Bruxelles, den 15.12.2016

COM(2016) 789 final

2016/0394(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af Rådets direktiv 87/217/EØF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF, Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1257/2013, Rådets direktiv 86/278/EØF og Rådets direktiv 94/63/EF, hvad angår procedurereglerne på området miljørapportering, og om ophævelse af Rådets direktiv 91/692/EØF


BEGRUNDELSE

1.FORSLAGETS BEGRUNDELSE OG FORMÅl

Generel baggrund

Mange af Unionens retsakter blev vedtaget uden en udløbsdato. Disse retsakter er derfor stadig formelt gældende, selvom deres retsvirkninger er udtømt.

At ophæve retsakter, som ikke længere finder anvendelse, eller ikke længere er relevante, medfører en mere brugervenlig præsentation og en mere effektiv og tidsbesparende anvendelse af værktøjer, der letter adgangen til EU-retten: CELEX, EUR-Lex og registeret over gældende EU-retsforskrifter (søgeresultaterne ville f.eks. ikke længere indeholde forældede retsakter blandt dem, der er gældende). Større gennemsigtighed i EU-retten er et væsentligt led i den strategi for bedre lovgivning, som EU-institutionerne følger, også inden for rammerne af den nye interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning 1 . I Refit-meddelelsen fra 2014 2 bebudede Kommissionen, at den vil forberede ophævelse af relevant lovgivning, bl.a. vedrørende den standardiserede indberetning på miljøområdet. Desuden opfordredes der i meddelelsen fra 2015 3 om bedre regulering til en bred revision af indberetningen på en række politikområder, herunder miljøområdet. På denne baggrund er det nu ophævelsen af Rådets direktiv 91/692/EØF af 23. december 1991 om standardisering og rationalisering af rapporterne om gennemførelse af række miljødirektiver ("direktiv 91/692/EØF"), der står for tur. Dette skal også ses i sammenhæng med en mere generel kvalitetskontrol af overvågningen og indberetningen på miljøområdet. Denne kvalitetskontrol er nu sat i gang som beskrevet i Kommissionens arbejdsprogram for 2016 4 , hvori der under ophævelsesinitiativer i bilag V nævnes et forslag til ophævelse af direktiv 91/692/EØF og af den tilhørende beslutning 95/337/EØF om spørgeskemaer for direktiverne inden for vandområdet.  

Ophævelsespakken består af fire foreslåede initiativer til ophævelse af direktiv 91/692/EØF og beslutning 95/337/EØF:

1.En meddelelse, hvori det erklæres, at 11 gennemførelsesretsakter, som Kommissionen har vedtaget for at indføre spørgeskemaer til brug for indberetning på miljøområdet, herunder beslutning 95/337/EØF, er forældede.

2.To forslag til en kommissionsbeslutning, hvorved to af gennemførelsesafgørelserne (ved hjælp af udvalgsprocedurer), nemlig Kommissionens afgørelse 2011/92/EU af 10. februar 2011 5 og Kommissionens afgørelse 2010/681/EU af 9. november 2010 6 , der har udtømt deres retsvirkninger, ophæves, men som Kommissionen vil ophæve i forbindelse med en efterfølgende udvalgsprocedure.

3.Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ophævelse og ændring af bestemmelserne i seks retsakter, der refererer til direktiv 91/692/EØF.

Under forberedelsen af disse initiativer har Kommissionen foretaget en gennemgang og overvejet konsekvenserne af at fastholde eller ophæve de forskellige forpligtelser. Resultatet af dette arbejde er sammenfattet nedenfor, og vil være genstand for en mere detaljeret analyse i en ledsagende undersøgelse, som vil blive offentliggjort særskilt 7 . Da formålet er at ophæve forældede bestemmelser og retsakter, lægges det til grund, at der er ikke behov for en formel konsekvensanalyse. Det skal fremhæves, at ophævelsen ikke kan forventes at indebære nogen reelle økonomiske fordele. De væsentligste fordele er forbundet med tilvejebringelsen af et klarere regelsæt som et resultat af denne "oprydning".

Mangler ved direktiv 91/692/EØF

Direktiv 91/692/EØF (SRD) tog sigte på at forenkle indberetningsforpligtelserne i den del af EU's miljølovgivning, der var gældende på tidspunktet for direktivets vedtagelse. I praksis er det imidlertid ikke alle kravene til miljøindberetning, der blev harmoniseret ved direktiv 91/692/EØF. F.eks. blev direktiv 91/271/EØF 8 og 91/676/EØF 9 udelukket fra direktivets anvendelsesområde. Den kan også konstateres, at gennemførelsen af direktivet var bebyrdende og ineffektiv fra begyndelsen. Et væsentligt problem er, at direktivet blev vedtaget forud for den udbredte anvendelse af informationsteknologi (it). Dertil kommer, at mange af de særskilte retsakter, for hvilke der i direktiv 91/692/EØF var fastsat krav om indberetning, efterfølgende blev erstattet af retsakter, der så bort fra direktivets bestemmelser om indberetning. F.eks. blev der ved direktiv 2000/60/EF 10 ophævet syv retsakter på vandområdet, og det dermed forbundne spørgeskema, jf. direktiv 95/337/EØF, der blev vedtaget i henhold til direktiv 91/692/EØF, blev overflødigt. Retsakter såsom direktiv 2000/60/EF og direktiv 2010/75/EF 11 (og det foregående direktiv 96/61/EF) 12 indeholdt selvstændige indberetningsforpligtelser.

Med den vellykkede udvikling af Det Europæiske Miljøagenturs (EEA) indberetningsnet og sektorbestemte initiativer vedrørende forenkling af indberetningerne (f.eks. det europæiske vandinformationssystem) blev behovet for og effektiviteten af en generel retsakt om indberetning yderligere draget i tvivl. Endelig blev der ved vedtagelsen af Inspire-direktivet (2007/2/EF) og den tilknyttede udvikling af det fælles miljøinformationssystem (SEIS) 13 indført en mere moderne, effektiv og tværgående tilgang til informationsstyring og indberetning inden for rammerne af EU's miljøpolitik.

Kommissionen konkluderede på daværende tidspunkt, at "[...] et vigtigt skridt til gennemførelsen af SEIS, og især for at realisere de forventede forenklingsfordele vil være at modernisere reglerne om den måde, hvorpå de oplysninger, der kræves efter miljølovgivningen gøres tilgængelig. Det forventes, at det kan opnås med en revision af direktiv 91/692/EF om standardiseret rapportering, der skal ajourføres og bringes på linje med SEIS-principperne. I dette øjemed agter Kommissionen at fremsætte et forslag til retsakt herom i 2008, herunder en ophævelse af forældede bestemmelser i det nugældende direktiv om standardiseret rapportering." 14  Kommissionen besluttede dog ikke at fremsætte forslag om ny lovgivning vedrørende indberetning, men at gennemføre sin målsætning ved hjælp af en ikke-retlig fremgangsmåde (jf. EU's fælles miljøinformationssystem 15 ) kombineret med en samordnet indsats på de forskellige miljøpolitiske områder (såsom vand, luft, natur, osv.).

Resumé af den aktuelle rækkevidde og relevans af direktiv 91/692/EØF

Direktiv 91/692/EØF henviser til 28 miljølove, der er omfattet af direktivets bestemmelser. En række andre retsakter har tilknytning til direktiv 91/692/EØF. Som følge af den løbende ophævelse af disse retsakter (jf. oversigten i tabel 2) er der i øjeblikket én forordning, ni direktiver (jf. oversigten i tabel 1) (to direktiver er stadig omfattet af direktivets bestemmelser, nemlig direktiv 86/278/EØF og direktiv 87/2017/EØF) og 23 afgørelser, der stadig er gældende, og som fortsat henviser til disse bestemmelser (jf. oversigten i tabel 3).

Sammenfattende kan det konstateres, at hovedparten af de oprindelige forpligtelser i direktiv 91/692/EØF er blevet forældede og ikke længere har nogen retsvirkning. Forslaget om ophævelse fremsættes således af retssikkerhedsmæssige hensyn, for at øge gennemsigtigheden, mindske den administrative byrde og sikre, at EU-lovgivningen er "egnet til formålet" i overensstemmelse med dagsordenen for bedre lovgivning.

Forslag til foranstaltninger med henblik på at ophæve direktiv 91/692/EØF og dertil knyttede retsakter

Den første foranstaltning består af et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om at fjerne kravene til standardiserede indberetninger. Det foreslås ligeledes, at henvisningerne til de gamle udvalgsprocedureregler erstattes af Europa-Parlamentet og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser, således som det kræves efter forordningens artikel 13 vedrørende overgangsbestemmelser.

Den anden foranstaltning har til formål at få vedtaget en meddelelse, hvori det erklæres, at de gennemførelsesafgørelser, som i henhold til direktiv 91/692/EØF stadig er gældende, er forældede. I meddelelsen opregnes de afgørelser, der er blevet forældede, og hvis retsgrundlag blev ophævet.

Den tredje foranstaltning sigter mod at ophæve to gennemførelsesafgørelser, der stadig har et gyldigt retsgrundlag, men som i mellemtiden har udtømt deres retsvirkninger 16 .

Som led i den forberedende analyse blev flere muligheder overvejet for at sikre en effektiv ophævelse, samtidig med at man opretholdt retsvirkningerne, hvor det var nødvendigt. Resultaterne af denne analyse er anført i den supplerende undersøgelse 17 , hvor det anbefales at foretage en fuldstændig ophævelse af bestemmelser i direktiv 91/692/EØF og en fjernelse af forældede bestemmelser, idet der henvises til nye bestemmelser om gennemførelsesretsakter. Denne løsningsmodel, der består af de tre ovennævnte foranstaltninger, blev udpeget som den mest effektive til at mindske bureaukratiet og styrke den retlige klarhed.

Allerede eksisterende direktiver, der henvises til i direktiv 91/692/EØF

Som nævnt ovenfor er det kun direktiv 86/278/EØF og 87/217/EØF (se oversigt i tabel 1), der er tilbage af de 28 retsakter (se oversigt i tabel 2), som oprindeligt var nævnt i direktiv 91/692/EØF.

Det foreslås at opretholde indberetningsbestemmelserne i direktiv 86/278/EØF, idet de tilpasses til de nye regler om gennemførelsesretsakter, der er fastsat i TEUF.

Indberetningskravene i direktiv 87/217/EØF anvendes ikke, hovedsagelig fordi man er ophørt med brugen af asbest i EU's medlemsstater som følge af udfasningen af produktionen og anvendelsen af rå asbest og af produkter, der indeholder asbest, i EU via REACH (1907/2006/EF).



Tabel 1 Oversigt over direktiver og forordninger, der er omfattet af forslaget til afgørelse om ophævelse af direktiv 91/692/EØF (alle andre retsakter af relevans for direktiv 91/692/EØF er i mellemtiden blevet forældede eller irrelevante).

Retsakter, der henviser til, eller som der henvises til i direktiv 91/692/EØF, og som stadig er gældende

Ophævelse af direktiv 91/692/EØF, der berører bestemmelser i retsakterne

Artikel i den foreslåede afgørelse, som vedrører retsakterne

1) Rådets direktiv 86/278/EØF af 12. juni 1986 om beskyttelse af miljøet, navnlig jorden, i forbindelse med anvendelse i landbruget af slam fra rensningsanlæg

Artikel 13, 14, 15, 15a og 17

Artikel 3

2) Rådets direktiv 87/217/EØF af 19. marts 1987 om forebyggelse af miljøforurening med asbest

Artikel 13

Artikel 4

3) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet:

Artikel 21

Artikel 1

4) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF af 23. april 2009 om geologisk lagring af kuldioxid henviser til direktiv 91/692/EØF

Artikel 27, 29 og 30)

Artikel 2

5) Forordning (EU) nr. 1257/2013 om ophugning af skibe

Artikel 21

Artikel 5

6) Direktiv 94/63/EF af 20. december 1994 om forebyggelse af emissioner af flygtige organiske forbindelser (VOC) ved benzinoplagring og benzindistribution fra terminaler til servicestationer

Artikel 9

Artikel 6

7) Artikel 37, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF af 17. november 2008 om affald og om ophævelse af visse direktiver 18

Omfattet af affaldspakken

Omfattet af affaldspakken

8) Artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/53/EF af 18. september 2000 om udrangerede køretøjer 19

Omfattet af affaldspakken

Omfattet af affaldspakken

9) Artikel 15 i Rådets direktiv 1999/31/EF af 26. april 1999 om deponering af affald 20

Omfattet af affaldspakken

Omfattet af affaldspakken

10) Artikel 17 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/62/EF af 20. december 1994 om emballage og emballageaffald 21  

Omfattet af affaldspakken

Omfattet af affaldspakken

Tabel 2 Oversigt over direktiver og forordninger, der er blevet ophævet, og som tidligere var omfattet af direktiv 91/692/EØF

Retsakter, der er blevet ophævet, og som tidligere var omfattet af direktiv 91/692/EØF

Dato for ophævelsen

Rådets direktiv 76/160/EØF af 8. december 1975 om kvaliteten af badevand 22 som ændret ved artikel 3 i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/7/EF af 15. februar 2006 om forvaltning af badevandskvalitet og om ophævelse af direktiv 76/160/EØF 23 .

31. december 2014

Rådets direktiv 76/464/EØF af 4. maj 1976 om forurening, der er forårsaget af udledning af visse farlige stoffer i Fællesskabets vandmiljø 24 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/11/EF af 15. februar 2006 om forurening, der er forårsaget af udledning af visse farlige stoffer i Fællesskabets vandmiljø 25 .

23. marts 2006

Rådets direktiv 78/176/EØF af 20. februar 1978 om affald fra titandioxidindustrien 26 , som ændret ved direktiv 83/29/EØF 27 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. november 2010 om industrielle emissioner 28 .

7. januar 2014

Rådets direktiv 78/659/EØF af 18. juli 1978 om kvaliteten af ferskvand, der kræver beskyttelse eller forbedring for at være egnet til, at fisk kan leve deri 29 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/44/EF af 6. september 2006 om kvaliteten af ferskvand, der kræver beskyttelse eller forbedring for at være egnet til, at fisk kan leve deri 30 , som blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger 31 .

21. december 2013

Rådets direktiv 79/869/EØF af 9. oktober 1979 om målemetoder og hyppighed for prøveudtagning og analyse af overfladevand, som anvendes til fremstilling af drikkevand i medlemsstaterne 32 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, og som senest ændret ved direktiv 81/855/EØF 33 , blev ophævet ved direktiv 2000/60/EF.

21. december 2007

Rådets direktiv 79/923/EØF af 30. oktober 1979 om kvalitetskrav til skaldyrvande 34 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet og kodificeret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/113/EF af 12. december 2006 om kvalitetskrav til skaldyrvande 35 , der blev ophævet ved direktiv 2000/60/EF.

21. december 2013

Rådets direktiv 80/68/EØF af 17. december 1979 om beskyttelse af grundvandet mod forurening forårsaget af visse farlige stoffer 36 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 2000/60/EF.

21. december 2013

Rådets direktiv 82/176/EØF af 22. marts 1982 om grænseværdier og kvalitetsmålsætninger for udledninger af kviksølv fra elektrolyse af alkaliske klorider 37 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 2008/105/EF om miljøkvalitetskrav inden for vandpolitikken 38 .

22. december 2012.

Rådets direktiv 83/513/EØF af 26. september 1983 om grænseværdier og kvalitetsmålsætninger for udledninger af cadmium 39 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 2008/105/EF.

22. december 2012.

Rådets direktiv 84/156/EØF af 8. marts 1984 om grænseværdier og kvalitetsmålsætninger for udledninger af kviksølv fra andre sektorer end elektrolyse af alkalichlorider 40 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 2008/105/EF.

22. december 2012.

Rådets direktiv 84/491/EØF af 9. oktober 1984 om grænseværdier og kvalitetsmålsætninger for udledninger af hexachlorcyklohexan 41 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 2008/105/EF.

22. december 2012.

Rådets direktiv 86/280/EØF af 12. juni 1986 om grænseværdier og kvalitetsmålsætninger for udledninger af visse farlige stoffer, der er opført på liste I i bilaget til direktiv 76/464/EØF 42 , som senest ændret ved direktiv 90/415/EØF 43 , som ændret ved artikel 2, stk. 1, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 2008/105/EF.

22. december 2012.

Rådets direktiv 75/440/EØF af 16. juni 1975 om kvalitetskrav til overfladevand, som anvendes til fremstilling af drikkevand i medlemsstaterne 44 , som ændret ved artikel 2, stk. 2, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 2000/60/EF.

21. december 2007

Rådets direktiv 80/778/EØF af 15. juli 1980 om kvaliteten af drikkevand 45 , som ændret ved artikel 2, stk. 2, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Rådets direktiv 98/83/EF af 3. november 1998 om kvaliteten af drikkevand 46 .

25. december 2003

Rådets direktiv 85/203/EØF af 7. marts 1985 om luftkvalitetsnormer for så vidt angår nitrogendioxid 47 , som ændret ved direktiv 85/580/EØF 48 , som ændret ved artikel 4, stk. 3, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Rådets direktiv 1999/30/EF af 22. april 1999 om luftkvalitetsgrænseværdier for svovldioxid, nitrogendioxid og nitrogenoxider, partikler og bly i luften, som ikke refererede til direktiv 91/692/EØF, og som selv blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/50/EF af 21. maj 2008 om luftkvaliteten og renere luft i Europa.

11. juni 2010

Rådets direktiv 75/716/EØF af 24. november 1975 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger om svovlindholdet i visse flydende brændselsstoffer 49 , som ændret ved artikel 4, stk. 2, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 93/12/EØF 50 .

30. september 1994

Rådets direktiv 84/360/EØF af 28. juni 1984 om bekæmpelse af luftforurening fra industrianlæg 51 , som ændret ved artikel 4, stk. 2, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/1/EF af 15. januar 2008 om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening 52 , der selv blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. november 2010 om industrielle emissioner 53 .

7. januar 2014

Rådets direktiv 80/779/EØF af 15. Juli 1980 om grænseværdier for luftkvaliteten med hensyn til svovldioxid og svævestøv 54 , som ændret ved artikel 4, stk. 1, og 3, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 1999/30/EF 55 , som blev ophævet ved direktiv 2008/50/EF med virkning fra 11. juni 2010.

11. juni 2010

Rådets direktiv 82/884/EØF af 3. december 1982 om grænseværdi for bly i luften 56 , som ændret ved artikel 4, stk. 1, og 3, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 1999/30/EF, som blev ophævet ved direktiv 2008/50/EF.

11. juni 2010

Rådets direktiv 85/203/EØF af 7. marts 1985 om luftkvalitetsnormer for så vidt angår nitrogendioxid 57 , som ændret ved direktiv 85/580/EØF 58 , som ændret ved artikel 4, stk. 1, og 3, i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved direktiv 1999/30/EF, som blev ophævet ved direktiv 2008/50/EF.

11. juni 2010

Rådets direktiv 75/439/EØF af 16. juni 1975 om bortskaffelse af olieaffald 59 , som ændret ved artikel 5 i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF af 19. november 2008 om affald 60 .

12. december 2003

Rådets direktiv 75/442/EØF af 15. juli 1975 om affald 61 , som ændret ved artikel 5 i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/12/EF af 5. april 2006 om affald, som blev ophævet ved direktiv 2008/98/EF 62 .

11. december 2010

Rådets direktiv 76/403/EØF af 6. april 1976 om bortskaffelse af polychlordiphenyler og polychlortriphenyler 63 , som ændret ved artikel 5 i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Rådets direktiv 96/59/EF af 16. september 1996 om bortskaffelse af polychlorbiphenyler og polychlorterphenyler (PCB/PCT) 64 .

16. september 1996

Rådets direktiv 78/319/EØF af 20. marts 1978 om giftigt og farligt affald 65 , som ændret ved artikel 5 i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Rådets direktiv 91/689/EØF af 12. december 1991 om farligt affald 66 .

27. juni 1995

Rådets direktiv 84/631/EØF af 6. december 1984 om overvågning af og kontrol inden for Fællesskabet med grænseoverskridende overførsel af farligt affald 67 , som ændret ved artikel 5 i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Rådets forordning (EØF) nr. 259/93 af 1. februar 1993 om overvågning af og kontrol med overførsel af affald inden for, til og fra Det Europæiske Fællesskab 68 , der blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1013/2006 af 14. juni 2006 om overførsel af affald 69 .

11. juli 2007

Rådets direktiv 85/339/EØF af 27. juni 1985 om emballager til flydende levnedsmidler 70 , som ændret ved artikel 5 i direktiv 91/692/EØF, blev ophævet ved Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 94/62/EF af 20. december 1994 om emballage og emballageaffald 71 .

29. juni 1995



Tabel 3 Oversigt over gældende gennemførelsesretsakter, der skal ophæves eller erklæres forældede

Retsakter, der er vedtaget i henhold til direktiv 91/692/EØF

Stadig gældende

Foreslås erklæret forældede

Foreslås ophævet

1) Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2014/166/EU af 21. marts 2014 om ændring af beslutning 2005/381/EF om indførelse af et spørgeskema til rapportering om anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (meddelt under dokument C(2014) 1726) 72 .

2) Kommissionens beslutning 2005/381/EF af 4. maj 2005 om indførelse af et spørgeskema til rapportering om anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (meddelt under dokument C(2005) 1359) 73 .

3) Kommissionens beslutning 2006/803/EF af 23. november 2006 om ændring af Kommissionens beslutning 2005/381/EF om indførelse af et spørgeskema til rapportering om anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (meddelt under dokument C(2006) 5546) 74 .

4) Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 18. april 2012 om fastlæggelse af et spørgeskema til medlemsstaternes rapporter om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF om affald 75 .

5) Kommissionens beslutning 2004/249/EF af 11. marts 2004 om gennemførelsen af direktiv 2002/96/EF (WEEE) 76 .

6) Kommissionens beslutning 2007/151/EF af 6. marts 2007 om ændring af beslutning 94/741/EF og 97/622/EF om spørgeskemaerne til rapporten om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/12/EF om affald og om gennemførelsen af Rådets direktiv 91/689/EØF om farligt affald 77 .

7) Kommissionens beslutning 2000/738/EF af 17. november 2000 om et spørgeskema til medlemsstaternes indberetning om gennemførelsen af direktiv 1999/31/EF om deponering af affald 78 .

8) Kommissionens beslutning 2001/753/EF af 17. oktober 2001 om et spørgeskema til medlemsstaternes rapportering om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/53/EF om udrangerede køretøjer 79 .

9) Kommissionens beslutning 97/622/EF af 27. maj 1997 om spørgeskemaerne til medlemsstaternes rapporter om gennemførelsen af visse direktiver om affald 80 .

10) Kommissionens beslutning 94/741/EF af 24. oktober 1994 om spørgeskemaerne til medlemsstaternes rapporter om gennemførelsen af visse direktiver om affald 81 .

11) Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2011/632/EU af 21. september 2011 om opstilling af et spørgeskema til benyttelse ved aflæggelse af rapport om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/76/EF om forbrænding af affald 82 .

12) Kommissionens afgørelse 2011/92/EU af 10. februar 2011 om indførelse af et spørgeskema i forbindelse med den første rapport om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF om geologisk lagring af kuldioxid 83 .

13) Kommissionens beslutning 2010/681/EU af 9. november 2010 om et spørgeskema til medlemsstaternes rapportering for perioden 2011-2013 om gennemførelsen af Rådets direktiv 1999/13/EF om begrænsning af emissionen af flygtige organiske forbindelser fra anvendelse af organiske opløsningsmidler i visse aktiviteter og anlæg 84 .

14) Kommissionens beslutning 2007/531/EF af 26. juli 2007 om et spørgeskema til medlemsstaternes rapportering for perioden 2008-2010 om gennemførelsen af Rådets direktiv 1999/13/EF om begrænsning af emissionen af flygtige organiske forbindelser fra anvendelse af organiske opløsningsmidler i visse aktiviteter og anlæg 85 . 

15) Kommissionens beslutning 2003/241/EF af 26. marts 2003 om ændring af Kommissionens beslutning 1999/391/EF af 31. maj 1999 om spørgeskema vedrørende Rådets direktiv 96/61/EF om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening 86 .

16) Kommissionens beslutning 2002/605/EF af 17. juli 2002 om spørgeskemaet vedrørende Rådets direktiv 96/82/EF om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer 87 .

17) Kommissionens beslutning 1999/391/EF af 31. maj 1999 om spørgeskema vedrørende Rådets direktiv 96/61/EF om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening.  88

18) Kommissionens beslutning 1999/314/EF af 9. april 1999 om spørgeskemaet vedrørende Rådets direktiv 96/82/EF om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer 89 .

19) Kommissionens beslutning 98/184/EF af 25. februar 1998 om et spørgeskema til medlemsstaternes indberetning om gennemførelsen af Rådets direktiv 94/67/EF af 16. december 1994 om forbrænding af farligt affald 90 .

20) Kommissionens beslutning 95/511/EF af 29. juli 1996 om de spørgeskemaer, der er omhandlet i Rådets direktiv 80/779/EØF, 82/884/EØF, 84/360/EØF og 85/203/EØF 91 .

21) Kommissionens beslutning 96/302/EF af 17. april 1996 om fastsættelse af et skema til indsendelse af oplysninger i henhold til artikel 8, stk. 3, i Rådets direktiv 91/689/EØF om farligt affald 92 .

22) Kommissionens beslutning 92/446/EØF af 27. juli 1992 om spørgeskemaer for direktiverne inden for vandområdet blev ændret ved Kommissionens beslutning 95/337/EF af 25. juli 1995 om spørgeskemaer for direktiverne inden for vandområdet 93 .

23) Kommissionens beslutning 95/337/EF af 25. juli 1995 om ændring af beslutning 92/446/EØF af 27. juli 1992 om spørgeskemaer for direktiverne inden for vandområdet 94 .



Konsekvensanalyse

En vurdering af de økonomiske, miljømæssige og sociale konsekvenser og en omfattende høring fandt allerede sted under forberedelsen af meddelelsen om et fælles miljøinformationssystem (SEIS) 95 . Den tilgrundliggende analyse er siden blev opdateret, og et detaljeret baggrundsdokument blev udarbejdet 96 . Der blev derved tilvejebragt tilstrækkelig dokumentation til støtte for ophævelsesforslaget, og en yderligere konsekvensanalyse var ikke nødvendig.

De retsakter, der er valgt for at nå målene, nemlig de to afgørelser og en meddelelse, vil ikke ændre ved indberetningerne i praksis. Årsagen hertil er, at den foreslåede ophævelsespakke vil medføre større retlig klarhed ved at fjerne forældede bestemmelser og forenkle en række indberetningsforpligtelser ved hjælp af "Lissabonisering" 97 af procedurerne. Effektivitetsgevinsterne forventes opnået ved en forenkling af EU's retsforskrifter, hvilket vil sige, at forslaget ikke indebærer økonomiske fordele, men snarere tekniske og retlige fordele. Størrelsen af omkostninger og/eller fordele, der er direkte forbundet med ophævelsen, kan imidlertid ikke angives, først og fremmest fordi en stor del af de oprindelige forpligtelser efter direktivet allerede er forældet i praksis.

3.JURIDISKE ASPEKTER AF FORSLAGET

Resumé af forslaget

I forslaget til ophævelse af retsforskrifter i relation til indberetninger på miljøområdet er der udpeget nogle retsakter, der er forældede, eller som har erstattet gældende bestemmelser med relevante henvisninger til forordning (EU) nr. 182/2011.

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for vedtagelse af ophævelsesafgørelsen er artikel 192 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. (TEUF)

Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

De foranstaltninger, der er omfattet af dette forslag, er forældede, enten fordi deres indhold er blevet erstattet af senere retsakter, eller fordi de ikke længere er relevante på grund af deres midlertidige karakter. Ophævelsen af disse foranstaltninger er derfor i overensstemmelse med nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet. Det er EU-lovgiveren, der skal vedtage de nødvendige bestemmelser med henblik herpå.

De vigtigste retlige bestemmelser i den foreslåede afgørelse

Artikel 1

Fastsætter en ændring af artikel 21, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF, hvorved der indføres en henvisning til forordning (EU) nr. 182/2011.

Artikel 2

Fastsætter en ændring af artikel 27, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF af 23. april 2009 om geologisk lagring af kuldioxid, hvorved der indføres en henvisning til forordning (EU) nr. 182/2011, og tilpasser artikel 29 i direktiv 2009/31/EF, som indeholder bestemmelser om anvendelse af forskriftsproceduren med kontrol, til artikel 290 i TEUF.

Artikel 3

Fastsætter en ændring af artikel 13, 15 og 17 og indfører en ny artikel 15a i Rådets direktiv 86/278/EØF af 12. juni 1986 om beskyttelse af miljøet, navnlig jorden, i forbindelse med anvendelse i landbruget af slam fra rensningsanlæg, hvorved der indføres henvisninger til forordning (EU) nr. 182/2011.

Artikel 4

Fastsætter en ændring af artikel 13 i direktiv 87/217/EØF af 19. marts 1987 om forebyggelse af miljøforurening med asbest, hvorved stk. 1 udgår.

Artikel 5

Fastsætter en ændring af artikel 21, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1257/2013 om ophugning af skibe.

Artikel 6

Fastsætter en ændring af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 94/63/EF
af 20. december 1994 om forebyggelse af emissioner af flygtige organiske forbindelser (VOC) ved benzinoplagring og benzindistribution fra terminaler til servicestationer, hvorved artikel 4, stk. 4, og artikel 6, stk. 4, ændres og første punktum i artikel 9 om overvågning og rapportering udgår.

Artikel 7 og artikel 8

Fastsætter direktivets ophævelse og datoen for ikrafttrædelse og anvendelse af ophævelsesretsakten. Ikrafttrædelsen skal tilpasses til forslaget om den cirkulære økonomi 98 , der omfatter bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF af 17. november 2008 om affald og om ophævelse af visse direktiver, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/53/EF af 18. september 2000 om udrangerede køretøjer, Rådets direktiv 1999/31/EF af 26. april 1999 om deponering af affald og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/62/EF af 20. december 1994 om emballage og emballageaffald og forslag til direktiv om ændring af direktiv 2003/87/EF for yderligere at fremme omkostningseffektive emissionsreduktioner og lavemissionsinvesteringer 99 .

Valg af retsakt

Foreslået reguleringsmiddel: Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen virkninger for budgettet.

2016/0394 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af Rådets direktiv 87/217/EØF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF, Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1257/2013, Rådets direktiv 86/278/EØF og Rådets direktiv 94/63/EF, hvad angår procedurereglerne på området miljørapportering, og om ophævelse af Rådets direktiv 91/692/EØF

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 100 ,

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget 101 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Rådets direktiv 86/278/EØF 102 og Rådets direktiv 87/217/EEC 103 er baseret på artikel 100 og 235 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, nu artikel 115 og 52 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). Ændringer til disse direktiver vedrører Unionens miljøpolitik og er en direkte følge af ophævelsen af Rådets direktiv 91/692/EØF 104 på grundlag af artikel 192, stk. 1, i TEUF. Direktiv 86/278/EØF og 87/217/EØF bør derfor ændres på grundlag af artikel 192, stk. 1, i TEUF.

(2)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/63/EF 105 er baseret på artikel 100a i traktaten om Det Europæiske Fællesskab, nu artikel 114 i TEUF. Ændringer til dette direktiv vedrører Unionens miljøpolitik og er en direkte følge af ophævelsen af direktiv 91/692/EØF på grundlag af artikel 192, stk. 1, i TEUF. Direktiv 94/63/EF bør derfor ændres på grundlag af artikel 192, stk. 1, i TEUF.

(3)Direktiv 91/692/EØF blev vedtaget for på et sektorspecifikt grundlag at rationalisere og forbedre bestemmelserne om fremsendelsen af oplysninger og offentliggørelsen af rapporter vedrørende visse fællesskabsdirektiver på miljøbeskyttelsesområdet. Med henblik på at nå dette mål blev direktiv 91/692/EØF ændret ved flere direktiver for at indføre ensartede indberetningskrav.

(4)Gennemførelsen af de indberetningskrav, der blev indført ved direktiv 91/692/EØF, er bebyrdende og ineffektiv. Mange af de EU-retsakter, som blev ændret ved direktiv 91/692/EØF, er erstattet og indeholder ikke længere indberetningskrav, der blev indført ved direktiv 91/692/EØF. For eksempel blev der ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF 106 ophævet syv EU-retsakter vedrørende vandpolitikken og indberetningssystemet, som blev indført ved direktiv 91/692/EØF, blev ikke videreført. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU 107 indeholder ingen henvisning til direktiv 91/692/EØF og indfører et særskilt system for indberetning.

(5)Direktiv 91/692/EØF indeholder heller ikke bestemmelse om anvendelse af elektroniske værktøjer. Med den vellykkede udvikling af Det Europæiske Miljøagenturs indberetningsnet og sektorbestemte initiativer vedrørende forenkling af indberetningerne, f.eks. det europæiske vandinformationssystem, er behovet for og effektiviteten af en generel retsakt om indberetning blevet yderligere draget i tvivl. Endelig blev der ved vedtagelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/2/EF 108 og den tilknyttede udvikling af det fælles miljøinformationssystem 109 indført en mere moderne, effektiv og tværgående tilgang til informationsstyring og indberetning inden for rammerne af Unionens miljøpolitik.

(6)Direktiv 91/692/EØF bør derfor ophæves.

(7)De fleste af de direktiver, der blev ændret ved direktiv 91/692/EØF, er ikke længere gældende. Direktiv 87/217/EØF og direktiv 86/278/EØF er imidlertid stadig gældende.

(8)I henhold til direktiv 86/278/EØF skal medlemsstaterne fremlægge en rapport om gennemførelsen af samme direktiv på grundlag af et spørgeskema eller en formular, som Kommissionen udformer efter fremgangsmåde i direktiv 91/692/EØF. For at undgå et retligt tomrum som følge af ophævelsen af direktiv 91/692/EØF er det nødvendigt at erstatte henvisningen til direktiv 91/692/EØF med en henvisning til fremgangsmåden i direktiv 86/278/EØF.

(9)Indberetning i henhold til direktiv 87/217/EØF er ikke længere nødvendig i medlemsstaterne efter vedtagelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006/EF 110 , som indeholder bestemmelser om udfasning af produktionen og anvendelsen af rå asbest og af produkter, der indeholder asbest, i Unionen. Det er derfor hensigtsmæssigt at lade de indberetningskrav, der er fastsat i direktiv 87/217/EØF, udgå.

(10)Efter vedtagelsen af direktiv 91/692/EF indeholdt følgende forordninger og direktiver en henvisning til direktiv 91/692/EF: Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/62/EF 111 , direktiv 94/63/EF, Rådets direktiv 1999/31/EF 112 , Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/53/EF 113 , Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF 114 , Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF 115 , Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF 116 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1257/2013 117 .

(11)Som led i en EU-handlingsplan for den cirkulære økonomi 118 har Kommissionen foreslået at ændre direktiv 2008/98/EF, 94/62/EF, 1999/31/EF og 2000/53/EF med henblik på at erstatte henvisningen til direktiv 91/692/EØF. For at sikre at der ikke opstår et retligt tomrum som følge af ophævelsen af direktiv 91/692/EØF, bør denne afgørelse finde anvendelse fra samme dato som de retsakter, der foreslås inden for rammerne af pakken om den cirkulære økonomi.

(12)I henhold til direktiv 2009/31/EF og 2003/87/EF skal medlemsstaterne femlægge en rapport om gennemførelsen af samme direktiver på grundlag af et spørgeskema eller en formular, som Kommissionen udformer efter fremgangsmåden i direktiv 91/692/EØF. For at undgå et retligt tomrum som følge af ophævelsen af direktiv 91/692/EØF er det nødvendigt at erstatte henvisningen til direktiv 91/692/EØF med en henvisning til fremgangsmåden i direktiv 86/278/EØF.

(13)For at sikre at visse bestemmelser i bilagene til direktiv 86/278/EØF er opdateret, bør beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde tillægges Kommissionen, for så vidt angår tilpasningen af disse bestemmelser til den tekniske og videnskabelige udvikling. Med henblik på at sikre at bilagene til direktiv 2009/31/EF er opdateret, bør beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde tillægges Kommissionen, for så vidt angår tilpasningen af disse bilag til den tekniske og videnskabelige udvikling. Det er særlig vigtigt, at Kommissionen under sit forberedende arbejde gennemfører hensigtsmæssige høringer, herunder eksperthøringer, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning af 13. april 2016. For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

(14)Forordning (EU) nr. 1257/2013 indeholder en henvisning til direktiv 91/692/EØF. Den pågældende bestemmelse vedrører den første indberetning, som allerede er afsluttet. Den pågældende bestemmelse bør derfor udgå.

(15)Kravet om indberetning i direktiv 94/63/EF er ikke længere nødvendigt med henblik på overvågning af gennemførelsen af direktiv 94/63/EF. Den pågældende bestemmelse bør derfor udgå.

(16)Direktiv 87/217/EØF, 2003/87/EF og 2009/31/EF, forordning (EU) nr. 1257/2013 og direktiv 86/278/EØF og 94/63/EF bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1
Ændring af direktiv 2003/87/EF

I artikel 21, stk. 1, i direktiv 2003/87/EF affattes fjerde punktum således:

”Rapporten udarbejdes på grundlag af et spørgeskema eller et forlæg, som vedtages af Kommissionen ved hjælp af gennemførelsesretsakter. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 22a, stk. 2."

Artikel 2
Ændringer af direktiv 2009/31/EF

Direktiv 2009/31/EF ændres således:

1)I artikel 27, stk. 1, affattes tredje punktum således:

”Rapporten udarbejdes på grundlag af et spørgeskema eller et forlæg, som vedtages af Kommissionen ved hjælp af gennemførelsesretsakter. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 30, stk. 2."

2)Artikel 29 affattes således:

"Artikel 29
Ændringer af bilag

Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 29a vedrørende tilpasning af bilagene til de tekniske og videnskabelige fremskridt."

3) Følgende indsættes som artikel 29a:



"Artikel 29a
Udøvelse af de delegerede beføjelser

1.    Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

2.    Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 29, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra [datoen for denne afgørelses ikrafttræden].

3.    Den i artikel 29 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er gældende.

4.    Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt, hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning af 13. april 2016.

5.    Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidig Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

6.    En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 29 træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ."

4)Artikel 30 affattes således:

“Artikel 30
Udvalgsprocedure

1.    Kommissionen bistås af det udvalg for klimaændringer, der er nedsat ved artikel 26 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013*. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011*.

2.    Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

______________________________________

*    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013 af 21. maj 2013 om en mekanisme til overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner og rapportering af andre oplysninger vedrørende klimaændringer på nationalt plan og EU-plan og om ophævelse af beslutning nr. 280/2004/EF (EUT L 165 af 18.6.2013, s. 13).

**    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13)."

Artikel 3
Ændringer af direktiv 86/278/EØF

Direktiv 86/278/EØF ændres således:

1) Artikel 13 affattes således:

"Artikel 13

Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 15a for at tilpasse bilagene til de tekniske og videnskabelige fremskridt.

Stk. 1 finder ikke anvendelse på de parametre og grænseværdier, der er angivet i bilag I A, I B og I C, alle faktorer, som kan forventes at påvirke vurderingen af disse værdier samt de analyseparametre, der er omhandlet i bilag II A og II B.”

2) Artikel 14 udgår

3) Artikel 15 affattes således:

"Artikel 15

1.    Kommissionen bistås af det udvalg, der er nedsat ved artikel 39 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EØF*. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011**.

2.    Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

_______________________________________________

*    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF af 19. november 2008 om affald og om ophævelse af visse direktiver (EUT L 312 af 22.11.2008, s. 3).

**    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13)."

4) Følgende indsættes som artikel 15a:

"Artikel 15a

1. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 13, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra dette direktivs ikrafttræden.

3. Den i artikel 13 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er gældende.

4. Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt, hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning af 13. april 2016.

5. Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidig Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

6. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 13 træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ."

5) Artikel 17, stk. 1, andet punktum, affattes således:

”De sektorspecifikke rapporter udarbejdes på grundlag af et spørgeskema eller et forlæg, som vedtages af Kommissionen ved en gennemførelsesretsakt. Gennemførelsesretsakten vedtages i overensstemmelse med undersøgelsesproceduren i artikel 15, stk. 2."

Artikel 4
Ændring af direktiv 87/217/EØF

Artikel 13, stk. 1, i direktiv 87/217/EØF udgår.

Artikel 5
Ændring af forordning (EU) nr. 1257/2013

I artikel 21 i forordning (EU) nr. 1257/2013 affattes stk. 2 således:

"2. Hver rapport dækker en periode på tre år og indgives elektronisk til Kommissionen senest ni måneder efter udløbet af den treårsperiode, den dækker.

Den første elektroniske rapport dækker perioden fra datoen for offentliggørelsen af den europæiske liste til den 31. december 2018."

Artikel 6
Ændringer af direktiv 94/63/EF

Direktiv 94/63/EF ændres således:

1) Artikel 4, stk. 4, andet afsnit, affattes således:

"Medlemsstaterne underretter Kommissionen om terminaler, der berøres af en sådan undtagelse."

2) Artikel 6, stk. 4, andet afsnit, affattes således:

”Medlemsstaterne giver Kommissionen nærmere oplysninger om de områder, hvor de agter at indrømme en sådan undtagelse, og efterfølgende om ændringer med hensyn til sådanne områder."

3) Artikel 9, første punktum, udgår.

Artikel 7
Ophævelse af direktiv 91/692/EØF

Direktiv 91/692/EØF ophæves.

Artikel 8
Ikrafttræden og anvendelse

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra [OP: DATE of entry into force of amendment to Article 37(1) 119 of Directive 2008/98/EC, the amendment to Article 9 120 of Directive 2000/53/EC, the amendment to Article 15 121 of Directive 1999/31/EC, the amendment to Article 17 122 of Directive 94/62/EC.]

Artikel 1 anvendes fra [OP: the DATE of entry into force of the amendment of Article 22a of Directive 2003/87/EC 123 ].

Udfærdiget i Bruxelles, den .

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1) EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.
(2) COM(2014) 368 om programmet for målrettet og effektiv regulering (Refit): Status og udsigter for fremtiden, i afsnit III om "Fremtidige Refit-initiativer".
(3) COM(2015) 215 af 19. maj 2015.
(4) COM(2015) 610 af 27. oktober 2015.
(5) EUT L 37 af 11.2.2011, s. 19-24.
(6) EUT L 292 af 10.11.2010, s. 65-67.
(7) Kan ses på: http://ec.europa.eu/environment/legal/reporting/other_actions_en.htm.
(8) Byspildevandsdirektivet.
(9) Nitratdirektivet.
(10) Vandrammedirektivet.
(11) Direktivet om industrielle emissioner.
(12) IPPC-direktivet.
(13) COM(2008) 46 af 1. februar 2088.
(14) Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget - Udvikling af et fælles miljøinformationssystem (SEIS) (SEIS) {SEC(2008) 111} {SEC(2008) 112} /* COM/2008/0046 final *.
(15) SWD (arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene) 18 af 25. januar 2013.
(16) Kommissionens afgørelse 20011/92/EU af 10.2.2011 (EUT L 37 af 11.2.2011, s. 19-24) og Kommissionens afgørelse 2010/681/EU af 9.11.2010 (EUT L 292 af 10.11.2010, s. 65-67).
(17) Foreligger online: http://ec.europa.eu/environment/legal/reporting/index_en.htm.
(18) Artikel 37, stk. 1.
(19) Artikel 9.
(20) Artikel 15.
(21) COM(2015) 595 final. COM(2015) 593 final. COM(2015) 594 final. COM(2015) 596 final.
(22) EUT L 31 af 5.2.1976, s. 1-7.
(23) EUT L 64 af 4.3.2006, s. 37-51.
(24) EFT L 129 af 18.5.1976, s. 23-29.
(25) EUT L 64 af 4.3.2006, s. 52-59.
(26) EFT L 54 af 25.2.1978, s. 19-24.
(27) EFT L 32 af 3.2.1983, s. 28.
(28) EUT L 334 af 17.12.2010, s. 17-119.
(29) EFT L 222 af 14.8.1978, s. 1-10.
(30) EUT L 264 af 25.9.2006, s. 20-31.
(31) EFT L 327 af 22.12.2000, s. 1-73.
(32) EFT L 271 af 29.10.1979, s. 44-53.
(33) EFT L 319 af 7.11.1981, s. 16-16.
(34) EFT L 281 af 10.11.1979, s. 47-52.
(35) EUT L 376 af 27.12.2006, s. 14-20.
(36) EFT L 20 af 26.1.1980, s. 43-48.
(37) EFT L 81 af 27.3.1982, s. 29-34.
(38) EUT L 348 af 24.12.2008, s. 84-97.
(39) EFT L 291 af 24.10.1983, s. 1-8.
(40) EFT L 74 af 17.3.1984, s. 49-54.
(41) EFT L 274 af 17.10.1984, s. 11-17.
(42) EFT L 181 af 4.7.1986, s. 16-27.
(43) EFT L 219 af 14.8.1990, s. 49-57.
(44) EUT L 194 af 25.7.1975, s. 26-31.
(45) EFT L 229 af 30.8.1980, s. 11-29.
(46) EFT L 330 af 5.12.1998, s. 36-54.
(47) EFT L 87 af 27.3.1985, s. 1-7.
(48) EFT L 372 af 31.12.1985, s. 36-36.
(49) EFT L 307 af 27.11.1975, s. 22-24.
(50) EFT L 74 af 27.3.1993, s. 81-83.
(51) EFT L 188 af 16.7.1984, s. 20-25.
(52) EUT L 24 af 29.1.2008, s. 8-29.
(53) EUT L 334 af 17.12.2010, s. 17-119.
(54) EFT L 229 af 30.8.1980, s. 30-48.
(55) EFT L 163 af 29.6.1999, s. 41-60.
(56) EFT L 378 af 31.12.1982, s. 15-18.
(57) EFT L 87 af 27.3.1985, s. 1-7.
(58) EFT L 372 af 31.12.1985, s. 36-36.
(59) EFT L 194 af 25.7.1975, s. 23-25.
(60) EFT L 312 af 24.12.2008, s. 3-30.
(61) EFT L 194 af 25.7.1975, s. 39-41.
(62) EUT L 114 af 27.4.2006, s. 9-21.
(63) EFT L 108 af 26.4.1976, s. 41-42.
(64) EFT L 243 af 24.9.1996, s. 31-35.
(65) EFT L 84 af 31.3.1978, s. 43-48.
(66) EFT L 377 af 31.12.1991, s. 20-27.
(67) EFT L 326 af 13.12.1984, s. 31-41.
(68) EFT L 30 af 6.2.1993, s. 1-28.
(69) EUT L 190 af 12.7.2006, s. 1-98.
(70) EFT L 176 af 6.7.1985, s. 18-21.
(71) EFT L 365 af 31.12.1994, s. 10-23.
(72) EUT L 89 af 25.3.2014, s. 45-76.
(73) EUT L 126 af 19.5.2005, s. 43.
(74) EUT L 329 af 25.11.2006, s. 38-63.
(75) C(2012) 2384 endelig.
(76) EUT L 78 af 16.3.2004, s. 56-59.
(77) EUT L 67 af 7.3.2007, s. 7-9.
(78) EFT L 298 af 25.11.2000, s. 24-26.
(79) EFT L 282 af 26.10.2001, s. 77-80.
(80) EFT L 256 af 19.9.1997, s. 13-19.
(81) EFT L 296 af 17.11.1997, s. 42-55.
(82) EUT L 247 af 24.9.2011, s. 54-58.
(83) EUT L 37 af 11.2.2011, s. 19-24.
(84) EUT L 292 af 10.11.2010, s. 65-67.
(85) EUT L 195 af 27.7.2007, s. 47-49.
(86) EUT L 89 af 5.4.2003, s. 17-23.
(87) EFT L 195 af 24.7.2002, s. 74-80.
(88) EFT L 148 af 15.6.1999, s. 39-43.
(89) EFT L 120 af 8.5.1999, s. 43-45.
(90) EFT L 67 af 7.3.1998, s. 48-50.
(91) EFT L 213 af 22.8.1996, s. 16-24.
(92) EFT L 116 af 11.5.1996, s. 26-27.
(93) EFT L 247 af 27.8.1992, s. 10-36.
(94) EFT L 200 af 24.8.1995, s. 1-34.
(95) Jf. SEIS konsekvensanalyse, SWD (arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene) 2008, 111 af 1. februar 2008.
(96) http://ec.europa.eu/environment/legal/reporting/index_en.htm.
(97) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011. om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser, EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13-18.
(98) Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Kredsløbet lukkes — en EU-handlingsplan for den cirkulære økonomi (COM(2015) 614 final).
(99) COM/2015/0337 final/2
(100) EUT C […] af […], s. […].
(101) EUT C […], […], s. […].
(102) Rådets direktiv 86/278/EØF af 12. juni 1986 om beskyttelse af miljøet, navnlig jorden, i forbindelse med anvendelse i landbruget af slam fra
rensningsanlæg (EUT L 181 af 4.7.1986, s. 6).
(103) Rådets direktiv 87/217/EØF af 19. marts 1987 om forebyggelse af miljøforurening med asbest (EUT L 85 af 28.3.1987, s. 40).
(104) Rådets direktiv 91/692/EØF af 23. december 1991 om standardisering og rationalisering af rapporterne om gennemførelse af en række miljødirektiver (EFT L 377 af 31.12.1991, s. 48).
(105) Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 94/63/EF af 20. december 1994 om forebyggelse af emissioner af flygtige organiske forbindelser (VOC) ved benzinoplagring og benzindistribution fra terminaler til servicestationer (EFT L 365 af 31.12.1994, s. 24).
(106) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF
af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger (EUT L 327 af 22.12.2000, s. 1).
(107) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. november 2010 om industrielle emissioner (integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening) (EUT L 334 af 17.12.2010, s. 17).
(108) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/2/EF
af 14. marts 2007 om opbygning af en infrastruktur for geografisk information i Det Europæiske Fællesskab (Inspire) (EUT L 108 af 25.4.2007, s. 1).
(109) KOM(2008) 46 endelig af 1. februar 2008.
(110) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006
af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH), om oprettelse af et europæisk kemikalieagentur og om ændring af direktiv 1999/45/EF og ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 793/93 og Kommissionens forordning (EF) nr.
1488/94 samt Rådets direktiv 76/769/EØF og Kommissionens direktiv 91/155/EØF, 93/67/EØF, 93/105/EF og 2000/21/EF (EUT L 396 af 30.12.2006, s. 1).
(111) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/62/EF af 20. december 1994 om emballage og emballageaffald (EUT L 365 af 31.12.1994, s. 10).
(112) Rådets direktiv 1999/31/EF af 26. april 1999 om deponering af affald (EFT L 182 af 16.7.1999, s. 1).
(113) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/53/EF af 18. september 2000 om udrangerede køretøjer (EFT L 269 af 21.10.2000, s. 34).
(114) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).
(115) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF af 19. november 2008 om affald og om ophævelse af visse direktiver (EUT L 312 af 22.11.2008, s. 3).
(116) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF af 23. april 2009
om geologisk lagring af kuldioxid og om ændring af Rådets direktiv 85/337/EØF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF, 2001/80/EF, 2004/35/EF, 2006/12/EF, 2008/1/EF og forordning (EF) nr. 1013/2006 (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).
(117) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1257/2013 af 20. november 2013 om ophugning af skibe og om ændring af forordning (EF) nr. 1013/2006 og direktiv 2009/16/EF (EUT L 330 af 10.12.2013, s. 1).
(118) COM(2015) 614 final af 2. december 2015.
(119) COM(2015) 595 final.
(120) COM(2015) 593 final.
(121) COM(2015) 594 final.
(122) COM(2015) 596 final COM/2015/0337.
(123) COM/2015/0337.