Miljøoplysninger — offentlig deltagelse og adgang til klage og domstolsprøvelse (Århus-konventionen)

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EF) nr. 1367/2006 om anvendelse af Århus-konventionens bestemmelser

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Den kræver, at Den Europæiske Unions (EU) institutioner og organer gennemfører forpligtelserne i Århus-konventionen (se resumé). Konventionen giver offentligheden ret til:

HOVEDPUNKTER

Adgang til miljøoplysninger

EU’s institutioner og organer skal:

Miljødatabaser eller -registre skal indeholde:

Anmodninger om oplysninger må kun afslås under særlige omstændigheder, såsom ved verserende retssager, eller hvis de kan skade miljøet ved for eksempel at afsløre ynglesteder for sjældne arter.

Offentlig deltagelse i beslutningsprocessen på miljøområdet

EU’s institutioner og organer skal give offentligheden mulighed for på et tidligt tidspunkt og reelt at deltage i beslutningstagningen omkring planer og programmer på miljøområdet. Når Europa-Kommissionen udarbejder et forslag til en plan eller et program, som skal forelægges andre EU-organer til afgørelse, skal den give mulighed for, at offentligheden kan deltage i denne forberedende fase.

EU’s institutioner og organer udpeger den del af offentligheden, der berøres eller vil kunne blive berørt af en plan eller et program og sørger for, at de informeres om:

Der fastsættes en fristmindst otte uger for modtagelse af kommentarer, og der gives meddelelse om møder og høringer mindst fire uger forinden.

EU’s institutioner og organer tager behørigt hensyn til udfaldet af offentlighedens deltagelse og informerer offentligheden om eventuelle afgørelser samt begrundelserne for og overvejelserne i forbindelse med disse, herunder oplysninger om offentlighedens deltagelse.

Intern prøvelse og adgang til klage og domstolsprøvelse

Offentligheden kan under visse betingelser indgive anmodning om intern prøvelse til EU-institutionen eller -organet, som har udstedt en forvaltningsakt eller, i tilfælde af en undladelse, burde have udstedt en sådan akt, med den begrundelse at en sådan akt eller udeladelse er i strid med miljølovgivningen.

En ikke-statslig organisation (NGO) kan indgive en anmodning, hvis:

Andre dele af offentligheden kan også indgive anmodning om intern prøvelse, hvis de kan:

Anmodninger skal indsendes af en miljøorganisation, der lever op til ovenstående kriterier, eller af en advokat, der har beskikkelse i en EU-medlemsstat.

En sådan anmodning skal indgives højst otte uger efter udstedelsen, meddelelsen eller offentliggørelsen af forvaltningsakten.

EU’s institutioner og organer skal offentliggøre alle anmodninger om intern prøvelse hurtigst muligt efter modtagelsen samt alle endelige afgørelser om disse anmodninger hurtigst muligt, efter de er blevet vedtaget.

EU-institutionen eller -organet handler inden for 22 uger efter udløbet af indsendelsesfristen på otte uger. Undlader EU-institutionen eller -organet at handle på en anmodning om intern prøvelse, eller afvises anmodningen, kan den ikke-statslige organisation eller andre dele af offentligheden anlægge sag ved Den Europæiske Unions Domstol.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 28. juni 2007. Visse ændrede regler, hovedsageligt om adgang til klage og domstolsprøvelse, trådte i kraft den 28. oktober 2021. De regler, der tillader andre dele af offentligheden udover ikke-statslige organisationer — træder i kraft den 29. april 2023.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006 af 6. september 2006 om anvendelse af Århus-konventionens bestemmelser om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet på Fællesskabets institutioner og organer (EUT L 264 af 25.9.2006, s. 13-19).

Efterfølgende ændringer af forordning (EF) nr. 1367/2006 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens afgørelse (EU) 2023/748 af 11. april 2023 om de nærmere regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006 for så vidt angår anmodninger om intern prøvelse af forvaltningsakter og administrative undladelser (EUT L 99 af 12.4.2023, s. 23-27).

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/35/EF af 26. maj 2003 om mulighed for offentlig deltagelse i forbindelse med udarbejdelse af visse planer og programmer på miljøområdet og om ændring af Rådets direktiv 85/337/EØF og 96/61/EF for så vidt angår offentlig deltagelse og adgang til klage og domstolsprøvelse (EUT L 156 af 25.6.2003, s. 17-25).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF af 28. januar 2003 om offentlig adgang til miljøoplysninger og om ophævelse af Rådets direktiv 90/313/EØF (EUT L 41 af 14.2.2003, s. 26-32).

seneste ajourføring 22.06.2023