24.8.2017   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 218/1


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/1495

af 23. august 2017

om ændring af forordning (EF) nr. 2073/2005 for så vidt angår campylobacter i slagtekyllingkroppe

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (1), særlig artikel 4, stk. 4, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 2073/2005 (2) er der fastsat mikrobiologiske kriterier for visse mikroorganismer samt gennemførelsesbestemmelser, som fødevarevirksomhedslederne skal opfylde i overensstemmelse med de almindelige og særlige hygiejnebestemmelser, der er omhandlet i artikel 4 i forordning (EF) nr. 852/2004.

(2)

Der fastsættes ved forordning (EF) nr. 2073/2005 blandt andet proceshygiejnekriterier, hvorved der fastsættes vejledende grænseværdier for kontaminering, idet der, hvis disse grænseværdier overskrides, skal træffes korrigerende handlinger, således at proceshygiejnen fortsat kan være i overensstemmelse med fødevarelovgivningen.

(3)

Det fremgår af rapporten »European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2015« (3), som blev offentliggjort af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), at campylobacteriose hos mennesker, med ca. 230 000 indberettede tilfælde om året, er den hyppigst anmeldte humane fødevarebårne sygdom i Unionen.

(4)

I 2010 offentliggjorde EFSA en analyse af referenceundersøgelsen af forekomsten af campylobacter i partier af slagtekyllinger og på slagtekyllingkroppe (4). Referenceundersøgelsen blev foretaget på slagterier i 2008 med det formål at indsamle sammenlignelige tal for prævalensen og kontamineringsniveauet hos slagtekyllinger i Unionen. EFSA konkluderede, at i gennemsnit 75,8 % af slagtekyllingkroppene var kontamineret, idet tallet varierede meget medlemsstaterne og slagterierne imellem.

(5)

Ifølge EFSA's videnskabelige udtalelse om risikoen for campylobacteriose hos mennesker ved slagtekyllingekød (5), som blev offentliggjort i 2010, kan 20-30 % af tilfældene af campylobacteriose hos mennesker sandsynligvis tilskrives håndtering, tilberedning og indtagelse af slagtekyllingekød, mens 50-80 % kan tilskrives kyllingereservoiret som sådan.

(6)

I EFSA's videnskabelige udtalelse om mulighederne med hensyn til campylobacterbekæmpelse i hele fjerkrækødproduktionskæden, som blev offentliggjort i 2011 (6), foreslås der en række bekæmpelsesløsninger, både på bedriften og på slagteriet, ligesom der foretages et estimat af deres virkninger i forhold til at reducere antallet af humane tilfælde, herunder indførelse af et proceshygiejnekriterium for campylobacter. EFSA vurderer, at den folkesundhedsmæssige risiko ved indtagelse af slagtekyllingekød ville kunne reduceres med mere end 50 %, hvis slagtekroppene overholdt en grænseværdi på 1 000 cfu/g, og fremhæver, at kontamineringsniveauet er meget forskelligt, alt efter om der er tale om halsskindsprøver eller prøver af brystskind.

(7)

EFSA offentliggjorde desuden i 2012 en videnskabelig udtalelse om de farer for menneskers sundhed, der skal være omfattet af fjerkrækødkontrollen, hvori campylobacter fremhæves som værende af stor betydning for folkesundheden (7), og hvori det anbefales at tilpasse de nuværende metoder til undersøgelse af fjerkræslagtekroppe med henblik på at adressere campylobacter. EFSA foreslår først og fremmest at indføre et proceshygiejnekriterium for campylobacter på slagtekyllingkroppe.

(8)

På grundlag af EFSA's udtalelser fra 2010 og 2011 lod Kommissionen foretage en analyse af omkostningerne og fordelene ved at indføre visse bekæmpelsesforanstaltninger til nedbringelse af forekomsten af campylobacter i kyllingekød i forskellige led i fødevarekæden (8). Hovedkonklusionen på denne cost-benefit-analyse er, at fastsættelse af et proceshygiejnekriterium for campylobacter i slagtekyllingkroppe ville være et af de tiltag, der ville give den bedste balance mellem reduktion af campylobacteriose hos mennesker, der kan tilskrives indtagelse af fjerkrækød, og de økonomiske konsekvenser af at anvende kriteriet.

(9)

Proceshygiejnekriteriet for campylobacter i slagtekyllingkroppe har til formål at holde kontamineringen af slagtekroppe under kontrol i slagteprocessen. Det bør desuden — med henblik på at sikre en tilgang, der omfatter hele kæden, som anbefalet i EFSA's udtalelse om mulighederne med hensyn til campylobacterkontrol — overvejes at indføre bekæmpelsesforanstaltninger på bedriftsniveau.

(10)

Det giver fortsat udfordringer at nedbringe forekomsten af campylobacter, idet vertikal overførsel ikke synes at være en vigtig risikofaktor, og alt afhænger af, hvor effektive biosikkerhedsforanstaltningerne er med hensyn til at holde slagtekyllingerne fri for campylobacter. Det bør derfor overvejes at anlægge en trinvis tilgang, hvor proceshygiejnekriterierne gøres gradvis strengere over tid. Artikel 5, stk. 5, i forordning (EF) nr. 2073/2005 sikrer dog, med henblik på opretholdelse af beskyttelsesniveauet i medlemsstater, hvor en sådan beskyttelse allerede er opnået, tilstrækkelig fleksibilitet til at anvende et strengere proceshygiejnekriterium, idet dette alternative kriterium giver garantier, der mindst svarer til dem, der opnås med referencekriteriet i forordning (EF) nr. 2073/2005.

(11)

Med henblik på at reducere den administrative byrde for fødevarevirksomhedslederne bør prøveudtagningsplanen for campylobacterkriteriet følge den samme testtilgang som for proceshygiejnekriteriet for salmonella i fjerkræslagtekroppe. De halsskindsprøver, der bruges til at kontrollere overensstemmelse med proceshygiejnekriteriet for salmonella i fjerkræslagtekroppe, kan derfor også anvendes til campylobacteranalyserne.

(12)

Den internationale standard EN/ISO 10272-2 er den horisontale metode til tælling af campylobacter i fødevarer og foder. Den bør derfor fastsættes som referencemetode til verifikation af overensstemmelse med kriteriet for campylobacter i fjerkræslagtekroppe.

(13)

Datoen, hvorfra denne forordning finder anvendelse, bør udskydes med henblik på at give fødevarevirksomhedslederne den nødvendige tid til at tilpasse deres nuværende praksis til de nye krav og for at give de laboratorier, der udfører campylobacteranalyser, mulighed for at implementere de nye testmetoder, der fastlægges ved denne forordning.

(14)

Forordning (EF) nr. 2073/2005 bør derfor ændres.

(15)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Bilag I til forordning (EF) nr. 2073/2005 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 1. januar 2018.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. august 2017.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 139 af 30.4.2004, s. 1.

(2)  Kommissionens forordning (EF) nr. 2073/2005 af 15. november 2005 om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (EUT L 338 af 22.12.2005, s. 1).

(3)  EFSA Journal 2016;14(12):4634.

(4)  EFSA Journal 2010;8(03):1503.

(5)  EFSA Journal 2010:8(1):1437.

(6)  EFSA Journal 2011;9(4):2105.

(7)  EFSA Journal 2012;10(6):2741.

(8)  https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_food-borne-disease_campy_cost-bene-analy.pdf.


BILAG

I bilag I til forordning (EF) nr. 2073/2005 foretages følgende ændringer:

1)

Kapitel 2, punkt 2.1, ændres som følger:

a)

Tabellen ændres således:

i)

Følgende række indsættes som 2.1.9:

Fødevarekategori

Mikroorganismer

Prøveudtagningsplan

Grænseværdier

Referenceanalysemetode

Led, hvor kriteriet anvendes

Foranstaltning i tilfælde af utilfredsstillende resultater

n

c

m

M

»2.1.9

Slagtekroppe af slagtekyllinger

Campylobacter spp.

50 (5)

c = 20

Fra 1.1.2020 c = 15

Fra 1.1.2025 c = 10

1 000 cfu/g

EN ISO 10272-2

Slagtekroppe efter køling

Bedre slagtehygiejne samt revision af proceskontrollen, dyrenes oprindelse og biosikkerhedsforanstaltningerne på oprindelsesbedrifterne«.

ii)

Fodnote 2 affattes således:

»(2)

For punkt 2.1.3-2.1.5 og 2.1.9 m = M.«

b)

Under overskriften »Fortolkning af undersøgelsesresultaterne« tilføjes følgende:

»Campylobacter spp. i slagtekroppe af slagtekyllinger:

tilfredsstillende, hvis højst c/n værdier er > m

utilfredsstillende, hvis mere end c/n værdier er > m.«

2)

Kapitel 3, punkt 3.2, affattes således:

»3.2.   Udtagning af prøver til bakteriologisk kontrol i slagterier og på steder, hvor der fremstilles hakket kød, tilberedt kød, maskinsepareret kød og fersk kød

Regler for udtagning af prøver af slagtekroppe af kvæg, svin, får, geder og heste

Den destruktive metode og den ikke-destruktive metode, valg af prøveudtagningsstederne og reglerne for opbevaring og transport af prøver, der skal anvendes, er beskrevet i ISO-standard 17604.

Der skal i hver prøveudtagningsrunde udtages tilfældige stikprøver af fem slagtekroppe. Prøveudtagningsstederne skal vælges under hensyntagen til de enkelte anlægs slagteteknologi.

Når der udtages prøver til bestemmelse af enterobakterier og aerobe kim, udtages prøverne fra fire steder på hver slagtekrop. Der udtages fire vævsprøver, der repræsenterer i alt 20 cm2, ved den destruktive metode. Hvis den ikke-destruktive metode anvendes i denne forbindelse, skal prøveudtagningsarealet omfatte mindst 100 cm2 (50 cm2 for slagtekroppe af små drøvtyggere) pr. prøveudtagningssted.

Når der udtages prøver til bestemmelse af salmonella, anvendes en prøveudtagningsmetode, hvor der benyttes en svaber med ru overflade. De områder, som med størst sandsynlighed er kontamineret, vælges. Det samlede prøveudtagningsareal skal omfatte mindst 400 cm2.

Når der udtages prøver fra de forskellige prøveudtagningssteder på den pågældende slagtekrop, pooles de, inden undersøgelsen påbegyndes.

Regler for udtagning af prøver af fjerkræslagtekroppe og fersk fjerkrækød

Til salmonella- og campylobacteranalyser udtages der på slagteriet prøver fra hele fjerkræslagtekroppe med halsskind. Andre opskærings- eller forarbejdningsvirksomheder end dem, der er beliggende ved siden af et slagteri og udelukkende opskærer og forarbejder kød fra dette slagteri, skal også udtage prøver til salmonellaanalyser. Der skal først og fremmest udtages prøver fra hele fjerkræslagtekroppe med halsskind, hvor det er muligt, idet det dog skal sikres, at også fjerkrædele med skind og/eller fjerkrædele uden skind eller med kun lidt skind, er omfattet, og at dette valg er risikobaseret.

Slagteriernes prøveudtagningsplaner skal omfatte fjerkræslagtekroppe fra flokke med ukendt salmonellastatus eller med en status, der vides at være positiv for Salmonella Enteritidis eller Salmonella Typhimurium.

Til undersøgelser ud fra proceshygiejnekriterierne, jf. række 2.1.5 og 2.1.9 i kapitel 2, for salmonella og campylobacter i fjerkræslagtekroppe på slagterier udtages der, hvis undersøgelserne for salmonella og campylobacter udføres på samme laboratorium, i hver prøveudtagningsrunde og efter køling tilfældige stikprøver af halsskindet fra mindst 15 fjerkræslagtekroppe. Inden undersøgelsen samles halsskindsprøverne fra mindst tre fjerkræslagtekroppe fra samme flok til én samleprøve på 26 g. Halsskindsprøverne giver således 5 × 26 g slutprøver (det er nødvendigt med 26 g for at kunne foretage paralleltest for salmonella og campylobacter på én prøve). Efter prøveudtagningen skal prøverne opbevares ved og transporteres til laboratoriet ved en temperatur, der ikke er lavere end 1 °C eller højere end 8 °C, og tidsintervallet mellem prøveudtagningen og testningen for campylobacter skal være mindre end 48 timer, så prøverne forbliver intakte. Prøver, hvis temperatur er nået ned på 0 °C, må ikke bruges til at verificere overensstemmelse med kriteriet for campylobacter. De 5 × 26 g prøver anvendes til at verificere overensstemmelse med proceshygiejnekriterierne i række 2.1.5 og 2.1.9 i kapitel 2 og med fødevaresikkerhedskriteriet i række 1.28 i kapitel 1. Den initiale suspension forberedes på laboratoriet ved at overføre analyseprøven på 26 g til en 9 gange så stor mængde (234 ml) bufferet peptonvand (BPW).Peptonvandet skal forinden være bragt til omgivelsestemperatur. Blandingen behandles i en stomacher eller pulsifier i ca. et minut. Skumdannelse skal undgås ved at fjerne så meget luft som muligt fra stomacherposen. 10 ml (~ 1 g) af denne initiale suspension overføres til et tomt, sterilt glas, og 1 ml heraf anvendes til tælling af campylobacter på selektive plader. Resten af den initiale suspension (250 ml ~ 25 g) anvendes til påvisning af salmonella.

Til undersøgelser ud fra proceshygiejnekriterierne, jf. række 2.1.5 og 2.1.9 i kapitel 2, for salmonella og campylobacter i fjerkræslagtekroppe på slagterier udtages der, hvis undersøgelserne for salmonella og campylobacter udføres på to forskellige laboratorier, i hver prøveudtagningsrunde og efter køling tilfældige stikprøver af halsskindet fra mindst 20 fjerkræslagtekroppe. Inden undersøgelsen samles halsskindsprøverne fra mindst fire fjerkræslagtekroppe fra samme flok til én samleprøve på 35 g. Halsskindsprøverne giver således 5 × 35 g prøver, som derefter opdeles, så man får 5 × 25 g slutprøver (som undersøges for salmonella) og 5 × 10 g slutprøver (som undersøges for campylobacter). Efter prøveudtagningen skal prøverne opbevares ved og transporteres til laboratoriet ved en temperatur, der ikke er lavere end 1 °C eller højere end 8 °C, og tidsintervallet mellem prøveudtagningen og testningen for campylobacter skal være mindre end 48 timer, så prøverne forbliver intakte. Prøver, hvis temperatur er nået ned på 0 °C, må ikke bruges til at verificere overensstemmelse med kriteriet for campylobacter. De 5 × 25 g prøver anvendes til at verificere overensstemmelse med proceshygiejnekriterierne i række 2.1.5 i kapitel 2 og med fødevaresikkerhedskriteriet i række 1.28 i kapitel 1. De 5 × 10 g slutprøver anvendes til at verificere overensstemmelse med proceshygiejnekriterierne i række 2.1.9 i kapitel 2.

Til salmonellaanalyser af andet fersk fjerkrækød end fjerkræslagtekroppe indsamles der 5 prøver a mindst 25 g fra samme parti. Prøver, der udtages fra fjerkrædele med skind, skal bestå af skind og en tynd skive overflademuskel, hvis der ikke er tilstrækkeligt skind til en prøveenhed. Prøver, der udtages fra fjerkrædele uden skind eller med kun lidt skind, skal bestå af en eller flere tynde skiver overflademuskel suppleret med eventuelt skind, således at man får en tilstrækkeligt stor prøveenhed. Kødskiverne skal udtages på en sådan måde, at mest muligt af kødets overflade er inkluderet.

Retningslinjer for prøveudtagning

De retningslinjer for god praksis, der er omhandlet i artikel 7 i forordning (EF) nr. 852/2004, kan omfatte nærmere retningslinjer for udtagning af prøver af slagtekroppe, navnlig vedrørende prøveudtagningssteder.

Prøveudtagningsfrekvens for slagtekroppe, hakket kød, tilberedt kød, maskinsepareret kød og fersk fjerkrækød

Fødevarevirksomhedsledere på slagterier eller virksomheder, som fremstiller hakket kød, tilberedt kød, maskinsepareret kød eller fersk fjerkrækød, skal mindst én gang om ugen udtage prøver til mikrobiologisk analyse. De ugentlige prøver udtages på forskellige ugedage for at sikre, at alle ugedagene bliver omfattet.

For udtagning af prøver af hakket kød og tilberedt kød til bestemmelse af E. coli og aerobe kim og for udtagning af prøver af slagtekroppe til bestemmelse af enterobakterier og aerobe kim kan frekvensen nedsættes til prøveudtagning hver anden uge, hvis der opnås tilfredsstillende resultater i seks på hinanden følgende uger.

For udtagning af prøver af hakket kød, tilberedt kød, slagtekroppe og fersk fjerkrækød med henblik på salmonellaanalyser kan frekvensen nedsættes til prøveudtagning hver anden uge, hvis der opnås tilfredsstillende resultater i 30 på hinanden følgende uger. Prøveudtagningsfrekvensen for salmonellaanalyser kan endvidere reduceres, hvis der findes et nationalt eller regionalt salmonellabekæmpelsesprogram, og hvis dette program omfatter undersøgelser, der træder i stedet for den prøveudtagning, der fastsættes i dette afsnit. Prøveudtagningsfrekvensen kan yderligere reduceres, hvis det ved det nationale eller regionale salmonellabekæmpelsesprogram dokumenteres, at salmonellaprævalensen er lav hos dyr, der købes af slagteriet.

For udtagning af prøver af fjerkræslagtekroppe med henblik på campylobacteranalyse kan frekvensen nedsættes til prøveudtagning hver anden uge, hvis der opnås tilfredsstillende resultater i 52 på hinanden følgende uger. Prøveudtagningsfrekvensen for campylobacteranalyser kan efter tilladelse fra den kompetente myndighed reduceres, hvis der findes et officielt eller et officielt anerkendt nationalt eller regionalt campylobacterbekæmpelsesprogram, og hvis dette program omfatter prøveudtagning og undersøgelser svarende til den prøveudtagning og de undersøgelser, der er påkrævet for at verificere overensstemmelse med proceshygiejnekriteriet i række 2.1.9 i kapitel 2. Hvis der i bekæmpelsesprogrammet er fastsat et lavt kontamineringsniveau for campylobacter i flokke, kan prøveudtagningsfrekvensen reduceres yderligere, hvis dette lave campylobacterkontamineringsniveau opnås over en 52 ugers periode på oprindelsesbedrifterne for de slagtekyllinger, der købes af slagteriet. Hvis bekæmpelsesprogrammet giver tilfredsstillende resultater i en bestemt periode af året, kan campylobacteranalysefrekvensen ligeledes efter tilladelse fra den kompetente myndighed tilpasses efter sæsonudsving.

Hvis det kan begrundes ud fra en risikoanalyse, og det godkendes af den kompetente myndighed, kan små slagterier og virksomheder, der producerer hakket kød, tilberedt kød og fersk fjerkrækød i små mængder, få dispensation fra de nævnte prøveudtagningsfrekvenser.«