Rådets henstilling om gennemførelse af beskæftigelsespolitikken i medlemsstaterne (2004)

I henstillingen fastsættes der prioriterede emner for gennemførelsen af medlemsstaternes og arbejdsmarkedsparternes beskæftigelsespolitik. Deri opfordres der til at øge arbejdstagernes og virksomhedernes tilpasningsevne, få flere mennesker ud på arbejdsmarkedet og sørge for, at arbejde bliver et reelt valg for alle, investere mere og mere effektivt i menneskelige ressourcer og livslang læring og sikre en mere effektiv reformgennemførelse gennem bedre styring. For første gang er Rådets henstillinger også rettet til Den Europæiske Unions 10 nye medlemsstater.

DOKUMENT

Rådets henstilling (2004/741/EF) af 14. oktober 2004 om gennemførelsen af medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker [Den Europæiske Unions Tidende L 326 af 29.10.2004]

RESUMÉ

Henstillingerne fra 2004 er et resultat af undersøgelsen af de nationale handlingsplaner (DE) (EN) (FR), analysen af retningslinjerne for beskæftigelsen, der blev udarbejdet for perioden 2003-2005, og konklusionerne, som den europæiske task-force for beskæftigelse (es de en fr) udarbejdede i sin fælles rapport fra 2003-2004. Beskæftigelsespolitikken føres under hensyntagen til de overordnede retningslinjer for de økonomiske politikker.

I rapporten konkluderes det, at medlemsstaterne og arbejdsmarkedspartene kun delvist følger Rådets henstillinger af 22. juli 2003. De fælles prioriterede områder for henstillingerne fra 2004 består i at:

De nye medlemsstater skal bl.a. øge deres indsats betydeligt for at skabe en ny ligevægt mellem fleksibilitet og sikkerhed og forbedre arbejdstagernes sundhed. Det er bydende nødvendigt at styrke dialogen med arbejdsmarkedets parter og øge den administrative kapacitet for at kunne udnytte støtten fra Den Europæiske Socialfond (ESF) fuldt ud og effektivt. Rapportens budskab til de enkelte lande fra den europæiske task-force for beskæftigelse kan tjene som rettesnor for anvendelsen af retningslinjerne for beskæftigelsen i de nye medlemsstater.

LANDESPECIFIKKE HENSTILLINGER

Belgien | Danmark | Tyskland | Grækenland | Spanien | Frankrig | Irland | Italien | Luxembourg | Nederlandene | Østrig | Portugal | Finland | Sverige | Det Forenede Kongerige | Cypern | Tjekkiet | Estland | Ungarn | Litauen | Letland | Malta | Polen | Slovenien | Slovakiet

Belgien

Den belgiske beskæftigelsesfrekvens er meget langt fra Lissabon-målsætningen. Beskæftigelsesfrekvensen for ældre arbejdstagere hører til den laveste i EU-25, og beskæftigelsesfrekvensen for udlændinge er ekstremt lav. Belgien bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Danmark

Danmark har en beskæftigelsesfrekvens, som ligger noget over Lissabon-målsætningen, også for kvinder og ældre arbejdstagere. Danmark bør imidlertid sørge for at sikre, at der findes et tilstrækkeligt udbud af arbejdskraft på lang sigt. Danmark bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Tyskland

Tysklands beskæftigelsesfrekvens ligger over det europæiske gennemsnit, men under Lissabon-målsætningen. Beskæftigelsesfrekvensen for ældre arbejdstagere ligger under gennemsnittet, og beskæftigelsesfrekvensen for kvinderne er stagnerende, selvom den ligger over gennemsnittet. Siden år 2000 har man kunnet konstatere faldende beskæftigelse og stigende arbejdsløshed. Langtidsarbejdsløsheden og de regionale skævheder mellem øst og vest eksisterer fortsat. Tyskland bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Grækenland

Grækenland har fortsat en af de laveste beskæftigelsesfrekvenser i Den Europæiske Union, især for kvinder, selv om man i den seneste tid har kunnet konstatere fremskridt inden for jobskabelsen. Omfanget af sort arbejde er ret stort, produktiviteten er fortsat lav, andelen af voksne under uddannelse er stadig lav, især i betragtning af det lave uddannelsesniveau blandt den erhvervsaktive befolkning. I de seneste år har en øget indvandring bidraget til et større udbud af arbejdskraft. Grækenland bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Spanien

Trods en kraftig udvikling mellem 1997 og 2002 ligger arbejdsløsheden i Spanien stadig langt over EU-gennemsnittet, og beskæftigelsesfrekvensen er klart lavere. Det er fortsat et prioriteret område at bekæmpe de regionale forskelle. Kvindernes deltagelse på arbejdsmarkedet og de ældres beskæftigelsesfrekvens er stadig særdeles lav. Desuden er en meget stor andel af arbejdstagerne (cirka en tredjedel af alle arbejdstagere) ansat på tidsbegrænsede kontrakter, og arbejdsproduktiviteten er fortsat lav. Det generelle uddannelsesniveau og andelen af voksne, der deltager i livslang læring, er yderst lav. I de senere år har øget indvandring bidraget til udbuddet af arbejdskraft. Spanien bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Frankrig

I Frankrig er den generelle beskæftigelsesfrekvens under EU-gennemsnittet, og beskæftigelsesfrekvensen for ældre arbejdstagere (55-64 år) hører til en af de laveste inden for Den Europæiske Union. Arbejdsløsheden er blandt de højeste i EU og er særlig høj for unge (15-24 år). Beskæftigelsesfrekvensen for udlændinge er ekstremt lav, især for kvinder. Andelen af de tidsbegrænsede arbejdskontrakter er højere end for EU-15-gennemsnittet, mens andelen af voksne, som deltager i almen og erhvervsfaglig uddannelse, stadig er under gennemsnittet. Frankrig bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Irland

Siden 1997 er den samlede beskæftigelsesfrekvens i Irland steget fra 56,1 % til 65,3 %, arbejdsløsheden er faldet med næsten to tredjedele, og langtidsarbejdsløsheden er faldet fra 5,6 % til 1,3 %. Der findes imidlertid fortsat en stor forskel mellem beskæftigelsesfrekvensen for kvinder og lønniveauet for kvinder og mænd. Mangel på arbejdskraft er fortsat et problem, selv om den er blevet afhjulpet af øget indvandring. En væsentlig faktor i forbindelse med succesen i Irland er landets evne til at tiltrække direkte udenlandske investeringer. Arbejdsmarkedets partnerskab, landets skattesystem, god lovgivning og investering i menneskelige ressourcer udgør også vigtige faktorer. Irland bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Italien

Trods den dårlige økonomiske situation er væksten i beskæftigelsen fortsat positiv og bekræfter de forbedringer, der er blevet registreret siden 1997. Imidlertid er beskæftigelsesfrekvensen stadigvæk en af de laveste i Den Europæiske Union. Kvinders deltagelse og ældre arbejdstageres beskæftigelsesfrekvens er ligeledes blandt de laveste i EU-25. Arbejdsløsheden er faldet i løbet af de seneste år, men ligger fortsat over EU-15-gennemsnittet. Med en arbejdsløshed på ca. 5 % i Midt- og Norditalien mod 18 % i Syditalien er det fortsat et prioriteret område at bekæmpe de regionale forskelle. Sort arbejde er stadigt meget udbredt, til trods for legaliseringen af 700 000 indvandrere. Det generelle uddannelsesniveau er meget lavt, og andelen af deltagere i uddannelsesaktiviteter er fortsat meget ringe. Italien bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Luxembourg

I Luxembourg er beskæftigelsesfrekvensen meget tæt på EU-gennemsnittet, men endnu under EU-målsætningen. Arbejdsløsheden er fortsat lav, og andelen af langtidsledige er en af de laveste i EU. Nye job som følge af et kraftigt opsving i 1990'erne er dog blevet besat af grænsependlere og kvinder, mens beskæftigelsen blandt ældre arbejdstagere fortsat er på et meget lavt niveau. Deltagelse i uddannelse og erhvervsfaglig uddannelse er fortsat under EU-15-gennemsnittet. Luxembourg bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Nederlandene

Mens beskæftigelsesfrekvensen for kvinder og mænd ligger højere end Lissabon-målsætningen, er beskæftigelsesfrekvensen for indvandrere fortsat lav. Arbejdsmarkedet er karakteriseret ved en usædvanlig stor andel deltidsarbejdende (ca. 44 % af arbejdsstyrken) og et stort antal mennesker på invalidepension. Beskæftigelsesfrekvensen for ældre arbejdstagere ligger højere end EU-gennemsnittet, men er stadig langt under EU-målsætningen. Arbejdsløsheden er steget markant siden 2001, selv om den fortsat er blandt de laveste i EU. Nederlandene bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Østrig

Østrig har opnået en høj generel beskæftigelsesfrekvens og en relativ høj beskæftigelsesfrekvens for kvinder i overensstemmelse med Lissabon-målsætningen. Arbejdsløsheden hører til en af de laveste i Den Europæiske Union. Arbejdsmarkedsparternes partnerskab spiller en vigtig rolle i moderniseringen af arbejdstilrettelæggelsen med hensyn til en bedre arbejdsmarkedslovgivning og sikring af en tilfredsstillende lønudvikling. Ældre arbejdstageres beskæftigelsesfrekvens er imidlertid meget lav. Væksten i beskæftigelsen er aftaget, og arbejdsløsheden er begyndt at stige. De voksnes deltagelse i uddannelsesaktiviteter og erhvervsuddannelse er lavere end EU-gennemsnittet. Den kønsbestemte lønforskel er fortsat en af de højeste i Den Europæiske Union. Østrig bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Portugal

Portugal er nær ved at nå Lissabon-målsætningen med hensyn til den generelle beskæftigelse, og tallene ligger lidt over beskæftigelsesmålene for kvinder og ældre arbejdstagere. Den seneste økonomiske afmatning har ført til en stigning i arbejdsløsheden, selv om denne fortsat er på et relativt lavt niveau i sammenligning med EU-gennemsnittet. Produktivitetsniveauet, det generelle uddannelsesniveau og niveauet for adgang til erhvervsfaglig uddannelse er fortsat meget lavt. Endvidere er en markant stor andel (mere end 20 %) ansat på tidsbegrænsede arbejdskontrakter. I de seneste år har en øget indvandring bidraget til udbuddet af arbejdskraft. Portugal bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Finland

Finland er nær ved at nå det generelle mål for beskæftigelsesfrekvensen og ligger over målet for kvinders beskæftigelsesfrekvens. Finland har opnået en kraftig stigning i ældre arbejdstageres deltagelse på arbejdsmarkedet i de seneste ti år og er meget tæt på at opfylde EU's mål for ældre arbejdstagere. Arbejdsløsheden ligger over EU-gennemsnittet og er særlig høj blandt unge. Finland bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Sverige

Tallene for Sverige ligger højere end alle EU's beskæftigelsesmål, også målene for kvinder og ældre arbejdstagere. Den samlede arbejdsløshedsprocent er på ca. 5. Der bør fortsat gøres en indsats for at undgå mangel på arbejdskraft. I betragtning af den aldrende befolkning vil der blive et behov for at øge udbuddet af arbejdskraft og udnytte potentielle muligheder for arbejdskraft blandt indvandrere, unge og langtidssygemeldte og forbedre incitamenterne til at arbejde. Sverige bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

Det Forenede Kongerige

Tallene for Det Forenede Kongerige ligger højere end alle EU's beskæftigelsesmål, også målene for kvinder og ældre arbejdstagere. Der findes dog fortsat koncentrationer af økonomisk inaktivitet og i mindre udstrækning arbejdsløshed i visse områder og inden for særlige befolkningsgrupper. Produktivitetsniveauet, især udtrykt pr. arbejdstime, er fortsat relativt lavt. Dette skyldes til dels udbredelsen af lavtkvalificerede i arbejdsstyrken. Den kønsbestemte lønforskel er fortsat en af de højeste i Den Europæiske Union. Det Forenede Kongerige bør fra nu af og som en prioriteret foranstaltning:

PRIORITEREDE OMRÅDER FOR DE NYE MEDLEMSSTATER

Cypern

Beskæftigelsesfrekvensen i Cypern ligger noget over EU-15-gennemsnittet, og arbejdsløsheden er lav. Andelen af udenlandske arbejdstagere, som ofte er ansat på tidsbegrænset grundlag, er steget markant i løbet af årene som følge af arbejdsmarkedsbehovene. Cypern bør:

Tjekkiet

Beskæftigelsesfrekvensen i Tjekkiet ligger en lille smule over EU-15-gennemsnittet. Arbejdsløsheden er lige omkring EU-15-gennemsnittet, men er steget langsomt siden midten af 1990'erne. Ældre arbejdstageres beskæftigelsesfrekvens ligger tæt op ad EU-gennemsnittet, men er lavt, især for kvinder, på grund af den lave lovbestemte pensionsalder. Der er betydelige regionale skævheder. Tjekkiet bør:

Estland

Beskæftigelsesfrekvensen i Estland ligger lidt under EU-15-gennemsnittet. Arbejdsløsheden er faldet med årene, men ligger fortsat over EU-gennemsnittet. Endvidere er andelen af langtidsledige høj. Estland forventes at blive meget berørt af det faldende antal personer i den erhvervsaktive alder som følge af den demografiske udvikling. Estland bør:

Ungarn

Beskæftigelsesfrekvensen i Ungarn er lav, især for lavtkvalificerede, dårligt stillede, kvinder og ældre arbejdstagere. Samtidig er arbejdsløsheden fortsat noget under EU-15-gennemsnittet. Dette kan forklares med, at der findes en stor inaktiv befolkningsgruppe i den erhvervsaktive alder. Bekæmpelsen af regionale forskelle er fortsat et prioriteret område (de centrale og vestlige regioner i forhold til resten af landet). Den regionale og sektormæssige mobilitet er lav, der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og uddannelsessystemet formår ikke at opfylde arbejdsmarkedets behov. Ungarn bør:

Litauen

Der har været en lille stigning i beskæftigelsesfrekvensen i Litauen på det seneste, men den ligger fortsat noget under EU-15-gennemsnittet. Arbejdsløsheden er faldet markant, men ligger stadig noget over EU-gennemsnittet. Litauen bør:

Letland

Beskæftigelsen i Letland er steget ret meget inden for de seneste to år. Den samlede beskæftigelsesfrekvens ligger dog under EU-15-gennemsnittet. Arbejdsløsheden er fortsat højere end EU-15-gennemsnittet med meget store regionale forskelle. Samtidig er der mangel på arbejdskraft og kvalificerede arbejdstagere i Riga. Letland bør:

Malta

Beskæftigelsesfrekvensen på Malta er sammenlignet med EU-15-gennemsnittet usædvanlig lav, især for ældre arbejdstagere. Kvinders beskæftigelsesfrekvens er den laveste i EU-25 (kun en tredjedel af kvinderne i den erhvervsaktive alder har beskæftigelse). Arbejdsløsheden er steget lidt i løbet af de seneste to år, men ligger fortsat over EU-15-gennemsnittet. Malta bør:

Polen

Beskæftigelsesfrekvensen i Polen hører til en af de laveste i EU-25. Situationen på arbejdsmarkedet er forværret inden for de seneste fire år. Beskæftigelsesfrekvensen for kvinder, ældre arbejdstagere, unge og lavtkvalificerede er særlig lav. Arbejdsløsheden på ca. 20 %, der er på det højeste niveau siden begyndelsen af den økonomiske reformproces, er den højeste i EU-25. Polen bør:

Slovenien

Beskæftigelsesfrekvensen i Slovenien ligger lidt under EU-15-gennemsnittet, men er især lav for ældre arbejdstageres vedkommende. Arbejdsløsheden er en del lavere end EU-gennemsnittet. Slovenien bør:

Slovakiet

Den generelle beskæftigelsesfrekvens i Slovakiet er fortsat lav sammenlignet med EU-15-gennemsnittet. Selv om arbejdsløsheden falder, er den stadig meget høj og med en stor andel af langtidsledige. Kvindernes beskæftigelsesfrekvens er lav, men de unges, de lavtkvalificeredes og de ældre arbejdstageres (især kvindernes) beskæftigelsesfrekvens er især lav. Der er betydelige regionale skævheder. Slovakiet bør:

TILHØRENDE RETSAKTER

Rådets henstilling (2003/579/EF) af 22. juli 2003 om gennemførelsen af medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker [Den Europæiske Unions Tidende L 197 af 5.8.2003].

Kommissionen fremlægger hermed et udkast til henstillinger om beskæftigelsen som supplement til de nye retningslinjer for beskæftigelsen. Retningslinjerne for beskæftigelsen for 2003 omfatter bl.a. tre hovedmål og 10 prioriteringer vedrørende strukturreformer, og medlemsstaterne opfordres til at forbedre forvaltningen, partnerskabet mellem de forskellige aktører og processens gennemførelse. Kommissionen, som heri tager højde for konklusionerne i den fælles beskæftigelsesrapport 2002, der indeholder en evaluering af medlemsstaternes indsats, giver medlemsstaterne konkret vejledning i, hvordan man gennemfører beskæftigelsesretningslinjerne og i, hvilken retning medlemsstaternes politiske indsats mod bestemte områder bør tage. Henstillingerne vedrører hovedsagelig livslang læring og erhvervsuddannelse, arbejdskraftudbud og aktiv aldring, ligestilling, og hvordan man gør det mere attraktivt at arbejde, samt fremme af arbejdstageres og virksomheders tilpasningsevne.

Rådets henstilling (2002/178/EF) af 18. februar 2002 om gennemførelsen af medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker [De Europæiske Fællesskabers Tidende L 60 af 1.3.2002]

Henstillingerne fra 2002 er en videreførelse af Rådets henstillinger i 2001.

Rådets henstilling (2001/64/EF) af 19. januar 2001 om gennemførelsen af medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker [De Europæiske Fællesskabers Tidende L 22 af 24.1.2001]

Det drejer sig hovedsageligt om aktive og forebyggende politikker til bekæmpelse af ungdoms- og langtidsarbejdsløshed, forøgelse af udbuddet af og efterspørgslen efter arbejdskraft især med henblik på reformen af skattesystemet og af de sociale ordninger, en overordnet uddannelsesstrategi til fremme af livslang læring, ligestilling, bekæmpelse af regionale skævheder, partnerskab mellem staten og arbejdsmarkedets parter og endelig den overordnede kombination af politiske virkemidler.

Rådets henstilling (2000/164/EF) af 14. februar 2000 om gennemførelsen af medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker [De Europæiske Fællesskabers Tidende L 52 af 25.2.2000]

I denne henstilling udpeges de væsentligste udfordringer, som medlemsstaterne står over for på arbejdsmarkedet, og der foreslås egnede foranstaltninger. Henstillingerne omhandler hovedsagelig bekæmpelse af ungdoms- og langtidsarbejdsløshed, reformer af beskatningen og af de sociale ydelser, kvalifikationer og livslang læring, ældre arbejdstagere og aktiv aldring, integration af kønsaspektet og lige muligheder for mænd og kvinder, fremme af servicesektoren, arbejdsmarkedets parter og moderniseringen af arbejdstilrettelæggelsen.

Seneste ajourføring: 21.03.2005