EU’s økonomiske og monetære union

 

RESUMÉ AF:

Artikel 119 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Artikel 140 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

HVAD ER FORMÅLET MED ARTIKEL 119 OG 140 I TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE?

HOVEDPUNKTER

De første to faser af ØMU’en er blevet gennemført i alle medlemsstater, men den sidste fase er endnu ikke gennemført i alle medlemsstater. Foreløbig har blot 20 medlemsstater — som samlet kaldes »euroområdet« — indført euroen som valuta.

Overgang til euroen

Den Europæiske Centralbank

ECB spiller en afgørende rolle i ØMU’en. Den fastlægger uafhængigt den monetære politik i medlemsstaterne i euroområdet. Den har også beføjelse til at tillade udstedelse af eurosedler. Medlemsstater kan udstede euromønter, men ECB skal godkende det beløb, der udstedes årligt.

Euroområdets første lande

Udvidelse af euroområdet

Undtagelser

Danmark har en undtagelse fra at deltage i ØMU’en. Detaljerne om undtagelsen fremgår af protokol nr. 16 i bilagene til EU’s stiftende traktater. Danmark forbeholder sig retten til at ophæve undtagelsen og ansøge om at indføre euroen, men har endnu ikke meddelt hensigt herom.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Kontopenge. Penge i ikke kontant form, som dermed ikke er i cirkulation som sedler og mønter.

HOVEDDOKUMENTER

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Tredje del — Unionens interne politikker og foranstaltninger — Afsnit VIII — Den økonomiske og monetære politik — Artikel 119 (tidl. artikel 4 i TEF) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 96-97).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — tredje del — Unionens interne politikker og foranstaltninger — afsnit VIII — Den økonomiske og monetære politik — kapitel 5 — Overgangsbestemmelser — artikel 140 (tidl. artikel 121, stk. 1, 122, stk. 2, andet punktum, og artikel 123, stk. 5, i TEF) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 108-110).

seneste ajourføring 23.02.2023