023, s. 21-44).

seneste ajourføring 26.05.2023