52012PC0548

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 273/2004 om narkotikaprækursorer /* COM/2012/0548 final - 2012/0261 (COD) */


BEGRUNDELSE

1.           BAGGRUND FOR FORSLAGET

Generel baggrund

Mange kemikalier indgår en række vigtige industrielle processer (bl.a. i fremstillingen af plast, lægemidler, kosmetik, parfumer, rengørings- og vaskemidler og aromastoffer), og de sælges til denne lovlige brug på regionale og globale markeder. Nogle af dem kan dog misbruges til ulovlig fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer. De kemikalier, der fremstilles til et lovligt formål, men som kan misbruges til ulovlig narkotikafremstilling, kaldes narkotikaprækursorer.

Narkotikaprækursorer fremstilles sjældent af kriminelle, som agter at bruge dem til ulovlig fremstilling af narkotika, da fremstillingen ofte kræver omfattende industriel infrastruktur. De kriminelle forsøger derfor at anvende stofferne fra den lovlige handel ulovligt.

Handelen med narkotikaprækursorer er ikke i sig selv forbudt grundet deres vigtige lovlige anvendelse. For at forhindre, at de anvendes til ulovlig narkotikafremstilling, har man derfor indført et særligt regelkompleks på internationalt niveau ved artikel 12 i FN-konventionen om bekæmpelse af ulovlig handel med narkotika og psykotrope stoffer (herefter "FN-konventionen"). Den Europæiske Union er part i konventionen og har gennemført sine forpligtelser ved forordning (EF) nr. 273/2004 om medlemsstaternes indbyrdes handel med prækursorer og forordning (EF) nr. 111/2005 om handelen med tredjelande. Unionens regelkompleks fastsætter bestemmelser om overvågning og kontrol af den lovlige handel med narkotikaprækursorer. Erhvervsdrivende, dvs. producenter, distributører, formidlere, eksportører og engrosforhandlere af kemikalier inden for lovlig handel med narkotikaprækursorer, har pligt til at træffe foranstaltninger mod tyveri, kontrollere deres kunder og indberette mistænkelige transaktioner til myndighederne. Dette partnerskab mellem erhvervsliv og myndigheder er nøglen til et velfungerende regelkompleks.

De offentlige myndigheder fører tilsyn med, at virksomheder, der handler med narkotikaprækursorer, opfylder deres retlige forpligtelser korrekt ved at føre kontrol på stedet og ved hjælp af administrative procedurer, såsom tildeling af licens og registreringer.

Begrundelse og formål

Narkotikahandlere køber de narkotikaprækursorer, de har brug for, fra forskellige regioner i verden og udnytter svagheder i kontrollen til deres fordel. Dette forslag har til formål at afhjælpe en bestemt svaghed, som er blevet konstateret i Den Europæiske Union, nemlig at store mængder eddikesyreanhydrid, som er den vigtigste narkotikaprækursor for heroin, fra medlemsstaternes indbyrdes handel anvendes ulovligt: i 2008 tegnede EU sig for 75 % af den samlede mængde beslaglagte eddikesyreanhydrid. Brugen af heroin har skabt problemer for folkesundheden i Europa siden 1970'erne. Den tegner sig stadig for den største andel sygelighed og dødelighed i forbindelse med narkotikaindtag i Den Europæiske Union.

Selv om mængderne af eddikesyreanhydrid i EU er faldet betydeligt siden 2008, nævner INCB[1] fortsat i sine årsrapporter, at de europæiske lovgivningstiltag ikke er tilstrækkeligt strenge til at forhindre, at den vigtigste heroinprækursor fra medlemsstaternes indbyrdes handel anvendes ulovligt.

Den 7. januar 2010 vedtog Europa-Kommissionen en rapport om, hvordan EU-lovgivningen om overvågning og kontrol af handel med narkotikaprækursorer gennemføres og fungerer[2], hvoraf det fremgår, at lovgivningen generelt set fungerer godt, men at der er nogle svagheder, og hvori der fremsættes henstillinger til, hvordan disse kunne afhjælpes[3].

Ved at ændre forordning (EF) nr. 273/2004 tager dette forslag fat på henstillingen i Kommissionens rapport om at gøre det vanskeligere at anvende eddikesyreanhydrid, hovedprækursoren for heroin, fra medlemsstaternes indbyrdes handel ulovligt ved at udvide kravet om registrering, som i dag kun gælder for erhvervsdrivende, der markedsfører eddikesyreanhydrid, til også at omfatte brugere af stoffet og ved at fremme harmoniserede registreringsbestemmelser, så man opnår mere lige vilkår og derved bevarer det indre marked og undgår, at der vedtages divergerende nationale foranstaltninger.

Overensstemmelse med andre EU-politikker og -mål

Dette forslag er fuldt ud i overensstemmelse med målene i EU's narkotikastrategi 2005-2012[4] og EU's narkotikahandlingsplan (2009-2015)[5], som fastlægger målet om at begrænse anvendelsen af og handelen i/via Unionen af narkotikaprækursorer, der bruges til fremstilling af ulovlige narkotika.

Da narkotikaproblematikken er meget kompleks, kræves en flerstrenget strategi, som begrænser både udbud og efterspørgsel[6]. Ved at forhindre ulovlig anvendelse og salg af narkotikaprækursorer ønsker man at begrænse udbuddet af ulovlige narkotika – det endelige mål er et højt niveau for beskyttelse, trivsel og social samhørighed for EU-borgere ved at forebygge og begrænse brugen af narkotika i overensstemmelse med EU's narkotikastrategi. Europa-Kommissionens tjenestegrene er ved at foretage en evaluering af EU's narkotikastrategi for 2005-2012 forud for den EU-narkotika-strategi, der skal gælde fra 2013[7]. I evalueringen sættes der dog ikke spørgsmålstegn ved ønsket om at begrænse udbuddet (som omfatter forebyggelse af ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer), og Unionen er som part i FN-konventionens artikel 12 under alle omstændigheder forpligtet til at følge målet om at forhindre ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer.

Et højt sundhedsbeskyttelsesniveau er et grundlæggende princip i traktaten, som skal sikres ved fastlæggelsen og gennemførelsen af alle EU's politikker og aktiviteter. Kontrollen med den ulovlige anvendelse af narkotikaprækursorer bidrager til at beskytte folkesundheden, navnlig i forbindelse med narkotikarelaterede helbredsskader, hvor traktaten opfordrer Unionen til at supplere medlemsstaternes indsats for at bekæmpe narkotika[8].

Derudover er initiativet også i overensstemmelse med princippet i traktaten om, at Unionen bestræber sig på at sikre et højt sikkerhedsniveau ved hjælp af foranstaltninger til forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet og ved koordinerings- og samarbejdsforanstaltninger mellem politimyndigheder og andre kompetente myndigheder[9].

2.           RESULTATER AF HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Høring af interesserede parter og ekspertbistand

Kommissionens tjenestegrene hørte i 2009 og i starten af 2010 alle interesserede parter om gennemførelsen af forordning (EF) nr. 273/2004 og forelagde resultaterne i en rapport til Europa-Parlamentet og Rådet, som blev vedtaget den 7. januar 2010[10]. I maj 2010 vedtog Rådet konklusioner om Kommissionens rapport, hvori det anerkendte betydningen af at fortsætte et aktivt samarbejde mellem myndigheder og industri og af at forbedre gennemførelsen af EU-lovgivningen. Rådet opfordrede Kommissionen til at etablere et arbejdsprogram for at afhjælpe de konstaterede svagheder i samarbejde med medlemsstaterne og til at foreslå lovgivningsmæssige ændringer inden udgangen af 2011 efter en nøje vurdering af, hvilke virkninger ændringerne vil kunne få for medlemsstaternes myndigheder og erhvervsdrivende[11].

Kommissionen har efterfølgende udarbejdet seks mulige løsningsmodeller (nærmere oplysninger i næste afsnit), som den har drøftet med medlemsstaterne og repræsentanter for erhvervslivet på et særligt møde i arbejdsgruppen for narkotikaprækursorer i juni 2010.

Medlemsstaterne og erhvervslivet blev yderligere hørt om de seks løsningsmodeller ved hjælp af en skriftlig høring, som blev foretaget fra den 23. juli til den 18. oktober 2010. Der blev udpeget tre hovedmålgrupper: producenter og sælgere (erhvervsdrivende), slutbrugere og medlemsstaternes kompetente myndigheder. Derudover blev der foretaget en høring af små og mellemstore virksomheder via Entreprise Europe-netværket fra den 1. oktober til den 24. november 2010 for at sikre, at der blev taget hensyn til en særlig målgruppe, nemlig slutbrugerne af narkotikaprækursorer, som oftest er SMV.

Endelig bad Kommissionen en ekstern konsulent om at se nøje på, hvilke administrative omkostninger de enkelte løsningsmodeller ville medføre for virksomheder og myndigheder.

Konsekvensanalyse

Da det største problem er utilstrækkelig kontrol fra de kompetente myndigheders side af alle erhvervsdrivende, der er involveret i den lovlige handel med narkotikaprækursorer, tilstræbes det i alle løsningsmodeller at forbedre kontrollen ved hjælp af skærpede rapporterings-, anmeldelses- og registreringskrav til de erhvervsdrivende. Der er set nærmere på konsekvenserne af følgende seks løsningsmodeller:

– Løsningsmodel 1 (basismodel): Ingen handling: EU-lovgivningen forbliver uændret

– Løsningsmodel 2: Skærpede rapporteringskrav

– Løsningsmodel 3: Skærpede krav til erhvervsdrivende i forbindelse med aftagererklæringer fra slutbrugere

– Løsningsmodel 4: Krav til erhvervsdrivende om, at de systematisk skal anmelde nye slutbrugere til myndighederne med henblik på kontrol

– Løsningsmodel 5: Krav til slutbrugere om registrering og skærpede registreringskrav

– Løsningsmodel 6: Eddikesyreanhydrid flyttes fra kategori 2 til registrerede stoffer i kategori 1.

Der blev for løsningsmodel 2 og 5 set på to delløsninger, dvs. enten på at begrænse dem specifikt til eddikesyreanhydrid eller på at anvende dem på alle registrerede stoffer i kategori 2.

Den overordnede konklusion af konsekvensanalysen[12] var, at både løsningsmodel 4 (kun for eddikesyreanhydrid) og løsningsmodel 5 (kun for eddikesyreanhydrid) ville være gode løsningsmuligheder for at nå de fastlagte mål. Begge ville få indvirkning på SMV som slutbrugere, der beskæftiger sig med eddikesyreanhydrid, men løsningsmodel 5 ville give færre byrder end løsningsmodel 4 med hensyn til årlige omkostninger for virksomheder (forudsat, at myndighederne ikke lader registranterne dække omkostningerne ved at indføre gebyrer), hvilket er et punkt, der især er vigtigt for SMV. Den store politiske opbakning, som løsningsmodel 5 havde fra de fleste medlemsstater, sammenholdt med det synspunkt, der er givet udtryk for på internationalt plan om, at der i EU-lovgivningen mangler en mere systematisk kontrol af (alle) slutbrugere af eddikesyreanhydrid, og det forhold, at denne model ikke medfører en helt så stor byrde for SMV, tyder alt i alt på, at løsningsmodel 5 er den bedste løsning.

3.           JURIDISKE ASPEKTER AF FORSLAGET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for forslaget er artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Artikel 114 har til formål at etablere et indre marked, samtidig med at der sikres et højt beskyttelsesniveau med hensyn til folkesundheden og miljøet.

Nærhedsprincippet

Nærhedsprincippet, der er fastsat i artikel 5, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union, gælder, da forslaget ikke falder ind under EU's enekompetence.

Det generelle mål med forordning (EF) nr. 273/2004 er at bekæmpe ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer i overensstemmelse med de forpligtelser, Unionen har i medfør af artikel 12 i FN-konventionen. Forordningen bidrager til den internationale bekæmpelse af ulovlig fremstilling af og handel med narkotika og psykotrope stoffer, samtidig med at det sikres, at det indre marked for narkotikaprækursorer fungerer godt ved at underkaste de erhvervsdrivende de samme harmoniserede regler inden for EU uden at skabe unødige hindringer for den lovlige handel og en unødig stor byrde for virksomheder og kompetente myndigheder.

Målet med dette forslag, nemlig at styrke kontrollen med eddikesyreanhydrid for at forhindre, at eddikesyreanhydrid fra medlemsstaternes indbyrdes handel anvendes ulovligt uden at skabe markedsfordrejninger, kan ikke indfries tilstrækkeligt af medlemsstaterne alene, og det vil derfor være mere effektivt at træffe EU-foranstaltninger af følgende årsager:

– Nogle medlemsstater følger sig juridisk forhindret i at vedtage nationale kontrolforanstaltninger, der går videre end EU-lovgivningen, på grundlag af artikel 10 i forordning (EF) nr. 273/2004, som giver medlemsstaterne beføjelse til at vedtage de foranstaltninger, der er nødvendige for, at myndighederne kan udføre deres kontol- og overvågningsopgaver. De hævder, at EU-lovgivningen kun underkaster de erhvervsdrivende kontrolforanstaltninger (der er ingen krav til slutbrugere), hvilket bør fortolkes som en bevidst og bindende afgørelse fra EU-lovgiverens side om, at slutbrugere ikke bør være omfattet af kontrollen i lovgivningen om narkotikaprækursorer.

– Der er derimod andre medlemsstater, som påtænker at indføre eller allerede har indført væsentlige nationale kontrolforanstaltninger på grundlag af artikel 10, hvilket for det første fører til, at der er forskellig kontrol i forskellige medlemsstater, hvilket igen kan være til skade for EU's marked, og for det andet betyder, at man, i og med at der er tale om isolerede foranstaltninger i forskellige medlemsstater, risikerer at flytte problemet fra en medlemsstat til en anden, idet de handlende vil udnytte det svageste led på EU's marked. En kombination af forskellige nationale foranstaltninger vil ikke være lige så effektiv som en harmoniseret tilgang på EU-plan. Dette bekræftes også af det forhold, at både medlemsstater og de involverede industrier har bedt Kommissionen om at træffe foranstaltninger til at bevare det indre marked med lige vilkår for alle og ikke at forlade sig for meget på supplerende nationale foranstaltninger.

Proportionalitetsprincippet

I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet går forslaget ikke videre end nødvendigt for at nå de tilsigtede mål, jf. artikel 5, stk. 4, i traktaten om Den Europæiske Union. Dette forslag, som skal forhindre, at narkotikaprækursorer fra den lovlige handel anvendes til ulovlig narkotikafremstilling, forventes at bidrage til bekæmpelsen af ulovlig handel med narkotika og psykotrope stoffer og dermed til at beskytte borgerne fra narkotikarelaterede helbredsskader. Ved at lade de erhvervsdrivende og brugerne i den lovlige handel med disse narkotikaprækursorer være omfattet af harmoniserede regler bør forslaget endvidere sikre, at Unionens marked fungerer godt, idet der ikke indføres unødige hindringer for den lovlige handel, og den administrative byrde for de erhvervsdrivende og de kompetente myndigheder begrænses.

Forslaget behandler kun de svagheder, der blev påpeget ved evalueringen af, hvordan forordningen om narkotikaprækursorer fungerer og gennemføres, nemlig ved at stille krav om registrering ikke kun til erhvervsdrivende, som markedsfører narkotikaprækursorer, men også til brugere, som anvender det til deres egne formål eller processer (dvs. slutbrugere). Forslaget udvider ikke de påtænkte bestemmelser vedrørende eddikesyreanhydrid til at omfatte andre registrerede stoffer i kategori 2.

Reguleringsmiddel/reguleringsform

Det valgte instrument er en forordning, da formålet er at harmonisere reglerne for erhvervsdrivende (slutbrugere), som benytter eddikesyreanhydrid til egne formål eller processer. Den ændrer den allerede eksisterende forordning (EF) nr. 273/2004.

Forslagets vigtigste bestemmelser

Med forslaget indføres et krav til slutbrugere af eddikesyreanhydrid om, at de ligesom erhvervsdrivende, der markedsfører stoffet, skal erhverve en registrering, og reglerne for registrering skærpes.

Det foreslås også at oprette og føre en europæisk database om narkotikaprækursorer dels for at modernisere indsamlingen af medlemsstaternes oplysninger om beslaglæggelse af narkotikaprækursorer og opsnappede forsendelser i henhold til artikel 13 i forordning (EF) nr. 273/2004 og føre en liste over EU's erhvervsdrivende og brugere, som har licens eller er registrerede, og som lovligt handler med eller anvender narkotikaprækursorer, dels for at gøre det muligt for de erhvervsdrivende at give de kompetente myndigheder oplysninger i sammenfattet form om de transaktioner, der omfatter registrerede stoffer, jf. artikel 8, stk. 2, i forordning (EF) nr. 273/2004.

Endelig tilpasser udkastet til forordning bestemmelserne i forordning (EF) nr. 273/2004 vedrørende de tidligere udvalgsprocedurer til de nye regler i Lissabontraktaten.

4.           VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen virkninger for Den Europæiske Unions budget, fordi der ikke kræves yderligere ressourcer for at gennemføre den foreslåede foranstaltning. De ressourcer, der er nødvendige for at oprette den europæiske database, er allerede medregnet i de bevillinger, der er afsat som led i budgetproceduren og på budgetposten for det indre marked. Det har derfor ingen budgetmæssige virkninger ud over de bevillinger, der allerede er afsat til de kommende år i Kommissionens officielle programmering.

5.           YDERLIGERE OPLYSNINGER

– Forslaget kræver anmeldelse til WTO som led i aftalen om tekniske handelshindringer.

– Den foreslåede retsakt er relevant for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).

– Den foreslåede retsakt indeholder en overgangsperiode for ikrafttrædelsen af de nye registreringskrav til slutbrugere af eddikesyreanhydrid.

– Den foreslåede retsakt indeholder en revisionsklausul, således at der kan foretages en vurdering af, om den ændrede forordning effektivt har forhindret en ulovlig anvendelse af eddikesyreanhydrid.

2012/0261 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EF) nr. 273/2004 om narkotikaprækursorer

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[13],

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse[14],

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)       I medfør af artikel 16 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 af 11. februar 2004 om narkotikaprækursorer[15] vedtog Kommissionen den 7. januar 2010 en rapport til Rådet og Europa-Parlamentet om, hvordan den gældende EU-lovning om narkotikaprækursorer gennemføres og fungerer[16].

(2)       Kommissionen anbefalede i rapporten, at det blev undersøgt nærmere, hvordan kontrollen med handelen med eddikesyreanhydrid (registreret stof i kategori 2) kunne skærpes for bedre at forhindre den ulovlige anvendelse af eddikesyreanhydrid til ulovlig fremstilling af heroin.

(3)       I Rådets konklusioner af 25. maj 2010 om, hvordan EU-lovgivningen om narkotikaprækursorer fungerer og gennemføres, opfordres Kommissionen til at foreslå lovgivningsmæssige ændringer efter en nøje vurdering af, hvilke virkninger ændringerne vil kunne få for medlemsstaternes myndigheder og erhvervsdrivende.

(4)       Definitionen af registrerede stoffer bør præciseres: udtrykket "farmaceutiske præparater", som stammer fra De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af ulovlig handel med narkotika og psykotrope stoffer, der blev vedtaget i Wien den 19. december 1988, i det følgende benævnt "FN-konventionen", bør erstattes af "lægemidler", som er den relevante terminologi i EU-lovgivningen, og udtrykket "andre præparater" bør udgå, da det blot er en gentagelse af udtrykket "blandinger", som allerede anvendes i definitionen.

(5)       Der bør indføres en definition af udtrykket "bruger" for virksomheder, som er i besiddelse af stoffer med henblik på andet end markedsføring.

(6)       Det bør præciseres, at virksomheder, som anvender registrerede stoffer i kategori 1 til andet end markedsføring, skal erhverve en licens.

(7)       Der bør indføres mere detaljerede regler for at sikre ensartede registreringsvilkår i alle medlemsstater for registrerede stoffer i kategori 2 i bilag I. Ved registrerede stoffer i en ny underkategori 2A i bilag I bør ikke kun erhvervsdrivende, men også brugere være omfattet af registreringskravet.

(8)       For at bevare mikrovirksomhedernes konkurrencedygtighed bør de ikke pålægges gebyr for at erhverve en registrering eller en licens.

(9)       Der bør indføres udtrykkelige bestemmelser, der præciserer, at medlemsstaterne har mulighed for at gribe ind over for mistænkelige transaktioner, der omfatter stoffer, som ikke er registreret, og som gør det muligt for medlemsstaterne at reagere hurtigere over for nye udviklinger i den ulovlige fremstilling af narkotika.

(10)     Der bør oprettes en europæisk database for at forenkle medlemsstaternes rapportering af beslaglæggelser og opsnappede forsendelser, for at skabe et europæisk register over erhvervsdrivende og brugere, som har en licens eller registrering, hvilket vil gøre det lettere at kontrollere, om handelstransaktioner, der omfatter registrerede stoffer, er lovlige, og endelig for at gøre det muligt for de erhvervsdrivende at give de kompetente myndigheder oplysninger om de lovlige transaktioner, der omfatter registrerede stoffer.

(11)     Forordning (EF) nr. 273/2004 kan medføre databehandling. En eventuel databehandling kan også omfatte personoplysninger og skal udføres i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

(12)     Eddikesyreanhydrid, som i dag er registreret i kategori 2 i bilag I, bør opføres i den nye underkategori 2A i bilag I, således at det bliver muligt at føre øget kontrol med handelen heraf. De øvrige stoffer i kategori 2 bør opføres som underkategori 2B.

(13)     Forordning (EF) nr. 273/2004 tillægger Kommissionen beføjelser til at gennemføre nogle af bestemmelserne, og disse skal udøves i overensstemmelse med procedurerne i Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen[17], ændret ved Rådets afgørelse 2006/512/EF[18].

(14)     Som følge af at Lissabontraktaten er trådt i kraft, bør disse beføjelser bringes i overensstemmelse med artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

(15)     For at opfylde målene i forordning (EF) nr. 273/2004 bør beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde delegeres til Kommissionen for at præcisere betingelserne for at udstede licens og registrering, betingelserne for at erhverve og anvende aftagererklæringer, kravene til dokumentation og mærkning af blandinger, kravene til de erhvervsdrivendes indberetning af oplysninger om transaktioner, der omfatter registrerede stoffer, kravene til at opføre erhvervsdrivende og brugere, der har licens eller registrering, i det europæiske register og betingelserne for at kunne ændre bilagene. Det er særlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer som led i det forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau.

(16)     Kommissionen bør i forbindelse med forberedelsen og udarbejdelsen af delegerede retsakter sørge for samtidig, rettidig og hensigtsmæssig fremsendelse af de relevante dokumenter til Europa-Parlamentet og Rådet.

(17)     For at sikre ensartede vilkår for gennemførelsen af forordning (EF) nr. 273/2004 bør Kommissionen tildeles gennemførelsesbeføjelser. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser[19].

(18)     Undersøgelsesproceduren bør anvendes til vedtagelsen af gennemførelsesretsakterne, således at det kan fastlægges nærmere, hvordan aftagererklæringer skal indgives i elektronisk form, og hvordan oplysningerne om de erhvervsdrivendes transaktioner med registrerede stoffer indsendes til en europæisk database.

(19)     Da målet med denne forordning – nemlig at skærpe registreringsreglerne for erhvervsdrivende, der på det indre marked markedsfører eller besidder registrerede stoffer i kategori 2, navnlig eddikesyreanhydrid, således at det ikke kan anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika – ikke i tilstrækkelig grad kan indfries af medlemsstaterne, fordi de handlende udnytter nationale forskelle i registreringen og flytter deres ulovlige virksomhed derhen, hvor den ulovlige anvendelse er lettest, og derfor bedre kan indfries på EU-plan, kan Unionen vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet i artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre end, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

Forordning (EF) nr. 273/2004 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EF) nr. 273/2004 foretages følgende ændringer:

(1) I artikel 2 foretages følgende ændringer:

a)      Litra a) affattes således:

"a)        "registrerede stoffer": stoffer, der anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, og som er opført i bilag I, herunder blandinger og naturprodukter, der indeholder sådanne stoffer. Herfra er undtaget naturprodukter og blandinger, der indeholder registrerede stoffer, men er sammensat på en sådan måde, at de registrerede stoffer ikke let kan benyttes eller udskilles ved hjælp af let anvendelige eller økonomisk overkommelige midler, og lægemidler som defineret i artikel 1, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF[20]"

b)      Som litra h) indsættes:

"h)        "bruger": fysisk eller juridisk person, som er i besiddelse af et registreret stof og beskæftiget med forarbejdning, formulering, forbrug, oplagring, opbevaring, behandling, påfyldning i beholdere, overførsel mellem beholdere, blanding, omdannelse eller enhver anden anvendelse af registrerede stoffer."

(2) I artikel 3 foretages følgende ændringer:

a)      Stk. 2 og 3 affattes således:

"2.        Der skal stilles krav om, at erhvervsdrivende og brugere skal erhverve en licens udstedt af de kompetente myndigheder, før de må være i besiddelse af eller markedsføre de i kategori 1 i bilag I registrerede stoffer. De kompetente myndigheder kan udstede særlige licenser til apoteker, apoteker for veterinærmedicinske lægemidler, visse typer af offentlige myndigheder eller væbnede styrker. Sådanne særlige licenser er kun gyldige til brug af registrerede stoffer i kategori 1 i bilag I, der falder inden for de pågældende erhvervsdrivendes officielle opgaver.

3.          Erhvervsdrivende, der er indehavere af en licens som omhandlet i stk. 2, må kun levere de registrerede stoffer i kategori 1 i bilag I til erhvervsdrivende eller brugere, der er indehavere af en sådan licens, og som har underskrevet en aftagererklæring i henhold til artikel 4, stk. 1."

b)      Stk. 5 affattes således:

"5.        De kompetente myndigheder kan enten begrænse licensens gyldighed til højst tre år eller forpligte de erhvervsdrivende til med mellemrum på højst tre år at godtgøre, at betingelserne for at meddele licensen fortsat er opfyldt, jf. dog stk. 9. I licensen skal være nævnt den eller de transaktioner, for hvilke den er gyldig, samt de pågældende stoffer. Særlige licenser i henhold til stk. 2 udstedes principielt med ubegrænset gyldighed, men kan suspenderes eller tilbagekaldes af de kompetente myndigheder i henhold til stk. 4, tredje punktum.

c)      Stk. 6 affattes således:

"6.        Fra den [18 måneder fra datoen for offentliggørelsen] skal erhvervsdrivende erhverve en registrering fra de kompetente myndigheder, før de markedsfører registrerede stoffer i kategori 2 i bilag I. Endvidere skal brugere erhverve en registrering fra de kompetente myndigheder, inden de erhverver registrerede stoffer i underkategori 2A i bilag I. De kompetente myndigheder kan udstede særlige registreringer til apoteker, apoteker for veterinærmedicinske lægemidler, visse typer af offentlige myndigheder eller væbnede styrker. Sådanne registreringer vil kun være gyldige til brug af registrerede stoffer i kategori 2 i bilag I, der falder inden for de pågældende erhvervsdrivendes eller brugeres officielle opgaver."

d)      Følgende indsættes som stk. 6a og 6b:

"6a.       Erhvervsdrivende, der er indehavere af en registrering som omhandlet i stk. 6, må kun levere de registrerede stoffer i underkategori 2A i bilag I til erhvervsdrivende eller brugere, der er indehavere af en sådan registrering, og som har underskrevet en aftagererklæring i henhold til artikel 4, stk. 1.

6b.        Når de kompetente myndigheder vurderer, om de skal udstede en registrering, tager de navnlig hensyn til ansøgerens kompetence og retskaffenhed, og registreringen afslås, hvis der er rimelig grund til at betvivle egnetheden og pålideligheden hos ansøgeren eller den medarbejder, der er ansvarlig for handelen med registrerede stoffer. Registreringen kan suspenderes eller tilbagekaldes af de kompetente myndigheder, hvis der er rimelig grund til at antage, at indehaveren ikke længere er egnet til at være registreringsindehaver, eller at betingelserne for udstedelsen ikke længere er opfyldt."

e)      I stk. 7 indsættes følgende sætning:

"En erhvervsdrivende eller en bruger, som er en mikrovirksomhed ifølge artikel 2, stk. 3, i bilaget til Kommissionens henstilling af 6. maj 2003 om definitionen af mikrovirksomheder, små og mellemstore virksomheder[21], skal ikke betale eventuelle gebyrer."

f)       Som stk. 8 og 9 indsættes:

"8.        De kompetente myndigheder opfører erhvervsdrivende og brugere, som har erhvervet en licens, jf. stk. 2, eller en registrering, jf. stk. 6, i en europæisk database over narkotikaprækursorer, som oprettes af Kommissionen, jf. artikel 13a.

9.          Kommissionen tillægges i overensstemmelse med artikel 15a beføjelser til at vedtage delegerede retsakter vedrørende:

a)       kravene til og betingelserne for at udstede den i stk. 2 omhandlede licens

b)      kravene til og betingelserne for at udstede den i stk. 6 omhandlede registrering

c)       kravene til og betingelserne for at opføre erhvervsdrivende og brugere, der har erhvervet en licens eller registrering, i en europæisk database om narkotikaprækursorer, jf. stk. 8."

(3) I artikel 4 foretages følgende ændringer:

a)      Stk. 1 affattes således:

"1.        Erhvervsdrivende, der er etableret i Fællesskabet, og som til en aftager leverer et registreret stof i kategori 1 eller 2 i bilag I, skal indhente en erklæring fra aftageren om det eller de specifikke anvendelsesformål for de registrerede stoffer, jf. dog stk. 4 og artikel 6 og 14. For hvert registreret stof kræves en separat erklæring. Denne erklæring skal være i overensstemmelse med modellen i punkt 1 i bilag III. Når det drejer sig om juridiske personer, skal erklæringen udfærdiges på brevpapir med brevhoved.

b)      Følgende indsættes som stk. 4:

"4.        Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 15a vedrørende kravene til og betingelserne for at erhverve og anvende aftagererklæringer."

(4) I artikel 5 indsættes følgende som stk. 7:

"7.      Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 15a vedrørende kravene til dokumentation for blandinger, der indeholder stoffer opført i bilag I."

(5) I artikel 7 indsættes følgende som stk. 2:

"Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 15a vedrørende kravene til mærkning af blandinger, der indeholder stoffer opført i bilag I."

(6) Artikel 8 affattes således:

"1.      Erhvervsdrivende underretter omgående de kompetente myndigheder om ethvert forhold, såsom usædvanlige ordrer eller transaktioner vedrørende registrerede stoffer, der er bestemt til at skulle markedsføres, som giver grund til at formode, at disse stoffer kunne benyttes til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer. De erhvervsdrivende meddeler til dette formål alle til de rådighed værende oplysninger, som gør det muligt for den kompetente myndighed at kontrollere, om den pågældende ordre eller transaktion er lovlig.

2.       Erhvervsdrivende giver i sammenfattet form de kompetente myndigheder alle relevante oplysninger om deres transaktioner, der omfatter registrerede stoffer.

3.       Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 15a vedrørende de krav, der stilles til de erhvervsdrivende om at meddele oplysninger, jf. stk. 2."

(7) Artikel 9, stk. 1, affattes således:

"For at fremme samarbejdet mellem de kompetente myndigheder, de erhvervsdrivende og den kemiske industri, navnlig med hensyn til ikke-registrerede stoffer, udarbejder og ajourfører Kommissionen en vejledning til brug for den kemiske industri."

(8) Artikel 10, stk. 2, affattes således:

"2.      Hver medlemsstat kan vedtage de foranstaltninger, der måtte være nødvendige for, at de kompetente myndigheder kan kontrollere og overvåge mistænkelige transaktioner med ikke-registrerede stoffer, især for:

a)      at fremskaffe oplysninger om ordrer på ikke-registrerede stoffer eller transaktioner, hvori der indgår ikke-registrerede stoffer

b)      at få adgang til de erhvervsdrivendes forretningslokaler med henblik på at fremskaffe bevis for mistænkelige transaktioner med ikke-registrerede stoffer.

3.       De kompetente myndigheder skal respektere fortrolige forretningsoplysninger."

(9) Følgende indsættes som artikel 13a:

"Artikel 13a

Database

Kommissionen opretter en europæisk database om narkotikaprækursorer med det formål:

a)      at fremme meddelelsen af oplysninger, jf. artikel 13, stk. 1, sammenfatningen og analysen heraf på EU-niveau og forelæggelsen heraf for Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler, jf. artikel 13, stk. 2

b)      at oprette et europæisk register over erhvervsdrivende og brugere, som har erhvervet en licens, jf. artikel 3, stk. 2, eller en registrering, jf. artikel 3, stk. 6

c)      at sætte de erhvervsdrivende i stand til at give de kompetente myndigheder oplysninger om deres transaktioner i elektronisk form, jf. artikel 8, stk. 2, som specificeret i gennemførelsesbestemmelserne, der er vedtaget i medfør af artikel 14.

(10) Følgende indsættes som artikel 13b:

"Artikel 13b

Databeskyttelse

1.       Behandlingen af personoplysninger foretages af medlemsstaternes kompetente myndigheder i overensstemmelse med direktiv 95/46/EF[22] og under tilsyn af medlemsstatens offentlige uafhængige myndighed, jf. artikel 28 i direktivet.

2.       Kommissionens behandling af personoplysninger, herunder med henblik på den europæiske database omhandlet i artikel 13a, foretages i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001[23] og under tilsyn af den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse."

(11) Artikel 14 og 15 affattes således:

"Artikel 14

Gennemførelsesretsakter

1.       Kommissionen kan vedtage følgende gennemførelsesretsakter:

(a) regler, hvor det er relevant, om elektronisk indgivelse af aftagererklæringerne i artikel 4

(b) regler, hvor det er relevant, om elektronisk meddelelse af oplysningerne i artikel 8, stk. 2, til en europæisk database.

2.       De retsakter, der er omhandlet i stk. 1 i denne artikel, skal vedtages i overensstemmelse med den undersøgelsesprocedure, der henvises til i artikel 14a, stk. 2.

Artikel 14a

Udvalgsprocedure

1.       Kommissionen bistås af det udvalg for narkotikaprækursorer, der er nedsat ved artikel 30 i Rådets forordning (EF) nr. 111/2005[24]. Dette udvalg er et udvalg som defineret i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.       Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011.

Artikel 15

Tilpasning af bilag

Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 15a for at tilpasse bilag I, II og III til den nye udvikling inden for ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer og for at følge en ændring til tabellerne i bilaget til FN-konventionen.

Artikel 15a

Udøvelse af delegerede beføjelser

1.       Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de betingelser, der er fastlagt i denne artikel.

2.       Den delegation af beføjelser, der er omhandlet i artikel 3, stk. 9, artikel 4, stk. 4, artikel 5, stk. 7, artikel 7, artikel 8, stk. 2, artikel 13a, stk. 2, og artikel 15, gives på ubestemt tid fra [datoen for denne forordnings ikrafttrædelse].

3.       Den delegation af beføjelser, der er omhandlet i artikel 3, stk. 9, artikel 4, stk. 4, artikel 5, stk. 7, artikel 7, artikel 8, stk. 2, artikel 13a, stk. 2, og artikel 15, kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Tilbagekaldelsen får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

4.       Når Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidig straks Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

5.       En delegeret retsakt, der er vedtaget i henhold til artikel 3, stk. 9, artikel 4, stk. 4, artikel 5, stk. 7, artikel 7, artikel 8, stk. 2, artikel 13a, stk. 2, og artikel 15, træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en periode på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ."

(12) Artikel 16 affattes således:

"Artikel 16

Oplysninger om medlemsstaterne foranstaltninger

1.       Hver medlemsstat underretter Kommissionen om de foranstaltninger, den vedtager i henhold til denne forordning, navnlig foranstaltninger vedtaget i henhold til artikel 10 og 12. Den giver også meddelelse om alle senere ændringer.

2.       Kommissionen videresender oplysningerne til de øvrige medlemsstater.

3.       Kommissionen evaluerer, hvordan denne forordning gennemføres og fungerer senest [78 måneder efter datoen for ikrafttrædelse af denne ændringsforordning]."

(13) I bilag I foretages følgende ændringer:

(a) Titlen på bilag I affattes således:

"Liste over registrerede stoffer"

(b) Teksten til kategori 2 erstattes af teksten i bilaget til denne forordning

(14) I bilag III udgår udtrykket "tilladelse".

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende. Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den .

På Europa-Parlamentets vegne                    På Rådets vegne

Formand                                                        Formand

BILAG

"KATEGORI 2

UNDERKATEGORI 2A

Stof || KN-betegnelse (hvis anderledes) || KN-kode1) || CAS-nr.2)

Eddikesyreanhydrid || || 2915 24 00 || 108-24-7

Salte af stofferne i denne kategori, hvor sådanne salte kan opnås.

___________________________________________________________________________

1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

2) CAS-nummeret, "Chemical Abstracts Service Registry Number", er et identifikationsnummer, der er unikt for hvert enkelt stof og dets struktur. CAS-nummeret er specifikt for hver isomer og for hvert salt af hver isomer. Det bemærkes, at CAS-numrene for salte af de ovenfor anførte stoffer er forskellige fra de angivne numre.

___________________________________________________________________________

UNDERKATEGORI 2B

Stof || KN-betegnelse (hvis anderledes) || KN-kode1) || CAS-nr.2)

Phenyleddikesyre || || 2916 34 00 || 103-82-2

Anthranilsyre || || 2922 43 00 || 118-92-3

Piperidin || || 2933 32 00 || 110-89-4

Kaliumpermanganat || || 2841 61 00 || 7722-64-7

Salte af stoffer i denne kategori, hvor sådanne salte kan opnås.

___________________________________________________________________________

1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

2) CAS-nummeret, "Chemical Abstracts Service Registry Number", er et identifikationsnummer, der er unikt for hvert enkelt stof og dets struktur. CAS-nummeret er specifikt for hver isomer og for hvert salt af hver isomer. Det bemærkes, at CAS-numrene for salte af de ovenfor anførte stoffer er forskellige fra de angivne numre.

___________________________________________________________________________

FINANSIERINGSOVERSIGT TIL FORSLAGET

1.           1.       FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

              1.1.    Forslagets/initiativets betegnelse

              1.2.    Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen

              1.3.    Forslagets/initiativets art

              1.4.    Mål

              1.5.    Forslagets/initiativets begrundelse

              1.6.    Varighed og finansielle virkninger

              1.7.    Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

2.           FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

              2.1.    Bestemmelser om kontrol og rapportering

              2.2.    Forvaltnings- og kontrolsystem

              2.3.    Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

3.           FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

              3.1.    Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

              3.2.    Anslåede virkninger for udgifterne

              3.2.1. Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

              3.2.2. Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

              3.2.3. Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

              3.2.4. Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

              3.2.5. Tredjeparts bidrag til finansieringen

              3.3.    Anslåede virkninger for indtægterne

FINANSIERINGSOVERSIGT TIL FORSLAGET

1.           FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.        Forslagets/initiativets betegnelse

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 273/2004 om narkotikaprækursorer

1.2.        Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen[25]

Afsnit 2: Erhvervspolitik

Kapitel 02.03: Det indre marked for varer og sektorpolitik

1.3.        Forslagets/initiativets art

¨ Forslaget/initiativet drejer sig om en ny foranstaltning

¨ Forslaget/initiativet drejer sig om en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning[26]

X Forslaget/initiativet vedrører en forlængelse af en eksisterende foranstaltning

¨ Forslaget/initiativet drejer sig om omlægning af en foranstaltning til en ny foranstaltning

1.4.        Mål

1.4.1.     Det eller de af Kommissionens flerårige strategiske mål, som forslaget/initiativet vedrører

1a. Konkurrenceevne for vækst og beskæftigelse

Efter den løbende revision af gældende EU-ret for det indre marked og gennemførelsen heraf er formålet med det nye lovgivningsforslag at gøre den gældende lovgivning om narkotikaprækursorer mere effektiv.

1.4.2.     Specifikke mål og berørte ABM/ABB-aktiviteter

Specifikt mål nr.

Oprettelsen af en europæisk database har til formål at fremme udvekslingen af oplysninger mellem dels medlemsstaternes kompetente myndigheder og Kommissionen, dels de erhvervsdrivende og medlemsstaternes kompetente myndigheder.

Berørte ABM/ABB-aktiviteter

Afsnit 2 – Kapitel 02 03 Det indre marked for varer og sektorpolitik

1.4.3.     Forventede resultater og virkninger

Angiv, hvilke virkninger forslaget/initiativet forventes at få for modtagerne/målgruppen.

Forslaget om ændring af forordning (EF) nr. 273/2004 har primært til formål at vanskeliggøre den ulovlige anvendelse af eddikesyreanhydrid, hovedprækursoren til heroin, fra medlemsstaternes indbyrdes handel ved at udvide kravet om registrering, som i dag kun gælder erhvervsdrivende, der markedsfører eddikesyreanhydrid, til også at omfatte brugere af stoffet, og ved at fremme harmoniserede registreringsbestemmelser, så der opnås mere lige vilkår, hvorved man bevarer det indre marked og undgår, at der vedtages divergerende nationale foranstaltninger.

Derudover foreslås det at oprette og føre en europæisk database over narkotikaprækursorer for at modernisere den årlige indsamling af oplysninger fra medlemsstaterne om beslaglæggelser og opsnappede forsendelser af narkotikaprækursorer i henhold til artikel 13 i forordning (EF) nr. 273/2004 samt at føre en liste over erhvervsdrivende og brugere i EU med licens eller registrering, der lovligt handler med eller anvender narkotikaprækursorer.

Formålet med EU-databasen over narkotikaprækursorer er at stille et moderne værktøj, hvormed kontrollen med den lovlige handel med narkotikaprækursorer kan styrkes, til rådighed for:

- medlemsstaternes kompetente myndigheder, så de kan opfylde kravet om rapportering til  Kommissionen i henhold til artikel 13 i forordning (EF) nr. 273/2004 og  artikel 29 i Kommissionens forordning (EF) nr. 1277/2005

- medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU's erhvervsdrivende for at fremme  kontrollen af potentielle kunder og begrænse byrderne for de erhvervsdrivende  i forbindelse med den årlige rapportering om deres transaktioner, som omfatter narkotikaprækursorer, jf. artikel 4 og artikel 8, stk. 2, i forordning (EF) nr. 273/2004 og artikel 17  og 19 i Rådets forordning (EF) nr. 111/2005

- Kommissionen for at gøre det lettere at opfylde de forpligtelser, den har over for Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler i henhold til artikel 13, stk. 1, i forordning (EF) nr. 273/2004 og  artikel 32, stk. 1, i forordning (EF) nr. 111/2005 samt over for medlemsstaterne i henhold til  artikel 29 i Kommissionens forordning (EF) nr. 1277/2005.

Endelig tilpasser forslaget bestemmelserne i forordning (EF) nr. 273/2004 vedrørende de tidligere udvalgsprocedurer til de nye regler i Lissabontraktaten.

1.4.4.     Virknings- og resultatindikatorer

Angiv indikatorerne til kontrol af forslagets/initiativets gennemførelse.

Formålet med den foreslåede forordning er at forhindre, at handlende anvender narkotikaprækursorer – især eddikesyreanhydrid – fra den lovlige handel til ulovlig fremstilling af narkotika. Der vil fortsat blive indhentet oplysninger om den årlige udvikling i den ulovlige anvendelse af narkotikaprækursorer i EU, og den brede offentlighed, medlemsstaterne og Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler vil fortsat blive underrettet herom. Målet er at opnå et fald i antallet af beslaglæggelser og opsnappede forsendelser.

1.5.        Forslagets/initiativets begrundelse

1.5.1.     Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt

Hovedformålet med forslaget om ændring af forordning (EF) nr. 273/2004 er at afhjælpe de svagheder, der er konstateret i den måde, forordningen fungerer på med hensyn til at forhindre, at visse narkotikaprækursorer (især eddikesyreanhydrid) fra den lovlige handel anvendes til fremstilling af ulovlig narkotika, ved at føre kontrol og tilsyn med den lovlige handel.

EU's database over narkotikaprækursorer burde lette medlemsstaternes overvågnings- og kontrolaktiviteter samt medlemsstaternes og de erhvervsdrivendes rapporteringsarbejde.

1.5.2.     Merværdien ved en indsats fra EU's side

Målet med dette forslag, nemlig at styrke kontrollen med eddikesyreanhydrid for at forhindre, at eddikesyreanhydrid fra medlemsstaternes indbyrdes handel anvendes ulovligt uden at skabe markedsfordrejninger, kan ikke indfris tilstrækkeligt af medlemsstaterne alene, og det vil derfor være mere effektivt at træffe EU-foranstaltninger af følgende årsager:

1. Nogle medlemsstater følger sig juridisk forhindret i at vedtage nationale kontrolforanstaltninger, der går videre end EU-lovgivningen, på grundlag af artikel 10 i forordning (EF) nr. 273/2004, som giver medlemsstaterne beføjelse til at vedtage de foranstaltninger, der er nødvendige for at myndighederne kan udføre deres kontol- og overvågningsopgaver. De hævder, at EU-lovgivningen kun underkaster de erhvervsdrivende kontrolforanstaltninger (der er ingen krav til slutbrugere), hvilket bør fortolkes som en bevidst og bindende afgørelse fra EU-lovgiverens side om, at slutbrugere ikke bør være omfattet af kontrollen i lovgivningen om narkotikaprækursorer.

2. Der er derimod andre medlemsstater, som påtænker at indføre eller allerede har indført væsentlige nationale kontrolforanstaltninger på grundlag af artikel 10, hvilket for det første fører til, at der er forskellig kontrol i forskellige medlemsstater, hvilket igen kan være til skade for EU's marked, og for det andet betyder, at man, i og med at der er tale om isolerede foranstaltninger i forskellige medlemsstater, risikerer at flytte problemet fra en medlemsstat til en anden, idet de handlende vil udnytte det svageste led på EU's marked. En kombination af forskellige nationale foranstaltninger vil ikke være lige så effektiv som en harmoniseret tilgang på EU-plan. Dette bekræftes også af det forhold, at både medlemsstater og de involverede industrier har bedt Kommissionen om at træffe foranstaltninger til at bevare det indre marked med lige vilkår for alle og ikke at forlade sig for meget på supplerende nationale foranstaltninger.

1.5.3.     Erfaringer fra lignende foranstaltninger

Kommissionen har foretaget en grundig analyse af, hvordan den gældende forordning (EF) nr. 273/2004 fungerer, og den 7. januar 2010 vedtog Europa-Kommissionen en rapport om, hvordan EU lovgivningen om overvågning og kontrol af handel med narkotikaprækursorer gennemføres og fungerer[27]. Det fremgik af Kommissionens evaluering, at lovgivningen overordnet set fungerer godt[28], men det blev påpeget, at der er visse svagheder, og der blev fremsat henstillinger til, hvordan disse kunne afhjælpes, navnlig ved en ændring af nogle krav til stoffer i kategori 2 – enten specifikt for eddikesyreanhydrid eller for alle stoffer i kategori 2 – for at forhindre, at stoffer fra medlemsstaternes indbyrdes handel anvendes ulovligt.

Forslaget har til formål at efterleve denne henstilling i Kommissionens rapport ved at ændre forordning (EF) nr. 273/2004 primært for at vanskeliggøre den ulovlige anvendelse af eddikesyreanhydrid, hovedprækursoren til heroin, fra medlemsstaternes indbyrdes handel ved at udvide kravet om registrering, som i dag kun gælder erhvervsdrivende, der markedsfører eddikesyreanhydrid, til også at omfatte brugere af stoffet, og ved at fremme harmoniserede registreringsbestemmelser, så der opnås mere lige vilkår, hvorved man bevarer det indre marked og undgår, at der vedtages divergerende nationale foranstaltninger.

1.5.4.     Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

Forslaget er fuldt ud i overensstemmelse med målene i EU's narkotikastrategi 2005-2012 og EU's narkotikahandlingsplan (2009-2012), som fastsætter målet om at begrænse den ulovlige anvendelse af og handel med narkotikaprækursorer i/via Unionen med henblik på fremstilling af ulovlig narkotika og i sidste ende målet om at begrænse udbuddet af ulovlig narkotika til EU-borgerne og sikre et højt niveau med hensyn til beskyttelse af folkesundheden og sikkerheden.

1.6.        Varighed og finansielle virkninger

¨ Forslag/initiativ af begrænset varighed

– ¨  Forslag/initiativ gældende fra [D/M]ÅÅÅÅ til [D/M]ÅÅÅÅ

– ¨  Finansielle virkninger fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ

x Forslag/initiativ af ubegrænset varighed

– Iværksættelse med en indkøringsperiode fra januar 2014 til december 2014

– derefter gennemførelse i fuldt omfang fra den 1. januar 2015 (skøn)

1.7.        Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)[29]

x Direkte central forvaltning ved Kommissionen

¨ Indirekte central forvaltning ved uddelegering af gennemførelsesopgaver til:

– ¨  gennemførelsesorganer

– ¨  organer oprettet af Fællesskaberne[30]

– ¨  nationale offentligretlige organer/organer med offentlige tjenesteydelsesopgaver

– ¨  personer, som har fået pålagt at gennemføre specifikke aktioner i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er identificeret i den relevante basisretsakt, jf. finansforordningens artikel 49

¨ Delt forvaltning med medlemsstaterne

¨ Decentral forvaltning sammen med tredjelande

¨ Fælles forvaltning med internationale organisationer (angives nærmere)

Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".

Bemærkninger

2.           FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.        Bestemmelser om kontrol og rapportering

Angiv hyppighed og betingelser.

1) Medlemsstaterne meddeler hvert år Kommissionen oplysninger om de tilfælde, hvor leveringen af narkotikaprækursorer blev suspenderet eller beslaglagt.

2) Medlemsstaterne meddeler regelmæssigt Kommissionen oplysninger om erhvervsdrivende og brugere med licens eller registrering, som handler med eller besidder narkotikaprækursorer, og disses respektive transaktioner.

3) Kommissionen udarbejder regelmæssigt en rapport på grundlag af medlemsstaternes oplysninger og forelægger hvert år de samlede EU-oplysninger om beslaglæggelser og opsnappede forsendelser af narkotikaprækursorer i Unionen til medlemsstaterne og Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler. Kommissionen udarbejder og offentliggør endvidere en årlig rapport om EU's beslaglæggelser og opsnappede forsendelser af narkotikaprækursorer.

2.2.        Forvaltnings- og kontrolsystem

2.2.1.     Konstaterede risici

De største risici er:

- at medlemsstaterne ikke efterlever kravet om rapportering og/eller meddelelse af oplysninger om erhvervsdrivende og brugere med licens/registrering

- at medlemsstaterne ikke gennemfører lovgivningen ensartet

- at medlemsstaternes kontrolsystemer er utilstrækkelige, især for erhvervsdrivende og brugere med licens og/eller registrering.

2.2.2.     Påtænkt(e) kontrolmetode(r)

Medlemsstaterne har allerede udpeget de myndigheder, der er ansvarlige for at føre tilsyn med gennemførelsen af lovgivningen og for at tildele licenser og registreringer til erhvervsdrivende og brugere, der handler lovligt med narkotikaprækursorer.

Gennemførelsen af lovgivningen overvåges ved hjælp af regelmæssige møder blandt de nationale kompetente myndigheder med ansvar for EU-lovgivningen om narkotikaprækursorer.

Ansvaret for den daglige forvaltning af EU's database over narkotikaprækursorer vil komme til at ligge hos de af Kommissionens tjenestegrene, der har til opgave at følge EU-lovgivningen om narkotikaprækursorer, dvs. primært GD ENTR og GD TAXUD.

2.3.        Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

Angiv eksisterende og påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger.

Der er ikke konstateret nogen risiko for svig eller uregelmæssigheder.

3.           FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1.        Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

· Eksisterende udgiftsposter på budgettet

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts-område i den flerårige finansielle ramme || Budgetpost || Udgiftens art || Bidrag

Nummer [Betegnelse.................................................….] || OB/IOB ([31]) || fra EFTA-lande[32] || fra kandidat-lande[33] || fra tredje-lande || iht. finansforordnin-gens artikel 18, stk. 1, litra aa)

1a. Konkurren-ceevne for vækst og beskæfti-gelse || Artikel 02.03.01 Det indre markeds funktion og udvikling, navnlig med hensyn til forhåndsmeddelelser, certificering og indbyrdes tilnærmelse mellem sektorer || OB || JA || NEJ || NEJ || NEJ

· Nye budgetposter, som der er søgt om

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts-område i den flerårige finansielle ramme || Budgetpost || Udgiftens art || Bidrag

Nummer [Betegnelse…................................................] || OB/IOB || fra EFTA-lande || fra kandidat-lande || fra tredje-lande || iht. finansforordnin-gens artikel 18, stk. 1, litra aa)

|| || || || || ||

3.2.        Anslåede virkninger for udgifterne

3.2.1.     Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

i mio. EUR (tre decimaler)

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme: || Nummer 1a || Konkurrenceevne for vækst og beskæftigelse

GD ENTR || || || År 2014[34] || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020[35] || I ALT

Ÿ Aktionsbevillinger || || || || || || || ||

Artikel 02.03.01 – Det indre markeds funktion og udvikling, navnlig med hensyn til forhåndsmeddelelser, certificering og indbyrdes tilnærmelse mellem sektorer || Forpligtelser || (1) || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,315

Betalinger || (2) || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,315

Budgetpostens nummer || Forpligtelser || (1a) || || || || || || || ||

Betalinger || (2a) || || || || || || || ||

Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer[36] || || || || || || || ||

Budgetpostens nummer || || (3) || || || || || || || ||

Bevillinger I ALT til GD ENTR || Forpligtelser || = 1+1a +3 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,315

Betalinger || = 2+2a +3 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,045 || 0,315

Ÿ Aktionsbevillinger I ALT || Forpligtelser || (4) || || || || || || || ||

Betalinger || (5) || || || || || || || ||

ŸAdministrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT || (6) || || || || || || || ||

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE [...] i den flerårige finansielle ramme || Forpligtelser || = 4+ 6 || || || || || || || ||

Betalinger || = 5+ 6 || || || || || || || ||

Hvis flere udgiftsområder påvirkes af forslaget/initiativet:

Ÿ Aktionsbevillinger I ALT || Forpligtelser || (4) || || || || || || || ||

Betalinger || (5) || || || || || || || ||

ŸAdministrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT || (6) || || || || || || || ||

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 1-4 i den flerårige finansielle ramme (referencebeløb) || Forpligtelser || = 4+ 6 || || || || || || || ||

Betalinger || = 5+ 6 || || || || || || || ||

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme: || 5 || Administration

i mio. EUR (tre decimaler)

GD ENTR || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || I ALT

Ÿ Menneskelige ressourcer || || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,756

Ÿ Andre administrationsudgifter || || || || || || || ||

I ALT GD ENTR || Bevillinger || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,756

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || (Forpligtelser i alt = betalinger i alt) || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,756

i mio. EUR (tre decimaler)

|| || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || I ALT

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 1 til 5 i den flerårige finansielle ramme || Forpligtelser || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 1,071

Betalinger || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 0,153 || 1,071

3.2.2.     Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

– ¨  Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af aktionsbevillinger

– x Forslaget/initiativet medfører anvendelse af aktionsbevillinger som anført herunder[37]:

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

|| Der angives mål og resultater ò || || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || I ALT ||

|| RESULTATER ||

|| || Type resul-tater[38] || Resul-tater-nes gen-nem-snit-lige. Om-kost-ninger || Resultater (antal) || Om-kost-nin-ger || Resultater (antal) || Om-kost-ninger || Resultater (antal) || Om-kost-ninger || Resultater (antal) || Omkost-ninger || Resultater (antal) || Om-kost-ninger || Resultater (antal) || Om-kost-ninger || Resultater (antal) || Om-kost-ninger || Samlede resultater (antal) || Samlede omkost-ninger

SPECIFIKT MÅL NR. 1[39] ... || || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Resultat || || || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 7 || 0,315 ||

- Resultat || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Resultat || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Subtotal for specifikt mål nr. 1 || || || || || || || || || || || || || || || || ||

SPECIFIKT MÅL NR. 2… || || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Resultat || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Subtotal for specifikt mål nr. 2 || || || || || || || || || || || || || || || || ||

OMKOSTNINGER I ALT || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 1 || 0,045 || 7 || 0,315 ||

3.2.3.     Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.3.1.  Resumé

– ¨  Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger

– x Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:

i mio. EUR (tre decimaler)

|| År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || I ALT

UDGIFTS-OMRÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || || || || || || || ||

Menneskelige ressourcer || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,756

Andre administrations-udgifter || || || || || || || ||

Subtotal UDGIFTSOMRÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || || || || || || || ||

Uden for UDGIFTSOMRÅDE 5[40] i den flerårige finansielle ramme || || || || || || || ||

Menneskelige ressourcer || || || || || || || ||

Andre administrations-udgifter || || || || || || || ||

Subtotal uden for UDGIFTSOMRÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || || || || || || || ||

I ALT || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,756

3.2.3.2.  Anslået behov for menneskelige ressourcer

– ¨  Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

– x Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:

Overslag angives i hele tal (eller med højst én decimal)

|| || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År           2018 || År 2019 || År 2020

Ÿ Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte) ||

|| 02 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer) || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108

|| XX 01 01 02 (i delegationer) || || || || || || ||

|| XX 01 05 01 (indirekte forskning) || || || || || || ||

|| 10 01 05 01 (direkte forskning) || || || || || || ||

|| Ÿ Eksternt personale (i fuldtidsækvivalenter)[41] ||

|| XX 01 02 01 (KA, V og UNE under den samlede bevillingsramme) || || || || || || ||

|| XX 01 02 02 (KA, V, UED, LA og UNE i delegationerne) || || || || || || ||

|| XX 01 04 yy[42] || - i hovedsædet[43] || || || || || || ||

|| - i delegationerne || || || || || || ||

|| XX 01 05 02 (KA, V og UNE – indirekte forskning) || || || || || || ||

|| 10 01 05 02 (KA, V, UNE – direkte forskning) || || || || || || ||

|| Andre budgetposter (skal angives) || || || || || || ||

|| I ALT || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108 || 0,108

02 angiver det berørte politikområde eller budgetafsnit.

Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som GD'et allerede har afsat til aktionen, og/eller interne rokader i GD'et, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige GD i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

Opgavebeskrivelse:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte || Forvaltning og udarbejdelse af EU-lovgivning, som sikrer et indre marked for kemikalier – navnlig for narkotikaprækursorer. Mødetilrettelæggelse og mødeledelse samt rapportering om møder i arbejdsgrupper og forskriftsudvalg for at sikre en ensartet gennemførelse af lovgivningen. Ydelse af bistand i medlemsstater og erhvervslivet. Udarbejdelse af relevante vejledninger, samt aftalte "spørgsmål og svar" i tæt samarbejde med medlemsstaternes myndigheder og andre involverede parter. Offentliggørelse af årlige rapporter om beslaglæggelse og opsnapning af forsendelser. Tilsyn med vedligeholdelse og videreudvikling af den europæiske database om narkotikaprækursorer. Besvarelse af forespørgsler fra parlamentet. Udarbejdelse af tilpasninger til den tekniske udvikling og afholdelse af høringer af de forskellige tjenestegrene. Sikring af tæt samarbejde med GD TAXUD, som er ansvarligt for at overvåge den eksterne handel med narkotikaprækursorer.

Eksternt personale ||

3.2.4.     Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

– x Forslaget/initiativet er foreneligt med indeværende flerårige finansielle ramme for 2014-2020.

– ¨  Forslaget/initiativet kræver omlægning af det relevante udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme.

Der redegøres for omlægningen med angivelse af de berørte budgetposter og beløbenes størrelse.

– ¨  Forslaget/initiativet kræver, at fleksibilitetsinstrumentet anvendes, eller at den flerårige finansielle ramme revideres[44].

Der redegøres for behovet med angivelse af de berørte udgiftsområder og budgetposter og beløbenes størrelse.

3.2.5.     Tredjemands bidrag til finansieringen

– x Forslaget/initiativet indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand.

– ¨  Forslaget/initiativet indeholder bestemmelser om samfinansiering, jf. følgende overslag:

Bevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

|| År n || År n+1 || År n+2 || År n+3 || … der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6) || I alt

Organ, som deltager i samfinansieringen (angives) || || || || || || || ||

Samfinansierede bevillinger I ALT || || || || || || || ||

3.3.        Anslåede virkninger for indtægterne

– x Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne.

– ¨  Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:

– ¨         for egne indtægter

– ¨         for diverse indtægter

i mio. EUR (tre decimaler)

Indtægtspost på budgettet || Bevillinger til rådighed i indeværende regnskabsår || Forslagets/initiativets virkninger[45]

År n || År n+1 || År n+2 || År n+3 || Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

Artikel ............... || || || || || || || ||

For diverse indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der påvirkes.

Det oplyses, hvilken metode der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne.

[1]               FN's Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler.

[2]               Rapport fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet i henhold til artikel 16 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 af 11. februar 2004 og til artikel 32 i Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 om, hvordan EU lovgivningen om overvågning og kontrol af handel med narkotikaprækursorer gennemføres og fungerer, KOM(2009) 709 endelig, findes på: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0709:FIN:DA:PDF.

[3]               Yderligere oplysninger findes i afsnit 4.2.2. "Styrker og svagheder i lovgivningen" i ovennævnte rapport, KOM(2009) 709 endelig.

[4]               EU's narkotikastrategi 2005-2012, som blev godkendt af Det Europæiske Råd i november 2004 (15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 187 RELEX 564).

[5]               EU's narkotikahandlingsplan for 2009-2012 (2008/C 326/09).

[6]               EU's narkotikastrategi supplerer disse to vigtige dimensioner med tre tværgående temaer: koordinering, internationalt samarbejde samt information, forskning og evaluering.

[7]               Yderligere oplysninger fås på http://ec.europa.eu/justice/newsroom/anti-drugs/opinion/111027_en.htm.

[8]               Artikel 168 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

[9]               Artikel 67 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

[10]             Se fodnote 1.

[11]             Rådets konklusioner om, hvordan EU-lovgivningen om narkotikaprækursorer fungerer og gennemføres – 3016. samling i Rådet (konkurrenceevne) i Bruxelles den 25. maj 2010.

[12]             Rapporten om konsekvensanalysen findes på: http://ec.europa.eu/governance/impact/ia_carried_out/cia_2012_en.htm.

[13]               EUT C …af …, s. .

[14]               EUT C …af …, s. .

[15]               EUT L 47 af 18.2.2004, s. 1.

[16]               Rapport fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet i henhold til artikel 16 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 af 11. februar 2004 og til artikel 32 i Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 om, hvordan EU lovgivningen om overvågning og kontrol af handel med narkotikaprækursorer gennemføres og fungerer, KOM(2009) 709.

[17]               EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

[18]               EUT L 200 af 22.7.2006, s. 11.

[19]               EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13.

[20]               EFT L 311 af 28.11.2001, s. 67.

[21]               EUT L 124 af 20.5.2003, s. 36.

[22]             EFT L 281 af 23.11.1995, s. 31.

[23]             EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1.

[24]             EUT L 22 af 26.1.2005, s. 1.

[25]             ABM: Activity Based Management (aktivitetsbaseret ledelse) – ABB: Activity Based Budgeting (aktivitetsbaseret budgetlægning).

[26]             Jf. artikel 49, stk. 6, litra a) eller b), i finansforordningen.

[27]             Rapport fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet i henhold til artikel 16 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 af 11. februar 2004 og til artikel 32 i Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 om, hvordan EU lovgivningen om overvågning og kontrol af handel med narkotikaprækursorer gennemføres og fungerer, KOM(2009) 709 endelig, findes på: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0709:FIN:DA:PDF.

[28]             Yderligere oplysninger findes i afsnit 4.2.2. "Styrker og svagheder i lovgivningen" i ovennævnte rapport, KOM(2009) 209 endelig.

[29]             Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[30]             Organer omhandlet i finansforordningens artikel 185.

[31]             OB = opdelte bevillinger/IOB = ikke-opdelte bevillinger.

[32]             EFTA: Den Europæiske Frihandelssammenslutning.

[33]             Kandidatlande og, efter omstændighederne, potentielle kandidatlande på Vestbalkan.

[34]             År N er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet begynder.

[35]             Der forventes også omkostninger efter 2020 på grund af projektets natur (vedligeholdelse af database).

[36]             Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.

[37]             Der forelægger endnu ingen resultater, da pilotprojektet om den europæiske database ikke er udarbejdet endnu.

[38]             Resultater er de produkter og tjenesteydelser, der skal leveres (f.eks. antal finansierede studenterudvekslinger, antal km bygget vej osv.).

[39]             Som beskrevet under punkt 1.4.2. "Specifikke mål …".

[40]             Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.

[41]             KA= kontraktansatte, V = vikarer, UED: unge eksperter ved delegationerne, LA= lokalt ansatte, UNE: udstationerede nationale eksperter.

[42]             Delloft for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).

[43]             Angår især strukturfonde, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Fiskerifond (EFF).

[44]             Jf. punkt 19 og 24 i den interinstitutionelle aftale.

[45]             Med hensyn til EU's traditionelle egne indtægter (told, sukkerafgifter) opgives beløbene netto, dvs. bruttobeløb, hvorfra opkrævningsomkostningerne på 25 % er fratrukket.