3.5.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 132/32


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 447/2014

af 2. maj 2014

om nærmere gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 231/2014 om et instrument til førtiltrædelsesbistand (IPA II)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 231/2014 af 11. marts 2014 om et instrument til førtiltrædelsesbistand (IPA II) (1), særlig artikel 12, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 236/2014 (2) fastsætter fælles regler og procedurer for gennemførelsen af bistand under alle ni instrumenter, der vedrører Unionens optræden udadtil. Der bør fastsættes yderligere specifikke regler for at tage hensyn til de særlige situationer, navnlig med hensyn til indirekte forvaltning, for grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, der finansieres under politikområdet »regionalt og territorialt samarbejde« og udvikling af landdistrikterne, som finansieres under politikområdet »landbrug og udvikling af landdistrikter«.

(2)

For at sikre at førtiltrædelsesbistanden gennemføres på samme måde hos alle de modtagere, der er opført i bilag I til forordning (EU) nr. 231/2014 (i det følgende benævnt »IPA II-modtagere«), under overholdelse af principperne om forsvarlig finansiel forvaltning, bør Kommissionen og IPA II-modtagerne indgå ordninger i form af ramme- og sektoraftaler, der fastsætter principperne for deres samarbejde i henhold til denne forordning.

(3)

Kommissionen bør støtte IPA II-modtagerne i deres indsats for at udvikle deres kapacitet til at forvalte EU-midler i overensstemmelse med de principper og regler, der er fastsat i EU-lovgivningen. I dette øjemed bør Kommissionen, hvor det er hensigtsmæssigt, overdrage budgetgennemførelsesopgaver til IPA II-modtagerne.

(4)

Ejerskabet til programmeringen og gennemførelsen af IPA II-bistand bør primært ligge hos IPA II-modtagerne, der skal sørge for de nødvendige strukturer og myndigheder og indsende anmodninger til Kommissionen med henblik på overdragelse af budgetgennemførelsesopgaver.

(5)

Derfor er det nødvendigt at fastsætte specifikke regler for overdragelse af budgetgennemførelsesopgaver til IPA II-modtagerne i overensstemmelse med Europa-Parlamentet og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (3) og Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1268/2012 (4).

(6)

De betingelser, som et tiltrædende land skal opfylde, er af afgørende betydning for at sikre en overordnet kvalitet af den offentlige finansielle forvaltning.

(7)

Det er nødvendigt at fastsætte specifikke regler for finansielle korrektioner og den procedure, der skal anvendes over for IPA II-modtagerne ved gennemførelse af EU-bistand i forbindelse med indirekte forvaltning.

(8)

For at sikre at gennemførelsen af den finansielle EU-førtiltrædelsesbistand, der ydes efter forordning (EU) nr. 231/2014 (i det følgende benævnt »IPA II-bistand«) er effektiv, virkningsfuld, sammenhængende og koordineret, bør forordning (EU) nr. 236/2014 suppleres af detaljerede bestemmelser vedrørende overvågning og evaluering.

(9)

Der skal fastlægges specifikke regler for rapportering for at specificere de rapporteringskrav, IPA II-modtagerne skal overholde.

(10)

Der bør fastlægges specifikke regler vedrørende IPA II-bistandens gennemsigtighed og synlighed for at sikre en effektiv overholdelse af bestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 (5), forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012.

(11)

IPA II-bistanden bør bl.a. anvendes til at fremme grænseoverskridende samarbejde mellem IPA II-modtagere samt mellem IPA II-modtagere og medlemsstater eller lande, der er omfattet af det europæiske naboskabsinstrument, der er oprettet ved Europa-Parlamentet og Rådets forordning (EU) nr. 232/2014 (6). Det er nødvendigt at fastsætte de enkelte aktørers opgaver og ansvar under hensyntagen til de forskellige situationer, især hvad angår grænseoverskridende samarbejde mellem IPA II-modtagere og medlemsstater.

(12)

IPA II-bistand inden for rammerne af udviklingsprogrammer på politikområdet »landbrug og udvikling af landdistrikter« bør fremme en gradvis tilpasning til EU-retten vedrørende den fælles landbrugspolitik. Der er behov for specifikke regler for at kunne finansiere operationer, der har samme karakter som operationer under Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne, via forvaltnings- og kontrolsystemer, der minder om de respektive strukturer i medlemsstaterne og har tilsvarende funktioner.

(13)

For at sikre en rettidig programmering og gennemførelse af 2014-programmerne under IPA II bør denne forordning træde i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

(14)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra IPA II-Udvalget —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

AFSNIT I

EMNE OG GENERELLE RAMMER FOR GENNEMFØRELSE AF IPA-BISTAND

KAPITEL I

Genstand og definitioner

Artikel 1

Genstand

Denne forordning fastsætter specifikke regler, der fastlægger ensartede betingelser for gennemførelse af forordning (EU) nr. 231/2014 og nærmere gennemførelsesbestemmelser til forordning (EU) nr. 236/2014 for så vidt angår gennemførelsesmetoder, finansiel forvaltning, overvågning, evaluering og rapportering, IPA II-bistandens gennemsigtighed og synlighed samt særlige regler for grænseoverskridende samarbejde på politikområdet »regionalt og territorialt samarbejde« og bistand ydet som led i programmer for udvikling af landdistrikterne på politikområdet »landbrug og udvikling af landdistrikter«.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved

a)

»IPA II-modtager«: en af de modtagere, der er anført i bilag I til forordning (EU) nr. 231/2014

b)

»program«: et handlingsprogram, individuelle foranstaltninger, særlige foranstaltninger eller støtteforanstaltninger, jf. artikel 2 og 3 i forordning (EU) nr. 236/2014

c)

»rammeaftale«: en aftale, der indgås mellem Kommissionen og en IPA II-modtager, og som er gældende for alle IPA II-politikområder og fastsætter principperne for det finansielle samarbejde mellem IPA II-modtageren og Kommissionen inden for rammerne af nærværende forordning

d)

»sektoraftale«: en aftale, der indgås mellem Kommissionen og en IPA II-modtager vedrørende et bestemt IPA II-politikområde eller -program, og som fastsætter de regler og procedurer, der skal følges, og som ikke er indeholdt i rammeaftalen eller i finansieringsaftalerne

e)

»politikområde(r)«: de primære samarbejdsområder, som er genstand for de aktioner, der finansieres via IPA II-bistand, jf. artikel 3, stk. 1, i forordning (EU) nr. 231/2014

f)

»myndigheder«: en IPA II-modtagers eller en medlemsstats offentlige instanser eller organer på nationalt, regionalt eller lokalt plan

g)

»stort projekt«: et projekt, der omfatter en række arbejder, aktiviteter eller tjenesteydelser, og som i sig selv tager sigte på at udføre en bestemt udelelig opgave af en præcis økonomisk eller teknisk karakter med tydeligt fastlagte mål, og hvis samlede omkostninger overstiger dem, der er fastsat i rammeaftalen

h)

»deltagerlande«: IPA II-modtagerne alene eller IPA II-modtagerne sammen med medlemsstaten/medlemsstaterne eller med de lande, der er omfattet af det europæiske naboskabsinstrument, og som deltager i et flerårigt program for grænseoverskridende samarbejde, der er udarbejdet i fællesskab af deltagerlandene

i)

»finansieringsaftale«: en årlig eller flerårig aftale, der indgås mellem Kommissionen og en IPA II-modtager med henblik på gennemførelsen af Unionens finansielle bistand via en aktion, der falder ind under nærværende forordnings anvendelsesområde.

KAPITEL II

Generelle rammer for gennemførelse af IPA II-bistand

Artikel 3

Principper for EU-finansiering

1.   IPA II-bistand skal støtte gennemførelsen af IPA II-modtagernes reformbestræbelser, jf. artikel 1 forordning (EU) nr. 231/2014. I forbindelse med specifikke programmer og enkeltstående aktioner kan det være nødvendigt med finansielle bidrag fra både IPA II-modtageren og EU.

2.   En udgiftspost, der finansieres i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 231/2014, kan ikke på anden måde finansieres over EU-budgettet.

Artikel 4

Princippet om ejerskab

1.   IPA II-modtageren har det primære ejerskab over programmeringen og gennemførelsen af IPA II-bistanden.

2.   IPA II-modtageren udpeger en national IPA-koordinator, som bliver Kommissionens primære samarbejdspartner i forbindelse med den overordnede strategiske planlægning, programmeringskoordinationen, overvågningen af gennemførelsen, evalueringen og rapporteringen vedrørende IPA II-bistand.

Den nationale IPA-koordinator skal:

a)

sørge for koordinationen inden for IPA II-modtagerens forvaltning og med andre donorer og sikre en tæt forbindelse mellem anvendelsen af IPA II-bistand og den generelle tiltrædelsesproces

b)

koordinere IPA II-modtagernes deltagelse i de pågældende territoriale samarbejdsprogrammer, navnlig grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, der er omhandlet i artikel 27, litra a)-c) og, hvis det er relevant, tværnationale eller interregionale samarbejdsprogrammer, der er oprettet og gennemført i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1299/2013. Den nationale IPA-koordinator kan i givet fald uddelegere denne koordinationsopgave til en territorial samarbejdskoordinator eller operationel struktur

c)

sikre, at målene i de aktioner og programmer, der foreslås af IPA II-modtagere, er i overensstemmelse med målene i landestrategidokumenterne og tager hensyn til relevante makroregionale strategier og havområdestrategier

d)

bestræbe sig på at sikre, at IPA II-modtageres forvaltning træffer alle nødvendige foranstaltninger til at gøre gennemførelsen af de tilhørende programmer lettere.

Den nationale IPA-koordinator skal være en højtstående embedsmand i IPA II-modtagerens regering eller nationale forvaltning og have de relevante beføjelser.

3.   Kommissionen og IPA II-modtageren indleder en dialog om forvaltning af offentlige finanser, således at der skabes et bedre grundlag for at forvalte førtiltrædelsesbistanden og de nationale midler. Kommissionen vurderer i den forbindelse, i hvor høj grad IPA II-modtagerens forvaltning efterlever princippet om et åbent og reglementeret offentligt finansielt forvaltningssystem. Hvis forvaltningen kun delvist opfylder disse krav, skal IPA II-modtageren og den ansvarlige anvisningsberettigede nå til enighed om, hvilke foranstaltninger der skal træffes for at afhjælpe de konstaterede mangler.

Artikel 5

Rammeaftaler og sektoraftaler

1.   Kommissionen og IPA II-modtageren indgår en rammeaftale, som fastsætter særlige ordninger for forvaltning, kontrol, tilsyn, overvågning, evaluering, rapportering og revision af IPA II-bistand, og som forpligter IPA II-modtageren til at indføre EU-rettens relevante krav i sin retsorden. Rammeaftalen kan suppleres af sektoraftaler, der fastsætter specifikke bestemmelser vedrørende forvaltningen og gennemførelsen af IPA II-bistand inden for bestemte politikområder eller programmer.

2.   Der ydes først IPA II-bistand til IPA II-modtageren, når den i stk. 1 omhandlede rammeaftale er trådt i kraft. Hvis der er indgået sektoraftaler, tildeles IPA II-bistanden under det pågældende politikområde eller program først, når både rammeaftalen og den relevante sektoraftale er trådt i kraft.

3.   Rammeaftalen finder anvendelse på alle finansieringsaftaler, der er omhandlet i artikel 6. Sektoraftaler anvendes i givet fald på alle finansieringsaftaler, der indgås i forbindelse med det politikområde eller program, der er omfattet af sektoraftalen.

4.   Rammeaftalen og i givet fald sektoraftaler fastsætter navnlig nærmere bestemmelser om:

a)

de strukturer og myndigheder, der er nødvendige for at kunne forvalte, kontrollere, føre tilsyn med, overvåge, evaluere, rapportere og revidere IPA II-bistand, samt disse strukturers og myndigheders opgaver og ansvar

b)

betingelser og kontrolkrav for:

i)

IPA II-modtagerens oprettelse af de strukturer og myndigheder, der er nødvendige med henblik på overdragelse af budgetgennemførelsesopgaver vedrørende IPA II-bistand

ii)

overvågning, suspension eller ophør af de overdragne budgetgennemførelsesopgaver

c)

programmering og gennemførelse af IPA II-bistand og navnlig bestemmelser vedrørende støtteintensitet, EU-bidragssatser og støtteberettigelse

d)

indkøbs-, tilskuds- og andre tildelingsprocedurer, jf. artikel 1, stk. 3, og artikel 8 og 10 i forordning (EU) nr. 236/2014

e)

regler om skatter, told og andre afgifter, jf. artikel 5 i forordning (EU) nr. 236/2014

f)

krav vedrørende betalinger, gennemgang og godkendelse af regnskaber samt finansielle korrektionsprocedurer og frigørelse af uudnyttede midler

g)

beskyttelse af Unionens finansielle interesser, som foreskrevet i artikel 7 i forordning (EU) nr. 236/2014, og bestemmelser om indberetning af svig og andre uregelmæssigheder

h)

krav om gennemsigtighed, synlighed, oplysning og offentlighed.

Artikel 6

Finansieringsafgørelser og finansieringsaftaler

1.   Kommissionens afgørelser om vedtagelse af programmer skal opfylde kravene til finansieringsafgørelser, jf. artikel 84, stk. 3, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og artikel 94 i delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012.

2.   Hvis afgørelserne vedrører vedtagelse af flerårige handlingsprogrammer med opsplittede forpligtelser til de politikområder, der er omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra a)-c), i forordning (EU) nr. 231/2014, skal programmerne, hvor det er relevant, indeholde en liste over store projekter. Kommissionen vedtager en afgørelse om godkendelse af det finansielle bidrag til det udvalgte store projekt.

3.   Finansieringsaftaler skal bl.a. beskrive de vilkår, hvorpå IPA II-bistanden skal forvaltes, herunder de gennemførelsesmetoder, der skal finde anvendelse, støtteintensitet, gennemførelsesfrister samt regler for, hvilke udgifter der er støtteberettigede. I de tilfælde hvor programmer gennemføres ved indirekte forvaltning forestået af en IPA II-modtager, skal finansieringsaftalen indeholde de bestemmelser, der er påkrævede ifølge artikel 40 i delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012.

4.   Finansieringsaftaler vedrørende grænseoverskridende samarbejdsprogrammer som omhandlet i afsnit VI, kapitel II, kan også undertegnes af den medlemsstat, hvori forvaltningsmyndigheden for det pågældende program er beliggende. Alle deltagerlandene i et bestemt program kan undertegne én fælles finansieringsaftale vedrørende grænseoverskridende samarbejdsprogrammer som omhandlet i afsnit VI, kapitel III.

AFSNIT II

INDIREKTE FORVALTNING FORESTÅET AF IPA II-MODTAGERE

KAPITEL I

Forvaltnings- og kontrolsystemer

Artikel 7

Strukturer og myndigheder

1.   IPA II-modtageren opretter følgende strukturer og myndigheder, som er nødvendige med henblik på forvaltning, kontrol, tilsyn, overvågning, evaluering, rapportering og intern revision af IPA II-bistand:

a)

en national IPA-koordinator

b)

en national anvisningsberettiget

c)

operationelle strukturer.

2.   Den nationale anvisningsberettigede opretter en forvaltningsstruktur bestående af en national fond og et støttekontor for den nationale anvisningsberettigede.

3.   IPA II-modtageren skal udpege en revisionsmyndighed.

4.   IPA II-modtageren skal sikre en passende adskillelse af opgaver mellem og inden for de strukturer og myndigheder, der er omhandlet i stk. 1-3.

Artikel 8

Den nationale IPA-koordinators opgaver og ansvar

Ud over de opgaver, der er nævnt i artikel 4, stk. 2, skal den nationale IPA-koordinator træffe foranstaltninger til at sikre, at der tages behørigt hensyn til målene i de aktioner eller programmer, for hvilke der er overdraget budgetgennemførelsesopgaver, i løbet af gennemførelsen af IPA II-bistanden.

Artikel 9

Den nationale anvisningsberettigedes opgaver og ansvar

1.   Den nationale anvisningsberettigede har det overordnede ansvar for den finansielle forvaltning af IPA II-bistand hos IPA II-modtageren og for at sikre udgifternes lovlighed og formelle rigtighed.

2.   Den nationale anvisningsberettigede skal være en højtstående embedsmand i IPA II-modtagerens regering eller nationale forvaltning og have de relevante beføjelser.

3.   Den nationale anvisningsberettigede har navnlig ansvaret for:

a)

at forvalte IPA II-konti og finansielle transaktioner

b)

at sikre, at de interne kontrolsystemer til gennemførelse af IPA II-bistand fungerer i praksis

c)

at indføre effektive foranstaltninger til bekæmpelse af svig, der står i rimeligt forhold til de konstaterede risici

d)

at iværksætte den proces, der er omhandlet i artikel 14.

4.   Den nationale anvisningsberettigede skal følge op på rapporterne fra den i artikel 12 nævnte revisionsmyndighed og skal indgive en årlig forvaltningserklæring til Kommissionen. Der skal udarbejdes en årlig forvaltningserklæring for hvert program i den form, der er angivet i rammeaftalen, på grundlag af den nationale anvisningsberettigedes løbende tilsyn med de interne kontrolsystemer i løbet af hele regnskabsåret.

Ved afslutningen af et programs gennemførelse udarbejder den nationale anvisningsberettigede en endelig udgiftsoversigt.

Artikel 10

De operationelle strukturers opgaver og ansvar

1.   IPA II-modtageren opretter operationelle strukturer til at gennemføre og forvalte IPA II-bistanden.

2.   Den operationelle struktur har ansvaret for at gennemføre, oplyse om, synliggøre samt overvåge og aflægge rapport om programmerne, og hvor det er relevant, for at evaluere dem i overensstemmelse med princippet om forsvarlig finansiel forvaltning, og den har tillige ansvaret for at kontrollere lovligheden og den formelle rigtighed af de udgifter, der afholdes i forbindelse med programmernes gennemførelse.

Artikel 11

Forvaltningsstrukturens opgaver og ansvar

1.   Den nationale fond skal befinde sig på ministerielt niveau i IPA II-modtageren og have central budgetkompetence. Den skal bistå den nationale anvisningsberettigede i forbindelse med udførelsen af dennes opgaver, navnlig de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, stk. 3, litra a).

2.   Støttekontoret for den nationale anvisningsberettigede skal bistå den nationale anvisningsberettigede i forbindelse med udførelsen af dennes opgaver, navnlig de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, stk. 3, litra b).

Artikel 12

Revisionsmyndighedens opgaver og ansvar

1.   De strukturer og myndigheder, som er omhandlet i artikel 7, stk. 1, og oprettet af IPA II-myndigheden, og den forvaltningsstruktur, der er omhandlet i artikel 7, stk. 2, og oprettet af den nationale anvisningsberettigede, skal underkastes en uafhængig ekstern revision, der udføres af den revisionsmyndighed, der er omhandlet i artikel 7, stk. 3, og som er uafhængig af de føromtalte strukturer og myndigheder, jf. artikel 60, stk. 2, første afsnit, litra c), i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012. IPA II-modtageren skal sørge for, at revisionsmyndighedens chef har de relevante kompetencer, viden og erfaringer på revisionsområdet.

2.   Revisionsmyndigheden foretager revisioner af forvaltnings- og kontrolsystemerne, aktionerne, transaktionerne og årsregnskaberne i overensstemmelse med internationalt anerkendte revisionsstandarder og i overensstemmelse med en revisionsstrategi, som udarbejdes for tre år ad gangen. Revisionsstrategien ajourføres årligt.

3.   Revisionsmyndigheden udarbejder en årlig revisionsrapport og en årlig revisionsudtalelse i overensstemmelse med internationalt anerkendte revisionsstandarder.

4.   Ved afslutningen af et programs gennemførelse udarbejder revisionsmyndigheden en endelig revisionsrapport og afgiver en revisionsudtalelse om den endelige udgiftsoversigt.

KAPITEL II

Særlige bestemmelser vedrørende overdragelse af budgetgennemførelsesopgaver

Artikel 13

Betingelser for overdragelse af budgetgennemførelsesopgaver til en IPA II-modtager

1.   Kommissionen overdrager budgetgennemførelsesopgaver til en IPA II-modtager ved indgåelse af en finansieringsaftale, jf. artikel 60, stk. 1 og 2, artikel 61 og artikel 184, stk. 2, litra b), i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012.

2.   IPA II-modtageren garanterer et beskyttelsesniveau for Unionens finansielle interesser, der svarer til det beskyttelsesniveau som fastsat i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og i delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012, og opretter de strukturer, der er nødvendige for at sikre, at de interne kontrolsystemer fungerer effektivt.

3.   De forvaltnings-, kontrol-, tilsyns- og revisionssystemer, der oprettes i IPA II-modtageren, skal sikre et effektivt internt kontrolsystem, der som minimum omfatter følgende fem områder:

a)

kontrolmiljø

b)

risikostyring

c)

kontrolaktiviteter

d)

information og kommunikation

e)

overvågningsaktiviteter.

Artikel 14

Overdragelse af budgetgennemførelsesopgaver

1.   Den nationale anvisningsberettigede skal på vegne af IPA II-modtageren indgive en ansøgning til Kommissionen om at få overdraget budgetgennemførelsesopgaver i henhold til artikel 13.

2.   Inden indgivelsen af den i stk. 1 nævnte ansøgning sikrer den nationale anvisningsberettigede, at forvaltningsstrukturen og den eller de relevante operationelle strukturer opfylder kravene i artikel 60, stk. 2, første afsnit, litra a), b), og d), i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og i nærværende forordnings artikel 13, stk. 3.

3.   Inden Kommissionen overdrager budgetgennemførelsesopgaver vedrørende IPA-bistand, gennemgår den den i stk. 1 nævnte ansøgning og ser på de oprettede strukturer og myndigheder, der er nævnt i artikel 7, og indhenter, med henblik på de forudgående vurderinger, der er omhandlet i artikel 61, stk. 1, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012, dokumentation for, at betingelserne i artikel 60, stk. 2, første afsnit, litra a)-d), i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og i nærværende forordnings artikel 13, stk. 3, er opfyldt.

Med henblik på overdragelse af budgetmyndighedsopgaver vedrørende IPA-bistand kan Kommissionen støtte sig til en forudgående vurdering, der er foretaget i forbindelse med en tidligere finansieringsaftale med IPA II-modtageren, eller en forudgående vurdering, der er foretaget i forbindelse med overdragelsen af forvaltningsbeføjelser ifølge Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006 (7). Kommissionen anmoder om yderligere dokumentation, hvis disse vurderinger ikke tager højde for alle krav.

4.   Den nationale anvisningsberettigede overvåger, at forvaltningsstrukturen og de operationelle strukturer fortsat opfylder de i stk. 2 omhandlede krav. Hvis kravene ikke er opfyldt, underretter den nationale anvisningsberettigede straks Kommissionen herom og træffer enhver passende sikkerhedsforanstaltning vedrørende foretagne betalinger eller indgåede kontrakter.

5.   Kommissionen overvåger, at kravene i artikel 60, stk. 2 og 3, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 er opfyldt, og den kan træffe passende afhjælpende foranstaltninger, bl.a. ved til enhver tid at suspendere eller ophæve dele af finansieringsaftalen, hvis kravene ikke længere er opfyldt.

AFSNIT III

FINANSIEL FORVALTNING

KAPITEL I

Finansielt bidrag fra Unionen

Artikel 15

Støtteberettigede udgifter

1.   Før der er indgået en finansieringsaftale, som omhandlet i artikel 13, er IPA II-modtagerens indgåede kontrakter og tillægskontrakter, afholdte udgifter og foretagne betalinger ikke støtteberettigede ifølge forordning (EU) nr. 231/2014.

2.   Følgende udgifter er ikke støtteberettigede ifølge forordning (EU) nr. 231/2014:

a)

køb af grunde og eksisterende bygninger, medmindre karakteren af foranstaltningen i finansieringsafgørelsen behørigt begrunder det

b)

andre udgifter, som kan indgå i sektor- eller finansieringsaftaler.

KAPITEL II

Regler vedrørende indirekte forvaltning forestået af IPA II-modtageren

Artikel 16

Rapportering om formodet svig og andre uregelmæssigheder

IPA II-modtageren rapporterer straks om formodet svig og andre uregelmæssigheder, som har været genstand for en første administrativ eller retslig konstatering, til Kommissionen og holder Kommissionen underrettet om udviklingen i den administrative og retslige forfølgning. Rapporteringen skal foregå elektronisk ved hjælp af det modul, som Kommissionen stiller til rådighed til formålet.

Artikel 17

Finansielle korrektioner

1.   For at sikre at IPA -midlerne er blevet anvendt i overensstemmelse med de gældende regler, benytter Kommissionen finansielle korrektionsmekanismer.

2.   Behovet for at foretage en finansiel korrektion kan opstå, hvis

a)

der konstateres en konkret fejl, uregelmæssighed eller svig

b)

der konstateres en svaghed eller mangel i IPA II-modtagerens forvaltnings- og kontrolsystemer.

3.   Kommissionen anvender de finansielle korrektioner på grundlag af konstateringer af uretmæssigt anvendte beløb og på grundlag af finansielle konsekvenser for budgettet. Hvis sådanne beløb ikke kan fastslås nøjagtigt med henblik på anvendelse af individuelle korrektioner, kan Kommissionen anvende korrektioner, der er baseret på standardsatser, eller korrektioner, der er baseret på en ekstrapolering af konstateringerne.

4.   Finansielle korrektioner foretages i givet fald i form af modregning.

5.   Når Kommissionen fastsætter korrektionens størrelse, tager den hensyn til den konkrete fejls eller uregelmæssigheds art og grovhed og/eller omfanget og de finansielle virkninger af de svagheder eller mangler, der er konstateret i forvaltnings- og styringssystemet for det pågældende program.

AFSNIT IV

OVERVÅGNING, EVALUERING OG RAPPORTERING

KAPITEL I

Overvågning

Artikel 18

IPA-overvågningsudvalget

1.   Kommissionen og IPA II-modtageren nedsætter et IPA-overvågningsudvalg senest seks måneder efter, at den første finansieringsaftale er trådt i kraft.

2.   IPA-overvågningsudvalget vurderer den overordnede effektivitet, virkning, kvalitet, sammenhæng, koordinering og overholdelse for så vidt angår gennemførelsen af alle aktioner og opfyldelsen af deres mål. Det skal i den forbindelse om nødvendigt støtte sin vurdering på de oplysninger, som sektorovervågningsudvalgene indgiver. Det kan fremsætte henstillinger om at træffe korrigerende foranstaltninger, når dette er nødvendigt.

3.   IPA-overvågningsudvalget sammensættes af repræsentanter for Kommissionen, den nationale IPA-koordinator og andre relevante nationale myndigheder og organer i IPA II-modtageren og om nødvendigt internationale organisationer, herunder internationale finansielle institutioner og andre interessenter, såsom civilsamfundsorganisationer og private organisationer.

4.   En repræsentant for Kommissionen og den nationale IPA-koordinator leder sammen møder i IPA-overvågningsudvalget.

5.   IPA-overvågningsudvalget vedtager selv sin forretningsorden.

6.   IPA-overvågningsudvalget træder sammen mindst en gang om året. Der kan også afholdes ad hoc-møder på initiativ af Kommissionen eller IPA II-modtageren, navnlig på tematisk grundlag.

Artikel 19

Sektorovervågningsudvalg

1.   I forbindelse med indirekte forvaltning forestået af IPA II-modtagere nedsætter IPA II-modtageren sektorovervågningsudvalg efter politikområde eller program senest seks måneder efter, at den første finansieringsaftale vedrørende det pågældende politikområde eller program er trådt i kraft. Sektorovervågningsudvalg kan, når det er hensigtsmæssigt, oprettes på ad hoc-basis efter andre gennemførelsesmetoder.

2.   Hvert sektorovervågningsudvalg vurderer effektiviteten, virkningen, kvaliteten, sammenhængen, koordineringen og overholdelsen for så vidt angår gennemførelsen af aktionerne inden for det pågældende politikområde eller program samt aktionernes forenelighed med de relevante sektorstrategier. Det måler udviklingen med hensyn til opfyldelsen af aktionernes mål og opnåelsen af de forventede resultater og virkninger ved hjælp af indikatorer, der bygger på udgangssituationen, samt fremskridt med hensyn til den finansielle gennemførelse. Sektorovervågningsudvalget rapporterer til IPA-overvågningsudvalget og kan fremsætte forslag til enhver form for korrigerende foranstaltning med henblik på at sikre, at aktionernes mål opfyldes, og at den ydede bistands effektivitet, virkning og bæredygtighed optimeres.

3.   Sektorovervågningsudvalget sammensættes af repræsentanter for de relevante nationale myndigheder og organer, andre interessenter, såsom økonomiske, sociale og miljømæssige partnere, samt hvor dette er relevant internationale organisationer, herunder internationale finansielle institutioner og civilsamfundet. Kommissionen deltager i udvalgets arbejde. Møder i sektorovervågningsudvalget ledes af en ledende repræsentant for IPA II-modtageren. Afhængigt af politikområdet eller programmet kan Kommissionen være med til at lede udvalgsmøderne.

4.   Hvert sektorovervågningsudvalg vedtager selv sin forretningsorden.

5.   Sektorovervågningsudvalgene træder sammen mindst to gange om året. Der kan også indkaldes til ad hoc-møder.

Artikel 20

Andre overvågningsaktiviteter

Der kan om nødvendigt oprettes andre overvågningsorganer. Disses aktiviteter indberettes til IPA-overvågningsudvalget.

KAPITEL II

Evaluering

Artikel 21

Principper

1.   IPA II-bistand underkastes evalueringer i overensstemmelse med artikel 30, stk. 4, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 med henblik på at forbedre bistandens relevans, kohærens, kvalitet, effektivitet, virkning, EU-merværdi og overensstemmelse og synergi med den relevante politikdialog.

2.   Evalueringerne kan foretages på politisk, strategisk og tematisk niveau, på sektor- og programniveau, på operationelt niveau samt på landeniveau og regionalt niveau.

3.   IPA-overvågningsudvalget og sektorovervågningsudvalgene skal tage resultaterne af evalueringerne i betragtning.

Artikel 22

Evalueringer foretaget af en IPA II-modtager som led i indirekte forvaltning

1.   En IPA II-modtager, som har fået overdraget budgetgennemførelsesopgaver vedrørende IPA-bistand, bærer ansvaret for at foretage evalueringer af de programmer, som det forvalter.

2.   IPA II-modtageren udarbejder en evalueringsplan over de evalueringsaktiviteter, som den agter at foretage i de forskellige gennemførelsesfaser.

KAPITEL III

Rapportering

Artikel 23

Årsrapporter om gennemførelsen af IPA II-bistand udarbejdet af IPA II-modtagere som led i indirekte forvaltning

1.   I overensstemmelse med artikel 60, stk. 5, første afsnit, litra a)-c), i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 skal IPA II-modtageren senest den 15. februar det følgende år sende Kommission følgende:

a)

en rapport om gennemførelsen af de overdragne opgaver

b)

årsrapporter eller opgørelser efter periodiseringsprincippet, jf. finansieringsaftalen, som udarbejdes for de udgifter, der er afholdt til udførelsen af de overdragne opgaver

c)

en årlig forvaltningserklæring som omhandlet i artikel 9, stk. 4

d)

en sammenfatning af rapporterne om forvaltningsstrukturens revision og kontrol, som skal danne et solidt grundlag for forvaltningserklæringen. Disse sammenfatninger skal indeholde en analyse af arten og omfanget af de fejl og svagheder, der er konstateret i systemerne, samt en angivelse af, hvilke korrigerende foranstaltninger der er truffet eller planlagt, og hvilken opfølgning der er foretaget som følge af revisionsmyndighedens rapporter.

2.   IPA II-modtageren sender senest den 15. marts i det efterfølgende regnskabsår en revisionsudtalelse til Kommissionen, jf. artikel 60, stk. 5, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012.

3.   Ved afslutningen af gennemførelsen af det enkelte program indgiver IPA II-modtageren en endelig rapport, som skal dække hele gennemførelsesperioden og kan omfatte den seneste årsrapport.

4.   Afhængigt af den aktion eller det program, som den operationelle struktur er ansvarlig for, kan der stilles krav til den operationelle struktur om at udarbejde en omfattende årsrapport, som dækker hele regnskabsåret, og som indsendes af den nationale IPA-koordinator til Kommissionen efter at være blevet gennemgået af det ansvarlige sektorovervågningsudvalg.

AFSNIT V

GENNEMSIGTIGHED OG SYNLIGHED

Artikel 24

Oplysning, offentlighed og gennemsigtighed

1.   Alle aktører, som gennemfører IPA II-bistand som defineret i artikel 58, stk. 1, litra a)-c), i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012, skal opfylde kravene om oplysning, offentlighed og gennemsigtighed, jf. artikel 35, stk. 2, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012, og sikre, at aktionerne er tilstrækkeligt synlige.

2.   I tilfælde af indirekte forvaltning gennem en IPA II-modtager er de operationelle strukturer ansvarlige for at offentliggøre oplysninger om modtagerne af EU-midler, jf. artikel 21 og 22 i delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012. De operationelle strukturer sikrer, at modtageren underrettes om, at vedkommende vil blive opført på listen over offentliggjorte modtagere. Eventuelle personoplysninger på denne liste behandles i overensstemmelse med kravene i forordning (EF) nr. 45/2001.

3.   Landestrategidokumenter/flerlandestrategidokumenter samt eventuelle evalueringer heraf og landeprogrammer/flerlandeprogrammer skal i givet fald være offentlige dokumenter og gøres tilgængelige for den almindelige offentlighed og civilsamfundet.

Artikel 25

Synlighed og kommunikation

1.   Kommissionen og IPA II-modtageren fastlægger i fællesskab en sammenhængende plan for kommunikationsaktiviteter med henblik på at stille oplysninger til rådighed om IPA II-bistand i IPA II-modtageren og sikre offentlig omtale af sådanne oplysninger.

2.   IPA II-modtageren afgiver rapport om sine synligheds- og kommunikationsaktiviteter til IPA-overvågningsudvalget og sektorovervågningsudvalgene.

AFSNIT VI

GRÆNSEOVERSKRIDENDE SAMARBEJDE

KAPITEL I

Almindelige bestemmelser

Artikel 26

Definitioner

1.   I dette afsnit forstås ved:

a)

»operation«: et projekt, en kontrakt, en aktion eller en gruppe af projekter, som det fælles overvågningsudvalg eller den ordregivende myndighed for det pågældende program har valgt, eller som hører under dets/dens ansvar, og som bidrager til målene for det prioriterede felt eller de prioriterede felter, som det vedrører, for så vidt angår grænseoverskridende samarbejdsprogrammer omhandlet i artikel 27, litra a), eller til målene for den tematiske prioritering eller de tematiske prioriteringer, som det vedrører, for så vidt angår grænseoverskridende samarbejdsprogrammer omhandlet i artikel 27, litra b) eller c)

b)

»modtager«: et offentligt eller privat organ, der har ansvaret for at iværksætte eller for at iværksætte og gennemføre operationer; i forbindelse med statsstøtteordninger, som defineret i artikel 2, nr. 13), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 (8), forstås ved »modtager« det organ, der modtager støtten, for så vidt angår grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, der involverer medlemsstater.

2.   I dette afsnits kapitel I og II anvendes i forbindelse med grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, der involverer medlemsstater, begreberne »offentlige udgifter«, »programmering«, »partnerskabsaftale« og »dokument« i overensstemmelse med definitionerne i artikel 2 i forordning (EU) nr. 1303/2013.

Artikel 27

Bistandsform

Bistanden ydes til en af følgende former for grænseoverskridende samarbejde:

a)

grænseoverskridende samarbejde mellem en eller flere medlemsstater og en eller flere IPA II-modtagere som beskrevet i kapitel II

b)

grænseoverskridende samarbejde mellem to eller flere IPA II-modtagere som beskrevet i kapitel III

c)

grænseoverskridende samarbejde mellem en IPA II-modtager og lande, der er omfattet af det europæiske naboskabsinstrument, som beskrevet i kapitel III.

Artikel 28

Støtteintensitet og IPA II-bistandssats

1.   Kommissionens afgørelse om vedtagelse af et grænseoverskridende samarbejdsprogram med henblik på indgåelse af en af de former for samarbejde, der er omhandlet i artikel 27, skal fastsætte samfinansieringssatsen og det maksimale IPA II-bistandsbeløb på grundlag af enten:

a)

de samlede støtteberettigede udgifter, inklusive offentlige og private udgifter, eller

b)

offentlige støtteberettigede udgifter.

2.   For de i artikel 27, litra a), omhandlede grænseoverskridende samarbejdsprogrammer gælder, at EU's samfinansieringssats for hvert prioriteret felt i et grænseoverskridende samarbejdsprogram, jf. artikel 34, stk. 2, skal være mindst 20 % og højst 85 % af de støtteberettigede udgifter.

3.   For grænseoverskridende samarbejdsprogrammer omhandlet i artikel 27, litra b) og c), gælder, at EU's samfinansieringssats for hver tematiske prioritering skal være mindst 20 % og højst 85 % af de støtteberettigede udgifter. Ved teknisk bistand skal samfinansieringssatsen være 100 %.

Artikel 29

Tematiske prioriteringer og koncentration af IPA II-bistand

1.   IPA II-bistandens tematiske prioriteringer er de prioriteringer, der er defineret i bilag III til forordning (EU) nr. 231/2014.

2.   Der udvælges højst 4 tematiske prioriteringer for hvert grænseoverskridende samarbejdsprogram.

Artikel 30

Geografisk dækning

Listen over støtteberettigede områder vedlægges det relevante grænseoverskridende program og er som følger:

a)

for grænseoverskridende programmer, der er omhandlet i artikel 27, litra a), NUTS 3-områder eller i områder uden NUTS-klassifikation tilsvarende områder langs landegrænserne eller langs søgrænserne, som højst må ligge 150 km fra hinanden, dog med forbehold af eventuelle justeringer, som er nødvendige for at sikre sammenhæng og kontinuitet i de grænseoverskridende programmer, der er oprettet for programmeringsperioden 2007-2013

b)

for grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, der er omhandlet i artikel 27, litra b) og c), anføres de støtteberettigede områder, i det omfang det er hensigtsmæssigt, i det relevante grænseoverskridende samarbejdsprogram.

Artikel 31

Forberedelse, vurdering, godkendelse og ændring af grænseoverskridende samarbejdsprogrammer

1.   For hver grænse eller gruppe af grænser fastsætter deltagerlandene tematiske prioriteringer for de enkelte grænseoverskridende samarbejdsprogrammer på grundlag af de tematiske prioriteringer, der er fastsat i bilag III til forordning (EU) nr. 231/2014.

2.   Kommissionen vurderer, om de grænseoverskridende samarbejdsprogrammer er forenelige med denne forordning, om de effektivt bidrager til de udvalgte tematiske prioriteringer i bilag III til forordning (EU) nr. 231/2014, og desuden, for så vidt angår deltagende medlemsstater, om de er i overensstemmelse med den relevante partnerskabsaftale.

3.   Kommissionen fremsætter bemærkninger inden for tre måneder regnet fra datoen for indgivelsen af det grænseoverskridende samarbejdsprogram. Deltagerlandene indgiver alle nødvendige yderligere oplysninger til Kommissionen og ændrer om nødvendigt det foreslåede grænseoverskridende samarbejdsprogram.

4.   I forbindelse med Kommissionens godkendelse af de enkelte grænseoverskridende samarbejdsprogrammer efter deres formelle indgivelse kontrollerer Kommissionen, at der er taget behørigt hensyn til alle dens bemærkninger.

5.   Anmodninger om ændringer af de grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, som deltagerlandene har indgivet, skal være behørigt begrundede, og navnlig skal den forventede betydning af ændringerne af det grænseoverskridende samarbejdsprogram for opfyldelsen af dets mål anføres. Anmodningerne skal ledsages af det ændrede program. Stk. 2 og 3 gælder ændringer af grænseoverskridende samarbejdsprogrammer.

Artikel 32

Teknisk bistand

1.   Hvert grænseoverskridende samarbejdsprogram skal indeholde en specifik budgetbevilling til tekniske bistandsoperationer, herunder forberedelse, forvaltning, overvågning, evaluering, oplysning, kommunikation, netværksarbejde, tvistbilæggelse, kontrol og revision i forbindelse med gennemførelsen af programmet og aktiviteter til styrkelse af den administrative kapacitet til at gennemføre programmet. Deltagerlandene kan også anvende IPA II-bistanden til at støtte foranstaltninger, der skal nedbringe støttemodtagernes administrative byrder, herunder elektroniske dataudvekslingssystemer, og foranstaltninger, der skal styrke kapaciteten hos myndighederne i deltagerlandene og udvekslingen af bedste praksis mellem dem samt støttemodtagernes kapacitet til at forvalte og anvende IPA II-bistanden. Disse foranstaltninger kan vedrøre forudgående og efterfølgende programmeringsperioder.

2.   Uanset artikel 15, stk. 1, kan udgifterne til teknisk bistand til støtte for forberedelsen af et grænseoverskridende samarbejdsprogram og oprettelsen af forvaltnings- og kontrolsystemer være støtteberettigede før datoen for vedtagelsen af Kommissionens afgørelse om godkendelse af det grænseoverskridende samarbejdsprogram, dog ikke før den 1. januar 2014.

KAPITEL II

Grænseoverskridende samarbejde mellem medlemsstaterne og IPA II-modtagere

Artikel 33

Gældende bestemmelser

1.   For så vidt angår medlemsstater, der deltager i et grænseoverskridende samarbejdsprogram omfattet af dette kapitel, navnlig den medlemsstat, hvor forvaltningsmyndigheden ligger, finder de bestemmelser, der gælder målet om europæisk territorialt samarbejde i forordning (EU) nr. 1303/2013 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1299/2013 (9), anvendelse som fastsat i dette kapitel. Hvis der i disse bestemmelser henvises til de europæiske struktur- og investeringsfonde som defineret i artikel 1 i forordning (EU) nr. 1303/2013, betragtes, for så vidt angår dette kapitel, IPA II-bistand som værende omfattet.

2.   For så vidt angår IPA II-modtagere, der deltager i et grænseoverskridende samarbejdsprogram omfattet af dette kapitel, finder de bestemmelser, der gælder det europæiske territoriale samarbejde, anvendelse som fastsat i dette kapitel med forbehold af begrundede undtagelser, der er fastsat i den relevante finansieringsaftale.

Artikel 34

Programmering

1.   Grænseoverskridende samarbejdsprogrammer udarbejdes i henhold til partnerskabsprincippet som fastsat i artikel 5, stk. 1 og 2, i forordning (EU) nr. 1303/2013 og i henhold til artikel 8, stk. 2-4, og stk. 7, 9 og 10, i forordning (EU) nr. 1299/2013.

2.   Grænseoverskridende samarbejdsprogrammer skal bestå af prioriterede felter. Med forbehold af artikel 32 svarer et prioriteret felt til en tematisk prioritering som omhandlet i artikel 29. Der kan inden for et prioriteret felt om nødvendigt og for at øge dets virkning og effektivitet gennem en sammenhængende integreret tilgang tilføjes elementer af andre tematiske prioriteringer.

3.   Grænseoverskridende samarbejdsprogrammer kan omfatte samfundsstyrede lokale udviklingsaktiviteter, som omhandlet i artikel 32-35, i forordning (EU) nr. 1303/2013, fælles handlingsplaner, jf. betydningen i artikel 104-109 i denne forordning, og integrerede territoriale investeringer, jf. betydningen i artikel 36 i denne forordning, under hensyntagen til de underliggende principper for disse instrumenter og artikel 9-11 i forordning (EU) nr. 1299/2013. Kommissionen og deltagerlandene fastsætter i fællesskab de specifikke regler og betingelser for hvert grænseoverskridende samarbejdsprogram.

4.   Den medlemsstat, hvori programmets forvaltningsmyndighed er beliggende, indgiver elektronisk de grænseoverskridende samarbejdsprogrammer til Kommissionen.

5.   Den Europæiske Investeringsbank (EIB) kan efter anmodning fra deltagerlandene, deltage i forberedelsen af operationer samt i aktiviteter vedrørende forberedelsen af operationer, især i forbindelse med større projekter.

Kommissionen kan høre EIB inden vedtagelsen af grænseoverskridende samarbejdsprogrammer.

Artikel 35

Teknisk bistand

Den del af IPA II-bistanden, der skal afsættes til teknisk bistand, må højst udgøre 10 % af det samlede beløb, der bevilges til det grænseoverskridende samarbejdsprogram, men dog ikke under 1 500 000 EUR.

Artikel 36

Gennemførelse og udpegelse af programansvarlige myndigheder

1.   Grænseoverskridende samarbejdsprogrammer under dette kapitel gennemføres ved delt forvaltning. Medlemsstaterne og Kommissionen er således ansvarlige for forvaltningen af og kontrollen med programmer i overensstemmelse med deres respektive ansvar som fastsat i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og i delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012 samt i nærværende forordning.

Artikel 73 og 74 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende medlemsstaternes ansvar ved delt forvaltning finder anvendelse på den medlemsstat, hvori forvaltningsmyndigheden er beliggende.

Artikel 75 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende Kommissionens beføjelser og ansvar ved delt forvaltning finder anvendelse.

2.   Deltagerlandene i et grænseoverskridende samarbejdsprogram udpeger med henblik på artikel 123, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1303/2013 én fælles forvaltningsmyndighed, med henblik på artikel 123, stk. 2, i denne forordning, én fælles attesteringsmyndighed og med henblik på artikel 123, stk. 4, i denne forordning én fælles revisionsmyndighed.

3.   Forvaltningsmyndigheden og revisionsmyndigheden skal være beliggende i samme medlemsstat. Deltagerlandene i et grænseoverskridende samarbejdsprogram kan udpege én fælles forvaltningsmyndighed, som også skal varetage attesteringsmyndighedens opgaver.

Proceduren for udpegelse af forvaltningsmyndigheden og i givet fald attesteringsmyndigheden, jf. artikel 124 i forordning (EU) nr. 1303/2013, gennemføres af den medlemsstat, hvori myndigheden er beliggende.

Udpegelser i henhold til denne artikel berører ikke fordelingen af forpligtelser i forbindelse med anvendelsen af finansielle korrektioner blandt deltagerlandene som fastsat i det grænseoverskridende samarbejdsprogram.

Artikel 37

De programansvarlige myndigheders opgaver

1.   Artikel 125 i forordning (EU) nr. 1303/2013 og artikel 23, stk. 1, 2, 4 og 5, i forordning (EU) nr. 1299/2013 vedrørende forvaltningsmyndighedens funktioner finder anvendelse.

2.   Artikel 126 i forordning (EU) nr. 1303/2013 og artikel 24 i forordning (EU) nr. 1299/2013 vedrørende attesteringsmyndighedens funktioner finder anvendelse.

Attesteringsmyndigheden modtager betalinger fra Kommissionen og foretager som hovedregel udbetalinger til den ledende støttemodtager i overensstemmelse med artikel 132 i forordning (EU) nr. 1303/2013.

3.   Artikel 127 i forordning (EU) nr. 1303/2013 og artikel 25 i forordning (EU) nr. 1299/2013 vedrørende revisionsmyndighedens funktioner finder anvendelse.

Artikel 38

Fælles overvågningsudvalg

1.   Senest tre måneder efter den dato, hvor medlemsstaten blev underrettet om afgørelsen om godkendelse af det grænseoverskridende samarbejdsprogram, opretter deltagerlandene et fælles overvågningsudvalg.

2.   Det fælles overvågningsudvalg sammensættes af repræsentanter for Kommissionen, den nationale IPA-koordinator og andre relevante nationale myndigheder og organer i IPA II-modtageren, de deltagende medlemsstater og i givet fald internationale finansielle institutioner og andre interessenter, herunder civilsamfundsorganisationer og private organisationer.

3.   Formanden for det fælles overvågningsudvalg skal være en repræsentant for et af deltagerlandene eller for forvaltningsmyndigheden.

4.   Kommissionen deltager i det fælles overvågningsudvalgs arbejde i en rådgivningsfunktion.

5.   Hvis EIB bidrager til et program, kan den deltage i det fælles overvågningsudvalgs arbejde i en rådgivningsfunktion.

6.   Det fælles overvågningsudvalg vurderer den overordnede effektivitet, kvalitet og sammenhæng i gennemførelsen af alle aktioner med henblik på opfyldelsen af de mål, der er fastsat i det grænseoverskridende program, finansieringsaftalerne og de relevante strategipapirer. Det kan fremsætte henstillinger om at træffe korrigerende foranstaltninger, når det er nødvendigt.

Artikel 49 og 110 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende dets funktioner anvendes.

Det fælles overvågningsudvalg og forvaltningsmyndigheden forestår overvågning ved hjælp af indikatorer, som er fastsat i det relevante grænseoverskridende samarbejdsprogram, jf. artikel 16 i forordning (EU) nr. 1299/2013.

7.   Det fælles overvågningsudvalg vedtager selv sin forretningsorden.

8.   Det fælles overvågningsudvalg skal træde sammen mindst en gang om året. Der kan desuden indkaldes til yderligere møder på initiativ af et af deltagerlandene eller Kommissionen, især på tematisk grundlag.

Artikel 39

Udvælgelse af operationer

1.   Operationer under grænseoverskridende samarbejdsprogrammer udvælges af det fælles overvågningsudvalg.

Det fælles overvågningsudvalg kan med henblik på udvælgelsen af operationer nedsætte et styringsudvalg, der arbejder under dets ansvar.

2.   De udvalgte operationer skal involvere støttemodtagere fra mindst to deltagerlande, hvoraf mindst et skal være en medlemsstat. En operation kan gennemføres i et enkelt deltagerland, såfremt det kan dokumenteres, at der opnås grænseoverskridende virkninger og fordele.

3.   Støttemodtagerne skal samarbejde om udviklingen og gennemførelsen af operationerne. De skal desuden samarbejde om enten personaleanliggender eller om finansieringen af operationer.

Artikel 40

Støttemodtagere

1.   Hvis mindst to støttemodtagere deltager i en operation under et grænseoverskridende samarbejdsprogram, skal én af disse udpeges til ledende støttemodtager af samtlige støttemodtagere.

2.   Den ledende støttemodtager har til opgave:

a)

at fastlægge samarbejdet med andre støttemodtagere i form af en aftale, der blandt andet omfatter bestemmelser om forsvarlig finansiel forvaltning af de midler, der er afsat til operationen, herunder bestemmelser om opkrævning af uretmæssigt udbetalte beløb

b)

at sørge for, at hele operationen gennemføres

c)

at sørge for, at de udgifter, som alle støttemodtagere opgiver, er blevet afholdt i forbindelse med gennemførelsen af operationen og svarer til de aktiviteter, som blev aftalt mellem alle støttemodtagerne, og er afholdt i overensstemmelse med det dokument, som forvaltningsmyndigheden har forelagt, jf. stk. 6

d)

at sørge for, at de udgifter, der er opgivet af andre støttemodtagere, er blevet kontrolleret af en tilsynsførende, medmindre denne kontrol foretages af forvaltningsmyndigheden i henhold til artikel 23, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1299/2013.

3.   Medmindre andet er angivet i de ordninger, der er omhandlet i stk. 2, litra a), sikrer den ledende støttemodtager, at de øvrige støttemodtagere hurtigst muligt modtager det fulde, samlede offentlige støttebeløb. Der foretages ikke fradrag eller tilbageholdelse af noget beløb, og der pålægges ikke nogen specifik afgift eller andre afgifter med tilsvarende virkning, der kan nedsætte beløbene til de øvrige modtagere.

4.   Ledende støttemodtagere eller enemodtagere skal være etableret i et deltagerland.

5.   Uanset artikel 39, stk. 2, i nærværende forordning kan en europæisk gruppe for territorialt samarbejde, der er oprettet i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1082/2006 (10), eller et andet retligt organ, der er oprettet ifølge lovgivningen i et af deltagerlandene, som enemodtager søge støtte til en operation, forudsat at den er iværksat af offentlige myndigheder og organer fra mindst to deltagerlande.

6.   For hver operation forelægger forvaltningsmyndigheden den ledende støttemodtager eller enemodtageren et dokument med angivelse af betingelserne for at modtage støtte til operationen, bl.a. de specifikke krav vedrørende de produkter eller tjenesteydelser, der skal leveres i forbindelse med operationen, finansieringsplanen og gennemførelsesfristen.

Artikel 41

Evaluering

1.   Evalueringer skal foretages af interne eller eksterne eksperter, der funktionelt er uafhængige af de myndigheder, der har ansvaret for programgennemførelsen. Alle evalueringer skal offentliggøres.

2.   Deltagerlandene foretager i fællesskab en forudgående evaluering i overensstemmelse med artikel 55 i forordning (EU) nr. 1303/2013.

3.   Artikel 56 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende evaluering i løbet af programmeringsperioden finder anvendelse.

4.   Artikel 57 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende efterfølgende evaluering finder anvendelse.

Artikel 42

Rapportering, oplysning og kommunikation

1.   Artikel 14 i forordning (EU) nr. 1299/2013 vedrørende gennemførelsesrapporter finder anvendelse.

2.   Det årlige statusmøde afholdes i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 1299/2013.

3.   For hvert grænseoverskridende program og for hvert prioriteret felt indberetter forvaltningsmyndigheden elektronisk senest den 31. januar, 31. juli og 31. oktober følgende til Kommissionen med henblik på overvågning:

a)

de samlede støtteberettigede offentlige udgifter til operationer og antallet af operationer, der er udvalgt til støtte

b)

de samlede støtteberettigede udgifter, som modtagerne har anmeldt til forvaltningsmyndigheden.

I de indberetninger, der foretages senest den 31. januar, skal de oplysninger, der er omhandlet i litra a) og b), desuden være opdelt efter interventionskategori. Indberetningerne skal anses for at opfylde kravene til fremsendelse af finansielle oplysninger som omhandlet i artikel 50, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1303/2013.

De indberetninger, der skal foretages senest den 31. januar og den 31. juli, skal ledsages af et overslag over det beløb, som forvaltningsmyndigheden forventer at indgive betalingsanmodninger for i indeværende regnskabsår og i det efterfølgende regnskabsår.

Skæringsdatoen for de data, der indgives i henhold til dette stykke, er udgangen af den måned, der går forud for måneden for indberetningen.

4.   Forvaltningsmyndigheden koordinerer de opgaver, der er knyttet til kravene om oplysning, offentlighed og gennemsigtighed i artikel 24, stk. 1 og 3, i nærværende forordning.

Uanset artikel 25 i nærværende forordning bærer forvaltningsmyndigheden ansvaret for de oplysnings- og kommunikationsaktiviteter, der er fastsat i artikel 115 og 116 i forordning (EU) nr. 1303/2013.

Artikel 43

Støtteberettigelse og støttens varighed

1.   Uanset artikel 15, stk. 1, i nærværende forordning er udgifter berettiget til støtte i form af IPA II-bistand til grænseoverskridende samarbejde,

a)

hvis de er afholdt af en støttemodtager fra en medlemsstat og betalt i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2022, eller

b)

hvis de er afholdt af en støttemodtager fra en IPA II-støttemodtager og betalt efter indgivelsen af det grænseoverskridende samarbejdsprogram.

2.   Ud over bestemmelserne i artikel 15, stk. 2, i nærværende forordning skal IPA II-bistand til grænseoverskridende samarbejde ikke støtte:

a)

renter af gæld

b)

moms, medmindre momsen i henhold til national momslovgivning ikke kan tilbagebetales

c)

afvikling og opførelse af atomkraftværker

d)

investeringer i nedbringelse af drivhusgasemissioner fra aktiviteter, der er omfattet af bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (11)

e)

fremstilling, forarbejdning og markedsføring af tobak og tobaksprodukter

f)

kriseramte virksomheder, jf. definitionen i Unionens statsstøtteregler

g)

investeringer i lufthavnsinfrastruktur, medmindre de vedrører miljøbeskyttelse, eller medmindre der samtidig foretages de investeringer, der er nødvendige for at afbøde eller mindske den tilknyttede negative miljøpåvirkning.

Uanset artikel 15, stk. 2, i nærværende forordning er udgifter til køb af ubebyggede grunde og bebyggede grunde støtteberettigede med et beløb på op til 10 % af de samlede støtteberettigede udgifter til den pågældende operation ifølge IPA II-bistand til grænseoverskridende samarbejde. Hvad angår forladte grunde og tidligere industrigrunde med bygninger, hæves denne grænse til 15 %. Undtagelsesvist kan denne grænse i behørigt begrundede tilfælde hæves til niveauer over førnævnte procentsatser, hvis der er tale om miljøbevarende operationer.

3.   Operationer, der fysisk er blevet afsluttet eller fuldt ud gennemført, inden støttemodtageren har indgivet ansøgningen til forvaltningsmyndigheden om støtte under det grænseoverskridende samarbejdsprogram, udvælges ikke til at modtage IPA II-bistand, uanset om støttemodtageren har foretaget alle relevante betalinger.

4.   Artikel 61, artikel 65, stk. 4, stk. 6-9 og stk. 11, artikel 66-68, artikel 69, stk. 1 og 2, og artikel 71 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende tilskud finder anvendelse.

5.   Ud over artikel 6, stk. 2, i nærværende forordning skal finansieringsaftalerne vedrørende grænseoverskridende samarbejdsprogrammer under dette kapitel fastsætte prioriteringsrækkefølgen for støtteberettigelseskravene for det pågældende grænseoverskridende samarbejdsprogram i overensstemmelse med principperne i artikel 18 i forordning (EU) nr. 1299/2013.

6.   Artikel 19 i forordning (EU) nr. 1299/2013 vedrørende personaleomkostninger finder anvendelse.

Artikel 44

Områdebetinget støtteberettigelse

1.   Med forbehold af undtagelserne i stk. 2 og 3 skal operationer finde sted i det programområde, der omfatter den del af deltagerlandenes territorium, som er defineret i det relevante grænseoverskridende samarbejdsprogram (»programområdet«).

2.   Forvaltningsmyndigheden kan acceptere, at hele eller dele af en operation gennemføres uden for programområdet, forudsat at følgende betingelser er opfyldt:

a)

operationen er til gavn for programområdet

b)

det samlede beløb, der under det grænseoverskridende samarbejdsprogram bevilges til operationer, der finder sted uden for programområdet, overstiger ikke 20 % af EU-støtten på programniveau

c)

forvaltnings- og revisionsmyndighedernes forpligtelser med hensyn til forvaltning, kontrol og revision i forbindelse med operationen varetages af myndighederne med ansvar for det grænseoverskridende samarbejdsprogram, eller disse indgår aftaler med myndighederne i den medlemsstat eller det tredjeland, hvor operationen gennemføres.

3.   For så vidt angår teknisk bistand, pr-aktiviteter og kapacitetsopbygning kan udgifterne afholdes uden for programområdet, forudsat at betingelserne i stk. 2, litra a) og c), er opfyldt.

Artikel 45

Offentlige indkøb

1.   Ved støttemodtageres tildeling af tjenesteydelses-, indkøbs- og bygge- og anlægskontrakter skal procedurerne for offentlige indkøb følge bestemmelserne i anden del, afsnit IV, kapitel 3, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og i anden del, afsnit II, kapitel 3, i delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012, som finder anvendelse på hele programområdet, både på medlemsstatens og IPA II-modtagerens område.

2.   Ved forvaltningsmyndighedens tildeling af tjenesteydelses-, indkøbs- og bygge- og anlægskontrakter under den specifikke budgetbevilling til teknisk bistand kan forvaltningsmyndigheden enten anvende de procedurer for offentlige indkøb, der er omhandlet i stk. 1, eller procedurerne i national ret.

Artikel 46

Finansiel forvaltning, frigørelse, gennemgang og godkendelse af regnskaber, afslutning og finansielle korrektioner

1.   Artikel 76 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende budgetforpligtelser finder anvendelse.

2.   Artikel 77-80, artikel 82-83, artikel 129-132, artikel 134-135 og artikel 142 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende betalinger finder anvendelse. Desuden finder artikel 27, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1299/2013 vedrørende betalinger, der indbetales på én konto, anvendelse. Artikel 28 i forordning (EU) nr. 1299/2013 vedrørende anvendelse af euroen finder anvendelse.

3.   Med hensyn til forfinansiering udbetaler Kommissionen ét forfinansieringsbeløb, når den har truffet afgørelse om at vedtage det grænseoverskridende samarbejdsprogram.

Forfinansieringsbeløbet udgør 50 % af de første tre budgetforpligtelser i programmets favør.

Forfinansieringsbeløbet kan om nødvendigt udbetales i to rater afhængigt af budgetbehov.

Det samlede beløb, der er udbetalt som forfinansiering, skal tilbagebetales til Kommissionen, hvis der ikke er fremsendt nogen udgiftsanmeldelse som led i det grænseoverskridende samarbejdsprogram senest 24 måneder efter udbetalingen af første rate af forfinansieringen.

4.   Artikel 86-88 og artikel 136 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende frigivelse finder anvendelse.

5.   Artikel 84 og artikel 137-141 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende gennemgang og godkendelse af regnskaber finder anvendelse.

6.   Artikel 85, artikel 122, stk. 2, og artikel 143-147 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende finansielle korrektioner finder anvendelse. Artikel 27, stk. 2 og 3, i forordning (EU) nr. 1299/2013 finder ligeledes anvendelse.

Artikel 47

Forvaltnings- og kontrolsystemer samt revision

1.   Artikel 72 og artikel 122, stk. 1 og 3, i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende generelle principper for forvaltnings- og kontrolsystemer finder anvendelse.

2.   Artikel 128 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende samarbejde med revisionsmyndigheder finder anvendelse.

3.   Artikel 148 i forordning (EU) nr. 1303/2013 vedrørende proportionel kontrol af operationelle programmer finder anvendelse.

Artikel 48

Afbrydelse af grænseoverskridende samarbejdsprogrammer

1.   Hvis ingen af de deltagende IPA II-modtagere har undertegnet finansieringsaftalen ved udgangen af det år, der følger efter det år, hvor programmet blev godkendt, afbryder Kommissionen det grænseoverskridende samarbejdsprogram.

Årlige rater fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, som allerede er bevilget, forbliver tilgængelige i den oprindeligt fastsatte gyldighedsperiode, men kan udelukkende anvendes til aktiviteter, der finder sted i den berørte medlemsstat, og kun forudsat at de relevante kontrakter er indgået før Kommissionens afgørelse om at afbryde programmet. Senest tre måneder efter afslutningen af kontrakterne indgiver forvaltningsmyndigheden den endelige rapport til Kommissionen, som følger proceduren i stk. 2 og 3.

2.   Hvis det grænseoverskridende samarbejdsprogram ikke kan gennemføres på grund af problemer, der opstår i forholdet mellem deltagerlandene, og i andre behørigt begrundede tilfælde, kan Kommissionen beslutte at afbryde programmet inden udløbet af gennemførelsesperioden efter anmodning fra det fælles overvågningsudvalg eller på eget initiativ efter høring af det fælles overvågningsudvalg.

Hvis programmet afbrydes, skal forvaltningsmyndigheden indgive den endelige rapport senest seks måneder efter Kommissionens afgørelse. Efter at have afregnet tidligere forfinansieringsbetalinger betaler Kommissionen saldoen eller udsteder i givet fald et betalingskrav. Kommissionen frigør ligeledes saldobeløbet for forpligtelserne.

Alternativt kan Kommissionen beslutte at nedsætte programbevillingen til programmets formål i overensstemmelse med artikel 31, stk. 5.

3.   Støtte fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, der endnu ikke er indgået forpligtelser for, svarende til årlige rater, der endnu ikke er indgået forpligtelser for, eller årlige rater, der er indgået forpligtelser for, men som helt eller delvist er blevet frigjort inden for det samme budgetår, og som ikke er blevet omfordelt til et andet program inden for den samme kategori af eksterne samarbejdsprogrammer, bevilges i de tilfælde, der er omhandlet i stk. 1 og 2, til interne grænseoverskridende samarbejdsprogrammer i overensstemmelse med artikel 4 i forordning (EU) nr. 1299/2013.

IPA II-bistand svarende til årlige rater, der endnu ikke er indgået forpligtelser for, eller årlige rater, der er indgået forpligtelser for, men som helt eller delvist er blevet frigjort inden for det samme budgetår, anvendes til at finansiere andre programmer eller projekter, der er berettiget til at modtage IPA II-bistand.

KAPITEL III

Grænseoverskridende samarbejde mellem IPA II-modtagere eller mellem IPA II-modtagere og lande, der er omfattet af det europæiske naboskabsinstrument

Artikel 49

Programmering

1.   Grænseoverskridende samarbejdsprogrammer udarbejdes efter Kommissionens programmodel og i fællesskab af deltagerlandene og indgives elektronisk til Kommissionen.

2.   Et grænseoverskridende samarbejdsprogram skal bestå af tematiske prioriteringer i overensstemmelse med artikel 29.

Artikel 50

Teknisk bistand

Den del af IPA II-bistanden, der skal afsættes til teknisk bistand, må højst udgøre 10 % af det samlede beløb, der bevilges til det grænseoverskridende samarbejdsprogram.

Artikel 51

Gennemførelse

1.   Grænseoverskridende samarbejdsprogrammer som omhandlet i artikel 27, litra b) og c), gennemføres ved direkte eller indirekte forvaltning.

2.   Grænseoverskridende samarbejdsprogrammer forvaltes af én ordregivende myndighed, som udpeges i Kommissionens gennemførelsesafgørelse om godkendelse af det relevante grænseoverskridende samarbejdsprogram.

Artikel 52

Strukturer og myndigheder

1.   Følgende strukturer skal inddrages i forvaltningen af grænseoverskridende samarbejdsprogrammer i IPA II-modtagere:

a)

den nationale IPA-koordinator for deltagerlandene i det grænseoverskridende samarbejdsprogram, jf. artikel 4, og eventuelt de territoriale samarbejdskoordinatorer

b)

den nationale anvisningsberettigede og forvaltningsstrukturen, jf. artikel 7, i den deltagende IPA II-støttemodtager, hvori den ordregivende myndighed er beliggende, hvis det grænseoverskridende program gennemføres ved indirekte forvaltning

c)

de operationelle strukturer i alle deltagerlande, som skal samarbejde tæt om programmeringen og gennemførelsen af det pågældende grænseoverskridende program. Ved indirekte forvaltning skal den operationelle struktur omfatte en ordregivende myndighed

d)

revisionsmyndigheden, jf. artikel 7, stk. 3, hvis det grænseoverskridende program gennemføres ved indirekte forvaltning. Hvis den ikke har beføjelse til at udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 12, skal den bistås af en gruppe revisorer, som omfatter en repræsentant for hvert land, der deltager i det grænseoverskridende samarbejdsprogram.

2.   IPA II-modtagere og lande, der er omfattet af det europæiske naboskabsinstrument, som deltager i et grænseoverskridende samarbejdsprogram, skal oprette et fælles overvågningsudvalg, som også skal udfylde rollen som sektorovervågningsudvalg, jf. artikel 19.

3.   Der oprettes et fælles teknisk sekretariat, som skal bistå Kommissionen, de operationelle strukturer og det fælles overvågningsudvalg.

4.   Disse strukturers opgaver og ansvar fastsættes i den rammeaftale, der er omhandlet i artikel 5.

5.   Ved indirekte forvaltning skal deltagerlandene indgå en bilateral aftale, som fastsætter deres respektive ansvar for at gennemføre det relevante grænseoverskridende samarbejdsprogram. Minimumskravene til en sådan bilateral aftale fastsættes i den rammeaftale, der er omhandlet i artikel 5.

Artikel 53

Udvælgelse af operationer

1.   Operationer, der udvælges under et grænseoverskridende samarbejdsprogram, skal have klare grænseoverskridende virkninger og fordele.

2.   Operationer under grænseoverskridende samarbejdsprogrammer udvælges af den ordregivende myndighed via indkaldelser af forslag, der dækker hele det støtteberettigede område.

3.   Deltagerlandene kan også udpege fælles operationer uden brug af indkaldelse af forslag. I så tilfælde skal operationerne være nævnt specifikt i det grænseoverskridende samarbejdsprogram, der er omhandlet i artikel 49.

4.   Operationer, der udvælges med henblik på grænseoverskridende samarbejde, skal involvere støttemodtagere fra mindst to deltagerlande. Støttemodtagerne skal samarbejde om udviklingen og gennemførelsen af operationerne. De skal desuden samarbejde om enten personaleanliggender eller om finansieringen af operationer eller om begge dele.

5.   En operation kan gennemføres i et enkelt deltagerland, såfremt det kan dokumenteres, at der opnås grænseoverskridende virkninger og fordele.

Artikel 54

Støttemodtagere

1.   Ved grænseoverskridende samarbejdsprogrammer omhandlet i artikel 27, litra b), skal støttemodtagerne være beliggende i en IPA II-modtager. Ved grænseoverskridende samarbejdsprogrammer omhandlet i artikel 27, litra c), skal støttemodtagerne være beliggende i en IPA II-modtager eller i et land, der er omfattet af det europæiske naboskabsinstrument.

2.   En af de støttemodtagere, der deltager i en given operation, skal af alle støttemodtagerne udpeges som ledende støttemodtager.

3.   Den ledende støttemodtager påtager sig ansvaret for at sikre den finansielle gennemførelse af hele operationen og overvåge, at operationen gennemføres i overensstemmelse med betingelserne i kontrakten, og fastlægger de ordninger med de øvrige støttemodtagere, som skal sikre en forsvarlig finansiel forvaltning af de midler, der bevilges til operationen, herunder ordningerne for inddrivelse af uretmæssigt ubetalte beløb.

AFSNIT VII

LANDBRUG OG UDVIKLING AF LANDDISTRIKTER

Artikel 55

Særlige bestemmelser vedrørende programmer til udvikling af landdistrikter

1.   Som led i politikområdet »landbrug og udvikling af landdistrikter« skal der udarbejdes udviklingsprogrammer på nationalt plan, som forberedes af de relevante myndigheder, der er udpeget af IPA II-modtageren, og indgives til Kommissionen efter høring af relevante interesserede parter.

2.   Programmer for udvikling af landdistrikterne gennemføres af IPA II-modtagere på grundlag af indirekte forvaltning, jf. artikel 58, stk. 1, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012, og finansierer udvalgte typer aktioner som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 (12).

3.   Den operationelle struktur, der skal oprettes ifølge artikel 10, skal for så vidt angår programmer for udvikling af landdistrikter bestå af følgende separate myndigheder, der arbejder tæt sammen:

a)

Forvaltningsmyndigheden, et offentligt organ, der arbejder på nationalt plan, som skal være ansvarlig for programmernes udarbejdelse og gennemførelse, herunder udvælgelse af foranstaltninger, offentlighed, koordinering, evaluering, overvågning og rapportering i forbindelse med det pågældende program, og som ledes af en højtstående embedsmand med særligt ansvar herfor, samt

b)

IPA-agenturet for udvikling af landdistrikter, som skal varetage opgaver svarerende til de opgaver, der varetages af et betalingsorgan i de medlemsstater, som har ansvaret for offentlighed, udvælgelse af projekter, godkendelse, kontrol og regnskabsaflæggelse for så vidt angår forpligtelser og betalinger og gennemførelse af betalinger.

4.   Uanset artikel 15, stk. 1, kan udgifterne til teknisk bistand til støtte for forberedelsen af programmer for udvikling af landdistrikter og oprettelsen af forvaltnings- og kontrolsystemer være støtteberettigede før datoen for vedtagelsen af Kommissionens afgørelse om godkendelse af program for udviklings af landdistrikter, dog ikke før den 1. januar 2014.

5.   Ved fastlæggelsen af andelen af offentlige udgifter som en procentdel af de samlede støtteberettigede udgifter tages der ikke hensyn til national støtte, der har til formål at lette adgangen til lån, som ydes uden bidrag fra Unionen efter forordning (EU) nr. 231/2014.

6.   Investeringsprojekter under programmer for udvikling af landdistrikter forbliver berettigede til EU-finansiering, forudsat at de ikke ændres væsentligt inden for fem år fra den operationelle strukturs sidste betaling.

AFSNIT VIII

AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 56

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 1. januar 2014.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 2. maj 2014.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 77 af 15.3.2014, s. 11.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 236/2014 af 11. marts 2014 om fælles regler og procedurer for gennemførelse af instrumenterne for Unionens optræden udadtil (EUT L 77 af 15.3.2014, s. 95).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(4)  Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1268/2012 af 29. oktober 2012 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget (EUT L 362 af 31.12.2012, s. 1).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 af 18. december 2000 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i fællesskabsinstitutionerne og -organerne og om fri udveksling af sådanne data (EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 232/2014 af 11. marts 2014 om oprettelse af et europæisk naboskabsinstrument (EUT L 77 af 15.3.2014, s. 27).

(7)  Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006 af 17. juli 2006 om oprettelse af et instrument til førtiltrædelsesbistand (Ipa) (EUT L 210 af 31.7.2006, s. 82).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond, som er omfattet af den fælles strategiske ramme, om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond og Samhørighedsfonden og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1299/2013 af 17. december 2013 om særlige bestemmelser for støtte fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling til målet om europæisk territorialt samarbejde (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 259).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1082/2006 af 5. juli 2006 om oprettelse af en europæisk gruppe for territorialt samarbejde (EGTS) (EUT L 210 af 31.7.2006, s. 19).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 af 17. december 2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 487).