19.2.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 46/1


RÅDETS AFGØRELSE

af 12. februar 2013

om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Nagoya-Kuala Lumpur-tillægsprotokollen om ansvar og erstatning til Cartagenaprotokollen om biosikkerhed

(EØS-relevant tekst)

(2013/86/EU)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192 sammenholdt med artikel 218, stk. 6, litra a),

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

under henvisning til godkendelse fra Europa-Parlamentet (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I artikel 27 i Cartagenaprotokollen om biosikkerhed til konventionen om den biologiske mangfoldighed (2) (»protokollen«) fastlægges det, at partskonferencen for protokollen, der tjener som møde for parterne i protokollen (COP/MOP), på det første møde vedtager en proces med henblik på at udarbejde internationale regler og procedurer med hensyn til ansvar og erstatning for skade, der hidrører fra grænseoverskridende overførsler af levende modificerede organismer.

(2)

I juni 2007 vedtog Rådet en afgørelse om bemyndigelse af Kommissionen til at deltage i forhandlingerne på Unionens vegne om ansvar og erstatning på dette område vedrørende spørgsmål, der henhører under Unionens kompetence, i overensstemmelse med visse forhandlingsdirektiver. Denne bemyndigelse blev forlænget i oktober 2008, således at den også omfattede slutfaserne i forhandlingerne.

(3)

Under den femte partskonference, der tjente som møde for parterne i protokollen i Nagoya, Japan, støttede Unionen det endelige kompromis, der blev opnået vedrørende Nagoya-Kuala Lumpur-tillægsprotokollen om ansvar og erstatning (»tillægsprotokollen«), ud fra den betragtning at det lå inden for rammerne af de aftalte Unions-standpunkter og forhandlingsdirektiverne til Kommissionen.

(4)

Den 15. oktober 2010 blev tillægsprotokollen vedtaget på det afsluttende plenarmøde under COP/MOP5.

(5)

Den 20. december 2010 udtrykte Rådet tilfredshed med vedtagelsen af tillægsprotokollen.

(6)

I overensstemmelse med en rådsafgørelse af 6. maj 2011 (3) blev tillægsprotokollen den 11. maj 2011 undertegnet af Unionen med forbehold af dens indgåelse på et senere tidspunkt.

(7)

I henhold til artikel 34 i konventionen om den biologiske mangfoldighed (4) er enhver protokol til konventionen åben for ratifikation, accept eller godkendelse af stater og regionale organisationer for økonomisk integration.

(8)

Unionen og dens medlemsstater bør snarest muligt deponere deres ratifikations-, accept- eller godkendelsesinstrumenter til tillægsprotokollen.

(9)

Tillægsprotokollen bidrager til opfyldelsen af Unionens miljøpolitiske mål.

(10)

Tillægsprotokollen bør derfor godkendes på Unionens vegne —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Nagoya-Kuala Lumpur-tillægsprotokollen om ansvar og erstatning til Cartagenaprotokollen om biosikkerhed godkendes herved på Unionens vegne.

Teksten til tillægsprotokollen er knyttet til denne afgørelse.

Artikel 2

Formanden for Rådet udpeger den person, der på Unionens vegne er beføjet til i spørgsmål, der henhører under Unionens kompetence, at deponere det godkendelsesinstrument, der er omhandlet i protokollens artikel 18, med henblik på at udtrykke Unionens samtykke til at blive bundet af tillægsprotokollen (5). Samtidig deponerer den udpegede person den erklæring, der findes i bilaget til denne afgørelse, i overensstemmelse med artikel 34, stk. 3, i konventionen om den biologiske mangfoldighed.

Artikel 3

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Udfærdiget i Bruxelles, den 12. februar 2013.

På Rådets vegne

M. NOONAN

Formand


(1)  Endnu ikke offentliggjort i EUT.

(2)  EFT L 201 af 31.7.2002, s. 50.

(3)  Endnu ikke offentliggjort i EUT.

(4)  EFT L 309 af 13.12.1993, s. 3.

(5)  Datoen for tillægsprotokollens ikrafttræden offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende på foranledning af Generalsekretariatet for Rådet.


BILAG

ERKLÆRING FRA DEN EUROPÆISKE UNION I HENHOLD TIL ARTIKEL 34, STK. 3, I KONVENTIONEN OM DEN BIOLOGISKE MANGFOLDIGHED

»Den Europæiske Union erklærer, at den i henhold til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 191, har kompetence til at indgå internationale aftaler og opfylde de forpligtelser, som de medfører, når de bidrager til bestræbelserne på at nå følgende mål:

bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøkvaliteten

beskyttelse af menneskers sundhed

forsigtig og rationel udnyttelse af naturressourcer

fremme på internationalt plan af foranstaltninger til løsning af de regionale og globale miljøproblemer, herunder klimaændringer.

Desuden træffer Den Europæiske Union foranstaltninger på EU-plan på området civilretligt samarbejde for at sikre, at det indre marked fungerer korrekt.

Den Europæiske Union erklærer, at den allerede har vedtaget retsakter, der forpligter dens medlemsstater på de områder, der er omfattet af denne protokol. Udøvelsen af Unionens beføjelser er i sagens natur underkastet kontinuerlig udvikling. Med henblik på at leve op til sine forpligtelser i henhold til artikel 20, stk. 3, litra a), i Cartagenaprotokollen om biosikkerhed vil Unionen løbende ajourføre den liste over retsakter, som allerede er fremsendt til Clearingcentret for Biosikkerhed.

Den Europæiske Union er ansvarlig for opfyldelsen af de forpligtelser i medfør af denne protokol, der henhører under gældende EU-ret.«


OVERSÆTTELSE

NAGOYA-KUALA LUMPUR-TILLÆGSPROTOKOLLEN OM ANSVAR OG ERSTATNING TIL CARTAGENAPROTOKOLLEN OM BIOSIKKERHED

PARTERNE I DENNE TILLÆGSPROTOKOL,

SOM ER parter i Cartagena-protokollen om biosikkerhed til konventionen om den biologiske mangfoldighed, i det følgende benævnt »protokollen«,

UNDER HENSYN TIL princip 13 i Rio-erklæringen om miljø og udvikling,

SOM PÅ NY BEKRÆFTER den forsigtige tilgang, der er indeholdt i princip 15 i Rio-erklæringen om miljø og udvikling,

SOM ERKENDER, at det er nødvendigt at træffe passende beredskabsforanstaltninger, hvor der er sket skader, eller hvor der er tilstrækkelig sandsynlighed for skader, i overensstemmelse med protokollen,

SOM ERINDRER OM artikel 27 i protokollen,

ER BLEVET ENIGE OM FØLGENDE:

Artikel 1

Formål

Formålet med denne tillægsprotokol er at bidrage til bevaring og bæredygtig udnyttelse af den biologiske mangfoldighed, idet der også tages hensyn til sundhedsrisikoen for mennesker, ved at udarbejde internationale bestemmelser og procedurer for ansvar og erstatning i forbindelse med levende modificerede organismer.

Artikel 2

Definitioner

1.   Definitionerne i artikel 2 i konventionen om den biologiske mangfoldighed, i det følgende benævnt »konventionen«, og protokollens artikel 3 finder anvendelse på denne tillægsprotokol.

2.   I denne tillægsprotokol forstås endvidere ved:

a)   »partskonference i dens egenskab af møde for parterne i protokollen«: konferencen af parter i konventionen, der tjener som møde for parterne i protokollen

b)   »skade«: en negativ virkning på bevaringen og den bæredygtige udnyttelse af den biologiske mangfoldighed, idet der også tages hensyn til sundhedsrisikoen for mennesker, som:

c)   »operatør«: enhver person, som har direkte eller indirekte kontrol med en levende modificeret organisme, der i relevant omfang og som fastsat i national lovgivning bl.a. kan omfatte indehaveren af en tilladelse, den person, som markedsførte den levende modificerede organisme, en udvikler, producent, anmelder, importør, eksportør, befordrer eller leverandør

d)   »beredskabsforanstaltninger«: rimelige tiltag, som bidrager til:

a.

genoprettelse af den biologiske mangfoldighed til den tilstand, der eksisterede før skaden opstod, eller til den nærmeste tilsvarende tilstand, og hvor de kompetente myndigheder bestemmer, at dette ikke er muligt

b.

genoprettelse ved bl.a. at erstatte tabet af biologisk mangfoldighed med andre bestanddele af den biologiske mangfoldighed til den samme eller en anden type anvendelse enten på det samme eller i givet fald på et andet sted.

3.   En »væsentlig« negativ virkning fastsættes på grundlag af faktorer som f.eks.:

a)

den langsigtede eller permanente ændring, hvorved forstås en ændring, som ikke bliver afhjulpet gennem naturlig retablering inden for et rimeligt tidsrum

b)

rækkevidden af de kvalitative eller kvantitative ændringer, som har en negativ virkning på bestanddelene af den biologiske mangfoldighed

c)

nedsættelse af den evne, som bestanddele af den biologiske mangfoldighed har til at tilvejebringe varer og tjenesteydelser

d)

omfanget af eventuelle negative virkninger på menneskers sundhed i forbindelse med protokollen.

Artikel 3

Anvendelsesområde

1.   Denne tillægsprotokol finder anvendelse på skader som følge af grænseoverskridende overførsel af levende modificerede organismer. De levende modificerede organismer, der henvises til er:

a)

bestemt til direkte anvendelse som fødevarer eller foder eller til forarbejdning

b)

bestemt til indesluttet anvendelse

c)

bestemt til forsætlig udsætning i miljøet.

2.   Med hensyn til forsætlige grænseoverskridende overførsler finder denne tillægsprotokol anvendelse på skader som følge af godkendt anvendelse af de levende modificerede organismer, der er nævnt i stk. 1 ovenfor.

3.   Denne tillægsprotokol finder også anvendelse på skader som følge af uforsætlige grænseoverskridende overførsler, som omhandlet i protokollens artikel 17, samt skader som følge af ulovlige grænseoverskridende overførsler, som omhandlet i protokollens artikel 25.

4.   Denne tillægsprotokol finder anvendelse på skader som følge af en grænseoverskridende overførsel af levende modificerede organismer, der blev indledt efter denne tillægsprotokols ikrafttræden, for den part, til hvis jurisdiktion den grænseoverskridende overførsel blev foretaget.

5.   Denne tillægsprotokol finder anvendelse på skader, som opstod på områder inden for parternes nationale jurisdiktions grænser.

6.   Parterne kan anvende kriterier, som er fastsat i deres nationale lovgivning, til at håndtere skader, som opstår inden for deres nationale jurisdiktions grænser.

7.   National lovgivning til gennemførelse af denne tillægsprotokol finder også anvendelse på skader som følge af grænseoverskridende overførsel af levende modificerede organismer fra lande, som ikke er part i protokollen.

Artikel 4

Årsagssammenhæng

Der skal etableres en årsagssammenhæng mellem skaden og den pågældende levende modificerede organisme i henhold til national lovgivning.

Artikel 5

Beredskabsforanstaltninger

1.   Parterne kræver, at den relevante operatør eller de relevante operatører i tilfælde af skade og med forbehold af den kompetente myndigheds krav:

a)

omgående underretter den kompetente myndighed

b)

vurderer skaden og

c)

træffer passende beredskabsforanstaltninger.

2.   Den kompetente myndighed skal:

a)

identificere den operatør, som har forvoldt skaden

b)

vurdere skaden og

c)

fastlægge, hvilke beredskabsforanstaltninger operatøren bør træffe.

3.   Hvis relevante oplysninger, herunder tilgængelig videnskabelig information eller information, som Clearingcentret for Biosikkerhed er i besiddelse af, tyder på, at der er tilstrækkelig sandsynlighed for, at der vil opstå en skade, hvis der ikke iværksættes passende beredskabsforanstaltninger, skal operatøren træffe passende beredskabsforanstaltninger for at undgå en sådan skade.

4.   Den kompetente myndighed kan iværksætte passende beredskabsforanstaltninger, herunder navnlig når operatøren har undladt at gøre det.

5.   Den kompetente myndighed har ret til at kræve, at operatøren afholder omkostningerne i forbindelse med vurderingen af skaden og gennemførelsen af eventuelle passende beredskabsforanstaltninger. Parterne kan i deres nationale lovgivning fastsætte andre situationer, hvor operatøren ikke kan pålægges at afholde omkostningerne.

6.   De beslutninger, som den kompetente myndighed træffer om, at operatøren skal iværksætte beredskabsforanstaltninger, bør være begrundede. Operatøren skal underrettes om sådanne beslutninger. Der skal i national lovgivning fastsættes retsmidler, herunder administrative eller retlige muligheder for at klage over sådanne beslutninger. Den kompetente myndighed skal i overensstemmelse med national lovgivning desuden informere operatøren om de tilgængelige retsmidler. Anvendelse af sådanne retsmidler forhindrer ikke den kompetente myndighed i at træffe beredskabsforanstaltninger, når det findes hensigtsmæssigt, medmindre andet er fastsat i den nationale lovgivning.

7.   Ved gennemførelsen af denne artikel og med henblik på at fastsætte de beredskabsforanstaltninger, som den kompetente myndighed skal kræve eller træffe, kan parterne i givet fald vurdere, om beredskabsforanstaltninger allerede er omfattet af deres nationale erstatningsansvarslovgivning.

8.   Beredskabsforanstaltninger gennemføres i henhold til national lovgivning.

Artikel 6

Undtagelser

1.   Parterne kan i deres nationale lovgivning fastsætte følgende undtagelser:

a)

force majeure og

b)

krigshandling eller civile uroligheder.

2.   Parterne kan i deres nationale lovgivning fastsætte enhver anden undtagelse eller afhjælpning, de anser for nødvendig.

Artikel 7

Frister

Parterne kan i deres nationale lovgivning fastsætte:

a)

relative og/eller absolutte frister, herunder for tiltag relateret til beredskabsforanstaltninger, og

b)

påbegyndelsen af den periode, for hvilken en frist gælder.

Artikel 8

Økonomiske grænser

Parterne kan i deres nationale lovgivning fastsætte økonomiske grænser for afholdelsen af omkostninger i forbindelse med beredskabsforanstaltninger.

Artikel 9

Klageret

Denne tillægsprotokol begrænser ikke en hvilken som helst klage- eller erstatningsret, som en operatør måtte have over for enhver anden person.

Artikel 10

Finansiel sikkerhedsstillelse

1.   Parterne bevarer retten til i deres nationale lovgivning at fastsætte bestemmelser om finansiel sikkerhedsstillelse.

2.   Parterne skal udøve den i stk. 1 ovenfor omtalte ret på en sådan måde, at den er i overensstemmelse med deres rettigheder og forpligtelser i henhold til folkeretten, idet der tages højde for de tre sidste punkter i præamblen til protokollen.

3.   Partskonferencen anmoder i sin egenskab af møde for parterne i protokollen på sit første møde efter tillægsprotokollens ikrafttræden sekretariatet om at foretage en omfattende undersøgelse, som bl.a. omfatter:

a)

betingelserne for finansielle sikkerhedsstillelsesmekanismer

b)

en vurdering af de miljømæssige, økonomiske og sociale virkninger af disse mekanismer, særlig på udviklingslandene, og

c)

fastlæggelse af de relevante enheder, som kan tilvejebringe finansiel sikkerhedsstillelse.

Artikel 11

Landenes ansvar for internationalt uretmæssige handlinger

Denne tillægsprotokol berører ikke landenes rettigheder og forpligtelser i henhold til bestemmelserne i den generelle folkeret om landenes ansvar for internationalt uretmæssige handlinger.

Artikel 12

Gennemførelse og sammenhæng med erstatningsansvar

1.   Parterne fastsætter i deres nationale lovgivning bestemmelser og procedurer for håndtering af skader. For at opfylde denne forpligtelse træffer parterne beredskabsforanstaltninger i overensstemmelse med denne tillægsprotokol og kan i nødvendigt omfang:

a)

anvende deres eksisterende nationale lovgivning, herunder, hvor det er relevant, generelle bestemmelser og procedurer for civilretligt erstatningsansvar

b)

anvende eller udarbejde bestemmelser og procedurer for civilt erstatningsansvar specielt til dette formål, eller

c)

anvende eller udarbejde en kombination af begge.

2.   Parterne skal med henblik på at tilvejebringe tilstrækkelige bestemmelser og procedurer i deres nationale erstatningsansvarslovgivning om ting- eller personskade, som er forbundet med skaden i henhold til artikel 2, stk. 2, litra b):

a)

fortsætte med at anvende deres gældende almindelige civile erstatningsansvarslovgivning

b)

udarbejde og anvende eller fortsætte med at anvende civil erstatningsansvarslovgivning specielt til dette formål, eller

c)

udarbejde og anvende eller fortsætte med at anvende en kombination af begge.

3.   Når parterne udarbejder erstatningsansvarslovgivning som nævnt i stk. 1 eller 2, litra b) eller c), ovenfor, tager de bl.a. i givet fald højde for følgende elementer:

a)

skade

b)

ansvarsstandard, herunder objektivt ansvar eller culpaansvar

c)

kanalisering af ansvar, hvor det er relevant

d)

ret til at anmelde fordringer.

Artikel 13

Vurdering og revision

Partskonferencen foretager i sin egenskab af møde for parterne i protokollen fem år efter denne tillægsprotokols ikrafttræden og hvert femte år derefter en vurdering af tillægsprotokollens effektivitet, forudsat at parterne har fået oplysninger, som nødvendiggør en sådan vurdering. Vurderingen foretages på grundlag af vurderingen og revisionen af protokollen som fastsat i protokollens artikel 35, medmindre andet bestemmes af parterne i denne tillægsprotokol. Den første vurdering omfatter en vurdering af, om artikel 10 og 12 er effektive.

Artikel 14

Partskonferencen i dens egenskab af møde for parterne i denne protokol

1.   I henhold til konventionens artikel 32, stk. 2, tjener partskonferencen i sin egenskab af møde for parterne i protokollen som møde for parterne i denne tillægsprotokol.

2.   Partskonferencen overvåger, i sin egenskab af møde for parterne i denne protokol, gennemførelsen af denne protokol og træffer, inden for rammerne af sine beføjelser, de beslutninger, der kræves til at fremme en effektiv gennemførelse af protokollen. Den udfører de opgaver, den er pålagt i henhold til denne tillægsprotokol, og de opgaver, den er pålagt i henhold til protokollens artikel 29, stk. 4, litra a) og f).

Artikel 15

Sekretariat

Det sekretariat, der er oprettet ved konventionens artikel 24, tjener som sekretariat for denne tillægsprotokol.

Artikel 16

Sammenhæng med konventionen og protokollen

1.   Denne tillægsprotokol supplerer protokollen, og den hverken ændrer eller tilføjer protokollen.

2.   Denne tillægsprotokol berører ikke de rettigheder og forpligtelser, som parterne i denne tillægsprotokol har i henhold til konventionen og protokollen.

3.   Medmindre andet er fastlagt i denne tillægsprotokol, finder bestemmelserne i konventionen og protokollen tilsvarende anvendelse på denne tillægsprotokol.

4.   Med forbehold af stk. 3 ovenfor berører denne tillægsprotokol ikke en parts rettigheder og forpligtelser i henhold til folkeretten.

Artikel 17

Undertegnelse

Denne tillægsprotokol er åben for undertegnelse i De Forenede Nationers hovedkvarter i New York fra den 7. marts 2011 til den 6. marts 2012.

Artikel 18

Ikrafttræden

1.   Denne tillægsprotokol træder i kraft på den halvfemsindstyvende dag efter datoen for deponering af det fyrretyvende ratifikations-, accept-, godkendelses- eller tiltrædelsesinstrument for stater eller regionale organisationer for økonomisk integration, som er parter i protokollen.

2.   Denne tillægsprotokol træder i kraft for en stat eller en regional organisation for økonomisk integration, som ratificerer, accepterer eller godkender denne protokol eller tiltræder den efter deponeringen af det fyrretyvende instrument i henhold til stk. 1, på den halvfemsindstyvende dag efter den dato, hvor den pågældende stat eller regionale organisation for økonomisk integration har deponeret sit ratifikations-, accept-, godkendelses- eller tiltrædelsesinstrument, eller på den dato, hvor protokollen træder i kraft for den pågældende stat eller regionale organisation for økonomisk integration, idet den seneste dato er gældende.

3.   Med hensyn til stk. 1 og 2 kan intet instrument, der deponeres af en regional organisation for økonomisk integration, føjes til de instrumenter, som medlemsstater af den nævnte organisation allerede har deponeret.

Artikel 19

Forbehold

Der må ikke tages forbehold over for denne tillægsprotokol.

Artikel 20

Opsigelse

1.   Efter udløbet af en frist på to år fra datoen for denne tillægsprotokols ikrafttræden for en part kan den pågældende part når som helst opsige tillægsprotokollen ved skriftlig meddelelse til depositaren.

2.   Enhver opsigelse får virkning efter udløbet af en frist på et år efter datoen for depositarens modtagelse heraf eller på en hvilken som helst anden senere dato, som måtte være anført i opsigelsesmeddelelsen.

3.   Enhver part, som opsiger protokollen i henhold til protokollens artikel 39, anses for også at have opsagt denne tillægsprotokol.

Artikel 21

Autentiske tekster

Originaleksemplaret af denne tillægsprotokol, hvis arabiske, kinesiske, engelske, franske, russiske og spanske versioner er lige autentiske, deponeres hos De Forenede Nationers generalsekretær.

TIL BEKRÆFTELSE HERAF har undertegnede, som er behørigt bemyndiget hertil, undertegnet denne tillægsprotokol.

UDFÆRDIGET i Nagoya den femtende oktober to tusind og ti.