En ny ramme for den åbne koordinationsmetode for politikkerne vedrørende social sikring og social integration

Formålet med denne meddelelse er at etablere en styrket åben koordinationsmetode for politikkerne vedrørende social sikring og bekæmpelse af fattigdom. Den tager sigte på at gøre den åbne koordinationsmetode til en mere kraftfuld og synlig proces, der er bedre integreret i den reviderede Lissabon-strategi. Den vil forenkle rapporteringsmekanismerne og forbedre mulighederne for udveksling af synspunkter mellem medlemsstaterne om den politik, der skal føres.

DOKUMENT

Kommissionens meddelelse af 22. december 2005 "En ny ramme for den åbne koordinationsmetode for politikkerne vedrørende social sikring og social integration i EU" [KOM(2005)706 - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

RESUMÉ

EVALUERING AF DET ARBEJDE, DER ER UDFØRT INDEN FOR RAMMERNE AF DEN ÅBNE KOORDINATIONSMETODE

Kommissionen anmodede forud for fremsættelsen af sine forslag medlemsstaterne, arbejdsmarkedets parter, de ikke-statslige organisationer og socialsikringsinstitutionerne om at udfylde et spørgeskema om den åbne koordinationsmetode og dens arbejdsmetoder.

De berørte parter tillægger den åbne koordinationsmetode betydning og er af den opfattelse, at den har en positiv indvirkning på udarbejdelsen af politikkerne. De går ind for en mere målrettet proces, der ledsages af enklere rapporteringer.

En strømlining bør:

NYE FÆLLES MÅL FOR DEN STYRKEDE ÅBNE KOORDINATIONSMETODE

Disse nye mål er baseret på tidligere eksisterende mål, der blev fastsat i Nice for integrationens vedkommende og i Laeken for pensionernes vedkommende.

Generelle mål

Følgende mål vedrører de forskellige delområder:

PROCEDURER OG ARBEJDSMETODER TIL STYRKELSE AF DEN ÅBNE KOORDINATIONSMETODE

Rapportering og evaluering

På grundlag af de fælles mål udarbejdes der nationale strategier for social sikring og social integration. Disse strategier vil omfatte:

Kommissionen vil udarbejde en fælles rapport om social sikring og social integration til vedtagelse i Rådet og Kommissionen, i hvilken der gives en oversigt over de vigtigste tendenser og de fremskridt, medlemsstaterne har gjort for at nå de fælles mål.

Tidsplan for rapportering og evaluering

De nationale strategier for social sikring og social integration dækker normalt en periode på tre år frem i tiden. For at stemme overens med den nye tidsplan for Lissabon-strategien bør de første rapporter fremlægges i september 2006. Medlemsstaterne vil ikke blive anmodet om at fremsende nationale strategier i mellemliggende ("ikke-obligatoriske") år. Hvis de ønsker, kan de aflægge rapport om ethvert nyt initiativ eller om fremskridt i gennemførelsen.

Arbejdsmetoder: støtte til mere gensidig læring

Udveksling af erfaringer om praksis og gensidig læring bør få en mere fremtrædende plads og integreres bedre i rapporteringen og evalueringen. Den planlagte budgetpost PROGRESS vil fremover give støtte til lignende udvekslingstiltag inden for hele spektret af den åbne koordinationsmetode.

Arbejdsmetoder: inddragelse af aktører samt god forvaltningsskik

Med den strømlinede åbne koordinationsmetode bør der lægges øget vægt på fremme af god forvaltningspraksis, åbenhed og inddragelse af aktører:

En styrkelse af den åbne koordinationsmetodes synlighed

Hvis den åbne koordinationsmetode bliver mere synlig, vil dette kunne bidrage positivt til de politiske drøftelser i alle medlemsstater. Den planlagte "ikke-obligatoriske" periode for rapportering og evaluering kunne udnyttes til at skabe større opmærksomhed omkring den åbne koordinationsmetode med afholdelse af nationale seminarer, der står åben for alle aktører.

Kontekst

Da politikkerne vedrørende social sikring og integration ikke er integreret i fællesskabsretten, har den metode, der har været brugt i EU siden Det Europæiske Råds møde i marts 2000, været den åbne koordinationsmetode. Denne giver mulighed for at fastlægge fælles mål og sammenligne god praksis medlemsstaterne imellem på tre områder: social integration (fra 2000), pensioner og tilbagetrækningsordninger (fra 2001) og sundheds- og plejesektorens fremtid på lang sigt (fra 2004). Konkret består den åbne koordinationsmetode i at meddele fælles, generelle mål, udarbejde nationale handlingsplaner og rapporter, som fastsætter de politikker, som medlemsstaterne planlægger at føre for at nå de fælles mål, og i at evaluere disse planer og strategier i andre rapporter udarbejdet af Kommissionen og Rådet i fællesskab.

For bedre at koordinere de sociale processer indbyrdes og tilpasse dem til Lissabon-strategien (især med de overordnede retningslinjer for medlemsstaternes og Fællesskabets økonomiske politikker og den europæiske strategi for beskæftigelsen) blev det allerede i 2003 besluttet at gennemføre rationaliseringen af den åbne koordinationsmetode (se Kommissionens meddelelse fra maj 2003 om strømlining af den åbne koordination inden for social beskyttelse (es de en fr)).

Som led i rationaliseringsbestræbelserne foreslås i denne meddelelse en række nye fælles mål for den åbne koordinationsmetodes tre områder og anvendelse af nye procedurer fra 2006. Denne styrkede åbne koordinationsmetode skal fungere side om side og i nøje samspil med den reviderede Lissabon-strategi, idet den sigter mod vækst og beskæftigelse, mens programmerne under Lissabon-strategien har til formål at bidrage til at nå de mål, der er opstillet for social samhørighed.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens meddelelse af 20. april 2004 "Modernisering af socialsikringen med henblik på at udvikle en tilgængelig og varig sundhedspleje og langvarig pleje af høj kvalitet - understøttelse af de nationale strategier via den åbne koordinationsmetode" [KOM(2004) 304 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Kommissionens meddelelse af 27. maj 2003 om "Styrkelse af Lissabon-strategiens sociale dimension: Strømlining af den åbne koordination inden for social beskyttelse" [KOM(2003) 261 endelig - Den Europæiske Unions Tidende L 314 af 13.10.2004].

Kommissionens meddelelse "Anvendelse af en integreret tilgang til at understøtte nationale strategier for sikre og bæredygtige pensioner" [KOM(2001) 362 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Seneste ajourføring: 19.01.2006