Partnerskab for bæredygtig udvikling

Denne meddelelse påviser, på hvilke punkter EU bidrager til en global bæredygtig udvikling, og gør rede for EU's tiltag til at skabe et globalt partnerskab for global bæredygtig udvikling.

DOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget af 21. februar 2002: "Mod et globalt partnerskab for bæredygtig udvikling" [KOM (2002) 82 endelig - Ikke offentliggjort i EF-Tidende].

RESUMÉ

Den Europæiske Union fastlagde en strategi for bæredygtig udvikling i maj 2001. Da Det Europæiske Råd i Gøteborg godkendte denne strategi, erkendte det, at den ydre dimension måtte udvikles yderligere. Kommissionen blev ved samme lejlighed opfordret til at overveje EU's bidrag til en bæredygtig global udvikling. Kommissionens meddelelse imødekommer denne anmodning, idet den bidrager til fastlæggelsen af EU's holdning på verdenskonferencen om bæredygtig udvikling i Johannesburg i 2002.

Udgangspunktet for meddelelsen er, at globaliseringen kan være en kraftig motor i den globale vækst og hjælpe os med at løse de globale problemer, f.eks. inden for sundhed, uddannelse og miljø. Men gives markedskræfterne frit løb, vil de skabe eller forværre uligheder og udstødning og vil kunne medføre uoprettelige skader på miljøet. Globaliseringen bør derfor ledsages af foranstaltninger til at undgå eller mindske disse virkninger. Inden for en række vigtige områder som handel, udviklingsfinansiering, miljøforvaltning, fattigdomsbekæmpelse og bekæmpelse af kriminalitet må vi fortsætte indsatsen for at udforme kollektive regler, der gennemføres og kontrolleres effektivt. Vi må derfor også forbedre den globale styring, dvs. fremme en mere effektiv styring af den indbyrdes afhængighed på globalt plan.

Meddelelsen forelægger en række foranstaltninger, der kan bidrage til en bæredygtig udvikling på verdensplan. De supplerer strategien for en bæredygtig udvikling fra maj 2001 og omfatter de økonomiske, sociale, miljømæssige, finansielle og samhørighedsmæssige aspekter ved EU's politikker og de forskellige styreformer på alle niveauer.

Udnyttelse af globaliseringen: handel, der sikrer en bæredygtig udvikling

Med henblik på at globaliseringen skal bidrage til en bæredygtig udvikling, foreslår Kommissionen følgende konkrete foranstaltninger:

Bekæmpelse af fattigdom og fremme af social udvikling

Målet er at mindske ekstrem fattigdom (personer, der lever for 1$ eller mindre om dagen) i verden inden 2015. I dette øjemed skal udviklingssamarbejdets kvalitet, omfang, effektivitet og bæredygtighed forbedres gennem følgende foranstaltninger:

Bæredygtig forvaltning af natur- og miljøressourcerne

Målet på dette område er at vende den nuværende udvikling med tab af miljøressourcer inden 2015 og opstille sektorspecifkke mål på mellemlang sigt for vand, jord, energi og biodiversitet. I meddelelsen foreslås følgende konkrete foranstaltninger:

Forbedre sammenhængen mellem EU's politikker

Målet er at integrere bæredygtig udvikling i alle EU's sektorpolitikker gennem følgende foranstaltninger:

Bedre styreformer på alle niveauer

Målet er at styrke civilsamfundets deltagelse og forbedre den globale økonomiske, sociale og miljøpolitiske styring for så vidt angår legitimitet, sammenhæng og effektivitet. I meddelelsen foreslås følgende konkrete foranstaltninger:

Finansiering af bæredygtig udvikling

Målene er de samme som millenium-udviklingsmålene, dvs.: udrydde fattigdom og sult, sikre alle en grundlæggende skoleuddannelse, fremme ligestilling mellem kønnene, mindske spædbørnsdødeligheden, forbedre kvindernes sundhedstilstand, bekæmpe smitsomme sygdomme, fremme bæredygtig udvikling og skabe et globalt partnerskab. Der foreslås følgende foranstaltninger:

TILHØRENDE DOKUMENTER

Fælleserklæring fra Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, Europaparlamentet og Kommissionen: " Den europæiske konsensus " [EUT C 46/01 af 24.2.2006]. I denne erklæring fastslår EU, at målsætningen for udviklingspolitikken er fattigdomsudryddelse i verden i forbindelse med bæredygtig udvikling.

Seneste ajourføring: 26.09.2007