Europæisk rumpolitik

For Europa har det ydre rum længe været en kilde til fremskridt, der kan bruges i mange formål og politikområders tjeneste, såsom transport og mobilitet, informationssamfund, industriel konkurrenceevne, miljø, landbrug og fiskeri, beskyttelse af borgerne osv. Målet er at gøre EU til verdens mest avancerede videnbaserede samfund.

DOKUMENT

Kommissionens grønbog af 21. januar 2003 om den europæiske rumpolitik [KOM(2003) 17 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

RESUMÉ

Galileo -projektet (et civilt satellitbaseret positionsbestemmelses- og navigationssystem) og GMES (es de en fr)-initiativet (Global Monitoring for Environment and Security) for miljø- og sikkerhedsovervågning er eksempler på denne nye tilgang og understreger nødvendigheden af at give EU en vigtigere rolle i rumpolitikken (EN).

Målet med grønbogen er at gøre hele det europæiske samfund bevidst om den strategiske betydning af rummet og rumpolitikken for EU og finde konkrete svar på spørgsmål såsom adgang, finansiering og international regulering.

Grønbogen er udarbejdet i et tæt, effektivt samarbejde mellem Europa-Kommissionen og Den Europæiske Rumorganisation (ESA) (EN).

EUROPÆISK RUMPOLITIK I STADIG FORANDRING

Med løfteraketten Ariane og rumbasen i Fransk Guyana har Europa siden 1980 rådet over en uafhængig og pålidelig adgang til rummet, der sikrer det omfattende initiativfrihed til at realisere sine ambitioner inden for rumsektoren. Europas konkurrenceevne på rumområdet er imidlertid baseret på teknisk nyudvikling og på en fornyelse af den måde, hvorpå der ydes offentlig støtte til driften.

Den europæiske rumindustris samlede omsætning ligger i størrelsesorden 5,5 mia. EUR om året. Samtidig repræsenterer Europas rumsektor 30 000 direkte arbejdspladser, fordelt på omkring 2 000 selskaber.

Indsatsområder for fremtiden:

BEDRE UDNYTTELSE AF RUMFARTSTEKNIKKEN TIL FORDEL FOR EUROPA OG EUROPAS BORGERE

Udnyttelsen af det tekniske potentiale i rumsektoren skal bidrage til at opfylde vores samfunds nye krav. Målet er at skabe et konkurrencedygtigt vidensamfund, som skal sikre, at alle europæiske borgere, især borgere med særlige behov, kan få adgang til den avancerede teknologi og dens ydelser.

Ud over den meget omfattende anvendelse af satellitter til informationsudveksling (telefoni, fjernsyn og transmission af digitale data) giver opsendelsen af de europæiske løfteraketter virksomhederne, de offentlige myndigheder og borgerne en bred vifte af serviceydelser såsom mere bæredygtig mobilitet, vejrudsigter, overvågning af klimaforandringer, hurtigere reaktion på naturkatastrofer osv.

Indsatsområder for fremtiden:

EN MERE EFFEKTIV OG AMBITIØS STRUKTUR OG RAMME

ESA blev oprettet i 1975 og har med held arbejdet hen imod det oprindelige mål, som var at samle de ressourcer og kompetencer, der var nødvendige for at tilrettelægge et integreret rumforskningsprogram, suppleret med aktiviteter i nationale styrelser i nogle medlemsstater, af driftsselskaber og gennem EU's rumpolitiske initiativer.

Indsatsområder for fremtiden:

Kontekst

Offentliggørelsen af grønbogen markerer indledningen på en høringsproces, der varer indtil 30. juni 2003. De berørte parters tilbagemeldinger på spørgsmålene har dannet grundlag for en handlingsplan (hvidbog af 11. november 2003) med henblik på gennemførelsen af den europæiske rumfartspolitik. Kommissionens meddelelse af maj 2005 danner grundlag for det europæiske rumprogram i EU's nye institutionelle og teknologiske ramme (udviklingen af Galileo og GMES).

Referencer

Retsakt

Ikrafttrædelse

Gennemførelse i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

KOM(2003) 17 endelig

-

-

-

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet af 23. maj 2005 "Europæisk rumpolitik - foreløbige elementer" [KOM(2005) 208 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Rådets afgørelse 2004/578/EF af 29. april 2004 om indgåelse af rammeaftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Den Europæiske Rumorganisation [Den Europæiske Unions Tidende L 261 af 6.8.2004].

Kommissionens hvidbog af 11. november 2003 "Rummet: en ny europæisk grænse for en større Union - En handlingsplan for gennemførelsen af den europæiske rumpolitik" [KOM(2003) 673 - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Med denne hvidbog følges der op på den høringsperiode, som blev iværksat med grønbogen af januar 2003. Der fremsættes forslag om en handlingsplan for en europæisk rumpolitik til gavn for konkurrenceevnen og den bæredygtige udvikling i EU. Galileo- og GMES-programmerne er konkrete eksempler på, at rumteknologien medvirker til at opfylde EU's politiske mål.

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget "Et fast grundlag for luft- og rumfartsindustrien - Opfølgning af STAR 21-rapporten" [KOM(2003) 600 endelig - Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet: "Europa og rummet: et nyt kapitel" [KOM(2000) 597 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende].

I henhold til denne strategi skal de offentlige og private aktørers initiativer støttes politisk, således at der kan udformes en fælles politisk stillingtagen til rumområdet.

Meddelelsen indeholder dele til og de store linjer for en europæisk rumstrategi, bygget op omkring tre målsætninger:

Seneste ajourføring: 18.07.2006