Tyrkiets tiltrædelsespartnerskab

Formålet med tiltrædelsespartnerskabet er at hjælpe de tyrkiske myndigheder til at opfylde optagelseskravene, og herunder navnlig de politiske kriterier. Tiltrædelsespartnerskabet, hvori det er nøje fastlagt, hvad der prioriteres ved landets forberedelse af optagelsen, bl.a. gennemførelsen af gældende EU-ret, danner grundlaget for planlægningen af førtiltrædelsesbistanden.

DOKUMENT

Rådets afgørelse 2008/157/EF af 18. februar 2008 om principperne, prioriteterne og betingelserne for tiltrædelsespartnerskabet med Republikken Tyrkiet og om ophævelse af afgørelse 2006/35/EF.

RESUME

Tiltrædelsespartnerskabet med Tyrkiet, der er den vigtigste ordning for tilrettelæggelsen af dette lands tiltrædelsesforberedelse, bygger på førtiltrædelsesstrategien.

Det Europæiske Råd fastslog på mødet i Helsinki (december 1999), at Tyrkiet er et kandidatland, der vil kunne tiltræde EU på tilsvarende grundlag som de andre kandidatlande. Den 3. oktober 2005 blev der igangsat forhandlinger om landets tiltrædelse.

Førtiltrædelsesstrategien danner rammen omkring de regler og ordninger, der anvendes i forbindelse med optagelsen af nye medlemsstater. Strategien, der således fungerer som et overordnet program for Tyrkiets optagelse, giver Tyrkiet mulighed for at gøre sig fortrolig med EU’s procedurer og politik på de forskellige områder, bl.a. ved deltagelse i fællesskabets programmer.

MÅLSÆTNING

Formålet med tiltrædelsespartnerskabet er at afstikke én samlet retlig ramme for:

Tiltrædelsespartnerskabet for Tyrkiet blev oprettet i 2001 og er siden da blevet revideret tre gange, i 2003, 2006 og 2008. Det kan tilpasses i takt med de fremskridt og de bestræbelser, som Tyrkiet sætter i værk for at forberede sin tiltrædelse.

Med henblik på virkeliggørelsen af de mål, der er opstillet i tiltrædelsespartnerskabet, vedtager Tyrkiet et nationalt program for landets overtagelse af EU-retten (NPAA). I dette program fremlægger Tyrkiet de forskellige foranstaltninger samt en tidsplan for, hvordan de forventes iværksat inden for indsatsområderne.

PRIORITEREDE OPGAVER

I tiltrædelsespartnerskabet opdeles de prioriterede opgaver i kortfristede opgaver, som forventes realiseret i løbet af et til to år, og mellemfristede opgaver, som forventes realiseret i løbet af tre til fire år. De vedrører hovedsageligt på Tyrkiets muligheder for at overholde:

De kort- og mellemfristede opgaver omfatter følgende:

Evaluering

Europa-Kommissionen foretager regelmæssigt en evaluering af, hvor langt Tyrkiet er nået med de opgaver, der prioriteres i tiltrædelsespartnerskabet, og hvor der stadig må gøres en større indsats. Det undersøges, hvorvidt tiltrædelseskravene, herunder kravene til vedtagelse og en effektiv gennemførelse af gældende EU-ret, er opfyldt. Associeringsaftalen mellem EU og Tyrkiet danner grundlaget for kontrollen og undersøgelsen af tiltrædelsespartnerskabets gennemførelse.

FINANSIELLE RAMMER

Tyrkiet modtager finansiel bistand via ordningen for førtiltrædelsesstøtte for tidsrummet 2007-2013. I de flerårige vejledende finansielle rammer for tidsrummet 2009-2011 er det fastsat, at Tyrkiet skal have 3 037,9 mio. EUR i førtiltrædelsesstøtte (2007og 2008 indbefattet).

Det er en forudsætning for bistand fra Fællesskabet, at Tyrkiet overholder de grundlæggende krav, der gælder for landets forbindelser til EU, samt københavnskriterierne og de mål, der er opstillet i partnerskabet. I modsat fald kan Rådet suspendere den finansielle bistand.

Tyrkiet kan også trække på investering fra Den Europæiske Investeringsbank (DE) (EN) (FR) inden for rammerne af det regionale lånemandat, som omfatter EU's sydøstlige nabolande.

References

Retsakt

Ikrafttrædelse

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

EUT

Afgørelse 2008/157/EF

29.2.2008

-

EUT L 51 af 26.2.2008

TILKNYTTEDE DOKUMENTER

Konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde i Bruxelles den 16. og 17. december 2004 (FR).

Det Europæiske Råd besluttede at indlede forhandlinger med Tyrkiet den 3. oktober 2005.

BILATERALE FORBINDELSER

Associeringsaftale mellem EØF og Tyrkiet (1963) [EUT nr. 217 af 29.12.1964].

Tillægsprotokol til aftalen om oprettelse af en associering mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Tyrkiet som følge af udvidelsen af Den Europæiske Union [EUT L 254 af 30.9.2005].

FINANSIEL BISTAND

Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006 af 17. juli 2006 om oprettelse af et instrument til førtiltrædelsesbistand (IPA) [EUT L 210 af 31.7.2006].

Flerårig vejledende finansiel ramme for:

EVALUERING

Rapporterne (EN) kan læses på det netsted, der varetages af Kommissionens generaldirektorat for udvidelsen.

Seneste ajourføring: 29.05.2008