3.3.2017   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 67/8


INDKALDELSE AF FORSLAG — EACEA 08/2017

Initiativet EU-bistandsfrivillige: Projekter til udsendelse af EU-bistandsfrivillige som senior- og juniormedarbejdere med henblik på at støtte og supplere humanitær støtte i tredjelande med fokus på at styrke kapaciteten og modstandsdygtigheden i sårbare og katastroferamte samfund og gennemførende organisationer

(2017/C 67/08)

Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af det frivillige europæiske korps for humanitær bistand (»initiativet EU-bistandsfrivillige«) (1) (herefter »initiativet EU-bistandsfrivillige«) og relateret lovgivning (2) oprettes en ramme for fælles bidrag fra europæiske frivillige til at støtte og supplere humanitær bistand i tredjelande.

Denne indkaldelse af forslag skal tilvejebringe finansiering til støtte for aktioner i forbindelse med udsendelse af EU-bistandsfrivillige med henblik på at støtte og supplere humanitær bistand i tredjelande i forbindelse med projekter med fokus på katastroferisikoreduktion, katastrofeberedskab og sammenkobling af nødhjælp, rehabilitering og udvikling.

1.   Formål

Formålet med indkaldelsen er at finansiere projekter, der indebærer udsendelse af EU-bistandsfrivillige. Disse projekter skal bidrage til at styrke Unionens kapacitet til at yde behovsbaseret humanitær bistand rettet mod en styrkelse af kapaciteten og modstandsdygtigheden i sårbare og katastroferamte samfund i tredjelande ved at fokusere på katastrofeberedskab og katastroferisikobegrænsning og ved at styrke forbindelsen mellem nødhjælp, rehabilitering og udvikling. Derudover kan disse projekter også styrke kapaciteten hos de gennemførende sende- og værtsorganisationer, der deltager eller agter at deltage i initiativet EU-bistandsfrivillige, blandt andet med værktøjer og metoder til tidlig varsling af katastrofer.

Med denne indkaldelse forventer Europa-Kommissionen at opnå følgende resultater:

525 junior-/seniorfrivillige udsendt til samfund i sårbare og katastroferamte tredjelande

for juniormedarbejdere: mulighed for praktikforløb i EU inden udsendelsen

mulighed for frivilligt arbejde online for at støtte eller supplere projektaktiviteterne

projekter, der finansieres under denne indkaldelse, giver synergier og komplementaritet til EU-finansierede operationer inden for humanitær bistand eller civilbeskyttelse i de enkelte lande/regioner.

2.   Støtteberettigede organer

Alle organisationer, der indgår i projektet, omtales herefter »konsortiet«.

Alle ansøgere, som er involveret i ansøgningen i forbindelse med denne indkaldelse, og som fungerer som enten sende- eller værtsorganisation, skal certificeres i henhold til initiativet EU-bistandsfrivillige. Der er detaljerede oplysninger om certificeringsmekanismen på:

https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding/certification-mechanism-for-sending-and-hosting-organisations_en

Den organisation, der ansøger på vegne af alle ansøgere (koordinator), skal være en certificeret EU-sendeorganisation i henhold til initiativet EU-bistandsfrivillige.

De øvrige ansøgere er certificerede sende- eller værtsorganisationer i henhold til initiativet EU-bistandsfrivillige.

Projektforslag, der involverer sende- og værtsorganisationer, som har søgt om certificering inden fristen for indgivelse af ansøgninger (afsnit 8), vil blive medtaget i støtteberettigelses- og evalueringsfasen. Udvælgelsen af disse projektforslag vil imidlertid være underlagt resultatet af certificeringsprocessen.

For at maksimere chancen for, at afgørelsen om ansøgningen træffes rettidigt, anbefales det kraftigt at ansøge om certificering senest 12. maj 2017.

Et projektkonsortium skal omfatte mindst to certificerede sendeorganisationer fra to forskellige lande og to certificerede værtsorganisationer.

Ikke-certificerede organisationer, der er specialiseret inden for områder med relevans for målene eller aktionerne i projektet, kan indgå som partner i konsortiet for at bidrage med deres specifikke ekspertise (artikel 8, stk. 3, delegeret forordning). Sådanne organisationer skal opfylde kriterierne som defineret i forordningen, artikel 10, stk. 3 eller artikel 10, stk. 4.

3.   Støtteberettigede aktiviteter

Aktiviteter, der støttes under denne indkaldelse, skal omfatte:

Udsendelse af EU-bistandsfrivillige som senior- og juniormedarbejdere i forbindelse med humanitære støtteprojekter inden for katastroferisikoreduktion, beredskab og sammenkobling af nødhjælp, rehabilitering og udvikling i tredjelande på baggrund af identificerede behov. Det omfatter udvælgelse, ansættelse og forberedelse af EU-bistandsfrivillige samt kommunikationsaktiviteter i overensstemmelse med kommunikationsplanen for initiativet EU-bistandsfrivillige.

Aktiviteter til støtte for gennemførelse af hovedaktionen kan omfatte:

praktikpladser til juniorfrivillige i EU-sendeorganisationer

kapacitetsopbygning i sårbare katastroferamte samfund og lokale organisationer

opbygning af kapacitet i værtsorganisationer

teknisk bistand til sendeorganisationer

aktiviteter, der øger inddragelsen af onlinefrivillige såvel som medarbejderfrivillige til at støtte de EU-bistandsfrivilliges aktioner.

Projektaktiviteter kan omfatte:

information, kommunikation og offentlig oplysning

fare, risikoanalyse og tidlig varsling

beredskabsplanlægning og indsatsberedskab

beskyttelse af eksistensgrundlag, aktiver og mindre afhjælpningsarbejde.

Aktiviteter vedrørende kapacitetsopbygning og teknisk bistand kan omfatte:

aktiviteter til at opbygge/styrke kapacitet

studie-/undersøgelsesbesøg for at finpudse og færdiggøre behovsanalyser af aktionen

seminarer og workshopper

jobfølgeordninger

venskabsordninger og udveksling af personale

udveksling af viden, organisatorisk læring og god praksis

studiebesøg

aktiviteter med henblik på at fremme opbygning af partnerskaber

aktiviteter med henblik på at bistå organisationer med at overholde de fælles humanitære standarder (Core Humanitarian Standards)

aktiviteter med henblik på at styrke det regionale samarbejde

(kun til teknisk bistand) coaching af og mentorordninger for lønnet personale og frivillige i centrale sendeorganisationer

(kun til kapacitetsopbygning) uddannelseskurser for undervisere/trænere/mentorer/informationsformidlere i tredjelande

(kun til kapacitetsopbygning) studiebesøg i op til tre måneder for centralt lønnet personale eller frivillige fra tredjelande, der skal have base i ansøger-/partnerorganisationer i EU.

Kapacitetsopbygningsaktiviteter skal foregå ved seniorfrivillige eller juniorfrivillige med betragtelig erfaring inden for kapacitetsopbygning og være underlagt tilsyn ved en seniormedarbejder.

Frivilligt arbejde online skal være relateret til projektet og skal gennemføres via platformen for EU-bistandsfrivillige, der forvaltes af Kommissionen.

4.   Støtteberettigede kandidater

Sende- og værtsorganisationer skal overholde reglerne og procedurerne vedrørende kandidater og EU-bistandsfrivillige i henhold til forordning (EU) nr. 375/2014, delegeret forordning (EU) nr. 1398/2014 og gennemførelsesforordning (EU) nr. 1244/2014.

Følgende personer, som er fyldt 18 år, kan søge om at blive kandidater:

borgere i Den Europæiske Union

tredjelandsstatsborgere, som er fastboende i en medlemsstat.

Kandidater kan være:

juniormedarbejdere, navnlig nyuddannede med mindre end fem års erhvervserfaring og mindre end fem års erfaring inden for humanitære aktioner

og

seniormedarbejdere med fem års erhvervserfaring i stillinger med ansvar eller ekspertstillinger.

Udvælgelsen af kandidater foretages af sende- og værtsorganisationer i overensstemmelse med gennemførelsesforordningen (kapitel 2). De udvalgte kandidater skal deltage i det obligatoriske uddannelsesprogram som angivet i initiativet EU-bistandsfrivillige (3). Kun kandidater, for hvem dette uddannelsesprogram og denne vurdering er positiv, vil være egnede til udsendelse som EU-bistandsfrivillige.

Derudover skal frivillige juniormedarbejdere under initiativet EU-bistandsfrivillige, som af sende- og værtsorganisationer vil blive anmodet om at gennemgå et praktikforløb, også færdiggøre dette med en positiv vurdering.

Uddannelseskurser for EU-bistandsfrivillige, der udvælges under denne indkaldelse af forslag, vil finde sted mellem april og juli 2018. Ved planlægningen af aktiviteterne skal ansøgerne i forbindelse med denne indkaldelse af forslag tage hensyn til disse datoer, når de planlægger deres workflow og tidsplan (dvs. opslag af ledige stillinger med henblik på udsendelse, udvælgelse af kandidater til en potentiel udsendelse, onlineuddannelse af kandidater i mindst to uger, uddannelse på stedet af kandidater i 10-12 dage, start på praktikforløb/uddannelsesperiode). Organisationerne skal derfor være klar til at offentliggøre deres ledige stillinger mindst tre måneder inden starten på uddannelseskurset.

5.   Støtteberettiget aktivitetssted og tidsramme

Praktikforløb forud for udsendelse (kun for juniorfrivillige) skal foregå hos en af de sendeorganisationer, der deltager i projektet, i højst seks måneder, om muligt i et andet land end deres oprindelsesland.

Udsendelsesperioden kan række fra mindst én måned til højst 18 måneder.

Der er udarbejdet en vejledende liste for 2017 over tredjelande til udsendelser og kapacitetsopbygning forud for indkaldelsen i overensstemmelse med en behovsvurderingsmetode, der modsvarer den for humanitære støtteaktioner, men som ikke omfatter områder med aktuelle væbnede konflikter. Denne liste samt oplysninger om metoden kan findes her: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

Listen kan ændres som følge af begivenheder, der kunne bringe de frivilliges sikkerhed i fare.

Projektaktiviteterne kan foregå uden for partnerlandene, så længe de berørte lande også er at finde på ovennævnte liste over lande.

Projekterne skal starte den 1. december 2017 med en maksimal varighed på 24 måneder.

Ansøgninger om projekter, der planlægges at vare i en længere periode end den periode, der er fastsat i denne indkaldelse af forslag, vil ikke blive accepteret.

Hvis det efter underskrivelsen af aftalen og påbegyndelsen af projektet af behørigt dokumenterede årsager viser sig at være umuligt for støttemodtageren at afslutte projektet inden for den fastsatte periode, kan støtteberettigelsesperioden dog forlænges.

Der kan gives tilladelse til en forlængelse på maksimalt tre måneder, hvis der ansøges herom inden for den frist, der er fastsat i aftalen. Den maksimale varighed vil i så fald være 27 måneder.

6.   Tildelingskriterier

Støtteberettigede ansøgninger vil blive vurderet ud fra følgende kriterier:

projektets relevans (højst 30 point)

kvaliteten af projektets udformning og gennemførelse (højst 30 point)

kvaliteten og relevansen af partnerskabs- og samarbejdsordningerne (højst 20 point)

virkning og formidling (højst 20 point).

Projekter med under 60 point i alt vil ikke blive taget i betragtning til finansiering.

7.   Disponibelt budget

Det samlede budget, der er øremærket til medfinansiering af projekterne, anslås til 12 600 000 EUR.

Tilskuddet kan ikke overstige 1 400 000 EUR. Anmodninger om tilskud på under 100 000 EUR vil ikke blive taget i betragtning. Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur (EACEA) forventer at finansiere 12 forslag.

EACEA forbeholder sig ret til ikke at fordele alle de midler, der er til rådighed.

8.   Ansøgningsfrist

Støtteansøgninger skal indgives på et af de officielle EU-sprog ved hjælp af det elektroniske ansøgningsskema (e-skema), der er specielt udformet til dette formål. Det elektroniske skema findes på følgende adresse: https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en

Det behørigt udfyldte elektroniske ansøgningsskema skal indsendes senest den 6. juni 2017 (12:00), lokal tid i Bruxelles.

9.   Yderligere oplysninger

Ansøgningerne skal overholde bestemmelserne i retningslinjerne for ansøgning — Indkaldelse af forslag EACEA 08/2017, indsendes på det dertil beregnede elektroniske ansøgningsskema og indeholde de pågældende bilag.

Dokumenterne findes på følgende adresse:

https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

I tilfælde af spørgsmål kontaktes: EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 375/2014 af 3. april 2014 om oprettelse af det frivillige europæiske korps for humanitær bistand (»initiativet EU-bistandsfrivillige«) (EUT L 122 af 24.4.2014, s. 1).

(2)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1244/2014 af 20. november 2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 375/2014 om oprettelse af det frivillige europæiske korps for humanitær bistand (»initiativet EU-bistandsfrivillige«) (EUT L 334 af 21.11.2014, s. 52) og Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1398/2014 af 24. oktober 2014 om fastsættelse af fælles regler for kandidater og EU-bistandsfrivillige (EUT L 373 af 31.12.2014, s. 8).

(3)  Yderligere oplysninger kan findes i indkaldelsen af forslag vedrørende initiativet EU-bistandsfrivillige: uddannelsesprogram og uddannelse af kandidater, 2015/S 069-122685.