9.12.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 311/1


EU's plan for bedste praksis, standarder og procedurer i forbindelse med bekæmpelse og forebyggelse af menneskehandel

(2005/C 311/01)

1.

I punkt 1.7.1 i Haag-programmet anmodes Kommissionen og Rådet om i 2005 at udarbejde en plan for opstilling af fælles standarder, bedste praksis og mekanismer til forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel.

Generelle principper for gennemførelse af handlingsplanen

En sådan plan bør have til formål at styrke EU's og medlemsstaternes tilsagn om at forebygge og bekæmpe menneskehandel i forbindelse med alle former for udnyttelse og beskyttelse af, støtte til og rehabilitering af ofrene. Den bør tage udgangspunkt i erkendelsen af, at der med henblik på en effektiv indsats over for menneskehandel er brug for en integreret tilgang, hvis grundlag er respekten for menneskerettighederne og hensynet til dens overordnede karakter. For en sådan tilgang er der behov for en koordineret politisk reaktion, navnlig på områder som frihed, sikkerhed og retfærdighed, eksterne forbindelser, udviklingssamarbejde, socialpolitik og beskæftigelse samt ligestilling mellem mænd og kvinder og ikke-forskelsbehandling; den bør tillige udspringe af en bred offentlig-privat dialog. Vedlagte oversigt over foranstaltninger er udarbejdet ud fra disse hensyn.

Handlingsplanen vil regelmæssigt blive gennemgået, revideret og opdateret. Gennemførelsen af foranstaltningerne vil ske efter følgende generelle principper og vil også regelmæssigt blive gennemgået og opdateret. De generelle principper (...) kan ligeledes regelmæssigt gennemgås og opdateres, så det sikres, at de fortsat præcist afspejler medlemsstaternes synspunkter under gennemførelsen af handlingsplanen.

2.

EU's foranstaltninger bør navnlig tage sigte på at forbedre vores kollektive forståelse af problemstillingerne og koordinere vores indsats for at sikre størst mulig effektivitet

i)

Indsatsen på EU-plan kræver konstant forbedring af medlemsstaternes og Kommissionens kollektive forståelse af omfanget og beskaffenheden af menneskehandel, herunder de grundlæggende årsager i oprindelseslandene samt de faktorer i bestemmelseslandene, der giver mulighed for menneskehandel og andre former for udnyttelse, de specifikke grupper af ofre og gerningsmænd, der er involveret, og forbindelserne til andre typer kriminalitet. Dette er afgørende for at kunne udvikle en strategi for forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel. Når det er relevant, bør de praktiske erfaringer og forskningsresultaterne formidles bredt i hele EU. Over for tredjelande og internationale organisationer bør medlemsstaterne og Kommissionen så vidt muligt fremme en tilgang til menneskehandel, der er baseret på bevismateriale.

3.

EU erkender vigtigheden af at fremme en tilgang, der er baseret på menneskerettighederne og fokuserer på ofrene

i)

Det er afgørende, at EU's medlemsstater sikrer, at ofrenes menneskerettigheder beskyttes fuldt ud under hele processen.

ii)

Medlemsstaterne bør sikre, at der i nødvendigt omfang og i overensstemmelse med national praksis og national lovgivning eksisterer passende henvisningsprocedurer, der gør det muligt på et tidligt tidspunkt at identificere og henvise personer, der er ofre for menneskehandel. Medlemsstaterne bør bestræbe sig på i overensstemmelse med nationale traditioner, omstændigheder og praksis at udvikle en passende offentlig koordinationsstruktur til at koordinere og evaluere de nationale politikker og sikre en passende håndtering af enkeltpersoner.

iii)

Medlemsstaterne og Kommissionen bør aktivt føre politikker, der styrker kriminalisering af menneskehandel, herunder beskyttelse af (...) potentielle ofre, på nationalt og regionalt plan, EU-plan og bredere internationalt plan. Dette bør, hvor det er hensigtsmæssigt og relevant, omfatte forebyggelsesstrategier, der er tilpasset udsatte grupper som f.eks. kvinder og børn.

iv)

Medlemsstaterne og Kommissionen bør styrke den politiske dialog med tredjelande bilateralt og multilateralt om menneskerettighedsdimensionerne af politikkerne vedrørende bekæmpelse af menneskehandel og fortsat tage emnet op i relevante regionale og multilaterale fora.

v)

Medlemsstaterne og Kommissionen bør sikre, at EU's politik vedrørende bekæmpelse af menneskehandel afspejler en tilgang, der tager udgangspunkt i barnets rettigheder, som er baseret på globalt anerkendte principper, herunder navnlig principperne i FN's konvention om barnets rettigheder, og som tager hensyn til Europarådets handlingsprogram om børn og vold (2006-2008). En sådan tilgang skal således finde anvendelse på alle under 18 år.

vi)

EU's institutioner og medlemsstaterne bør fremme kønsspecifikke forebyggelsesstrategier som et nøgleelement i bekæmpelsen af handel med kvinder og piger. Dette omfatter gennemførelse af principperne om ligestilling af mænd og kvinder og fjernelse af efterspørgslen efter mennesker med sigte på enhver form for udnyttelse, herunder seksuel udnyttelse og udnyttelse i husarbejde.

vii)

Medlemsstaterne bør om nødvendigt fremskynde gennemførelsen af direktiv 2004/81/EF og tage hensyn til retsligt bindende instrumenter, politiske tilsagn og andre relevante dokumenter, navnlig Europarådets konvention om aktioner til bekæmpelse af menneskehandel, der er blevet indgået for nylig.

4.

EU bør styrke sin operationelle indsats over for menneskehandel

i)

I forbindelse med styrkelsen af EU's aktiviteter til bekæmpelse af menneskehandel bør en forbedring af det operationelle samarbejde prioriteres.

ii)

Menneskehandel er en alvorlig forbrydelse mod mennesker, som der må sættes ind over for som en klar retshåndhævelsesprioritet. Menneskehandel skal ændres fra at være en forretning med lav risiko og højt udbytte inden for organiseret kriminalitet til at være en forretning med høj risiko og lavt udbytte. I forbindelse med retshåndhævelsen skal alle tilgængelige ressourcer og kapaciteter udnyttes med henblik på at håndhæve forbuddet mod menneskehandel, fjerne enhver form for økonomisk gevinst, og i tilfælde af et økonomisk udbytte, beslaglægge og konfiskere aktiverne. Efterforskningen af menneskehandel bør prioriteres lige så højt som andre former for organiseret kriminalitet, idet specialiserede efterforskningsteknikker og optrævlingsstrategier bør anvendes.

iii)

Medlemsstaterne bør stille de nødvendige organisatoriske strukturer, specialiseret personale og tilstrækkelige økonomiske ressourcer til rådighed for deres retshåndhævende myndigheder med henblik på effektiv bekæmpelse af menneskehandel. Så vidt muligt bør Rådet om nødvendigt i tæt samarbejde med Kommissionen fremme en regelmæssig overvågning på grundlag af klare og målbare kriterier.

iv)

I forbindelse med menneskehandel med sigte på udnyttelse som arbejdskraft kræves der nye former for specialisering og samarbejde med partnerne, bl.a. organer med ansvar for kontrol med arbejdsforhold og økonomisk efterforskning af ulovligt arbejde.

v)

Medlemsstaternes retshåndhævelsesstrategier bør i relevant omfang omfatte foranstaltninger til konfiskation af udbyttet af kriminelle handlinger.

vi)

Der bør fortsat træffes foranstaltninger med henblik på at fremme en hurtigere identificering af potentielle ofre for menneskehandel ved EU's grænser. Medlemsstaterne bør overveje at justere politikkerne vedrørende uledsagede mindreårige for at beskytte denne særligt udsatte gruppe.

vii)

Medlemsstaterne bør i nødvendigt omfang og under hensyn til de nationale forhold og national praksis yde beskyttelse af og bistand til ofre (…) som led i en velafbalanceret og effektiv strafforfølgning. Medlemsstaterne bør videreudvikle en proaktiv, efterretningsstyret efterforskning, der ikke nødvendigvis afhænger af, at ofrene aflægger vidneforklaring.

viii)

Medlemsstaterne bør sikre, at de nationale retshåndhævende myndigheder regelmæssigt involverer Europol i informationsudvekslingen og i fælles operationer og fælles efterforskningshold og udnytter Eurojusts potentiale til at lette retsforfølgning af menneskehandlere.

ix)

Medlemsstaterne bør i deres forbindelser med tredjelande vedrørende retshåndhævelse give høj prioritet til at fremme bekæmpelse af menneskehandel. Politisamarbejdet mellem særlige enheder til bekæmpelse af menneskehandel i medlemsstaterne og i oprindelseslandene bør styrkes. Der bør udarbejdes fælles projekter med henblik på at styrke oprindelseslandenes særlige enheders kapacitet til at bekæmpe menneskehandel, så denne kommer på højde med EU's standarder.

x)

Anti-korruptions- og fattigdomsbekæmpelsesstrategier bør indgå som en integrerende del af strategierne for bekæmpelse af menneskehandel.

5.

Medlemsstaterne bør udvikle flere og mere effektive måder til at fremme samarbejdet

i)

Medlemsstaterne bør konsolidere det samarbejde mellem offentlige myndigheder og det civile samfunds organisationer, der vedrører beskyttelse af ofrene og forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel, f.eks. ved at indføre regler, som begge parter er enige om, og som fremmer gensidig forståelse og tillid.

Hvor det er relevant, bør også arbejdsgiverorganisationer, fagforeninger og repræsentanter for specifikke brancher/økonomiske sektorer inddrages.

ii)

Medlemsstaterne og EU-institutionerne bør fortsat samarbejde med relevante internationale organisationer (f.eks. FN, OSCE og Europarådet), og på nationalt plan bør forbindelserne med relevante ngo'er og disses kapacitet styrkes og institutionaliseres, hvor det er relevant og nødvendigt.

iii)

Det er vigtigt at nå frem til regionale løsninger, der forebygger menneskehandel, for at beskytte og bistå dem, der har behov for det, og sikre, at ofrene kan vende tilbage og genintegreres på effektiv og sikker vis. Medlemsstaterne og Kommissionen bør fortsat fremme regionale initiativer, der supplerer og lægger op til et samarbejde inden for hele EU (f.eks. the Nordic Baltic Taskforce against Trafficking in Human Beings, det sydøsteuropæiske samarbejdsinitiativ, den sydøsteuropæiske samarbejdsproces, the pan-European Budapest Process, »5+5-dialogen« mellem de vestlige Middelhavslande, the Mediterranean Transit Migration Dialogue, alliancen mod menneskehandel og andre fora/organisationer).


BILAG

OVERSIGT OVER FORANSTALTNINGER I EU'S PLAN FOR BEDSTE PRAKSIS, STANDARDER OG PROCEDURER I FORBINDELSE MED BEKÆMPELSE OG FOREBYGGELSE AF MENNESKEHANDEL

1.   KOORDINATION AF EU'S INDSATS

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Fastlægge fælles prioriteter med henblik på at fremme en mere målrettet EU-indsats. Gøre EU's indsats mere effektiv.

a)

Medlemsstaterne skal udveksle lister over de højest prioriterede oprindelses- og transitlande samt de oftest anvendte ruter.

Marts 2006

Medlemsstaterne/formandskabet

Medlemsstaterne fremsender oplysningerne til formandskabet og Kommissionen senest ved udgangen af april 2006. Oplysningerne bør ligeledes fremsendes til Europol, navnlig med henblik på Europols fortsatte arbejde vedrørende trusselsvurdering af organiseret kriminalitet (OCTA).

b)

EU-midlerne (dvs. Agis og andre relevante eksisterende finansieringsprogrammer) skal prioriteres i forhold til de forslag, der er fremsat inden for de områder, der er fremhævet i handlingsplanen.

Pågår

Kommissionen

Kommissionen evaluerer de nuværende finansieringsstrømme og prioriterer så vidt muligt de forslag, der er fremsat vedrørende menneskehandel, i forhold til prioriteterne i handlingsplanen.

c)

Forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel skal gøres til et prioriteret tema for EU's kommende finansielle ordninger/programmer inden for retlige og indre anliggender.

Ordningerne/programmerne bør omfatte fleksible finansieringsordninger, der gør det muligt at yde finansiel støtte til medlemsstaterne operationelt og styrke regionalt politisamarbejde. I den forbindelse bør det især overvejes at finansiere projekter vedrørende operationelle foranstaltninger truffet af en enkelt medlemsstat.

Det bør i den forbindelse ligeledes overvejes, hvordan der kan stilles bæredygtig finansiering til rådighed for ikke-statslig støtte og reintegrationstjenester.

Pågår

Kommissionen og medlemsstaterne

Kommissionen evaluerer forslag til kommende finansieringsstrømme og skal ved forhandlinger om/revision af forslagene sammen med medlemsstaterne og Europa-Parlamentet sikre, at menneskehandel så vidt muligt prioriteres i overensstemmelse med indholdet af handlingsplanen.

2.

Sikre en løbende debat om emnet, herunder menneskerettighedsaspekterne.

a)

Der bør afholdes en politisk debat om EU's politik for bekæmpelse af menneskehandel (…), og spørgsmålet om, hvorvidt denne politik lever op til menneskerettighedsstandarderne, og behovet for yderligere foranstaltninger skal vurderes.

En gang om året

Rådet og Kommissionen

Debatten afholdes.

3.

Sikre fælles standarder over hele EU.

a)

Rådet skal vedtage forslaget til afgørelse om tiltrædelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af FN-protokollen om forebyggelse, bekæmpelse og retsforfølgning af menneskehandel, særlig handel med kvinder og børn, under FN-protokollen om menneskehandel.

Ultimo 2006

Rådet

Protokollen tiltrædes.

b)

Der skal udarbejdes forslag til de fornødne koordinations- og samarbejdsmekanismer på EU-plan.

Ultimo 2006

Kommission forelægger forslag

Forslagene forelægges for Rådet ultimo 2006 og kan omfatte en undersøgelse af mulighederne for en ekspertevalueringsordning med hensyn til politik og praksis vedrørende bekæmpelse af menneskehandel.

c)

Medlemsstaterne skal som en prioritet overveje undertegnelse og ratificering af Europarådets konvention om menneskehandel.

Ultimo 2007

Kommissionen og medlemsstaterne

Status over situationen med hensyn til den enkelte medlemsstats ratificering/indgåelse.


2.   VURDERING AF PROBLEMETS OMFANG

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Øge kendskabet til omfanget og beskaffenheden af den menneskehandel (herunder forbindelser til andre former for kriminalitet), der berører EU, for at sætte EU i stand til bedre at målrette indsatsen.

a)

Udvikling af fælles retningslinjer for indsamling af oplysninger, herunder sammenlignelige indikatorer. Der skal tages hensyn til forskelle mellem forskellige typer menneskehandel og forskellige kategorier af ofre. I dette arbejde skal der også tages hensyn til personer, der er ofre for gentagen menneskehandel.

Efterår 2006

Kommissionen (Eurostat) og Europol. Det bør desuden overvejes, om det kommende EU-agentur for grundlæggende rettigheder og det europæiske migrationsnetværk bør spille en rolle i arbejdet på et senere tidspunkt.

Retningslinjer udarbejdes.

b)

Gennemgang af igangværende arbejde i EU med at vurdere problemets omfang for at sikre, at der sættes ind mod alle former for menneskehandel.

Efterår 2006

Medlemsstaterne/formandskabet/Kommissionen

Høring iværksættes, og eventuelt udsendes der et spørgeskema, som dækker hele EU, for at indsamle eksisterende oplysninger og vurderinger.

c)

Udvikling af en fælles forskningsmodel til brug for medlemsstaterne med henblik på at øge forskningen inden for specifikke områder, først og fremmest handel med børn.

Efterår 2006

Det europæiske migrationsnetværk

Der foreligger en forskningsmodel.

d)

Afholdelse af et møde mellem relevante repræsentanter for nationale koordinationsstrukturer (f.eks. nationale rapportører, hvis sådanne findes), herunder retshåndhævelses- og immigrationseksperter afhængig af de nationale ordninger. Overvejelse af omfanget af og spørgsmål i forbindelse med menneskehandel i EU foruden spørgsmålet om menneskehandel fra tredjelande.

Ultimo 2006

Formandskabet

Mødet afholdes og tilrettelægges af enten Kommissionen eller formandskabet.


3.   FOREBYGGELSE AF MENNESKEHANDEL

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Bekæmpe de grundlæggende årsager til menneskehandel.

a)

Medlemsstaterne og EU-institutionerne skal yde støtte til initiativer til bekæmpelse af menneskehandel samt bredere foranstaltninger, der bidrager til bekæmpelse af de grundlæggende årsager, navnlig fattigdom, usikkerhed og udstødelse samt kønsbestemte uligheder.

Pågår

Medlemsstaterne/ Kommissionen

Kommissionen afholder et seminar med henblik på indsamling af oplysninger og udveksling af bedste praksis på området. Seminaret kan føre til udvikling af indikatorer på området.

b)

Udviklingssamarbejdet skal også omfatte kønsspecifikke forebyggelsesstrategier og strategier, der tager sigte på at styrke både kvinders og børns økonomiske, retlige og politiske stilling.

Pågår

Medlemsstaterne/ Kommissionen

Kommissionen afholder et seminar med henblik på indsamling af oplysninger og udveksling af bedste praksis på området. Seminaret kan føre til udvikling af indikatorer på området.

2.

Forebygge menneskehandel i oprindelses-, transit- og bestemmelseslandene ved at øge bevidstheden om de farer, der er forbundet med denne aktivitet, og informere om kriminalitetsforebyggelse og strafferetssystemet i EU, herunder vellykkede tilfælde af retsforfølgning, for at afskrække menneskehandlere (…).

a)

Udvikling af materiale til EU-kampagner i samarbejde med ngo'erne. Gennemførelse af kampagner, der

inddrager alle relevante oplysninger, f.eks. rekrutteringsmetoder, fokuserer på vellykkede tilfælde af retsforfølgning i medlemsstaterne

er rettet mod bestemte målgrupper, herunder børn

er baseret på case-undersøgelser

indeholder overvejelser om, hvilke fremgangsmåder der er behov for i og uden for EU

sigter på at begrænse efterspørgslen.

Kampagnernes effektivitet skal evalueres.

Medio 2006

Rådet/ Kommissionen

Kampagnemateriale foreligger ultimo 2006. Evaluering finder sted ultimo 2007.

b)

Udvikling af et netværk af mediekontakter vedrørende menneskehandel for at informere om succeser i og uden for EU.

Ultimo 2006

Formandskabet koordinerer

Liste over kontakter forelægges for Den Tværfaglige Gruppe vedrørende Organiseret Kriminalitet inden udgangen af juni 2006.

3.

Gøre det muligt at identificere ofre på et tidligt tidspunkt for at forebygge udnyttelse.

a)

Indledningsvis afholdelse af et seminar med luftfartsindustrien.

Inddragelse af relevante retshåndhævelsesmyndigheder og internationale arbejdsorganisationer. Undersøge modeller for regionalt og nationalt samarbejde og fælles indsats, der har vist sig at være effektive med henblik på yderligere arrangementer på nationalt og regionalt plan, der skal tilrettelægges af medlemsstaterne.

Medio 2006

Formandskabet

Seminaret afholdes. Anbefalinger udsendes, herunder en vurdering af, om fremgangsmådens har været en succes, og om den bør anvendes på andre sektorer i transportbranchen, f.eks. færgeselskaber etc.

b)

Færdigudvikling af det fælles visuminformationssystem hurtigst muligt.

Pågår

Formandskabet i samarbejde med Kommissionen og Europa-Parlamentet

Rapport fra formandskabet ultimo 2006 om, hvilke fremskridt der er gjort i forhandlingerne, eller hvor langt man er kommet med gennemførelsen, hvis instrumentet er vedtaget.

c)

Afholdelse af et seminar med udlændingemyndigheder, organer med ansvar for sociale tjenester og andre relevante myndigheder for at udveksle den bedste praksis med hensyn til udpegning af udsatte børn, navnlig uledsagede mindreårige.

Ultimo 2006

Formandskabet koordinerer

Konklusioner fra seminaret udsendes.

d)

Drøftelse af menneskehandel i lokale konsulære arbejdsgrupper og på ILO-møder bestående af medlemsstaternes konsulære personale og internationale arbejdsorganisationer i oprindelseslandene med henblik på at udveksle oplysninger og blive mere opmærksom på ansøgninger, der kan have forbindelse til menneskehandel.

Ultimo 2006

Medlemsstaterne

Øget bevidsthed blandt det visumudstedende personale. Formandskaberne skal ultimo 2006 rapportere om drøftelserne i de lokale (…) arbejdsgrupper under konsulaterne og de internationale arbejdsorganisationer og om eventuelle markante tendenser.

e)

Efter overvejelse og vedtagelse af grænseagenturets bestyrelse integreres menneskehandelsproblematikken i grænseagenturets arbejde, bl.a. ved at

i)

koordinere og gennemføre fælles operationer og pilotprojekter ved EU's ydre grænser,

ii)

udarbejde risikoanalyser til medlemsstaterne,

iii)

udvikle fælles strategier til at bekæmpe menneskehandel via havne,

iv)

formidle uddannelsesmateriale

v)

samarbejde yderligere med Europol.

Grænseagenturets arbejde skal tage hensyn til de særlige omstændigheder, der gør sig gældende for de mest udsatte ofre, navnlig børn og kvinder.

Ultimo 2006

Det Europæiske Grænseagentur

Grænseagenturets årlige arbejdsprogrammer og årsrapporter skal detaljeret redegøre for indsatsen inden for bekæmpelse af menneskehandel.

f)

Biometriske identifikatorer tages i brug i forbindelse med udstedelse og kontrol af EU-opholdstilladelser og -visa.

Snarest

Kommissionen og medlemsstaterne

Biometri gennemføres.


4.   BEGRÆNSNING AF EFTERSPØRGSLEN

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Tilvejebringe yderligere viden om, hvordan efterspørgslen efter mennesker med sigte på udnyttelse som arbejdskraft kan nedbringes.

a)

Oprettelse af en ekspertgruppe med henblik på drøftelse af relevante spørgsmål vedrørende ansættelsesregler og disses betydning for menneskehandel. Gruppen bør drøfte, hvilken rolle private jobformidlere spiller, og om der bør udarbejdes passende materialer for at øge bevidstheden blandt potentielle arbejdsgivere for ofre for menneskehandel.

Ultimo 2006

Rådet i samarbejde med Kommissionen

Arbejdsgruppen skal have afholdt sit første møde ultimo 2006 og være nået til enighed om sit kommissorium.

2.

Nedbringe efterspørgslen i bestemmelseslandene efter personer, der er ofre for menneskehandel.

a)

Medlemsstaterne skal udveksle bedste praksis med hensyn til indsatsen i lokalsamfundene og strategier for nærpolitiets indsats med henblik på at forebygge menneskehandel, der kan foregå uformelt i lokalsamfund, f.eks. handel med mennesker med henblik på udførelse af husarbejde. Denne proces bør omfatte strategier, der anvendes i forbindelse med alle former for menneskehandel med ethvert formål (seksuel udnyttelse og i bredere betydning), herunder specifikke grupper af ofre, dvs. kvinder og børn.

Ultimo 2006

Formandskabet koordinerer (samler dokumenter om bedste praksis) med støtte fra medlemsstaterne

Medlemsstaterne skal orientere formandskabet og eventuelt Europol om den bedste praksis inden udgangen af 2006.


5.   EFTERFORSKNING OG RETSFORFØLGELSE

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Forbedre det strategiske og taktiske efterretningsbillede af menneskehandel og gøre det muligt at anvende en efterretningsstyret tilgang.

a)

Medlemsstaterne skal blive enige om at udveksle oplysninger via I/24/7 og Interpols meddelelsessystem vedrørende menneskehandel og -smugling samt udveksle relevante oplysninger og efterretninger med Europol; styrkelse af Europols forbindelser med Interpol.

Inden udgangen af juni 2006

Medlemsstaterne og Europol

Europol skal aflægge rapport til Europols Styrelsesråd om modtagelse af oplysninger fra medlemsstaterne og om, hvilke fremskridt der er gjort med hensyn til etablering af et bredere samarbejde med Interpol.

b)

Anvendelse af trusselsvurderingen af organiseret kriminalitet (OCTA) til støtte for vurdering og prioritering af foranstaltningerne på EU-plan.

April 2006

Medlemsstaterne (der har modtaget OCTA fra Europol)

Europol skal udarbejde OCTA. Medlemsstaterne bruger denne i planlægningen af de operationelle prioriteter.

c)

Styrkelse af EU's formelle forbindelser med internationale organisationer for at drage nytte af oplysninger om ruter, kilder og metoder.

Europol skal videreudvikle formelle forbindelsesordninger efter retningslinjer fra Europols Styrelsesråd

Rådet skal støtte et netværksmøde for internationale organisationer/retshåndhævende myndigheder med henblik på videreudvikling af forbindelser

Juni 2006

Europol og medlemsstaterne gennem Rådet

Netværksmøde afholdes.

Europol aflægger rapport til Europols Styrelsesråd.

d)

Medlemsstaterne skal bidrage med efterretninger til den relevante analysedatabase hos Europol.

Juni 2006

Medlemsstaterne og Europol

Europol aflægger rapport til Rådet om det videre forløb.

e)

Europol og Grænseagenturet skal udvikle et komplementært samarbejde, navnlig hvad angår deres analyser af fænomenet.

Juni 2006

Europol og Grænseagenturet

Europol og Grænseagenturet aflægger rapport til Rådets organer.

2.

Forbedre medlemsstaternes evne til effektivt at efterforske menneskehandel.

a)

Cepol skal påtage sig hovedansvaret for at videreudvikle Agis-finansierede ressourcer, herunder de nyeste vejledninger og andre ressourcer som f.eks. Interpol-håndbogen, så de udgør grundstammen i et uddannelsesforløb for ledende politifolk, der om nødvendigt kan tilbydes en bredere kreds af medarbejdere. Cepol skal derefter med jævne mellemrum afholde specifikke kurser for retshåndhævelsespersonale om menneskehandel. Kurserne bør også omhandle menneskehandel i forbindelse med organiseret menneskesmugling.

Ultimo 2006

Cepol

Cepol aflægger regelmæssigt rapport til Den Tværfaglige Gruppe vedrørende Organiseret Kriminalitet om, hvilke fremskridt der er gjort. I sin årsrapport til Rådet gør Cepol særskilt rede for dette arbejde.

3.

Forbedre det operationelle samarbejde mellem medlemsstaterne om menneskehandel.

a)

Medlemsstaterne skal overveje måder, hvorpå oplysninger om, hvilket retshåndhævelsespersonale i medlemsstaterne med indgående kendskab til arbejdet med menneskehandel der har særlige sprogkundskaber (f.eks. i bestemte orientalske eller afrikanske sprog) kan formidles videre ud. (Dette betyder, at de forskellige medlemsstater, når de sammensætter bilaterale eller multilaterale efterforskningshold, kan overveje, om dette personale om nødvendigt og i det omfang, den nationale operationelle efterspørgsel efter personalet tillader det, kan indgå i holdene).

Pågår

Taskforcen af politichefer/Europols ekspertisecenter

Emnet drøftes på strategimøder i taskforcen af politichefer.

b)

Taskforcen af politichefer og Europol skal aflægge rapport en gang årligt om, hvilke fremskridt der er gjort vedrørende bekæmpelse af menneskehandel inden for deres arbejdsprogrammer.

Første rapport senest i december 2006

Taskforcen af politichefer/Europol

Der tages hensyn til anbefalingerne ved udarbejdelsen af Europols arbejdsprogram og revisionen af strategien for COSPOL.

c)

Taskforcen af politichefer skal overvåge det operationelle samarbejde mellem medlemsstaterne om bekæmpelse af menneskehandel og udarbejde anbefalinger til forbedringer, hvor det er relevant.

Første rapport senest i december 2006

Taskforcen af politichefer

Drøftelserne foregår løbende på strategimøder i taskforcen af politichefer, der, når og hvis det er nødvendigt, udarbejder henstillinger til Rådet.

d)

Udarbejdelse af en håndbog med kontaktoplysninger til retshåndhævende myndigheder i hele EU til brug ved behov for kontakt uden for normal arbejdstid; håndbogen bør desuden indeholde baggrundsoplysninger om de gældende procedurer i hver medlemsstat.

Medio 2006 eller om muligt tidligere

Taskforcen af politichefer

Taskforcen af politichefer aflægger rapport og drøfter håndbogen på deres strategimøde i 2006.

4.

Skabe muligheder for et mere effektivt samarbejde i forbindelse med efterforskning og retsforfølgning af menneskehandel.

a)

Medlemsstaterne skal gøre maksimal brug af Eurojust og dets koordinerende rolle samt det europæiske retlige netværk.

Ultimo 2006

Medlemsstaterne/Eurojust

Som led i sin årsrapport aflægger Eurojust rapport til Rådet om de efterforskninger af menneskehandel, som det har deltaget i.

b)

Etablering af et specialiseret netværk af praktikere med særlig ekspertviden om retsforfølgning i menneskehandelsager, herunder sager vedrørende handel med børn. Dette netværk kan overveje uddannelsesforløb for anklagere på et senere tidspunkt.

Ultimo 2006

Formandskabet/Eurojust/det europæiske retlige netværk

Netværkskontakter udsendes.

c)

Skabelse af større bevidsthed i medlemsstaternes retssystemer om de særlige omstændigheder, der gør sig gældende i sager vedrørende menneskehandel, navnlig når der er børn indblandet.

Medio 2007

Det europæiske retlige netværk i partnerskab med Eurojust og ERA.

Effektiv og bevidst sagsstyring. Det europæiske retlige netværk aflægger rapport med anbefalinger om, hvordan sagsstyringen kan forbedres.

d)

Som led i evalueringen af Rådets rammeafgørelse om menneskehandel skal de gældende retlige rammer i medlemsstaterne revideres, så de omfatter menneskehandel, navnlig handel med børn.

Ultimo 2006

Kommissionen og medlemsstaterne

Kommissions evaluering af Rådets rammeafgørelse afsluttes.

e)

Udarbejdelse af oversigt over lovgivning, der supplerer den eksisterende med henblik på at kriminalisere menneskehandel, f.eks. lovgivning om ofrenes status, om mellemmænd, f.eks. bandeledere, og om udbyttet fra strafbart forhold.

Ultimo 2007

Kommissionen

Dokument udsendes.


6.   BESKYTTELSE AF OG STØTTE TIL OFRE FOR MENNESKEHANDEL

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Sikre, at personalet i marken har de rigtige værktøjer og ekspertisen til at udpege ofre for menneskehandel og tilbyde dem passende beskyttelse og støtte under hensyn til børns særlige behov.

a)

Afholdelse af et seminar med deltagelse af medlemsstaterne og ngo'er, der yder hjælp til ofre, for at finde ud af, hvad der er den bedste praksis med hensyn til identificering af ofre, og overveje at udarbejde en liste over generelle kriterier for den bedste praksis på dette område.

Medio 2006

Kommissionen og formandskabet

Seminaret afholdes og konklusioner udsendes.

2.

Etablere og styrke effektive forbindelser mellem organisationer, der yder støtte og leverer reintegrationsydelser, og medlemsstaterne.

a)

Afholdelse af en konference med henblik på at vedligeholde eksisterende forbindelser og etablere et mere robust netværk af ngo'er og organisationer, der yder støtte og leverer reintegrationsydelser

Medio 2006

Formandskabet med støtte fra Kommissionen

Konferencen afholdes.

b)

Udvikling af en oversigt over ydelser i hele EU med henblik på at kortlægge eksisterende støtteordninger.

Ultimo 2006

Formandskabet med støtte fra Kommissionen

Oversigten udsendes.

c)

EU skal drøfte videreudvikling af OSCE's håndbog (håndbog vedrørende den nationale henvisningsmekanisme) og foreslå formandskabet og Kommissionen henstillinger og ændringer med henblik på forelæggelse af en række sammenhængende ændringer fra EU's synspunkt ved en senere fornyet gennemgang af håndbogen eller om nødvendigt et særskilt EU-dokument.

Ultimo 2006 (Gælder for forslag, der fremsendes til formandskabet og Kommissionen).

Kommissionen og formandskabet

Formandskabet aflægger rapport om, hvorvidt der er fremsendt forslag til ændringer.

d)

Medlemsstaterne og ngo'erne skal udvikle en fælles standardprotokol med minimumsgrænser for støtte, kontaktpunkter for vigtige ydelser og standarder for arbejdsprocedurer. Standardprotokollen bør baseres på eksisterende god praksis, og der bør medtages input fra ngo'er, hvor det er relevant.

Ultimo 2006

Kommissionen og medlemsstaterne

Protokollen udarbejdes.


7.   TILBAGESENDELSE OG REINTEGRATION

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Udveksle viden om og erfaring med eksisterende reintegrationsordninger i oprindelseslandene og de risikovurderingspro-cesser, der gennemføres inden tilbagesendelse.

a)

Kortlægning af eksisterende ordninger og processer og vurdering af mulighederne for at koordinere bistanden efter hjemsendelse til tredjelande, herunder en risikovurdering af tilbagesendelseslandene. Formålet med denne proces bør være at identificere den bedste praksis i medlemsstaterne og stille denne til rådighed for et bredere publikum, og kan om nødvendigt følges op af et seminar om den bedste praksis.

Efterår 2006

Medlemsstaterne/formandskabet

Medlemsstaterne sender oplysninger til formandskabet medio 2006, og resultatet af kortlægningen af ydelser foreligger ultimo 2006.


8.   EKSTERNE FORBINDELSER

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Evalueringsredskab/indikator

1.

Øge bestræbelserne på at bekæmpe menneskehandel i forbindelserne med tredjelande.

a)

Skærpelse af strategierne i landestrategidokumenter, regionale strategidokumenter og vejledende programmer, så de tager hensyn til forhold, der fremmer menneskehandel, og navnlig handel med børn.

EU skal indlede en dialog med oprindelseslandene, bl.a. gennem regionale høringsprocesser som ASEM og Bali-processen og gennem andre relevante multilaterale processer, der omfatter andre områder (f.eks. vedrørende Latinamerika og Caribien).

Aftalerne med tredjelande (f.eks. handlingsplanen EU-Rusland) bør fremme samarbejdet i forbindelse med EU-, regionale og internationale retshåndhævelsesoperationer samt tilskynde til kapacitetsopbygning inden for bekæmpelse af menneskehandel.

Pågår

Kommissionen

Kommissionen gennemgår den nuværende status for strategier og initiativer i forbindelserne med tredjelande vedrørende bekæmpelse af menneskehandel medio 2006.

b)

Den kommende strategi for EU's eksterne forbindelser på RIA-området bør afspejle, at bekæmpelse af menneskehandel er en prioritet.

Pågår

Kommissionen og formandskabet

Strategien prioriterer bekæmpelse af menneskehandel.

c)

Fokusering på multilaterale aktiviteter vedrørende bekæmpelse af menneskehandel som f.eks. UNODC's globale fond til bekæmpelse af menneskehandel.