Primærretten i Den Europæiske Union

 

RESUMÉ AF:

Primærretten i EU

HVAD ER PRIMÆRRETTEN?

HOVEDPUNKTER

Primærretten kaldes også de primære kilder og stammer fra EU’s:

Primærrettens anvendelsesområde

BAGGRUND

Udover primærretten er EU-retten baseret på sekundære (afledte) og subsidiære kilder.

Derudover udgør internationale aftaler med lande uden for EU eller med internationale organisationer ligeledes en integreret del af EU-retten. Disse aftaler er ikke en del af primærretten eller afledt ret og udgør en sui generis-kategori (dvs. en selvstændig kategori). I henhold til Domstolens afgørelse i sagen Demirel mod Stadt Schwäbisch Gmünd kan internationale aftaler have direkte virkning, og de har juridisk forrang for afledt ret, som dermed skal være i overensstemmelse med dem. En international aftale har umiddelbar virkning, hvis den indeholder en klar og præcis forpligtelse, der ikke er underlagt vedtagelse af efterfølgende foranstaltninger.

HOVEDDOKUMENT

Konsoliderede udgaver af traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Union — Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Protokoller — Bilag til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Erklæringer knyttet som bilag til slutakten fra den regeringskonference, der vedtog Lissabontraktaten, undertegnet den 13. december 2007 — Sammenligningstabel (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 1-388).

seneste ajourføring 12.10.2022



(1) Den 1. februar 2020 udtrådte Det Forenede Kongerige af Den Europæiske Union og blev dermed til et tredjeland (ikke-EU-land).