ARTEMIS

Indlejrede computersystemer er usynlige, men de har stor betydning, når det gælder om at forbedre vores hverdag. Desuden er der tale om højteknologiske industrielle løsninger, der har en gunstig indflydelse på den europæiske økonomi. For at fremme de fordele, der er forbundet med stordrift, reducere omkostningerne og tilskynde til markedsføring af produkter, som er baseret på disse teknologier, iværksætter Den Europæiske Union (EU) et offentligt-privat partnerskab inden for forskning i indlejrede computersystemer i form af et fælles teknologiinitiativ, som gennemføres under fællesforetagendet Artemis.

DOKUMENT

Rådets forordning (EF) nr. 74/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Artemis til gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ vedrørende indlejrede computersystemer

RESUMÉ

Hvad enten det drejer sig om mobiltelefoner, kontokort, biler eller flyvemaskiner, er integrerede computersystemer blevet en del af vores hverdag.

Desuden repræsenterer de en stadig større del af værdien af de varer, der produceres i mange af industriens vigtigste sektorer.

Ifølge nye statistikker udgør disse teknologier et reelt vækstmarked:

Den Europæiske Union (EU) har med sit nye fællesforetagende Artemis fokuseret sine bestræbelser på dette marked .

Fællesforetagendet Artemis gennemfører det fælles teknologiinitiativ (FTI) vedrørende indlejrede computersystemer.

Som offentligt-privat partnerskab tilsigter initiativet først og fremmest at støtte samfinansiering af forskningsinitiativer på europæisk plan og at forbedre samarbejdet mellem de forskellige operatører i sektoren.

Fællesforetagendet, der har hjemsted i Bruxelles, er et fællesskabsorgan med status som juridisk person. Det er oprettet for en periode frem til den 31. december 2017. De stiftende medlemmer af fællesforetagendet er Fællesskabet (repræsenteret ved Kommissionen), Belgien, Danmark, Tyskland, Estland, Irland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Ungarn, Nederlandene, Østrig, Portugal, Rumænien, Slovenien, Finland, Sverige, Det Forenede Kongerige samt sammenslutningen ARTEMISIA, der repræsenterer virksomheder og FoU-organer, der er aktive inden for indlejrede computersystemer. Fællesforetagendet Artemis er åbent for optagelse af nye medlemmer.

Formål

Artemis bidrager til gennemførelsen af særprogrammet "Samarbejde" under det syvende rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling (syvende FTURP).

Det har især til formål at:

Funktion

Fællesforetagendet har følgende organer:

Artemis' ressourcer består af bidrag fra medlemmerne og fra Fællesskabet samt af indtægter, som Artemis selv genererer. Enhver juridisk enhed, der ikke er medlem, kan yde naturaliebidrag eller kontante bidrag til Artemis' ressourcer.

Artemis' udgifter består af:

FoU-aktiviteterne gennemføres i form af projekter, der iværksættes efter åbne indkaldelser af konkurrerende forslag. Disse projekter finansieres gennem økonomiske bidrag fra Fællesskabet og de deltagende medlemsstater samt gennem naturaliebidrag fra forsknings- og udviklingsorganer, der deltager i fællesforetagendets projekter.

Eftersom fællesforetagendet er et fællesskabsinitiativ, finder fællesskabslovgivningen anvendelse, også på dets personale. De Europæiske Fællesskabers Domstol er kompetent til at pådømme enhver tvist mellem medlemmerne og ved sagsanlæg mod fællesforetagendet Artemis. Kommissionen og Revisionsretten foretager kontroller hos modtagerne af finansiering fra fællesforetagendet.

Baggrund

I Lissabonprogrammet for vækst og beskæftigelse lagde man vægt på investeringer i viden og innovation. I den forbindelse har man etableret FTI'er, offentligt-private partnerskaber, der gennemføres af fællesforetagender, inden for rammerne af syvende FTURP. Disse FTI'er er resultatet af arbejdet inden for de europæiske teknologiplatforme, der blev indført under sjette FTURP.

Med Artemis-initiativet planlægges der yderligere fem FTI'er inden for indlejrede computer-systemer (ENIAC), innovative lægemidler (IMI), luftfart og flytrafik (CLEAN SKY) brint og brændselsceller (FUEL CELL (EN)) og global miljø- og sikkerhedsovervågning (GMES).

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Forordning (EF) nr. 74/2008 [vedtagelse: høringsprocedure CNS/2007/088]

7.2.2008

-

EUT L 30 af 4.2.2008

See also

Seneste ajourføring: 03.06.2008