Tilladelse til fiskeri i tredjelandes farvande

EU kan indgå internationale forpligtelser med tredjelande på fiskeriområdet, så EU-fartøjer får adgang til fiskeressourcer uden for EU. Af hensyn til en effektiv og gennemsigtig forvaltning af EU's fiskeri i tredjelandes farvande koordineres udstedelsen af tilladelser til fiskeri i tredjelandes farvande af Europa-Kommissionen. Rådet har derfor ved forordningen nedenfor fastsat generelle bestemmelser for udstedelse af tilladelser til EU-fartøjer, der fisker i tredjelandes farvande.

DOKUMENT

Rådets forordning (EF) nr. 3317/94 af 22. december 1994 om generelle bestemmelser for tilladelser til fiskeri i tredjelandes farvande som led i en fiskeriaftale.

RESUMÉ

Rådet har ved denne forordning fastsat de procedurer, som Kommissionen og flagmedlemsstaten skal følge af hensyn til forvaltningen af EU-fiskerfartøjernes fiskeri i tredjelandes farvande. Når et tredjeland kræver, at EU-fiskerfartøjer skal have fiskerilicens* for at kunne fiske i tredjelandets farvande, er det kun de EU-fiskerfartøjer, der har en gyldig "fiskeritilladelse i henhold til fiskeriaftale"*, som har lov til at fiske i disse farvande.

Udstedelse af fiskeritilladelser

Det er flagmedlemsstaten, der udsteder og forvalter fiskeritilladelser til de fartøjer, som fører dens flag. For at kunne få fiskeritilladelse er det en forudsætning, at fiskerne først har fået udstedt fiskerilicens efter forordning (EF) nr. 1281/2005.

Procedure for udstedelse af fiskeritilladelser

Proceduren for udstedelse af tilladelse til fiskeri i tredjelandes farvande består af flere faser:

Suspension af fiskerilicens

Hvis et tredjeland beslutter at suspendere eller tilbagekalde en fiskerilicens udstedt til et fartøj, der fører en medlemsstats flag, underretter Kommissionen straks den pågældende medlemsstat herom. Suspenderes en fiskerilicens, medfører det, at flagmedlemsstaten suspenderer fiskeritilladelsen i henhold til fiskeriaftale for hele den periode, hvor licensen er suspenderet. Hvis et tredjeland kalder en fiskerilicens endeligt tilbage, tilbagekalder flagmedlemsstaten det pågældende fartøjs fiskeritilladelse i henhold til fiskeriaftale.

Ansvarlige myndigheder

Medlemsstaterne udpeger de myndigheder, der er ansvarlige for at udstede fiskeritilladelser, og meddeler de øvrige medlemsstater og Kommissionen disse myndigheders navn og adresse.

Dokumentets nøglebegreber

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Rådets forordning (EF) nr. 3317/94

3.1.1995

-

EFT L 350 af 31.12.1994

TILHØRENDE DOKUMENTER

Forslag til Rådets forordning af 18. juni 2007 om tilladelser til EF-fiskerfartøjers fiskeri uden for EF-farvande og tredjelandsfartøjers adgang til EF-farvande [KOM(2007) 330 endelig – ikke offentliggjort i EUT). Formålet med forslaget er at forenkle og forbedre procedurerne i forbindelse med forvaltningen af fiskeritilladelser. Det bidrager til at nå den fælles fiskeripolitiks mål for så vidt angår bæredygtigt fiskeri og kontrol. Når det gennemføres, vil det mindske de nationale myndigheders og Kommissionens administrative byrde, fordi der indføres klare regler og enkle procedurer for forvaltning af fiskeritilladelser. Formålet med det nye forslag er at få den fælles fiskeripolitik til at fungere bedre i og med, at der indføres berettigelseskriterier og sanktioner over for fartøjer, der udøver ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri. Endelig medfører forslaget også bedre fangst‑ og indsatsrapportering.

Høringsprocedure (CNS/2007/0114).

Kommissionens forordning (EF) nr. 1281/2005 af 3. august 2005 om forvaltning af fiskerilicenser og om, hvilke oplysninger fiskerilicenserne mindst skal indeholde [EUT L 203 af 4.8.2005].

Meddelelse fra Kommissionen af 23. december 2002 om en integreret ramme for fiskeripartnerskabsaftaler med tredjelande [KOM(2002) 637 endelig – Ikke offentliggjort i EUT]. I denne meddelelse foreslår Kommissionen, at fiskeriaftaler med tredjelande efterhånden indgås i form af partnerskabsaftaler (es de en fr), så der kan udvikles en politik for bæredygtigt fiskeri.

Seneste ajourføring: 29.05.2008