30.4.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 116/8


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/673

af 29. april 2016

om ændring af forordning (EF) nr. 889/2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter, for så vidt angår økologisk produktion, mærkning og kontrol

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91 (1), særlig artikel 13, stk. 3, artikel 16, stk. 1 og stk. 3, litra a), artikel 19, stk. 3, artikel 20, stk. 3, artikel 21, stk. 2, artikel 22, stk. 1, og artikel 38, litra a), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Tang og andre alger er omfattet af kapitel 12 i Bruxellesnomenklaturen, der er opført i traktatens bilag I. Tang og andre alger er derfor landbrugsprodukter i henhold til artikel 1, stk. 2, første afsnit, litra a), i forordning (EF) nr. 834/2007. Eftersom »andre alger« omfatter »mikroalger«, er mikroalger omfattet af bestemmelserne i forordning (EF) nr. 834/2007.

(2)

Idet der i Kommissionens forordning (EF) nr. 889/2008 (2) indtil nu ikke er fastsat detaljerede produktionsregler for mikroalger, der anvendes som fødevarer, og eftersom der er opstået spørgsmål om, hvilke produktionsregler de erhvervsdrivende skal følge, når de dyrker mikroalger, der skal anvendes til fødevarer, er der behov for at afklare situationen og fastsætte detaljerede produktionsregler for sådanne produkter.

(3)

Produktionen af mikroalger minder på mange måder om produktionen af tang, selv om den ikke finder sted i havet. Når de anvendes som foder til akvakulturdyr, er mikroalger, ligesom flercellede havalger og fytoplankton, desuden allerede underlagt de detaljerede produktionsregler for indsamling og dyrkning af tang, der er fastsat i artikel 6a i forordning (EF) nr. 889/2008. Det bør derfor præciseres, at de detaljerede produktionsregler for tang også gælder for produktionen af mikroalger, der anvendes som fødevarer.

(4)

Overgangsforanstaltningerne for anvendelsen af ikke-økologisk yngel og yngel af toskallede bløddyr fra ikke-økologiske klækkerier i økologisk produktion, jf. artikel 25e, stk. 3, og artikel 25o, stk. 1, tredje afsnit, i forordning (EF) nr. 889/2008 slutter den 31. december 2015, hvilket indebærer, at yngel og skaldyryngel, der anvendes til økologisk produktion, efter denne dato skal være økologisk. Da det viser sig, at økologisk yngel og økologisk skaldyryngel ikke er tilgængelig i tilstrækkelige mængder, bør denne frist forlænges med et år for at give de erhvervsdrivende tid til at avle økologisk yngel og økologisk skaldyryngel i tilstrækkelige mængder.

(5)

I henhold til artikel 29d, stk. 4, i forordning (EF) nr. 889/2008 skal Kommissionen inden den 1. august 2015 undersøge brugen af visse ønologiske fremgangsmåder og behandlingsmetoder med henblik på at udfase disse metoder eller begrænse brugen af dem yderligere.

(6)

Kommissionen anmodede ekspertgruppen med henblik på teknisk rådgivning om økologisk produktion (i det følgende benævnt »EGTOP«) om at evaluere virkningen af disse ønologiske fremgangsmåder og behandlingsmetoder på væsentlige egenskaber for økologisk vin, og hvorvidt der findes alternative metoder, der kan erstatte dem. EGTOP konkluderede i sine henstillinger (3), at det fortsat bør være tilladt at anvende disse metoder i produktionen af økologisk vin, eftersom der på nuværende tidspunkt ikke findes anvendelige alternativer. EGTOP konkluderede også, at disse metoder bør revurderes inden for en nærmere fastsat frist med samme formål som nu, nemlig med henblik på at udfase disse metoder eller begrænse brugen af dem yderligere. Fristen bør derfor forlænges med tre år fra den oprindelige dato den 1. august 2015.

(7)

De kompetente myndigheder har mulighed for at godkende undtagelser fra produktionsreglerne vedrørende dyr på midlertidig basis, hvis omstændighederne ellers ville forhindre de erhvervsdrivende i at videreføre eller genoptage den økologiske produktion. Særligt i tilfælde af høj dødelighed blandt dyrene som følge af sundhedsmæssige forhold eller en katastrofesituation kan de godkende fornyelse eller genetablering af en besætning eller en flok, hvis der ikke findes økologisk opdrættede dyr. Det bør præciseres, at den pågældende omlægningsperiode, for så vidt angår de ikke-økologiske dyr, der indføres i besætningen eller flokken, stadig skal overholdes i sådanne tilfælde.

(8)

Eftersom mulighederne for at anvende ikke-økologisk yngel i økologisk produktion er blevet begrænset de senere år, bør der desuden fastsættes lignende særlige produktionsregler i tilfælde af høj dødelighed blandt akvakulturdyr.

(9)

Bilag II til forordning (EF) nr. 889/2008 indeholder listen over produkter, som det er tilladt at anvende i økologisk produktion i henhold til artikel 12, stk. 1, litra h), og artikel 16, stk. 1, litra a), i forordning (EF) nr. 834/2007. Disse produkter klassificeres i syv kategorier på baggrund af forskellige kriterier, såsom anvendelse eller oprindelse. Det er nyttigt at forenkle præsentationen heraf og udelukkende anvende oprindelseskriteriet til klassificeringen.

(10)

Højre kolonne i tabellen i bilag II til forordning (EF) nr. 889/2008 indeholder beskrivelsen af, krav til sammensætning og anvendelsesbetingelserne for de produkter, der er opført på listen i samme bilag, og som også omfatter mikroorganismer og stoffer. Betingelserne for disse produkters anvendelse i økologisk produktion, og især den dertil knyttede anvendelseskategori (insekticid, acaricid eller fungicid), skal imidlertid opfylde betingelserne for anvendelse af aktivstoffer, jf. bilaget til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 (4), der gælder for landbruget i almindelighed. Hvis anvendelsen er begrænset for landbruget i almindelighed i medfør af nævnte forordning, er tilladelserne for anvendelse i økologisk produktion også begrænset. Desuden viser erfaringerne, at betingelserne for anvendelsen af produkterne i bilag II til forordning (EF) nr. 889/2008 ofte er de samme for økologisk produktion som for konventionelt landbrug, og at anvendelsesbegrænsningerne er af mindre omfang.

(11)

Systemet bør derfor forenkles for at undgå, at der i bilag II til forordning (EF) nr. 889/2008 er opført anvendelser, der ikke længere er tilladt i henhold til gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011. Samtidig bør det anføres, at alle anvendelser, der er godkendt for landbruget i almindelighed ved gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011, automatisk er tilladt for økologisk produktion, medmindre det specifikt er angivet, at der gælder mere restriktive betingelser for visse anvendelser.

(12)

I overensstemmelse med proceduren i artikel 16, stk. 3, i forordning (EF) nr. 834/2007 har medlemsstaterne fremsendt dossierer på visse stoffer til de øvrige medlemsstater og Kommissionen i lyset af disse stoffers godkendelse og optagelse i bilag II til forordning (EF) nr. 889/2008. Disse dossierer er blevet evalueret af EGTOP og Kommissionen.

(13)

I sine henstillinger (5) konkluderede EGTOP bl.a., at stofferne kuldioxid, kiselgur (renset diatoméjord), fedtsyrer og kaliumbicarbonat opfylder de økologiske målsætninger og principper. Disse stoffer bør derfor optages i bilag II til forordning (EF) nr. 889/2008. Med henblik på at bringe navnene på aktivstoffer i overensstemmelse med gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 er det desuden nødvendigt at ændre navnet på kaliumsalt af fedtsyrer (blød sæbe) til fedtsyrer.

(14)

I henhold til artikel 23 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 (6) forstås der ved basisstof et stof, der er brugbart til plantebeskyttelse, men som ikke primært anvendes til dette formål. Mange af disse er traditionelt blevet anvendt i økologisk landbrug, allerede inden de blev klassificeret som basisstof. Blandt dem er utallige fødevarer, der stammer fra planter eller dyr. Hvis disse basisstoffer opfylder de to kriterier, dvs. er omfattet af definitionen af »fødevarer« i artikel 2 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 (7) og stammer fra planter eller dyr, bør det tillades, at de anvendes i økologisk landbrug, og de bør derfor optages i bilag II til forordning (EF) nr. 889/2008.

(15)

Bilag VI til forordning (EF) nr. 889/2008 indeholder listen over fodertilsætningsstoffer, som det er tilladt at anvende i økologisk produktion i henhold til artikel 14, stk. 1, litra d), og artikel 16, stk. 1, litra d), i forordning (EF) nr. 834/2007.

(16)

Med henblik på tilpasning til tilgangen i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 (8) bør præsentationen af bilag VI ændres. Navnlig bør den venstre kolonne i tabellen i bilag VI ændres, således at det specifikke ID-nummer tilsætningsstofferne eller den funktionelle gruppe og klassificeringen i gruppen »Teknologiske tilsætningsstoffer« og Tilsætningsstoffer med ernæringsmæssige egenskaber tilpasse klassificeringen i forordning (EF) nr. 1831/2003. Navnene på stofferne i kategorien »Zootekniske tilsætningsstoffer« i del 4 i bilag VI til forordning (EF) nr. 889/2008 bør også tilpasses ordlyden i forordning (EF) nr. 1831/2003.

(17)

I overensstemmelse med proceduren i artikel 16, stk. 3, i forordning (EF) nr. 834/2007 har medlemsstaterne fremsendt dossierer på visse fodertilsætningsstoffer til de øvrige medlemsstater og Kommissionen i lyset af disse fodertilsætningsstoffers godkendelse og optagelse i bilag VI til forordning (EF) nr. 889/2008. Disse dossierer er blevet evalueret af EGTOP og Kommissionen. På baggrund af EGTOP's henstillinger om fodermidler og fodertilsætningsstoffer (9) bør anvendelsen af følgende stoffer, som EGTOP vurderer, er kompatible med de økologiske målsætninger og principper, tillades: selenberiget gær, kobberoxyklorid og zinkchloridhydroxidmonohydrat.

(18)

I lyset af de ændringer, der er indført med Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 131/2014 (10), (EU) 2015/861 (11) og (EU) 2015/1152 (12), er det nødvendigt at erstatte stofferne »stærkt tocopherol-rige ekstrakter af naturlig oprindelse«, »E2 Jod« og »E3 Kobolt«, som ikke længere eksisterer, med de nye fra samme kategori. Derudover bør visse unøjagtigheder, for så vidt angår identificeringen af bentonit-montmorillonit og clinoptilolit i den funktionelle gruppe »d) Bindemidler og antiklumpningsmidler«, rettes.

(19)

Bilag VIII til forordning (EF) nr. 889/2008 indeholder listen over visse stoffer, som det er tilladt at anvende i produktionen af forarbejdede økologiske fødevarer, økologisk gær og økologiske gærprodukter i henhold til artikel 19, stk. 2, litra b), og artikel 21 i forordning (EF) nr. 834/2007.

(20)

Med henblik på overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 (13) er det nødvendigt at ændre de specifikke betingelser for anvendelsen af siliciumdioxid i form af gel eller kolloid opløsning (E 551) og det specifikke renhedskriterium for bentonit. Den gældende tilladelse for kaolin (E 559) bør trækkes tilbage, eftersom tilladelsen for anvendelsen af dette tilsætningsstof i henhold til forordning (EF) nr. 1333/2008 kun var gyldig frem til den 31. januar 2014.

(21)

I overensstemmelse med proceduren i artikel 21, stk. 2, i forordning (EF) nr. 834/2007 har medlemsstaterne fremsendt dossierer på visse fødevaretilsætningsstoffer, teknologiske hjælpemidler og visse andre stoffer til de øvrige medlemsstater og Kommissionen i lyset af disse fødevaretilsætningsstoffer, teknologiske hjælpemidlers og visse andre stoffers godkendelse og optagelse i bilag VIII til forordning (EF) nr. 889/2008. Disse dossierer er blevet evalueret af EGTOP og Kommissionen.

(22)

På baggrund af EGTOP's henstillinger om fødevaretilsætningsstoffer (14) bør anvendelsen af følgende stoffer, som EGTOP vurderer, er kompatible med de økologiske målsætninger og principper, tillades: bivoks (E 901), carnaubavoks (E 903), gellangummi (E 418) og erythritol (E 968).

(23)

Derudover bør betingelserne for anvendelsen af følgende tilsætningsstoffer ændres i henhold til EGTOP's henstillinger: svovldioxid, kaliummetabisulfit, tocopherol-rigt ekstrakt, lecithiner, citronsyre, natriumcitrat, vinsyre, glycerol, natriumcarbonat, siliciumdioxid i form af gel eller kolloid opløsning og natriumhydroxid. Lecithin fremstillet af økologiske råvarer er tilgængeligt på markedet, men der er brug for en passende kvalitet af sådan lecithin i de fleste anvendelser i den økologiske levnedsmiddelindustri. Den nødvendige kvalitet til anvendelse i økologisk fødevareproduktion er på nuværende tidspunkt ikke tilgængelig i de nødvendige mængder. I betragtning af den midlertidige mangel på de forskellige kvaliteter af økologisk lecithin, der er brug for i økologisk fødevareproduktion, bør det fastsættes, at lecithin, der ikke er fremstillet af økologiske råvarer, i en overgangsperiode på tre år kan anvendes i produktionen af økologiske fødevarer.

(24)

På baggrund af EGTOP's henstillinger om teknologiske hjælpemidler bør eddikesyre, thiaminhydrochlorid, diammoniumfosfat, natriumcarbonat og træfibre tillades. Hvad angår natriumcarbonat, citronsyre, natriumhydroxid, vegetabilske olier, bentonit, bivoks og carnaubavoks, bør de specifikke betingelser ændres.

(25)

Hvad angår teknologiske hjælpemidler i gærproduktion, bør det kræves, at kartoffelstivelse og vegetabilske olier kun anvendes, hvis de er fremstillet ved økologisk produktion, eftersom disse teknologiske hjælpemidler nu er tilgængelige i økologisk form i tilstrækkelige mængder og af tilstrækkelig kvalitet.

(26)

Endelig er det i bilag II, VI og VIII til forordning (EF) nr. 889/2008 ikke længere relevant at henvise til den forordning, i henhold til hvilken produkterne eller stofferne er blevet tilladt.

(27)

Forordning (EF) nr. 889/2008 bør derfor ændres.

(28)

For at de erhvervsdrivende, kontrolmyndighederne og kontrolorganerne får rimelig tid til at tilpasse sig det faktum, at de detaljerede produktionsregler for tang også gælder for produktionen af mikroalger, der anvendes som fødevarer, bør ændringen af artikel 6a i forordning (EF) nr. 889/2008 først træde i kraft 12 måneder efter ikrafttrædelsen af nærværende forordning.

(29)

For at sikre kontinuitet og en forlængelse af muligheden for at anvende ikke-økologisk yngel og yngel af toskallede bløddyr fra ikke-økologiske klækkerier bør ændringen af artikel 25e, stk. 3, og artikel 25o, stk. 1, i forordning (EF) nr. 889/2008 anvendes med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2016.

(30)

For at give de erhvervsdrivende mulighed for at tilpasse sig de ændringer, der indføres for anvendelsen af visse produkter og stoffer i produktionen af forarbejdede økologiske fødevarer, økologisk gær og økologiske gærprodukter, bør ændringerne til bilag VIII til forordning (EF) nr. 889/2008 først træde i kraft seks måneder efter ikrafttrædelsen af nærværende forordning.

(31)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Forskriftsudvalget for Økologisk Produktion —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af forordning (EF) nr. 889/2008

I forordning (EF) nr. 889/2008 foretages følgende ændringer:

1)

Artikel 6a affattes således:

»Artikel 6a

Anvendelsesområde

Dette kapitel indeholder detaljerede produktionsregler for tang.

I dette kapitel omfatter »tang« flercellede havalger, fytoplankton samt mikroalger.«

2)

Artikel 25e, stk. 3, affattes således:

»3.   Andelen af ikke-økologisk opdrættet yngel af akvakulturdyr, der indføres på bruget, nedsættes til højst 80 % pr. 31. december 2011, højst 50 % pr. 31. december 2014 og 0 % pr. 31. december 2016.«

3)

Artikel 25o, stk. 1, tredje afsnit, affattes således:

»Den maksimale procentsats af yngel af toskallede bløddyr fra ikke-økologiske klækkerier, der kan indføres i de økologiske produktionsenheder, fastsættes til højst 80 % pr. 31. december 2011, højst 50 % pr. 31. december 2014 og 0 % pr. 31. december 2016.«

4)

I artikel 29d, stk. 4, ændres datoen »1. august 2015« til »1. august 2018«.

5)

I artikel 47, stk. 1, foretages følgende ændringer:

a)

Litra a) affattes således:

»a)

i tilfælde af høj dødelighed blandt dyrene som følge af sundhedsmæssige forhold eller en katastrofesituation: fornyelse eller genetablering af en besætning eller en flok med ikke-økologiske dyr, hvis der ikke findes økologisk opdrættede dyr, forudsat at den pågældende omlægningsperiode for de ikke-økologiske dyr er overholdt«.

b)

Følgende tilføjes som nyt litra f):

»f)

i tilfælde af høj dødelighed blandt akvakulturdyr som følge af de forhold, der er omhandlet i artikel 57, stk. 1, litra a)-d), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 508/2014 (*): fornyelse eller genetablering af akvakulturbesætningen med ikke-økologiske akvakulturdyr, hvis der ikke findes økologisk opdrættede dyr, forudsat at økologireglerne følges for mindst de sidste to tredjedele af produktionscyklussen.

(*)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 508/2014 af 15. maj 2014 om Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2328/2003, (EF) nr. 861/2006, (EF) nr. 1198/2006 og (EF) nr. 791/2007 samt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1255/2011 (EUT L 149 af 20.5.2014, s. 1).«"

6)

Bilag II erstattes af teksten i bilag I til nærværende forordning.

7)

Bilag VI erstattes af teksten i bilag II til nærværende forordning.

8)

Bilag VIII ændres som angivet i bilag III til nærværende forordning.

Artikel 2

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på syvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Følgende numre i artikel 1 anvendes fra den dato, der er angivet for dem:

a)

Nr. 1) anvendes fra den 7. maj 2017.

b)

Nr. 2) og 3) anvendes fra den 1. januar 2016.

c)

Nr. 8) anvendes fra den 7. november 2016.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 29. april 2016.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 189 af 20.7.2007, s. 1.

(2)  Kommissionens forordning (EF) nr. 889/2008 af 5. september 2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter, for så vidt angår økologisk produktion, mærkning og kontrol (EUT L 250 af 18.9.2008, s. 1).

(3)  Endelig rapport:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/.

(4)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 af 25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår listen over godkendte aktivstoffer (EUT L 153 af 11.6.2011, s. 1).

(5)  Endelig rapport:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-on-ppp-ii_en.pdf.

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 af 21. oktober 2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler og om ophævelse af Rådets direktiv 79/117/EØF og 91/414/EØF (EUT L 309 af 24.11.2009, s. 1).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september 2003 om fodertilsætningsstoffer (EUT L 268 af 18.10.2003, s. 29).

(9)  Endelig rapport:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-feed-ii_en.pdf.

(10)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 131/2014 af 11. februar 2014 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 601/2013 om godkendelse af cobalt(II)acetattetrahydrat, cobalt(II)carbonat, cobalt(II)carbonathydroxid(2:3)monohydrat, cobalt(II)sulfatheptahydrat og coatet granulat af cobalt(II)carbonathydroxid(2:3)monohydrat som fodertilsætningsstoffer (EUT L 41 af 12.2.2014, s. 3).

(11)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/861 af 3. juni 2015 om godkendelse af kaliumjodid, calciumjodat, vandfrit, og coatet granulat af calciumjodat, vandfrit, som fodertilsætningsstoffer til alle dyrearter (EUT L 137 af 4.6.2015, s. 1).

(12)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/1152 af 14. juli 2015 om godkendelse af tocopherolekstrakt fra vegetabilske olier, tocopherolrigt ekstrakt fra vegetabilske olier (deltarige) og alfa-tocopherol som fodertilsætningsstof til alle dyrearter (EUT L 187 af 15.7.2015, s. 5).

(13)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer (EUT L 354 af 31.12.2008, s. 16).

(14)  Endelige rapporter:

 

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/final_report_egtop_on_organic_food_en.pdf.

 

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-food-ii_en.pdf.

 

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-food-iii_en.pdf.


BILAG I

»BILAG II

Pesticider — produkter som omhandlet i artikel 5, stk. 1

Alle stoffer, der er angivet i dette bilag, skal som minimum overholde de betingelser for anvendelse, der er fastsat i bilaget til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 (1). Anden kolonne i hver tabel indeholder eventuelle mere restriktive betingelser for anvendelse i økologisk produktion.

1.   Stoffer af vegetabilsk eller animalsk oprindelse

Navn

Beskrivelse, krav til sammensætning og anvendelsesbetingelser

Azadirachtin udvundet af Azadirachta indica

 

Basisstoffer

Kun basisstoffer i henhold til artikel 23, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 (2), og som er omfattet af definitionen af »fødevarer« i artikel 2 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 (3) af vegetabilsk eller animalsk oprindelse.

Stoffer, der ikke skal anvendes som herbicider, men udelukkende til bekæmpelse af skadedyr og sygdomme

Bivoks

Kun som middel til beskyttelse af sår på træer

Hydrolyserede proteiner, bortset fra gelatine

 

Laminarin

Tang skal enten være organisk dyrket i overensstemmelse med artikel 6d eller høstet på en bæredygtig måde i overensstemmelse med artikel 6c

Feromoner

Kun i fælder og dispensere

Planteolier

Alle anvendelser, undtaget som herbicid

Pyrethriner udvundet af Chrysanthemum cinerariaefolium

 

Pyrethroider (kun Deltamethrin og Lambdacyhalothrin)

Kun i fælder med specifikke lokkemidler; kun mod Batrocera oleae og Ceratitis capitata Wied

Kvassia udvundet af Quassia amara

Kun som insekticid, afskrækkende middel

Repellenter (lugt), vegetabilske eller animalske/fårefedt

Kun på ikke-spiselige dele af afgrøder, og hvor afgrødemateriale ikke indtages af får eller geder

2.   Mikroorganismer eller stoffer, der produceres af mikroorganismer

Navn

Beskrivelse, krav til sammensætning og anvendelsesbetingelser

Mikroorganismer

Ikke af GMO-oprindelse

Spinosad

 

3.   Andre stoffer end de i punkt 1 og 2 nævnte

Navn

Beskrivelse, krav til sammensætning og anvendelsesbetingelser eller begrænsninger for anvendelsen

Aluminiumsilikat (kaolin)

 

Calciumhydroxid

Når det anvendes som fungicid, kun til frugttræer, herunder planteskoler, til bekæmpelse af Nectria galligena

Kuldioxid

 

Kobberforbindelser i form af kobberhydroxid, kobberoxychlorid, kobberoxid, bordeauxvæske og tribasisk kobbersulfat

Højst 6 kg kobber pr. ha pr. år

For flerårige afgrøder kan medlemsstaterne som en undtagelse fra ovenstående stykke beslutte, at grænsen på 6 kg kobber kan overskrides i et givet år, forudsat at den gennemsnitlige mængde, der faktisk er anvendt i en femårig periode bestående af det pågældende år og de fire foregående år, ikke overskrider 6 kg

Ethylen

 

Fedtsyrer

Alle anvendelser, undtaget som herbicid

Jernphosphat (jern(III)orthophosphat)

Præparater til overfladespredning mellem dyrkede planter«

Kiselgur (diatoméjord)

 

Svovlkalk (calciumpolysulfid)

 

Paraffinolie

 

Kaliumhydrogencarbonat (alias kaliumbicarbonat)

 

Kvartssand

 

Svovl

 


(1)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 af 25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår listen over godkendte aktivstoffer (EUT L 153 af 11.6.2011, s. 1).

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 af 21. oktober 2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler og om ophævelse af Rådets direktiv 79/117/EØF og 91/414/EØF (EUT L 309 af 24.11.2009, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1).


BILAG II

»BILAG VI

Fodertilsætningsstoffer, der anvendes i foderstoffer, jf. artikel 22, litra g), artikel 24, stk. 2, og artikel 25m, stk. 2

Fodertilsætningsstoffer, der er opført i dette bilag, skal tillades i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 (1).

1.   TEKNOLOGISKE TILSÆTNINGSSTOFFER

a)   Konserveringsmidler

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

 

E 200

Sorbinsyre

 

 

E 236

Myresyre

 

 

E 237

Natriumformiat

 

 

E 260

Eddikesyre

 

 

E 270

Mælkesyre

 

 

E 280

Propionsyre

 

 

E 330

Citronsyre

 

b)   Antioxidanter

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

 

1b306(i)

Tocopherol-ekstrakt fra vegetabilske olier

 

 

1b306(ii)

Tocopherol-rige ekstrakter fra vegetabilske olier (delta-rige)

 

c)   Emulgatorer, stabilisatorer, fortyknings- og geleringsmidler

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

 

E 322

Lecithiner

Kun hvis fremstillet af økologiske råvarer

Anvendelsen begrænset til foder til akvakulturdyr

d)   Bindemidler og antiklumpningsmidler

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

 

E 535

Natriumferrocyanid

Maksimumsdosis på 20 mg/kg NaCl (beregnet som ferrocyanid-anion)

 

E 551b

Kolloidal kiselsyre

 

 

E 551c

Kiselgur (renset diatoméjord)

 

 

1m558i

Bentonit

 

 

E 559

Kaolinler, asbestfri

 

 

E 560

Naturlig blanding af steatit og chlorit

 

 

E 561

Vermiculit

 

 

E 562

Sepiolit

 

 

E 566

Natrolit-phonolit

 

 

1g568

Clinoptilolit af sedimentær oprindelse

 

 

E 599

Perlit

 

e)   Tilsætningsstoffer til ensilage

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

1k

Enzymer og mikroorganismer

Anvendelsen begrænset til produktion af ensilage, når vejrforholdene ikke tillader en passende gæring

2.   SENSORISKE TILSÆTNINGSSTOFFER

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

2b

Aromastoffer

Kun ekstrakter fra landbrugsprodukter

3.   TILSÆTNINGSSTOFFER MED ERNÆRINGSMÆSSIGE EGENSKABER

a)   Vitaminer, provitaminer og kemisk veldefinerede stoffer med tilsvarende virkning

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

3a

Vitaminer og provitaminer

Udvundet af landbrugsprodukter

Hvis udvundet syntetisk, kan kun de, der er identiske med vitaminer udledt af landbrugsprodukter, anvendes til enmavede dyr og akvakulturdyr

Hvis udvundet syntetisk, kan kun vitaminer af type A, D og E, der er identiske med vitaminer udvundet af landbrugsprodukter, anvendes til drøvtyggere, efter forudgående tilladelse fra medlemsstaterne baseret på en vurdering af drøvtyggernes muligheder for at skaffe sig de nødvendige mængder af de pågældende vitaminer gennem deres foderrationer

b)   Forbindelser af sporstoffer

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

 

E1 Jern

Jernoxid

Ferrocarbonat

Ferrosulfat, heptahydrat

Ferrosulfat, monohydrat

 

 

3b201

Kaliumiodid

 

3b202

Calciumjodat, vandfrit

3b203

Coatet granulat af calciumjodat, vandfrit

 

3b301

Cobalt(II)acetattetrahydrat

 

3b302

Cobalt(II)carbonat

3b303

Cobalt(II)carbonathydroxid(2:3)monohydrat

3b304

Coatet granulat af cobalt(II)carbonat

3b305

Cobalt(II)sulfatheptahydrat

 

E4 Kobber

Basisk koboltcarbonat, monohydrat

Kobberoxid

Kobbersulfat, pentahydrat

 

3b409

Kobberoxyklorid (TBCC)

 

E5 Mangan

Manganoxid

Mangansulfat, monohydrat

Mangancarbonat

 

 

E6 Zink

Zinkoxid

Zinksulfat, monohydrat

Zinksulfat, heptahydrat

 

3b609

Zinkchloridhydroxid, monohydrat (TBZC)

 

E7 Molybdæn

Natriummolybdat

 

 

E8 Selen

Natriumselenit

Natriumselenat

 

3b8.10, 3b8.11, 3b8.12, 3b813 og 3b817

Selenberiget gær, inaktiveret

4.   ZOOTEKNISKE TILSÆTNINGSSTOFFER

ID-numre eller Funktionelle grupper

Stof

Beskrivelse, anvendelsesbetingelser

4a, 4b, 4c og 4d

Enzymer og mikroorganismer i kategorien »Zootekniske tilsætningsstoffer««

 


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september 2003 om fodertilsætningsstoffer (EUT L 268 af 18.10.2003, s. 29).


BILAG III

I bilag VIII til forordning (EF) nr. 889/2008 foretages følgende ændringer:

1)

Noten oven over overskriften til del A, noten nedenunder overskriften til del B og første kolonne i tabellerne i del A og B med overskriften »Tilladelse« udgår.

2)

I del A foretages følgende ændringer:

a)

De rækker, der vedrører svovldioxid, kaliummetabisulfit, tocopherolrigt ekstrakt, lecithiner, citronsyre, natriumcitrat, vinsyre, glycerol, natriumcarbonat, siliciumdioxid og natriumhydroxid affattes således:

»E 220

Svovldioxid

X

X (Kun for mjød)

I frugtvin (*) og mjød, med eller uden tilsat sukker: 100 mg (**)

E 224

Kaliummetabisulfit

X

X (Kun for mjød)

I frugtvin (*) og mjød, med eller uden tilsat sukker: 100 mg (**)

E 306 (*)

Tocopherolrigt ekstrakt

X

X

Antioxidant

E 322 (*)

Lecithiner

X

X

Mælkeprodukter (2)

Kun hvis fremstillet af økologiske råvarer (***)

E 330

Citronsyre

X

X

 

E 331

Natriumcitrat

X

X

 

E 334

Vinsyre (L(+)–)

X

X (Kun for mjød)

 

E 422

Glycerol

X

 

Vegetabilsk oprindelse

Til planteekstrakter og aromastoffer

E 500

Natriumcarbonat

X

X

 

E 551

Siliciumdioxid i form af gel eller kolloid opløsning

X

X

Til urter og krydderier i tørret pulverform

Aromastoffer og propolis

E 524

Natriumhydroxid

X

 

Til overfladebehandling af »Laugengebäck« og regulering af surhedsgraden i økologiske aromastoffer

b)

Følgende rækker indsættes i rækkefølge efter kodenumrene:

»E 418

Gellangummi

X

X

Kun høj acyl

E 901

Bivoks

X

 

Kun som overfladebehandlingsmiddel i konfekture

Bivoks fra økologisk biavl

E 903

Carnaubavoks

X

 

Kun som overfladebehandlingsmiddel i konfekture

Kun hvis fremstillet af økologiske råvarer«

c)

Følgende række indsættes:

»E 968

Erythritol

X

X

Kun hvis de stammer fra økologisk produktion uden brug af ionbytteteknologi«

3)

I del B foretages følgende ændringer:

a)

De rækker, der vedrører natriumcarbonat, citronsyre, natriumhydroxid, vegetabilske olier, bentonit, bivoks og carnaubavoks affattes således:

»Natriumcarbonat

X

X

 

Citronsyre

X

X

 

Natriumhydroxid

X

 

Sukkerfremstilling

Olieproduktion, undtagen olivenolieproduktion

Vegetabilske olier

X

X

Indfedtnings-, slip- eller antiskumningsmiddel

Kun hvis de stammer fra økologisk produktion

Bentonit

X

X

Klæbemiddel til mjød (1)

Bivoks

X

 

Slipmiddel

Bivoks fra økologisk biavl

Carnaubavoks

X

 

Slipmiddel

Kun hvis fremstillet af økologiske råvarer«

b)

Rækken vedrørende kaolin udgår.

c)

Følgende rækker indsættes:

»Eddikesyre

 

X

Kun hvis de stammer fra økologisk produktion

Til forarbejdning af fisk, kun fra bioteknologiske kilder, undtagen når de fremstilles af GMO'er

Thiaminhydrochlorid

X

X

Kun til forarbejdning af frugtvin, inkl. cider, pæremost og mjød

Diammoniumfosfat

X

X

Kun til forarbejdning af frugtvin, inkl. cider, pæremost og mjød

Træfibre

X

X

Kun fra tømmer, der er certificeret og stammer fra bæredygtig skovdrift

Det træ, der anvendes, må ikke indeholde giftige stoffer (fra behandling efter høst, naturligt forekommende giftstoffer eller giftstoffer fra mikroorganismer)«

4)

I del C affattes rækkerne vedrørende kartoffelstivelse og vegetabilske olier således:

»Kartoffelstivelse

X

X

Til filtrering

Kun hvis de stammer fra økologisk produktion

Vegetabilske olier

X

X

Indfedtnings-, slip- eller antiskumningsmiddel

Kun hvis de stammer fra økologisk produktion«


(*)  I denne sammenhæng er »frugtvin« defineret som vin fremstillet af anden frugt end druer (inkl. cider og pæremost).

(**)  Maksimalt indhold uanset oprindelse, udtrykt som SO2 i mg/l.

(***)  Fra den 1. januar 2019.«